TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Utorak 7.5.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








07.05.2024 - 03h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
38
DOBAR
Kvalitet zraka je zadovoljavajući

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 43

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



Odluka Vlade Federacije BiH za 2009. Na osnovu člana 30. stav 1. Zakona o Fondu za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 33/03), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 86. sjednici održanoj 21. januara 2009. godine, donosi


O D L U K U

O DAVANJU SAGLASNOSTI NA FINANSIJSKI PLAN
FONDA ZA ZAŠTITU OKOLIŠA FEDERACIJE BOSNE I
HERCEGOVINE ZA 2008. GODINU


I


Daje se saglasnost na Finansijski plan Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine za 2008. godinu.


II


Finansijski plan Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine za 2008. godinu je sastavni dio ove Odluke.


III


Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".


V broj 36/09
21. januara/siječnja 2009. godine
Sarajevo

Premijer
dr. Nedžad Branković, s.r.

FINANSIJSKI PLAN FONDA ZA ZAŠTITU OKOLIŠA
FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE ZA 2008.
GODINU


I UVOD

Finansijskim planom Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine za 2008. godinu utvrđuje se plan prihoda i rashoda Fonda u skladu sa Zakonom o Fondu za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine, Federalnom straregijom zaštite okoliša, NEAP-om (Akcionim planom za zaštitu okoliša Bosne i Hercegovine), te drugim propisima.


1. USTROJSTVO FONDA

Područje zaštite okoliša Federacije Bosne i Hercegovine definisana je usvojenom nacionalnom strategijom zaštite okoliša - NEAP.
Fond za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine osnovan je Zakonom o fondu za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 33/03). Fond je osnovan radi prikupljanja i distribucije finansijskih sredstava, a sve u cilju finansiranja pripreme izrade, provedbe i razvoja programa, projekata i sličnih aktivnosti u području očuvanja, održivog korištenja, zaštite i unapređivanja okoliša kao i korištenja obnovljivih izvora energije.
Fond je javna ustanova koja djeluje u skladu sa propisima koji regulišu rad ustanova, ako ovim zakonom nije drugačije utvrđeno. Fond ima svojstvo pravnog lica s pravima, obavezama i odgovornostima utvrđenim Zakonom o Fondu za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine.
Rad Fonda je transparentan i javan, a svoj rad ostvaruje u saradnji sa stručnim, naučnim i drugim institucijama na svim nivoima.


2. ORGANIZACIJA I UPRAVLJANJE FONDOM

Fond je ustrojen kao jedinstvena organizaciona cjelina sa četiri područja rada, kojom rukovodi direktor Fonda. Fondom upravlja Upravni odbor od 7 članova koje je imenovala Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, a kontrolu rada Fonda vrši Nadzorni odbor Fonda od 3 člana, kojeg je, također, imenovala Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na prijedlog Federalnog ministarstva okoliša i turizma.


3. DJELATNOST FONDA

Djelatnost Fonda obuhvaća poslove u vezi sa prikupljanjem sredstava, poticanjem i finansiranjem pripreme, provedbe i razvoja programa, projekata i sličnih aktivnosti u području očuvanja, održivog korištenja, zaštite i unapređivanja stanja okoliša i korištenja obnovljivih izvora energije a naročito:
- Stručne i druge poslove u vezi sa prikupljanjem, upravljanjem i korištenjem sredstava Fonda,
- Posredovanje u vezi s finansiranjem zaštite okoliša iz sredstava stranih država, međunarodnih finansijskih institucija i tijela, te domaćih i stranih pravnih lica,
- Pružanje stručnih usluga u vezi s finansiranjem zaštite okoliša,
- Vođenje baze podataka o programima, projektima i sličnim aktivnostima u području zaštite okoliša, te potrebnim i raspoloživim finansijskim sredstvima za njihovo ostvarivanje,
- Uspostavljanje i ostvarivanje saradnje s međunarodnim i domaćim finansijskim institucijama i drugim pravnim i fizičkim licima radi finansiranja zaštite okoliša u skladu sa Federalnom strategijom zaštite okoliša, planovima zaštite okoliša donesenim na osnovu Strategije, međunarodnim ugovorima čija je članica Bosna i Hercegovina, te drugim programima i aktima u području zaštite okoliša.


4. IZVORI I NAMJENA SREDSTAVA FONDA

Fond za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine trebao bi postati temeljni mehanizam prikupljanja sredstava, te ulaganja tih sredstava u projekte i programe zaštite okoliša i obnovljivih izvora energije, za koje se inače sredstva ne bi mogla osigurati iz drugih izvora.
Prema odredbama Zakona o Fondu za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine prihodi Fonda za ostvarivanje djelatnosti Fonda osiguravat će se iz propisanih naknada i to:
- Naknada zagađivača okoliša,
- Naknada korisnika okoliša i
- Posebne naknade za okoliš koja se plaća pri svakoj registraciji vozila.
Prihodi Fonda osiguravaju se i iz:
- Sredstava ostvarenih s osnova međunarodne bilateralne i mutilateralne saradnje, te saradnje u zemlji na zajedničkim programima, projektima i sličnim aktivnostima u području zaštite okoliša,
- Budžeta Federacije,
- Kredita banaka,
- Sredstava iz zajmova i pozajmica drugih pravnih lica i finansijskih institucija,
- Donatorskih sredstava i drugih vidova podrške,
- Poslovanja Fonda (naknade za obavljene usluge, otplate glavnica, kamata i dr.).
Članom 26. Zakona definisano je namjensko korištenje sredstava Fonda iz ostvarenih prihoda, i to za:
- Zaštitu, očuvanje i poboljšanje kvaliteta zraka, tla, voda i mora, te ublažavanje klimatskih promjena i zaštitu ozonskog omotača,
- Saniranje, poticanje izbjegavanja i smanjivanja nastajanja otpada, Iskorištavanje vrijednih svojstava, te obrade otpada,
- Zaštitu i očuvanje biološke i pejzažne raznovrsnosti,
- Provođenje energetskih programa,
- Programa razminiravanja,
- Unapređivanje i izgradnja infrastrukture za zaštitu okoliša,
- Poboljšanje praćenja i ocjenjivanja stanja okoliša, 10 uvođenje sistema upravljanjem okoliša,
- Poticanje održivog korištenja prirodnih dobara,
- Poticanje održivih privrednih djelatnosti, odnosno, održivog ekonomskog razvoja,
- Poticanje istraživačkih, razvojnih studija, programa, projekata i drugih aktivnosti, uključujući i demonstracijske aktivnosti.
Korisnici sredstava Fonda, pravna i fizička lica, za finansiranje programa projekata iz člana 26. Zakona, mogu ostvariti putem zajmova ili pozajmica, subvencija, podrške, garancija, donacija, na osnovu javnog konkursa kojeg objavljuje Fond ili na drugi način propisan Statutom Fonda.


II PLANIRANI PRIHODI I RASHODI FONDA ZA 2008. GODINU


Prihodi

Prijedlog finansijskog plana Fonda za 2008. godinu bazira se na procjenama zakonom propisanim izvorima finansiranja. Inicijalna sredstva za osnivanje i početak rađa Fonda, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine u Budžetu za 2006, godinu osigurala je u iznosu od 500.000,00 KM koja je i realizovala početkom 2007. godine. Budžetom Federacije BiH za 2007. i 2008. godinu planirana su također inicijalna sredstva Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u iznosu od po 500.000,00 KM. Parlament Federacije Bosne i Hercegovine 20.11.2006. godine usvojio je Zakon o vodama. Njegova primjena počinje danom početka rada agencija za vode, odnosno u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovog Zakona (očekuje se početak rada Agencija 1.1.2008. godine). Prihodi od općih i posebnih vodnih naknada prikupljenih na osnovu zakupa javnog vodnog dobra na površinskim vodama 1. kategorije u iznosu od 15% koliko pripada Fondu, koristit će se isključivo za provođenje zadataka koji su Zakonom o vođama dati u nadležnost Federalnom ministarstvu nadležnom za okoliš i za sufinansiranje infrastrukture za zaštitu vođa od značaja za Federaciju. Procjena ovih prihoda za 2008. godinu i/nosi 5.048.012,00 KM.
Usvajanjem Uredbe o vrstama i iznosima naknada, kriterijima i mjerilima za utvrđivanje posebne naknade /a okoliš na vozila na motorni pogon (član 21. Zakona; stav 1. a u vezi sa članom 18. Zakona) koja je urađena 2006. godine, ali još uvijek nije upućena Vladi na usvajanje. Projekcija prihoda po ovom osnovu iznosi 3.000.000,00 KM.

Rashodi

Strukturu ukupnih planiranih rashoda u 2008. godini čine:
- 3,90% Izdaci za bruto plaće i za bruto naknade zaposlenih
- 4,30% Tekući izdaci - Ugovorene i druge usluge
- 90,22% Tekući grantovi za finansiranje projekata
- 1,58% Nabavka opreme

a) Izdaci za bruto plaće i naknade

Osnivanje i početak rada Fonda planirano je sa 5 zaposlenih (direkor i 4 stručna savjetnika VSS koji će pokrivati različite oblasti rada). Sa 31.12.2006. godine Fond je imao sistematizovanih 5 radnih mjesta koja nisu popunjena. Prijem radnika je predviđen u 2007. godini, nakon imenovanja direktora Fonda. Kako do izrade finansijskog plana za 2008. nije imenovan direktor Fonda, popunjavanje će se izvršiti nakon što Vlada da saglasnost na Odluku o imenovanju direktora.

b) Izdaci za bruto naknade zaposlenih

Procjena visine naknada troškova zaposlenih vršena je u skladu sa važećim propisima za iste u Federaciji Bosne i Hercegovine (neoporezivi dio), dok Fond ne donose svoje opće akte.

c) Tekući izdaci

Tekući izdaci za materijal i usluge planirani su u ukupnom iznosu 407,161.00 KM. Plan tekućih izdataka je rađen na bazi iskustvene procjene, vodeći računa o ograničenjima i dozvoljenoj visini, kao i na osnovu planiranih aktivnosti Fonda.
- Putni troškovi obuhvataju troškove prijevoza u zemlji i inostranstvu javnim sredstvima i službenim sredstvima, troškovi smještaja za službena putovanja u zemlji i inostranstvu, troškovi dnevnica u zemlji i inostranstvu za zaposlene, članove Upravnog odbora i za spoljne saradnike ukoliko je predviđeno ugovorom o angažovanju,
- Izdaci za energiju (struja, plin, centralno grijanje),
- Izdaci za komunalne usluge: ptt usluge (telefoni, mobiteli, poštarina, internet, web hosting), voda i održavanja čistoće i dr.,
- Nabavka materijala (kancelarijski materijal, kompjuterski materijal, materijal za dekoraciju službenih prostorija, izdaci za ostali administrativni materijal),
- Izdaci za usluge prijevoza i goriva obuhvataju gorivo za prijevoz (benzin, dizel, motorno ulje), registracija motornih vozila,
- Unajmljivanje imovine obuhvata unajmljivanje prostorija za smještaj Fonda i unajmljivanje opreme ukoliko je potrebno,
- Izdaci osiguranja vozila, zaposlenih, bankarskih usluga i usluga platnog prometa,
- Izdaci za informisanje, stručne publikacije i reprezentaciju obuhvataju oglašavanje u skladu sa zakonskim obavezama - radni odnosi, nabavka roba i usluga, oglašavanje javnih poziva, štampanje i kopiranje materijala, nabavka stručne literature iz oblasti zaštite okoliša, finansija, informatike, prava kao i pretplate na službena glasila i druge stručne časopise, reprezentacija (poslovni sastanci, sjednice Upravnog odbora, sjednice Nadzornog odbora, reprezentativni pokloni),
- Usluge za održavanje konvencija i stručno obrazovanje obuhvataju izdatke za obrazovanje zaposlenih (kursevi iz različitih oblasti, studijska putovanja, stručno usavršavanje),
- Ostale neplanirane usluge obuvataju nepredviđene
usluge.

Pregled planiranih rashoda predstavljen je u sljedećoj tabeli:

Red. Broj

Ekon. Kod.

Naziv

Planirani Iznos/2007.

1

2

3

4

1

611000

Bruto plaće (neto plaće, porezi i doprinosi)

274,857.00

2

611120

Porezi na plaće

9,000.00

 

612100

DOPRINOSI POSLODAVCA

20,293.00

 

 

UKUPNO PLAĆE I DOPRINOSI

304,150.00

3

611211

Naknade za prevoz sa posla i na posao

4,500.00

4

611212

Naknade za korištenje lićnog vozila

4,000.00

5

611221

Naknada za topli obrok tokom rada

18,975.00

6

611224

Regres za godišnji odmor

10,500.00

7

611227

Pomoć u slučaju smrti ili teže invalidnosti

2,000.00

8

611228

Naknade za rad u komisijama

20,000.00

9

611229

Porez na dodatna primanja

6,100.00

10

611200

NAKNADE TROŠKOVA ZAPOSLENIH

66,075.00

11

613100

Putni troškovi

12,000.00

12

613200

Izdaci za energiju

2,500.00

13

613300

Izdaci za komunalne usluge

5,000.00

14

613400

Nabavka materijala

12,000.00

15

613500

Izdaci za usluge prijevoza i goriva

4,000.00

16

613600

Unajmljivanje imovine (prostora) i opreme

24,000.00

17

613700

Izdaci za tekuće održavanje

5,000.00

 

613800

Izdaci osiguranja, bankarskih usluga i usluga platnog prometa

5,000.00

18

613911

Usluge medija

5,000.00

19

613912

Usluge štampanja

5,000.00

20

613914

Usluge reprezentacije

5,000.00

21

613915

Ostale stručne usluge

18,864.00

22

613921

Usluge održavanja konvencija i obrazovanja

10,000.00

23

613922

Usluge stručnog obrazovanja

5,000.00

24

613931

Izdaci računovodstvenih i revizijskih usluga

24,000.00

25

613932

Pravne usluge

18,864.00

26

613933

Autorski honorari

30,000.00

27

613934

Kompjuterske usluge

3,000.00

28

613951

Usluge ispitivanja okoline

3,000.00

29

613971

Izdaci po osnovu ugovora o djelu-naknade članovima Upravnog odbora za 2007. i 2008. godinu

112,728.00

30

613971

Izdaci po osnovu ugovora o djelu-naknade vd direkoru za 2006., 2007. i 2008. godinu

24,384.00

31

613971

Izdaci po osnovu ugovora o djelu-naknade Članovima Nadzornog odbora za 2007. i 2008. godinu

19,440.00

32

613981

Izdaci za poreze po osnovu ugovora o djelu

47,044.00

 

613990

Ostale nespomenute usluge i dadžbine

6,337.00

33

613000

UGOVORENE I DRUGE POSEBNE USLUGE

407,161.00

 

614000

TEKUĆI GRANTOVI (Sredstva za flnan. projekata)

510,614.00

 

614100

TEKUĆI GRANTOVI (Sredstva za flnan. projekata iz sredstava vodnih naknada)

5,048,012.00

 

614100

TEKUĆI GRANTOVI (Sredstva za finan.projekata iz posebnih naknada za zaštitu okoliša)

3,000,000.00

 

821300

NABAVKA OPREME

150,000.00

 

 

kancelarijski namještaj

20,000.00

 

 

Kompjuterska oprema

30,000.00

 

 

softver

50,000.00

 

 

putničko auto

50,000.00

 


REKAPITULACIJA PRIHODA I RASHODA

Red. Broj

Ekon. Kod.

 

Naziv

 

Iznos

 

1

2

3

4

 

 

SREDSTVA VLADE IZ 2007. GOD (Neutrošena inicijalna sredstva za 2006. godinu na dan 5.10.2007.)

437.999,00

 

 

SREDSTVA VLADE IZ 2007. GOD. (sredstva nisu doznačena Fondu u 2007. god. Ukoliko ministarstvo okoliša i turizma doznači sredstva ista će biti utrošena za finansiranje projekata iz oblasti zaštite u skladu sa zakonom.)

500.000,00

 

 

 

SREDSTVA VLADE FEDERACIJE za 2008. god.

500.000,00

I

 

UKUPNO

1.437.999,00

 

 

POSEBNE VODNE NAKNADE

3.650.370,00

 

 

OPĆE VODNE NAKNADE

1.397.642,00

II

 

UKUPNO

5.048.012,00

III

 

POSEBNE NAKNADE ZA ZAŠTITU OKOLIŠA

3.000,000,00

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

UKUPNI PRIHODI (I+II+III)

9.486.011,00

 

 

 

 

 

611000

BRUTO PLAĆE I NAKNADE

370.225,00

 

613000

TEKUĆI IZDACI

407.161,00

 

614000

TEKUĆI TRANSFERI ZA FINANSIRANJE PROJEKATA (iz sredstava vodnih naknada)

5.048.012,00

 

614000

TEKUĆI TRANSFERI ZA FINANSIRANJE PROJEKATA (Iz sredstava posebnih naknada)

3.000,000,00

 

614100

TEKUĆI TRANSFERI ZA FINANSIRANJE PROJEKATA (Iz sredstava Vlade Federacije)

510.614,00

 

 

UKUPNO

8.620.627,00

 

821300

Nabavka opreme + softver

150.000,00

 

 

UKUPNO

150.000,00

 

 

TEKUĆI RASHODI + OPREMA

9.486.011,00

 


III PROGRAMI, PROJEKTI I SLIČNE ZAPOČETE AKTIVNOSTI FONDA U 2008. GODINI

Federalnom strategijom zaštite okoliša sa komponentama: Federalne strategije zaštite prirode, Federalne strategije zaštite zraka i Federalne strategije upravljanja otpadom identifikovat će se stanje okoliša u pojedinim područjima, određivanje ciljeva i rangiranja prioriteta kao osnove za usmjeravanje i usklađivanje privrednih, tehničkih, naučnih, obrazovnih, organizacijskih i sličnih mjera, te mjera provođenja međunarodnih obaveza s ciljem zaštite okoliša, što je temelj za izradu programa rada Fonda u području zaštite okoliša.
U skladu sa ciljevima utvrđenim u Federalnoj strategiji zaštite okoliša planira se ostvarivanje slijedećih grupa poslova:
- Sanacija odlagališta otpada, izbjegavanje i smanjivanje nastajanja otpada i iskorištavanje vrijednih osobina otpada,
- Sanacija odlagališta opasnog otpada,
- Zaštita, očuvanje i poboljšanje kvaliteta zraka, zemljišta, voda i mora te ublažavanje klimatskih promjena i zaštita ozonskog omotača,
- Podsticanje čistije proizvodnje, odnosno izbjegavanje i smanjivanje nastajanja otpada i emisija u proizvodnom procesu,
- Zaštita i očuvanje biološke i pejsažne raznolikosti,
- Posticanje održivog korištenja prirodnih dobara,
- Posticanje održivog korištenja ruralnog prostora,
- Posticanje održivog privrednog razvoja,
- Posticanje obrazovnih, istraživačkih i razvojnih studija, programa, projekata i drugih aktivnosti.


IV. SREDSTVA FONDA ZA PROGRAME, PROJEKTE I SLIČNE AKTIVNOSTI

Radi ostvarivanja navedenih grupa poslova u području zaštite okoliša u prvoj polovini 2008. godine, Fond ne planira preduzimati aktivnosti na finansiranju projekata koji se odnose na provođenje zadataka koji su Zakonom o vodama dati u nadležnost federalnom ministarstvu nadležnom za okoliš i za sufinansiranje infrastrukture za zaštitu voda od značaja za Federaciju sve dok se ne stvore pretpostavke za sistemsko prikupljanje sredstava za ove namjene u Fondu (Zakon o vodama i Uredba o jediničnim naknadama, kriterijima i mjerilima za utvrđivanje posebne naknade za okoliš na vozila na motorni pogon).
Usvajanjem Uredbe i početkom primjene Zakona o vodama, Fond će predložiti Upravnom odboru, odnosno Vladi Izmijenjen finansijski plan i program rada Fonda sa posebnim dijelom koji se odnosi na finansiranje projekata iz oblasti zaštite okoliša.


Broj 01-30-4/07
13. decembra/prosinca 2007. godine
Sarajevo

v.d. direktora
Šuhra Šehagić, s.r.


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Dodijeljeni Pulitzeri, ovo su dobitnici
Netanyahu: U isto vrijeme ćemo pregovarati o prekidu vatre i izvoditi napade na Rafah
Izraelska vojska: Razmatramo prijedloge o taocima i nastavljamo s akcijom u Gazi
Ukrajinci masovno bježe od rata, ovo su priče. "Volim svoju zemlju, ali neću ubijati"
Hamas kaže da pristaje na prekid vatre. Ljudi slave i plaču u Gazi
U Ukrajini poginuo dvostruki europski prvak u dizanju utega
Ursula von der Leyen: Kina treba pritisnuti Rusiju da završi svoj rat u Ukrajini
La Repubblica: NATO će ući u rat Ukrajine i Rusije ako se prijeđu ove dvije linije
Rusija zaprijetila napadima na Britaniju
Tisuće Židova marširalo Auschwitzom. "Holokaust za nas nije završio"
Cijene nafte ostale iznad 83 dolara
Srbi objavili detalje Xijevog dočeka u Beogradu: "Vučić će mu služiti srpska vina"
Invazija jeftinih auta na Europu. EU prijeti Kini "teškim odlukama"
VIDEO Rusi su na svoje gigantske tenkove-kornjače dodali još jedan sloj oklopa
VIDEO Španjolska policija uhitila srpske mafijaše
Zabrinutost u Malmöu uoči Eurosonga. Mnogi se boje izaći iz kuća, policija na ulicama
Izrael naredio evakuaciju 100.000 ljudi iz Rafaha, izveo zračne napade. Hamas prijeti
Mladići brutalno pretukli političara u Njemačkoj. Policija pokrenula istragu
Francuska šalje veleposlanika na Putinovu inauguraciju, Njemačka ne
Raiffeisen imao oštar pad prihoda zbog banaka u Rusiji






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Dodijeljeni Pulitzeri, ovo su dobitnici
Netanyahu: U isto vrijeme ćemo pregovarati o prekidu vatre i izvoditi napade na Rafah
Izraelska vojska: Razmatramo prijedloge o taocima i nastavljamo s akcijom u Gazi
Ukrajinci masovno bježe od rata, ovo su priče. "Volim svoju zemlju, ali neću ubijati"
Hamas kaže da pristaje na prekid vatre. Ljudi slave i plaču u Gazi
U Ukrajini poginuo dvostruki europski prvak u dizanju utega
Ursula von der Leyen: Kina treba pritisnuti Rusiju da završi svoj rat u Ukrajini
La Repubblica: NATO će ući u rat Ukrajine i Rusije ako se prijeđu ove dvije linije
Rusija zaprijetila napadima na Britaniju
Tisuće Židova marširalo Auschwitzom. "Holokaust za nas nije završio"
Cijene nafte ostale iznad 83 dolara
Srbi objavili detalje Xijevog dočeka u Beogradu: "Vučić će mu služiti srpska vina"
Invazija jeftinih auta na Europu. EU prijeti Kini "teškim odlukama"
VIDEO Rusi su na svoje gigantske tenkove-kornjače dodali još jedan sloj oklopa
VIDEO Španjolska policija uhitila srpske mafijaše
Zabrinutost u Malmöu uoči Eurosonga. Mnogi se boje izaći iz kuća, policija na ulicama
Izrael naredio evakuaciju 100.000 ljudi iz Rafaha, izveo zračne napade. Hamas prijeti
Mladići brutalno pretukli političara u Njemačkoj. Policija pokrenula istragu
Francuska šalje veleposlanika na Putinovu inauguraciju, Njemačka ne
Raiffeisen imao oštar pad prihoda zbog banaka u Rusiji


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

Snimljen film o djeci Sarajeva koja su ubijena tokom snajperskog terora devedesetih

Rusija zaprijetila napadima na Britaniju: ˝Posljedice će biti katastrofalne˝

Putin naredio vježbe nuklearnog oružja. ˝To je odgovor na provokacije Zapada˝

Italija: Lani smo upozorili Zelenskog osobno, protuofenziva je bila pogreška

Hamas ima jedan ključni uvjet za primirje. Izraelu je potpuno neprihvatljiv

Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim

Miralem Pjanić se oprostio od reprezentacije Bosne i Hercegovine

U Japanu podižu ogradu. Ne žele da turisti fotografiraju planinu: ˝Nepristojni su˝

Dan kada su Hajduk i Zvezda zagrljeni plakali, a krcati Poljud pjevao ˝Druže Tito...˝

Rusija: Ukrajina je napala Krim moćnim raketama koje je poslao SAD





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi