TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Ponedjeljak 6.5.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








06.05.2024 - 22h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
57
UMJERENO ZAGADJEN
Upozorenje: Neke zagađujuće materije mogu uzrokovati zdravstvene probleme osobama koje su veoma osjetljive na zagađenje zraka. Takve osobe trebaju izbjegavati boravak vani i smanjiti naprezanje tokom boravka vani.

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 102

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



Odluka Vlade Federacije BiH za 2009. Temeljem članka 19. stavak 2. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 87. sjednici održanoj 29. siječnja 2009. godine, donosi


O D L U K U

O DAVANJU SUGLASNOSTI NA UGOVOR O FINANCIRANJU ODRŽAVANJA ŽELJEZNIČKE INFRASTRUKTURE IZMEĐU JP ŽELJEZNICE FEDERACIJE BiH SARAJEVO I FEDERALNOG MINISTARSTVA PROMETA I KOMUNIKACIJA


I


Vlada Federacije Bosne i Hercegovine daje suglasnost na Ugovor o financiranju održavanja željezničke infrastrukture u 2009. godini između JP Željeznice Federacije BiH Sarajevo i Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, koji je sastavni dio ove Odluke.


II


Ovlašćuje se federalni ministar prometa i komunikacija da potpiše ugovor iz točke I ove Odluke.


III


Za provođenje ove Odluke zadužuje se Federalno ministarstvo prometa i komunikacija.


IV


Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".


V broj 52/09
29. siječnja 2009. godine
Sarajevo

Premijer
Dr. Nedžad Branković, v.r.

Na osnovu člana 8. Zakona o financiranju željezničke infrastrukture i sufinanciranju putničkog i kombinovanog željezničkog saobraćaja ("Službene novine Federacije BiH", broj 57/03), Federacija Bosne i Hercegovine, Federalno Ministarstvo prometa i komunikacija (u daljnjem tekstu: Ministarstvo), kojeg zastupa ministar Nail Šećkanović i Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: ŽFBiH), koje zastupa generalni direktor Narcis Džumhur, dipl. ing. prometa, zaključuju


U G O V O R

O FINANSIRANJU ODRŽAVANJA ŽELJEZNIČKE INFRASTRUKTURE


I PREDMET UGOVORA


Član 1.


Ovim Ugovorom se, u skladu sa Zakonom o finansiranju željezničke infrastrukture i sufinansiranju putničkog i. kombinovanog saobraćaja ("Službene novine Federacije BiH", broj 57/03), ureduju međusobni odnosi u održavanju i finansiranju održavanja željezničke infrastrukure, uključujući nabavku opreme i materijala, a u skladu sa godišnjim planom održavanja željezničke infrastrukture, koji je sastavni dio Plana poslovanja Željeznica Federacije BiH, d.o.o. Sarajevo za 2009. godinu, odobrenog od strane Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.


II MEĐUSOBNE OBAVEZE


Član 2.


ŽFBiH se obavezuju da će preuzeti sve obaveze u vezi sa održavanjem željezničke infrastrukture, pema ovome Ugovoru sačinjenom na osnovu Plana poslovanja ŽFBiH za 2009. godinu.
ZFBiH ima pravo angažovati ovlaštene subizvođače i sa njima zaključiti posebne ugovore, u okviru ovim Ugovorom predviđenog obima radova na održavanju željezničke infrastrukture.
Ministarstvo se obavezuje da će obezbijediti finansijska sredstva za izvođenje ugovorenih radova na održavanju Željezničke infrastrukture u 2009. godini, a prema obimu i dinamici utvrđenim ovim Ugovorom.


III VRSTA I OBIM POSLOVA


Član 3.


Poslovi na održavanju željezničke infrastrukture su:

- održavanje građevinskih kapaciteta
- održavanje elektro kapaciteta
- održavanje informacijsko-komunikacijskih kapaciteta
- organizacija i sigurnost prometa

Obim poslova utvrđen je na osnovu raspoloživih infrastrukturnih kapaciteta, analize tehničkog i funkcionalno stanja infrastrukturnih kapaciteta, analize geometrije kolosijek nakon izvršenih mjernih vožnji, Reda vožnje 2008/2009, Normativa i standarda u građevinarstvu (IRO Građevinska knjiga 1986.), Izvoda iz knjige normi za karakteristične radove na održavanju pruge, pružne mehanizacije i poslovnih zgrada (Direkcija za građevinsku djelatnost) i Normativa tekuće održavanja elektrotehničkih uređaja i postrojenja (Javno željezničko transportno preduzeće Sarajevo, broj 50/91), kao važećih pravilnika i uputstava za rad na željeznici.
Pregled infrastrukturnih kapaciteta, pravilnika i uputstava kao i važeća organizacija i sistematizacija radnih mjesta održavanju željezničke infrastrukture, čine sastavni dio ovog Ugovora.


Član 4.


Ugovoreni poslovi na održavanju željezničke infrastrukturi su specificirani po Područjima infrastrukture i po vrstama radova, u "Prilogu l", a način prikazivanja i obračuna izvršenih radova utvrđeni su obrascima Situacija izvršenih radova i dati su u "Prilogu 2".
"Prilog l", "Prilog 2", "Prilog 3.1", "Prilog 3.2." i "Prilog 4". sastavni su dio ovoga Ugovora.


IV CIJENA I NAČIN NJENOG FORMIRANJA


Član 5.


Cijena održavanja željezničke infrastrukture formirana je na osnovu cijena rada, materijala, rezervnih dijelova, energije i cijene usluga subizvodača.
Cijena rada utvrđena je na osnovu Kolektivnog ugovora željezničara Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 11/07).
Cijena usluga, materijala, rezervnih dijelova i energije utvrđena je na osnovu trenutnih prosječnih vrijednosti na tržištu.
Ukupna cijena održavanja željezničke infrastrukture za 2009. godinu iznosi 135.834.929,00 KM.
Elementi formiranja cijene radova su specificirani u "Prilogu 4", koji je sastavni dio ovog Ugovora.


V NAČIN FINANSIRANJA


Član 6.


Ministarstvo priznaje potrebu finansiranja održavanja željezničke infrastrukture iz čl. 5. u ukupnom iznosu od 135.834.929,00 KM.
Ministarstvo će izvršiti finasiranje održavanja željezničke infrastrukture u ukupnom iznosu od 35.780.000,00 KM.

Finansiranje održavanja željezničke infrastrukture će se vršiti:
- iz sredstava Budžeta Federacije, pozicija "transfer za željeznice", u iznosu 20.780.000,00 KM
- iz sredstava privremene naknade za korištenje željezničke infrastrukture od strane željezničkog operatora u iznosu
od 15.000.000,00 KM

Ministarstvo će vršiti flnansiranje održavanja željezničke infrastrukture i iz drugih izvora, ako se ti izvori utvrde tokom poslovne godine, u iznosu od 100.054.929,00 KM.


Član 7.


Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine će za prvih šest mjeseci 2009. godine ispostaviti privremenu situaciju izvršenih radova, a na kraju poslovne godine i okončanu situaciju izvršenih radova.
Ministarstvo će Željeznicama Federacije Bosne i Hercegovine vršiti avansno plaćanje do 20. dana u mjesecu za tekući mjesec, a okončanom Situacijom izvršenih radova izvršit će se konačan obračun izvršenih radova.


VI NAČIN FINANSIJSKOG I STRUČNOG NADZORA


Član 8.


Privremenu i okončanu situaciju izvršenih radova ŽFBiH će ispostavljati na obrascima iz Priloga 2 Ugovora, uz obezbjeđenje uvida u dokumentaciju evidencije izvršenih radova, utrošenom materijalu, energiji i izvršenim uslugama.
Uz privremenu polugodišnju i godišnju situaciju, ŽFBiH će Ministarstvu dostavljati i Pregled izvršenja u skladu sa Prilogom 3.1 Ugovora, kao i Pregled izvršenja ugovorenih poslova u odnosu na isti period prethodne godine, u skladu sa Prilogom 3.2.
Ministarstvo će kontrolisati održavanje željezničke infrastrukture prema ovome Ugovoru na osnovu Plana održavanja željezničke infrastrukture, Izvještaja o izvršenim radovima, privremene polugodišnje i okončane godišnje situacije.
Kontrola iz prethodnog stava obuhvaća kvantitativnu i kvalitativnu kontrolu izvršenja ugovorenih radova, kao i provjeru dostavljenih situacija i izvještaja. Osim spomenutog, kontrola obuhvata provjeru i druge dokumentacije, kojom ŽFBiH dokazuju izvršenje ugovornih radova.


Član 9.


ŽFBiH su obavezne da pri izvršavanju poslova održavanja željezničke infrastrukture, prema ovome Ugovoru, dosljedno primjenjuju načela dobrog privređivanja, a u cilju racionalizacije i smanjenja troškova.


VII UVJETI ZA IZMJENU I DOPUNU UGOVORA


Član 10.


Ukoliko se u toku 2009. godine ukaže opravdavani potreba za rebalansom Plana održavanja željezničke infrastrukture, u smislu smanjenja ili povećanja ugovorene cijene održavanja, ugovorne strane su saglasne da pristupe proceduri izmjene i dopune ovog Ugovora, u skladu sa finansijskim sredstvima kojim Federacija Bosne i Hercegovine raspolaže za ove namjene.


VIII VAŽNOST UGOVORA


Član 11.


Ugovor stupa na snagu danom potpisivanja, a primjenjivat će se od 01.01.2009. godine do 31.12 2009. godine.
Ugovor je sastavljen i potpisan u osam istovjetnih primjeraka, od kojih svaka ugovorna strana zadržava po četiri primjerka.
Za sve što nije regulisano ovim Ugovorom, primjenjivat će se važeće zakonske odredbe.
Sporove po ovom Ugovoru ugovorene strane će rješavati sporazumno.
U slučaju da se spor ne može riješiti sporazumno, za rješavanje tog spora nadležan je Kantonalni sud u Sarajevu.

 

Broj 01-1/09  Za JP Željeznice Federacije
29, januara/siječnja 2009. godine Bosne i Hercegovine d.o.o.
Sarajevo Predsjednik Uprave
 Generalni direktor
 Narcis Džumhur, s. r.

Broj 01/5-02-20/09Za Federalno ministarstvo
29. januara/siječnja 2009. godine prometa i komunikacija
Sarajevo   Ministar
 Nail Šećkanović, s.r.



Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Netanyahu: U isto vrijeme ćemo pregovarati o prekidu vatre i izvoditi napade na Rafah
Izraelska vojska: Razmatramo prijedloge o taocima i nastavljamo s akcijom u Gazi
Ukrajinci masovno bježe od rata, ovo su priče. "Volim svoju zemlju, ali neću ubijati"
Hamas kaže da pristaje na prekid vatre. Ljudi slave i plaču u Gazi
U Ukrajini poginuo dvostruki europski prvak u dizanju utega
Ursula von der Leyen: Kina treba pritisnuti Rusiju da završi svoj rat u Ukrajini
La Repubblica: NATO će ući u rat Ukrajine i Rusije ako se prijeđu ove dvije linije
Rusija zaprijetila napadima na Britaniju
Tisuće Židova marširalo Auschwitzom. "Holokaust za nas nije završio"
Cijene nafte ostale iznad 83 dolara
Srbi objavili detalje Xijevog dočeka u Beogradu: "Vučić će mu služiti srpska vina"
Invazija jeftinih auta na Europu. EU prijeti Kini "teškim odlukama"
VIDEO Rusi su na svoje gigantske tenkove-kornjače dodali još jedan sloj oklopa
VIDEO Španjolska policija uhitila srpske mafijaše
Zabrinutost u Malmöu uoči Eurosonga. Mnogi se boje izaći iz kuća, policija na ulicama
Izrael naredio evakuaciju 100.000 ljudi iz Rafaha, izveo zračne napade. Hamas prijeti
Mladići brutalno pretukli političara u Njemačkoj. Policija pokrenula istragu
Francuska šalje veleposlanika na Putinovu inauguraciju, Njemačka ne
Raiffeisen imao oštar pad prihoda zbog banaka u Rusiji
Capakov pomoćnik: Opasni fentanil mogao bi se probiti u Hrvatsku






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Netanyahu: U isto vrijeme ćemo pregovarati o prekidu vatre i izvoditi napade na Rafah
Izraelska vojska: Razmatramo prijedloge o taocima i nastavljamo s akcijom u Gazi
Ukrajinci masovno bježe od rata, ovo su priče. "Volim svoju zemlju, ali neću ubijati"
Hamas kaže da pristaje na prekid vatre. Ljudi slave i plaču u Gazi
U Ukrajini poginuo dvostruki europski prvak u dizanju utega
Ursula von der Leyen: Kina treba pritisnuti Rusiju da završi svoj rat u Ukrajini
La Repubblica: NATO će ući u rat Ukrajine i Rusije ako se prijeđu ove dvije linije
Rusija zaprijetila napadima na Britaniju
Tisuće Židova marširalo Auschwitzom. "Holokaust za nas nije završio"
Cijene nafte ostale iznad 83 dolara
Srbi objavili detalje Xijevog dočeka u Beogradu: "Vučić će mu služiti srpska vina"
Invazija jeftinih auta na Europu. EU prijeti Kini "teškim odlukama"
VIDEO Rusi su na svoje gigantske tenkove-kornjače dodali još jedan sloj oklopa
VIDEO Španjolska policija uhitila srpske mafijaše
Zabrinutost u Malmöu uoči Eurosonga. Mnogi se boje izaći iz kuća, policija na ulicama
Izrael naredio evakuaciju 100.000 ljudi iz Rafaha, izveo zračne napade. Hamas prijeti
Mladići brutalno pretukli političara u Njemačkoj. Policija pokrenula istragu
Francuska šalje veleposlanika na Putinovu inauguraciju, Njemačka ne
Raiffeisen imao oštar pad prihoda zbog banaka u Rusiji
Capakov pomoćnik: Opasni fentanil mogao bi se probiti u Hrvatsku


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

Snimljen film o djeci Sarajeva koja su ubijena tokom snajperskog terora devedesetih

Rusija zaprijetila napadima na Britaniju: ˝Posljedice će biti katastrofalne˝

Putin naredio vježbe nuklearnog oružja. ˝To je odgovor na provokacije Zapada˝

Italija: Lani smo upozorili Zelenskog osobno, protuofenziva je bila pogreška

Hamas ima jedan ključni uvjet za primirje. Izraelu je potpuno neprihvatljiv

Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim

Miralem Pjanić se oprostio od reprezentacije Bosne i Hercegovine

U Japanu podižu ogradu. Ne žele da turisti fotografiraju planinu: ˝Nepristojni su˝

Dan kada su Hajduk i Zvezda zagrljeni plakali, a krcati Poljud pjevao ˝Druže Tito...˝

Rusija: Ukrajina je napala Krim moćnim raketama koje je poslao SAD





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi