TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Subota 27.4.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








27.04.2024 - 11h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
38
DOBAR
Kvalitet zraka je zadovoljavajući

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 120

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



Odluka Vlade Federacije BiH za 2008. Na temelju članaka 42. i 43. Zakona o izvršenju Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine za 2008. godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj 97/07), na prijedlog Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 46. sjednici održanoj 21. veljače 2008. godine, donosi


O D L U K U

O USVAJANJU PROGRAMA UTROŠKA SREDSTAVA
SA KRITERIJIMA RASPODJELE SREDSTAVA
"TRANSFER ZA RAZVOJ TURIZMA I OKOLIŠA U
FEDERACIJI BiH" UTVRĐENIH PRORAČUNOM
FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE ZA 2008.
GODINU NA POZICIJI FEDERALNOG
MINISTARSTVA OKOLIŠA I TURIZMA


I


Usvaja se Program utroška sredstava na poziciji 614100/Transfer za razvoj turizma i okoliša u Federaciji BiH, razdjel 61 Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine za 2008. godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj 97/07).


II


Proračunom Federacije BiH za 2008. godinu sredstva iz točke I Odluke utvrđena su u ukupnom iznosu 5.500.000,00 KM (slovima: pet milijuna pet stotina tisuća konvertibilnih maraka).


III


Sredstva iz točke II Odluke raspodjeljuju se po sljedećim programima:

1. Sufinanciranje izgradnje novih turističko - ugostiteljskih kapaciteta, infrastrukture i kamata na kredite koji se koriste za izgradnju turističko-ugostiteljskih kapaciteta i infrastrukture u ukupnom iznosu od 700.000,00 KM.

Pravo sudjelovanja na Javnom pozivu ostvaruju:
zainteresirane pravne i fizičke osobe registrirane za obavljanje djelatnosti iz oblasti turizma i ugostiteljstva sa razrađenim projektima usmjerenim na realizaciju ciljeva ovog Programa.

Ciljevi Programa su: povećanje turističkih sadržaja, povećanje uposlenosti, razvoj obiteljskog i ruralnog turizma, povećanje turističke ponude, promicanje turizma te stvaranje novih smještajnih kapaciteta.

Kriteriji za izbor Programa su: kakvoća i kompletnost programa; financijski plan; stupanj samofinanciranja; povećanje uposlenosti; originalnost projekta u smislu proširenja turističke ponude, ravnomjeran regionalni razvoj i očekivani učinak.
2. Sufinanciranje novih turističkih proizvoda, izrada turističke signalizacije i tematskih cesta u kantonima/županijama i općinama, u ukupnom iznosu od 250.000,00 KM (panoi, putokazi, vinske i ceste sira, poučne staze, šetnice... i sl.)

Pravo sudjelovanja na Javnom pozivu ostvaruju: pravne i fizičke osobe registrirane za obavljanje djelatnosti iz oblasti turizma i ugostiteljstva; turističke zajednice; jedinice lokalne uprave i samouprave; NVO i udruge čija je registrirana djelatnost turizam i ugostiteljstvo s razrađenim razvojnim projektima usmjerenim na realizaciju ciljeva ovog Programa.

Ciljevi Programa su: poboljšanje turističke ponude, povećanje turističkog prometa i potrošnje; podizanje općeg dojma o županiji/kantonu, općini i regiji kao turističkoj sredini; podizanje općeg kvaliteta svakodnevnog života; provođenje aktivnosti na promidžbi sredine za inozemne i domaće goste, stvaranje tematski objedinjenih i organiziranih turističkih atrakcija kroz cijelu godinu povezivanjem prirodnih, kulturno-povijesnih i drugih znamenitosti područja.

Kriteriji za izbor Programa su: kakvoća i kompletnost programa; financijski plan; stupanj samofinanciranja; originalnost projekta u smislu proširenja turističke ponude; promicanje i zaštita baštine, povijesnog i kulturnog naslijeđa u funkciji turističkog razvoja regije; jačanje aktivnog turizma; stvaranje kvalitetne vizualne turističke slike regije,

3. Sufinanciranje manifestacija za razvoj turizma i ugostiteljstva (tradicionalne vjerske manifestacije, sajmovi, izložbe, festivali i sl.), a koje doprinose razvoju turizma i ugostiteljstva u BiH, u ukupnom iznosu od 700.000,00 KM.

Pravo sudjelovanja na Javnom pozivu ostvaruju: pravne i fizičke osobe registrirane za obavljanje djelatnosti iz oblasti turizma i ugostiteljstva; turističke zajednice, NVO i udruge sa područja Federacije BiH čija je registrirana djelatnost turizam i ugostiteljstvo, jedinice lokalne i područne samouprave i vjerske institucije, s razrađenim razvojnim projektima usmjerenim na realizaciju ciljeva ovog Programa.

Ciljevi Programa su: promocija turističkih destinacija i ugostiteljske djelatnosti u i izvan zemlje; organiziranje sajamskih manifestacija od strane jedinica lokalne samouprave s ciljem promidžbe turizma i ugostiteljstva; organiziranje promotivnih događanja na sajamskim manifestacijama i tematskim izložbama; promidžba domaćih proizvoda, pružanje potpore vjerskim organizacijama i udruženjima u organiziranju vjerskih manifestacija koje doprinose razvoju turizma.

Kriteriji za izbor Programa su: kakvoća i kompletnost programa; plan i program; financijski plan; tradicija u organiziranju sajamskih manifestacija i tematskih izložbi; broj sudionika (prethodni i očekivani); kategorija sajamske manifestacije i tematske izložbe (lokalna, državna, međunarodna); očekivani efekti; stupanj samofinanciranja ili financiranja iz drugih izvora; medijska pokrivenost.

4. Sufinanciranje izrade originalnih turističkih suvenira u svrhu jačanja turističke ponude, u ukupnom iznosu od 100.000,00 KM

Pravo sudjelovanja na Javnom pozivu ostvaruju: pravne i fizičke osobe registrirane za obavljanje djelatnosti iz oblasti turizma i ugostiteljstva; udruge čija je registrirana djelatnost turizam i ugostiteljstvo s razrađenim razvojnim projektima usmjerenim na realizaciju ciljeva ovog Programa.

Ciljevi Programa su: poboljšanje turističke ponude, povećanje turističkog prometa i potrošnje; stvaranje prepoznatljivog turističkog branda, očuvanje tradicijskih vrijednosti i starih zanata.

Kriteriji za izbor Programa su: kakvoća i kompletnost programa; financijski plan; samofinanciranje, ugovoreni plasmani, originalnost projekta u smislu proširenja turističke ponude, autentičnost suvenira povezana sa kulturnim i prirodnim naslijeđem BiH.

5. Sufinanciranje seminara, konferencija, obrazovnih programa, znanstveno-istraživačkih projekata, kongresa, stručnih radionica kojima se unaprjeđuje tržišna ili druga konkurentnost BH turizma i ugostiteljstva te doprinosi zaštiti okoliša, u ukupnom iznosu od 250.000,00 KM

Pravo sudjelovanja na Javnom pozivu ostvaruju: pravne osobe registrirane za obavljanje djelatnosti iz oblasti turizma i ugostiteljstva; NVO i udruge čija je registrirana djelatnost oblast turizma i ugostiteljstva; instituti i druge organizacije registrirane u FBiH koje obavljaju aktivnosti iz područja turizma, ugostiteljstva i zaštite okoliša s razrađenim razvojnim projektima usmjerenim na realizaciju ciljeva ovog Programa.

Ciljevi Programa su: jačanje tržišne orijentacije BiH turizma kao gospodarske grane, jačanje znanstvene osnove razvoja turizma, involviranje turizma u sve dijelove društva, jačanje znanstvene i stručne osnove zaštite okoliša, edukacija turističkih vodiča, edukacija turističko-ugostiteljskih radnika, uvođenje elemenata kvalitete u oblast ugostiteljstva, poboljšanje zakonskih i podzakonskih akata u oblasti turizma i ugostiteljstva, osposobljavanje mladih za obavljanje turističko-ugostiteljske djelatnosti.

Kriteriji za izbor Programa su: kakvoća i kompletnost programa; financijski plan; stupanj samofinanciranja; povećano korištenje kadrovskih i drugih resursa u oblasti turizma i ugostiteljstva i briga za prevenciju u cilju zaštite okoliša kroz redovito i komplementarno obrazovanje.

6. Sufinanciranje promoviranja, edukacije i uvođenja upravljačkih sustava prema ISO standardima u oblasti
turizma, ugostiteljstva i zaštite okoliša (kvalitete prema ISO 9001:2000; okoliša prema ISO 14001:2004;
sigurnosti hrane prema specifikaciji HACCP), u ukupnom iznosu od 200.000,00 KM

Pravo sudjelovanja na Javnom pozivu ostvaruju: pravne i fizičke osobe registrirane za obavljanje djelatnosti iz oblasti
turizma i ugostiteljstva; institucije koje svojom djelatnošću podupiru razvoj turizma, ugostiteljstva i zaštitu okoliša.

Ciljevi Programa su: promicanje kvalitete, upravljanja i zaštite okoliša, sigurnost hrane, primjena novih tehnologija u turizmu i ugostiteljstvu, jačanje veze između obrazovnog znanstveno-istraživačkog sustava i turizma, aktivniji rad na uvođenju ISO standarda u cilju podizanja kvalitete ponude, povećanje efikasnosti i konkurentnosti turističkih kapaciteta, veći broj turističkih i ugostiteljskih subjekata zasnovanih na znanju i međunarodnim normativima, certificiranost usluga iz oblasti turizma koje odgovaraju međunarodnim standardima,

Kriteriji programa su: započete aktivnosti, stupanj samofinanciranja, stupanj implementacije novih tehnologija koje ne zagađuju okoliš.

7. Sufinanciranje tiskanja publikacija, stručnih časopisa i promotivnog materijala, nabavka i otkup publikacija iz oblasti turizma, ugostiteljstva i zaštite okoliša, potpora promociji turizma, ugostiteljstva i zaštite okoliša u elektroničkim i tiskanim medijima, u ukupnom iznosu od 500.000,00 KM

Pravo sudjelovanja na Javnom pozivu ostvaruju: pravne i fizičke osobe registrirane za obavljanje djelatnosti iz oblasti turizma i ugostiteljstva; NVO i udruge čija je registrirana djelatnost oblast turizma i ugostiteljstva; obrazovne institucije s razrađenim razvojnim projektima usmjerenim na realizaciju ciljeva ovog Programa.

Ciljevi programa su: promidžba turizma, turističkih destinacija i ugostiteljske djelatnosti; jačanje svijesti kod stanovništva u cilju zaštite okoliša; promoviranje prirodnih i kulturnih vrijednosti u svrhu razvoja turizma; osiguravanje stručne literature za potrebe turističkih i ugostiteljskih djelatnika.

Kriteriji za izbor Programa su: kakvoća i kompletnost programa; sadržaj i namjena publikacije; brojnost ciljne skupine kojoj je publikacija ili program namijenjen, program namijenjen promoviranju dobre prakse; klasifikacija publikacije (priručna, stručna, popularna i znanstvena); stupanj dovršenosti promidžbenog materijala, procjena pozitivnih učinaka u razmjerno kratkom vremenu i očuvanje kulturnog i prirodnog naslijeđa i identiteta.

8. Sufinanciranje izgradnje i jačanja infrastrukture u ski i rekreacijskim centrima u svrhu jačanja i konkurentnosti bh. skijališta na međunarodnom turističkom tržištu, u ukupnom iznosu od 900.000,00 KM

Pravo sudjelovanja na Javnom pozivu ostvaruju: pravne i fizičke osobe koje upravljaju skijaškim turističkim resursima sa razrađenim planovima poboljšanja vertikalnih transporta te jačanja ukupne infrastrukture na skijalištima.

Ciljevi Programa su: jačanje zimskog turizma kao nedovoljno iskorištenog dijela ponude; poboljšanje ukupne zimske turističke ponude i njezinih kapaciteta, te povećanje sigurnosti turista na skijalištima.

Kriteriji za izbor Programa su: kakvoća i kompletnost programa; prirodni resursi na skijalistu; isplativost i iskoristivost ulaganja; povećanje uposlenosti; osiguranje sredstava samofinanciranja; osiguranje financiranja iz drugih izvora te ravnomjerni regionalni razvoj.

9. Sufinanciranje potpore projektima turizma, ugostiteljstva i zaštite okoliša koje financiraju općine i gradovi, u ukupnom iznosu od 200.000,00 KM

Pravo sudjelovanja na Javnom pozivu ostvaruju: općine i gradovi sa razrađenim razvojnim projektima usmjerenim na realizaciju ciljeva ovog Programa.

Ciljevi Programa su: potpora programima, aktivnostima i manifestacijama iz oblasti turizma, ugostiteljstva i zaštite okoliša od značaja za općine i gradove; povećanje uposlenosti; potpora djelatnostima koje ne zagađuju okoliš; skladniji regionalni razvoj; očuvanje kulturno-povijesnog i prirodnog naslijeđa; zbrinjavanje otpada; proizvodnja iz otpadnog materijala.

Kriteriji za izbor Programa su: kakvoća i kompletnost programa; povećanje uposlenosti; osiguranje sredstava samofinanciranja; osiguranje financiranja iz drugih izvora; poboljšanje kvaliteta okoliša; ravnomjerni regionalni razvoj; eko-socijalni i tržišni učinci.

10. Sufinanciranje programa u cilju zaštite okoliša, koji rješavaju probleme zagađenja zraka, vode i tla i predstavljaju veliki pritisak na okoliš, u ukupnom iznosu od 550.000,00 KM

Pravo sudjelovanja na Javnom pozivu ostvaruju: pravne i fizičke osobe registrirane za obavljanje djelatnosti iz oblasti zaštite okoliša; jedinice lokalne samouprave i uprave; Škole, fakulteti, instituti i drugi istraživački centri, s razrađenim razvojnim projektima usmjerenim na realizaciju ciljeva ovog Programa.

Ciljevi Programa su: rješavanje problema zagađenja pojedinih regija, preventivno rješavanje opasnih i neopasnih otpada koji nastaju u procesima proizvodnje; izrada tehničkih i tehnoloških rješenja zbrinjavanja postojećih otpada.

Kriteriji za izbor Programa su: kakvoća i kompletnost programa, poboljšanje kvaliteta okoliša; rješavanje problema "divljih" odlagališta opasnog i neopasnog otpada; financijski plan; osiguravanje financiranja iz drugih izvora; broj sudionika u realizaciji programa; te očekivani rezultati.

11. Sufinanciranje programa revitalizacije i uključivanja prirodne baštine u procese zaštite prirode pri jedinicama lokalne samouprave, u ukupnom iznosu od 200,000,00 KM

Pravo sudjelovanja na Javnom pozivu ostvaruju: pravne osobe registrirane za obavljanje djelatnosti zaštite prirode i prirodno kulturne baštine, jedinice lokalne samouprave i uprave koje na području svoga djelovanja imaju prirodnu baštinu koja do sada nije obuhvaćena adekvatnim oblikom zaštite.

Ciljevi Programa su: zaštita prirodne baštine kao elementa očuvanja vrijednih sastavnica okoliša; zaštita, obnova i vrednovanje prirodne vrijednosti; povećanje površina od značaja za FBiH koje je moguće zaštititi sukladno Zakonu o zaštiti prirode; razvoj nerazvijenih ruralnih područja sa njihovom posebnošću koja imaju potencijale u tradicijskoj i prirodnoj baštini, a koje bi mogle u budućnosti biti iskorištene kroz jačanje turističke ponude bez štetnog utjecaja na okoliš; očuvanje biološke raznolikosti kao temeljne odrednice buduće Strategije zaštite okoliša i Direktiva Europske unije.

Kriteriji za izbor Programa su: kakvoća i kompletnost programa; povećanje zaštićenih površina; zaštita ugroženih vrsta; promicanje i zaštita baštine prirodnog naslijeđa u funkciji turističkog razvoja kraja.

12. Sufinanciranje poticanja djelovanja institucija civilnog društva vezanih za jačanje svijesti o zaštiti okoliša i promidžbe zakona i dokumenata od važnosti za razvoj zaštite okoliša u F BiH, u ukupnom iznosu od 400.000,00 KM

Pravo sudjelovanja na Javnom pozivu ostvaruju: zainteresirane NVO sa razrađenim razvojnim projektima za provođenje okolišnih zakona na području Federacije BiH usmjerenih na realizaciju ciljeva ovog Programa.

Ciljevi Programa su: jačanje opće svijesti o potrebi zaštite okoliša i potrebe poštivanja okolišnih zakonskih i podzakonskih akata, promoviranje prevencije u smanjenju otpada i reciklaže otpada, smanjenja NIMBY efekta, te proširenje kapaciteta znanja i vještina vezanih za implementaciju konvencija, protokola, direktiva i naputaka EU u cilju približavanja europskim integracijama; stvaranje pozitivne atmosfere i jedinstvenog stava okolišne politike u FBiH.

Kriteriji za izbor Programa su: kakvoća i kompletnost programa; programi koji direktno doprinose brzom jačanju svijesti i imaju konkretne rezultate u izvedbi; projekti koji promoviraju okolišne zakone, procjena pozitivnih učinaka u razmjerno kratkom vremenu.


IV


Od sredstava iz točke II Odluke, određuje se iznos od 550.000 KM za Interventna sredstva koja će se koristiti za projekte i programe u oblasti turizma, ugostiteljstva i zaštite okoliša.

Pravo sudjelovanja za interventna sredstva ostvaruju: sve navedene kategorije iz točke III Odluke (od 1. do 12.),

Ciljevi su: potpora programima i projektima u oblasti turizma, ugostiteljstva i zaštite okoliša.


V


Sredstva iz točke II ove Odluke dodjeljivat će se korisnicima sukladno usvojenim programima iz točke III Odluke, a temeljem javnog poziva koji će raspisati federalni ministar okoliša i turizma.
Javni poziv za dodjelu sredstava iz točke II Odluke objavit će se na web stranici Ministarstva i najmanje jednom dnevnom listu velike naklade s ciljem dostupnosti najširoj javnosti.


VI


Sredstva iz točke IV Odluke dodjeljivat će se korisnicima sukladno usvojenim programima iz točke III ove Odluke, a temeljem zahtjeva podnesenih tijekom 2008. godine.


VII


Federalni ministar okoliša i turizma imenuje i razrješava stručno Povjerenstvo za ocjenu ispunjavanja uvjeta i kriterija za dodjelu sredstava.
Povjerenstvo razmatra projekte zaprimljene temeljem Javnog poziva, cijeni ispunjenost uvjeta i kriterija za odobravanje sredstava, te zapisnik s obrazloženom ocjenom i mišljenjem dostavlja federalnom ministru okoliša i turizma koji donosi konačnu odluku.


VIII


S korisnicima koji ispune uvjete i kriterije za dodjelu sredstava iz točke III Odluke Federalno ministarstvo okoliša i turizma sklapa ugovor o međusobnim pravima i obvezama u realizaciji projekta za koji su sredstva odobrena.


IX


Nadzor i provjeru o namjenskom utrošku sredstava vrši Federalno ministarstvo okoliša i turizma putem svog stručnog Povjerenstva koje imenuje federalni ministar okoliša i turizma.


X


Federalno ministarstvo okoliša i turizma izvješće o utrošenim sredstvima dostavit će Federalnom ministarstvu financija i Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, sukladno Zakonu o izvršenju Proračuna.


XI


Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".


V broj 102/08
21. veljače/februara 2008. godine
Sarajevo

Premijer
dr. Nedžad Branković, v.r.


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
U Čileu se radi 45 sati tjedno. Uvode se promjene, radit će se kraće
Australski premijer: Nasilje nad ženama je epidemija u Australiji
Nastavak velike potrage za autističnim dječakom u Njemačkoj. Policija ima jedan trag
Američki šef diplomacije: Kina se planira miješati u predsjedničke izbore u SAD-u
Nastavljena doprema pomoći za Gazu s Cipra
Rusija napala ukrajinska energetska postrojenja u tri regije
U ogromnom američkom paketu pomoći nema onoga što Ukrajina traži najviše
Kina domaćin sastanka Fataha i Hamasa
Deseci tornada pogodili središnji dio SAD-a
Huti pogodili tanker u Crvenom moru
VIDEO Studenti u SAD-u i Berlinu prosvjeduju za Palestinu, izbili sukobi s policijom
Šestogodišnji dječak s autizmom nestao u Njemačkoj, traži ga 200 vojnika
Boeing u SAD-u prisilno sletio nakon što je otpao komad aviona
SAD najavio novih 6 milijardi dolara za vojnu pomoć Ukrajini
Buckinghamska palača: Kralj Charles vraća se kraljevskim dužnostima
Kijev evakuira dvije bolnice zbog optužbi šefa bjeloruske sigurnosne službe
Crnac u Ohiju umro nakon što mu je policajac klečao na vratu: "Novi George Floyd"
UZNEMIRUJUĆE Prevrnuo se auto u kojem je bio kontroverzni izraelski ministar
Ukrajina i Rusija tvrde da bi druga strana mogla izazvati novi Černobil
VIDEO Izbio veliki požar na povijesnom pristaništu u Kaliforniji






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
U Čileu se radi 45 sati tjedno. Uvode se promjene, radit će se kraće
Australski premijer: Nasilje nad ženama je epidemija u Australiji
Nastavak velike potrage za autističnim dječakom u Njemačkoj. Policija ima jedan trag
Američki šef diplomacije: Kina se planira miješati u predsjedničke izbore u SAD-u
Nastavljena doprema pomoći za Gazu s Cipra
Rusija napala ukrajinska energetska postrojenja u tri regije
U ogromnom američkom paketu pomoći nema onoga što Ukrajina traži najviše
Kina domaćin sastanka Fataha i Hamasa
Deseci tornada pogodili središnji dio SAD-a
Huti pogodili tanker u Crvenom moru
VIDEO Studenti u SAD-u i Berlinu prosvjeduju za Palestinu, izbili sukobi s policijom
Šestogodišnji dječak s autizmom nestao u Njemačkoj, traži ga 200 vojnika
Boeing u SAD-u prisilno sletio nakon što je otpao komad aviona
SAD najavio novih 6 milijardi dolara za vojnu pomoć Ukrajini
Buckinghamska palača: Kralj Charles vraća se kraljevskim dužnostima
Kijev evakuira dvije bolnice zbog optužbi šefa bjeloruske sigurnosne službe
Crnac u Ohiju umro nakon što mu je policajac klečao na vratu: "Novi George Floyd"
UZNEMIRUJUĆE Prevrnuo se auto u kojem je bio kontroverzni izraelski ministar
Ukrajina i Rusija tvrde da bi druga strana mogla izazvati novi Černobil
VIDEO Izbio veliki požar na povijesnom pristaništu u Kaliforniji


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

Studenti u SAD-u i Berlinu protestuju za Palestinu, izbili sukobi s policijom

Boeing u SAD-u prisilno sletio nakon što je otpao komad aviona

U SAD-u zabranjen TikTok, a u Kini zabranjeno sve

VIDEO Izbio veliki požar u restoranu na povijesnom molu u Kaliforniji

Crnac u Ohiju umro nakon što mu je policajac klečao na vratu: ˝Ne mogu disati˝

Moćni tenkovi trebali donijeti prevagu Ukrajincima. Sad su povučeni s bojišta

VIDEO Kamera snimila krađu koju su izveli srpski Pink Pantheri. Lopov puže po podu

SAD u blizini Gaze gradi privremenu luku za slanje humanitarne pomoći

Masovni proboj Rusa, ukrajinska brigada se raspala. Prijeti kolaps cijele linije

Macron: Naša Europa mogla bi umrijeti





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi