TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Petak 3.5.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








03.05.2024 - 02h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
33
DOBAR
Kvalitet zraka je zadovoljavajući

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 75

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



Zakon Vlade Federacije BiH za 2007
ZAKON
O PROIZVODNJI I PROMETU NAORUŽANJA I VOJNE OPREME U FEDERACIJI BOSNE I HERCEGOVINE


I. OSNOVNE ODREDBE


Član 1.


Ovim Zakonom uređuje se obaveza nadležnih institucija i privrednih subjekata Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Federacija) u provođenju Zakona o proizvodnji naoružanja i vojne opreme ("Službeni glasnik BiH", broj 9/04) i Zakona o uvozu i izvozu oružja i vojne opreme i kontrole uvoza i izvoza proizvoda dvojne namjene ("Službeni glasnik BiH", br. 5/03, 33/03 i 14/05) u oblasti:
- kapaciteta za proizvodnju naoružanja i vojne opreme;
- proizvodnje naoružanja i vojne opreme (u daljnjem tekstu: NVO);
- prometa naoružanja i vojne opreme;
- sigurnosti, zaštite i nadzora u oblasti proizvodnje i prometa naoružanja i vojne opreme;
- kao i druga pitanja iz oblasti proizvodnje i prometa koja nisu regulirana zakonima Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: BiH).


Član 2.


Svi izrazi upotrijebljeni u ovom Zakonu definirani su:
1. Zakonom o proizvodnji naoružanja i vojne opreme,
2. Zakonom o uvozu i izvozu naoružanja i vojne opreme i kontrole uvoza i izvoza proizvoda dvojne namjene.


Član 3.


Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije (u daljnjem tekstu: Ministarstvo) putem Federalne direkcije za namjensku industriju (u daljnjem tekstu: Direkcija) obavlja stručne i druge poslove i sa njima povezane upravne poslove iz nadležnosti Federacije u skladu sa članom 9. stav 4. Zakona o federalnim ministarstvima i drugim tijelima federalne uprave ("Službene novine Federacije BiH", br. 58/02, 19/03, 38/05, 2/06, 8/06 i 61/06).

Član 4.


Ministarstvo putem Direkcije vrši ovlašćenja na osnovu državnog kapitala u privrednim društvima za proizvodnju NVO u skladu sa Uredbom o vršenju ovlašćenja organa Federacije Bosne i Hercegovine u privrednim društvima sa učešćem državnog kapitala ("Službene novine Federacije BiH", br. 48/05 i 28/07) i Listom privrednih društava u kojima ovlašćenja na osnovu državnog kapitala vrše organi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 54/05, 67/05, 42/06 i 27/07).


Član 5.


Proizvodnja i promet NVO su djelatnosti od posebne federalne važnosti i njima se mogu baviti pravna lica koja ispunjavaju uvjete definirane: Zakonom o proizvodnji naoružanja i vojne opreme, Zakonom o uvozu i izvozu naoružanja i vojne opreme i kontrole uvoza i izvoza proizvoda dvojne namjene, Zakonom o privrednim društvima ("Službene novine Federacije BiH", br. 23/99, 45/00, 2/02, 6/02, 29/03 i 68/05) i Zakonom o javnim preduzećima u Federaciji Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 8/05), registrirana kod Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, uz prethodno pribavljenu saglasnost Vlade Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Vlada Federacije) za proizvodnju NVO, odnosno Ministarstva.
Pravna lica iz stava 1. ovog člana mogu se organizirati samo u obliku dioničkog društva ili društva sa ograničenom odgovornošću.


II. KAPACITETI ZA PROIZVODNJU NAORUŽANJA I VOJNE OPREME


Član 6.


Kapaciteti za proizvodnju NVO organizirani u sistem funkcionalno povezanih proizvodno-tehnoloških cjelina koje čine zgrade, mašine, infrastruktura, skladišta, dokumentacija, posebni alati i druga proizvodna sredstva i osoblje, u skladu sa ovim Zakonom su:
1. cjelokupni kapacitet ili dijelovi kapaciteta privrednih društava za proizvodnju NVO,
2. određeni kapaciteti ili dijelovi kapaciteta privrednih društava koja su sklopila kooperacioni ugovor sa privrednim društvima iz tačke 1. ovog člana na poslovima proizvodnje NVO.
Kapaciteti iz prethodnog stava mogu se staviti u pravni promet (otuđenje,opterećenje, pljenidba i sl.) samo uz saglasnost Ministarstva.


Član 7.


Izgradnja, modernizacija, rekonstrukcija i korištenje kapaciteta iz člana 6. ovog Zakona zasniva se na potrebama tržišta i planovima razvoja i opremanja vojnih i policijskih snaga u BiH, a realiziraju se u skladu sa odredbama ovog Zakona i drugih zakona iz područja odbrane, prostornog uređenja, zaštite okoliša, građenja, te Zakona o prometu eksplozivnih materijala ("Službeni list SFRJ", br. 30/85 i 6/89 i "Službeni list RBiH", br. 2/92 i 13/94), Zakona o prometu eksplozivnih materijala, zapaljivih tečnosti i gasova - prečišćeni tekst ("Službeni list SRBiH", br. 38/89 i 36/90) i Zakona o unutrašnjim poslovima Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 49/05).
Planove izgradnje, modernizacije, rekonstrukcije i korištenja kapaciteta za proizvodnju NVO donose privredna društva.


III. PROIZVODNJA NAORUŽANJA I VOJNE OPREME


Član 8.


Proizvodnja sredstava NVO zasniva se na planovima snabdijevanja vojnih i policijskih snaga u BiH i na potrebama tržišta.
Proizvodnjom NVO u Federaciji mogu se baviti privredna društva koja su registrirana kod Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, u skladu sa Zakonom o proizvodnji naoružanja i vojne opreme, uz prethodnu saglasnost Vlade Federacije za obavljanje te djelatnosti i nakon registracije djelatnosti proizvodnje NVO kod nadležnog suda.
Za dobivanje saglasnosti Vlade Federacije, prije registriranja kod Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine:
1. za osnivanje privrednih društava za proizvodnju NVO;
2. za uvođenje proizvodnje NVO u postojećim privrednim društvima;
3. za promjenu ili dopunu djelatnosti privrednih društava, statusne promjene oblika organiziranja ili prestanak obavljanja proizvodnje NVO moraju biti ispunjeni uvjeti definirani u uputstvu koje će donijeti federalni ministar energije, rudarstva i industrije u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ovog Zakona.


Član 9.


Učesnici u razvoju novih sredstava NVO pored proizvođača mogu biti i druge naučno-istraživačke ustanove u Federaciji.
Ukoliko nosilac razvoja nema potpisan i od nadležnih organa odobren ugovor sa kupcem za taj razvoj, saglasnost za početak razvoja svakog novog sredstva NVO, uključujući i poboljšanje, modernizaciju i usavršavanje postojećih sredstava, daje Direkcija u skladu sa Zakonom o upravnom postupku ("Službene novine Federcije BiH", br. 2/98 i 48/99).
Prava i obaveze svih učesnika u razvoju novih sredstava NVO utvrđuju se posebnim ugovorom između naručioca i nosioca razvoja tih sredstava.


Član 10.


Nosilac razvoja novih sredstava NVO i njegovi kooperanti obavezni su se pridržavati uputstava o istraživanju, razvoju i osvajanju sredstava NVO, a koja će u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ovog Zakona donijeti federalni ministar energije, rudarstva i industrije.


Član 11.


Privredna društva koja se bave proizvodnjom NVO dužna su propisati i provoditi cjelovit sistem osiguranja kvaliteta sredstava NVO iz okvira svog proizvodnog programa za što je neposredno odgovoran direktor društva.
Federalni ministar energije, rudarstva i industrije donijet će uputstvo iz oblasti kvaliteta proizvoda NVO u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ovog Zakona.


IV. PROMET NAORUŽANJA I VOJNE OPREME


Član 12.


Uvozom, izvozom, tranzitom, posredovanjem i prometom mogu se baviti pravna i fizička lica registrirana kod Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, u skladu sa Zakonom o uvozu i izvozu naoružanja i vojne opreme i kontrole uvoza i izvoza proizvoda dvojne namjene, uz prethodnu saglasnost Ministarstva za obavljanje te djelatnosti i nakon registracije djelatnosti proizvodnje NVO kod nadležnog suda.
Pravna i fizička lica koja se kandidiraju za obavljanje prometa iz stava 1. ovog člana moraju ispunjavati kadrovske i tehničke uvjete potrebne za dobijanje prethodne saglasnosti kako bi se mogla registrirati za obavljanje ove djelatnosti.
Direkcija ima pravo nadzora i kontrole za obavljanje prometa iz stava 1. ovog člana.
Federalni ministar energije, rudarstva i industrije donijet će provedbeno uputstvo.


Član 13.


U područjima objekata za proizvodnju NVO, te objekata za smještaj i čuvanje NVO, ustanove i privredna društva ne smiju graditi druge objekte bez saglasnosti Ministarstva, a to područje se ne smatra građevinskim zemljištem.
U područjima iz stava 1. ovog člana može se ograničiti ili zabraniti obavljanje drugih djelatnosti, te ograničiti nastanjivanje i kretanje, ako bi to ugrožavalo sigurnost objekata ili građana.
Područja oko objekata iz stava 1. ovog člana određuje Ministarstvo.


Član 14.


Direkcija, u skladu sa Zakonom o upravnom postupku, izdaje privrednim društvima prethodnu saglasnost za prodaju stranim kupcima licenci i tehnologija za proizvodnju NVO.
Direkcija sa privrednim društvima učestvuje u promociji proizvoda NVO, a sa Ministarstvom daje prijedloge sporazuma i protokola o zajedničkoj saradnji i bilateralnom odnosu sa drugim državama iz oblasti namjenske industrije.


V. SIGURNOST, ZAŠTITA I NADZOR U OBLASTI PROIZVODNJE I PROMETA NAORUŽANJA I VOJNE OPREME


Član 15.


Sigurnost i zaštita u oblasti proizvodnje NVO planira se, organizira i provodi u skladu sa odredbama ovog Zakona, Zakona o proizvodnji naoružanja i vojne opreme, Zakona o agenciji za zaštitu ljudi i imovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 50/02), kao i drugim propisima koji reguliraju ovu oblast.


Član 16.


Privredna društva i ustanove koje se bave proizvodnjom i prometom NVO dužna su planirati, organizirati i provoditi sve neophodne zadatke i poslove sigurnosti i zaštite u ovoj oblasti, a naročito:
1. izrada i provjera planova organiziranja i provođenja mjera i postupaka osiguranja i zaštite tajnih podataka koji se odnose na kapacitete za proizvodnju, planove razvoja proizvodnje, tehničko-tehnološku dokumentaciju, poslovne odnose prema inozemstvu i objekte za proizvodnju;
2. izrada uputstava o nadzoru nad poštivanjem i provođenjem propisanih mjera fizičko-tehničke zaštite i osiguranja ljudstva, objekata, te posebnih mjera zaštite na radu, protupožarne i protueksplozivne zaštite, zaštite specijalnih alata i postrojenja kao i sigurnost i zaštita prometa i skladištenja NVO;
3. izrada uputstava o vođenju evidencije o tehničko-tehnološkoj dokumentaciji o ugovorima sa kooperantima i kupcima u zemlji i inostranstvu;
4. izrada elaborata o sigurnom skladištenju "B" materije i 100% kontrole njenog utroška;
5. izrada uputstava o zaštiti poslovnih, finansijskih i drugih informacija u vezi sa proizvodnjom i prometom NVO.


Član 17.


Pod tajnim podacima proizvodnje i prometa NVO podrazumijevaju se podaci o:
1. planovima proizvodnje NVO i njihovom ostvarenju;
2. programima istraživanja i razvoja NVO;
3. kapacitetima za proizvodnju NVO;
4. tehnološkom postupku proizvodnje NVO i konstruktivnoj dokumentaciji;
5. uvozu i izvozu NVO.
Za čuvanje tajnih podataka iz prethodnog stava odgovorni su organi upravljanja i zaposlenici privrednog subjekta.


Član 18.


Direkcija je ovlašćena da vrši nadzor nad planiranjem i provođenjem zadataka i poslova sigurnosti i zaštite iz oblasti proizvodnje i prometa NVO, navedenih u čl. 16. i 17. ovog Zakona, a realizira ih prema Uputstvu o načinu vršenja stalnog nadzora i izvještavanja u proizvodnji i remontu naoružanja i vojne opreme ("Službeni glasnik BiH", broj 28/04).
Nadzor nad provođenjem mjera fizičke i tehničke zaštite u skladu sa Zakonom o agenciji za zaštitu ljudi i imovine provodi Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova.


VI. KAZNENE ODREDBE


Član 19.


Novčanom kaznom u iznosu do 5.000 KM kaznit će se odgovorno lice u pravnom licu za prekršaj ako, suprotno odredbama člana 17. tač. 2., 3. i 4. ovog Zakona, tajne podatke učini dostupnim neovlašćenim licima.


VII. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE


Član 20.


Postojeća privredna društva na teritoriji Federacije koja se bave proizvodnjom i prometom NVO dužna su svoja akta uskladiti sa odredbama ovog Zakona u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovog Zakona.


Član 21.


Danom stupanja na snagu ovog Zakona prestaje primjena Zakona o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme ("Službeni list RBiH", br. 11/92, 13/94 i 2/96).


Član 22.


Ovaj Zakon stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".


Predsjedavajući
Doma naroda
Parlamenta Federacije BiH
Stjepan Krešić


Predsjedavajući
Predstavničkog doma
Parlamenta Federacije BiH
Safet Softić


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
U stanu Amerikanke pronašli zamrznuta tijela njezinih beba. Neće joj suditi
VIDEO Ukrajinci objavili snimku: Uništili smo ruski sustav Buk. Nisu ga mogli ugasiti
Turska obustavila svu trgovinu s Izraelom
BBC: Netanyahu i izraelski vrh strahuju da ih čeka Haški sud
Iznenada umro još jedan zviždač koji je govorio o problemima s Boeingom
VIDEO Deseci tisuća Gruzijaca na ulicama. Oglasili se SAD, EU, UN...
Ukrajinci će prvi put od početka rata pokopati svoje vojnike u zajedničkoj grobnici
Biden: Zašto Japan ima probleme? Zato što su ksenofobni
Dva tjedna traju nasilni prosvjedi na sveučilištima u SAD-u. Biden se tek sad oglasio
Ruski plinski gigant prvi put u više od 20 godina poslovao s gubitkom
Stambena kriza u Nizozemskoj, u Amsterdamu parkirno mjesto doseglo 495.000 eura
NATO: Ruski hibridni napadi na Europu su sve intenzivniji
Veći dio Kenije bez struje nakon što je zemlju pogodila olujna kiša
Trump: Pogledajte London i Pariz. Neprepoznatljivi su
Izraelski predsjednik poslao poruku prestrašenim židovskim studentima u Americi
U Gruziji se događa ono što se događalo u Ukrajini uoči rata
VIDEO Policija po mraku srušila propalestinski kamp na uglednom UCLA-u u Kaliforniji
Prva brza željeznica u SAD-u imat će Siemensove vlakove koji će voziti 350 km/h
Najbolje poljoprivredno zemljište u SAD-u nestaje pod solarnim pločama
Gruzija želi donijeti zakon o "stranim agentima". Dužnosnik EU: Neprihvatljivo






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
U stanu Amerikanke pronašli zamrznuta tijela njezinih beba. Neće joj suditi
VIDEO Ukrajinci objavili snimku: Uništili smo ruski sustav Buk. Nisu ga mogli ugasiti
Turska obustavila svu trgovinu s Izraelom
BBC: Netanyahu i izraelski vrh strahuju da ih čeka Haški sud
Iznenada umro još jedan zviždač koji je govorio o problemima s Boeingom
VIDEO Deseci tisuća Gruzijaca na ulicama. Oglasili se SAD, EU, UN...
Ukrajinci će prvi put od početka rata pokopati svoje vojnike u zajedničkoj grobnici
Biden: Zašto Japan ima probleme? Zato što su ksenofobni
Dva tjedna traju nasilni prosvjedi na sveučilištima u SAD-u. Biden se tek sad oglasio
Ruski plinski gigant prvi put u više od 20 godina poslovao s gubitkom
Stambena kriza u Nizozemskoj, u Amsterdamu parkirno mjesto doseglo 495.000 eura
NATO: Ruski hibridni napadi na Europu su sve intenzivniji
Veći dio Kenije bez struje nakon što je zemlju pogodila olujna kiša
Trump: Pogledajte London i Pariz. Neprepoznatljivi su
Izraelski predsjednik poslao poruku prestrašenim židovskim studentima u Americi
U Gruziji se događa ono što se događalo u Ukrajini uoči rata
VIDEO Policija po mraku srušila propalestinski kamp na uglednom UCLA-u u Kaliforniji
Prva brza željeznica u SAD-u imat će Siemensove vlakove koji će voziti 350 km/h
Najbolje poljoprivredno zemljište u SAD-u nestaje pod solarnim pločama
Gruzija želi donijeti zakon o "stranim agentima". Dužnosnik EU: Neprihvatljivo


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

SAD dobiva prvu brzu željeznicu kojom će Siemensovi vlakovi voziti 350 km/h

VIDEO Otac u SAD-u silio sina (6) da satima trči na traci, dječak preminuo

Ovo su besplatni tečajevi o AI. Nude ih Harvard, Google, Microsoft...

VIDEO Nezapamćene poplave u Brazilu. ˝Ovo je katastrofa, bit će još gore˝

Policija u SAD-u upucala i ubila učenika ispred škole nakon dojave da ima pištolj

Policija u SAD-u upala u zgradu sveučilišta. Trump: To je bilo baš lijepo gledati

Urušila se autocesta na jugu Kine, 36 ljudi poginulo

Kolumbijski predsjednik: Prekidamo diplomatske odnose sa Izraelom

VIDEO Kina počinje testiranja najnaprednijeg nosača aviona

VIDEO Ogromni neredi u Istanbulu. Prosvjednici mlate policiju, trgaju im štitove





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi