TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Srijeda 8.5.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








08.05.2024 - 00h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
64
UMJERENO ZAGADJEN
Upozorenje: Neke zagađujuće materije mogu uzrokovati zdravstvene probleme osobama koje su veoma osjetljive na zagađenje zraka. Takve osobe trebaju izbjegavati boravak vani i smanjiti naprezanje tokom boravka vani.

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 60

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



Uredba Vlade Federacije BiH za 2008 Na temelju članka 19. stavak 1. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj , 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 74. sjednici održanoj 23. listopada 2008. godine, donosi


U R E D B U

O FISKALNOM KOORDINACIJSKOM TIJELU
FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE


Članak 1.
(Definicije)


(1) Fiskalni cilj, u smislu ove Uredbe, jeste primarni suficit
odnosno primarni deficit.
(2) Primarni suficit odnosno primarni deficit jeste razlika između tekućih prihoda i tekućih rashoda korigiran za iznos neto kamate.
(3) Proračunski kalendar jeste redoslijed aktivnosti vezanih uz pripremu, usvajanje i izvješćivanje o izvršenju proračuna Federacije Bosne i Hercegovine, proračuna kantona, proračuna jedinica lokalne samouprave i proračuna izvanproračunskih fondova.
(4) Konsolidirani proračun Federacije Bosne i Hercegovine obuhvaća Proračun Federacije Bosne i Hercegovine, proračune kantona, proračune jedinica lokalne samouprave i proračune izvanproračunskih fondova. (5) Sporazum o globalnom okviru fiskalne bilance i politika u Federaciji Bosne i Hercegovine jeste dokument koji sadrži elemente za usklađivanje fiskalne politike u Federaciji Bosne i Hercegovine.


Članak 2.
(Utemeljenje Fiskalnog koordinacijskog tijela Federacije
Bosne i Hercegovine)


Ovom Uredbom se osniva Fiskalno koordinacijsko tijelo Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Fiskalno koordinacijsko tijelo FBiH), čija je zadaća usklađivanje fiskalne politike u Federaciji Bosne i Hercegovine s ciljem osiguranja makroekonomske stabilnosti i fiskalne održivosti Federacije Bosne i Hercegovine.


Članak 3.
(Sastav Fiskalnog koordinacijskog tijela FBiH)


(1) Fiskalno koordinacijsko tijelo FBiH čine sljedeći članovi:
a) federalni ministar financija-federalni ministar finansija,
b) kantonalni ministri financija (10)
c) direktor Federalnog zavoda MIO/PIO
d) direktor Federalnog zavoda za zdravstveno osiguranje i reosiguranje
e) direktor Federalnog zavoda za zapošljavanje
f) predsjedatelj Udruge općina i gradova.
(2) Fiskalnim koordinacijskim tijelom FBiH predsjedava federalni ministar financija-federalni ministar finansija.


Članak 4.
(Način rada i odlučivanje)


Da bi mogla biti održana sjednica Fiskalnog koordinacijskog tijela FBiH potrebno je da sjednici prisustvuje najmanje osam njegovih članova. Da bi. odluke bile pravovaljane, potrebno je da za njih glasuje najmanje osam članova Fiskalnog koordinacijskog tijela.


Članak 5.
(Nadležnosti i odgovornosti)


Fiskalno koordinacijsko tijelo FBiH nadležno je i odgovorno za:
a) koordinaciju fiskalne politike u Federaciji BiH
b) donošenje Sporazuma o globalnom okviru fiskalne bilance i politika u Federaciji Bosne i Hercegovine, koji sadrži sljedeće pokazatelje:
1) prijedlog fiskalnih ciljeva proračuna: Federacije Bosne i Hercegovine, kantona, jedinica lokalne samouprave i izvanproračunskih fondova.
2) prijedlog makroekonomske projekcije i projekcije ukupnih neizravnih poreza i njihove raspodjele za sljedeću fiskalnu godinu,
3) prijedlog gornje granice zaduženja proračuna Federacije Bosne i Hercegovine, proračuna kantona, proračuna jedinica lokalne samouprave i proračuna izvanproračunskih fondova;
c) usvajanje prijedloga kratkoročnih i dugoročnih makroekonomskih projekcija;
d) praćenje realizacije utvrđenih ciljeva i kriterija kod donošenja i izvršavanja proračuna, kao i poduzimanje korektivnih mjera i djelovanja;
e) uspostavu potpune koordinacije aktivnosti u poštovanju proračunskih kalendara tijekom pripreme, usvajanja, izvršenja i revizije proračuna Federacije Bosne i Hercegovine, proračuna kantona, proračuna jedinica lokalne samouprave i proračuna izvanproračunskih fondova.
f) predlaganje prioriteta u unapređenju sektora javnih financija u Federaciji Bosne i Hercegovine;
g) usvajanje Poslovnika o radu Fiskalnog koordinacijskog tijela FBiH i drugih akata potrebnih za rad Fiskalnog koordinacijskog tijela FBiH.
Prijedloge akata iz točke b) i c) ovoga članka priprema Savjetodavna grupa Fiskalnog koordinacijskog tijela FBiH iz članka 9. ove Uredbe.


Članak 6.
(Sporazum o globalnom okviru fiskalne bilance i politika)


(1) Sporazum o globalnom okviru fiskalne bilance i politika u Federaciji Bosne i Hercegovine iz članka 5. točka b) ove Uredbe donosi se za sljedeće tri godine i revidira se svake godine.
(2) Sporazum iz stavka 1. ovoga članka potpisuju svi članovi Fiskalnog koordinacijskog tijela FBiH.


Članak 7.
(Usvajanje dokumenta okvirnog proračuna)


(1) Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, kantonalne vlade, općinski načelnici, gradonačelnici i izvanproračunski fondovi će, sukladno Sporazumu iz članka 6. ove Uredbe, usvojiti odnosno predložiti svoje dokumente okvirnog proračuna (DOP) sukladno proračunskom kalendaru.
(2) Dokument okvirnog proračuna kantona, gradova, općina i izvanproračunskih kantonalnih fondova se objedinjavaju na razini kantona i dostavljaju Federalnom ministarstvu financija-Federalnom ministarstvu finansija sukladno proračunskom kalendaru.
(3) Eventualna revizija dokumenata okvirnog proračuna uslijed promjena makrofiskalnih projekcija provodi se na način iz stavka (1) ovoga članka.


Članak 8.
(Usvajanje proračuna)


(1) Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, vlade kantona, općinski načelnici, gradonačelnici i rukovodioci izvanproračunskih fondova sukladno usvojenim dokumentima okvirnog proračuna, predlažu i u proceduru dostavljaju Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine, odnosno kantonalnim parlamentima, općinskim vijećima i gradskim vijećima proračun za iduću godinu na usvajanje, sukladno prora-čunskom kalendaru.


Članak 9.
(Savjetodavna grupa Fiskalnog koordinacijskog tijela FBiH)


(1) Ovom se Uredbom Savjetodavnoj grupi Fiskalnog koordinacijskog tijela FBiH dodjeljuje odgovornost za pripremu i predlaganje odluka i drugih pravnih akata koje donosi Fiskalno koordinacijsko tijelo FBiH.
(2) Savjetodavna grupa Fiskalnog koordinacijskog tijela FBiH ima 6 članova i to:
- tajnik Federalnog ministarstva financija-Federalnog ministarstva finansija,
- pomoćnik ministra za proračun u Federalnom ministarstvu financija-Federalnom ministarstvu finansija,
- pomoćnik ministra za fiskalnu politiku u Federalnom ministarstvu financija-Federalnom ministarstvu finansija,
- pomoćnik ministra za riznicu u Federalnom ministarstvu financija-Federalnom ministarstvu finansija,
- jedan predstavnik kantona
- jedan predstavnik izvanproračunskih fondova.
(3) Fiskalno koordinacijsko tijelo FBiH će u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove Uredbe donijeti svoj Poslovnik o radu, kojim će pobliže urediti način rada Savjetodavne grupe Fiskalnog koordinacijskog tijela FBiH.


Članak 10.
(Tajništvo Fiskalnog koordinacijskog tijela FBiH)


(1) Tajništvo Fiskalnog koordinacijskog tijela FBiH koordinira aktivnosti i rad Fiskalnog koordinacijskog tijela FBiH i Savjetodavne grupe Fiskalnog koordinacijskog tijela FBiH posredstvom organizacijskih i administrativnih funkcija.
(2) Fiskalno koordinacijsko tijelo FBiH će u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove Uredbe donijeti svoj Poslovnik o radu, kojim će pobliže urediti način rada Tajništva Fiskalnog koordinacijskog tijela FBiH.


Članak 11.
(Otklanjanje zastoja u donošenju odluka - deblokada)


(1) U slučaju kada Fiskalno koordinacijsko tijelo FBiH ne donese Sporazum o globalnom okviru fiskalne bilance i politika iz članka 6. ove Uredbe do roka određenog proračunskim kalendarom, Tajništvo Fiskalnog koordinacijskog tijela po službenoj dužnosti dostavlja tehničku informaciju o odsutnosti Sporazuma o globalnom okviru fiskalne bilance i politika Vladi Federacije Bosne i Hercegovine.
(2) Ukoliko nastupe razlozi iz stavka (1) ovoga članka do roka za donošenje proračuna, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, vlade kantona, općinski načelnici, gradonačelnici i izvanproračunski fondovi obvezni su predložiti odluku o privremenom financiranju, sukladno Zakonu o proračunu u Federaciji BiH.
(3) Ukoliko Sporazum o globalnom okviru fiskalne bilance i politika u Federaciji Bosne i Hercegovine iz članka 6. ovoga Zakona ne bude potpisan do isteka važenja odluke o privremenom financiranju, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, vlade kantona, općinski načelnici, gradonačelnici i izvanproračunski fondovi obvezni su predložiti okvire proračuna iz protekle godine.


Članak 12.
(Sankcije)


(1) U slučaju kada Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, vlade kantona, općinski načelnici, gradonačelnici i izvanproračunski fondovi prekrše Sporazum iz članka 6. ove Uredbe, odnosno u slučaju odsutnosti potpisivanja Sporazuma postupe protivno članku 12. stavak (2) ove Uredbe, kaznit će se prekršitelj.
(2) Prekršitelju se ostavlja rok od 60 dana za vraćanje u okvire Sporazuma o globalnom okviru fiskalne bilance i politika, odnosno obveza iz članka 12. ove Uredbe.
(3) Ukoliko se prekršitelj u ostavljenom roku ne vrati u okvire Sporazuma o globalnom okviru fiskalne bilance i politika odnosno obveza iz članka 12. stavak (2) ove Uredbe obvezan je deponirati iznos od 10% od iznosa odstupanja ispod utvrđenog fiskalnog cilja na poseban račun posebnih namjena Federalnog ministarstva financija-Federalnoj ministarstva finansija. Deponirana sredstva mogu se koristit isključivo za izmirenje unutarnjeg duga u Federaciji BiH.


Članak 13.
(Prijelazne i završne odredbe)


Ova Uredba stupa na snagu osmoga dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".


V broj 933/08
23. listopada 2008. godine
Sarajevo

Premijer
dr. Nedžad Branković, v.r.


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Bijela kuća: Neprihvatljivo je da Izrael blokira humanitarnu pomoć za Gazu
Bivša pornoglumica svjedočila protiv Trumpa: Novac nije bio moja motivacija
Izrael započeo napad na Rafah
Biden u govoru usporedio Hamasov napad s Holokaustom
Xijev dolazak u Srbiju je jasna poruka Zapadu, ali i Rusiji
Škotska ima novog premijera, drugog u tjedan dana
Kako je Švedska postala žarište superbogataša
Nakon pet dana iz rudnika kod Tuzle izvučeno tijelo rudara
Stormy Daniels svjedoči na suđenju Donaldu Trumpu
VIDEO Ukrajina uništila moćni ruski lanser raketa
Britanka naručivala snimke mučenja malih majmuna
Hamas planira predati 33 taoca, neki od njih su mrtvi
Poljski premijer: Europa mora povećati svoju obranu
I španjolski studenti spremaju prosvjede protiv Izraela
Putin Rusima: Zajedno ćemo pobijediti, izaći ćemo iz ovoga još snažniji
EU najavila žestok udar na Kinu. Zbog jeftinih auta prijeti pravi trgovinski rat
Ukrajinci objavili snimku: "Ovo su ruski agenti, htjeli su ubiti Zelenskog"
Ruski vojnik u Ukrajini ubio šestoricu suboraca. U tijeku je potraga
Maslinovo ulje moglo bi pomoći u borbi protiv demencije, pokazala je studija
Ruski helikopteri uništavali su ukrajinske pomorske dronove. Sad su dobili odgovor






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Bijela kuća: Neprihvatljivo je da Izrael blokira humanitarnu pomoć za Gazu
Bivša pornoglumica svjedočila protiv Trumpa: Novac nije bio moja motivacija
Izrael započeo napad na Rafah
Biden u govoru usporedio Hamasov napad s Holokaustom
Xijev dolazak u Srbiju je jasna poruka Zapadu, ali i Rusiji
Škotska ima novog premijera, drugog u tjedan dana
Kako je Švedska postala žarište superbogataša
Nakon pet dana iz rudnika kod Tuzle izvučeno tijelo rudara
Stormy Daniels svjedoči na suđenju Donaldu Trumpu
VIDEO Ukrajina uništila moćni ruski lanser raketa
Britanka naručivala snimke mučenja malih majmuna
Hamas planira predati 33 taoca, neki od njih su mrtvi
Poljski premijer: Europa mora povećati svoju obranu
I španjolski studenti spremaju prosvjede protiv Izraela
Putin Rusima: Zajedno ćemo pobijediti, izaći ćemo iz ovoga još snažniji
EU najavila žestok udar na Kinu. Zbog jeftinih auta prijeti pravi trgovinski rat
Ukrajinci objavili snimku: "Ovo su ruski agenti, htjeli su ubiti Zelenskog"
Ruski vojnik u Ukrajini ubio šestoricu suboraca. U tijeku je potraga
Maslinovo ulje moglo bi pomoći u borbi protiv demencije, pokazala je studija
Ruski helikopteri uništavali su ukrajinske pomorske dronove. Sad su dobili odgovor


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

Izrael započeo napad na Rafah

Obnovljena džamija Arnaudija u Banjoj Luci. Dodik u govoru pozvao na mir

U Kini ga prodaju za 20.500 eura, a u EU za 42.000. Bruxelles najavio žestok odgovor

Putin prisegnuo za predsjednika Rusije

Na internetu se pojavio vrlo moćan, misteriozan AI. Odmah je nestao

Pet radnika umrlo od otrova u Italiji: ˝Čuo sam da vrište, ali nisam im mogao pomoći˝

Predsjednik Brazila zbog poplava traži proglašenje elementarne nepogode

Danas je Putinova inauguracija. Ono najvažnije dogodit će se nakon nje

Snimljen film o djeci Sarajeva koja su ubijena tokom snajperskog terora devedesetih

Rusija zaprijetila napadima na Britaniju: ˝Posljedice će biti katastrofalne˝





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi