TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Utorak 7.5.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








07.05.2024 - 16h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
29
DOBAR
Kvalitet zraka je zadovoljavajući

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 121

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



Uredba Vlade Federacije BiH za 2008 Na osnovu člana 81. stav 2. Zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na nivou Federacije Bosne i Hercegovine
("Službene novine Federacije BiH", broj 2/06 i 72/07), na prijedlog Federalnog ministarstva prostornog uređenja, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 57. sjednici održanoj 29. maja 2008. godine, donosi


U R E D B U

O IZMJENAMA I DOPUNAMA UREDBE O UREĐENJU
GRADILIŠTA, OBAVEZNOJ DOKUMENTACIJI NA
GRADILIŠTU I SUDIONICIMA U GRAĐENJU


Član 1.


U Uredbi o uređenju gradilišta, obaveznoj dokumentaciji na gradilištu i sudionicima u građenju ("Službene novine Federacije BiH", broj 29/07) u članu 3. stav 1. tačka 1) iza riječi "registar" dodaju se riječi: "i ovlaštenje Federalnog ministarstva."


Član 2.


U članu 5. u petom redu riječ "investitora" zamjenjuje se riječima:" nadzornog organa".


Član 3.


U članu 11. stav 1. tačka 13) riječ "investitora" zamjenjuje se riječima: "nadzornog organa".


Član 4.


U članu 21. stav 2. tačka 1) iza riječi "registriranim" dodaju se riječi: "i ovlaštenim."


Član 5.


Član 22. mijenja se i glasi:

"- Projektant, prema ovoj Uredbi je pravno lice registrovano za obavljanje poslova projektovanja. Poslove projektovanja može obavljati samo pravno lice koje je registrirano za obavljanje te djelatnosti i koje posjeduje ovlaštenje Federalnog ministarstva.


Član 6.


Iza člana 22. dodaju se novi čl. 22a. do 22i. koji glase:


"Član 22a.


Uvjeti i mjerila za davanje ovlaštenja odnose se na:

- stručnu osposobljenost i broj stručnih lica za obavljanje poslova projektovanja,
- tehničku i drugu opremljenost za poslove koje obavlja projektant u odnosu na složenost i namjenu objekata koje projektuje.

Projektant ispunjava uvjete stručne osposobljenosti i broja stručnih lica za obavljanje poslova projektovanja određene vrste građevina ili za projektovanje pojedinih dijelova na toj vrsti građevine ako zapošljava najmanje šest diplomiranih inženjera odnosno po dva diplomirana inženjera za svaki dio projekta koji imaju pet godina radnog iskustva na poslovima projektovanja i položen stručni ispit.
Projektant ispunjava uvjet tehničke opremljenosti za obavljanje djelatnosti projektovanja određene vrste građevina ili za projektovanje pojedinih dijelova na toj vrsti građevine, ako raspolaže odgovarajućom projektantskom i drugom opremom, te poslovnim prostorom potrebnim za obavljanje poslova projektovanja.
Iznimno, od stava 2. ovoga člana projektant ispunjava uvjete stručne osposobljenosti i broja stručnih lica za obavljanje poslova zaštite, konzervacije, prezentacije i rehabilitacije nacionalih spomenika ako zapošljava najmanje jednog diplomiranog inžinjera arhitekture ili građevine i jednog geologa, konzervatora ili historičara umjetnosti zavisno od vrste projekta koji imaju najmanje deset godina radnog iskustva na poslovima zaštite, konzervacije, prezentacije i rehabilitacije nacionalnih spomenika odnosno učestvovao u izradi najmanje 3 projektne dokumentacije iste ili slične kategorije.


Član 22b.


Zahtjev za davanje ovlaštenja projektant podnosi Federalnom ministarstvu.
Uz zahtjev za izdavanje Ovlaštenja prilaže se:

- ovjeren izvod iz sudskog registra sa rješenjem p upisu u sudski registar, identifikacionim brojem i šifrom djelatnosti,
- dokaze o ispunjavanju uvjeta stručne osposobljenosti,
- opis realizovanih referentnih projekata pravnog lica u zadnje dvije godine,
- za svako stručno lice, radnu biografiju sa popisom poslova u čijoj izradi je lice sudjelovalo.

Dokazom o ispunjavanju stručne osposobljenosti u smislu stava 2. alineja 2. ovog člana smatraju se sljedeći dokumenti za svako stručno lice:

- ovjerena kopija diplome,
- ovjerena kopija uvjerenja o položenom stručnom ispitu,
- uvjerenje, odnosno potvrdu pravnog lica da je navedeno lice u radnom odnosu.


Član 22c.


Pravno lice koje ima sjedište izvan Bosne i Hercegovine može podnijeti zahtjev za dobivanje ovlaštenja za obavljanje djelatnosti projektovanja građevina one složenosti i vrste koje je prema propisima zemlje u kojoj ima sjedište ovlašteno projektovati.
Kako bi pravno lice iz stava 1. ovog člana moglo obavijati djelatnosti projektovanja dužno je Federalnom ministarstvu dostaviti ovlaštenje zemlje iz koje dolazi te odgovarajuće dokumente kojima dokazuje da ispunjava uvjete iz člana 22a., člana 22b. stav 2., alineje 2., 3. i 4. ove Uredbe, a čiju će validnost cijeniti Federalno ministarstvo.
Originalnim dokumentima se prilaže službeni prijevod.


Član 22d.


Ovlaštenje izdaje Federalno ministarstvo u roku od 30 dana od dana podnošenja zahtjeva.


Član 22e.


Ovlaštenje se daje na rok od pet godina, a na zahtjev projektanta može se produžiti. Zahtjev za produženje ovlaštenja podnosi se najranije godinu dana, a najkasnije dva mjeseca prije isteka roka važenja ovlaštenja. Zahtjev za produženje ovlaštenja podnesen prije navedenog roka odbacit će se. Ovlaštenje se na zahtjev projektanta može izmijeniti u odnosu na građevine i radove za koje je dato.
Projektant je dužan, u roku od 15 dana od dana nastale promjene, zatražiti izmjenu ovlaštenja ako su se naknadno promijenili podaci na temelju kojih je ovlaštenje dato na način da projektant više ne ispunjava uvjete propisane ovom Uredbom za obavljanje poslova projektovanja za koje je ovlaštenje dobio.
Odredbe ove Uredbe koje se odnose na davanje ovlaštenja na odgovarajući način primjenjuju se i na produženje roka važenja ovlaštenja i na izmjenu ovlaštenja u odnosu na građevine i radove za koje je data.


Član22f.


Visinu naknade za izdavanje, produženje važenja, oduzimanje i izmjene ovlaštenja određuje federalni ministar prostornog uređenja (u daljnjem tekstu: Ministar).


Član 22g.


Federalno ministarstvo vodi registar projektanata kojima je dato, produženo, izmijenjeno i oduzeto ovlaštenje.

Registar iz stava 1. ovog člana sadrži:

- naziv i sjedište pravnog lica,
- datum izdavanja ovlaštenja,
- vrstu stručnih poslova izrade projektne dokumentacije,
- popis i stručnu spremu zaposlenih,
- promjene bitne za obavljanje stručnih poslova na izradi projektne dokumentacije.


Član 22h.


Ovlaštenje će se oduzeti projektantu za kojega građevinska ili druga nadležna inspekcija utvrdi da poslove projektovanja obavlja suprotno važećim propisima.

Ovlaštenje će se oduzeti projektantu ako se utvrdi da:

- su se naknadno promijenili podaci na temelju kojih je dato ovlaštenje, tako da projektant više ne ispunjava uvjete za davanje ovlaštenja,
- podaci na temelju kojih je dato ovlaštenje nisu istiniti.

Rješenje o oduzimanju ovlaštenja donosi Federalno ministarstvo. Pravno lice kojemu je ovlaštenje oduzeto ne može podnijeti zahtjev za ponovno izdavanje ovlaštenja u roku od godine dana od dana donošenja rješenja o oduzimanju ovlaštenja.


Član22i.


Projektant imenuje jednog ili više stručnih lica koji su odgovorni da projekti koje projektuje zadovoljavaju uvjete propisane Zakonom, drugim propisima donesenim na osnovu zakona, tehničke normative i pravila struke.
Ako u izradi glavnog projekta, izvedbenog projekta ili projekta uklanjanja građevine sudjeluje više stručnih lica, projektant kojem je povjerena izrada projekta, imenuje voditelja projekta.
Voditelj projekta odgovoran je za kompletnost projektne dokumentacije i međusobnu usklađenost projekata.
Ako u izradi projektne dokumentacije sudjeluju dva ili više pravnih lica, investitor je dužan imenovati koordinatora projekta, odnosno odrediti lice koje će imenovati tog koordinatora. Na koordinatora projekta odgovarajuće se primjenjuju odredbe iz stava 3. ovog člana."


Član 7.


U članu 23. stav 1. iza riječi "registrovano" dodaju se riječi:" i ovlašteno."


Član 8.


Član 25. mijenja se i glasi:

"- Izvođač je pravno lice koje gradi ili izvodi pojedine radove na građevini ili drugim zahvatima u prostoru. Građenje građevine i/ili izvođenje pojedinih radova na građevini i drugim zahvatima u prostoru može obavljati samo pravno lice koje je registrirano za obavijanje te djelatnosti i koje posjeduje ovlaštenje Federalnog ministarstva.


Član 9.


Iza člana 25. dodaju se novi čl. 25a. do 25j. koji glase:


"Član 25a.


Uvjeti i mjerila za davanje ovlaštenja odnose se na:

- minimalan broj stručnih lica i njihovu stručnu osposobljenost u rukovođenju radova,
- minimalni broj stručnih lica i radnika iz struke, te njihovu stručnu osposobljenost za vrstu poslova koju obavlja izvođač,
- tehničku i drugu opremljenost za poslove koje obavlja izvođač u odnosu na vrstu djelatnosti ili radove.

Izvođač ispunjava uvjete stručne osposobljenosti i broja radnika za obavljanje djelatnosti građenja određene vrste građevina ili za izvođenje pojedinih radova na toj vrsti građevina ako zapošljava:

- najmanje šest lica koja ispunjavaju uvjete za voditelja
radova te građevine,
- najmanje deset lica koja ispunjavaju uvjete za obavljanje poslova predradnika odnosno poslovođe,
- najmanje dvadeset lica s petim, četvrtim odnosno trećim stepenom obrazovanja za svako zanimanje potrebno za izvođenje radova za koje se ovlaštenje daje. Broj lica se može smanjiti skladno broju lica koje ispunjavaju uvjete za veći broj zanimanja,
- najmanje dvadeset lica s drugim i prvim stepenom obrazovanja za svako zanimanje potrebno za izvođenje radova za koja se ovlaštenje daje,
- najmanje dvadeset lica s odgovarajućim stepenom obrazovanja za rukovanje sredstvima rada (mašinama, uređajima i/ili opremom) potrebnim za izvođenje radova. Broj lica se može smanjiti skladno broju lica koja ispunjavaju uvjete za veći broj zanimanja. Ako se sredstva rada osiguravaju putem ugovora o dugoročnoj saradnji tada nije potrebno ispuniti uvjet stručne osposobljenosti u pogledu lica koja rukuju tim sredstvima rada,
- ukupan broj radnika ne može biti manji od 60.

Voditelj radova može biti diplomirani inženjer sa položenim stručnim ispitom i pet godina radnog iskustva na objektima slične složenosti.
Predradnik odnosno poslovođa može biti lice sa petim ili četvrtim stepenom stručne spreme i pet godina radnog iskustva.
Izvođač ispunjava uvjet tehničke opremljenosti za obavljanje djelatnosti građenja određene vrste građevina ili za izvođenje pojedinih radova na toj vrsti građevina, ako raspolaže odgovarajućim građevinskim mašinama, uređajima i napravama, građevinskom i drugom opremom, prijevoznim sredstvima, poslovnim prostorom potrebnim za obavljanje poslova za svaku vrstu radova za koje se traži ovlaštenje, te potrebnim za tehnološki primjereno izvršenje radova.
Uvjet tehničke opremljenosti podrazumijeva i opremu za zaštitu radnika na radu i zaštitu od štetnih djelovanja za sva lica koje se stalno ili povremeno nalaze na gradilištu.
Ovlaštenje se daje izvođaču za izvođenje svih ili pojedinih radova obuhvaćenih granama, razredima i podrazredima definisanih Zakonom o klasifikaciji djelatnosti u Bosni i Hercegovini ("Službeni glasnik BiH", broj 76/06), u skladu sa registrovanom djelatnošću.
Ovlaštenje za izvođenje radova obuhvaćenih jednom granom može se dati izvođaču koji ispunjava uvjete određene za više od 50% radova razreda obuhvaćenih tom granom.
Ovlaštenje za izvođenje radova obuhvaćenih jednim razredom može se dati izvođaču koji ispunjava uvjete određene za više od 50% radova podrazreda obuhvaćenih tim razredom.
Ovlaštenje za obavljanje djelatnosti građenja određene vrste građevina može se dati izvođaču koji ispunjava uvjete određene za više od 50% svih radova grana potrebnih za građenje te građevine.


Član 25b.

Iznimno od člana 25a. uvjeti i mjerila za davanje ovlaštenja za obavljanje djelatnosti zaštite, konzervacije, prezentacije i rehabilitacije nacionalih spomenika ispunjava pravno lice koje zapošljava:

- najmanje jednog diplomiranog inžinjera arhitekture ili građevine i jednog geologa, konzervatora ili historičara umjetnosti zavisno od vrste objekta, koji imaju najmanje deset godina radnog iskustva na poslovima zaštite, konzervacije, prezentacije i rehabilitacije nacionalnih spomenika odnosno učešće u izvođenju najmanje 3 objekta iste ili slične kategorije,
- najmanje pet lica sa petim, četvrtim i trećim stepenom obrazovanja za svako zanimanje potrebno za izvođenje radova za koje se ovlaštenje daje, sa najmanje pet godina radnog iskustva na poslovima zaštite nacionalnih spomenika odnosno učešće u izvođenju najmanje 3 objekta iste ili slične kategorije,
- najmanje dva lica s odgovarajućim stepenom obrazovanja za rukovanje sredstvima rada (mašinama, uređajima i/ili opremom) potrebnim za izvođenje radova.

Voditelj radova na zaštiti, konzervaciji, prezentaciji i rehabilitaciji nacionalnih spomenika može biti diplomirani inžinjer sa položenim stručnim ispitom i deset godina radnog iskustva na poslovima zaštite, konzervacije, prezentacije i rehabilitacije nacionalnih spomenika.


Član 25c.


Zahtjev za davanje ovlaštenja izvođač podnosi Federalnom ministarstvu.
Uz zahtjev za davanje ovlaštenja izvođač prilaže sljedeću dokumentaciju:
- izvod iz sudskog registra sa rješenjem o upisu u sudski registar, identifikacionim brojem i šifrom djelatnosti,
- dokaze o ispunjavanju uvjeta stručne osposobljenosti i broja radnika,
- dokaze o ispunjavanju uvjeta tehničke opremljenosti,
- potvrdu nadležnog tijela koja nije starija od šest mjeseci da odgovorno lice izvođača u posljednje tri godine nije pravomoćno osuđivano za krivično djelo čija je priroda u vezi s obavljanjem djelatnosti građenja,
- dokaz o podmirenim troškovima postupka.

Dokazima o ispunjavanju uvjeta stručne osposobljenosti i broja radnika u smislu stava 2. alineja 2. ovog člana smatraju se:

1. za sve zaposlene radnike tabelarno prikazani podaci o:

- ukupnom radnom iskustvu,
- majstorskim diplomama ili o priznatom majstorskom statusu,
- svjedočanstvima o završnom ispitu, diplomama,
- uvjerenjima o položenom stručnom ispitu,
- uvjerenjima o stručnoj osposobljenosti.

2. potvrda nadležne ustanove penzionog i zdravstvenog osiguranja o urednom podmirenju obveza ne starija od šest mjeseci.
Dokazima o ispunjavanju uvjeta tehničke opremljenosti u smislu stava 2. alineja 3. ovog člana smatraju se:

a. popis osnovnih sredstava rada,
b. ugovor o dugoročnom najmu sredstava rada,
c. ugovor o dugoročnoj kooperantskoj saradnji s fizičkim licem koje ima potrebna sredstva rada u vlasništvu ili s pravnim licem koje ima odgovarajuće ovlaštenje prema ovoj Uredbi.


Član 25d.


Pravno lice koje ima sjedište izvan Bosne i Hercegovine može podnijeti zahtjev za dobivanje ovlaštenja za obavljanje djelatnosti građenja građevine ili izvođenja pojedinih radova na građevini one složenosti i vrste koje je prema propisima zemlje u kojoj ima sjedište ovlašteno izvoditi.
Kako bi pravno lice iz prethodnog stava moglo obavljati djelatnosti građenja i/ili izvođenja pojedinih radova na građevini dužno je Federalnom ministarstvu dostaviti ovlaštenje zemlje iz koje dolazi te odgovarajuće dokumente kojima dokazuje da ispunjava uvjete iz člana 25b. stav 2. alineje 2., 3., 4. i 5. a čiju će validnost cijeniti Federalno ministarstvo.
Originalnim dokumentima se prilaže službeni prijevod.


Član 25e.


Ovlaštenje, produženje i oduzimanje ovlaštenja izdaje Federalno ministarstvo u roku od 30 dana od dana podnošenja zahtjeva.


Član 25f.


Ovlaštenje se daje na rok od pet godina, a na zahtjev izvođača može se produžiti. Zahtjev za produženje ovlaštenja podnosi se najranije godinu dana, a najkasnije šest mjeseci prije isteka roka važenja ovlaštenja. Zahtjev za produženje ovlaštenja podnesen prije navedenog roka odbacit će se. Ovlaštenje se na zahtjev izvođača može izmijeniti u odnosu na građevine i radove za koje je dato. Izvođač je dužan zatražiti izmjenu ovlaštenja ako su se naknadno promijenili podaci na temelju kojih je ovlaštenje dato na način da izvođač više ne ispunjava uvjete propisane ovom Uredbom za izvođenje radova za koje je ovlaštenje dobio.
Odredbe ove Uredbe koje se odnose na davanje ovlaštenja na odgovarajući način primjenjuju se i na produženje roka važenja ovlaštenja i na izmjenu ovlaštenja u odnosu na građevine i radove za koje je data.


Član25g.


Visinu naknade za izdavanje, produženje važenja, oduzimanje; i izmjene ovlaštenja određuje ministar.


Član 25h.


Federalno ministarstvo vodi registar izvođača kojima je dato, produženo, izmijenjeno i oduzeto ovlaštenje.

Registar iz stava 1. ovog člana sadrži:

- naziv i sjedište pravnog lica
- datum izdavanja ovlaštenja
- vrstu stručnih poslova za izvođenje radova
- popis i stručnu spremu zaposlenih
- promjene bitne za obavljanje stručnih poslova na izvođenju radova.


Član 25i


Ovlaštenje će se oduzeti izvođaču za kojega građevinska ili druga nadležna inspekcija utvrdi da gradi ili izvodi pojedine radove na građevini:

- suprotno važećim propisima
- te izvodi radove za koje nema ovlaštenje.

Ovlaštenje će se oduzeti izvođaču ako se utvrdi da:

- su se naknadno promijenili podaci na temelju kojih je dato ovlaštenje, tako da izvođač više ne ispunjava uvjete za davanje ovlaštenja ili
- podaci na temelju kojih je dato ovlaštenje nisu istiniti.

Rješenje o oduzimanju ovlaštenja donosi Federalno ministarstvo. Pravno lice kojemu je ovlaštenje oduzeto ne može podnijeti zahtjev za ponovno izdavanje ovlaštenja u roku od godine dana od dana donošenja, rješenja o oduzimanju ovlaštenja.
U slučaju donošenja rješenja o oduzimanju ovlaštenja investitor je dužan prekinuti radove do uvođenja u posao ovlaštenog izvođača.


Član 25j.


Izvođač je dužan:

- graditi u skladu s izdatim odobrenjem za građenje,
- radove izvoditi tako da tehnička svojstva građevine odgovaraju utvrđenim uvjetima za odnosnu građevinu,
- ugraditi materijale, opremu i proizvode u skladu sa standardima i normativima definisanih projektom,
- osigurati dokaze o kvalitetu radova i ugrađenih proizvoda i opreme, kao i dokaze o usklađenosti ugrađenih proizvoda, materijala i opreme,
- poduzeti mjere za sigurnost građevine i radnika,
- u toku građenja voditi građevinski dnevnik i građevinsku knjigu,
- prilikom građenja povjeriti izvođenje građevinskih radova i drugih poslova radnicima koji ispunjavaju propisane uvjete nomenklaturom zanimanja za izvođenje tih radova odnosno obavljanja poslova,
- sastaviti pisanu izjavu o izvedenim radovima i o načinu održavanja građevine odnosno zahvata u prostoru.

Izvođač imenuje voditelja radova u svojstvu odgovornog lica koje vodi građenje odnosno pojedine radove.
Ako u građenju sudjeluju dva ili više izvođača, investitor određuje jednog od izvođača koji je odgovoran za međusobno usklađivanje radova i koji imenuje glavnog odnosno odgovornog voditelja radova. Glavni voditelj radova odgovoran je za cjelovitost i međusobnu usklađenost radova, za međusobnu usklađenost provođenja obaveza iz člana 4. ove Uredbe te ujedno koordinira primjenu propisa kojima se uređuje sigurnost i zdravlje radnika u toku građenja.
Izvođač može povjeriti određene segmente radova na građevini drugom pravnom licu u svojstvu podizvođača koje je registrirano za obavljanje tih radova. Podizvođač ne može obavljati osnovne radove na građevini i ukupna vrijednost radova svih podizvođača ne može biti veća od 50 % ukupne vrijednosti radova."


Član 10.


U članu 26. stav 1. iza riječi "registrirano" dodaju se riječi:" i ovlašteno".


Član 11.


Član 28. mijenja se i glasi:

"- Stručna lica zaposlena kod sudionika u građenju iz člana 20. stav 1. tač. 2) do 5) ove Uredbe stručni ispit polažu u skladu sa Pravilnikom o polaganju stručnih ispita iz oblasti arhitekture, građevinarstva, elektrotehnike, mašinstva i saobraćaja ("Službene novine Federacije BiH", broj 9/06)."


Član 12.


U članu 29. iza stava 1. dodaje se novi stav 2. koji glasi:

"- Graditi odnosno izvoditi pojedine radove mogu i pravna lica koja nemaju ovlaštenje Federalnog ministarstva najduže dvanaest mjeseci od dana stupanja na snagu ove Uredbe."


Član 13.

Ova Uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".


V broj 471/08
29. maja 2008. godine
Sarajevo

Premijer
dr. Nedžad Branković, s.r.


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Hamas planira predati 33 taoca, neki od njih su mrtvi
Poljski premijer: Europa mora povećati svoju obranu
I španjolski studenti spremaju prosvjede protiv Izraela
Putin Rusima: Zajedno ćemo pobijediti, izaći ćemo iz ovoga još snažniji
EU najavila žestok udar na Kinu. Zbog jeftinih auta prijeti pravi trgovinski rat
Ukrajinci objavili snimku: "Ovo su ruski agenti, htjeli su ubiti Zelenskog"
Ruski vojnik u Ukrajini ubio šestoricu suboraca. U tijeku je potraga
Maslinovo ulje moglo bi pomoći u borbi protiv demencije, pokazala je studija
Ruski helikopteri uništavali su ukrajinske pomorske dronove. Sad su dobili odgovor
U Bosporu se nasukao ukrajinski brod, zatvoren ključni kanal
Pet radnika umrlo od otrova u Italiji: "Čuo sam da vrište, ali nisam im mogao pomoći"
Putin prisegnuo za predsjednika Rusije
Policija upala u ured krajnjeg desničara u Bruxellesu. Špijunirao za Kinu?
Na internetu se pojavio vrlo moćan AI. Ubrzo je misteriozno nestao
Profesor u Pekingu: Srbija i Mađarska su tradicionalni prijatelji Kine
Ljudi koji imaju kopije specifičnih gena gotovo sigurno će oboljeti od Alzheimera
Nađeni prislušni uređaji u sobi u kojoj se trebala sastati poljska vlada
Nožem napao ljude u bolnici u Kini. Dvoje ubijenih, deseci ranjenih
Indijka se žalila da je muž sili na "neprirodan seks". Sudac: To u braku nije zločin
Otkrivena dosad nepoznata veza između raka i prehrane






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Hamas planira predati 33 taoca, neki od njih su mrtvi
Poljski premijer: Europa mora povećati svoju obranu
I španjolski studenti spremaju prosvjede protiv Izraela
Putin Rusima: Zajedno ćemo pobijediti, izaći ćemo iz ovoga još snažniji
EU najavila žestok udar na Kinu. Zbog jeftinih auta prijeti pravi trgovinski rat
Ukrajinci objavili snimku: "Ovo su ruski agenti, htjeli su ubiti Zelenskog"
Ruski vojnik u Ukrajini ubio šestoricu suboraca. U tijeku je potraga
Maslinovo ulje moglo bi pomoći u borbi protiv demencije, pokazala je studija
Ruski helikopteri uništavali su ukrajinske pomorske dronove. Sad su dobili odgovor
U Bosporu se nasukao ukrajinski brod, zatvoren ključni kanal
Pet radnika umrlo od otrova u Italiji: "Čuo sam da vrište, ali nisam im mogao pomoći"
Putin prisegnuo za predsjednika Rusije
Policija upala u ured krajnjeg desničara u Bruxellesu. Špijunirao za Kinu?
Na internetu se pojavio vrlo moćan AI. Ubrzo je misteriozno nestao
Profesor u Pekingu: Srbija i Mađarska su tradicionalni prijatelji Kine
Ljudi koji imaju kopije specifičnih gena gotovo sigurno će oboljeti od Alzheimera
Nađeni prislušni uređaji u sobi u kojoj se trebala sastati poljska vlada
Nožem napao ljude u bolnici u Kini. Dvoje ubijenih, deseci ranjenih
Indijka se žalila da je muž sili na "neprirodan seks". Sudac: To u braku nije zločin
Otkrivena dosad nepoznata veza između raka i prehrane


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

Obnovljena džamija Arnaudija u Banjoj Luci. Dodik u govoru pozvao na mir

U Kini ga prodaju za 20.500 eura, a u EU za 42.000. Bruxelles najavio žestok odgovor

Putin prisegnuo za predsjednika Rusije

Na internetu se pojavio vrlo moćan, misteriozan AI. Odmah je nestao

Pet radnika umrlo od otrova u Italiji: ˝Čuo sam da vrište, ali nisam im mogao pomoći˝

Predsjednik Brazila zbog poplava traži proglašenje elementarne nepogode

Danas je Putinova inauguracija. Ono najvažnije dogodit će se nakon nje

Snimljen film o djeci Sarajeva koja su ubijena tokom snajperskog terora devedesetih

Rusija zaprijetila napadima na Britaniju: ˝Posljedice će biti katastrofalne˝

Putin naredio vježbe nuklearnog oružja. ˝To je odgovor na provokacije Zapada˝





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi