TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Subota 27.4.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








27.04.2024 - 11h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
38
DOBAR
Kvalitet zraka je zadovoljavajući

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 127

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



Odluka Vlade Federacije BiH za 2008. Na osnovu čl. 37. i 43. Zakona o izvršavanju Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2008. godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj 97/07), na prijedlog federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata/federalnog ministra za pitanja branitelja i invalida domovinskog rata, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na 50. sjednici, održanoj 31. marta 2008. godine, donosi


O D L U K U

O USVAJANJU PROGRAMA UTROŠKA SREDSTAVA
SA KRITERIJIMA RASPODJELE SREDSTAVA TRANSFERA ZA TEMELJNA UDRUŽENJA/UDRUGE
PROISTEKLE IZ POSLJEDNJEG ODBRAMBENO-OSLOBODILAČKOG RATA/DOMOVINSKOG RATA,
TRANSFERA ZA OBILJEŽAVANJE ZNAČAJNIH
DATUMA I TRANSFERA ZA POMOĆ U LIJEČENJU
BORACA/BRANITELJA, UTVRĐENIH BUDŽETOM
FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE ZA 2008.
GODINU FEDERALNOM MINISTARSTVU ZA PITANJA BORACA I INVALIDA ODBRAMBENO-OSLOBODILAČKOG RATA/FEDERALNOM MINISTARSTVU ZA PITANJA BRANITELJA I INVALIDA DOMOVINSKOG RATA


I


Usvaja se Program utroška sredstava federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata/federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida domovinskog rata sa kriterijima raspodjele sredstava "Transfer za temeljna udruženja/udruge proistekle iz posljednjeg odbrambeno-oslobodilačkog/domovinskog rata, Transfer za obilježavanje značajnih datuma i Transfer za pomoć u liječenju boraca/branitelja", utvrđenih u razdjelu 32 ekonomski kod 614200 i 614300 Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2008. godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj 97/07).


II


Budžetom Federacije Bosne i Hercegovine za 2008. godinu sredstva za Transfere iz tačke I ove Odluke utvrđena su kako slijedi:

1. Transfer za temeljna udruženja/udruge proistekle iz posljednjeg odbrambeno-oslobodilačkog rata/domovinskog rata u iznosu od 750.780,00 KM
2. Transfer za obilježavanje značajnih datuma u iznosu od
500.520,00 KM
3. Transfer za pomoć u liječenju boraca/branitelja u iznosu od 500.520,00 KM
što ukupno iznosi 1 .751.820,00 KM (slovima: jedan milion sedamstopedeset jedna hiljada osamstodvadeset KM).


III


Sredstva iz tačke II Odluke raspoređuju se po slijedećim programima:

1. " Sufinansiranje rada temeljnih udruženja/udruga/ organizacija proisteklih iz posljednjeg odbrambeno-oslobodilačkog /domovinskog rata i SUBNOAR-a u iznosu od 660.000,00 KM
Pravo sudjelovanja na Javnom pozivu ostvaruju: udruženja, udruge/organizacije (pravna lica) proistekla iz posljednjeg odbrambeno-oslobodilačkog/domovinskog rata i SUBNOAR-a koje su registrovane za obavljenje ovih poslova (djelatnosti) koje se odnose na branilačke populacije, prvenstveno za one koje su registrovane na federalnom nivou, sa razrađenim projektima usmjerenim na realizaciju ciljeva ovog programa.
Ciljevi programa su: potpora u realizaciji projekata od značaja za rad udruženja/udruga/organizacija, poboljšanje pitanja članova udruženja, poboljšanje uvjeta i ambijenta za život i rad boračkih populacija, poboljšanje uvjeta oko efikasnijeg i lakšeg doškolovavanja, edukacije, liječenja, rješavanja stambenog pitanja, te zaštite boračkih populacija po pitanju pravne i materijalne sigurnosti.
Kriteriji za izbor programa su: kvalitet i kompletnost programa, finansijski plan, visina učešća sopstvenih sredstva, povećanje zaposlenosti, originalnost projekta u smislu poboljšanja uvjeta života i rada braniteljskih populacija, po ravnomjernoj regionalnoj zastupljenosti i očekivani učinak od značaja za Federaciju Bosne i Hercegovine i Bosnu i Hercegovinu kao državu.
2. Sufinansiranje programa/projekata za obilježavanje značajnih datuma iz perioda posljednjeg odbrambeno-oslobodilačkog/domovinskog rata u iznosu od 400.000,00 KM.
Pravo sudjelovanju na Javnom pozivu ostvaruju udruženja /udruge/organizacije, kantonalna ministarstva i uprave za branilačka pitanja, te lokalne zajednice (pravna lica), sa razrađenim programima usmjerenim na realizaciji ciljeva ovog programa.
Ciljevi programa su: jačanje opće svijesti i potrebe poštivanja historijskih važnih događaja u prethodnom periodu kod stanovništva, obnova i rekonstrukcija vrijednosti historijskih ratnih presudnih događaja za BiH, očuvanje i zaštita tradicionalnih historijskih događaja.
Kriteriji za izbor programa su: kvalitet i kompletnost programa, finansijski plan, visina učešća sopstvenih sredstava, originalnost programa u smislu proširenja znanja i svijesti naše historije, promocija i zaštita naše baštine kroz historijski a i kulturni život kod naših građana.
3. Sufinansiranje i pomoć u liječenju branilačkih populacija u iznosu od 500.520,00 KM.
Pravo sudjelovanja za sredstva liječenja imaju fizička lica koja pripadaju kategoriji branilačkih populacija.
Ciljevi su: potreba za sufinansiranjem troškova liječenja branilačkih populacija.
Kriteriji za odobravanje sredstva su: težina i priroda bolesti, visina sredstava potrebnih za liječenje, hitnost slučaja, socijalno-materijalni status kao i broj podnesenih zahtjeva.


IV


Razliku od iznosa sredstava iz tačke II Odluke koja se odnose na Transfer za temeljna udruženja/udruge, dio od 90.980,00 KM, kao i sredstva koja se odnose na transfer za obilježavanje značajnih datuma dio od 100.520,00 KM određuju se kao interventna sredstva koja će se koristiti za projekte i programe u oblasti branilačko-invalidske zaštite.
Pravo sudjelovanja za interventna sredstva ostvaruju kategorije iz tačke III (pravna lica).
Ciljevi su: potpora programima i projektima za hitne i nepredviđene slučajeve koji nisu obuhvaćeni u javnom pozivu.


V


Sredstva iz tačke III - Transfer za temeljna udruženja/udruge dodjeljivat će se korisnicima na osnovu javnog poziva koji će raspisati federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, (u daljnjem tekstu: federalni ministar), za 2008. godinu, a isplata će se izvršiti kvartalno.
Sredstva iz tačke III - Transfer za obilježavanje značajnih datuma dodjeljivat će se korisnicima na osnovu javnog poziva koji će raspisati federalni ministar za 2008. godinu a isplata će se izvršiti jednokratno u visini odobrenog iznosa sredstava.
Sredstva iz tačke II ove Odluke koja se odnose na Transfer za liječenje dodjeljivat će se u visini 1/12 raspoloživih sredstava, a na osnovu zahtjeva podnesenih tokom godine (u skladu sa javnim pozivom).
Sredstva iz tačke IV ove Odluke dodjeljivat će se u visini 1/12 raspoloživih sredstva korisnicima u skladu sa usvojenim programima iz tačke III ove Odluke, a na osnovu zahtjeva podnesenih tokom 2008. godine, bez javnog poziva, o čemu odluku donosi federalni ministar na prijedlog komisije.


VI


Javni poziv za dodjelu sredstava iz tačke II Odluke objavit će se na web stranici ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog/federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida domovinskog rata, (u daljnjem tekstu: Federalno ministarstvo), i najmanje u jednom dnevnom listu velikog tiraža, s ciljem dostupnosti široj javnosti.


VII


Federalni ministar imenuje komisije (radna tijela) za ocjenu ispunjavanja uvjeta i kriterija za dodjeljivanje sredstava.


VIII


Komisije razmatraju projetke zaprimljene na osnovu Javnog poziva i zahtjeva tokom godine i cijene ispunjenost uvjeta i kriterija za odobravanje sredstava, te zapisnik sa obrazloženjem, ocjenom i mišljenjem dostavljaju federalnom ministru koji donosi konačnu odluku.


IX


Za realizaciju ove Odluke zadužuju se Federalno ministarstvo i Federalno ministarstvo finansija, svako u okviru svoje nadležnosti.


X


Federalno ministarstvo izvještaj o utrošenim sredstvima dostavit će Federalnom ministarstvu finansija-Federalnom ministarstvu financija i Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, u skladu sa Zakonom o izvršenju budžeta.


XI


Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".


V broj 339/08
31. marta/ožujka 2008. godine
Sarajevo

Premijer
dr. Nedžad Branković, s.r.


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
U Čileu se radi 45 sati tjedno. Uvode se promjene, radit će se kraće
Australski premijer: Nasilje nad ženama je epidemija u Australiji
Nastavak velike potrage za autističnim dječakom u Njemačkoj. Policija ima jedan trag
Američki šef diplomacije: Kina se planira miješati u predsjedničke izbore u SAD-u
Nastavljena doprema pomoći za Gazu s Cipra
Rusija napala ukrajinska energetska postrojenja u tri regije
U ogromnom američkom paketu pomoći nema onoga što Ukrajina traži najviše
Kina domaćin sastanka Fataha i Hamasa
Deseci tornada pogodili središnji dio SAD-a
Huti pogodili tanker u Crvenom moru
VIDEO Studenti u SAD-u i Berlinu prosvjeduju za Palestinu, izbili sukobi s policijom
Šestogodišnji dječak s autizmom nestao u Njemačkoj, traži ga 200 vojnika
Boeing u SAD-u prisilno sletio nakon što je otpao komad aviona
SAD najavio novih 6 milijardi dolara za vojnu pomoć Ukrajini
Buckinghamska palača: Kralj Charles vraća se kraljevskim dužnostima
Kijev evakuira dvije bolnice zbog optužbi šefa bjeloruske sigurnosne službe
Crnac u Ohiju umro nakon što mu je policajac klečao na vratu: "Novi George Floyd"
UZNEMIRUJUĆE Prevrnuo se auto u kojem je bio kontroverzni izraelski ministar
Ukrajina i Rusija tvrde da bi druga strana mogla izazvati novi Černobil
VIDEO Izbio veliki požar na povijesnom pristaništu u Kaliforniji






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
U Čileu se radi 45 sati tjedno. Uvode se promjene, radit će se kraće
Australski premijer: Nasilje nad ženama je epidemija u Australiji
Nastavak velike potrage za autističnim dječakom u Njemačkoj. Policija ima jedan trag
Američki šef diplomacije: Kina se planira miješati u predsjedničke izbore u SAD-u
Nastavljena doprema pomoći za Gazu s Cipra
Rusija napala ukrajinska energetska postrojenja u tri regije
U ogromnom američkom paketu pomoći nema onoga što Ukrajina traži najviše
Kina domaćin sastanka Fataha i Hamasa
Deseci tornada pogodili središnji dio SAD-a
Huti pogodili tanker u Crvenom moru
VIDEO Studenti u SAD-u i Berlinu prosvjeduju za Palestinu, izbili sukobi s policijom
Šestogodišnji dječak s autizmom nestao u Njemačkoj, traži ga 200 vojnika
Boeing u SAD-u prisilno sletio nakon što je otpao komad aviona
SAD najavio novih 6 milijardi dolara za vojnu pomoć Ukrajini
Buckinghamska palača: Kralj Charles vraća se kraljevskim dužnostima
Kijev evakuira dvije bolnice zbog optužbi šefa bjeloruske sigurnosne službe
Crnac u Ohiju umro nakon što mu je policajac klečao na vratu: "Novi George Floyd"
UZNEMIRUJUĆE Prevrnuo se auto u kojem je bio kontroverzni izraelski ministar
Ukrajina i Rusija tvrde da bi druga strana mogla izazvati novi Černobil
VIDEO Izbio veliki požar na povijesnom pristaništu u Kaliforniji


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

Kina domaćin sastanka Fataha i Hamasa

Australski premijer: Nasilje nad ženama je epidemija u Australiji

Autističnog dječaka još traže u Njemačkoj. ˝Šetao je kvartom, a onda otrčao u šumu˝

Vukovarka u Beogradu optuženom ratnom zločincu: Odveo si mi oca pred očima

Studenti u SAD-u i Berlinu protestuju za Palestinu, izbili sukobi s policijom

Boeing u SAD-u prisilno sletio nakon što je otpao komad aviona

U SAD-u zabranjen TikTok, a u Kini zabranjeno sve

VIDEO Izbio veliki požar u restoranu na povijesnom molu u Kaliforniji

Crnac u Ohiju umro nakon što mu je policajac klečao na vratu: ˝Ne mogu disati˝

Moćni tenkovi trebali donijeti prevagu Ukrajincima. Sad su povučeni s bojišta





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi