TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Petak 3.5.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








03.05.2024 - 03h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
33
DOBAR
Kvalitet zraka je zadovoljavajući

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 73

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



Zakon Vlade Federacije BiH za 2007
ZAKON
O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O RIZNICI U FEDERACIJI BOSNE I HERCEGOVINE


Članak 1.


U Zakonu o riznici u Federaciji Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 19/03) u članku 1. stavak 2. točka 1) u petom retku iza riječi "aktivnosti" dodaju se riječi: "kao i primitaka od financijske i nefinancijske imovine,".
U točki 4) u trećem retku riječ "financija" zamjenjuje se riječima: "te rashoda".
Točka 5) mijenja se i glasi:
"5) Otvaranje i vođenje svakog računa koji ulazi u sustav Jedinstvenog računa riznice (u daljnjem tekstu: JRR). "
Iza točke 5) dodaju se nove toč. 6) do 9) koje glase:
"6) Prijenos javnih prihoda s depozitnih računa na transakcijske račune;
7) Prijenos javnih sredstava na račune sredstava za investiranje sukladno Zakonu o investiranju javnih sredstava ("Službene novine Federacije BiH", broj 77/04);
8) Uspostavu informatičkih i funkcionalnih postupaka za upravljanje financijskim informacijama;
9) Sudjelovanje u uspostavljanju procedura i postupaka za knjigovodstveno evidentiranje vanjskog i unutarnjeg zaduživanja, kao i izmirenje obveza."


Članak 2.


Članak 2. mijenja se i glasi:
"Definicije i izrazi koji se koriste u ovome zakonu imaju sljedeća značenja:
a) Riznica je temeljna organizacijska jedinica unutar Federalnoga ministarstva financija, ministarstava financija kantona, službi za financije općina, gradova i izvanproračunskih fondova u kojoj se sukladno ovomu zakonu i drugim propisima obavljaju poslovi što se odnose na planiranje izvršenja i izvršenje proračuna Federacije, kao i proračuna kantona, općina, gradova i financijskih planova izvanproračunskih fondova; vođenje računovodstva i računovodstvenih politika; upravljanje novcem i vođenje JRR; otplate duga, upravljanje neangažiranim sredstvima i imovinom.
b) Ministarstva financija podrazumijevaju Federalno ministarstvo financija i kantonalna ministarstva financija.
c) Službe za financije podrazumijevaju službe za financije u općinama, službe za financije u gradovima i službe za financije u izvanproračunskim fondovima (u daljnjem tekstu: službe za financije).
d) Izvanproračunski fondovi su pravne osobe, osnovane na temelju zakona, koje se financiraju iz namjenskih poreza i neporeznih prihoda, odnosno doprinosa i u njih spadaju: mirovinsko-invalidski fond, zdravstveni fond, fond za zapošljavanje kao i drugi fondovi uspostavljeni zakonom (u daljnjem tekstu: fondovi).
e) Proračun je akt kojim se utvrđuje plan financijskih aktivnosti proračunskih korisnika, koji obuhvata projekciju iznosa prihoda i primitaka i utvrđenog iznosa rashoda i izdataka Federacije, kantona, gradova i općina za razdoblje od jedne fiskalne godine. Proračunom se utvrđuje gornja granica ukupnoga duga Federacije, kantona, gradova i općina, uključujući i postojeći dug i projekciju novoga duga za danu fiskalnu godinu. Proračun donosi zakonodavno tijelo Federacije, kantona, gradska vijeća i općinska vijeća.
f) Interna kontrola je organizacija, politike i procedure koje se koriste kako bi vladini programi postigli namjeravane rezultate; kako bi sredstva koja se koriste u provođenju ovih programa bila sukladna navedenim ciljevima dotičnih organizacija; da su programi zaštićeni od gubitka, prevare i lošeg upravljanja; i da se na vrijeme pouzdane informacije dobiju, održavaju, izvješćuju i koriste u svrhe donošenja odluka.
g) Glavna knjiga riznice je sustavna evidencija transakcija i poslovnih aktivnosti, prihoda, primitaka, rashoda i izdataka, te stanja imovine, obveza, potraživanja i izvora vlasništva, što su u svezi s proračunom nastali tijekom fiskalne godine, odnosno do određenog datuma, koji pruža informacije o transakcijama i poslovnim događajima sukladno propisanom kontnom planu i klasifikacijama. Glavna knjiga riznice s JRR predstavlja temeljni sustav upravljanja javnim sredstvima.
h) JRR se sastoji od depozitnog računa otvorenog u komercijalnoj banci, računa za investiranje, jednog ili više transakcijskih računa, posebnog računa za upravljanje razvojnim sredstvima kao i posebnih računa za upravljanjem dugom i međunarodnim ugovorima i, po potrebi, transakcijskih računa za gotovinu. Svi ovi računi moraju se držati uime ministarstava financija, odnosno službi za financije. Svrha JRR je da se centralizira kontrola nad svim javnim prihodima u ministarstvima financija, odnosno u službama za financije. Ministarstva financija, kao i službe za financije, dužna su provesti procedure za otvaranje računa koji ulaze u sustav JRR. Kada sustav JRR postane efektivan, svi će pojedinačni računi proračunskih korisnika i fondova biti zatvoreni i njihova će salda biti prebačena na JRR.
i) Mjerodavno ministarstvo je organ uprave koji je u proračunu označen kao "razdjel".
j) Proračunski korisnici su mjerodavna ministarstva i ostala tijela uprave koja se financiraju iz proračuna. Mjerodavno ministarstvo koje u svom proračunskom razdjelu sadrži potrošačke jedinice, koje su u proračunu označene kao proračunske glave, proračunski je za njih mjerodavno.
k) Zaduživanje je uzimanje zajma ili izdavanje vrijednosnih papira (za otplatu glavnice duga i financiranje proračunskog deficita, te financiranje kapitalnih investicija i posebnih programa).
l) Zakonom o proračunima u Federaciji Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Zakon), objavljenom u "Službenim novinama Federacije BiH", broj 19/06, uređena su pitanja: planiranja, izrade, usvajanja i izvršavanja proračuna Federacije, proračuna kantona, gradova i općina i financijskih planova fondova; te pozajmljivanje i zaduživanje, jamstva i upravljanje dugom, kao i računovodstvo, izvješćivanje, nadzor i revizija proračuna.
m) Javna novčana sredstva su novčana sredstva koja uključuju proračun i fondove kao i utroške poreznih i neporeznih prihoda, pristojbi, naknada i drugih prihoda nastalih po osnovi pružanja javnih usluga i aktivnosti, kredita i grantova (nepovratnih sredstava). Sva javna sredstva obvezno se polažu i povlače s JRR.
n) Modificirano načelo obračunavanja neplaćenih obveza znači metode na osnovi obračunavanja neplaćenih obveza koje priznaju transakcije i aktivnosti u momentu stvaranja, transformacije, razmjene, prijenosa ili nestanka ekonomske vrijednosti i kada se evidentiraju svi ekonomski tijekovi (ne samo gotovinske transakcije). Prema određenim metodama obračunavanja neplaćenih obveza, fizička imovina je rasknjižena u momentu nabave.
o) Transakcijski računi su bankovni računi otvoreni u poslovnim bankama od riznice, a koji se drže uime ministarstava financija ili službi za financije i putem kojih se vrše svakodnevne transakcije vezane uz troškove proračunskih korisnika i fondova.
Transakcijski račun za gotovinu uime ministarstva financija, odnosno službe za financije može se otvoriti, ali s mjerodavnim potpisnikom za povlačenje sredstava uime proračunskog korisnika, odnosno fonda za ograničene svrhe isplate plaća i blagajničko poslovanje.
p) Račun za investiranje javnih sredstava je račun koji se može otvoriti u poslovnoj banci za investiranje javnih sredstava sukladno odredbama Zakona o investiranju javnih sredstava.
Svrha otvaranja računa za investiranje javnih sredstava je uvećanje resursa proračuna.
q) Depozitni račun u komercijalnoj banci je jedan bankovni račun otvoren u poslovnoj banci na koji se polažu svi javni prihodi, a koji se drži uime ministarstava financija, odnosno službi za financije. Porezni obveznici vrše uplate na ovaj račun. Saldo na depozitnom računu, na kraju radnog dana, mora biti nula.
z) Alokacija proračunskih sredstava je ovlaštenje ministara financija, odnosno voditelja službi za financije da tijekom fiskalne godine prema usvojenim stavkama proračuna prenese proračunske ovlasti i raspodijeli raspoloživa proračunska sredstva prema vremenskim razdobljima među proračunskim korisnicima."


Članak 3.


U članku 3. stavak 1. u drugom retku riječ "i" zamjenjuje se zarezom, a iza riječi "financija" dodaje se zarez i riječi: "odnosno službe za financije".
U stavku 2. u drugome retku, iza riječi "jedinicom" dodaju se riječi: "u ministarstvu", a na kraju teksta, točka se zamjenjuje zarezom i dodaju riječi: "odnosno voditelj službe za financije."
Stavak 3. mijenja se i glasi:
"Riznica je ovlaštena da obavlja sljedeće poslove: upravljanje novčanim sredstvima, upravljanje bankovnim računima, predviđanje novčanih tijekova, upravljanje plaćanjima i drugim poslovima riznice, upravljanje računovodstvom u javnome sektoru, izvješćivanje o izvršenju proračuna, financijsko izvješćivanje, administracija stranih grantova i sredstava međunarodne pomoći i upravljanje financijskim sredstvima."
Stavak 4. mijenja se i glasi:
"Riznica može po potrebi imati urede riznica i izvan svoga sjedišta."

Članak 4.


Članak 4. mijenja se i glasi:
"Proračunski korisnici i fondovi na temelju alokacije raspoloživih proračunskih sredstava pripremaju i dostavljaju prijedloge operativnih proračuna odnosno fondovskih financijskih planova ministarstvu financija, odnosno službi za financije za izvršenje usvojenog proračuna odnosno fondovskog financijskog plana. U prijedlozima operativnih proračuna odnosno fondovskih financijskih planova bit će obuhvaćeni rashodi i izdatci za svaki mjesec. Rashodi i izdatci mogu se izvršiti samo ako su sukladni usvojenom operativnom proračunu odnosno fondovskom financijskom planu.
Radi primjene ovih odredbi, ministarstva financija, odnosno službe za financije, odnosno mjerodavna tijela fondova izdaju prijeko potrebne instrukcije proračunskim korisnicima i fondovima.
Federalni ministar financija, kantonalni ministri financija i voditelji službi za financije obavještavaju proračunske korisnike, odnosno fondove, o odobrenim operativnim proračunima, odnosno fondovskim financijskim planovima."


Članak 5.


U članku 5. stavak 1. u drugom retku, iza riječi "planiranja" dodaju se riječi: "tromjesečnih i mjesečnih planova".
U stavku 2. točka b) iza riječi "prihodima" dodaju se riječi: "na JRR".
U točki f) iza riječi "svih" dodaju se riječi: "rashoda i".


Članak 6.


U članku 6. stavak 1. iza riječi "tokovima" na kraju teksta točka se zamjenjuje zarezom i dodaju riječi: "i utvrđuju tromjesečno i mjesečno proračunsko izmirenje obveza."
U stavku 2. u prvom retku, iza riječi "plan" dodaju se riječi: "novčanih tijekova".
U stavku 3. u prvom retku, riječi: "o novčanim tokovima" zamjenjuju se riječima: "novčanih tijekova", u drugom retku, iza riječi "vlade" dodaje se zarez i riječi: "službe za financije, odnosno organi izvršne vlasti", a u trećem retku, riječi: "financijski planovi" zamjenjuju se riječima: "operativni proračuni".


Članak 7.


U članku 7. stavak 1. mijenja se i glasi:
"Na temelju odobrenih operativnih proračuna odnosno financijskih planova iz članka 4. ovoga zakona proračunski korisnici i fondovi sukladno procedurama riznica pripremaju i dostavljaju odobrene transakcije za plaćanje, zajedno s prijeko potrebnom dokumentacijom."
U stavku 2. točka b) mijenja se i glasi:
"b) predlažu federalnomu ministru, kantonalnom ministru odnosno voditeljima službi za financije na odobravanje zahtjeve koji su sukladni operativnom proračunu, odredbama članka 4. stavak 2. ovoga zakona i raspoloživim sredstvima i prioritetima,"
U točki d) u prvom retku riječi: "nadležna ministarstva i" brišu se, a iza riječi "korisnike" dodaju se riječi: "i fondove".
U stavku 3. u drugom retku riječi: "njihovih isplata" zamjenjuju se riječima: "plaćenih obveza".


Članak 8.


U članku 8. stavak 1. riječi: "nadležna ministarstva i" brišu se, a iza riječi "korisnike" dodaju se riječi: "i fondove".
U točki b) iza riječi: "proračunski korisnici" dodaju se riječi: "i fondovi".
U stavku 2. u prvom retku riječi "Nadležna ministarstva i" brišu se, iza riječi "korisnici" dodaju se riječi: "i fondovi", a na kraju teksta točka se zamjenjuje zarezom i dodaju riječi: "odnosno financijskom planu fonda".


Članak 9.


U članku 9. stavak 2. mijenja se i glasi:
"Kontni plan za proračun sadrži klasifikaciju aktive i pasive, prihoda i primitaka, rashoda i izdataka. Standardna proračunska klasifikacija sadrži: organizacijsku klasifikaciju, funkcionalnu, ekonomsku klasifikaciju i fondovsku klasifikaciju. Svi proračunski korisnici i fondovi kao i riznice koriste kontni plan za proračun."


Članak 10.


U članku 10. stavak 1. u prvom retku iza riječi "financija" stavlja se zarez i dodaju riječi: "odnosno službi za financije".
U stavku 2. u prvom retku iza riječi "županijske" stavlja se zarez i dodaju riječi: "općinske, gradske i fondovske".
U stavku 3. u drugom retku, iza riječi: "nadležna ministarstva i" se brišu a iza riječi "korisnici" u istom retku, dodaju se riječi: "i fondovi".


Članak 11.


U članku 11. stavak 1. u trećem retku, riječi: "završnim računima" zamjenjuju se riječima: "godišnjim obračunima."
Iza stavka 3. dodaje se novi stavak 4. koji glasi:
"Odredbe st. 1. i 2. ovoga članka primjenjuju se i na riznice općina, gradova i fondova."


Članak 12.


U članku 12. stavak 1. u devetom retku, riječi: "propisuje smjernice za razvoj" zamjenjuju se riječima: "donosi instrukcije za uspostavu".
Iza stavka 1. dodaje se novi stavak 2. koji glasi:
"Odredbe stavka 1. ovoga članka odnose se i na općine, gradove i fondove."
U stavku 3. u trećem retku riječ "izvanproračunskih" briše se.
U stavku 4. riječ "izvanproračunskih" briše se.
Dosadašnji st. 2. do 4. postaju st. 3. do 5.


Članak 13.


Iza članka 12. podnaslov "7. Otplata duga, novo zaduživanje, izdavanje garancija i upravljanje neangairanim sredstvima" i čl. 13., 14., 15., 16., 17., 18. i 19. brišu se.


Članak 14.


U članku 20. u prvom retku, iza riječi "financija" dodaju se riječi: "i službe za financije".


Članak 15.


U članku 21. u drugom retku, iza riječi "prihoda" riječ "i" zamjenjuje se zarezom i dodaju riječi: "primitaka, rashoda".


Članak 16.


U članku 22. stavak 1. mijenja se i glasi:
"Svim transakcijama federalnog, kantonalnih, općinskih i gradskih proračuna i fondovskih financijskih planova upravljaju ministarstva financija, odnosno službe za financije, putem sustava glavne knjige riznice. Sustav glavne knjige riznice u sebi obuhvata sve izvore prihoda, primitaka, rashoda i izdataka, izvršenu nabavu, obveze i izmjene aktive, pasive i promjene izvora vlasništva. Sve financijske transakcije koje se odnose na proračun i fondovski financijski plan evidentiraju se posredstvom glavne knjige riznice uključujući i transakcije koje se odnose na dugove i programe financirane iz inozemne ili domaće potpore."


Članak 17.


U članku 23. u prvom retku riječ "i" iza riječi "ministarstva" zamjenjuje se zarezom, iza riječi "korisnici" dodaju se riječi: "i fondovi", a u zadnjem retku riječi: "proračuna-budžeta" brišu se.


Članak 18.


Iza članka 23. dodaje se novi članak 23a. koji glasi:
"Članak 23a.
Federalno ministarstvo financija propisuje procedure informatičke i funkcionalne zaštite računovodstvenog sustava glavne knjige riznice i pomoćnih knjiga rizničnog poslovanja - modula."


Članak 19.


U članku 24. stavak 1. mijenja se i glasi:
"Svi javni prihodi Federacije, kantona, općina, gradova i fondova moraju se uplatiti na JRR. JRR se nalazi pod isključivim pravom ministarstava financija odnosno službi za financije. Nijedna druga osoba ili institucija nema pravo raspolaganja nad ovim računima ukoliko drukčije nije utvrđeno u općim ili pojedinačnim instrukcijama koje daju ministarstva financija odnosno službe za financije. Svi porezi uplaćeni od poreznih obveznika moraju se uplatiti na depozitne račune ministarstava financija odnosno službi za financije. Stanje gotovine na depozitnom računu na kraju dana prebacuje se na transakcijske račune. S depozitnog računa mogu se isplatiti više ili pogrešno uplaćeni prihodi koji se odnose na tekuću fiskalnu godinu. Ministri financija posebnim pravilnikom određuju procedure povrata tih prihoda."
Stavak 2. briše se.
Stavak 3. mijenja se i glasi:
"Pored prihoda iz stavka 1. ovoga članka, vlastiti prihodi korisnika proračuna moraju se također deponirati i čuvati na JRR. Ovi prihodi će se trošiti sukladno posebnim naputcima o načinu uplaćivanja i trošenja, koje propisuje federalni ministar financija, kantonalni ministar financija, odnosno općinski načelnik i gradonačelnik posebnim naputkom."
Stavak 5. mijenja se i glasi:
"Za otvaranje depozitnog računa, računa za investiranje, transakcijskih računa, posebnog računa za upravljanje razvojnim sredstvima, kao i posebnih računa za upravljanje dugom i međunarodnim ugovorima i dobivanje ostalih usluga poslovnih banaka potrebnih za poslovanje riznica i JRR mora se doći temeljem ugovora dodijeljenog po osnovi javnog nadmetanja. Svaki ugovor zaključen između banaka i ministarstava financija odnosno službi za financije mora jasno definirati usluge banke koje će pružati, potrebna izvješća i rokove za dostavljanje izvješća i sve naknade koje će ta banka naplaćivati."
Dosadašnji st. 3., 4. i 5. postaju st. 2., 3. i 4.


Članak 20.


Članak 25. mijenja se i glasi:
"Ministarstva financija, odnosno službe za financije, ovlaštena su da otvaraju podračune, u okviru JRR, za namjenska sredstva, koji služe za prikupljanje namjenskih prihoda i primitaka i njihovo namjensko trošenje."


Članak 21.


U članku 26. u prvome retku, iza riječi "financija" dodaje se zarez i riječi: "odnosno službe za financije", a u šestom retku riječi: "zaštitu i" brišu se.


Članak 22.


U članku 27. stavku 1. u prvom retku, iza riječi "financija" dodaje se zarez i riječi: "odnosno službe za financije".
U stavku 3. u prvom retku, iza riječi "financija" točka se zamjenjuje zarezom i dodaju riječi: "odnosno službi za financije.", a na kraju teksta iza riječi "financija" točka se zamjenjuje zarezom i dodaju riječi: "odnosno službi za financije."


Članak 23.


U članku 28. u drugom retku riječ "odredbe" briše se, a u trećem retku iza riječi "korisnika" dodaju se riječi: "i fondova".


Članak 24.


Članak 29. mijenja se i glasi:
"Ministarstva financija odnosno službe za financije investiraju bilo koji iznos sredstava sa JRR koji trenutačno nije potreban za izvršenje proračuna sukladno članku 37. Zakona.
Cjeloviti iznos kamata od investiranja iz stavka 1. ovoga članka uplaćuje se na JRR."


Članak 25.


U članku 30. stavak 1. u prvome retku, iza riječi "ministarstva" riječ "i" zamjenjuje se zarezom, a iza riječi "korisnici" dodaju se riječi: "i fondovi".


Članak 26.


Općine, gradovi i fondovi dužni su uskladiti svoje propise s ovim Zakonom u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovoga Zakona.


Članak 27.


Ovaj Zakon stupa na snagu osmoga dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".


Predsjedatelj
Doma naroda
Parlamenta Federacije BiH
Stjepan Krešić

Predsjedatelj
Zastupničkog doma
Parlamenta Federacije BiH
Safet Softić


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
U stanu Amerikanke pronašli zamrznuta tijela njezinih beba. Neće joj suditi
VIDEO Ukrajinci objavili snimku: Uništili smo ruski sustav Buk. Nisu ga mogli ugasiti
Turska obustavila svu trgovinu s Izraelom
BBC: Netanyahu i izraelski vrh strahuju da ih čeka Haški sud
Iznenada umro još jedan zviždač koji je govorio o problemima s Boeingom
VIDEO Deseci tisuća Gruzijaca na ulicama. Oglasili se SAD, EU, UN...
Ukrajinci će prvi put od početka rata pokopati svoje vojnike u zajedničkoj grobnici
Biden: Zašto Japan ima probleme? Zato što su ksenofobni
Dva tjedna traju nasilni prosvjedi na sveučilištima u SAD-u. Biden se tek sad oglasio
Ruski plinski gigant prvi put u više od 20 godina poslovao s gubitkom
Stambena kriza u Nizozemskoj, u Amsterdamu parkirno mjesto doseglo 495.000 eura
NATO: Ruski hibridni napadi na Europu su sve intenzivniji
Veći dio Kenije bez struje nakon što je zemlju pogodila olujna kiša
Trump: Pogledajte London i Pariz. Neprepoznatljivi su
Izraelski predsjednik poslao poruku prestrašenim židovskim studentima u Americi
U Gruziji se događa ono što se događalo u Ukrajini uoči rata
VIDEO Policija po mraku srušila propalestinski kamp na uglednom UCLA-u u Kaliforniji
Prva brza željeznica u SAD-u imat će Siemensove vlakove koji će voziti 350 km/h
Najbolje poljoprivredno zemljište u SAD-u nestaje pod solarnim pločama
Gruzija želi donijeti zakon o "stranim agentima". Dužnosnik EU: Neprihvatljivo






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
U stanu Amerikanke pronašli zamrznuta tijela njezinih beba. Neće joj suditi
VIDEO Ukrajinci objavili snimku: Uništili smo ruski sustav Buk. Nisu ga mogli ugasiti
Turska obustavila svu trgovinu s Izraelom
BBC: Netanyahu i izraelski vrh strahuju da ih čeka Haški sud
Iznenada umro još jedan zviždač koji je govorio o problemima s Boeingom
VIDEO Deseci tisuća Gruzijaca na ulicama. Oglasili se SAD, EU, UN...
Ukrajinci će prvi put od početka rata pokopati svoje vojnike u zajedničkoj grobnici
Biden: Zašto Japan ima probleme? Zato što su ksenofobni
Dva tjedna traju nasilni prosvjedi na sveučilištima u SAD-u. Biden se tek sad oglasio
Ruski plinski gigant prvi put u više od 20 godina poslovao s gubitkom
Stambena kriza u Nizozemskoj, u Amsterdamu parkirno mjesto doseglo 495.000 eura
NATO: Ruski hibridni napadi na Europu su sve intenzivniji
Veći dio Kenije bez struje nakon što je zemlju pogodila olujna kiša
Trump: Pogledajte London i Pariz. Neprepoznatljivi su
Izraelski predsjednik poslao poruku prestrašenim židovskim studentima u Americi
U Gruziji se događa ono što se događalo u Ukrajini uoči rata
VIDEO Policija po mraku srušila propalestinski kamp na uglednom UCLA-u u Kaliforniji
Prva brza željeznica u SAD-u imat će Siemensove vlakove koji će voziti 350 km/h
Najbolje poljoprivredno zemljište u SAD-u nestaje pod solarnim pločama
Gruzija želi donijeti zakon o "stranim agentima". Dužnosnik EU: Neprihvatljivo


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

SAD dobiva prvu brzu željeznicu kojom će Siemensovi vlakovi voziti 350 km/h

VIDEO Otac u SAD-u silio sina (6) da satima trči na traci, dječak preminuo

Ovo su besplatni tečajevi o AI. Nude ih Harvard, Google, Microsoft...

VIDEO Nezapamćene poplave u Brazilu. ˝Ovo je katastrofa, bit će još gore˝

Policija u SAD-u upucala i ubila učenika ispred škole nakon dojave da ima pištolj

Policija u SAD-u upala u zgradu sveučilišta. Trump: To je bilo baš lijepo gledati

Urušila se autocesta na jugu Kine, 36 ljudi poginulo

Kolumbijski predsjednik: Prekidamo diplomatske odnose sa Izraelom

VIDEO Kina počinje testiranja najnaprednijeg nosača aviona

VIDEO Ogromni neredi u Istanbulu. Prosvjednici mlate policiju, trgaju im štitove





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi