TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Ponedjeljak 6.5.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








06.05.2024 - 18h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
46
DOBAR
Kvalitet zraka je zadovoljavajući

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 118

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



Odluka Vlade Federacije BiH za 2009. Na temelju čl. 30. i 36. Zakona o izvršavanju Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine za 2009. godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj 87/08), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 96. sjednici održanoj 25. ožujka 2009. godine, donijela je


O D L U K U

O USVAJANJU PROGRAMA UTROŠKA DIJELA
SREDSTAVA SA KRITERIJIMA RASPODJELE
SREDSTAVA "TRANSFER ZA POTICAJ RAZVOJA
PODUZETNIŠTVA I OBRTA" UTVRĐENOG
PRORAČUNOM FEDERACIJE BOSNE I
HERCEGOVINE ZA 2009. GODINU FEDERALNOM
MINISTARSTVU RAZVOJA, PODUZETNIŠTVA I
OBRTA


I


Usvaja se Program utroška dijela sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava "Transfer za poticaj razvoja poduzetništva i obrta" utvrđen u razdjelu 50. Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine za 2009. godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj 87/08), Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta.
Sredstva za realizaciju Programa iz stavka 1. ove točke, sa nazivima projekta iz točke II ove Odluke, u ukupnom iznosu od 4.100.000,00 KM, isplatit će se korisnicima sredstava kao grant sredstva.


II

Financijska sredstva iz stavka 2. tačke I ove Odluke u iznosu od 3.900.000,00 KM, raspodjeljuju se po slijedećim projektima:

1. Izgradnja poduzetničke infrastrukture 2.400.000,00 KM

Ciljevi projekta su:

Poticanje lokalne uprave za donošenjem prostornih planova i uvrštavanje poduzetničkih, specijaliziranih i industrijskih zona u isti; poticanje izgradnje: poduzetničkih zona, tehnoloških parkova, poslovnih centara, inkubatora, klastera; prostor F BiH učiniti konkurentnim za strana ulaganja (u poduzetništvo) u odnosu na zemlje okruženja i izrada projekta i druge dokumentacije za zonu i opremanje postojećih poduzetničkih zona, tehnoloških parkova i tehničko-inovativnih centara.

Kriteriji za izbor projekta:

Kvaliteta ponuđenog projekta; iskazan poduzetnički interesi; osiguranje veće uposlenosti; namjena poduzetničke zone (proizvodno-preradivački gospodarski subjekti, tehnološko-razvojno-inovacioni centri, logističko-distributivni centri); poduzetnički potencijal; mogućnost eventualnog proširenja poduzetničke zone; stanje infrastrukture do zone; dinamika izgradnje infrastrukture unutar zona i načini i izvori financiranja.

Korisnici sredstava:

Općine; gradovi; poduzetnici-vlasnici subjekata malog gospodarstva i poduzetnička udruženja koja imaju odluke jedinica lokalne uprave o izgradnji poduzetničke infrastrukture.

2. Razvoj obrtničkih komora 150.000,00 KM

Ciljevi projekta su:

Razvoj i afirmacija obrta i obrtničkih komora; ravnomjerniji regionalni razvoj.

Kriteriji za izbor projekta:

Sadržaj ponuđenog programa rada obrtničke komore; organiziranost i djelokrug rada.

Korisnici sredstava:

Federalna obrtnička komora i županijske obrtničke komore.

3. Potpora udruženjima poduzetnika i obrtnika 100.000,00 KM

Ciljevi projekta su:

Razvoj i afirmacija poduzetništva i obrta; interesno umrežavanje poduzetnika i obrtnika, organizirano zastupanje interesa poduzetnika i obrtnika i ravnomjerniji regionalni razvoj.

Kriteriji za izbor projekta:

Kvaliteta ponuđenog projekta iz oblasti afirmacije poduzetništva i obrta; organiziranost i broj članova udruženja; djelokrug rada.

Korisnici sredstava:

Udruženja poduzetnika i obrtnika

4. Razvoj tradicionalnih i starih obrta 450.000,00 KM

Ciljevi projekta:

Očuvanje obrtničke tradicije i kulturnog i povijesnog naslijeđa poticanjem tradicionalnih i starih obrtničkih djelatnosti kroz sufinanciranje troškova: provedbe poslovnog plana, nabave alata i uvođenja novih tehnoloških postupaka, poboljšanja uvjeta rada u radionici, edukacije i stručnog osposobljavanja zaposlenih i izradu reklamnog materijala.

Kriteriji za izbor projekta:

Kvalitet ponuđenog investicijskog projekta (poslovnog plana), vrsta djelatnosti (proizvodna ili uslužno - proizvodna), starost obrta, autohtoni proizvod tradicionalnog ili starog obrta, ostvarena priznanja na sajmovima i izložbama, doprinos očuvanju kulturnog i povijesnog naslijeđa.

Korisnici sredstava:

Obrtnici koji obavljaju obrtničku djelatnost u skladu sa Uredbom o zaštiti tradicionalnih i starih zanata ("Službene novine Federacije BiH", broj 62/05) i posluju najmanje 12 mjeseci.

5. Stipendiranje učenika 50.000 KM

Ciljevi projekta:

Unapređenje stručnog obrazovanja stipendiranjem učenika koji se obrazuju za djelatnosti tradicionalnih i starih zanata i deficitarnih zanimanja, stimuliranje svršenih osnovaca da se nastave obrazovati za djelatnosti tradicionalnih i starih zanata i deficitarnih zanimanja.
Kriteriji za izbor korisnika:

Uspjeh u osnovnoj školi, uspjeh u prethodnim godinama školovanja za učenike viših razreda, imovinsko stanje učenika, školovanje za poznatog poslodavca.

Korisnici sredstava:

Učenici (polaznici 1., 2. i 3. razreda) koji će se u školskoj godini 2009/10. školovati u srednjim stručnim školama za djelatnosti koje se obavljaju se pretežnim udjelom ručnog rada, u manjim serijama, pružajući usluge odnosno stvarajući finalni proizvod tradicionalnog ili starog obrta: bačvar, kazandžija, četkar, dimnjačar, graditelj muzičkih instrumenata, kaligraf, knjigovezac, kovač, krznar, lončar, mlinar, pismoslikar, obućar (ručna izrada i popravak obuće), remenar, stolar - restauriranje i ručna izrada namještaja, staklar, urar (isključivo održavanje i popravci), užar, izrada suvenira na tradicionalni način, krojač (šivanje po mjeri, popravci odjeće), kamenoklesar, lijevanje -odljevi umjetničkih predmeta, puškar - izrada i popravak unikatnog oružja, restauriranje (zgrada, namještaja i dr.), izrada i restauriranje narodnih nošnji, zlatar - filigranist, ručno kovanje -umjetnička bravarija, umjetnička keramika, izrada autohtonih suvenira koji održavaju tradiciju grada, proizvodnja i popravak nakita i druge djelatnosti slične navedenima.

6. Izgradnja inovativnog gospodarstva (inovacije, uvođenje ISO standarda, osiguranje CE znaka, transfer znanja i tehnologija) 150.000,00 KM

Ciljevi projekta su:

Izgradnja inovativnog gospodarstva; povećanje broja subjekata malog gospodarstva zasnovanih na znanju; dovođenje inovacije do proizvoda; uvođenje ISO standarda; postavljenje CE znaka za proizvode iz Federacije BiH; poticanje transfera znanja i tehnologija.

Kriteriji za izbor projekta:

Kvalitet ponuđenog projekta; veličina ciljne skupine; povećanje uposlenosti; povećanje broja MSP - a; konkurentnost.

Korisnici sredstava:

Subjekti malog gospodarstva i obrtnici, škole, fakulteti, organizacije registrirane za uvođenje standarda, udruge poduzetnika, pravne osobe, fizičke osobe (samo za inovacije), državljani BiH čija je registracija odnosno prebivalište u Federaciji BiH.

7. Potpora novoosnovanim subjektima malog
gospodarstva i obrtnicima 500.000,00 KM

Ciljevi projekta su:

Subvencioniranje troškova registracije, subvencioniranje troškova doprinosa za novouposlene radnike u trajanju od jedne godine.

Kriteriji za izbor projekta:

Kvalitet ponuđenog projekta; povećanje uposlenosti. Korisnici sredstava:
Subjekti malog gospodarstva i obrtnici registrirani poslije 01.01.2009. godine.


III


Iz sredstava iz točke I stavak 2. ove Odluke, za Interventna sredstva rezerve koja će se koristiti za projekte i programe u oblasti razvoja poduzetništva i obrta utvrđuje se iznos od 300.000,00 KM.
Interventna sredstva će se raspoređivati posebnim odlukama federalnog ministra razvoja, poduzetništva i obrta, za poticaj razvoja poduzetništva i obrta u skladu sa kriterijima iz ove Odluke.
Pravo apliciranja za sredstva iz prethodnog stavka ostvaruju svi subjekti malog gospodarstva i obrtnici iz točke II ove Odluke.


IV


Nerealizirana sredstva po pojedinim projektima u tijeku proračunske 2009. godine prebacuju se na interventna sredstva rezerve i troše se po proceduri trošenja interventnih sredstava.


V


Prilikom raspodjele sredstava, Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta vodit će računa o ravnomjernom regionalnom razvoju.


VI


Sredstva iz točke II ove Odluke dodjeljivat će se korisnicima sukladno kriterijima utvrđenim ovom Odlukom, Javnim pozivom za natječaj i Pravilnikom o postupcima u provedbi Programa razvoja malog gospodarstva.


VII


Javni poziv za natječaj za dodjelu grant sredstva iz stavka 2. točke I ove Odluke, izuzev za projekte pod rednim brojem 2. -razvoj obrtničkih komora i pod rednim brojem 8. - interventna sredstva - rezervna sredstva, raspisuje Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta. Javni poziv se objavljuje u "Službenim novinama Federacije BiH", na web stranici Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta i u najmanje dvoje dnevne novine dostupne za teritorij Federacije BiH.
Komisija za izbor korisnika sredstava, koju obrazuje federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta, vršit će izbor korisnika sredstava sukladno točki IV ove Odluke.
Rezultati natječaja objavljuju se u "Službenim novinama Federacije BiH".
Za projekte pod rednim brojem 2 - razvoj obrtničkih komora, sredstva potpore će biti doznačena posebnom odlukom koju donosi federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta, nakon što prihvati ponuđeni program rada obrtničke komore.


VIII


Na prijedlog federalnog ministra razvoja, poduzetništva i obrta, radi financiranja kvalitetnih projekata, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine može izvršiti preusmjeravanje planiranih novčanih sredstava za pojedine projekte, na druge projekte iz točke II ove Odluke do 20% ukupnih novčanih sredstava iz stavka 2 članka I ove Odluke.
Za svaki izdatak sredstava za programe iz točke II ove Odluke, federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta donosi posebne odluke.


IX


Nadzor i provjeru namjenskog utroška sredstava od strane korisnika sredstava, vršit će Komisija za nadzor, koju obrazuje federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta, sukladno odredbama Pravilnika o postupcima u provedbi Programa razvoja malog gospodarstva.


X


Izvješće o utrošenim sredstvima, Federalno ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta dostavljat će Federalnom ministarstvu financija/Federalnom ministarstvu finansija i Vladi Federacije Bosne i Hercegovine sukladno Zakonu.


XI


Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".


V broj 241/09
25. ožujka 2009. godine
Sarajevo

Premijer
Dr. Nedžad Branković, v.r.


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Ursula von der Leyen: Kina treba pritisnuti Rusiju da završi svoj rat u Ukrajini
La Repubblica: NATO će ući u rat Ukrajine i Rusije ako se prijeđu ove dvije linije
Rusija zaprijetila napadima na Britaniju
Tisuće Židova marširalo Auschwitzom. "Holokaust za nas nije završio"
Cijene nafte ostale iznad 83 dolara
Srbi objavili detalje Xijevog dočeka u Beogradu: "Vučić će mu služiti srpska vina"
Invazija jeftinih auta na Europu. EU prijeti Kini "teškim odlukama"
VIDEO Španjolska policija uhitila srpske mafijaše
VIDEO Rusi su na svoje gigantske tenkove-kornjače dodali još jedan sloj oklopa
Zabrinutost u Malmöu uoči Eurosonga. Mnogi se boje izaći iz kuća, policija na ulicama
Izrael naredio evakuaciju 100.000 ljudi iz Rafaha, izveo zračne napade. Hamas prijeti
Mladići brutalno pretukli političara u Njemačkoj. Policija pokrenula istragu
Francuska šalje veleposlanika na Putinovu inauguraciju, Njemačka ne
Raiffeisen imao oštar pad prihoda zbog banaka u Rusiji
Capakov pomoćnik: Opasni fentanil mogao bi se probiti u Hrvatsku
EU nakon promjene vlasti prekida postupak protiv Poljske
Rusija gomila tisuće vojnika oko strateški važnog ukrajinskog grada
Ukrajina dronovima napala ruski Belgorod. 6 mrtvih, deseci ranjenih
Izraelska vojska počela evakuirati dijelove Rafaha uoči vjerojatnog napada
Putin vojsci naredio vježbe taktičkog nuklearnog oružja






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Ursula von der Leyen: Kina treba pritisnuti Rusiju da završi svoj rat u Ukrajini
La Repubblica: NATO će ući u rat Ukrajine i Rusije ako se prijeđu ove dvije linije
Rusija zaprijetila napadima na Britaniju
Tisuće Židova marširalo Auschwitzom. "Holokaust za nas nije završio"
Cijene nafte ostale iznad 83 dolara
Srbi objavili detalje Xijevog dočeka u Beogradu: "Vučić će mu služiti srpska vina"
Invazija jeftinih auta na Europu. EU prijeti Kini "teškim odlukama"
VIDEO Španjolska policija uhitila srpske mafijaše
VIDEO Rusi su na svoje gigantske tenkove-kornjače dodali još jedan sloj oklopa
Zabrinutost u Malmöu uoči Eurosonga. Mnogi se boje izaći iz kuća, policija na ulicama
Izrael naredio evakuaciju 100.000 ljudi iz Rafaha, izveo zračne napade. Hamas prijeti
Mladići brutalno pretukli političara u Njemačkoj. Policija pokrenula istragu
Francuska šalje veleposlanika na Putinovu inauguraciju, Njemačka ne
Raiffeisen imao oštar pad prihoda zbog banaka u Rusiji
Capakov pomoćnik: Opasni fentanil mogao bi se probiti u Hrvatsku
EU nakon promjene vlasti prekida postupak protiv Poljske
Rusija gomila tisuće vojnika oko strateški važnog ukrajinskog grada
Ukrajina dronovima napala ruski Belgorod. 6 mrtvih, deseci ranjenih
Izraelska vojska počela evakuirati dijelove Rafaha uoči vjerojatnog napada
Putin vojsci naredio vježbe taktičkog nuklearnog oružja


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

Putin naredio vježbe nuklearnog oružja. ˝To je odgovor na provokacije Zapada˝

Italija: Lani smo upozorili Zelenskog osobno, protuofenziva je bila pogreška

Hamas ima jedan ključni uvjet za primirje. Izraelu je potpuno neprihvatljiv

Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim

Miralem Pjanić se oprostio od reprezentacije Bosne i Hercegovine

U Japanu podižu ogradu. Ne žele da turisti fotografiraju planinu: ˝Nepristojni su˝

Dan kada su Hajduk i Zvezda zagrljeni plakali, a krcati Poljud pjevao ˝Druže Tito...˝

Rusija: Ukrajina je napala Krim moćnim raketama koje je poslao SAD

Sve više mrtvih u poplavama u Brazilu. Nema struje i neta, evakuirano 23.000 ljudi

VIDEO Ukrajinci moćnom američkom raketom ubili 116 Rusa daleko od fronte





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi