TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Petak 3.5.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








03.05.2024 - 01h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
33
DOBAR
Kvalitet zraka je zadovoljavajući

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 72

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



Zakon Vlade Federacije BiH za 2007


ZAKON
O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O TREZORU U FEDERACIJI BOSNE I HERCEGOVINE

Član 1.


U Zakonu o trezoru u Federaciji Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 19/03) u članu 1. u stavu 2. u tački 1) u petom redu, iza riječi "aktivnosti" dodaju se riječi: "kao i primitaka od finansijske i nefinansijske imovine".
U tački 4) u trećem redu riječ "finansija" zamjenjuje se riječima: "te rashoda".
Tačka 5) mijenja se i glasi:
"5) Otvaranje i vođenje svakog računa koji ulazi u sistem Jedinstvenog računa trezora (u daljnjem tekstu: JRT)."
Iza tačke 5) dodaju se nove tač. od 6) do 9) koje glase:
"6) Prijenos javnih prihoda sa depozitnih računa na transakcijske račune;
7) Prijenos javnih sredstava na račune sredstava za investiranje u skladu sa Zakonom o investiranju javnih sredstava ("Službene novine Federacije BiH", broj 77/04);
8) Uspostavu informatičkih i funkcionalnih postupaka za upravljanje finansijskim informacijama;
9) Učestvovanje u uspostavljanju procedura i postupaka za knjigovodstveno evidentiranje vanjskog i unutrašnjeg zaduživanja, kao i izmirenje obaveza."


Član 2.


Član 2. mijenja se i glasi:
"Definicije i izrazi koji se koriste u ovom Zakonu imaju sljedeća značenja:
a) Trezor je osnovna organizaciona jedinica unutar Federalnog ministarstva finansija, ministarstava finansija kantona, službi za finansije općina, gradova i izvanbudžetskih fondova u kojoj se, u skladu sa ovim Zakonom i drugim propisima, obavljaju poslovi koji se odnose na planiranje izvršenja i izvršenje budžeta Federacije, kao i budžeta kantona, općina, gradova i finansijskih planova izvanbudžetskih fondova; vođenje računovodstva i računovodstvenih politika; upravljanje novcem i vođenje JRT; otplate duga, upravljanje neangažovanim sredstvima i imovinom.
b) Ministarstva finansija podrazumijevaju Federalno ministarstvo finansija i kantonalna ministarstva finansija.
c) Službe za finansije podrazumijevaju službe za finansije u općinama, službe za finansije u gradovima i službe za finansije u izvanbudžetskim fondovima (u daljnjem tekstu: službe za finansije).
d) Izvanbudžetski fondovi su pravna lica osnovana na osnovu zakona koja se finansiraju iz namjenskih poreza i neporeznih prihoda, odnosno doprinosa i u njih spadaju: penzijsko-invalidski fond, zdravstveni fond, fond za zapošljavanje kao i drugi fondovi uspostavljeni zakonom (u daljnjem tekstu: fondovi).
e) Budžet je akt kojim se utvrđuje plan finansijskih aktivnosti budžetskih korisnika koji obuhvata projekciju iznosa prihoda i primitaka i utvrđenog iznosa rashoda i izdataka Federacije, kantona, gradova i općina za period od jedne fiskalne godine. Budžetom se utvrđuje gornja granica ukupnog duga Federacije, kantona, gradova i općina, uključujući i postojeći dug i projekciju novog duga za datu fiskalnu godinu. Budžet donosi zakonodavno tijelo Federacije, kantona, gradska vijeća i općinska vijeća.
f) Interna kontrola je organizacija, politike i procedure koje se koriste da bi vladini programi postigli namjeravane rezultate; da bi sredstva koja se koriste u provođenju ovih programa bila u skladu sa navedenim ciljevima dotičnih organizacija; da su programi zaštićeni od gubitka, prevare i lošeg upravljanja i da se na vrijeme pouzdane informacije dobiju, održavaju, obavještavaju i koriste u svrhe donošenja odluka.
g) Glavna knjiga trezora je sistemska evidencija transakcija i poslovnih aktivnosti, prihoda, primitaka, rashoda i izdataka, te stanja imovine, obaveza, tražbina i izvora vlasništva, koji su u vezi sa budžetom nastali tokom fiskalne godine, odnosno do određenog datuma, koji pruža informacije o transakcijama i poslovnim događajima u skladu sa propisanim kontnim planom i klasifikacijama. Glavna knjiga trezora sa JRT predstavlja osnovni sistem upravljanja javnim sredstvima.
h) JRT se sastoji od depozitnog računa otvorenog u komercijalnoj banci, računa za investiranje, jednog ili više transakcijskih računa, posebnog računa za upravljanje razvojnim sredstvima kao i posebnih računa za upravljanjem dugom i međunarodnim ugovorima i, po potrebi, transakcijskih računa za gotovinu. Svi ovi računi moraju se držati u ime ministarstava finansija, odnosno službi za finansije. Svrha JRT je da se centralizira kontrola nad svim javnim prihodima u ministarstvima finansija, odnosno u službama za finansije. Ministarstva finansija kao i službe za finansije dužne su provesti procedure za otvaranje računa koji ulaze u sistem JRT. Kada sistem JRT postane efektivan svi pojedinačni računi budžetskih korisnika i fondova bit će zatvoreni i njihova salda bit će prebačena na JRT.
i) Nadležno ministarstvo je organ uprave koji je u budžetu označen kao "razdjel".
j) Budžetski korisnici su nadležna ministarstva i ostala tijela uprave i ostali koji se finansiraju iz budžeta. Nadležno ministarstvo koje u svom budžetskom razdjelu sadrži potrošačke jedinice, koje su u budžetu označene kao budžetske glave, budžetski je za njih nadležno.
k) Zaduživanje je uzimanje zajma ili izdavanje vrijednosnih papira (za otplatu glavnice duga i finansiranje budžetskog deficita, te finansiranje kapitalnih investicija i posebnih programa).
l) Zakonom o budžetima u Federaciji Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Zakon), objavljenom u "Službenim novinama Federacije BiH", broj 19/06, uređena su pitanja: planiranja, izrade, usvajanja i izvršavanja budžeta Federacije, budžeta kantona, gradova i općina i finansijskih planova fondova; te pozajmljivanje i zaduživanje, garancije i upravljanje dugom, kao i računovodstvo, obavještavanje, nadzor i revizija budžeta.
m) Javna novčana sredstva su novčana sredstva koja uključuju budžet i fondove kao i utroške poreznih i neporeznih prihoda, taksi, naknada i drugih prihoda nastalih na osnovu pružanja javnih usluga i aktivnosti, kredita i grantova (nepovratnih sredstava). Sva javna sredstva se obavezno polažu i povlače sa JRT.
n) Modificirani princip obračunavanja neplaćenih obaveza znači metode na osnovu obračunavanja neplaćenih obaveza koji priznaju transakcije i aktivnosti u momentu stvaranja, transformacije, razmjene, prijenosa ili nestanka ekonomske vrijednosti i kada se evidentiraju svi ekonomski tokovi (ne samo gotovinske transakcije). Prema određenim metodama obračunavanja neplaćenih obaveza, fizička imovina je rasknjižena u momentu nabavke.
o) Transakcijski računi su bankovni računi otvoreni u poslovnim bankama od trezora, a koji se drže u ime ministarstava finansija ili službi za finansije putem kojih se vrše svakodnevne transakcije vezane za troškove budžetskih korisnika i fondova.
Transakcijski račun za gotovinu u ime ministarstva finansija, odnosno službe za finansije se može otvoriti, ali sa nadležnim potpisnikom za povlačenje sredstava u ime budžetskog korisnika, odnosno fonda za ograničene svrhe isplate plaća i blagajničko poslovanje.
p) Račun za investiranje javnih sredstava je račun koji se može otvoriti u poslovnoj banci za investiranje javnih sredstava u skladu sa odredbama Zakona o investiranju javnih sredstava.
Svrha otvaranja računa za investiranje javnih sredstava je uvećanje resursa budžeta.
q) Depozitni račun u komercijalnoj banci je jedan bankovni račun otvoren u poslovnoj banci na koji se polažu svi javni prihodi, a koji se drži u ime ministarstava finansija, odnosno službi za finansije. Porezni obveznici vrše uplate na ovaj račun. Saldo na depozitnom računu na kraju radnog dana mora biti nula.
z) Alokacija budžetskih sredstava je ovlaštenje ministara finansija, odnosno rukovodilaca službi za finansije da u toku fiskalne godine prema usvojenim stavkama budžeta prenese budžetska ovlaštenja i raspodijeli raspoloživa budžetska sredstva po vremenskim periodima među budžetskim korisnicima."


Član 3.


U članu 3. u stavu 1. u drugom redu riječ "i" zamjenjuje se zarezom a iza riječi "finansija" dodaje se zarez i riječi: "odnosno službe za finansije".
U stavu 2. u drugom redu iza riječi "jedinicom" dodaju se riječi: "u ministarstvu", a na kraju teksta tačka se zamjenjuje zarezom i dodaju riječi: "odnosno rukovodilac službe za finansije."
Stav 3. mijenja se i glasi:
"Trezor je ovlašten da obavlja sljedeće poslove: upravljanje novčanim sredstvima, upravljanje bankovnim računima, predviđanje novčanih tokova, upravljanje plaćanjima i drugim poslovima Trezora, upravljanje računovodstvom u javnom sektoru, obavještavanje o izvršenju budžeta, finansijsko obavještavanje, administracija stranih grantova i sredstava međunarodne pomoći i upravljanje finansijskim sredstvima."

Stav 4. mijenja se i glasi:
"Trezor može, po potrebi, imati urede trezora i van svog sjedišta."


Član 4.


Član 4. mijenja se i glasi:
"Budžetski korisnici i fondovi na osnovu alokacije raspoloživih budžetskih sredstava pripremaju i dostavljaju prijedloge operativnih budžeta, odnosno fondovskih finansijskih planova ministarstvu finansija, odnosno službi za finansije za izvršenje usvojenog budžeta, odnosno fondovskog finansijskog plana. U prijedlozima operativnih budžeta, odnosno fondovskih finansijskih planova bit će obuhvaćeni rashodi i izdaci za svaki mjesec. Rashodi i izdaci se mogu izvršiti samo ako su u skladu sa usvojenim operativnim budžetom, odnosno fondovskim finansijskim planom.
U cilju primjene ovih odredbi ministarstva finansija, odnosno službe za finansije, odnosno nadležna tijela fondova izdaju neophodne instrukcije budžetskim korisnicima i fondovima.
Federalni ministar finansija, kantonalni ministri finansija i rukovodioci službi za finansije obavještavaju budžetske korisnike, odnosno fondove o odobrenim operativnim budžetima, odnosno fondovskim finansijskim planovima."


Član 5.


U članu 5. u stavu 1. u drugom redu iza riječi "planiranja" dodaju se riječi: "tromjesečnih i mjesečnih planova".
U stavu 2. u tački b) iza riječi "prihodima" dodaju se riječi: "na JRT" .
U tački f) iza riječi "svih" dodaju se rijči: "rashoda i".


Član 6.


U članu 6. u stavu 1. iza riječi "tokovima" na kraju teksta tačka se zamjenjuje zarezom i dodaju riječi: "i utvrđuju tromjesečno i mjesečno budžetsko izmirenje obaveza."
U stavu 2. u prvom redu iza riječi "plan" dodaju se riječi: "novčanih tokova".
U stavu 3. u prvom redu riječi: "o novčanim tokovima" zamjenjuju se riječima: "novčanih tokova", u drugom redu iza riječi "vlade" dodaje se zarez i riječi: "službe za finansije, odnosno organi izvršne vlasti", a u trećem redu riječi: "finansijski planovi" zamjenjuju se riječima: "operativni budžeti".


Član 7.


U članu 7. stav 1. mijenja se i glasi:
"Na osnovu odobrenih operativnih budžeta, odnosno finansijskih planova iz člana 4. ovog Zakona budžetski korisnici i fondovi u skladu sa procedurama trezora pripremaju i dostavljaju odobrene transakcije za plaćanje zajedno sa neophodnom dokumentacijom."
U stavu 2. tačka b) mijenja se i glasi:
"b) predlažu federalnom ministru, kantonalnom ministru, odnosno rukovodiocima službi za finansije na odobravanje zahtjeve koji su u skladu sa operativnim budžetom, odredbama člana 4. stav. 2. ovog Zakona i raspoloživim sredstvima i prioritetima,"
U tački d) u prvom redu riječi: "nadležna ministarstva i" brišu se, a iza riječi "korisnike" dodaju se riječi: "i fondove".
U stavu 3. u drugom redu riječi: "njihovih isplata" zamjenjuju se riječima: "plaćenih obaveza".


Član 8.


U članu 8. u stavu 1. riječi: "nadležna ministarstva i" brišu se, a iza riječi "korisnike" dodaju se riječi: "i fondove".
U tački b) iza riječi: "budžetski korisnici" dodaju se riječi: "i fondovi".
U stavu 2. u prvom redu riječi: "Nadležna ministarstva i" brišu se, iza riječi "korisnici" dodaju se riječi: "i fondovi", a na kraju teksta tačka se zamjenjuje zarezom i dodaju riječi: "odnosno finansijskom planu fonda".


Član 9.


U članu 9. stav 2. mijenja se i glasi:
"Kontni plan za budžet sadrži klasifikaciju aktive i pasive, prihoda i primitaka, rashoda i izdataka. Standardna budžetska klasifikacija sadrži: organizacijsku klasifikaciju, funkcionalnu, ekonomsku klasifikaciju i fondovsku klasifikaciju. Svi budžetski korisnici i fondovi kao i trezori koriste kontni plan za budžet."


Član 10.


U članu 10. u stavu 1. u prvom redu iza riječi "finansija" stavlja se zarez i dodaju riječi: "odnosno službi za finansije".
U stavu 2. u prvom redu iza riječi "kantonalni" stavlja se zarez i dodaju riječi: "općinski, gradski i fondovski".
U stavu 3. u drugom redu iza riječi: "nadležna ministarstva i" brišu se, a iza riječi " korisnici" u istom redu dodaju se riječi: "i fondovi".


Član 11.


U članu 11. u stavu 1. u trećem redu riječi: "završnim računima" zamjenjuju se riječima: "godišnjim obračunima."
Iza stava 3. dodaje se novi stav 4. koji glasi:
"Odredbe st. 1. i 2. ovog člana primjenjuju se i na trezore općina, gradova i fondova."


Član 12.


U članu 12. u stavu 1. u devetom redu riječi: "propisuje smjernice za razvoj" zamjenjuju se riječima: "donosi instrukcije za uspostavu".
Iza stava 1. dodaje se novi stav 2. koji glasi:
"Odredbe stava 1. ovog člana odnose se i na općine, gradove i fondove."
U stavu 3. u trećem redu riječ "izvanbudžetskih" briše se.
U stavu 4. riječ "izvanbudžetskih" briše se.
Dosadašnji st. od 2. do 4. postaju st. od 3. do 5.


Član 13.


Iza člana 12. podnaslov: "7. Otplata duga, novo zaduživanje, izdavanje garancija i upravljanje neangažovanim sredstvima" i čl. 13., 14., 15., 16., 17., 18. i 19. brišu se.


Član 14.


U članu 20. u prvom redu iza riječi "finansija" dodaju se riječi: "i službe za finansije".


Član 15.


U članu 21. u drugom redu iza riječi "prihoda" riječ "i" zamjenjuje se zarezom i dodaju riječi: "primitaka, rashoda".


Član 16.


U članu 22. stav 1. mijenja se i glasi:
"Svim transakcijama federalnog, kantonalnih, općinskih i gradskih budžeta i fondovskih finansijskih planova upravljaju ministarstva finansija, odnosno službe za finansije putem sistema glavne knjige trezora. Sistem glavne knjige trezora u sebi obuhvata sve izvore prihoda, primitaka rashoda i izdataka, izvršenu nabavku, obaveze i izmjene aktive, pasive i promjene izvora vlasništva. Sve finansijske transakcije koje se odnose na budžet i fondovski finansijski plan evidentiraju se posredstvom glavne knjige trezora uključujući i transakcije koje se odnose na dugove i programe finansirane iz inostrane ili domaće pomoći."


Član 17.


U članu 23. u prvom redu riječ "i" iza riječi "ministarstva" zamjenjuje se zarezom, iza riječi "korisnici" dodaju se riječi: "i fondovi", a u posljednjem redu riječi: "budžeta-proračuna" brišu se.


Član 18.


Iza člana 23. dodaje se novi član 23a. koji glasi:


"Član 23a.


Federalno ministarstvo finansija propisuje procedure informatičke i funkcionalne zaštite računovodstvenog sistema glavne knjige trezora i pomoćnih knjiga trezorskog poslovanja - modula."


Član 19.


U članu 24. stav 1. mijenja se i glasi:
"Svi javni prihodi Federacije, kantona, općina, gradova i fondova moraju se uplatiti na JRT. JRT se nalazi pod isključivim pravom ministarstava finansija, odnosno službi za finansije. Nijedna druga osoba ili institucija nema pravo raspolaganja nad ovim računima ukoliko drugačije nije utvrđeno općim ili pojedinačnim instrukcijama koje daju ministarstva finansija, odnosno službe za finansije. Svi porezi uplaćeni od poreznih obveznika se moraju uplatiti na depozitne račune ministarstava finansija, odnosno službi za finansije. Stanje gotovine na depozitnom računu na kraju dana se prebacuje na transakcijske račune. Sa depozitnog računa mogu se isplatiti više ili pogrešno uplaćeni prihodi koji se odnose na tekuću fiskalnu godinu. Ministri finansija posebnim pravilnikom određuju procedure povrata tih prihoda."
Stav 2. briše se.
Stav 3. mijenja se i glasi:
"Pored prihoda iz stava 1. ovog člana vlastiti prihodi korisnika budžeta moraju se, također, deponovati i čuvati na JRT. Ovi prihodi će se trošiti u skladu sa posebnim uputama o načinu uplaćivanja i trošenja koje propisuje federalni ministar finansija, kantonalni ministar finansija, odnosno općinski načelnik i gradonačelnik posebnim uputstvom."
Stav 5. mijenja se i glasi:
"Za otvaranje depozitnog računa, računa za investiranje, transakcijskih računa, posebnog računa za upravljanje razvojnim sredstvima, kao i posebnih računa za upravljanje dugom i međunarodnim ugovorima i dobivanje ostalih usluga poslovnih banaka potrebnih za poslovanje trezora i JRT mora se doći putem ugovora dodijeljenog na bazi javnog nadmetanja. Svaki ugovor zaključen između banaka i ministarstava finansija, odnosno službi za finansije mora jasno definirati usluge banke koje će pružati, potrebne izvještaje i rokove za dostavljanje izvještaja i sve naknade koje će ta banka naplaćivati."
Dosadašnji st. 3., 4. i 5. postaju st. 2., 3. i 4.


Član 20.


Član 25. mijenja se i glasi:
"Ministarstva finansija, odnosno službe za finansije ovlaštene su da otvaraju podračune u okviru JRT za namjenska sredstva koja služe za prikupljanje namjenskih prihoda i primitaka i njihovo namjensko trošenje."


Član 21.


U članu 26. u prvom redu iza riječi "finansija" dodaje se zarez i riječi: "odnosno službe za finansije", a u šestom redu riječi: "zaštitu i" brišu se.


Član 22.


U članu 27. u stavu 1. u prvom redu iza riječi "finansija" dodaje se zarez i riječi: "odnosno službe za finansije".
U stavu 3. u prvom redu iza riječi "finansija" tačka se zamjenjuje zarezom i dodaju riječi: "odnosno službi za finansije.", a na kraju teksta iza riječi "finansija" tačka se zamjenjuje zarezom i dodaju riječi: "odnosno službi za finansije."


Član 23.


U članu 28. u drugom redu riječ "odredbe" briše se, a u trećem redu iza riječi "korisnika" dodaju se riječi: "i fondova".


Član 24.


Član 29. mijenja se i glasi:
"Ministarstva finansija, odnosno službe za finansije invenstiraju bilo koji iznos sredstava sa JRT koji trenutno nije potreban za izvršenje budžeta u skladu sa članom 37. Zakona.
Cjelokupni iznos kamata od investiranja iz stava 1. ovog člana se uplaćuje na JRT."


Član 25.


U članu 30. u stavu 1. u prvom redu iza riječi "ministarstva" riječ "i" zamjenjuje se zarezom, a iza riječi "korisnici" dodaju se riječi: "i fondovi".


Član 26.


Općine, gradovi i fondovi dužni su uskladiti svoje propise sa ovim Zakonom u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovog Zakona.


Član 27.


Ovaj Zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".


Predsjedavajući
Doma naroda
Parlamenta Federacije BiH
Stjepan Krešić

Predsjedavajući
Predstavničkog doma
Parlamenta Federacije BiH
Safet Softić


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
U stanu Amerikanke pronašli zamrznuta tijela njezinih beba. Neće joj suditi
VIDEO Ukrajinci objavili snimku: Uništili smo ruski sustav Buk. Nisu ga mogli ugasiti
Turska obustavila svu trgovinu s Izraelom
BBC: Netanyahu i izraelski vrh strahuju da ih čeka Haški sud
Iznenada umro još jedan zviždač koji je govorio o problemima s Boeingom
VIDEO Deseci tisuća Gruzijaca na ulicama. Oglasili se SAD, EU, UN...
Ukrajinci će prvi put od početka rata pokopati svoje vojnike u zajedničkoj grobnici
Biden: Zašto Japan ima probleme? Zato što su ksenofobni
Dva tjedna traju nasilni prosvjedi na sveučilištima u SAD-u. Biden se tek sad oglasio
Ruski plinski gigant prvi put u više od 20 godina poslovao s gubitkom
Stambena kriza u Nizozemskoj, u Amsterdamu parkirno mjesto doseglo 495.000 eura
NATO: Ruski hibridni napadi na Europu su sve intenzivniji
Veći dio Kenije bez struje nakon što je zemlju pogodila olujna kiša
Trump: Pogledajte London i Pariz. Neprepoznatljivi su
Izraelski predsjednik poslao poruku prestrašenim židovskim studentima u Americi
U Gruziji se događa ono što se događalo u Ukrajini uoči rata
VIDEO Policija po mraku srušila propalestinski kamp na uglednom UCLA-u u Kaliforniji
Prva brza željeznica u SAD-u imat će Siemensove vlakove koji će voziti 350 km/h
Najbolje poljoprivredno zemljište u SAD-u nestaje pod solarnim pločama
Gruzija želi donijeti zakon o "stranim agentima". Dužnosnik EU: Neprihvatljivo






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
U stanu Amerikanke pronašli zamrznuta tijela njezinih beba. Neće joj suditi
VIDEO Ukrajinci objavili snimku: Uništili smo ruski sustav Buk. Nisu ga mogli ugasiti
Turska obustavila svu trgovinu s Izraelom
BBC: Netanyahu i izraelski vrh strahuju da ih čeka Haški sud
Iznenada umro još jedan zviždač koji je govorio o problemima s Boeingom
VIDEO Deseci tisuća Gruzijaca na ulicama. Oglasili se SAD, EU, UN...
Ukrajinci će prvi put od početka rata pokopati svoje vojnike u zajedničkoj grobnici
Biden: Zašto Japan ima probleme? Zato što su ksenofobni
Dva tjedna traju nasilni prosvjedi na sveučilištima u SAD-u. Biden se tek sad oglasio
Ruski plinski gigant prvi put u više od 20 godina poslovao s gubitkom
Stambena kriza u Nizozemskoj, u Amsterdamu parkirno mjesto doseglo 495.000 eura
NATO: Ruski hibridni napadi na Europu su sve intenzivniji
Veći dio Kenije bez struje nakon što je zemlju pogodila olujna kiša
Trump: Pogledajte London i Pariz. Neprepoznatljivi su
Izraelski predsjednik poslao poruku prestrašenim židovskim studentima u Americi
U Gruziji se događa ono što se događalo u Ukrajini uoči rata
VIDEO Policija po mraku srušila propalestinski kamp na uglednom UCLA-u u Kaliforniji
Prva brza željeznica u SAD-u imat će Siemensove vlakove koji će voziti 350 km/h
Najbolje poljoprivredno zemljište u SAD-u nestaje pod solarnim pločama
Gruzija želi donijeti zakon o "stranim agentima". Dužnosnik EU: Neprihvatljivo


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

SAD dobiva prvu brzu željeznicu kojom će Siemensovi vlakovi voziti 350 km/h

VIDEO Otac u SAD-u silio sina (6) da satima trči na traci, dječak preminuo

Ovo su besplatni tečajevi o AI. Nude ih Harvard, Google, Microsoft...

VIDEO Nezapamćene poplave u Brazilu. ˝Ovo je katastrofa, bit će još gore˝

Policija u SAD-u upucala i ubila učenika ispred škole nakon dojave da ima pištolj

Policija u SAD-u upala u zgradu sveučilišta. Trump: To je bilo baš lijepo gledati

Urušila se autocesta na jugu Kine, 36 ljudi poginulo

Kolumbijski predsjednik: Prekidamo diplomatske odnose sa Izraelom

VIDEO Kina počinje testiranja najnaprednijeg nosača aviona

VIDEO Ogromni neredi u Istanbulu. Prosvjednici mlate policiju, trgaju im štitove





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi