TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Srijeda 1.5.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








01.05.2024 - 19h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
68
UMJERENO ZAGADJEN
Upozorenje: Neke zagađujuće materije mogu uzrokovati zdravstvene probleme osobama koje su veoma osjetljive na zagađenje zraka. Takve osobe trebaju izbjegavati boravak vani i smanjiti naprezanje tokom boravka vani.

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 98

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



Uredba Vlade Federacije BiH za 2009. Na temelju članka 24. točka 4. Zakona o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća ("Službene novine Federacije BiH", broj 39/03 i 22/06), na prijedlog Federalne uprave civilne zaštite, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 110. sjednici održanoj 23. srpnja 2009. godine, donosi


U R E D B U

O IZMJENAMA I DOPUNAMA UREDBE O
JEDINSTVENOJ METODOLOGIJI ZA PROCJENU
ŠTETA OD PRIRODNIH I DRUGIH NESREĆA


Članak 1.


U Uredbi o jedinstvenoj metodologiji za procjenu šteta od prirodnih i drugih nesreća ("Službene novine Federacije BiH", br. 75/04 i 38/06), u članku 2. stavak l. točka 2) mijenja se i glasi:
"2) Poplava označava privremenu pokrivenost zemljišta vodom koje obično nije pokriveno vodom, koji uzrokuju izlijevanje vode iz vodotoka;".
U točki 4) u petom redu na kraju teksta iza riječi "prosjeka" dodaju se riječi: "koje iznosi najmanje 30%".
Točka 13) mijenja se i glasi:
"13) Požar je nekontrolirano, samoodrživo sagorijevanje koje se nekontrolirano širi u prostoru i vremenu;".
U točki 14) stavak 2. u prvom redu riječi: "Zakonom o zaštiti voda" zamjenjuju se riječima: "Zakonom o vodama", a U zagradi broj "33/03" zamjenjuje se brojem "70/06".


Članak 2.


U članku 3. stavak 1. mijenja se i glasi:
"Procjena šteta vrši se radi utvrđivanja vrste i veličine štete na materijalnim dobrima, a izražava se u novčanoj vrijednosti koja je potrebita da se oštećena ili uništena materijalna dobra dovedu u stanje prije nastanka prirodne ili druge nesreće, odnosno u vrijednosti koja je potrebita da se ta materijalna dobra nabave ili saniraju".
Iza stavka 1. dodaje se novi stavak 2. koji glasi:
"Procjena štete se vrši u svim slučajevima u kojima šteta nastaje od prirodnih i drugih nesreća iz članka 2. ove uredbe, neovisno od toga da li je mjerodavno tijelo proglasilo stanje prirodne ili druge nesreće".
Dosadašnji stavak 2. postaje stavak 3.


Članak 3.


U članku 4. stavak l. točka 2) na kraju teksta iza zagrade riječ "i" zamjenjuje se točkom.
Točka 3) briše se.
Stavak 4. briše se.


Članak 4.


U članku 7. stavak 3. mijenja se i glasi:
"Prilikom utvrđivanja sastava povjerenstva iz stavka 2. ovog članka, može se, ako mjerodavno tijelo ocijeni potrebitim, sastav povjerenstva utvrditi u suradnji s Federalnim zavodom za statistiku (u daljnjem tekstu: Federalni zavod)".


Članak 5.


U članku 8. stavak 1. na kraju teksta iza riječi "godine" dodaju se riječi: "s tim što se određuje i tajnik povjerenstva koji obavlja poslove iz članka 9. stavak 2. ove uredbe. Tajnik se određuje iz tijela uprave civilne zaštite Federacije, kantona i općine".
Iza stavka 2. dodaje se novi stavak 3. koji glasi:
"Iznimno, u općinama koje nemaju dovoljan broj odgovarajućih osoba visoke stručne spreme iz stavka 2. ovoga članka, u tom slučaju, za člana povjerenstva se može imenovati osoba više stručne spreme iz odgovarajuće oblasti za koju se ne može osigurati osoba visoke stručne spreme, s tim da u povjerenstvu mogu biti najviše dvije osobe više stručne spreme".


Članak 6.


U članku 9. stavak 2. mijenja se i glasi:
"Tijelo uprave civilne zaštite Federacije, kantona i općine osigurava potrebite uvjete za nesmetan rad povjerenstava iz članka 7. stavak 2. ove uredbe (prijevozna sredstva, opremu za proračune, karte sa utvrđenim statističkim krugovima, mjerne alate, fotoaparat, kameru i sl.), propisane obrasce predviđene ovom uredbom za utvrđivanje procjene štete, prostor (ured) gdje će povjerenstvo obavljati poslove iz svoje mjerodavnosti i vršiti stručne, administrativne i druge poslove potrebne za rad povjerenstva, organizira radne sastanke povjerenstva radi obučavanja i osposobljavanja članova povjerenstva za utvrđivanje procjene štete i popunjavanje obrazaca predviđenih za utvrđivanje štete i vršiti sve druge poslove potrebite za uspješan rad povjerenstva".
U stavku 3. u četvrtom redu na kraju prve rečenice iza riječi "povjerenstva" dodaju se riječi: "iz sredstava proračuna namijenjenih za rad tih povjerenstava i određuje vrijeme isplate tih naknada", a druga rečenica ovoga stavka briše se.


Članak 7.


U članku 10. riječi "ne procjenjuju se po odredbama ove uredbe" zamjenjuju se riječima: "procjenjuju posebna stručna povjerenstva po propisu koji donosi mjerodavno tijelo Bosne i Hercegovine".


Članak 8.


U članku 11. točka 7) na početku dodaju se riječi: "predlaže prioritete za korištenje sredstava i".
Iza točke 7) dodaje se nova točka 8), koja glasi:
"8) vodi evidenciju o nastalim štetama na području općine .prema obrascu E - Š koji se nalazi u prilogu ove uredbe i čini njen sastavni dio."


Članak 9.

U Članku 12. točka 3) u trećem redu iza riječi "izvješće" dodaju se riječi: "u roku od 15 dana od dana dobijenih izvješća općinskih povjerenstava." Točka 4) briše se.
Dosadašnja točka 5) postaje točka 4).
" Iza stavka 1. dodaje se novi stavak 2. koji glasi:
"Ako kantonalno povjerenstvo na temelju provjere realnosti procijenjene štete iz stavka 1. točke 2) ovog članka, utvrdi da ima bitnih nedostataka u procijenjenoj šteti, vraća dokumentaciju općinskom povjerenstvu, koje je dužno otkloniti nedostatke na koje ukaže kantonalno povjerenstvo i nakon toga novu dokumentaciju dostavi kantonalnom povjerenstvu, a ako nedostaju određeni dokumenti, kantonalno povjerenstvo može tražiti dostavu tih dokumenata, koje je općinsko povjerenstvo dužno dostaviti".


Članak 10.


U članku 13. stavak 1. točka 4), na kraju teksta točka zarez zamjenjuje se točkom.
Točka 5) briše se.
Iza stavka 1. dodaje se novi stavak 2. koji glasi:
"Ako Federalno povjerenstvo na temelju provjere realnosti procijenjene štete iz stavka 1. točke 2) ovoga članka, utvrdi da ima bitnih nedostataka u procijenjenoj šteti, vraća dokumentaciju kantonalnom povjerenstvu, koje je dužno otkloniti nedostatke na koje ukaže Federalno povjerenstvo i nakon toga novu dokumentaciju dostavi Federalnom povjerenstvu, a ako nedostaju određeni dokumenti Federalno povjerenstvo može tražiti dostavu tih dokumenata, koje je kantonalno povjerenstvo dužno dostaviti".


Članak 11.


U članku 15. stavak 1. u trećem redu riječi: "posebna stručna povjerenstva iz točke 1. članka 11. ove uredbe", zamjenjuju se riječima: "općinska povjerenstva, a u slučajevima većih prirodnih i drugih nesreća, mogu se osnovati i posebna stručna povjerenstva iz točke 1. članka 11. ove uredbe, o čemu odlučuje općinsko povjerenstvo".
U stavku 3. na kraju teksta iza riječi "štete" točka se zamjenjuje zarezom i dodaju riječi: "kao i obuku praktične popune obrazaca predviđenih ovom uredbom. U nedostatku vlastitih stručnih osoba za izvođenje te obuke, prema potrebi, mogu se angažirati i članovi kantonalnog povjerenstva za odgovarajuća pitanja, a i članovi Federalnog povjerenstva".
Iza stavka 4. dodaju se novi st. 5. i 6., koji glase:
"Povjerenstva iz stavka 1. ovoga članka, procjenu štete vrše po zahtjevu općinskog načelnika, koji se podnosi povjerenstvu najkasnije u roku od tri dana po nastanku prirodne i druge nesreće koja je izazvala određene štete na materijalnim dobrima. Ovaj zahtjev se podnosi samostalno ili na inicijativu iz stavka 6. ovoga članka.
Inicijativu za procjenu štete mogu podnijeti i pravne osobe, državna tijela i građani koji su pretrpjeli određenu štetu na svojim materijalnim dobrima što se vrši prijavom o šteti. Prijava se podnosi službi civilne zaštite općine u roku od osam dana od nastanka prirodne i druge nesreće, a podnosi se na obrascu PR - Š, koji se nalazi u prilogu ove uredbe i čini njen sastavni dio".


Članak 12.


U članku 16. stavak 1. u prvom redu riječi: "Stručna povjerenstva" zamjenjuju se riječima: "Povjerenstva iz članka 15. stavak 1. ove uredbe".
U stavku 3. u prvom redu, riječ "stručne" briše se.
U stavku 4. u drugom redu iza riječi "Članka" dodaju se riječi: "i povjerenici civilne zaštite", a u istom redu riječ "stručnim" briše se.


Članak 13.


U članku 18. na početku riječi: "Stručna povjerenstva" zamjenjuju se riječima: "Povjerenstva iz članka 15. stavak 1. ove uredbe,".
Iza stavka 1. dodaje se novi stavak 2. koji glasi: "Iznimno, povjerenstva iz stavka 1. ovoga članka, mogu raditi i u manjem sastavu, koji mora imati najmanje natpolovičnu većinu članova povjerenstva, samo ako je odsutnost pojedinog člana povjerenstva nastala zbog bolesti, smrti, službene odsutnosti i sličnih razloga i ako povjerenstvo posao mora izvršiti u određenom roku".


Članak 14.


U članku 19. stavak 1. na početku riječi: "Stručna povjerenstva" zamjenjuju se riječima: "Povjerenstva iz članka 15. stavak 1. ove uredbe".
U stavku 9. riječi: "i neizravnim štetama" brišu se.


Članak 15.


U članku 20. stavak 1. u četvrtom redu riječi: "prikupljenim naturalnim" zamjenjuju se riječima: "utvrđenim novčanim".


Članak 16.


Iza članka 21. dodaje se novi podnaslov 4a. i članak 21 a. koji glase:


"4a. Preliminarna procjena štete


Članak 21 a.


U slučajevima kada općina traži pomoć od kantona, odnosno Federacije za žurne intervencije, vrsi se samo preliminarna procjena štete. Ovu štetu utvrđuje općinsko povjerenstvo neposrednim obilaskom područja koje je zahvatila prirodna i druga nesreća i procjenu štete utvrđuje na tiskanicama iz članka 25. stavak 3. ove uredbe.
Preliminarna procjena štete iz stavka 1. ovoga članka iskazana u novčanoj vrijednosti ne smije preći ukupna novčana sredstva koja budu utvrđena u konačnoj procjeni štete.
Preliminarna procjena štete služi samo za ostvarivanje pomoći iz stavka 1. ovoga članka."


Članak 17.


U članku 22. stavak 1. prva rečenica se mijenja i glasi: "Utvrđivanje procjene štete na oštećenim i uništenim materijalnim dobrima vrši se na temelju odgovarajućih cijena."


Članak 18.


U članku 25. stavak 1. iza točke 9) dodaju se nove toč. 10) i 11) koje glase:
" 10) tiskanica E - Š - Evidencija o nastalim štetama na području
općine;
11) obrazac PR - Š - prijava štete od prirodne i druge nesreće".
Iza stavka 2. dodaje se novi stavak 3. koji glasi:
1) obrazac PR - Š -1 - preliminarna procjena štete za općinu za traženje pomoći za žurne intervencije;
2) obrazac PR - Š - 2 - preliminarna procjena štete za kanton
za traženje pomoći za žurne intervencije".
Dosadašnji stavak 3. postaje stavak 4.


Članak 19.


U članku 26. iza stavka 6. dodaje se novi stavak 7., koji glasi:
"Izrada rezultata procjene štete vrši se u svim slučajevima kada su prirodne i druge nesreće iz članka 2. ove uredbe dovele do nastanka šteta na materijalnim dobrima, neovisno od toga dali je tražena i dodijeljena pomoć iz čl. 32a. i 33. ove uredbe".


Članak 20.


U članku 27. stavak 3. u prvom redu riječ "tri" zamjenjuje se riječju "četiri" , a u četvrtom redu iza riječi "šteta" dodaju se riječi: "jedan primjerak kantonalnom povjerenstvu,".


Članak 21.


U članku 29. stavak 1. točka 16., u drugom redu, riječi: "i naturalnim" brišu se. Stavak 4. briše se.


Članak 22.


U članku 30. točka 1) na kraju teksta točka zarez se zamjenjuje zarezom i dodaju riječi: "ako je donesen;".
Točka 4) briše se.
Dosadašnja toč. 5) i 6) postaju toč. 4) i 5).
Iza stavka 1. dodaje se novi stavak 2. koji glasi:
"Konačno izvješće o procijenjenoj šteti utvrđeno prema članku 29. i aktima iz stavka l. ovoga članka, dostavlja se tijelu iz članka 31. stavak 1. točka 1) ove uredbe na razmatranje i usvajanje najkasnije u roku od 15 dana od dana kada je općinsko povjerenstvo u cjelini završilo izradu izvješća o procijenjenoj šteti".


Članak 23.


U članku 32. stavak 2. u drugom redu riječi: "a provodi je općinsko povjerenstvo" zamjenjuju se riječima: "na temelju mišljenja stručnjaka za uzorak kojega odredi općinsko povjerenstvo".


Članak 24.


Iza podnaslova "12. Postupak traženje pomoći za saniranje šteta", dodaje se novi članak 32a. koji glasi:


"Članak 32a.


Općina, kanton i Federacija u svojim proračunima planiraju i osiguravaju sredstva za dodjelu pomoći i saniranje šteta nastalih od prirodnih i drugih nesreća, što se vrši sukladno odredbama čl. 182. do 184. Zakona o zaštiti i spašavanju.
Dodjela pomoći i saniranje šteta nastalih na materijalnim dobrima od prirodnih i drugih nesreća vrši se sukladno materijalnim mogućnostima općine, kantona i Federacije, a rješava se po posebnom propisu kojim se ureduju procedure, uvjeti, kriteriji i prioriteti za dodjelu pomoći, odnosno saniranje štete. Taj propis donose:
1) u općini - općinski načelnik, na prijedlog službe civilne zaštite općine;
2) u kantonu - vlada kantona, na prijedlog kantonalne uprave civilne zaštite;
3) u Federaciji - Vlada Federacije, na prijedlog Federalne uprave civilne zaštite.
U izradi propisa iz stavka 2. ovoga članka, sudjeluju - u općini - općinsko povjerenstvo, u kantonu - kantonalno povjerenstvo, a u Federaciji - Federalno povjerenstvo".


Članak 25.


Članak 33. mijenja se i glasi:
"Ako općinski načelnik procijeni da općina iz svojih sredstava ne može izvršiti zadaće na žurnom spašavanju ugroženih ljudi, odnosno saniranje svih šteta nastalih od prirodne ili druge nesreće važnih za stvaranje osnovnih (neophodnih) uvjeta za život ljudi na ugroženom području, može podnijeti zahtjev za traženje pomoći. Zahtjev se podnosi vladi kantona.
Ako su štete od prirodne i druge nesreće nastale na području dvije ili više općina ili na području cijelog kantona, a kanton nije u mogućnosti iz svojih sredstava izvršiti zadaće na žurnom spašavanju ugroženih ljudi, odnosno saniranje svih šteta neophodnih za život ljudi na ugroženom području, vlada kantona može podnijeti zahtjev Vladi Federacije za dodjelu pomoći za te namjene.
Zahtjevi iz st. 1. i 2. ovoga članka, rješavaju se sukladno propisu iz članka 32a. stavak 2. ove Uredbe."


Članak 26.


U članku 34. stavak 1. na kraju teksta točka se zamjenjuje zarezom i dodaju riječi: "a Federalna uprava civilne zaštite će sve tiskanice, tablice i priloge sa uputama za njihovo popunjavanje, izraditi u formatu pogodnom za elektronsku popunu usklađene sa odredbama ove uredbe i dostaviti tijelima civilne zaštite općine i kantona".


Članak 27.


Iza članka 34. dodaje se novi podnaslov 13a. i članak 34a. koji glase:


" 13a. Prava i dužnosti grada u utvrđivanju procjene šteta


Članak 34a.


Sva prava i dužnosti općine njenog povjerenstva za procjenu šteta i druga pitanja koja su ovom uredbom utvrđena za općinu, važe i za grad, kao jedinicu lokalne samouprave".


Članak 28.


Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Fedreracije BiH".


V broj 541/09
23. srpnja 2009. godine
Sarajevo

Premijer
Mustafa Mujezinović, v. r.


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Deseci tisuća ljudi na prosvjedima po Francuskoj tražili veće plaće i mir
VIDEO Ogromni neredi u Istanbulu. Prosvjednici mlate policiju, trgaju im štitove
Bivši kazahstanski ministar ubio suprugu (31). Tukao ju do smrti u restoranu
Britanija počela pritvarati migrante koji će biti deportirani u Ruandu
Obilne poplave u glavnom gradu Turske, očekuje se još kiše
Američki šef diplomacije s Netanyahuom u Izraelu. Traži više pomoći za Gazu
Učenik u Britaniji oštrim predmetom napao ljude u školi. Optužen za pokušaj ubojstva
VIDEO Stotine migranata podigle šatore u centru Dublina. Danas su rastjerani
Žestoki sukob propalestinskih prosvjednika i protuprosvjednika na kampusu u SAD-u
Ovaj grad je novi cilj Rusa. Ukrajinci očajni: "Sjetite se što se dogodilo lani"
Šojgu naručio još oružja za ratovanje u Ukrajini: "Isporuka mora biti brža"
VIDEO Kina počinje testiranja najnaprednijeg nosača aviona
Urušio se dio autoceste u Kini, najmanje 19 mrtvih
Nova anketa: Biden vodi ispred Trumpa, ali prednost je minimalna
Putinov propagandist: Spalite morone u Europi. Neka biraju - Posejdon ili Sotona
Zašto se slavi Praznik rada?
Burna rasprava o BiH u UN-u. Amerika stala uz Schmidta, Rusi uz Dodika
Ekstremna desnica u Austriji brutalno raste. Spominju "izvlačenje iz ludila EU"
Rusi opet napali Odesu, najmanje troje mrtvih
Izraelski tenkist ubio dvojicu suboraca






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Deseci tisuća ljudi na prosvjedima po Francuskoj tražili veće plaće i mir
VIDEO Ogromni neredi u Istanbulu. Prosvjednici mlate policiju, trgaju im štitove
Bivši kazahstanski ministar ubio suprugu (31). Tukao ju do smrti u restoranu
Britanija počela pritvarati migrante koji će biti deportirani u Ruandu
Obilne poplave u glavnom gradu Turske, očekuje se još kiše
Američki šef diplomacije s Netanyahuom u Izraelu. Traži više pomoći za Gazu
Učenik u Britaniji oštrim predmetom napao ljude u školi. Optužen za pokušaj ubojstva
VIDEO Stotine migranata podigle šatore u centru Dublina. Danas su rastjerani
Žestoki sukob propalestinskih prosvjednika i protuprosvjednika na kampusu u SAD-u
Ovaj grad je novi cilj Rusa. Ukrajinci očajni: "Sjetite se što se dogodilo lani"
Šojgu naručio još oružja za ratovanje u Ukrajini: "Isporuka mora biti brža"
VIDEO Kina počinje testiranja najnaprednijeg nosača aviona
Urušio se dio autoceste u Kini, najmanje 19 mrtvih
Nova anketa: Biden vodi ispred Trumpa, ali prednost je minimalna
Putinov propagandist: Spalite morone u Europi. Neka biraju - Posejdon ili Sotona
Zašto se slavi Praznik rada?
Burna rasprava o BiH u UN-u. Amerika stala uz Schmidta, Rusi uz Dodika
Ekstremna desnica u Austriji brutalno raste. Spominju "izvlačenje iz ludila EU"
Rusi opet napali Odesu, najmanje troje mrtvih
Izraelski tenkist ubio dvojicu suboraca


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

Burna rasprava o BiH u UN-u. Rusi: Stanje bi moglo izmaknuti kontroli

Ovo su detalji mirovnog sporazuma Rusa i Ukrajinaca. Gotovo sve je bilo dogovoreno

Kina - zemlja gdje je pritisak zbog obrazovanja sulud, a u životu uživaju samo starci

Zabio se u kuću u Londonu pa izašao i sjekao ljude mačem

Američko sveučilište suspendiralo studente koji su prosvjedovali za Palestinu

Rusija izgubila strateški važan otok

VIDEO Vulkan Ruang opet eruptirao, proglašena najviša razina uzbune

U Sjevernoj Karolini ubijena četiri policajca, četiri su ranjena. Napadač mrtav

Pogledajte kako igrači norveškog prvoligaša ulaze na teren preko ceste

U Keniji se urušila brana. Više od 40 mrtvih, među njima 17 djece





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi