TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Četvrtak 2.5.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








02.05.2024 - 23h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
42
DOBAR
Kvalitet zraka je zadovoljavajući

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 110

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



Zakon Vlade Federacije BiH za 2007
ZAKON

O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O PRAVIMA BRANITELJA I ČLANOVA NJIHOVIH OBITELJI

Članak 1.

U Zakonu o pravima branitelja i članova njihovih obitelji ("Službene novine Federacije BiH", br. 33/04 i 56/05), u članku 2. iza stavka 6. dodaje se novi stavak 7. koji glasi:
"Shodno Općem okvirnom sporazumu za mir u Bosni i Hercegovini, pripadnici tzv. 'Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna` ne smatraju se braniteljima u smislu ovoga zakona i njihova prava kao i prava članova njihovih obitelji uređuju se Zakonom o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite obitelji sa djecom ("Službene novine Federacije BiH", br. 36/99, 54/05 i 39/06)".


Članak 2.


U članku 3. stavak 5. iza riječi "godine" dodaju se riječi: "do 01.01.2006. godine".


Članak 3.


U članku 11. stavak 1. u trećem redu iza riječi "okolnostima" briše se zarez i dodaju riječi: "ili oboljenja za koje se ne može pouzdano zaključiti da je prouzrokovano pod tim okolnostima, ali se može zaključiti da su ratni napori utjecali na njegovo pogoršanje".


Članak 4.


U članku 17. stavak 1. točka 7. riječi: "u roku od 12 mjeseci od dana smrti te osobe" zamjenjuju se riječima: "do 17.11.2007. godine".


Članak 5.


U članku 20. stavak 1. u točki 1. riječ "rad" zamjenjuje se riječju: "privređivanje".


Članak 6.

U članku 21. stavak 4. mijenja se i glasi: "Prava iz stavka 1. ovoga članka pripadaju i članovima obitelji nestalog branitelja do njegova proglašenja umrlim a najdalje do 17.11.2007. godine kada će se pribaviti izvod iz matične knjige umrlih sukladno članku 27. Zakona o nestalim osobama ("Službeni glasnik BiH", broj 50/04), a ukoliko se ne osigura navedeni izvod, utvrdit će se prestanak prava.
U st. 5. i 6. riječi: "pet godina" zamjenjuju se riječima: "tri godine", a iza broja "20" stavlja se zarez, briše se slovo "i", a iza broja "21" dodaju se riječi: "i 22".
Iza stavka 6. dodaju se novi st. 7. i 8. koji glase:
"Rok od tri godine propisan u st. 5. i 6. ovoga članka ne odnosi se na djecu ratnih vojnih invalida i bračne drugove koji imaju djecu sa umrlim ratnim vojnim invalidom, koji bez obzira na vrijeme trajanja zajedničkoga življenja sa umrlim ratnim vojnim invalidom, imaju pravo na obiteljsku invalidninu ukoliko su ispunjeni drugi uvjeti iz st. 5. i 6. ovoga članka.
"Bračni drugovi poginulih branitelja i bračni drugovi umrlih ratnih vojnih invalida, bez obzira na uzrok smrti, koji su bili korisnici prava na dodatak za njegu i pomoć druge osobe po članku 13. ovoga zakona, mlađi od 45 godina i sposobni za privređivanje a nemaju djece, ako ne ostvaruju prihode po osnovi radnog odnosa, mirovine ili vršenja samostalne djelatnosti, imaju pravo na obiteljsku invalidninu u visini od 43% osnovice utvrđene Zakonom, a ukoliko ostvaruju bilo koji od navedenih prihoda, imaju pravo na obiteljsku invalidninu u iznosu od 20% osnovice utvrđene Zakonom."

Članak 7.


Iza članka 21. dodaju se novi čl. 21.a, 21.b i 21.c koji glase:


"Članak 21.a


Nakon smrti ratnoga vojnog invalida II.-VII. skupine čija smrt nije posljedica ranjavanja, ozljede ili oboljenja, po kojoj osnovi je ostvario pravo na osobnu invalidninu, kao i nakon smrti ratnoga vojnog invalida VI.-X. skupine, članovi njegove obitelji iz članka 20. stavak 1. toč. 1. i 2. ovoga zakona koji nisu u radnome odnosu a koji su živjeli u zajedničkome kućanstvu imaju pravo na obiteljsku invalidninu u visini od 50% iznosa njegove ratne vojne invalidnine.


Članak 21.b


Supruga ratnoga vojnog invalida u smislu prethodnoga stavka navedeno pravo ostvaruje ukoliko je živjela u zajedničkome kućanstvu sa suprugom najmanje tri godine, a djeca isto pravo ostvaruju bez obzira na vrijeme zajedničkoga življenja.

Članak 21.c


Iznimno od uvjeta iz članka 20. stavak 1. točka 2. ovoga zakona, djeca bez oba roditelja koja su nezaposlena i nalaze se na evidenciji kantonalne službe za zapošljavanje, imaju pravo na obiteljsku invalidninu u iznosu navedenom u članku 21. stavak 1. ovoga zakona, do zaposlenja, a najdalje do 25. godine života."


Članak 8.


U članku 22. iza stavka 6. dodaje se novi stavak 7. koji glasi:
"Iznimno, roditeljima ženjenog poginulog, umrlog ili nestalog branitelja iza kojeg nije ostalo potomstvo pripada pravo na obiteljsku invalidninu iz članka 22. stavak 1. odnosno stavak 2. Zakona ukoliko pravo na obiteljsku invalidninu ne koristi bračni drug zbog stupanja u novi brak ili izvanbračnu zajednicu, kao i u slučaju kad je brak prestao prije smrti poginuloga, umrloga ili nestaloga branitelja, a iza kojeg nije ostalo potomstvo".


Članak 9.


U članku 23. stavak 2. iza riječi "svako" dodaje se riječ "sljedeće". Ostali dio teksta ostaje isti.


Članak 10.


Iza članka 31. dodaju se novi čl. 31.a i 31.b koji glase:


"Članak 31.a


Pripadnici Oružanih snaga koji su pod uvjetima i na način utvrđen federalnim propisima ostvarili status ratnoga vojnog invalida, a kod kojih je utvrđena nesposobnost za privređivanje I. kategorije, isključivo kao posljedica oštećenja organizma zbog rane, ozljede ili bolesti, po kojoj osnovi su ostvarili vojni invaliditet i kojima je priznat poseban staž u dvostrukome trajanju a koji nisu bili osiguranici u vrijeme stupanja u Oružane snage, imaju pravo na invalidsku mirovinu pod uvjetima propisanim u Zakonu o mirovinskom i invalidskom osiguranju ("Službene novine Federacije BiH", br. 29/98, 49/00, 32/01, 73/05 i 59/06).


Članak 31.b


Ratni vojni invalidi stječu pravo na punu starosnu mirovinu s navršenih 35 godina mirovinskog staža, bez obzira na godine života, odnosno pravo na starosnu mirovinu kad navrše 55 godina života i najmanje 20 godina mirovinskog staža, pod uvjetima i na način propisan Zakonom o mirovinskom i invalidskom osiguranju".

Članak 11.


U članku 44. riječi: "Federalno ministarstvo odbrane/Federalno ministarstvo obrane i Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova/Federalno ministarstvo unutarnjih poslova" zamjenjuju se riječima: "mjerodavno tijelo za vojne evidencije".


Članak 12.


U članku 52. dodaje se novi stavak 2. koji glasi:
"Ukoliko u postupku nadzora i medicinskog vještačenja posebna liječnička komisija iz članka 47. stavak 4. ovoga zakona donese drukčiji nalaz i mišljenje u odnosu na nalaz i mišljenje liječničkih komisija iz članka 47. st. 1., 2 i 3. ovoga zakona, taj će nalaz i mišljenje poslužiti kao razlog za obnovu postupka".

Članak 13.


U članku 53. Zakona dodaje se novi stavak 2. koji glasi:
"U postupku po pravu nadzora, rješenje o pravima po ovome zakonu koje je postalo konačno u upravnome postupku može se ukinuti ako je njime povrijeđen Zakon, u roku od pet godina od dana kada je rješenje postalo konačno u upravnome postupku, odnosno od dana stupanja na snagu ovoga zakona ovisno o tome koji je datum kasniji".


Članak 14.


U članku 57. stavak 3. mijenja se i glasi:
"Visina osnovice iz članka 12. stavak 2. Zakona usklađivat će se početkom svake godine s povećanjem prosječne mjesečne neto-plaće (postotno) isplaćene u Federaciji BiH u prethodnoj godini prema podacima mjerodavnoga Federalnoga zavoda za statistiku".
St. 4, 5. i 6. se brišu.

Članak 15.


Iza članka 57. dodaje se novi članak 57.a koji glasi:


"Članak 57.a


Sredstva za isplatu mirovina ostvarenih sukladno čl. 31.a i 31.b ovoga zakona osigurat će se u Proračunu Federacije Bosne i Hercegovine i refundirat će se Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje/Federalnomu zavodu za mirovinsko i invalidsko osiguranje sve dok korisnik mirovine iz čl. 31.a i 31.b ovoga zakona ne ispuni uvjete za punu starosnu mirovinu sukladno Zakonu o mirovinskom i invalidskom osiguranju".


Članak 16.


U članku 60. stavak 2. iza riječi "pravo" dodaju se riječi: "u postupku revizije suprotno odredbama ovoga zakona". Ostali se dio teksta briše.
U stavku 3. ovoga članka u drugome redu iza riječi "Zakona" dodaju se riječi: "član liječničke komisije koji donese nalaz i mišljenje suprotno odredbama Zakona i pravilnika".


Članak 17.


U članku 69. na kraju stavka 1. briše se točka i dodaju se riječi: "i Zakon o zaštiti vojnih invalida ("Službeni list SR BiH", br. 35/90)".


Članak 18.


Ovaj zakon stupa na snagu narednoga dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH", a odredbe članka 6. st. 3. i 4. i čl. 7, 8, 10, 14. i 15. primjenjivat će se od 01.01.2008. godine, po utvrđivanju broja potencijalnih korisnika i osiguranju potrebnih proračunskih sredstava.


Predsjedatelj
Doma naroda
Parlamenta Federacije BiH
Stjepan Krešić

Predsjedatelj
Zastupničkoga doma
Parlamenta Federacije BiH
Safet Softić


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Turska obustavila svu trgovinu s Izraelom
BBC: Netanyahu i izraelski vrh strahuju da ih čeka Haški sud
Iznenada umro još jedan zviždač koji je govorio o problemima s Boeingom
VIDEO Deseci tisuća Gruzijaca na ulicama. Oglasili se SAD, EU, UN...
Ukrajinci će prvi put od početka rata pokopati svoje vojnike u zajedničkoj grobnici
Biden: Zašto Japan ima probleme? Zato što su ksenofobni
Dva tjedna traju nasilni prosvjedi na sveučilištima u SAD-u. Biden se tek sad oglasio
Ruski plinski gigant prvi put u više od 20 godina poslovao s gubitkom
Stambena kriza u Nizozemskoj, u Amsterdamu parkirno mjesto doseglo 495.000 eura
NATO: Ruski hibridni napadi na Europu su sve intenzivniji
Veći dio Kenije bez struje nakon što je zemlju pogodila olujna kiša
Trump: Pogledajte London i Pariz. Neprepoznatljivi su
Izraelski predsjednik poslao poruku prestrašenim židovskim studentima u Americi
U Gruziji se događa ono što se događalo u Ukrajini uoči rata
VIDEO Policija po mraku srušila propalestinski kamp na uglednom UCLA-u u Kaliforniji
Prva brza željeznica u SAD-u imat će Siemensove vlakove koji će voziti 350 km/h
Najbolje poljoprivredno zemljište u SAD-u nestaje pod solarnim pločama
Gruzija želi donijeti zakon o "stranim agentima". Dužnosnik EU: Neprihvatljivo
Rusija: Ne vidimo smisao mirovne konferencije u Švicarskoj
SAD: Rusija je u Ukrajini koristila klorpikrin, kemijsko oružje za gušenje






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Turska obustavila svu trgovinu s Izraelom
BBC: Netanyahu i izraelski vrh strahuju da ih čeka Haški sud
Iznenada umro još jedan zviždač koji je govorio o problemima s Boeingom
VIDEO Deseci tisuća Gruzijaca na ulicama. Oglasili se SAD, EU, UN...
Ukrajinci će prvi put od početka rata pokopati svoje vojnike u zajedničkoj grobnici
Biden: Zašto Japan ima probleme? Zato što su ksenofobni
Dva tjedna traju nasilni prosvjedi na sveučilištima u SAD-u. Biden se tek sad oglasio
Ruski plinski gigant prvi put u više od 20 godina poslovao s gubitkom
Stambena kriza u Nizozemskoj, u Amsterdamu parkirno mjesto doseglo 495.000 eura
NATO: Ruski hibridni napadi na Europu su sve intenzivniji
Veći dio Kenije bez struje nakon što je zemlju pogodila olujna kiša
Trump: Pogledajte London i Pariz. Neprepoznatljivi su
Izraelski predsjednik poslao poruku prestrašenim židovskim studentima u Americi
U Gruziji se događa ono što se događalo u Ukrajini uoči rata
VIDEO Policija po mraku srušila propalestinski kamp na uglednom UCLA-u u Kaliforniji
Prva brza željeznica u SAD-u imat će Siemensove vlakove koji će voziti 350 km/h
Najbolje poljoprivredno zemljište u SAD-u nestaje pod solarnim pločama
Gruzija želi donijeti zakon o "stranim agentima". Dužnosnik EU: Neprihvatljivo
Rusija: Ne vidimo smisao mirovne konferencije u Švicarskoj
SAD: Rusija je u Ukrajini koristila klorpikrin, kemijsko oružje za gušenje


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

SAD dobiva prvu brzu željeznicu kojom će Siemensovi vlakovi voziti 350 km/h

VIDEO Otac u SAD-u silio sina (6) da satima trči na traci, dječak preminuo

Ovo su besplatni tečajevi o AI. Nude ih Harvard, Google, Microsoft...

VIDEO Nezapamćene poplave u Brazilu. ˝Ovo je katastrofa, bit će još gore˝

Policija u SAD-u upucala i ubila učenika ispred škole nakon dojave da ima pištolj

Policija u SAD-u upala u zgradu sveučilišta. Trump: To je bilo baš lijepo gledati

Urušila se autocesta na jugu Kine, 36 ljudi poginulo

Kolumbijski predsjednik: Prekidamo diplomatske odnose sa Izraelom

VIDEO Kina počinje testiranja najnaprednijeg nosača aviona

VIDEO Ogromni neredi u Istanbulu. Prosvjednici mlate policiju, trgaju im štitove





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi