TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Utorak 7.5.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








07.05.2024 - 09h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
60
UMJERENO ZAGADJEN
Upozorenje: Neke zagađujuće materije mogu uzrokovati zdravstvene probleme osobama koje su veoma osjetljive na zagađenje zraka. Takve osobe trebaju izbjegavati boravak vani i smanjiti naprezanje tokom boravka vani.

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 121

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



Uredba Vlade Federacije BiH za 2008 Na osnovu člana 19. stav l. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 74. sjednici održanoj 23. oktobra 2008. godine, donosi


U R E D B U

O FISKALNOM KOORDINACIONOM TIJELU
FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE


Član 1.
(Definicije)


(1) Fiskalni cilj, u smislu ove Uredbe, jeste primarni suficit odnosno primarni deficit.
(2) Primarni suficit odnosno primarni deficit jeste razlika između tekućih prihoda i tekućih rashoda korigovan za iznos neto kamate.
(3) Budžetski kalendar jeste redoslijed aktivnosti vezanih uz pripremu, usvajanje i izvještavanje o izvršenju budžeta Federacije Bosne i Hercegovine, budžeta kantona, budžeta jedinica lokalne samouprave i budžeta vanbudžetskih fondova.
(4) Konsolidirani budžet Federacije Bosne i Hercegovine obuhvata Budžet Federacije Bosne i Hercegovine, budžete kantona, budžete jedinica lokalne samouprave i budžete vanbudžetskih fondova.
(5) Sporazum o globalnom okviru fiskalnog bilansa i politika u Federaciji Bosne i Hercegovine jeste dokument koji sadrži elemente za usklađivanje fiskalne politike u Federaciji Bosne i Hercegovine.


Član 2.
(Osnivanje Fiskalnog koordinacionog tijela
Federacije Bosne i Hercegovine)


Ovom Uredbom se osniva Fiskalno koordinacione tijelo Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Fiskalno koordinacione tijelo FBiH), čija je zadaća usklađivanje fiskalne politike u Federaciji Bosne i Hercegovine s ciljem osiguranja makroekonomske stabilnosti i fiskalne održivosti Federacije Bosne i Hercegovine.


Član 3.
(Sastav Fiskalnog koordinacionog tijela FBiH)


(1) Fiskalno koordinacione tijelo FBiH čine sljedeći članovi:
a) federalni ministar finansija-federalni ministar financija,
b) kantonalni ministri finansija (10)
c) direktor Federalnog zavoda MIO/PIO
d) direktor Federalnog zavoda za zdravstveno osiguranje i reosiguranje
e) direktor Federalnog zavoda za zapošljavanje
f) predsjedavajući Udruženja općina i gradova.
(2) Fiskalnim koordinacionim tijelom FBiH predsjedava federalni ministar finansija-federalni ministar financija.


Član 4.
(Način rada i odlučivanje)


Da bi mogla biti održana sjednica Fiskalnog koordinacionog tijela FBiH potrebno je da sjednici prisustvuje najmanje osam njegovih članova. Da bi odluke bile pravovaljane, potrebno je da za njih glasa najmanje osam članova Fiskalnog koordinacionog tijela.


Član 5.
(Nadležnosti i odgovornosti)


Fiskalno koordinaciono tijelo FBiH nadležno je i odgovorno za:
a) koordinaciju fiskalne politike u Federaciji BiH
b) donošenje Sporazuma o globalnom okviru fiskalnog bilansa i politika u Federaciji Bosne i Hercegovine, koji sadrži sljedeće pokazatelje:
1) prijedlog fiskalnih ciljeva budžeta: Federacije Bosne i Hercegovine, kantona, jedinica lokalne samouprave i vanbudžetskih fondova.
2) prijedlog makroekonomske projekcije i projekcije ukupnih indirektnih poreza i njihove raspodjele za sljedeću fiskalnu godinu,
3) prijedlog gornje granice zaduženja budžeta Federacije Bosne i Hercegovine, budžeta kantona, budžeta jedinica lokalne samouprave i budžeta vanbudžetskih fondova;
c) usvajanje prijedloga kratkoročnih i dugoročnih makroekonomskih projekcija;
d) praćenje realizacije utvrđenih ciljeva i kriterija kod donošenja i izvršavanja budžeta, kao i poduzimanje korektivnih mjera i djelovanja;
e) uspostavljanje potpune koordinacije aktivnosti u poštovanju budžetskih kalendara tokom pripreme, usvajanja, izvršenja i revizije budžeta Federacije Bosne i Hercegovine, budžeta kantona, budžeta jedinica lokalne samouprave i budžeta vanbudžetskih fondova.
f) predlaganje prioriteta u unapređenju sektora javnih finansija u Federaciji Bosne i Hercegovine;
g) usvajanje Poslovnika o radu Fiskalnog koordinacionog tijela FBiH i drugih akata potrebnih za rad Fiskalnog koordinacionog tijela FBiH.
Prijedloge akata iz tač. b) i c) ovog člana priprema Savjetodavna grupa Fiskalnog koordinacionog tijela FBiH iz člana 9. ove Uredbe.


Član 6.
(Sporazum o globalnom okviru fiskalnog bilansa i politika)


(1) Sporazum o globalnom okviru fiskalnog bilansa i politika u Federaciji Bosne i Hercegovine iz člana 5. tačka b) ove Uredbe donosi se za sljedeće tri godine i revidira se svake godine.
(2) Sporazum iz stava 1. ovog člana potpisuju svi članovi Fiskalnog koordinacionog tijela FBiH.


Član 7.
(Usvajanje dokumenta okvirnog budžeta)


(1) Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, kantonalne vlade, općinski načelnici, gradonačelnici i vanbudžetski fondovi će, u skladu sa Sporazumom iz člana 6. ove Uredbe, usvojiti odnosno predložiti svoje dokumente okvirnog budžeta (DOB) u skladu sa budžetskim kalendarom.
(2) Dokument okvirnog budžeta kantona, gradova, općina i vanbudžetskih kantonalnih fondova se objedinjavaju na nivou kantona i dostavljaju Federalnom .ministarstvu finansija-Federalnom ministarstvu financija u skladu sa budžetskim kalendarom.
(3) Eventualna revizija dokumenata okvirnog budžeta uslijed promjena makrofiskalnih projekcija provodi se na način iz stava (1) ovog člana.


Član 8.
(Usvajanje budžeta)


(1) Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, vlade kantona, općinski načelnici, gradonačelnici i rukovodioci vanbudžetskih fondova u skladu sa usvojenim dokumentima okvirnog budžeta, predlažu i u proceduru dostavljaju Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine, odnosno kantonalnim parlamentima, općinskim vijećima i gradskim vijećima budžet za iduću godinu na usvajanje, u skladu sa budžetskim kalendarom.


Član 9.
(Savjetodavna grupa Fiskalnog koordinacionog tijela FBiH)


(1) Ovom se Uredbom Savjetodavnoj grupi Fiskalnog koordinacionog tijela FBiH dodjeljuje odgovornost za pripremu i predlaganje odluka i drugih pravnih akata koje donosi Fiskalno koordinaciono tijelo FBiH.
(2) Savjetodavna grupa Fiskalnog koordinacionog tijela FBiH ima 6 članova i to:
- sekretar Federalnog ministarstva finansija-Federalnog ministarstva financija,
- pomoćnik ministra za budžet u Federalnom ministarstvu finansija-Federalnom ministarstvu financija,
- pomoćnik ministra za fiskalnu politiku u Federalnom ministarstvu finansija-Federalnom ministarstvu financija,
- pomoćnik ministra za trezor u Federalnom ministarstvu finansija-Federalnom ministarstvu financija,
- jedan predstavnik kantona
- jedan predstavnik vanbudžetskih fondova.
(3) Fiskalno koordinaciono tijelo FBiH će u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove Uredbe donijeti svoj Poslovnik o radu, kojim će pobliže urediti način rada Savjetodavne grupe Fiskalnog koordinacionog tijela FBiH,


Član 10.
(Sekretarijat Fiskalnog koordinacionog tijela FBiH)


(1) Sekretarijat Fiskalnog koordinacionog tijela FBiH koordinira aktivnosti i rad Fiskalnog koordinacionog tijela FBiH i Savjetodavne grupe Fiskalnog koordinacionog tijela FBiH posredstvom organizacijskih i administrativnih funkcija.
(2) Fiskalno koordinaciono tijelo FBiH će u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove Uredbe donijeti svoj Poslovnik o radu, kojim će pobliže urediti način rada Sekretarijata Fiskalnog koordinacionog tijela FBiH.


Član 11.
(Otklanjanje zastoja u donošenju odluka - deblokada)


(1) U slučaju kada Fiskalno koordinaciono tijelo FBiH ne donese Sporazum o globalnom okviru fiskalnog bilansa i politika iz člana 6. ove Uredbe do roka određenog budžetskim kalendarom, Sekretarijat Fiskalnog koordinacionog tijela po službenoj dužnosti dostavlja tehničku informaciju o odsutnosti Sporazuma o globalnom okviru fiskalnog bilansa i politika Vladi Federacije Bosne i Hercegovine.
(2) Ukoliko nastupe razlozi iz stava (1) ovog člana do roka za donošenje budžeta, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, vlade kantona, općinski načelnici, gradonačelnici i vanbudžetski fondovi obavezni su predložiti odluku o privremenom finansiranju, u skladu sa Zakonom o budžetu u Federaciji BiH.
(3) Ukoliko Sporazum o globalnom okviru fiskalnog bilansa i politika u Federaciji Bosne i Hercegovine iz člana 6. ovoga Zakona ne bude potpisan do isteka važenja odluke o privremenom finansiranju, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, vlade kantona, općinski načelnici, gradonačelnici i vanbudžetski fondovi obavezni su predložiti okvire budžeta iz protekle godine.


Član 12.
(Sankcije)


(1) U slučaju kada Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, vlade kantona, općinski načelnici, gradonačelnici i vanbudžetski fondovi prekrše Sporazum iz člana 6. ove Uredbe, odnosno u slučaju odsutnosti potpisivanja Sporazuma postupe protivno članu 12. stav (2) ove Uredbe, kaznit će se prekršilac.
(2) Prekršiocu se ostavlja rok od 60 dana za vraćanje u okvire Sporazuma o globalnom okviru fiskalnog bilansa i politika, odnosno obaveza iz člana 12. ove Uredbe.
(3) Ukoliko se prekršilac u ostavljenom roku ne vrati u okvire Sporazuma o globalnom okviru fiskalnog bilansa i politika, odnosno obaveza iz člana 12. stav (2) ove Uredbe, obavezan je deponovati iznos od 10% od iznosa odstupanja ispod utvrđenog fiskalnog cilja na poseban račun posebnih namjena Federalnog ministarstva finansija-Federalnog ministarstva financija. Deponovana sredstva mogu se koristiti isključivo za izmirenje unutrašnjeg duga u Federaciji BiH.


Član 13.
(Prijelazne i završne odredbe)


Ova Uredba stupa na snagu osmoga dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".


V broj 933/08
23. oktobra 2008. godine
Sarajevo

Premijer
dr. Nedžad Branković, s.r.


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Nožem napao ljude u bolnici u Kini. Dvoje ubijenih, deseci ranjenih
Indijka se žalila da je muž sili na "neprirodan seks". Sudac: To u braku nije zločin
Otkrivena dosad nepoznata veza između raka i prehrane
Izrael: Preuzeli smo kontrolu nad prijelazom Rafah, specijalci na terenu
U Australiji skuhala gljive, troje mrtvih, sudi joj se. "Pokušala je to i ranije"
Rusija prvi put najavila održavanje vježbi taktičkog nuklearnog oružja
Jordanski kralj traži od Bidena da spriječi napad Izraela na Rafah. "Bit će masakr"
Danas je Putinova inauguracija. Ono najvažnije dogodit će se nakon nje
Putin: Zapadni protivnici Rusije pokušali su je uništiti iznutra. Nisu uspjeli
Wall Street raste treći dan zaredom
UN će uskoro glasati o mogućnosti međunarodnog priznanja Palestine
Predsjednik Brazila zbog poplava traži proglašenje elementarne nepogode
Amerika i većina EU bojkotira Putinovu predstavu, ali ne i Francuzi: "Nismo u ratu"
Dodijeljeni Pulitzeri, ovo su dobitnici
Netanyahu: U isto vrijeme ćemo pregovarati o prekidu vatre i izvoditi napade na Rafah
Izraelska vojska: Razmatramo prijedloge o taocima i nastavljamo s akcijom u Gazi
Ukrajinci masovno bježe od rata, ovo su priče. "Volim svoju zemlju, ali neću ubijati"
Hamas kaže da pristaje na prekid vatre. Ljudi slave i plaču u Gazi
U Ukrajini poginuo dvostruki europski prvak u dizanju utega
Ursula von der Leyen: Kina treba pritisnuti Rusiju da završi svoj rat u Ukrajini






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Nožem napao ljude u bolnici u Kini. Dvoje ubijenih, deseci ranjenih
Indijka se žalila da je muž sili na "neprirodan seks". Sudac: To u braku nije zločin
Otkrivena dosad nepoznata veza između raka i prehrane
Izrael: Preuzeli smo kontrolu nad prijelazom Rafah, specijalci na terenu
U Australiji skuhala gljive, troje mrtvih, sudi joj se. "Pokušala je to i ranije"
Rusija prvi put najavila održavanje vježbi taktičkog nuklearnog oružja
Jordanski kralj traži od Bidena da spriječi napad Izraela na Rafah. "Bit će masakr"
Danas je Putinova inauguracija. Ono najvažnije dogodit će se nakon nje
Putin: Zapadni protivnici Rusije pokušali su je uništiti iznutra. Nisu uspjeli
Wall Street raste treći dan zaredom
UN će uskoro glasati o mogućnosti međunarodnog priznanja Palestine
Predsjednik Brazila zbog poplava traži proglašenje elementarne nepogode
Amerika i većina EU bojkotira Putinovu predstavu, ali ne i Francuzi: "Nismo u ratu"
Dodijeljeni Pulitzeri, ovo su dobitnici
Netanyahu: U isto vrijeme ćemo pregovarati o prekidu vatre i izvoditi napade na Rafah
Izraelska vojska: Razmatramo prijedloge o taocima i nastavljamo s akcijom u Gazi
Ukrajinci masovno bježe od rata, ovo su priče. "Volim svoju zemlju, ali neću ubijati"
Hamas kaže da pristaje na prekid vatre. Ljudi slave i plaču u Gazi
U Ukrajini poginuo dvostruki europski prvak u dizanju utega
Ursula von der Leyen: Kina treba pritisnuti Rusiju da završi svoj rat u Ukrajini


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

Predsjednik Brazila zbog poplava traži proglašenje elementarne nepogode

Danas je Putinova inauguracija. Ono najvažnije dogodit će se nakon nje

Snimljen film o djeci Sarajeva koja su ubijena tokom snajperskog terora devedesetih

Rusija zaprijetila napadima na Britaniju: ˝Posljedice će biti katastrofalne˝

Putin naredio vježbe nuklearnog oružja. ˝To je odgovor na provokacije Zapada˝

Italija: Lani smo upozorili Zelenskog osobno, protuofenziva je bila pogreška

Hamas ima jedan ključni uvjet za primirje. Izraelu je potpuno neprihvatljiv

Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim

Miralem Pjanić se oprostio od reprezentacije Bosne i Hercegovine

U Japanu podižu ogradu. Ne žele da turisti fotografiraju planinu: ˝Nepristojni su˝





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi