TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Utorak 7.5.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








07.05.2024 - 01h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
42
DOBAR
Kvalitet zraka je zadovoljavajući

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 62

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



Odluka Vlade Federacije BiH za 2009. Na osnovu člana 19. stav 2. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 110. sjednici održanoj 23. jula 2009. godine, donijela je


O D L U K U

O NAČINU PRODAJE ŠUMSKIH DRVNIH
SORTIMENATA PORIJEKLOM IZ DRŽAVNIH ŠUMA
NA TERITORIJI FEDERACIJE BOSNE I
HERCEGOVINE


I UVOD


Član 1.
(Predmet odluke)


Ovom odlukom se propisuje način prodaje šumskih drvnih sortimenata porijeklom iz državnih šuma na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Federacija) kao obaveza transparentnog i tržišnog postupanja, ciljevi, način i opći uslovi prodaje, računanje minimalne cijene i nadzor nad njenom primjenom.


Član 2.
(Ciljevi)


Ciljevi donošenja ove odluke su:
1. Razviti tržište drvetom, uspostavili tržišne cijene i omogućiti svim zainteresovanim kupcima da pod istim uslovima nabave šumske drvne sortimente.
2. Izgraditi sistem prodaje koji isključuje nezakonite radnje i odlučivanje pojedinca kod izbora kupaca i određivanja cijena, te raspodjelu količina po kupcima.
3. U potpunosti razdvojiti administrativne od ekonomskih funkcija i omogućiti provođenje Zakona o šumama.


Član 3.
(Načini prodaje)


Prodaja šumskih drvnih sortimenata iz državnih šuma se vrši na slijedeće načine:
A. sukcesivnom isporukom,
B. licitacijom,
C. u maloprodaji za potrebe ruralnog stanovništva.
Na bazi godišnjeg plana proizvodnje šumskih drvnih sortimenata kantonalno šumskoprivredno društvo planira količine po načinima prodaje.


Član 4.
(Uslovi za učešća pravnih lica u kupovini šumskih drvnih
soritmenata)


Pravo učešća u kupovini šumskih drvih sortimenata, imaju sva pravna lica koja spunjavaju slijedeće opće uslove:
1) Za prodaju putem ugovora za sukcesivnu isporuku - da posjeduju rješenje o upisu u sudski registar, dokaz o ispunjavanju uslova za obavljanje djelatnosti rezanja drveta, cijepanja drveta, polufinalne, finalne i hemijske prerade drveta, transakcijski račun kod banke, porezni i PDV broj.
2) Za prodaju licitacijom i prodaju visokovrijednih sortimenata - da ispunjavaju uslove navedene pod tačkom 1. ovog člana, ili da su registrovani za promet šumskih drvnih sortimenata i PDV broj.
3) Za sve načine prodaje - da nisu u sudskom sporu sa prodavačem u vezi isporuke/nabavke drveta, da avansno plaćaju šumske drvne sortimente ili da obezbijede garanciju plaćanja, da nisu dužnici privrednim društvima u šumarstvu ili da su ranija neisplaćena dugovanja regulisali ugovorom o izmirenju duga odnosno da su uplatili sve dospjele rate po ugovoru.
Posebne uslove prodaje, odnosno kriterije za rangiranje kupaca i procedure prodaje donosi kantonalno šumskoprivredno društvo internim aktom uvažavajući pri tome tržišne principe.


II NAČINI PRODAJE


A) Prodaja putem ugovora za sukcesivnu isporuku


Član 5.


Ugovori za sukcesivnu isporuku šumskih drvnih sortimenata sklapaju se sa privrednim društvima registrovanim za primarnu, polufinalnu, finalnu, hemijsku preradu i cijepanje drveta koja ispunjavaju opće i posebne uslove prodaje.
Šumski drvni sortimenti koji se prodaju ugovorima za sukcesivnu isporuku su: F, L trupci, pilanska oblovina I, II i III klase, tt stubovi, sitno tehničko drvo, jamsko drvo, celulozno drvo, drvo za drvene ploče, ogrevno drvo i drvo za proizvodnju energije.


B) Prodaja licitacijom/javnim nadmetanjem


Član 6.


Licitacija/javno nadmetanje se mora objaviti tako da je dostupno što široj javnosti. Objavljuje se u najmanje dva dnevna lista koja se izdaju na teritoriji Federacije, na web-stranici i na oglasnim pločama šumsko-privrednog društva i svih njegovih podružnica, a izvodi se na slijedeće načine:
1. pretprodaja,
2. naknadna prodaja,
3. prodaja visokovrijednih sortimenata.
Pretprodaja - je prodaja svog drveta iz jednog odjela prije izvođenja radova. Kupac preuzima sve sortimente po sortimentnom napadu na šumskom stovarištu. Prodavač vlastitim sredstvima ili angažovanjem registrovanih izvođača, posječe, izradi i izvuče drvne sortimente. Krojenje, klasiranje i primanje drvnih sortimenata kod panja, te otpremu vrši prodavač. Prodavač vrši nadzor nad poslovima sječe, izrade i izvlačenja šumskih drvnih sortimenata.
Naknadna prodaja - je prodaja šumskih drvnih sortimenata po klasama i mjerama na šumskom ili centralnom stovarištu, javnim nadmetanjem/licitacijom. Šumsko-privredno društvo se obavezuje da mora u toku godine minimalno 20% klasiranih šumskih drvnih sortimenata tehničke oblovine ponuditi naknadnom prodajom, odnosno licitacijom/javnim nadmetanjem na šumskom ili centralnom stovarištu i to u skladu sa mjesečnom dinamikom proizvodnje. Takođe se i svo "deklasirano drvo" obavezno prodaje naknadnom prodajom - licitacijom".
Prodaja visokovrijednih sortimenata svih vrsta drveća se vrši po komadu (trupcu) i obavlja se raspisivanjem međunarodnog tendera. Prodaju može vršiti jedno kantonalno šumskoprivredno društvo samostalno ili sa drugim kantonalnim šumskoprivrednim društvima, kao i za privatne vlasnike šuma. Troškove cijelog procesa prodaje snosi šumskoprivredno društvo ili privatni vlasnici šuma po l m ponuđenog drveta na bazi kalkulacije svih troškova koju izrađuje šumskoprivredno društvo koje provodi proceduru prodaje.
Do razvijanja sistema prodaja visokovrijednih sortimenata isti će se uključiti u sistem naknadne prodaje/licitacije.


C) Prodaja drveta za potrebe mjesnog stanovništva


Član 7.


Ovim načinom vrši se prodaja šumskih drvnih sortimenata za snabdijevanje mjesnog (lokalnog) stanovništva drvelom za vlastite potrebe. Privredno društvo će nastojati da udovolji svim potrebama lokalnog stanovništva ukoliko iste ne prelaze planirane količine predviđene šumskoprivrednom osnovom ili godišnjim planom.
Sljedeći sortimenti se mogu prodavati mjesnom stanovništvu i pod slijedećim uslovima:


1. Ogrjevno drvo na lokacijama:
a) U šumi na panju (uzgojne sječe u visokim degradiranim i izdanačkim šumama i mjere njege u šumskim kulturama), odobrava se sjeća kupcu uz prethodno odabiranje i obilježavanje stabala za sječu i nadzor od strane prodavca. Nakon izvršene sječe i izvlačenja iz šume do međustovarišta vrši se premjeravanje drveta od strane prodavca i uplata od strane kupca. Po izvršenoj uplati i predočavanju uplatnice od strane kupca drvo se može staviti u promet uz odgovarajući otpremni dokument.
b) Na medustovarištu se ogrjevno drvo prodaje i stavlja u promet nakon izvršene uplate i predočavanja uplatnice od strane kupca uz odgovarajući otpremni dokument.
c) Sabir iza redovnih sječa u visokim šumama može se odobriti kupcima tek nakon izvršene primopredaje odjela. Kupac će po uputstvu i uz nadzor prodavca izvršiti sabiranje i izvlačenje drveta iz sume do medustovarišta gdje se vrši premjeravanje drveta od strane prodavca i uplata od strane kupca. Po izvršenoj uplati i predočavanju uplatnice od strane kupca drvo se može staviti u promet uz odgovarajući otpremni dokument.
Bliže procedure i ovlaštena lica od strane prodavca odredit će prodavac posebnim aktom (uputstvom).


2. Sitno tehničko drvo - (hmeljovke, kolje, stožine, bunarske motke, pulčevi i slično) na slijedećim lokacijana:
a) U šumi na panju na isti način i po istim procedurama kao pod l. a) ovog člana.
b) Na medustovarištu na isti način i po istim procedurama kao pod 1. b) ovog člana.
3. Tehnička oblo vina može se odobriti samo lokalnom seoskom stanovništvu za izgradnju kuća ili pomoćnih objekata na lični zahtjev investitora i uz građevinsku dozvolu, a u količini predviđenoj priloženim projektom, na slijedećim lokacijama:
a) U šumi na panju iz sanitarnih sječa na isti način i po istim procedurama kao pod l .a) ovog člana.
b) Na medustovarištu na isti način i po istim procedurama kao pod l.b) ovog člana.


III RAČUNANJE REZERVNE/MINIMALNE CIJENE*1


Član 8.


Minimalna cijena će se bazirati na trenutnom važećem cjenovniku.
Nova rezervna/minimalna cijena se izračunava na kraju svake godine za narednu godinu i to na način prikazan u tabeli koja se nalazi u Prilogu ove odluke i čini njen sastavni dio.
Nove minimalne cijene će biti ugrađene u minimalne cjenovnike i javno objavljene na kraju svake godine kako bi kupci bili blagovremeno informisani.
U uslovima poremećaja na tržištu organ privrednog društva koje donosi minimalne cjene može utvrditi nižu cijenu od rezervne u skladu sa tržišnim uslovima.


Član 9.


Nadzor nad provođenjem ove 9dluke vrši Federalna uprava za inspekcijske poslove - Federalna šumarska inspekcija i kantonalne uprave za inspekcijske poslove - kantonalna šumarska inspekcija.


Član 10.


Danom stupanja na snagu ove odluke na teritoriji Federacije prestaje primjena Odluke o općim uvjetima prodaje šumskih drvnih sortimenata iz državnih šuma na teritoriji Federacije BiH ("Službene novine Federacije BiH", broj 13/08).


Član 11.


Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objave u "Službenim novinama Federacije BiH".


V broj 534/09
23. jula/srpnja 2009. godine
Sarajevo

Premijer
Mustafa Mujezinović, s. r.


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Dodijeljeni Pulitzeri, ovo su dobitnici
Netanyahu: U isto vrijeme ćemo pregovarati o prekidu vatre i izvoditi napade na Rafah
Izraelska vojska: Razmatramo prijedloge o taocima i nastavljamo s akcijom u Gazi
Ukrajinci masovno bježe od rata, ovo su priče. "Volim svoju zemlju, ali neću ubijati"
Hamas kaže da pristaje na prekid vatre. Ljudi slave i plaču u Gazi
U Ukrajini poginuo dvostruki europski prvak u dizanju utega
Ursula von der Leyen: Kina treba pritisnuti Rusiju da završi svoj rat u Ukrajini
La Repubblica: NATO će ući u rat Ukrajine i Rusije ako se prijeđu ove dvije linije
Rusija zaprijetila napadima na Britaniju
Tisuće Židova marširalo Auschwitzom. "Holokaust za nas nije završio"
Cijene nafte ostale iznad 83 dolara
Srbi objavili detalje Xijevog dočeka u Beogradu: "Vučić će mu služiti srpska vina"
Invazija jeftinih auta na Europu. EU prijeti Kini "teškim odlukama"
VIDEO Rusi su na svoje gigantske tenkove-kornjače dodali još jedan sloj oklopa
VIDEO Španjolska policija uhitila srpske mafijaše
Zabrinutost u Malmöu uoči Eurosonga. Mnogi se boje izaći iz kuća, policija na ulicama
Izrael naredio evakuaciju 100.000 ljudi iz Rafaha, izveo zračne napade. Hamas prijeti
Mladići brutalno pretukli političara u Njemačkoj. Policija pokrenula istragu
Francuska šalje veleposlanika na Putinovu inauguraciju, Njemačka ne
Raiffeisen imao oštar pad prihoda zbog banaka u Rusiji






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Dodijeljeni Pulitzeri, ovo su dobitnici
Netanyahu: U isto vrijeme ćemo pregovarati o prekidu vatre i izvoditi napade na Rafah
Izraelska vojska: Razmatramo prijedloge o taocima i nastavljamo s akcijom u Gazi
Ukrajinci masovno bježe od rata, ovo su priče. "Volim svoju zemlju, ali neću ubijati"
Hamas kaže da pristaje na prekid vatre. Ljudi slave i plaču u Gazi
U Ukrajini poginuo dvostruki europski prvak u dizanju utega
Ursula von der Leyen: Kina treba pritisnuti Rusiju da završi svoj rat u Ukrajini
La Repubblica: NATO će ući u rat Ukrajine i Rusije ako se prijeđu ove dvije linije
Rusija zaprijetila napadima na Britaniju
Tisuće Židova marširalo Auschwitzom. "Holokaust za nas nije završio"
Cijene nafte ostale iznad 83 dolara
Srbi objavili detalje Xijevog dočeka u Beogradu: "Vučić će mu služiti srpska vina"
Invazija jeftinih auta na Europu. EU prijeti Kini "teškim odlukama"
VIDEO Rusi su na svoje gigantske tenkove-kornjače dodali još jedan sloj oklopa
VIDEO Španjolska policija uhitila srpske mafijaše
Zabrinutost u Malmöu uoči Eurosonga. Mnogi se boje izaći iz kuća, policija na ulicama
Izrael naredio evakuaciju 100.000 ljudi iz Rafaha, izveo zračne napade. Hamas prijeti
Mladići brutalno pretukli političara u Njemačkoj. Policija pokrenula istragu
Francuska šalje veleposlanika na Putinovu inauguraciju, Njemačka ne
Raiffeisen imao oštar pad prihoda zbog banaka u Rusiji


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

Snimljen film o djeci Sarajeva koja su ubijena tokom snajperskog terora devedesetih

Rusija zaprijetila napadima na Britaniju: ˝Posljedice će biti katastrofalne˝

Putin naredio vježbe nuklearnog oružja. ˝To je odgovor na provokacije Zapada˝

Italija: Lani smo upozorili Zelenskog osobno, protuofenziva je bila pogreška

Hamas ima jedan ključni uvjet za primirje. Izraelu je potpuno neprihvatljiv

Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim

Miralem Pjanić se oprostio od reprezentacije Bosne i Hercegovine

U Japanu podižu ogradu. Ne žele da turisti fotografiraju planinu: ˝Nepristojni su˝

Dan kada su Hajduk i Zvezda zagrljeni plakali, a krcati Poljud pjevao ˝Druže Tito...˝

Rusija: Ukrajina je napala Krim moćnim raketama koje je poslao SAD





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi