TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Subota 27.4.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








27.04.2024 - 11h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
38
DOBAR
Kvalitet zraka je zadovoljavajući

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 109

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



Odluka Vlade Federacije BiH za 2008. Na temelju članaka 38. i 43. Zakona o izvršavanju Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine za 2008. godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj 97/07), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na prijedlog Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, na 51. sjednici održanoj 4. travnja 2008. godine, donijela je


O D L U K U

O USVAJANJU PROGRAMA UTROŠKA DIJELA
SREDSTAVA SA KRITERIJIMA RASPODJELE
SREDSTAVA "TRANSFER ZA POTICAJ RAZVOJA,
PODUZETNIŠTVA I OBRTA" UTVRĐENOG
PRORAČUNOM FEDERACIJE BOSNE I
HERCEGOVINE ZA 2008. GODINU FEDERALNOM
MINISTARSTVU RAZVOJA, PODUZETNIŠTVA I
OBRTA


I


Usvaja se Program utroška dijela sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava "Transfer za poticaj razvoja, poduzetništva i obrta" utvrđen u razdjelu 50. Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine za 2008. godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj 97/07), Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta.
Sredstva za realizaciju Programa iz stavka 1. ove točke, sa nazivima programa iz točke II ove Odluke, u ukupnom iznosu od
8.000.000,00 KM, isplatit će se korisnicima sredstava kao grant sredstva.


II


Financijska sredstva iz stavka 2. točke I ove Odluke u iznosu od 8.000.000,00 KM, raspodjeljuju se po slijedećim programima;

1. Manifestacije i stručne publikacije od značaja za FBiH (sajmovi, izložbe, simpoziji, promocije najuspješnijih gospodarskih subjekata), 80,000,00 KM

Ciljevi programa su:
Organiziranje sajmova, simpozija i konferencija radi promidžbe; proizvoda, poduzetništva i obrta; olakšavanje subjektima (MSP-a) samostalni nastup; pronalaženje partnera; jačanje odnosa kupac/dobavljač; organiziranje promotivnih događaja na sajmu/izložbi; promidžba proizvoda FBiH i promocija najuspješnijih gospodarstvenika i gospodarskih subjekata; otkup stručnih publikacija vezanih za poduzetništvo i obrt.

Kriteriji za izbor programa:
Kvalitet programa; tradicija u organizaciji sajmova, izložbi i manifestacija; broj učesnika; kategorija sajma/izložbe (lokalni, državni i međunarodni); stupanj dovršenosti promidžbenog materijala; očekivani efekti i stupanj samofinanciranja iz drugih izvora; kvalitet stručnih publikacija i stepen dovršenosti.

Korisnici programa:
Organizatori zajedničkog nastupa poduzetnika na sajmu/izložbi; priređivači sajmova/izložbi; subjekti malog gospodarstva registrirani u
FBiH; nakladnici/izdavači; udruge poduzetnika; obrazovne ustanove; tiskari i autori publikacija koje su vezane za poduzetništvo i obrt.

2. Inovacije 2008. u BiH 70.000,00 KM

Ciljevi programa su:
Povećanje broja subjekata malog gospodarstva zasnovanih na inovacijama i znanju; dovođenje inovacije do proizvoda; poticanje inovatora da krenu u poduzetničke pothvate i korištenje inovatorskog potencijala u stvaranju BiH (FBiH) proizvoda.

Kriteriji za izbor programa:
Kvalitet programa; povećanje uposlenosti; upošljavanje visokoobrazovanih mladih osoba; stanje razvoja inovacija; tržišna promidžba inovacije; očekivani efekti inovacije i stupanj zaštite intelektualnog vlasništva.

Korisnici programa:
Poduzetnici i subjekti malog gospodarstva koji su vlasnici inovacije, a imaju prebivalište u FBiH i inovatori (pravne i fizičke osobe, državljani BiH) čija je registracija odnosno prebivalište u FBiH.

3. Izgradnja poduzetničke infrastrukture 3.000.000,00 KM

Ciljevi programa su:
Poticanje lokalne uprave za donošenjem prostornih planova i uvrštavanje poduzetničkih, specijaliziranih, industrijskih i slobodnih zona u isti; poticanje izgradnje: poduzetničkih zona, tehnoloških parkova, poslovnih centara, inkubatora, klastera; prostor FBiH učiniti konkurentnim za strana ulaganja (u poduzetništvo) u odnosu na zemlje okruženja i izrada projekta i druge dokumentacije za zonu i opremanje postojećih poduzetničkih zona, tehnoloških parkova i tehničko-inovativnih centara.

Kriteriji za izbor programa:
Kvalitet programa; iskazani poduzetnički interesi; osiguranje veće uposlenosti; namjena poduzetničke zone (proizvodno-prerađivački gospodarski subjekti, tehnološko-razvojno-inovacioni centri, logističko-distributivni centri); poduzetnički potencijal; mogućnost eventualnog proširenja poduzetničke zone; stanje infrastrukture do zone; dinamika izgradnje infrastrukture unutar zona i načini i izvori financiranja.

Korisnici programa:
Općine; gradovi; poduzetnici-vlasnici subjekata malog gospodarstva i udruženja.

4. Razvoj obrtničkih komora 150.000,00 KM

Ciljevi programa su:
Razvoj i afirmacija obrta i obrtničkih komora; ravnomjerniji regionalni razvoj i čuvanje kulturnog i povijesnog nasljeđa.

Kriteriji za izbor programa:
Kvalitet ponuđenog programa rada obrtničke komore, organiziranost i broj članova obrtničke komore.

Korisnici programa:
Kantonalne obrtničke komore i Federalna obrtnička komora.

5. Potpora transferu tehnologija i znanja, te osiguranje
sustava kvaliteta za subjekte malog gospodarstva 100.000,00 KM

Ciljevi programa su:
Jačanje veza između obrazovnog, znanstveno-istraživačkog sustava i sektora MSP-a; primjena novih tehnologija u MSP-a koje posjeduju ekologijsku neutralnost; uvođenje sustava upravljanja kvalitetom i okolišem i povećanje efikasnosti i konkurentnosti MSP-a i njihovih proizvoda.

Kriteriji za izbor programa:
Kvalitet programa; povećanje broja subjekata malog gospodarstva zasnovanih na znanju; povećanje uposlenosti; stupanj implementacije novih tehnologija koje ne zagađuju okoliš; konkurentnost i efikasnost i certificiranost proizvoda koji odgovaraju EU propisima.

Korisnici programa:
Subjekti malog gospodarstva registrirani u FBiH, čija je osnovna djelatnost proizvodnja i područje usluga; fakulteti, instituti i istraživački centri i institucije koje imaju utvrđene aktivnosti da svojom djelatnošću podupiru mikro, mala i srednja poduzeća.

6. Poticaj poduzetništvu mladih 300.000,00 KM

Ciljevi programa su:
Veće uključivanje mladih u poduzetništvo; poboljšanje i stvaranje uvjeta za uspješnije poslovanje mladih; potpora kreativnom akademskom poduzetništvu; stjecanje poduzetničkih vještina; olakšavanje početka posla (registracija) i razvoj porodičnog biznisa.

Kriteriji za izbor programa:
Kvaliteta programa; povećanje uposlenosti; upošljavanje visokoobrazovanih mladih osoba; stupanj samofinanciranja; primjena novih tehnologija koje ne zagađuju okoliš; čuvanje kulturnog i povijesnog nasljeđa; rad i opstojnost; tradicija u porodičnom biznisu; samo financiranje kao način rješenja egzistencije; veličina subjekta i vrsta djelatnosti.

Korisnici programa:
Pravne osobe i obrtnici, subjekti malog gospodarstva registrirani u FBiH, koji su u potpunom ili većinskom vlasništvu osoba mlađih od 35.godina starosti.

7. Poduzetništvo po projektima
GENDER-CENTRA 400.000,00 KM

Ciljevi programa su:
Veće uključivanje žena u poduzetništvo; promidžba poduzetništva žena; stjecanje poduzetničkih vještina; poboljšanje i stvaranje uvjeta za uspješnije poslovanje žena; i afirmacija porodičnog biznisa.

Kriteriji za izbor programa:
Kvaliteta programa; povećanje uposlenosti Žena; upošljavanje demobiliziranih branitelja, osoba sa posebnim potrebama i visokoobrazovanih osoba; područja posebnog naglaska-proizvodnja i uslužne djelatnosti; brojnost ciljne skupine; Čuvanje kulturnog i povijesnog nasljeđa; tradicija u porodičnom biznisu; veličina subjekta i vrsta djelatnosti.

Korisnici programa:
Subjekti malog gospodarstva; obrtničke radnje; kućna radinost; zadruge i udruge kojima upravljaju-zastupaju žene i u većinskom su vlasništvu žena i registrirani su u FbiH.

8. Opstanak i rast subjekata malog gospodarstva
(MSP-a) 3.900.000,00 KM
a) stari zanati
b) obrtnici,
c) pravne osobe

Ciljevi programa su:
Povećanje uposlenosti; mobilizacija stvaralačkih snaga u kantonima
FBiH; povećanje konkurentne sposobnosti; poticanje djelatnosti koje ne zagađuju okoliš; poticanje proizvodnje zasnovane na inovacijama; poticanje potencijala (MSP-a) u stvaranju BiH (FBiH) proizvoda EU kvalitete; subvencioniranje kamata po preuzetim kreditima; razvoj kućne radinosti i obiteljskih poslova vezanih sa zanatskim aktivnostima; zbrinjavanje otpada; proizvodnja - rad sa obnovljivim resursima i proizvodnja iz otpadnog materijala.

Kriteriji za izbor programa:
Kvaliteta programa; povećanje uposlenosti; upošljavanje povratničke populacije; stimuliranje održivog povratka; upošljavanje demobiliziranih branitelja, osoba sa posebnim potrebama i visoko obrazovanih osoba; osiguranje sredstava samofinanciranja; osiguranje sredstava iz drugih izvora; razvoj i opstojnost subjekata malog gospodarstva; izvozno orijentirani gospodarski subjekti; poboljšanje kvaliteta okoliša; efikasnost korištenja financijskih sredstava; ravnomjerniji regionalni razvoj; eko-socijalni i tržišni učinci; veličina subjekta i vrsta djelatnosti.

Korisnici programa:
Subjekti malog gospodarstva proizvodnih i uslužnih djelatnosti; istraživačke i druge institucije koje imaju utvrđene aktivnosti poticaja poduzetništva; zadruge; obrtnici registrirani kao stari zanati; obrtnici i povratnici koji po prvi put registriraju privrednu djelatnost. Svi navedeni korisnici programa moraju biti registrirani na području Federacije BiH.


III


Prilikom raspodjele sredstava, Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta vodit će računa o ravnomjernom regionalnom razvoju.


IV


Sredstva iz točke II ove Odluke dodjeljivat će se korisnicima koji budu ispunjavali uvjete i kriterije utvrđene ovom Odlukom, javnim pozivom za natječaj i Pravilnikom o postupcima u provedbi Programa razvoja malog gospodarstva ("Službene novine Federacije BiH", broj 11/07).


V


Javni poziv za natječaj za dodjelu grant sredstva iz stavka 2. točke I ove Odluke, raspisuje Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta. Javni poziv se objavljuje u "Službenim novinama Federacije BiH", na web stranici Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta i u drugim sredstvima javnog informiranja.
Stručna komisija, koju obrazuje federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta, vršit će izbor korisnika sredstava sukladno točki IV ove Odluke.
Rezultati natječaja objavljuju se u "Službenim novinama Federacije BiH".


VI


Na prijedlog federalnog ministra razvoja, poduzetništva i obrta, radi financiranja kvalitetnih projekata, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine može izvršiti preusmjeravanje planiranih novčanih sredstava za pojedine programe, na druge programe iz točke II ove Odluke do 20% ukupnih novčanih sredstava iz stavka 2. članka I ove Odluke.
Za svaki izdatak sredstava za programe iz točke II ove Odluke, federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta donosi posebne odluke.


VII


Nadzor i provjeru namjenskog utroška sredstava od strane korisnika sredstava, vršit će Federalno ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, sukladno odredbama Pravilnika o postupcima u provedbi Programa razvoja malog gospodarstva ("Službene novine Federacije BiH", broj 11/07).


VIII


Izvješće o utrošenim sredstvima, Federalno ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta dostavljat će Federalnom ministarstvu financija/ Federalnom ministarstvu finansija i Vladi Federacije Bosne i Hercegovine sukladno Zakonu.


IX


Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".


V broj 257/08
4. travnja/aprila 2008. godine
Sarajevo

Premijer
dr. Nedžad Branković, v.r.


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
U Čileu se radi 45 sati tjedno. Uvode se promjene, radit će se kraće
Australski premijer: Nasilje nad ženama je epidemija u Australiji
Nastavak velike potrage za autističnim dječakom u Njemačkoj. Policija ima jedan trag
Američki šef diplomacije: Kina se planira miješati u predsjedničke izbore u SAD-u
Nastavljena doprema pomoći za Gazu s Cipra
Rusija napala ukrajinska energetska postrojenja u tri regije
U ogromnom američkom paketu pomoći nema onoga što Ukrajina traži najviše
Kina domaćin sastanka Fataha i Hamasa
Deseci tornada pogodili središnji dio SAD-a
Huti pogodili tanker u Crvenom moru
VIDEO Studenti u SAD-u i Berlinu prosvjeduju za Palestinu, izbili sukobi s policijom
Šestogodišnji dječak s autizmom nestao u Njemačkoj, traži ga 200 vojnika
Boeing u SAD-u prisilno sletio nakon što je otpao komad aviona
SAD najavio novih 6 milijardi dolara za vojnu pomoć Ukrajini
Buckinghamska palača: Kralj Charles vraća se kraljevskim dužnostima
Kijev evakuira dvije bolnice zbog optužbi šefa bjeloruske sigurnosne službe
Crnac u Ohiju umro nakon što mu je policajac klečao na vratu: "Novi George Floyd"
UZNEMIRUJUĆE Prevrnuo se auto u kojem je bio kontroverzni izraelski ministar
Ukrajina i Rusija tvrde da bi druga strana mogla izazvati novi Černobil
VIDEO Izbio veliki požar na povijesnom pristaništu u Kaliforniji






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
U Čileu se radi 45 sati tjedno. Uvode se promjene, radit će se kraće
Australski premijer: Nasilje nad ženama je epidemija u Australiji
Nastavak velike potrage za autističnim dječakom u Njemačkoj. Policija ima jedan trag
Američki šef diplomacije: Kina se planira miješati u predsjedničke izbore u SAD-u
Nastavljena doprema pomoći za Gazu s Cipra
Rusija napala ukrajinska energetska postrojenja u tri regije
U ogromnom američkom paketu pomoći nema onoga što Ukrajina traži najviše
Kina domaćin sastanka Fataha i Hamasa
Deseci tornada pogodili središnji dio SAD-a
Huti pogodili tanker u Crvenom moru
VIDEO Studenti u SAD-u i Berlinu prosvjeduju za Palestinu, izbili sukobi s policijom
Šestogodišnji dječak s autizmom nestao u Njemačkoj, traži ga 200 vojnika
Boeing u SAD-u prisilno sletio nakon što je otpao komad aviona
SAD najavio novih 6 milijardi dolara za vojnu pomoć Ukrajini
Buckinghamska palača: Kralj Charles vraća se kraljevskim dužnostima
Kijev evakuira dvije bolnice zbog optužbi šefa bjeloruske sigurnosne službe
Crnac u Ohiju umro nakon što mu je policajac klečao na vratu: "Novi George Floyd"
UZNEMIRUJUĆE Prevrnuo se auto u kojem je bio kontroverzni izraelski ministar
Ukrajina i Rusija tvrde da bi druga strana mogla izazvati novi Černobil
VIDEO Izbio veliki požar na povijesnom pristaništu u Kaliforniji


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

Autističnog dječaka još traže u Njemačkoj. ˝Šetao je kvartom, a onda otrčao u šumu˝

Vukovarka u Beogradu optuženom ratnom zločincu: Odveo si mi oca pred očima

Studenti u SAD-u i Berlinu protestuju za Palestinu, izbili sukobi s policijom

Boeing u SAD-u prisilno sletio nakon što je otpao komad aviona

U SAD-u zabranjen TikTok, a u Kini zabranjeno sve

VIDEO Izbio veliki požar u restoranu na povijesnom molu u Kaliforniji

Crnac u Ohiju umro nakon što mu je policajac klečao na vratu: ˝Ne mogu disati˝

Moćni tenkovi trebali donijeti prevagu Ukrajincima. Sad su povučeni s bojišta

VIDEO Kamera snimila krađu koju su izveli srpski Pink Pantheri. Lopov puže po podu

SAD u blizini Gaze gradi privremenu luku za slanje humanitarne pomoći





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi