TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Srijeda 1.5.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








01.05.2024 - 18h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
77
UMJERENO ZAGADJEN
Upozorenje: Neke zagađujuće materije mogu uzrokovati zdravstvene probleme osobama koje su veoma osjetljive na zagađenje zraka. Takve osobe trebaju izbjegavati boravak vani i smanjiti naprezanje tokom boravka vani.

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 120

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



Uredba Vlade Federacije BiH za 2009. Temeljem članka 26. stavak 3. Zakona o posredovanju u upošljavanju i socijalnoj sigurnosti neuposlenih osoba ("Službene novine Federacije BiH", broj 55/00, 41/01, 22/05 i 9/08), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 97. sjednici održanoj 9. travnja 2009. godine, donosi


U R E D B U

O PRIVATNIM AGENCIJAMA ZA
POSREDOVANJE U UPOŠLJAVANJU


1. OPĆE ODREDBE


Članak 1.


Ovom uredbom utvrđuju se uvjeti i način obavljanja djelatnosti posredovanja u upošljavanju privatnih agencija (u daljnjem tekstu: privatne agencije).


Članak 2.


Posredovanje u upošljavanju, u smislu ove uredbe, obuhvaća sve radnje i mjere poduzete u svrhu povezivanja neuposlene osobe koja traži uposlenje, kao i osobe koja traži promjenu uposlenja, s poslodavcem kojem je potreban uposlenik radi sklapanja ugovora o radu ili sklapanja ugovora o obavljanju privremenih i povremenih poslova.


2. DJELATNOST PRIVATNIH AGENCIJA


Članak 3.


Poslovi koje obavljaju privatne agencije su:
1) posredovanje u upošljavanju;
2) savjetovanje i informiranje poslodavaca i neuposlenih osoba o mogućnostima upošljavanja;
3) organiziranje osposobljavanja i obrazovanja neuposlenih osoba;
4) profesionalno usmjeravanje, informiranje i savjetovanje stručnih kadrova i razvoj metoda za profesionalno usmjeravanje.
Posredovanjem u upošljavanju iz stavka 1. točka 1. ovog članka ne smatra se oglašavanje ponude i potražnje putem dnevnog tiska, elektronskih medija i interneta.


3. NAČIN REGISTRIRANJA PRIVATNIH AGENCIJA


Članak 4.


Poslove iz članka 3. ove Uredbe kao privatne agencije mogu obavljati pravne osobe registrirane kao gospodarska društva.


3.1. Dozvola za rad


Članak 5.


Dozvolu za rad privatnim agencijama izdaje i ukida Federalno ministarstvo rada i socijalne politike (u daljnjem tekstu: Ministarstvo).
Nakon izdavanja dozvole iz stavka 1. ovog članka Ministarstvo upisuje privatnu agenciju u Registar privatnih agencija sa registarskim brojem i nadnevkom upisa (u daljnjem tekstu: Registar).


3.2. Uvjeti za izdavanje dozvole


Članak 6.


Dozvolu za obavljanje djelatnosti iz članka 3. ove uredbe Ministarstvo će izdati registriranom gospodarskom društvu koje ispunjava sljedeće uvjete:
1. ima najmanje dvije uposlene osobe od kojih je jedna sa završenom visokom stručnom spremom VII stupanj ili završen najmanje prvi ciklus visokog obrazovanja sukladno Okvirnom zakonu o visokom obrazovanju u Bosni i Hercegovini;
2. izvršava obveze uplate poreza i doprinosa sukladno zakonu i
3. posjeduje odgovarajući prostor i opremu za obavljanje djelatnosti.


3.3. Postupak za izdavanje dozvole


Članak 7.


Dozvola za obavljanje djelatnosti izdaje se na zahtjev podnosioca koji je, pored dokaza o ispunjavanju uvjeta iz članka 6. ove uredbe, dužan priložiti i:
1. izvod iz sudskog registra gospodarskih društava;
2. akt o unutarnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta;


Članak 8.


Ministarstvo će nakon završenog postupka rješenjem odlučiti o zahtjevu u roku od 30 dana od dana podnošenja zahtjeva.
Rješenje Ministarstva iz stavka 1. ovog članka je konačno i protiv njega se ne može izjaviti žalba ali se može pokrenuti upravni spor.


4. TEHNIČKI UVJETI ZA RAD


4.1. Odgovarajući prostor i oprema


Članak 9.


Odgovarajućim prostorom iz članka 6. točka 3. ove Uredbe, u kojem privatna agencija obavlja djelatnosti u svezi sa posredovanjem u upošljavanju, smatra se prostor koji ima odvojen ulaz i najmanje dvije poslovne prostorije od kojih je jedna radna soba, a druga čekaonica.


Članak 10.


Odgovarajućom opremom smatra se tehnička oprema koja osigurava vođenje evidencija u elektronskoj i pisanoj formi uključujući opremu koja garantira sigurnost pohranjenih dokumenata.
Tehnička oprema sastoji se minimalno od ormara za arhivu, aparata za fotokopiranje, kompjutera, telefona i faksa.
Pored navedene opreme privatna agencija mora imati protivpožarni uređaj i sredstva protivpožarne zaštite sukladno propisima koji reguliraju protivpožarnu zaštitu.
Privatna agencija mora na ulazu u prostor u kojem obavlja djelatnost istaknuti natpisnu ploču da se u tom uredu obavljaju djelatnosti u svezi sa posredovanjem u upošljavanju i radno vrijeme sukladno posebnim propisima.


5. ZABRANA DISKRIMINACIJE


Članak 11.


Privatne agencije ne mogu dovoditi neuposlene osobe u nepovoljniji položaj zbog rase, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog mišljenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, rođenja ili kakve druge okolnosti, članstva ili nečlanstva u političkoj stranci, članstva ili nečlanstva u sindikatu, te tjelesnih i duševnih poteškoća, te bilo kog drugog vida diskriminacije.
Privatnim agencijama nije dopušteno da posreduju u upošljavanju kod onih poslodavaca gdje bi se uposlenik diskriminirao po bilo kom osnovu ili gdje bi bio stavljen u nepovoljniji položaj iz razloga utvrđenih u stavku l. ovog članka.


6. OGRANIČENJE DJELOVANJA PRIVATNIH AGENCIJA


Članak 12.


Privatnim agencijama nije dopušteno da posreduju u uposlenju osoba u slučajevima kad privatna agencija ima saznanja da poslodavac traži osobe za uposlenje kojima bi zamijenio uposlenike koji sudjeluju u štrajku.


Članak 13.


Privatne agencije ne mogu posredovati na način da iznose činjenice koje na bilo koji način mogu dovesti u zabludu osobe koje traže uposlenje, kao i poslodavca koji traži osobe za uposlenje.


7. MOGUĆNOST PRISTUPA JAVNIM SREDSTVIMA


Članak 14.


Privatne agencije imaju mogućnost pristupa javnim sredstvima na osnovu objavljenog javnog konkursa u sredstvima javnog informiranja (u daljnjem tekstu: javni konkurs), kojim se omogućava privatnim agencijama pristup javnim sredstvima radi ostvarivanja ciljeva i/ili zadataka iz javnog konkursa, a u okviru djelatnosti privatnih agencija.
Na osnovu javnog konkursa privatne agencije podnose zahtjev sa programom izvršenja obveza iz javnog konkursa uz priložene dokaze o ispunjavanju uvjeta iz javnog konkursa.


Članak 15.


Privatne agencije mogu na osnovu javnog konkursa, biti partneri u projektima koji se financiraju sredstvima donatora i međunarodnih financijskih institucija.


Članak 16.


Monitoring i evaluaciju rada privatnih agencija, u svezi sa poslovima ugovorenim na osnovu javnog konkursa, vrši nadležna institucija koja je objavila javni konkurs iz članka 16. ove Uredbe (u daljnjem tekstu: Institucija).
Privatne agencije su obvezne da periodično, na način kako je ugovoreno, podnose izvješća Instituciji u svezi sa obavljenim poslovima iz članka 16. ove uredbe.


8. CIJENE USLUGA


Članak 17.


Privatne agencije obavljene poslove iz članka 3. ove uredbe mogu naplatiti samo od poslodavca.
Cijene usluga moraju biti utvrđene posebnim aktom koji donosi privatna agencija.


9. VOĐENJE EVIDENCIJA


Članak 18.


Privatna agencija je dužna voditi evidenciju o osobama koje traže uposlenje i poslodavcima koji prijavljuju potrebu za uposlenicima u skladu sa Pravilnikom o evidencijama u oblasti upošljavanja ("Službene novine Federacije BiH", broj 24/06).


Članak 19.


Privatna agencija može o neuposlenoj osobi prikupljati samo podatke sukladno propisima o zaštiti osobnih podataka.


Članak 20.


Privatna agencija je dužna dokumentaciju o posredovanju i evidencije čuvati sukladno posebnim propisima.


Članak 21.


Podatke o neuposlenim osobama privatna agencija može dati na uvid samo poslodavcu za kojeg je posredovao, odnosno tražiocu uposlenja u dijelu koji se odnosi na njega.


Članak 22.


Svi podaci koje prikuplja privatna agencija mogu se obrađivati i dostavljati drugim osobama sukladno Zakonu o zaštiti osobnih podataka ("Službeni glasnik BiH", broj 32/01).


Članak 23.


Podatke o posredovanju neuposlenih osoba i njihovom upošljavanju privatna agencija dužna je u roku od pet dana od dana uposlenja osobe za koje posreduje dostaviti kantonalnoj službi za upošljavanje kako bi se ta osoba brisala sa evidencije neuposlenih osoba.


10. SURADNJA PRIVATNIH AGENCIJA I SLUŽBI ZA UPOŠLJAVANJE


Članak 24.


Privatne agencije uspostavit će suradnju sa službama za upošljavanje u oblasti:
1. međusobne razmjene informacija, osim onih informacija koje se smatraju povjerljivim na osnovu članka 15. Zakona o posredovanju u upošljavanju i socijalnoj sigurnosti neuposlenih osoba;
2. zajedničkih projekata i aktivnosti.
Suradnja privatnih agencija, Federalnog zavoda .za upošljavanje i službi za upošljavanje detaljnije će se regulirati Protokolom o suradnji.


11. NADZOR


Članak 25.


Upravni i drugi nadzor nad zakonitošću rada privatnih agencija ostvaruje se sukladno Zakonu o posredovanju u upošljavanju i socijalnoj sigurnosti neuposlenih osoba ("Službene novine Federacije BiH", br. 55/00, 41/01, 22/05 i 9/08).
Nadzor nad zakonitošću rada privatnih agencija, glede primjene ove uredbe, vrši Ministarstvo.
Inspekcijski nadzor nad izvršenjem ove uredbe, vrši inspekcija rada.


12. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE


Članak 26.


Gospodarska društva koja su prije stupanja na snagu ove uredbe, registrirana za obavljanje djelatnosti posredovanja u upošljavanju dužna su u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove uredbe Ministarstvu podnijeti zahtjev za izdavanje dozvole za rad.


Članak 27.


Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objave u "Službenim novinama Federacije BiH".


V broj 293/09
9. travnja 2009. godine
Sarajevo

Premijer
Dr. Nedžad Branković, v.r.


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Bivši kazahstanski ministar ubio suprugu (31). Tukao ju do smrti u restoranu
Britanija počela pritvarati migrante koji će biti deportirani u Ruandu
Obilne poplave u glavnom gradu Turske, očekuje se još kiše
Američki šef diplomacije s Netanyahuom u Izraelu. Traži više pomoći za Gazu
Učenik u Britaniji oštrim predmetom napao ljude u školi. Optužen za pokušaj ubojstva
VIDEO Stotine migranata podigle šatore u centru Dublina. Danas su rastjerani
Žestoki sukob propalestinskih prosvjednika i protuprosvjednika na kampusu u SAD-u
Ovaj grad je novi cilj Rusa. Ukrajinci očajni: "Sjetite se što se dogodilo lani"
Šojgu naručio još oružja za ratovanje u Ukrajini: "Isporuka mora biti brža"
VIDEO Kina počinje testiranja najnaprednijeg nosača aviona
Urušio se dio autoceste u Kini, najmanje 19 mrtvih
Nova anketa: Biden vodi ispred Trumpa, ali prednost je minimalna
Putinov propagandist: Spalite morone u Europi. Neka biraju - Posejdon ili Sotona
Zašto se slavi Praznik rada?
Burna rasprava o BiH u UN-u. Amerika stala uz Schmidta, Rusi uz Dodika
Ekstremna desnica u Austriji brutalno raste. Spominju "izvlačenje iz ludila EU"
Rusi opet napali Odesu, najmanje troje mrtvih
Izraelski tenkist ubio dvojicu suboraca
VIDEO Gruzijci na ulicama, ne žele "ruski zakon". Policija ih mlati i tjera suzavcem
Ukrajinci priznali da su se povukli iz više sela. Javio se Zelenski






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Bivši kazahstanski ministar ubio suprugu (31). Tukao ju do smrti u restoranu
Britanija počela pritvarati migrante koji će biti deportirani u Ruandu
Obilne poplave u glavnom gradu Turske, očekuje se još kiše
Američki šef diplomacije s Netanyahuom u Izraelu. Traži više pomoći za Gazu
Učenik u Britaniji oštrim predmetom napao ljude u školi. Optužen za pokušaj ubojstva
VIDEO Stotine migranata podigle šatore u centru Dublina. Danas su rastjerani
Žestoki sukob propalestinskih prosvjednika i protuprosvjednika na kampusu u SAD-u
Ovaj grad je novi cilj Rusa. Ukrajinci očajni: "Sjetite se što se dogodilo lani"
Šojgu naručio još oružja za ratovanje u Ukrajini: "Isporuka mora biti brža"
VIDEO Kina počinje testiranja najnaprednijeg nosača aviona
Urušio se dio autoceste u Kini, najmanje 19 mrtvih
Nova anketa: Biden vodi ispred Trumpa, ali prednost je minimalna
Putinov propagandist: Spalite morone u Europi. Neka biraju - Posejdon ili Sotona
Zašto se slavi Praznik rada?
Burna rasprava o BiH u UN-u. Amerika stala uz Schmidta, Rusi uz Dodika
Ekstremna desnica u Austriji brutalno raste. Spominju "izvlačenje iz ludila EU"
Rusi opet napali Odesu, najmanje troje mrtvih
Izraelski tenkist ubio dvojicu suboraca
VIDEO Gruzijci na ulicama, ne žele "ruski zakon". Policija ih mlati i tjera suzavcem
Ukrajinci priznali da su se povukli iz više sela. Javio se Zelenski


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

Burna rasprava o BiH u UN-u. Rusi: Stanje bi moglo izmaknuti kontroli

Ovo su detalji mirovnog sporazuma Rusa i Ukrajinaca. Gotovo sve je bilo dogovoreno

Kina - zemlja gdje je pritisak zbog obrazovanja sulud, a u životu uživaju samo starci

Zabio se u kuću u Londonu pa izašao i sjekao ljude mačem

Američko sveučilište suspendiralo studente koji su prosvjedovali za Palestinu

Rusija izgubila strateški važan otok

VIDEO Vulkan Ruang opet eruptirao, proglašena najviša razina uzbune

U Sjevernoj Karolini ubijena četiri policajca, četiri su ranjena. Napadač mrtav

Pogledajte kako igrači norveškog prvoligaša ulaze na teren preko ceste

U Keniji se urušila brana. Više od 40 mrtvih, među njima 17 djece





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi