TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Četvrtak 2.5.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








02.05.2024 - 00h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
79
UMJERENO ZAGADJEN
Upozorenje: Neke zagađujuće materije mogu uzrokovati zdravstvene probleme osobama koje su veoma osjetljive na zagađenje zraka. Takve osobe trebaju izbjegavati boravak vani i smanjiti naprezanje tokom boravka vani.

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 99

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



Uredba Vlade Federacije BiH za 2009. Na osnovu člana 24. tačka 4. Zakona o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća ("Službene novine Federacije BiH", broj 39/03 i 22/06), na prijedlog Federalne uprave civilne zaštite, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 110. sjednici održanoj 23. jula 2009. godine, donosi


U R E D B U

O IZMJENAMA I DOPUNAMA UREDBE O
JEDINSTVENOJ METODOLOGIJI ZA PROCJENU
ŠTETA OD PRIRODNIH I DRUGIH NESREĆA


Član 1.


U Uredbi o jedinstvenoj metodologiji za procjenu šteta od prirodnih i drugih nesreća ("Službene novine Federacije BiH", br. 75/04 i 38/06), u članu 2. stav 1. tačka 2) mijenja se i glasi:
"2) Poplava označava privremenu pokrivenost zemljišta vodom koje obično nije pokriveno vodom, koji uzrokuju izlijevanje vode iz vodotoka;".
U tački 4) u petom redu na kraju teksta iza riječi "prosjeka" dodaju se riječi: "koje iznosi najmanje 30%".
Tačka 13) mijenja se i glasi:
"13) Požar je nekontrolisano, samoodrživo sagorijevanje koje se nekontrolisano širi u prostoru i vremenu;".
U tački 14) stav 2. u prvom redu riječi: "Zakonom o zaštiti voda" zamjenjuju se riječima: "Zakonom o vodama", a u zagradi broj "33/03" zamjenjuje se brojem "70/06".


Član 2.


U članu 3. stav 1. mijenja se i glasi:
"Procjena šteta vrši se radi utvrđivanja vrste i veličine štete na materijalnim dobrima, a izražava se u novčanoj vrijednosti koja je potrebna da se oštećena ili uništena materijalna dobra dovedu u stanje prije nastanka prirodne ili druge nesreće, odnosno u r vrijednosti koja je potrebna da se ta materijalna dobra nabave ili saniraju".
Iza stava l. dodaje se novi stav 2. koji glasi:
"Procjena štete se vrši u svim slučajevima u kojima šteta nastaje od prirodnih i drugih nesreća iz člana 2. ove uredbe, neovisno od toga da li je nadležni organ proglasio stanje prirodne ili druge nesreće".
Dosadašnji stav 2. postaje stav 3.


Član 3.


U članu 4. stav l. tačka 2) na kraju teksta iza zagrade riječ "i" zamjenjuje se tačkom.
Tačka 3. briše se.
Stav 4. briše se.


Član 4.


U članu 7. stav 3. mijenja se i glasi:
"Prilikom utvrđivanja sastava komisije iz stava 2. ovog člana, može se, ako nadležni organ ocijeni potrebnim, sastav komisije utvrditi u suradnji sa Federalnim zavodom za statistiku (u daljem tekstu: Federalni zavod)".


Član 5.


U članu 8. stav l. na kraju teksta iza riječi "godine" dodaju se
riječi: "s tim što se određuje i sekretar komisije koji obavlja poslove iz člana 9. stav 2. ove uredbe. Sekretar se određuje iz organa uprave civilne zaštite Federacije, kantona i općine".
Iza stava 2. dodaje se novi stav 3. koji glasi:
"Izuzetno, u općinama koje nemaju dovoljan broj odgovarajućih lica visoke stručne spreme iz stava 2. ovog člana, u tom slučaju, za člana komisije se može imenovati lice više stručne spreme iz odgovarajuće oblasti za koju se ne može obezbijediti lice visoke stručne spreme, s tim da u komisiji mogu biti najviše dva lica više stručne spreme".


Član 6.


U članu 9. stav 2. mjenja se i glasi:
"Organ uprave civilne zaštite Federacije, kantona i općine obezbjeđuje potrebne uslove za nesmetan rad komisija iz člana 7. stav 2. ove uredbe (prijevozna sredstva, opremu za budžete, karte sa utvrđenim statističkim krugovima, mjerne alate, fotoaparat, kameru i sl.), propisane obrasce predviđene ovom uredbom za utvrđivanje procjene štete, prostor (kancelarija) gdje će komisija obavljati poslove iz svoje nadležnosti i vršiti stručne, administrativne i druge poslove potrebne za rad komisije,
organizuje radne sastanke komisije radi obučavanja i osposobljavanja članova komisije za utvrđivanje procjene štete i popunjavanje obrazaca predviđenih za utvrđivanje štete i vršiti sve druge poslove potrebne za uspješan rad komisije".
U stavu 3. u četvrtom redu na kraju prve rečenice iza riječi "komisije" dodaju se riječi: "iz sredstava budžeta namijenjenih za rad tih komisija i određuje vrijeme isplate tih naknada", a druga rečenica ovog stava briše se.


Član 7.


U članu 10. riječi: "ne procjenjuju se po odredbama ove uredbe" zamjenjuju se riječima: "procjenjuju posebne stručne komisije po propisu koji donosi nadležni organ Bosne i Hercegovine".


Član 8.


U članu 11. tačka 7) na početku dodaju se riječi: "predlaže prioritete za korištenje sredstava i".
Iza tačke 7) dodaje se nova tačka 8), koja glasi:
"8) vodi evidenciju o nastalim štetama na području općine prema obrascu E - Š koji se nalazi u prilogu ove uredbe i čini njen sastavni dio."


Član 9.


U članu 12. tačka 3) u trećem redu iza riječi "izvještaj" dodaju se riječi: "u roku od 15 dana od dana dobijenih izvještaja općinskih komisija."
Tačka 4) briše se.
Dosadašnja tačka 5) postaje tačka 4).
Iza stava 1. dodaje se novi stav 2. koji glasi:
"Ako kantonalna komisija na osnovu provjere realnosti procijenjene štete iz stava 1. tačke 2) ovog člana, utvrdi da ima bitnih nedostataka u procijenjenoj šteti, vraća dokumentaciju općinskoj komisiji, koja je dužna otkloniti nedostatke na koje ukaže kantonalna komisija i nakon toga novu dokumentaciju dostavi kantonalnoj komisiji, a ako nedostaju određeni dokumenti, kantonalna komisija može tražiti dostavu tih dokumenata, koje je općinska komisija dužna dostaviti".


Član 10.


U članu 13. stav 1. tačka 4), na kraju teksta tačka zarez zamjenjuje se tačkom.
Tačka 5) briše se.
Iza stava 1. dodaje se novi stav 2. koji glasi:
"Ako Federalna komisija na osnovu provjere realnosti procijenjene štete iz stava 1. tačke 2) ovog člana, utvrdi da ima bitnih nedostataka u procijenjenoj šteti, vraća dokumentaciju kantonalnoj komisiji, koja je dužna otkloniti nedostatke na koje ukaže Federalna komisija i nakon toga novu dokumentaciju dostavi Federalnoj komisiji, a ako nedostaju određeni dokumenti Federalna komisija može da traži dostavu tih dokumenata, koje je kantonalna komisija dužna dostaviti".


Član 11.


.U članu 15. stav 1. u trećem redu riječi: "posebne stručne komisije iz tačke 1. člana 11. ove uredbe", zamjenjuju se riječima: "općinske komisije, a u slučajevima većih prirodnih i drugih nesreća, mogu se formirati i posebne stručne komisije iz tačke 1. člana 11. ove uredbe, o čemu odlučuje općinska komisija".
U stavu 3. na kraju teksta iza riječi "štete" tačka se zamjenjuje zarezom i dodaju riječi: "kao i obuku praktične popune obrazaca predviđenih ovom uredbom. U nedostatku vlastitih stručnih lica za izvođenje te obuke, prema potrebi, mogu se angažovati i članovi kantonalne komisije za odgovarajuća pitanja, a i članovi federalne komisije".
Iza stava 4. dodaju se novi st. 5. i 6., koji glase:
"Komisije iz stava 1. ovog člana, procjenu štete vrše po zahtjevu općinskog načelnika, koji se podnosi komisiji najkasnije u roku od tri dana po nastanku prirodne i druge nesreće koja je izazvala određene štete na materijalnim dobrima. Ovaj zahtjev se podnosi samostalno ili na inicijativu iz stava 6. ovog člana.
Inicijativu za procjenu štete mogu podnijeti i pravna lica, državni organi i građani koji su pretrpjeli određenu štetu na svojim materijalnim dobrima što se vrši prijavom o šteti. Prijava se podnosi službi civilne zaštite općine u roku od osam dana od nastanka prirodne i druge nesreće, a podnosi se na obrascu PR - Š, koji se nalazi u prilogu ove uredbe i čini njen sastavni dio".


Član 12.


U članu 16. stav 1. u prvom redu riječi: "Stručne komisije" zamjenjuju se riječima: "Komisije iz člana 15. stav 1. ove uredbe".
U stavu 3. u prvom redu, riječ "stručne" briše se.
U stavu 4. u drugom redu iza riječi "člana" dodaju se riječi: "i povjerenici civilne zaštite", a u istom redu riječ "stručnim" briše se.


Član 13.


U članu 18. na početku riječi: "Stručne komisije" zamjenjuju se riječima: "Komisije iz člana 15. stav 1. ove uredbe,".
Iza stava 1. dodaje se novi stav 2. koji glasi:
"Izuzetno, komisije iz stava 1. ovog člana, mogu raditi i u manjem sastavu, koji mora imati najmanje natpolovičnu većinu članova komisije, samo ako je odsutnost pojedinog člana komisije nastala zbog bolesti, smrti, službene odsutnosti i sličnih razloga i ako komisija posao mora izvršiti u određenom roku,".


Član 14.


. U članu 19. stav 1. na početku riječi: "Stručne komisije" zamjenjuju se riječima: "Komisije iz člana 15. stav 1. ove uredbe".
U stavu 9. riječi: "i indirektnim štetama" brišu se.


Član 15.


U članu 20. stav 1. u četvrtom redu riječi: "prikupljenim naturalnim" zamjenjuju se riječima: "utvrđenim novčanim".


Član 16.


Iza člana 21. dodaje se novi. podnaslov 4a. i član 21a. koji glase:


"4a. Preliminarna procjena štete


Član 21 a.


U slučajevima kada općina traži pomoć od kantona, odnosno Federacije za hitne intervencije, vrši se samo preliminarna procjena štete. Ovu štetu utvrđuje općinska komisija neposrednim obilaskom područja koje je zahvatila prirodna i druga nesreća i procjenu štete utvrđuje na obrascima iz člana 25. stav 3. ove uredbe.
Preliminarna procjena štete iz stava 1. ovog člana iskazana u novčanoj vrijednosti ne smije preći ukupna novčana sredstva koja budu utvrđena u konačnoj procjeni štete.
Preliminarna procjena štete služi samo za ostvarivanje pomoći iz stava 1. ovog člana."


Član 17.


U članu 22. stav 1. prva rečenica se mijenja i glasi: "Utvrđivanje procjene štete na oštećenim i uništenim materijalnim dobrima vrši se na osnovu odgovarajućih cijena."


Član 18.


U članu 25. stav 1. iza tačke 9) dodaju se nove tač. 10) i 11) koje glase:
"10) obrazac E - Š - Evidencija o nastalim štetama na području općine;
11) obrazac PR - Š - prijava štete od prirodne i druge nesreće".
Iza stava 2. dodaje se novi stav 3. koji glasi:
"Za preliminarnu procjenu štete koriste se sljedeći obrasci:
1) obrazac PR - Š - l - preliminarna procjena štete za općinu za traženje pomoći za hitne intervencije;
2) obrazac PR - Š - 2 - preliminarna procjena štete za kanton za traženje pomoći za hitne intervencije".
Dosadašnji stav 3. postaje stav 4.


Član 19.


U članu 26. iza stava 6. dodaje se novi stav 7., koji glasi:
"Izrada rezultata procjene štete vrši se u svim slučajevima kada su prirodne i druge nesreće iz člana 2. ove uredbe dovele do nastanka šteta na materijalnim dobrima, neovisno od toga da li je tražena i dodijeljena pomoć iz čl. 32a. i 33. ove uredbe".


Član 20.


U članu 27. stav 3. u prvom redu riječ "tri" zamjenjuje se riječju "četiri", a u četvrtom redu iza riječi "šteta" dodaju se riječi: "jedan primjerak kantonalnoj komisiji,".


Član 21.


U članu 29. stav 1. tačka 16., u drugom redu, riječi: "i naturalnim" brišu se.
Stav 4. briše se.


Član 22.


U članu 30. tačka 1) na kraju teksta tačka zarez se zamjenjuje zarezom i dodaju riječi: "ako je donesen;".
Tačka 4) briše se.
Dosadašnja tač. 5) i 6) postaju tač. 4) i 5).
Iza stava 1. dodaje se novi stav 2. koji glasi:
"Konačni izvještaj o procijenjenoj šteti utvrđen prema članu 29. i aktima iz stava 1. ovog člana, dostavlja se organu iz člana 31. stav 1. tačka 1) ove uredbe na razmatranje i usvajanje najkasnije u roku od 15 dana od dana kada je općinska komisija u cjelini završila izradu izvještaja o procijenjenoj šteti".


Član 23.


U članu 32. stav 2. u drugom redu riječi: "a sprovodi je općinska komisija" zamjenjuju se riječima:
"na osnovu mišljenja stručnjaka za uzorak kojega odredi općinska komisija."


Član 24.


Iza podnaslova "12. Postupak traženje pomoći za saniranje šteta", dodaje se novi član 32a. koji glasi:


"Član 32a.


Općina, kanton i Federacija u svojim budžetima planiraju i obezbjeduju sredstva za dodjelu pomoći i saniranje šteta nastalih od prirodnih i drugih nesreća, što se vrši u skladu sa odredbama čl. 182. do 184. Zakona o zaštiti i spašavanju.
Dodjela pomoći i saniranje šteta nastalih na materijalnim dobrima od prirodnih i drugih nesreća vrši se u skladu sa materijalnim mogućnostima općine, kantona i Federacije, a rješava se po posebnom propisu kojim se uređuju procedure, uslovi, kriteriji i prioriteti za dodjelu pomoći, odnosno saniranje štete. Taj propis donose:
1) u općini - općinski načelnik, na prijedlog službe civilne zaštite općine;
2) u kantonu - vlada kantona, na prijedlog kantonalne uprave civilne zaštite;
3) u Federaciji - Vlada Federacije, na prijedlog Federalne uprave civilne zaštite.
U izradi propisa iz stava 2. ovog člana, učestvuju - u općini -općinska komisija, u kantonu - kantonalna komisija, a u Federaciji - Federalna komisija".


Član 25.


Član 33. mijenja se i glasi:
"Ako općinski načelnik procijeni da općina iz svojih sredstava ne može izvršiti zadatke na hitnom spašavanju ugroženih ljudi, odnosno saniranje svih šteta nastalih od prirodne ili druge nesreće važnih za stvaranje osnovnih (neophodnih) uslova za život ljudi na ugroženom području, može podnijeti zahtjev za traženje pomoći. Zahtjev se podnosi vladi kantona.
Ako su štete od prirodne i druge nesreće nastale na području dvije ili više općina ili na području cijelog kantona, a kanton nije u mogućnosti iz svojih sredstava izvršiti zadatke na hitnom spašavanju ugroženih ljudi, odnosno saniranje svih šteta neophodnih za život ljudi na ugroženom području, vlada kantona može podnijeti zahtjev Vladi Federacije za dodjelu pomoći za te namjene.
Zahtjevi iz st. 1. i 2. ovog člana, rješavaju se u skladu sa propisom iz člana 32a. stav 2. ove Uredbe."


Član 26.


U članu 34. stav 1. na kraju teksta tačka se zamjenjuje zarezom i dodaju riječi: "a Federalna uprava civilne zaštite će sve obrasce, tabele i priloge sa uputstvima za njihovo popunjavanje, izraditi u formatu pogodnom za elektronsku popunu usklađene sa odredbama ove uredbe i dostaviti organima civilne zaštite općine i kantona".


Član 27.


iza člana 34. dodaje se novi podnaslov 13a. i član 34a. koji glase:


" 13a. Prava i dužnosti grada u utvrđivanju procjene šteta


Član 34a.


Sva prava i dužnosti općine, njene komisije za procjenu šteta i druga pitanja koja su ovom uredbom utvrđena za općinu, važe i za grad, kao jedinicu lokalne samouprave".


Član 28.


Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".


V broj 541/09
23. jula 2009. godine
Sarajevo

Premijer
Mustafa Mujezinović, s. r.


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Zelenski zbog korupcije smijenio visokog dužnosnika tajne službe
FOTO Ovo je zapadno oružje koje su zaplijenili Rusi. Izložili ga u Moskvi
Kolumbijski predsjednik: Prekidamo diplomatske odnose s Izraelom
Deseci tisuća ljudi na prosvjedima po Francuskoj tražili veće plaće i mir
VIDEO Ogromni neredi u Istanbulu. Prosvjednici mlate policiju, trgaju im štitove
Bivši kazahstanski ministar ubio suprugu (31). Tukao ju do smrti u restoranu
Britanija počela pritvarati migrante koji će biti deportirani u Ruandu
Obilne poplave u glavnom gradu Turske, očekuje se još kiše
Američki šef diplomacije s Netanyahuom u Izraelu. Traži više pomoći za Gazu
Učenik u Britaniji oštrim predmetom napao ljude u školi. Optužen za pokušaj ubojstva
VIDEO Stotine migranata podigle šatore u centru Dublina. Danas su rastjerani
Žestoki sukob propalestinskih prosvjednika i protuprosvjednika na kampusu u SAD-u
Ovaj grad je novi cilj Rusa. Ukrajinci očajni: "Sjetite se što se dogodilo lani"
Šojgu naručio još oružja za ratovanje u Ukrajini: "Isporuka mora biti brža"
VIDEO Kina počinje testiranja najnaprednijeg nosača aviona
Urušio se dio autoceste u Kini, najmanje 19 mrtvih
Nova anketa: Biden vodi ispred Trumpa, ali prednost je minimalna
Putinov propagandist: Spalite morone u Europi. Neka biraju - Posejdon ili Sotona
Zašto se slavi Praznik rada?
Burna rasprava o BiH u UN-u. Amerika stala uz Schmidta, Rusi uz Dodika






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Zelenski zbog korupcije smijenio visokog dužnosnika tajne službe
FOTO Ovo je zapadno oružje koje su zaplijenili Rusi. Izložili ga u Moskvi
Kolumbijski predsjednik: Prekidamo diplomatske odnose s Izraelom
Deseci tisuća ljudi na prosvjedima po Francuskoj tražili veće plaće i mir
VIDEO Ogromni neredi u Istanbulu. Prosvjednici mlate policiju, trgaju im štitove
Bivši kazahstanski ministar ubio suprugu (31). Tukao ju do smrti u restoranu
Britanija počela pritvarati migrante koji će biti deportirani u Ruandu
Obilne poplave u glavnom gradu Turske, očekuje se još kiše
Američki šef diplomacije s Netanyahuom u Izraelu. Traži više pomoći za Gazu
Učenik u Britaniji oštrim predmetom napao ljude u školi. Optužen za pokušaj ubojstva
VIDEO Stotine migranata podigle šatore u centru Dublina. Danas su rastjerani
Žestoki sukob propalestinskih prosvjednika i protuprosvjednika na kampusu u SAD-u
Ovaj grad je novi cilj Rusa. Ukrajinci očajni: "Sjetite se što se dogodilo lani"
Šojgu naručio još oružja za ratovanje u Ukrajini: "Isporuka mora biti brža"
VIDEO Kina počinje testiranja najnaprednijeg nosača aviona
Urušio se dio autoceste u Kini, najmanje 19 mrtvih
Nova anketa: Biden vodi ispred Trumpa, ali prednost je minimalna
Putinov propagandist: Spalite morone u Europi. Neka biraju - Posejdon ili Sotona
Zašto se slavi Praznik rada?
Burna rasprava o BiH u UN-u. Amerika stala uz Schmidta, Rusi uz Dodika


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

Kolumbijski predsjednik: Prekidamo diplomatske odnose sa Izraelom

VIDEO Kina počinje testiranja najnaprednijeg nosača aviona

VIDEO Ogromni neredi u Istanbulu. Prosvjednici mlate policiju, trgaju im štitove

Deseci hiljada ljudi na prosvjedima po Francuskoj tražili veće plaće i mir

Burna rasprava o BiH u UN-u. Rusi: Stanje bi moglo izmaknuti kontroli

Ovo su detalji mirovnog sporazuma Rusa i Ukrajinaca. Gotovo sve je bilo dogovoreno

Kina - zemlja gdje je pritisak zbog obrazovanja sulud, a u životu uživaju samo starci

Zabio se u kuću u Londonu pa izašao i sjekao ljude mačem

Američko sveučilište suspendiralo studente koji su prosvjedovali za Palestinu

Rusija izgubila strateški važan otok





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi