TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Subota 27.4.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








27.04.2024 - 11h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
38
DOBAR
Kvalitet zraka je zadovoljavajući

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 98

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



Odluka Vlade Federacije BiH za 2008. Na osnovu člana 19. stav 2. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na 47. sjednici, održanoj 28. februara 2008. godine, donijela je


O D L U K U

O OPĆIM UVJETIMA PRODAJE ŠUMSKIH DRVNIH
SORTIMENATA IZ DRŽAVNIH ŠUMA NA TERITORIJI
FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE


I


Ovom Odlukom utvrđuju se Opći uvjeti prodaje šumskih drvnih sortimenata iz državnih šuma na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine.
Opći uvjeti iz stava 1. ove tačke sastavni su dio ove Odluke.


II


Za realizaciju ove Odluke zadužuju se Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, kantonalna ministarstva nadležna za poslove šumarstva i kantonalna šumsko-privredna društva, svako u okviru svoje nadležnosti.


III


Zadužuju se kantonalna šumsko-privredna društva da obavezno šalju detaljne polugodišnje i godišnje izvještaje Federalnom ministarstvu i kantonalnim ministarstvima o rezultatima tržišnog modela prodaje šumskih drvnih sortimenata.


IV


Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objave u "Službenim novinama Federacije BiH".


V broj 140/08
28. februara/veljače 2008. godine
Sarajevo

Premijer
dr. Nedžad Branković, s.r.


OPĆI UVJETI
PRODAJE ŠUMSKIH DRVNIH SORTIMENATA IZ
DRŽAVNIH ŠUMA NA TERITORIJI FEDERACIJE
BOSNE I HERCEGOVINE


I UVOD

Ovim aktom se propisuje obaveza transparentnog i tržišnog načina prodaje šumskih drvnih sortimenata porijeklom iz državnih šuma, ciljevi, način i opći uvjeti prodaje, te računanje rezervne/minimalne cijene u cjenovniku.

a) Ciljevi
1. Razviti tržište drvetom, uspostaviti tržišne cijene i omogućiti svim zainteresovanim kupcima da pod istim uvjetima nabavke šumske drvne sortimente.
2. Izgraditi sistem prodaje koji isključuje odlučivanje pojedinca kod izbora i raspodjele količina po kupcima.
3. U potpunosti razdvojiti administrativne od ekonomskih funkcija i omogućiti provođenje Zakona o šumama.

b) Načini prodaje
Prodaja šumskih drvnih sortimenata iz državnih šuma se vrši na slijedeće načine:

- prodaja putem ugovora za sukcesivnu isporuku,
- prodaja licitacijom,
- prodaja za potrebe mjesnog stanovništva.

Na bazi godišnjeg plana proizvodnje šumskih drvnih sortimenata kantonalno šumsko-privredno društvo planira količine po načinima prodaje.

c) Uvjeti prodaje
Pravo učešća u kupovini šumskih drvnih sortimenata, imaju sva pravna lica koja ispunjavaju slijedeće opće uvjete:

1) Za prodaju putem ugovora za sukcesivnu isporuku - da posjeduju rješenje o upisu u sudski registar, dokaz o ispunjavanju uvjeta za obavljanje djelatnosti rezanja drveta, cijepanja drveta, polufinalne, finalne i hemijske prerade drveta, transakcijski račun kod banke, porezni i PDV broj.
2) Za prodaju licitacijom i prodaju visokovrijednih sortimenata - da ispunjavaju uvjete navedene pod tačkom 1. i/ili dokaz o ispunjavanju uvjeta za promet šumskih drvnih sortimenata i PDV broj.
3) Za sve načine prodaje - da nisu u sudskom sporu sa prodavačem u vezi isporuke/nabavke drveta, da su solventni, da mogu avansno platiti šumske drvne sortimente ili obezbijediti bankovnu garanciju, da nisu . dužnici preduzećima šumarstva ili da su ranija neisplaćena dugovanja regulisali ugovorom o izmirenju duga odnosno da su uplatili sve dospjele rate po ugovoru.

Posebne uvjete prodaje, odnosno kriterije za rangiranje kupaca i procedure prodaje donosi kantonalno šumsko-privredno društvo internim aktom uvažavajući pri tome tržišne principe.


II. NAČINI PRODAJE

A) Prodaja putem ugovora za sukcesivnu isporuku

Ugovori za sukcesivnu isporuku šumskih drvnih sortimenata sklapaju se sa privrednim društvima registrovanim za primarnu, polufinalnu, finalnu, hemijsku preradu i cijepanje drveta koja ispunjavaju opće i posebne uvjete prodaje.
Šumski drvni sortimenti koji se prodaju ugovorima za sukcesivnu isporuku su: F, L trupci, pilanska oblovina I, II i III klase, tt stubovi, sitno tehničko drvo, jamsko drvo, celulozno drvo, drvo za drvene ploče, ogrevno drvo i drvo za proizvodnju energije.

B) Prodaja licitacijom/javnim nadmetanjem

Licitacija/javno nadmetanje se objavljuje u javnim glasilima i na internetu i izvodi na slijedeće načine:

- pretprodaja,
- naknadna prodaja,
- prodaja visokovrijednih sortimenata.

Pretprodaja - se može vršiti na dva načina, i to:

- Prodaja drveta na panju kada kupac, na bazi projekta za izvođenje za odjel, plaća i vrši sječu i izradu i izvlačenje šumskih drvnih sortimenata, a nadzor nad izvođenjem radova i otpremu vrši prodavač.
Ovaj sistem prodaje se ne može primijeniti pri redovnim sječama u kantonima u kojima nisu u potpunosti uspostavljene kantonalne uprave za šumarstvo sa uposlenim čuvarima šuma i koje nisu preuzele sve nadležnosti propisane Zakonom o šumama. Odluku o prestanku važenja privremene zabrane prodaje drveta na panju donosi federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva na zahtjev kantonalnog šumsko-privrednog društva, a nakon što se utvrdi da su zadovoljeni uvjeti iz prethodnog stava.
- Prodaja svog drveta iz jednog odjela prije izvođenja radova, kada kupac preuzima sve sortimente po sortimentnom napadu na šumskom stovarištu koje prodavač vlastitim sredstvima ili angažovanjem registrovanih izvođača, posječe, izradi i izvuče. Nadzor nad izvođenjem radova i otpremu vrši prodavač.
Kupac ne može biti izvođač radova.
Kod pretprodaje potrebno je prethodno utvrditi način i obroke plaćanja, avansno i po količini otpremljenog drveta.
Naknadna prodaja - je prodaja šumskih drvnih sortimenata po klasama i mjerama na šumskom ili centralnom stovarištu, javnim nadmetanjem.
Šumsko-privredna društva se obavezuju da moraju u toku godine minimalno 20 % šumskih drvnih sortimenata prodati naknadnom prodajom, odnosno licitacijom!javnim nadmetanjem na šumskom ili centralnom stovarištu i to u skladu sa mjesečnom dinamikom proizvodnje.
Svo "deklasirano drvo" obavezno se prodaje naknadnom prodajom/licitacijom.
Prodaja visokovrijednih sortimenata
Visokovrijedni sortimenti svih vrsta drveća prodaju se po komadu (trupcu).
Prodaja se obavlja raspisivanjem međunarodnog tendera.
Prodaju može vršiti jedno kantonalno šumsko-privredno društvo samostalno ili sa drugim kantonalnim šumsko-privrednim društvima, kao i za privatne vlasnike šuma.
Troškove cijelog procesa prodaje snosi šumsko-privredno društvo ili privatni vlasnici šuma po 1 m3 ponuđenog drveta na bazi kalkulacije svih troškova koju izrađuje šumsko-privredno društvo koje provodi proceduru prodaje.

Do razvijanja sistema prodaja visokovrijednih sortimenata isti će se uključiti u sistem naknadne prodaje/licitacije.

C) Prodaja drveta za potrebe mjesnog stanovništva

Ovim načinom vrši se prodaja šumskih drvnih sortimenata za snabdijevanje mjesnog (lokalnog) stanovništva drvetom za vlastite potrebe. Preduzeće će nastojati da udovolji svim potrebama lokalnog stanovništva ukoliko iste ne prelaze planirane količine predviđene šumskogospodarskom osnovom ili godišnjim planom.
Sljedeći sortimenti se mogu prodavati mjesnom stanovništvu i pod slijedećim uvjetima:

1. Ogrijevno drvo na lokacijama:
a) U šumi na panju (uzgojne sječe u visokim degradiranim i izdanačkim šumama i mjere njege u šumskim kulturama), odobrava se sječa kupcu uz prethodno odabiranje i obilježavanje stabala za sječu i nadzor od strane prodavca. Nakon izvršene sječe i izvlačenja iz šume do medustovarišta vrši se premjeravanje drveta od strane prodavca i uplata od strane kupca. Po izvršenoj uplati i predočavanju uplatnice od strane kupca drvo se može staviti u promet uz odgovarajući otpremni dokument.
b) Na međustovarištu se ogrijevno drvo prodaje i stavlja u promet nakon izvršene uplate i predočavanja uplatnice od strane kupca uz odgovarajući otpremni dokument.
c) Sabir iza redovnih sječa u visokim šumama može se odobriti kupcima tek nakon izvršene primopredaje odjela. Kupac će po uputstvu i uz nadzor prodavca izvršiti sabiranje i izvlačenje drveta iz šume do medustovarišta gdje se vrši premjeravanje drveta od strane prodavca i uplata od strane kupca. Po izvršenoj uplati i predočavanju uplatnice od strane kupca drvo se može staviti u promet uz odgovarajući otpremni dokument.
Bliže procedure i ovlaštene osobe od strane prodavca odredit će prodavač posebnim aktom (uputstvom/rješenjem).

2. Sitno tehničko drvo - (hmeljovke, kolje, stožine, bunarske motke, pulčevi i slično) na slijedećim lokacijana:
a) U šumi na panju na isti način i po istim procedurama kao pod 1. a) ovog poglavlja.
b) Na međustovarištu na isti način i po istim procedurama kao pod 1. b) ovog poglavlja.

3. Tehnička oblovina može se odobriti samo lokalnom seoskom stanovništvu za izgradnju kuća ili pomoćnih objekata na lični zahtjev investitora i uz građevinsku dozvolu, a u količini predviđenoj priloženim projektom, na slijedećim lokacijama:
a) U šumi na panju iz sanitarnih sječa na isti način i po istim procedurama kao pod 1. a) ovog poglavlja.
b) Na međustovarištu na isti način i po istim procedurama kao pod 1.b) ovog poglavlja.


III. RAČUNANJE REZERVNE/MINIMALNE CIJENE


Minimalna cijena će se bazirati na trenutnom važećem cjenovniku.
Nova minimalna cijena se izračunava na kraju svake godine za narednu godinu i to na način prikazan u slijedećoj tabeli:

Tabela l: Primjer modela

Početna lista cijena 100 70% prodaje putem ugovora o sukcesivnoj isporuci Tenderska cijena 150 30% prodaje licitacijom/javnim nadmetanjem

 

Razmjer rezervne i tenderske cijene korišten u preračunu novih rezervnih cijena:

  % rezervna cijena % tenderska cijena

70%   30%

 

Godina

Početna rezervna cijena

Važeća rezervna cijena

Važeća tenderska cijena

Nova rezervna cijena za slijedeću godinu

Povećanje početne cijene

% od nove ponude Postignuta rezervna cijena

 

God 1

100

70

45

115

15%

30%

 

God 2

115

81

45

126

26%

51%

 

God 3

126

88

'45

133

33%

66%

 

God 4

133

93

45

138

38%

76%

 

God 5

138

97

45

142

42%

83%

 

God 6

142

99

45

144

44%

88%

 

God 7

144

101

45

146

46%

92%

God 8

146

102

45

147

47%

94%

God 9

147

103

45

148

48%

96%

God lO

148

104

45

149

49%

97%

 

Nove minimalne cijene će biti ugrađene u minimalne cjenovnike i javno objavljene na kraju svake godine kako bi kupci bili pravovremeno informirani.


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Australski premijer: Nasilje nad ženama je epidemija u Australiji
Nastavak velike potrage za autističnim dječakom u Njemačkoj. Policija ima jedan trag
Američki šef diplomacije: Kina se planira miješati u predsjedničke izbore u SAD-u
Nastavljena doprema pomoći za Gazu s Cipra
Rusija napala ukrajinska energetska postrojenja u tri regije
U ogromnom američkom paketu pomoći nema onoga što Ukrajina traži najviše
Kina domaćin sastanka Fataha i Hamasa
Deseci tornada pogodili središnji dio SAD-a
Huti pogodili tanker u Crvenom moru
VIDEO Studenti u SAD-u i Berlinu prosvjeduju za Palestinu, izbili sukobi s policijom
Šestogodišnji dječak s autizmom nestao u Njemačkoj, traži ga 200 vojnika
Boeing u SAD-u prisilno sletio nakon što je otpao komad aviona
SAD najavio novih 6 milijardi dolara za vojnu pomoć Ukrajini
Buckinghamska palača: Kralj Charles vraća se kraljevskim dužnostima
Kijev evakuira dvije bolnice zbog optužbi šefa bjeloruske sigurnosne službe
Crnac u Ohiju umro nakon što mu je policajac klečao na vratu: "Novi George Floyd"
UZNEMIRUJUĆE Prevrnuo se auto u kojem je bio kontroverzni izraelski ministar
Ukrajina i Rusija tvrde da bi druga strana mogla izazvati novi Černobil
VIDEO Izbio veliki požar na povijesnom pristaništu u Kaliforniji
Veliki sukob SAD-a i Kine preko društvenih mreža. Zašto je zabranjen TikTok?






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Australski premijer: Nasilje nad ženama je epidemija u Australiji
Nastavak velike potrage za autističnim dječakom u Njemačkoj. Policija ima jedan trag
Američki šef diplomacije: Kina se planira miješati u predsjedničke izbore u SAD-u
Nastavljena doprema pomoći za Gazu s Cipra
Rusija napala ukrajinska energetska postrojenja u tri regije
U ogromnom američkom paketu pomoći nema onoga što Ukrajina traži najviše
Kina domaćin sastanka Fataha i Hamasa
Deseci tornada pogodili središnji dio SAD-a
Huti pogodili tanker u Crvenom moru
VIDEO Studenti u SAD-u i Berlinu prosvjeduju za Palestinu, izbili sukobi s policijom
Šestogodišnji dječak s autizmom nestao u Njemačkoj, traži ga 200 vojnika
Boeing u SAD-u prisilno sletio nakon što je otpao komad aviona
SAD najavio novih 6 milijardi dolara za vojnu pomoć Ukrajini
Buckinghamska palača: Kralj Charles vraća se kraljevskim dužnostima
Kijev evakuira dvije bolnice zbog optužbi šefa bjeloruske sigurnosne službe
Crnac u Ohiju umro nakon što mu je policajac klečao na vratu: "Novi George Floyd"
UZNEMIRUJUĆE Prevrnuo se auto u kojem je bio kontroverzni izraelski ministar
Ukrajina i Rusija tvrde da bi druga strana mogla izazvati novi Černobil
VIDEO Izbio veliki požar na povijesnom pristaništu u Kaliforniji
Veliki sukob SAD-a i Kine preko društvenih mreža. Zašto je zabranjen TikTok?


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

Studenti u SAD-u i Berlinu protestuju za Palestinu, izbili sukobi s policijom

Boeing u SAD-u prisilno sletio nakon što je otpao komad aviona

U SAD-u zabranjen TikTok, a u Kini zabranjeno sve

VIDEO Izbio veliki požar u restoranu na povijesnom molu u Kaliforniji

Crnac u Ohiju umro nakon što mu je policajac klečao na vratu: ˝Ne mogu disati˝

Moćni tenkovi trebali donijeti prevagu Ukrajincima. Sad su povučeni s bojišta

VIDEO Kamera snimila krađu koju su izveli srpski Pink Pantheri. Lopov puže po podu

SAD u blizini Gaze gradi privremenu luku za slanje humanitarne pomoći

Masovni proboj Rusa, ukrajinska brigada se raspala. Prijeti kolaps cijele linije

Macron: Naša Europa mogla bi umrijeti





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi