TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Subota 27.4.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








27.04.2024 - 14h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
21
UMJERENO ZAGADJEN
Upozorenje: Neke zagađujuće materije mogu uzrokovati zdravstvene probleme osobama koje su veoma osjetljive na zagađenje zraka. Takve osobe trebaju izbjegavati boravak vani i smanjiti naprezanje tokom boravka vani.

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 123

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



Odluka Vlade Federacije BiH za 2008. Na temelju članka 19. stavak 2. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 77. sjednici održanoj 13. studenoga 2008. godine, donosi


O D L U K U

O DAVANJU SUGLASNOSTI NA MEMORANDUM O
RAZUMIJEVANJU IZMEĐU VLADE FEDERACIJE
BOSNE I HERCEGOVINE I MEĐUNARODNE
FINANCIJSKE KORPORACIJE


I


Vlada Federacije Bosne i Hercegovine daje suglasnost na Memorandum o razumijevanju između Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i Međunarodne financijske korporacije.
Memorandum iz stavka 1. ove točke je sastavni dio ove Odluke.


II


Ovlašćuju se federalni ministar pravde i direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove da potpišu Memorandum iz točke I ove Odluke.


III


Za provođenje ove Odluke zadužuju se Federalno ministarstvo pravde i Federalna uprava za inspekcijske poslove.


IV


Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objave u "Službenim novinama Federacije BiH".


V broj 941/08
13. studenoga/novembra 2008. godine
Sarajevo

Premijer
dr. Nedžad Branković, v.r.


MEMORANDUM O RAZUMIJEVANJU
IZMEĐU
VLADE FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE,
BOSNA I HERCEGOVINA
I
MEĐUNARODNE FINANCIJSKE KORPORACIJE
Datum: 27. novembar 2008.
MEMORANDUM O RAZUMIJEVANJU

MEMORANDUM potpisan 27. novembra 2008.g. između:

(1) Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, Bosna i Hercegovina ("Vlada"); i
(2) MEĐUNARODNE FINANCIJSKE KORPORACIJE, međunarodne organizacije osnovane na temelju Sporazuma između država članica, uključujući i Bosnu i Hercegovinu ("IFC"). BUDUĆI DA
(A) IFC, član Grupe Svjetske banke, je međunarodna organizacija s misijom promovisanja održivog ulaganja u privatni sektor u zemljama u razvoju, pomaže smanjenju, siromaštva i unapređenju života ljudi. IFC pruža tehničku pomoć i savjetuje vlade i kompanije u okviru zajedničkih ulaganja između IFC-ove Grupe za savjetodavne usluge u oblasti stranih ulaganja Grupe Svjetske banke (FIAS).
(B) Vlada je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, Bosna i Hercegovina, koja predstavlja vladu jednog entiteta (Federacije Bosne i Hercegovine) u okviru Bosne i Hercegovine.
(C) Vlada i IFC razmatraju saradnju u oblasti razvoja Projekta regulatorne reforme u Federaciji Bosne i Hercegovine, Bosna i Hercegovina ("Projekt").
(D) Svrha ovog Memoranduma je da se planiraju mogući koraci koji bi doveli do dogovora i potpisivanja sporazuma o saradnji ("Sporazum o saradnji") između strana u pogledu navedenog Projekta. Ovaj Memorandum uzima u obzir aktuelno poznavanje problematike regulatorne reforme u Bosni i Hercegovini. Isti se naročito zasniva na:
(i) Memorandumu o razumijevanju potpisanom između Vlade FBiH i IFC-a;
(ii) Općem Razmatranju i Akcionom planu za implementaciju Regulatorne reforme u F BiH;
(iii) Podršci FIAS/Svjetske banke reformi zakona o inspekciji;
(iv) Informaciji IFC/FIAS o "Popisu i analizi reforme inspekcije u Federaciji BiH", iz aprila 2007.;
(v) "Prioritetnim rješenjima za prepreke investiranju i rastu u BiH" (Bijela knjiga Vijeća stranih investitora iz 2007.);
(vi) Izvještaju IFC/FlAS-a (2008.) o pregledu svih zakona i podzakonskih akata kojima se reguliše inspekcijska oblast, kako bi se napravila lista svih relevantnih zakona i propisa, identifikovale prepreke, nedostaci i kreirala pravna/zakonska baza podataka za dalju upotrebu;
(vii)Radu na regulatornoj reformi realizovanom na nižim nivoima vlasti u Gradu Mostaru i Općini Novo Sarajevo (2008.); i
(viii) Nedavno preduzetoj Regulatornoj reformi IRM-a u Republici Srpskoj, BiH (2007.).

1. Ciljevi Projekta i predložena dinamika
(a) Odmah nakon potpisivanja ovog Memoranduma i Vlada i IFC će finalizirati i potvrditi osnovne aspekte svoje buduće saradnje koja će biti organizovana putem potpisivanja Sporazuma o saradnji.
(b) Očekuje se da će ovo biti ciljevi Projekta:
Regulatorna reforma ima slijedeće ključne ciljeve:
(i) Pomoć u unapređenju klime za vođenje biznisa u FBiH
kroz smanjenje troškova i rizika poslovanja;
(ii) Sveobuhvatno pojednostavljenje i unapređenje kvaliteta zakona koji se odnose na inspekciju u FBiH (prva faza reforme):
(A) na osnovu pregleda, pripremiti popis s konačnom listom svih zakona koji se odnose na inspekciju u FBiH a koja je dostupna javnosti, kako bi se osigurala transparentnost. Tamo gdje je moguće, lista će sadržavati državne, federalne i kantonalne zakone; i
(B) objavljivanje i redovno ažuriranje liste zakonskih i proceduralnih preporuka za reformu na javnosti dostupnom internetskom portalu.
(iii) Sveobuhvatno pojednostavljenje i unapređenje administrativnih procedura/postupaka na nivou Federacije BiH (druga faza reforme):
(A) provesti sistemski pregled administrativnih procedura/postupaka na nivou Federacije;
(B) na osnovu tog pregleda pripremiti popis konačne liste svih administrativnih procedura/postupaka na nivou Federacije koja je dostupna javnosti kako bi se osigurala transparentnost;
(C) objaviti i redovno ažurirati listu zakonskih i proceduralnih preporuka za reformu na javnosti dostupnom internetskom portalu; i
(D) pripremiti i postaviti na internet konačne liste svih administrativnih procedura/postupaka na nivou Federacije koje se provode na federalnom nivou nakon regulatorne reforme.
(c) Očekuje se da će uloge i dužnosti (odgovornosti) strana u pogledu Projekta biti kako slijedi: Vlada Federacije bi:
(i) Donijela vladinu odluku kojom se osnivaju neophodne institucije, određuje njihov mandat, proces pregleda i rokovi za regulatorni pregled koji se odnosi na inspekciju i regulatorni pregled administrativnih procedura/postupaka na nivou FBiH putem:
(A) osnivanja Centralnog koordinacionog tijela (CKT) na nivou Kabineta, kojim bi predsjedavao premijer. Ostali članovi CKT a bi uključivali: 2 (dva) zamjenika premijera, predstavnike poslovne zajednice i sindikata. CKT će pratiti i sankcionisati rezultate regulatorne reforme;
(B) imenovanja Upravnog odbora (UO) koji će upravljati procesom regulatorne reforme, a kojim predsjedava ministar pravde. UO će biti zadužen za vođenje procesa pregleda regulatorne reforme. UO bi se trebao sastojati, između ostalih, od ministra pravde, rukovodioca Ureda za zakonodavstvo Vlade FBiH, direktora Uprave za inspekcijske poslove, predstavnika iz Ministarstva financija, sekretara Vlade FBiH.
(C) potvrđivanja uspostavljanja Tehničke jedinice (TJ) za proces regulatorne reforme, te toj jedinici dodijeliti sve dok traje jedinica:
1. 3 (tri) detaširana službenika (dva pravnika i jednog ekonomistu), i
2. Jedinicu za logistiku (pomoćnika za logistiku i druge tehničke resurse koji su potrebni za rad T J).
(ii) Obezbijedila adekvatan kancelarijski prostor, kancelarijski materijal i opremu (kompjutere, štampače, skenere, internet, namještaj, itd.) za TJ na stalnoj osnovi dok traje Projekt. Vlada će obezbijediti logističku podršku TJ-u koja je potrebna za implementaciju Projekta i organizovanje i održavanje radionica, seminara i sličnih događaja tokom trajanja Projekta a vezano za Projekt.
(iii) Obezbijedila resurse potrebne za uspostavljanje, ažuriranje i održavanje javnosti dostupnog internetskog registra svih administrativnih procedura/postupaka u FBiH.
IFC/FIAS bi:
(i) Obezbijedili tehničku podršku u kreiranju regulatornog pregleda i procesa giljotiniranja, te help-desk tokom procesa giljotiniranja i pregleda.
(ii) Obezbijedili tehničku obuku o procesu za UO, TJ, kao i relevantne zainteresovane strane.
(iii) Obezbijedili inpute koji pokrivaju usluge do deset (10) konsultanata koji rade na mjerama vezanim za inspekcijske poslove, na period do dva (2) mjeseca od početka prve faze reforme.
(iv) Obezbijedili inpute koji pokrivaju usluge do deset (10) konsultanata TJ-a (tehnički, ekonomski, IT stručnjaci, rukovodilac TJ-a, osoblje za monitoring i evaluaciju, prevodilac, itd.) na period do četrnaest (14) mjeseci od početka druge faze reforme.
(v) Pomogli u kreiranju i implementaciji on-lajn internet registra.
(vi) CKT-u i UO-u Obezbijedili tehničku podršku i savjetničke inpute.
(d) Vremenska dinamika Projekta. Očekuje se da će ovaj Projekt trajati do kraja osamnaestog (18.) mjeseca od datuma potpisivanja ovog Memoranduma ili do usvajanja većine prijedloga od strane Vlade u drugoj fazi reforme, zavisno šta se prije dogodi.
(e) Komponenta monitoringa radi određivanja poštivanja i mjerenja ishoda ili rezultata. Vršit će se mjesečni monitoring Projekta kroz bilateralne sastanke UO-a, te dvomjesečni monitoring kroz sastanke CKT-a i izvještaje Vladi i Parlamentu po potrebi.
(f) Pod pretpostavkom da strane uspiju postići opći dogovor o pitanjima navedenim u gornjem tekstu i odluče krenuti s Projektom, IFC će pripremiti i Vladi podnijeti nacrt Sporazuma o saradnji radi komentara. Nacrt tog Sporazuma će sadržavati najvažnije uslove koji regulišu odnos između strana u pogledu Projekta, kao i odgovarajuća financijska učešća.
(g) Odmah nakon finaliziranja Sporazuma o saradnji i nakon što obje strane isti ocijene prihvatljivim, strane će napraviti odgovarajuće aranžmane kako bi isti bio autorizovan i potpisan što je brže moguće.
(h) IFC je uvijek radio na izbjegavanju prevara i korupcije u svim svojim aktivnostima i dalje jača svoje upravljanje i rad protiv korupcije. Procedure IFC-a putem kojih se bavi prijavama prevara i korupcije u projektima IFC-a možete naći na www.ifcorg/anticorruption.

II Neobavezivanje
Strane ovim priznaju i slažu se da ovaj Memorandum nije zakonski obavezujući. Strane nemaju namjeru da kreiraju, te ništa što je sadržano u ovom dokumentu neće se tumačiti kao kreiranje zakonskih prava i obaveza ili bilo kakvo obavezivanje. Svaka strana će imati diskreciono pravo da prekine u svako vrijeme bilo kakvu raspravu o Projektu ili ovom Memorandumu.
SVJEDOČEĆI O NAVEDENOM, strane su dovele do potpisivanja ovog Memoranduma u njihovo ime na datum koji je gore prvi naveden.


U ime Federacije Bosne i
Hercegovine
Ministar pravde
Feliks Vidović, s.r.

U ime Vlade Federacije Bosne i
Hercegovine
Direktor Federalne uprave za
inspekcijske poslove Ibrahim Tirak, s.r.

Međunarodna financijska korporacija
Šef, Savjetodavne usluge IFC-a, Južna Evropa
Philip Condon, s.r.


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Ukrajina dronovima napala ruske rafinerije u Krasnodaru, jedna obustavila rad
WSJ: Američki obavještajci misle da Putin vjerojatno nije naredio ubojstvo Navalnog
U Čileu se radi 45 sati tjedno. Uvode se promjene, radit će se kraće
Australski premijer: Nasilje nad ženama je epidemija u Australiji
Nastavak velike potrage za autističnim dječakom u Njemačkoj. Policija ima jedan trag
Američki šef diplomacije: Kina se planira miješati u predsjedničke izbore u SAD-u
Nastavljena doprema pomoći za Gazu s Cipra
Rusija napala ukrajinska energetska postrojenja u tri regije
U ogromnom američkom paketu pomoći nema onoga što Ukrajina traži najviše
Kina domaćin sastanka Fataha i Hamasa
Deseci tornada pogodili središnji dio SAD-a
Huti pogodili tanker u Crvenom moru
VIDEO Studenti u SAD-u i Berlinu prosvjeduju za Palestinu, izbili sukobi s policijom
Šestogodišnji dječak s autizmom nestao u Njemačkoj, traži ga 200 vojnika
Boeing u SAD-u prisilno sletio nakon što je otpao komad aviona
SAD najavio novih 6 milijardi dolara za vojnu pomoć Ukrajini
Buckinghamska palača: Kralj Charles vraća se kraljevskim dužnostima
Kijev evakuira dvije bolnice zbog optužbi šefa bjeloruske sigurnosne službe
Crnac u Ohiju umro nakon što mu je policajac klečao na vratu: "Novi George Floyd"
UZNEMIRUJUĆE Prevrnuo se auto u kojem je bio kontroverzni izraelski ministar






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Ukrajina dronovima napala ruske rafinerije u Krasnodaru, jedna obustavila rad
WSJ: Američki obavještajci misle da Putin vjerojatno nije naredio ubojstvo Navalnog
U Čileu se radi 45 sati tjedno. Uvode se promjene, radit će se kraće
Australski premijer: Nasilje nad ženama je epidemija u Australiji
Nastavak velike potrage za autističnim dječakom u Njemačkoj. Policija ima jedan trag
Američki šef diplomacije: Kina se planira miješati u predsjedničke izbore u SAD-u
Nastavljena doprema pomoći za Gazu s Cipra
Rusija napala ukrajinska energetska postrojenja u tri regije
U ogromnom američkom paketu pomoći nema onoga što Ukrajina traži najviše
Kina domaćin sastanka Fataha i Hamasa
Deseci tornada pogodili središnji dio SAD-a
Huti pogodili tanker u Crvenom moru
VIDEO Studenti u SAD-u i Berlinu prosvjeduju za Palestinu, izbili sukobi s policijom
Šestogodišnji dječak s autizmom nestao u Njemačkoj, traži ga 200 vojnika
Boeing u SAD-u prisilno sletio nakon što je otpao komad aviona
SAD najavio novih 6 milijardi dolara za vojnu pomoć Ukrajini
Buckinghamska palača: Kralj Charles vraća se kraljevskim dužnostima
Kijev evakuira dvije bolnice zbog optužbi šefa bjeloruske sigurnosne službe
Crnac u Ohiju umro nakon što mu je policajac klečao na vratu: "Novi George Floyd"
UZNEMIRUJUĆE Prevrnuo se auto u kojem je bio kontroverzni izraelski ministar


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

Ukrajina dronovima napala ruske rafinerije u Krasnodaru, jedna obustavila rad

Kina domaćin sastanka Fataha i Hamasa

Australski premijer: Nasilje nad ženama je epidemija u Australiji

Autističnog dječaka još traže u Njemačkoj. ˝Šetao je kvartom, a onda otrčao u šumu˝

Vukovarka u Beogradu optuženom ratnom zločincu: Odveo si mi oca pred očima

Studenti u SAD-u i Berlinu protestuju za Palestinu, izbili sukobi s policijom

Boeing u SAD-u prisilno sletio nakon što je otpao komad aviona

U SAD-u zabranjen TikTok, a u Kini zabranjeno sve

VIDEO Izbio veliki požar u restoranu na povijesnom molu u Kaliforniji

Crnac u Ohiju umro nakon što mu je policajac klečao na vratu: ˝Ne mogu disati˝





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi