TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Četvrtak 2.5.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








02.05.2024 - 00h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
79
UMJERENO ZAGADJEN
Upozorenje: Neke zagađujuće materije mogu uzrokovati zdravstvene probleme osobama koje su veoma osjetljive na zagađenje zraka. Takve osobe trebaju izbjegavati boravak vani i smanjiti naprezanje tokom boravka vani.

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 112

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



Uredba Vlade Federacije BiH za 2009. Na osnovu člana 19. stav l. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06, 8/06) u vezi sa članom 80. do 83. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 36/03, 37/03, 21/04 i 18/05), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 86. sjednici održanoj 21. januara 2009. godine, donosi


U R E D B U

O PRIMJENI ODGOJNIH PREPORUKA PREMA MALOLJETNICIMA


OPĆE ODREDBE


Dio prvi


Član 1.
(Sadržaj Uredbe)


Ovom Uredbom propisuje se način primjene odgojnih preporuka prema maloljetnim učiniteljima krivičnih djela, vrste i uvjeti za njihovu primjenu, ciljevi koji se njima žele postići, rokovi za primjenu i provođenje, te organi koji učestvuju u postupku.


Član 2.
(Nadležnost za primjenu odgojnih preporuka)


(1) Odgojne preporuke: osobno izvinjenje oštećenom, naknada štete oštećenom, redovito pohađanje škole, te posjećivanje odgojnih, obrazovnih, psiholoških i drugih savjetovališta iz člana 82. stav 1. tač. a) do c) i tačka h) Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: KZ FBiH), primjenjuje nadležni tužitelj.
(2) Odgojne preporuke: rad u korist humanitarne organizacije ili lokalne zajednice, prihvaćanje odgovarajućeg zaposlenja, smještaj u drugu obitelj, dom ili ustanovu, liječenje u odgovarajućoj zdravstvenoj ustanovi iz člana 82. stav. 1. tačka d) do g) KZ FBiH, primjenjuje nadležni sudac za maloljetnike.


Član 3.
(Principi primjene odgojnih preporuka)


Primjena odgojnih preporuka se zasniva na principima dobrovoljnosti, nepristrasnosti, neposrednosti, srazmjernosti i poštivanju građanskih i ljudskih prava, sve u najboljem interesu maloljetnika.


Član 4.
(Ciljevi primjene odgojnih preporuka)


(1) Odgojne preporuke imaju za cilj:
1. preusmjeravanje maloljetnog učinitelja krivičnog djela od redovitog krivičnog postupka kako bi se izbjegli negativni efekti na osobnost maloljetnika i njegov razvoj,
2. da maloljetnik sagleda posljedice svoga djela i preuzme odgovornost za ono što je učinio i
3. uticanje na maloljetnika da ponovo ne čini krivična djela.
(2) Ciljevi iz stava 1. ovog člana će se ostvariti:
1. davanjem mogućnosti maloljetnom učinitelju krivičnog djela i oštećenom da sami riješe slučaj kroz dijalog koji treba da dovede do međusobnog razumijevanja,
2. davanjem mogućnosti učinitelju krivičnog djela da ispravi grešku ili vraćanjem stvari pribavljene krivičnim djelom oštećenom ili namirenjem štete u visini vrijednosti stvari stečene krivičnim djelom ili davanjem satisfakcije oštećenom izvinjenjem ili izvršenjem određene obaveze u korist oštećenog, u korist druge osobe ili lokalne zajednice, i
3. aktivnim učešćem društvene zajednice u pružanju pomoći u reintegraciji maloljetnog učinitelja krivičnog djela i oštećenog, te prevenciji maloljetničke delinkvencije.


Član 5.
(Uvjeti primjene odgojnih preporuka)


(1) Prema maloljetnom učinitelju krivičnog djela koji priznaje izvršenje krivičnog djela i izrazi spremnost za pomirenje sa oštećenim iz člana 80. stav 3. KZ FBiH može se, shodno odluci nadležnog tužitelja ili suca za maloljetnike, primijeniti jedna ili više odgojnih preporuka.
(2) Odgojne preporuke se mogu primijeniti ukoliko je maloljetni učinitelj krivičnog djela počinio krivično djelo za koje je zaprijećena novčana kazna ili kazna zatvora do tri godine.


Član 6.
(Dužnost tužitelja i suca za maloljetnike)


(1) Nadležni tužitelj je dužan razmotriti mogućnost i opravdanost primjene jedne ili više odgojnih preporuka prema maloljetnom učinitelju prije donošenja odluke hoće li podnijeti zahtjev za pokretanje pripremnog postupka, ukoliko je maloljetnik počinio krivična djela iz člana 5. stav 2. ove Uredbe.
(2) Nadležni sudac za maloljetnike je dužan razmotriti mogućnost i opravdanost primjene jedne ili više odgojnih preporuka prije donošenja odluke o tome hoće li se složiti sa zahtjevom tužitelja za pokretanje pripremnog postupka prema maloljetnom učinitelju krivičnog djela iz člana 5. stav 2. ove Uredbe.


Član 7.
(Mogućnost i opravdanost primjene odgojnih preporuka)


(1) Mogućnost primjene odgojnih preporuka: osobno izvinjenje, naknada štete oštećenom i rad u korist humanitarne organizacije ili lokalne zajednice iz člana 44. stav 3. ove Uredbe postoji ako pored uvjeta predviđenih članom 5. ove Uredbe maloljetni učinitelj krivičnog djela i oštećeni prihvate da se konkretni slučaj riješi posredovanjem stručne osobe nadležnog organa starateljstva, a u slučajevima kada maloljetnik i oštećeni ne prihvate posredovanje, ili kada na posredovanje pristaje maloljetnik, ali ne i oštećeni, i obrnuto, ili kada se radi o slučaju da je oštećeni nepoznat, tada postoji mogućnost primjene neke druge odgojne preporuke, ako to opravdava najbolji interes maloljetnika.
(2) Opravdana je primjena odgojne preporuke prema maloljetnom učinitelju krivičnog djela, kad prikupljeni podaci pokazuju da pokretanje krivičnog postupka ne bi bilo svrsishodno, s obzirom na prirodu krivičnog djela i okolnosti pod kojima je učinjeno, raniji život i osobna svojstva maloljetnika.
(3) U skladu sa stavom 2. ovog člana primjena odgojnih preporuka je uvijek opravdana kada se maloljetnik prvi put pojavljuje kao učinitelj krivičnog djela, a u ostalim slučajevima kada to opravdava najbolji interes maloljetnika.


Član 8.
(Dostava predmeta nadležnom organu starateljstva)


(1) Kada tužitelj ili sudac za maloljetnike utvrde da su ispunjeni uvjeti, da postoji opravdanost i mogućnost za primjenu odgojne preporuke, predmet će dostaviti nadležnom organu starateljstva kao organu za provođenje postupka posredovanja, praćenja i izvještavanja o uspješnosti primjene odgojne preporuke.
(2) Rukovodilac nadležnog organa starateljstva će odrediti stručnu osobu za provođenje postupka posredovanja, praćenja i izvještavanja o uspješnosti primjene odgojne preporuke.


Član 9.
(Stručna osoba)


(1) Postupak posredovanja, praćenja i izvještavanja provodi stručna osoba nadležnog organa starateljstva.
(2) Stručna osoba u organu starateljstva koja provodi postupak posredovanja, praćenja i izvještavanja, treba da ispunjava slijedeće uvjete:
1. da je osoba sa radnim iskustvom i afinitetom za rad sa mladim,
2. da je osoba osposobljena za provođenje postupka posredovanja, praćenja i izvještavanja,
3. da je sposobna da procjenjuje, analizira i rješava problem,
4. da poštuje dostojanstvo i osjećaj osobne vrijednosti maloljetnika, oštećenog, te poznaje i razumije ljudska prava i potrebe djeteta i
5. da je osoba kod koje ne postoji sukob interesa.


Član 10.
(Izbor, primjena i trajanje odgojnih preporuka)


(1) Vodeći računa o sveukupnim interesima maloljetnika i oštećenog, izbor i primjena odgojne preporuke se vrši u saradnji sa roditeljima, usvojiteljima ili starateljima maloljetnika, te nadležnim organima starateljstva uz njihov savjetodavno-terapijski rad, shodno procjenama dijagnostičkog tima.
(2) Odgojne preporuke mogu trajati najduže godinu dana i mogu se izricati na pune sate, dane i mjesece.


Član 11.
(Zamjena i ukidanje odgojnih preporuka)


(1) Izrečena odgojna preporuka se može na osnovu zajedničkog prijedloga maloljetnika i oštećenog zamijeniti drugom odgojnom preporukom ako je izvršenje odgojne preporuke za maloljetnika preteško, o čemu ovlaštena stručna osoba organa starateljstva izvještava tužitelja ili suca za maloljetnike, navodeći poteškoće koje nalažu zamjenu izrečene odgojne preporuke. Ako tužitelj ili sudac za maloljetnike prihvati prijedlog, zamjena odgojne preporuke izvršava se na način kako su maloljetnik i oštećeni postigli sporazum.
(2) Izrečena odgojna preporuka se može ukinuti ako se postignuti sporazum krši o čemu stručna osoba nadležnog organa starateljstva izvještava tužitelja ili suca za maloljetnike navodeći u vezi sa tim kršenjem mišljenje maloljetnika, oštećenog i treće osobe, ako oštećeni nije direktno vezan za izvršenje odgojne preporuke. Tužitelj će u ovom slučaju podnijeti zahtjev za pokretanje pripremnog postupka, a sudac za maloljetnike postupiti po podnesenom zahtjevu za pokretanje pripremnog postupka.
(3) Zamjena i ukidanje odgojnih preporuka se može izvršiti i na prijedlog roditelja, usvojitelja ili staratelja maloljetnika.


Član 12.
(Evidencija odgojnih preporuka)


Evidenciju o izrečenim odgojnim preporukama, u okviru svoje nadležnosti, vode nadležna kantonalna tužiteljstva i općinski sudovi, a podaci o odgojnim preporukama mogu se dati samo nadležnim organima starateljstva.


Dio drugi


PRIMJENA ODGOJNIH PREPORUKA KOJE IZRIČE TUŽITELJ


A) OSOBNO IZVINJENJE OŠTEĆENOM


Član 13.
(Ročište u tužiteljstvu)


(1) Ukoliko nadležni tužitelj prilikom prijema i razmatranja izvještaja podnesenog od strane ovlaštene službene osobe, službene i odgovorne osobe drugog organa ili fizičke osobe, nade da su ispunjeni uvjeti iz člana 5. stav. 2 ove Uredbe, ili na prijedlog maloljetnika, njegovih roditelja, usvojitelja ili staratelja, njegovog branitelja, oštećenog ili njegovog punomoćnika, zakazat će ročište na kojem će se u prisustvu maloljetnika njegovih roditelja, usvojitelja ili staratelja, razmotriti mogućnost i opravdanost primjene odgojne preporuke iz člana 82. stav 1. tačka a)
KZ FiH.
(2) O ročištu iz stava 1. ovog člana bit će obaviješten branitelj maloljetnika, predstavnik organa starateljstva, oštećeni i njegov punomoćnik.
(3) Ukoliko maloljetnik prihvati ovakvu mogućnost i uz saglasnost njegovih roditelja, usvojitelja ili staratelja, nadležni tužitelj donosi naredbu o upućivanju predmeta nadležnom organu starateljstva radi provođenja postupka za izvinjenje maloljetnika oštećenom.
(4) Nadležni organ starateljstva je organ prema mjestu prebivališta maloljetnika i dužan je okončati postupak što hitnije, a najkasnije u roku od 45 dana od dana prijema predmeta od strane nadležnog tužitelja.


Postupak u organu starateljstva


Član 14.
(Ročište sa maloljetnikom)


(1) Nakon prijema predmeta, nadležni organ starateljstva provodi postupak za izvinjenje maloljetnika oštećenom i zakazuje ročište na koje poziva maloljetnika, njegove roditelje, usvojitelje ili staratelje i branitelja.
(2) Na zakazanom ročištu maloljetniku i njegovom roditelju, usvojitelju ili staratelju će se pojasniti mogućnost njegovog izvinjenja oštećenom, koja će se, ukoliko to maloljetnik prihvati, na slijedećem ročištu kao mogućnost ponuditi i oštećenom.
(3) Maloljetniku će se pojasniti svrsishodnost primjene odgojne preporuke i to da se ne pokreće pripremni postupak, da u svakom trenutku može odustati od provođenja primjene odgojne preporuke, da je to njegovo slobodno opredjeljenje i da nije obavezan pristati, ali da, ukoliko pristupi ovakvom načinu rješenja, mora iskazati spremnost da preuzme odgovornost za svoje postupke.
(4) Ujedno se maloljetnik upozorava da odustajanje ili neispunjenje obaveze ima za posljedicu pokretanje pripremnog postupka.
(5) O provedenom ročištu sačinjava se službena zabilješka.


Član 15.
(Ročište sa oštećenim)


(1) Ukoliko maloljetnik prihvati mogućnost primjene odgojne preporuke iz člana 13. ove Uredbe, nadležni organ starateljstva zakazuje novo ročište na koje poziva oštećenog i njegovog punomoćnika koji može biti prisutan na ročištu.
(2) Na zakazanom ročištu oštećenom se prezentira mogućnost i svrsishodnost primjene navedene odgojne preporuke, kao i daje maloljetnik prihvatio mogućnost primjene iste.
(3) Oštećenom se posebno obrazlaže da nije obavezan prihvatiti primjenu odgojne preporuke, da može u toku postupka odustati od istog, kao i da jasno izrazi svoje interese i zahtjeve.
(4) O provedenom ročištu sačinjava se službena zabilješka.


Član 16.
(Ročište sa maloljetnikom i oštećenim)


Ukoliko oštećeni prihvati mogućnost da mu se maloljetnik izvini za krivično djelo koje je počinio, kao i za posljedice koje su nastupile, nadležni organ starateljstva zakazuje novo zajedničko ročište na koje poziva maloljetnika, njegove roditelje, usvojitelje ili staratelje, branitelja, oštećenog i njegovog punomoćnika.


Član 17.
(Tok ročišta)


(1) Ukoliko su na zakazano ročište pristupili maloljetnik, njegov roditelj, usvojitelj ili staratelj, te oštećeni, sačinjava se zapisnik o razmatranju odgojne preporuke osobnog izvinjenja oštećenom.
(2) U zapisniku iz stava 1. ovog člana se utvrđuje ko je pristupio od pozvanih osoba iz člana 16. ove Uredbe.
(3) Nakon preduzimanja radnji iz st. 1. i 2. ovog člana ukratko se izlaže sadržaj razgovora koji je obavljen na posebnom ročištu sa maloljetnikom, kao i na posebnom ročištu sa oštećenim.
(4) Nakon izlaganja sadržaja razgovora iz stava 3. ovog člana, daje se mogućnost maloljetniku da iznese svoje razloge, a zatim i oštećenom da iznese svoje razloge za prihvaćanje izvinjenja.
(5) Po iznošenju razloga i izjašnjenja o izvinjenju iz stava 4. ovog člana maloljetniku i oštećenom se daje mogućnost međusobnog i direktnog komuniciranja, kao i postavljanja pitanja.
(6) Ovlašteni zaposlenik organa starateljstva obavještava maloljetnika i oštećenog da će u slučaju postizanja sporazuma o osobnom izvinjenju oštećenom biti naknadno pozvani u organ starateljstva radi izvršenja izrečene odgojne preporuke.
(7) Nakon što su maloljetnik i oštećeni postigli sporazum o osobnom izvinjenju oštećenom zapisnik o tome potpisuju ovlašteni zaposlenik organa starateljstva, maloljetnik, njegov roditelj, usvojitelj ili staratelj, oštećeni, te branitelj i punomoćnik oštećenog ukoliko su prisutni.


Član 18.
(Dostavljanje spisa tužitelju radi primjene odgojne preporuke)


(1) Nakon što je između maloljetnika i oštećenog postignut sporazum o osobnom izvinjenju oštećenom, organ starateljstva dostavlja spis nadležnom tužitelju koji donosi naredbu kojom se izriče odgojna preporuka osobnog izvinjenja oštećenom.
(2) Nakon dostavljanja spisa iz stava 1. ovog člana nadležni tužitelj, u roku od tri dana, dostavlja naredbu o primjeni odgojne preporuke osobnog izvinjenja oštećenom organu starateljstva radi njenog izvršenja.


Član 19.
(Ročište radi izvršenja odgojne preporuke)


(1) Nakon što organ starateljstva zaprimi naredbu kojom je izrečena odgojna preporuka, najdalje osam dana od prijema naredbe, održava ročište na koje se pozivaju osobe iz člana 17. stav 1. pa se u zapisnik direktno unosi izjava maloljetnika koji svojim riječima i na prikladan način izražava žaljenje i kajanje za krivično djelo koje je počinio, kao i za posljedice koje su time prouzrokovane.
(2) Nakon osobne isprike maloljetnika iz stava 1. ovog člana u zapisnik se direktno unose riječi oštećenog kojima prihvata izvinjenje maloljetnika.
(3) Zapisnik potpisuju ovlašteni zaposlenik organa starateljstva, maloljetnik, njegov roditelj, usvojitelj ili staratelj, oštećeni, te branitelj maloljetnika i punomoćnik oštećenog, ukoliko su prisutni.


Član 20.
(Vraćanje spisa tužitelju)


Nakon okončanja postupka ovlašteni zaposlenik organa starateljstva cio spis vraća nadležnom tužitelju radi donošenja konačne odluke.


Član 21.
(Odluka tužitelja)


(1) Ukoliko se maloljetnik osobno izvinuo oštećenom i ovaj to prihvatio, nadležni tužitelj donosi naredbu kojom određuje da se neće podnositi zahtjev za pokretanje pripremnog postupka sucu za maloljetnike prema maloljetnom učinitelju.
(2) Ukoliko oštećeni na zajedničkom ročištu nije iz određenih razloga prihvatio izvinjenje maloljetnika ili se maloljetnik nije izvinuo oštećenom, nadležni tužitelj stavlja zahtjev za pokretanje pripremnog postupka nadležnom sudu, te ujedno obavještava suca za maloljetnike da nije uspjelo provođenje postupka za primjenu odgojne preporuke osobnog izvinjenja oštećenom kod nadležnog organa starateljstva.
(3) Nadležni tužitelj je dužan da u roku od osam dana od dana povratka spisa od nadležnog organa starateljstva donese svoju odluku iz st. 1. ili 2. ovog člana.


B) NAKNADA ŠTETE OŠTEĆENOM


Član 22.
(Ročište u tužiteljstvu)


(1) Ukoliko nadležni tužitelj prilikom prijema i razmatranja izvještaja podnesenog od strane ovlaštene službene osobe, službene i odgovorne osobe drugog organa ili fizičke osobe, nade da su ispunjeni uvjeti iz člana 5. stav 2. ove Uredbe, ili na prijedlog maloljetnika, njegovih roditelja, usvojitelja ili staratelja, njegovog branitelja, oštećenog ili njegovog punomoćnika, zakazat će ročište na kojem će se u prisustvu maloljetnika, njegovih roditelja, usvojitelja ili staratelja razmotriti mogućnost i opravdanost primjene odgojne preporuke naknada štete oštećenom iz člana 82. stav 1. tačka b) KZ FBiH.
(2) O ročištu će biti obaviješten branitelj maloljetnika, predstavnik organa starateljstva, oštećeni i njegov punomoćnik.
(3) Ukoliko maloljetnik prihvati i uz saglasnost njegovih roditelja, usvojitelja ili staratelja nadležni tužitelj donosi naredbu o upućivanju predmeta nadležnom organu starateljstva radi provođenja postupka za naknadu štete oštećenom.
(4) Naredba iz stava 3. ovog člana donosi se ukoliko je oštećenom nanesena znatna materijalna šteta, a maloljetnik, odnosno njegovi roditelji, usvojitelji ili staratelji su u mogućnosti da je naknade, ili da maloljetnik naknadi štetu osobnim radom koji može trajati najviše 60 sati u periodu od tri mjeseca, ali tako da taj rad ne ometa njegovo školovanje ili zaposlenje, odnosno da ne šteti njegovom ugledu i dostojanstvu.
(5) Nadležni organ starateljstva je organ prema mjestu prebivališta maloljetnika i dužan je okončati postupak što hitnije, a najkasnije u roku od 90 dana od dana prijema predmeta od strane nadležnog tužitelja.


Postupak u organu starateljstva


Član 23.
(Ročište sa maloljetnikom)


(1) Nakon prijema predmeta zaduženi zaposlenik nadležnog organa starateljstva proučava predmet i zakazuje ročište na koje poziva maloljetnika, njegove roditelje, usvojitelje ili staratelje i branitelja.
(2) Na zakazanom ročištu maloljetniku i njegovom roditelju, usvojitelju ili staratelju će se pojasniti mogućnost naknade štete oštećenom, ukoliko je to maloljetnik u mogućnosti, i koja će se, ako to maloljetnik prihvati, na slijedećem ročištu kao mogućnost ponuditi i oštećenom.
(3) Maloljetniku će se pojasniti svrsishodnost primjene odgojne preporuke i to: da se ne pokreće pripremni postupak, da u svakom trenutku može odustati od primjene odgojne preporuke, da je to njegovo slobodno opredjeljenje i da nije obavezan pristati, ali da, ukoliko pristupi ovakvom načinu rješenja, mora iskazati spremnost da preuzme odgovornost za svoje postupke, odnosno da u ostavljenom roku naknadi štetu oštećenom.
(4) Svrha osobnog rada maloljetnika mora biti usmjerena prvenstveno na naknadu štete nastale krivičnim djelom, s tim što ekonomski efekat rada nije odlučujući.
(5) Maloljetniku će se prezentirati iznos štete koju je oštećeni iskazao prilikom prijavljivanja krivičnog djela, te će se isti izjasniti da li je u mogućnosti da naknadi toliku visinu štete ili će ponuditi neki drugi iznos radi naknade.
(6) O provedenom ročištu sačinjava se službena zabilješka.


Član 24.
(Ročište sa oštećenim)


(1) Ukoliko maloljetnik prihvati mogućnost primjene odgojne preporuke iz člana 22. ove Uredbe, nadležni organ starateljstva zakazuje novo ročište na koje poziva oštećenog i njegovog punomoćnika koji može biti prisutan ročištu.
(2) Na zakazanom ročištu oštećenom se prezentira mogućnost i svrsishodnost primjene navedene odgojne preporuke, kao i da je maloljetnik prihvatio mogućnost primjene iste.
(3) Oštećenom se posebno obrazlaže da nije obavezan prihvatiti ovakav način rješenja, da može u toku postupka odustati od istog, kao i da jasno izrazi svoje interese i zahtjeve.
(4) Oštećenom će se prezentirati iznos štete koju je maloljetnik spreman naknaditi, a shodno svojim mogućnostima, te ukoliko se ponuđeni iznos razlikuje od iznosa koji je oštećeni naznačio prilikom prijavljivanja krivičnog djela, dat će mu se mogućnost da se izjasni da li i dalje zahtijeva iznos koji je prvobitno naveo ili je saglasan sa iznosom koji je maloljetnik spreman naknaditi, odnosno sa osobnim radom maloljetnika za određeni broj sati u periodu od tri mjeseca.
(5) O provedenom ročištu sačinjava se službena zabilješka.


Član 25.
(Ročište sa maloljetnikom i oštećenim)


Ukoliko oštećeni prihvati mogućnost da mu maloljetnik nadoknadi štetu koju mu je počinio krivičnim djelom, nadležni organ starateljstva zakazuje novo ročište na koje poziva maloljetnika, njegove roditelje, usvojitelje ili staratelje, njegovog branitelja, oštećenog i njegovog punomoćnika u cilju pronalaženja zajedničkog rješenja.


Član 26.
(Tok ročišta)


(1) Ukoliko su na zakazano ročište pristupili maloljetnik, i njegov roditelj, usvojitelj ili staratelj, te oštećeni, sačinjava se zapisnik o razmatranju odgojne preporuke naknada štete oštećenom.
(2) U zapisniku se utvrđuje ko je pristupio od pozvanih osoba iz člana 25. ove Uredbe.
(3) Nakon preduzimanja radnji iz st. 1. i 2. ovog člana ukratko se izlaže sadržaj razgovora koji je obavljen na posebnom ročištu sa maloljetnikom, kao i na posebnom ročištu sa oštećenim.
(4) Nakon izlaganja sadržaja razgovora iz stava 3. ovog člana, daje se mogućnost maloljetniku da iznese svoje razloge, a zatim i oštećenom da iznese svoje razloge za prihvaćanje ili neprihvaćanje naknade štete, te se maloljetnik i oštećeni ponovo izjašnjavaju i to maloljetnik o visini štete koju je spreman naknaditi, kao i oštećeni o visini štete koju zahtijeva da mu se naknadi.
(5) Po iznošenju razloga i izjašnjenja o visini štete iz stava 4. ovog člana, maloljetniku i oštećenom se daje mogućnost međusobnog i direktnog komuniciranja, kao i postavljanja pitanja.
(6) Maloljetnik i oštećeni mogu se dogovoriti da se šteta namiri vraćanjem stvari pribavljene krivičnim djelom ili njene protuvrijednosti u određenom novčanom iznosu ili osobnim radom u korist oštećenog, koji je prilagođen osobi, uzrastu i mogućnostima maloljetnika, o čemu će mišljenje dati nadležni organ starateljstva.
(7) Ako se maloljetnik i oštećeni dogovore oko visine naknade štete, ili o broju sati osobnog rada maloljetnika koji ne može da bude duži od tri mjeseca, isti će se istovremeno dogovoriti i oko načina na koji će nadležni organ starateljstva biti obaviješten da je šteta izmirena tako što će maloljetnik donijeti priznanicu o uplaćenom iznosu ili da će oštećeni obavijestiti organ starateljstva. Zapisnik o sporazumu o naknadi štete će potpisati ovlašteni zaposlenik organa starateljstva, maloljetnik, njegov roditelj, usvojitelj ili staratelj, branitelj, oštećeni i punomoćnik oštećenog ukoliko su prisutni.
(8) Ukoliko su se maloljetnik i oštećeni dogovorili da nastali spor riješe primjenom odgojne preporuke naknade štete oštećenom, ali se nisu dogovorili oko visine naknade štete, ovlašteni zaposlenik organa starateljstva o navedenom obavještava tužitelja koji donosi naredbu da vještak finansijske struke na osnovu uvida u spis da svoj nalaz i mišljenje o visini štete koja je prouzrokovana.
(9) Vještak finansijske struke je dužan svoj pisani nalaz i mišljenje dostaviti u roku od osam dana od dana donošenja naredbe o vještačenju.


Član 27.
(Ročište radi izjašnjenja o nalazu i mišljenju vještaka)


(1) Nakon što vještak finansijske struke dostavi svoj pisani nalaz i mišljenje o visini štete koju je maloljetnik dužan naknaditi oštećenom, zakazuje se novo ročište na koje se pozivaju sve osobe iz člana 25. ove Uredbe, kako bi se maloljetnik i oštećeni izjasnili o pisanom nalazu i mišljenju vještaka.
(2) Ako maloljetnik, njegov roditelj, usvojitelj ili staratelj, te oštećeni prihvate nalaz i mišljenje vještaka u pogledu iznosa štete koji je utvrdio vještak, dogovorit će se istovremeno i oko načina na koji će nadležni organ starateljstva biti obaviješten da je šteta izmirena tako što će maloljetnik donijeti priznanicu o uplaćenom iznosu ili da će oštećeni obavijestiti organ starateljstva.
(3) Ukoliko se maloljetnik, njegov roditelj, usvojitelj ili staratelj, te oštećeni nisu saglasili sa pisanim nalazom i mišljenjem vještaka u pogledu iznosa nastale štete, takve izjave maloljetnika i oštećenog će se unijeti direktno u zapisnik.
(4) Zapisnik će potpisati ovlašteni zaposlenik organa starateljstva, maloljetnik, njegov roditelj, usvojitelj ili staratelj, oštećeni, te branitelj i punomoćnik oštećenog ukoliko su prisutni.


Član 28.
(Dostavljanje spisa tužitelju radi primjene odgojne preporuke)


(1) Nakon što je između maloljetnika i oštećenog postignut sporazum o naknadi štete organ starateljstva dostavlja spis nadležnom tužitelju koji donosi naredbu kojom se izriče odgojna preporuke naknade štete oštećenom
(2) Nadležni tužitelj nakon izricanja odgojne preporuke iz stava 1. ovog člana, dostavlja naredbu o primjeni odgojne preporuke naknade štete oštećenom organu starateljstva radi njenog izvršenja.


Član 29.
(Ročište radi izvršenja odgojne preporuke)


(1) Organ starateljstva zakazuje ročište na koje se pozivaju osobe iz člana 22. stav 1. ove Uredbe pa se u zapisnik direktno unose riječi maloljetnika kojima izražava spremnost za naknadu štete oštećenom u tačno određenom iznosu, odnosno tačan broj sati osobnog rada maloljetnika u periodu od tri mjeseca,
(2) Zatim se u zapisnik direktno unose riječi oštećenog da prihvata da mu se nadoknadi navedeni iznos štete, odnosno da je spreman da mu maloljetnik nadoknadi štetu svojim osobnim radom u određenom broju sati u periodu od tri mjeseca
(3) Zapisnik potpisuju ovlašteni zaposlenik organa starateljstva, maloljetnik, njegov roditelj, usvojitelj ili staratelj, oštećeni, te branitelj i punomoćnik oštećenog ukoliko su prisutni.


Član 30.
(Obavještavanje tužitelja o toku izvršenja preporuke)


Nakon što su se maloljetnik i oštećeni dogovorili da maloljetnik nadoknadi štetu u ostavljenom roku, ili osobnim radom u određenom broju sati u periodu od tri mjeseca, nadležni organ starateljstva nadzire ispunjenje ove obaveze i o tome najmanje jednom mjesečno obavještava nadležnog tužitelja.


Član 31.
(Vraćanje spisa tužitelju)


Nakon okončanja postupka ovlašteni zaposlenik organa starateljstva cio spis vraća nadležnom tužitelju radi donošenja konačne odluke.


Član 32.
(Odluka tužitelja)


(1) Ukoliko je maloljetnik naknadio štetu oštećenom nadležni tužitelj donosi naredbu da se neće podnositi zahtjev za pokretanje pripremnog postupka
(2) Ukoliko maloljetnik ne naknadi štetu oštećenom u ostavljenom roku ili ne obavi osobno rad u određenom broju sati, odnosno ukoliko maloljetnik ne prihvati mogućnost primjene odgojne preporuke ili oštećeni, kao i ukoliko se nisu saglasili oko visine naknade štete, odnosno nisu prihvatili nalaz i mišljenje vještaka finansijske struke, nadležni tužitelj stavlja zahtjev za pokretanje pripremnog postupka sucu za maloljetnike i ujedno obavještava suca za maloljetnike da nije uspjelo provođenje postupka za primjenu odgojne preporuke naknade štete oštećenom kod nadležnog organa starateljstva.
(3) Nadležni tužitelj je dužan da u roku od osam dana od dana prijema spisa od nadležnog organa starateljstva donese svoju odluku iz stava 1. ili 2. ovog člana.


C) REBOVITO POHAĐANJE ŠKOLE


Član 33.
(Ročište u tužiteljstvu)


Ukoliko nadležni tužitelj prilikom prijema i razmatranja izvještaja podnesenog od strane ovlaštene službene osobe, službene i odgovorne osobe drugog organa ili fizičke osobe, nade da su ispunjeni uvjeti iz člana 5. stav 2. ove Uredbe, ili na prijedlog maloljetnika, njegovih roditelja, usvojitelja ili staratelja, te njegovog branitelja, zakazat će ročište na kojem će, u prisustvu maloljetnika, njegovih roditelja, usvojitelja ili staratelja, a kojem mogu prisustvovati branitelj kao i predstavnik organa starateljstva, razmotriti mogućnost primjene odgojne preporuke redovitog pohađanja škole iz člana 82. stav 1. tačka c) KZ FBiH.


Član 34.
(Naredba tužitelja)


(1) U slučaju da nadležni tužitelj nakon razmatranja mogućnosti primjene odgojne preporuke iz člana 33. ove Uredbe utvrdi na osnovu izvještaja organa starateljstva i opravdanost iste, posebno u slučaju kada se utvrdi da je maloljetnik sklon napuštanju časova u školi ili da je u to vrijeme počinio krivično djelo, a što je sve uvjetovano pristankom maloljetnika kao i njegovih roditelja, usvojitelja ili staratelja, donijet će naredbu o primjeni odgojne preporuke kojom će se naložiti maloljetniku redovito pohađanje škole.
(2) U naredbi se određuje vrijeme trajanja preporuke iz stava 1. ovog člana, koje može trajati najduže jednu godinu.
(3) Maloljetnik se upoznaje da u tom roku odgojna preporuka može biti zamijenjena drugom ili ukinuta, odnosno ukoliko je ne bude ispunjavao da može biti pokrenut pripremni postupak.


Član 35.
(Nadzor nad izvršenjem odgojne preporuke)


Naredba iz člana 34. stav 1. ove Uredbe se dostavlja nadležnom organu starateljstva koji prati ispunjenje ove preporuke u saradnji sa odgovornom osobom iz škole koju pohađa maloljetnik i uz njihov savjetodavni rad i najmanje jednom mjesečno o tome izvještava nadležnog tužitelja.


Član 36.
(Naredba tužitelja)


(1) Ako maloljetnik u potpunosti ispuni odgojnu preporuku iz člana 34. stav 1. ove Uredbe, o čemu konačni izvještaj podnosi nadležni organ starateljstva, nadležni tužitelj će donijeti naredbu da se neće podnositi zahtjev za pokretanje pripremnog postupka nadležnom sudu.
(2) Naredbu iz stava 1. ovog člana tužitelj može donijeti i ako maloljetnik djelimično ispuni odgojnu preporuku iz člana 34. stav 1. ove Uredbe, ukoliko nade da pokretanje postupka obzirom na prirodu kaznenog djela i okolnosti pod kojim je učinjeno, raniji život maloljetnika, njegova osobna svojstva i razloge neispunjenja obaveze, ne bi bilo svrsishodno.
(3) Ako maloljetnik ne ispuni odgojnu preporuku ili je ispuni djelimično, ali u mjeri koja opravdava pokretanje postupka o čemu je mjerodavno mišljenje nadležnog organa starateljstva u saradnji sa odgovornom osobom iz škole, nadležni tužitelj stavlja zahtjev za pokretanje pripremnog postupka, te ujedno obavještava suca za maloljetnike da nije uspjela primjena odgojne preporuke redovitog pohađanje škole.


D) POSJEĆIVANJE ODGOJNIH, OBRAZOVNIH, PSIHOLOŠKIH I DRUGIH SAVJETOVALIŠTA


Član 37.
(Ročište u tužiteljstvu)


Ukoliko nadležni tužitelj prilikom prijema i razmatranja izvještaja podnesenog od strane ovlaštene službene osobe, službene i odgovorne osobe drugog organa ili fizičke osobe, nade da su ispunjeni uvjeti iz člana 5. stav 2. ove Uredbe, ili na prijedlog maloljetnika, njegovih roditelja, usvojitelja ili staratelja, te njegovog branitelja, zakazat će ročište na koje će, u prisustvu maloljetnika, njegovih roditelja, usvojitelja ili staratelja a kojem mogu prisustvovati branitelj kao i predstavnik organa starateljstva, razmotriti mogućnost primjene odgojne preporuke posjećivanja odgojnih, obrazovnih, psiholoških i drugih savjetovališta iz člana 82. stav 1. tačka h) KZ FBiH.


Član 38.
(Naredba tužitelja)


(1) U slučaju da nadležni tužitelj nakon razmatranja mogućnosti primjene odgojne preporuke iz člana 37. ove Uredbe utvrdi i opravdanost iste, posebno kada se od strane vještaka neuropsihijatra utvrdi da je maloljetnik počinio krivično djelo pod uticajem alkohola ili usljed upotrebe opojnih droga ili drugih psihičkih stanja ili duševnih oboljenja, a što je sve uvjetovano pristankom maloljetnika kao i njegovih roditelja, usvojitelja ili staratelja, donijeće naredbu kojom će se maloljetniku naložiti posjećivanje odgojnih, obrazovnih, psiholoških i drugih savjetovališta.
(2) Ukoliko se na osnovu izvještaja organa starateljstva utvrdi da se radi o maloljetniku koji nema dovoljno obrazovanja, a izrazi spremnost za daljim obrazovanjem, može se odrediti da isti pohađa posebne kurseve za stručno osposobljavanje, kako bi se pripremio za polaganje ispita kojim se provjerava njegovo znanje.
(3) U naredbi se određuje vrijeme trajanja preporuke iz stava 1. ovog člana i to period od šest mjeseci do jedne godine.
(4) Maloljetnik se upoznaje da u roku iz stava 3. ovog člana odgojna preporuka može biti zamijenjena drugom ili ukinuta, odnosno ukoliko je ne bude ispunjavao da može biti pokrenut pripremni postupak.


Član 39.
(Nadzor nad izvršenjem odgojne preporuke)


(1) Naredba iz članka 38. stavak 1. ove Uredbe se dostavlja nadležnom organu starateljstva koji će u zavisnosti od nalaza i mišljenja vještaka neuropsihijatra izvršiti odabir savjetovališta, te u saradnji sa odgovornom osobom iz odabranog savjetovališta, sačiniti program rada sa maloljetnikom i njegovog uključenja u pojedinačni ili grupni tretman, odnosno u saradnji sa odgovarajućom ustanovom program pohađanja kursa i polaganja ispita.
(2) Nadležni organ starateljstva prati ispunjenje ove preporuke u saradnji sa odgovornom osobom iz savjetovališta, odnosno ustanove i najmanje jednom mjesečno o tome izvještava nadležnog tužitelja.


Član 40.
(Naredba tužitelja)


(1) Ako maloljetnik u potpunosti ispuni odgojnu preporuku iz člana 38. stav 1. ove Uredbe, o čemu konačni izvještaj podnosi nadležni organ starateljstva, nadležni tužitelj će donijeti naredbu da se neće podnositi zahtjev za pokretanje pripremnog postupka sucu za maloljetnike.
(2) Naredbu iz stava 1. ovog člana tužitelj može donijeti i ako maloljetnik djelimično ispuni odgojnu preporuku iz člana 38. stav 1. ove Uredbe ukoliko nade da pokretanje postupka, obzirom na prirodu krivičnog djela i okolnosti pod kojim je učinjeno, raniji život maloljetnika, njegova osobna svojstva i razloge neispunjenja obaveze, ne bi bilo svrsishodno.
(3) Ako maloljetnik ne ispuni odgojnu preporuku ili je ispuni djelimično, ali u mjeri koja opravdava pokretanje postupka o čemu je mjerodavno mišljenje nadležnog organa starateljstva, nadležni tužitelj stavlja zahtjev za pokretanje pripremnog postupka sucu za maloljetnike, te ujedno obavještava suca za maloljetnike da nije uspjela primjena odgojne preporuke posjećivanja odgojnih, obrazovnih, psiholoških i drugih savjetovališta.


Dio treći


PRIMJENA ODGOJNIH PREPORUKA KOJE IZRIČE SUDAC ZA MALOLJETNIKE


A) RAD U KORIST HUMANITARNE ORGANIZACIJE ILI LOKALNE ZAJEDNICE


Član 41.
(Ročište prije pokretanja pripremnog postupka)


Ukoliko sudac za maloljetnike prilikom prijema zahtjeva za pokretanje pripremnog postupka podnesenog od strane nadležnog tužitelja nađe da su ispunjeni uvjeti iz člana 5. stav 2. ove Uredbe, ili na prijedlog maloljetnika, njegovih roditelja, usvojitelja ili staratelja, njegovog branitelja, nadležnog organa starateljstva, te oštećenog ili njegovog punomoćnika, zakazat će ročište na kojem će u prisustvu maloljetnika i njegovih roditelja, usvojitelja ili staratelja, a kojem mogu prisustvovati branitelj maloljetnika i predstavnik organa starateljstva, razmotriti mogućnost primjene odgojne preporuke rada u korist humanitarne organizacije ili lokalne zajednice iz člana 82. stav 1. tačka d) KZ.FBiH.


Član 42.
(Rješenje o primjeni odgojne preporuke)


Ako u toku ročišta sudac za maloljetnike nakon razmatranja mogućnosti primjene odgojne preporuke iz člana 41. ove Uredbe utvrdi na osnovu izvještaja organa starateljstva i opravdanost iste, a posebno kada utvrdi da bi svrha rada odnosno posla bila prvenstveno usmjerena na to da se otklone štetne posljedica krivičnog djela koje je počinio maloljetnik, a što je sve uvjetovano pristankom maloljetnika i njegovom sviješću da je potrebna njena primjena, te saglasnošću njegovih roditelja, usvojitelja ili staratelja, donijet će rješenje kojim se izriče odgojna preporuka kojom će se maloljetniku naložiti da se bez naknade uključi u rad humanitarne organizacije ili lokalne zajednice.


Član 43.
(Izbor rada ili posla koji će maloljetnik obaviti)


Izbor rada odnosno posla izvršit će sudac za maloljetnike, po pribavljenom mišljenju nadležnog organa starateljstva, vodeći računa da rad, odnosno posao ne može biti usmjeren na postizanje ekonomske koristi, i da ne smije prevazilaziti fizičke mogućnosti maloljetnika, štetiti njegovom zdravlju, ugledu i dostojanstvu, niti ometati školovanje maloljetnika.


Član 44.
(Izbor ustanove i organizacije u kojoj će se rad obavljati)


(1) Federalno ministarstvo rada i socijalne politike donosi opće kriterije za izbor odgovarajućih ustanova i organizacija u javnom i društvenom sektoru.
(2) Nadležni organ starateljstva radi stvaranja uvjeta za primjenu odgojne preporuke iz člana 41. ove Uredbe, nakon što na lokalnom nivou izvrši izbor ustanova i organizacija u javnom i društvenom sektoru i nevladinih organizacija koje se bave poslovima od socijalnog, lokalnog ili ekološkog sadržaja, sačinit će njihovu listu i sa njima zaključiti posebne sporazume.
(3) Rad u korist lokalne zajednice predstavlja i rad u korist fizičke osobe i to u slučaju kada maloljetnik i oštećeni postignu sporazum da se odgojna preporuka ima izvršiti u korist te osobe.
(4) O sačinjenoj listi koja sadrži kratak opis rada tih ustanova i organizacija, kao i o zaključenim posebnim sporazumima, nadležni organ starateljstva upoznaje suca za maloljetnike.


Član 45.
(Vrijeme izvršavanja odgojne preporuke)


(1) Rješenjem o primjeni odgojne preporuke o uključivanju maloljetnika u rad humanitarne organizacije ili lokalne zajednice sudac za maloljetnike odredit će da maloljetnik može da radi najviše 60 sati u periodu od tri mjeseca, ali tako da taj rad ne ometa njegovo školovanje ili zaposlenje.
(2) Rukovodilac organizacije ili ustanove u kojoj se provodi odgojna preporuka će, uz poštivanje principa povjerljivosti, donijeti rješenje o određivanju osobe za rad sa maloljetnikom koja po svojim osobnim svojstvima može vršiti pozitivan uticaj na odgoj i razvoj maloljetnika.
(3) Maloljetnik se upoznaje da u roku iz stava 1. ovog člana ova odgojna preporuka može biti zamijenjena drugom odgojnom preporukom ili ukinuta i da će se započeti sa vođenjem pripremnog postupka.


Član 46.
(Nadzor nad izvršenjem odgojne preporuke)


Rješenje o primjeni odgojne preporuke rada u korist humanitarne organizacije ili lokalne zajednice dostavlja se nadležnom organu starateljstva koji prati ispunjenje ove preporuke u saradnji sa odgovornom osobom iz ustanove ili organizacije u kojoj radi maloljetnik i najmanje jednom mjesečno o tome izvještava suca za maloljetnike.


Član 47.
(Rješenje suca za maloljetnike)


(1) Ako maloljetnik u potpunosti ispuni odgojnu preporuku iz člana 41. ove Uredbe, o čemu izvještaj podnosi organ starateljstva, sudac za maloljetnike donosi rješenje da se neće pokretati pripremni postupak prema maloljetniku.
(2) Rješenje iz stava 1. ovog člana sudac za maloljetnike može donijeti i u slučaju da maloljetnik djelimično ispuni odgojnu preporuku iz člana 41. ove Uredbe, i ukoliko nađe da pokretanje postupka obzirom na prirodu krivičnog djela i okolnosti pod kojim je učinjeno, raniji život maloljetnika, njegova osobna svojstva i razloge neispunjenja obaveze ne bi bilo svrsishodno.
(3) Ako maloljetnik ne ispuni izrečenu odgojnu preporuku, ili je ispuni samo djelimično, ali u mjeri koja opravdava pokretanje krivičnog postupka, o čemu je mjerodavno mišljenje nadležnog organa starateljstva, sudac za maloljetnike će započeti sa vođenjem pripremnog postupka.


B) PRIHVAĆANJE ODGOVARAJUĆEG ZAPOSLENJA


Član 48.
(Ročište prije pokretanja pripremnog postupka)


Ukoliko sudac za maloljetnike prilikom prijema zahtjeva za pokretanje pripremnog postupka podnesenog od strane nadležnog tužitelja nade da su ispunjeni uvjeti iz člana 5. stav 2. ove Uredbe, ili na prijedlog maloljetnika, njegovih roditelja, usvojitelja ili staratelja, njegovog branitelja i nadležnog organa starateljstva zakazat će ročište na kojem će, u prisustvu maloljetnika i njegovih roditelja, usvojitelja ili staratelja a kojem mogu prisustvovati branitelj maloljetnika i predstavnik organa starateljstva, razmotriti mogućnost primjene odgojne preporuke prihvatanja odgovarajućeg zaposlenja iz člana 82. stav 1. tačka e)
KZ FBiH.


Član 49.
(Rješenje o primjeni odgojne preporuke)


Ako u toku ročišta sudac za maloljetnike nakon razmatranja mogućnosti primjene odgojne preporuke iz člana 48. ove Uredbe utvrdi na osnovu izvještaja organa starateljstva i opravdanost primjene preporuke, a posebno kada utvrdi da bi se odgovarajućim zaposlenjem otklonili propusti u odgoju maloljetnika zbog njegove radne neangažovanosti u društvu, a što je sve uvjetovano pristankom maloljetnika i njegovom sviješću da je potrebna njena primjena, te saglasnošću njegovih roditelja, usvojitelja ili staratelja, donijeće rješenje kojim se izriče odgojna preporuka kojom će se maloljetniku naložiti da prihvati odgovarajuće zaposlenje.


Član 50.
(Izbor zaposlenja)

Izbor odgovarajućeg zaposlenja za maloljetnika izvršit će sudac za maloljetnike, nakon izjašnjenja maloljetnika, a po pribavljenom mišljenju nadležnog organa starateljstva, vodeći računa da odgovarajuće zaposlenje bude u skladu sa slobodom izbora zanimanja i da ne može biti usmjereno na postizanje ekonomske koristi, i da ne smije prevazilaziti fizičke mogućnosti maloljetnika, štetiti njegovom zdravlju, ugledu i dostojanstvu, niti ometati školovanje maloljetnika.


Član 51.
(Izbor preduzeća i ustanova)


(1) Federalno ministarstvo rada i socijalne politike donosi opće kriterije za izbor odgovarajućih preduzeća i ustanova u javnom i društvenom sektoru.
(2) Nadležni organ starateljstva radi stvaranja uvjeta za primjenu odgojne preporuke iz člana 48. ove Uredbe, izvršit će na lokalnom nivou izbor odgovarajućih preduzeća i ustanova, sačinit će njihovu listu i sa njima zaključiti posebne sporazume.
(3) O sačinjenoj listi iz stava 2. ovog člana koja sadrži kratak opis rada preduzeća i ustanova, kao i o zaključenim posebnim sporazumima, nadležni organ starateljstva upoznaje suca za maloljetnike.


Član 52.
(Vrijeme izvršavanja odgojne preporuke)


Rješenjem o primjeni odgojne preporuke prihvaćanje odgovarajućeg zaposlenja sudac za maloljetnike odredit će vrijeme njenog trajanja koje ne može biti duže od jedne godine, odnosno upoznat će maloljetnika da u tom roku ova odgojna preporuka može biti zamijenjena drugom odgojnom preporukom ili ukinuta i da će se započeti sa vođenjem pripremnog postupka.


Član 53.
(Nadzor nad izvršenjem odgojne preporuke)


Rješenje o primjeni odgojne preporuke prihvatanja odgovarajućeg zaposlenja dostavlja se nadležnom organu starateljstva koji prati ispunjenje ove preporuke u saradnji sa odgovornom osobom iz preduzeća i ustanove u kojoj radi maloljetnik i najmanje jednom mjesečno o tome izvještava suca za maloljetnike.


Član 54.
(Rješenje suca za maloljetnike)


(1) Ako maloljetnik u potpunosti ispuni izrečenu odgojnu preporuku iz člana 48. ove Uredbe, o čemu izvještaj podnosi organ starateljstva, sudac za maloljetnike donosi rješenje da se neće pokrenuti pripremni postupak.
(2) Rješenje iz stava 1. ovog člana sudac za maloljetnike može donijeti i u slučaju da maloljetnik djelimično ispuni odgojnu preporuku iz članka 48. ove Uredbe, i ukoliko nade da pokretanje postupka obzirom na prirodu krivičnog djela i okolnosti pod koji je učinjeno, raniji život maloljetnika, njegova osobna svojstva i razloge neispunjenja obaveze ne bi bilo svrsishodno.
(3) Ako maloljetnik ne ispuni izrečenu odgojnu preporuku, ili je ispuni samo djelimično, ali u mjeri koja opravdava pokretanje krivičnog postupka, o čemu je mjerodavno mišljenje nadležnog organa starateljstva, sudac za maloljetnike će započeti sa vođenjem pripremnog postupka.


C) SMJEŠTAJ U DRUGU OBITELJ, DOM ILI USTANOVU


Član 55.
(Ročište prije pokretanja pripremnog postupka)


Ukoliko sudac za maloljetnike prilikom prijema zahtjeva za pokretanje pripremnog postupka podnesenog od strane nadležnog tužitelja nade da su ispunjeni uvjeti iz člana 5. stav 2. ove Uredbe, ili na obrazložen prijedlog maloljetnika, njegovih roditelja, usvojitelja ili staratelja, njegovog branitelja, nadležnog organa starateljstva, zakazat će ročište na kojem će, u prisustvu maloljetnika i njegovih roditelja, usvojitelja ili staratelja, a kojem mogu prisustvovati branitelj maloljetnika i predstavnik organa starateljstva, razmotriti mogućnost primjene odgojne preporuke smještaja u drugu obitelj, dom ili ustanovu iz člana 82. stav 1. tačka f) KZ FBiH.


Član 56.
(Rješenje o primjeni odgojne preporuke)


Ako u toku ročišta sudac za maloljetnike nakon razmatranja mogućnosti primjene odgojne preporuke iz članka 55. ove Uredbe utvrdi na osnovu izvještaja organa starateljstva i opravdanost primjene preporuke, a posebno kada utvrdi da je maloljetnik počinio krivično djelo zbog njegove nezbrinutosti (neadekvatnih uvjeta stanovanja, ishrane, pomoći i staranja), neuključivanja u odgojno-obrazovani proces i nemogućnosti osposobljavanja za određene radne aktivnosti, a što je sve uvjetovano pristankom maloljetnika i njegovom sviješću da je potrebna njena primjena, donijet će rješenje kojim će maloljetniku izreći odgojnu preporuku kojom će naložiti da se maloljetnik smjesti u (kugu obitelj, dom ili ustanovu.


Član 57.
(Izbor obitelji, doma ili ustanove)


Izbor obitelji, doma ili ustanove izvršit će sudac za maloljetnike, po pribavljenom mišljenju organa starateljstva, vodeći računa da se na taj način otklone propusti u odgoju koji su doprinijeli izvršenju krivičnog djela.


Član 58.
(Zaključenje posebnog sporazuma)


(1) Federalno ministarstvo rada i socijalne politike donosi opće kriterije za izbor odgovarajućih ustanova, obitelji i domova.
(2) Nadležni organ starateljstva radi stvaranja uvjeta za primjenu odgojne preporuke iz člana 55. ove Uredbe, izvršit će na lokalnom nivou izbor odgovarajuće obitelji, doma ili ustanove, sačinit će njihovu listu i sa njima zaključiti posebne sporazume.
(3) O sačinjenoj listi iz stava 2. ovog člana koja sadrži kratak opis rada tih domova i ustanova, te obitelji, kao i o zaključenim posebnim sporazumima, nadležni organ starateljstva upoznaje suca za maloljetnike.


Član 59.
(Vrijeme trajanja smještaja)


Rješenjem o primjeni odgojne preporuke o smještaju maloljetnika u drugu obitelj, dom ili ustanovu sudac za maloljetnike odredit će da maloljetnik može da bude smješten najduže do jednu godinu, odnosno upoznaje maloljetnika da u tom roku ova odgojna preporuka može biti zamijenjena drugom odgojnom preporukom ili ukinuta i da će se započeti sa vođenjem pripremnog postupka.


Član 60.
(Nadzor nad izvršenjem odgojne preporuke)


Rješenje o primjeni odgojne preporuke o smještaju maloljetnika u drugu obitelj, dom ili ustanovu dostavlja se nadležnom organu starateljstva koji prati ispunjenje ove preporuke u saradnji sa osobom, odnosno odgovornom osobom iz druge obitelji, doma i ustanove u kojoj je smješten maloljetnik i najmanje jednom mjesečno o tome izvještava suca za maloljetnike.


Član 61.
(Odluka suca za maloljetnike)


(1) Ako maloljetnik u potpunosti ispuni izrečenu odgojnu preporuku iz člana 55. ove Uredbe, o čemu izvještaj podnosi organ starateljstva, sudac za maloljetnike donosi rješenje da se neće pokrenuti pripremni postupak.
(2) Rješenje iz stava 1. ovog člana sudac za maloljetnike može donijeti i u slučaju da maloljetnik djelimično ispuni odgojnu preporuku iz člana 55. ove Uredbe, i ukoliko nađe da pokretanje postupka obzirom na prirodu krivičnog djela i okolnosti pod kojim je učinjeno, raniji život maloljetnika, njegova osobna svojstva i razloge neispunjenja obaveze ne bi bilo svrsishodno.
(3) Ako maloljetnik ne ispuni izrečenu odgojnu preporuku, ili je ispuni samo djelimično, ali u mjeri koja opravdava pokretanje krivičnog postupka, o čemu je mjerodavno mišljenje nadležnog organa starateljstva, sudac za maloljetnike će započeti sa vođenjem pripremnog postupka.


D) LIJEČENJE U ODGOVARAJUĆOJ ZDRAVSTVENOJ USTANOVI


Član 62.
(Ročište prije pokretanja pripremnog postupka)


Ukoliko sudac za maloljetnike prilikom prijema zahtjeva za pokretanje pripremnog postupka podnesenog od strane nadležnog tužitelja nade da su ispunjeni uvjeti iz člana 5. stav 2. ove Uredbe, ili na obrazložen prijedlog maloljetnika, njegovih roditelja, usvojitelja ili staratelja, njegovog branitelja, te nadležnog organa starateljstva zakazat će ročište na kojem će, u prisustvu maloljetnika i njegovih roditelja, usvojitelja ili staratelja, a kojem mogu prisustvovati branitelj maloljetnika i predstavnik organa starateljstva, razmotriti mogućnost primjene odgojne preporuke liječenja u odgovarajućoj zdravstvenoj ustanovi iz člana 82. stav 1. tačka g) KZ FBiH.


Član 63.
(Rješenje o primjeni odgojne preporuke)


Ako u toku ročišta sudac za maloljetnike nakon razmatranja mogućnosti primjene odgojne preporuke iz člana 62. ove Uredbe utvrdi na osnovu izvještaja organa starateljstva i opravdanost primjene preporuke, a posebno kada se od strane vještaka neuropsihijatra utvrdi da je maloljetnik počinio krivično djelo pod uticajem alkohola ili uslijed upotrebe opojnih droga, što je uvjetovano pristankom maloljetnika i njegovom sviješću da je potrebna njena primjena, te saglasnošću njegovih roditelja, usvojitelja ili staratelja donijet će rješenje o primjeni odgojne preporuke kojim će se maloljetniku naložiti da se uključi na tretman radi liječenja u odgovarajućoj zdravstvenoj ustanovi.


Član 64.
(Izbor ustanove za liječenje)


Rješenjem o primjeni odgojne preporuke iz člana 62. ove Uredbe, sudac za maloljetnike određuje ustanovu u kojoj će se ova odgojna preporuka primjenjivati i vrijeme njenog trajanja, koje ne može biti duže od jedne godine, odnosno upoznaje maloljetnika da u tom roku ova odgojna preporuka može biti zamijenjena drugom odgojnom preporukom ili ukinuta i da će se započeti sa vođenjem pripremnog postupka.


Član 65.
(Nadzor nad izvršenjem odgojne preporuke)


Rješenje o primjeni odgojne preporuke liječenja u odgovarajućoj zdravstvenoj ustanovi dostavlja se nadležnom organu starateljstva koji prati ispunjenje ove preporuke u saradnji sa odgovornom osobom iz ustanove koju posjećuje maloljetnik i najmanje jednom mjesečno o tome izvještava suca za maloljetnike.


Član 66.
(Odluka suca za maloljetnike)


(1) Ako maloljetnik u potpunosti ispuni izrečenu odgojnu preporuku iz člana 62. ove Uredbe, o čemu izvještaj podnosi organ starateljstva, sudac za maloljetnike donosi rješenje da se neće pokrenuti pripremni postupak.
(2) Rješenje iz stava 1. ovog člana sudac za maloljetnike može donijeti i u slučaju da maloljetnik djelimično ispuni odgojnu preporuku, i ukoliko nađe da pokretanje postupka obzirom na prirodu krivičnog djela i okolnosti pod kojim je učinjeno, raniji život maloljetnika, njegova osobna svojstva i razloge neispunjenja obaveze ne bi bilo svrsishodno.
(3) Ako maloljetnik ne ispuni izrečenu odgojnu preporuku, ili je ispuni samo djelimično, ali u mjeri koja opravdava pokretanje krivičnog postupka, o čemu je mjerodavno mišljenje nadležnog organa starateljstva, sudac za maloljetnike će započeti sa vođenjem pripremnog postupka.


Dio četvrti


PRIJELAZNE ODREDBE


Član 67.
(Edukacija)


Nadležna federalna i kantonalna ministarstva će u okviru svojih nadležnosti, posebno imajući u vidu odredbu člana 9. stav 2. ove Uredbe, preduzimati mjere za edukaciju stručnog osoblja i edukaciju hraniteljskih obitelji radi sticanja dodatnih znanja i vještina za vođenje postupka posredovanja i primjene odgojnih preporuka, odnosno njihovog izvršenja, kako je to propisano ovom Uredbom.


Član 68.
(Materijalna sredstva)


Nadležno Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, Federalno ministarstvo zdravstva i Federalno ministarstvo obrazovanja, kao i nadležna kantonalna ministarstva i općine će u svom budžetu predvidjeti i obezbijediti sredstva za realizaciju aktivnosti regulisanih ovom Uredbom, a posebno za edukaciju stručnog kadra, stvaranje prostornih i materijalno-tehničkih uvjeta.


Član 69.
(Dužnost provođenja)


(1) Odredbe ove Uredbe dužni su provoditi nadležni organi i tijela Federacije Bosne i Hercegovine, kantona, gradova i općina, a posebno iz oblasti starateljstva, obrazovanja i zdravstva.
(2) Federalno Ministarstvo rada i socijalne politike će, u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove Uredbe, donijeti opće kriterije iz člana 44. stav 1. i člana 51. stav 1. ove Uredbe.
(3) Nadležni organi starateljstva će, u roku od 30 dana od dana donošenja kriterija iz stava 2. ovog člana, izvršiti izbor i sačiniti listu ustanova, preduzeća i organizacija iz člana 44. stav 2. i člana 51. stav 2. ove Uredbe.


Dio peti


ZAVRŠNA ODREDBA


Član 70.
(Stupanje na snagu)


Ova Uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".


V broj 18/09
21. januara 2009. godine
Sarajevo

Premijer
dr. Nedžad Branković, s.r.


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Zelenski zbog korupcije smijenio visokog dužnosnika tajne službe
FOTO Ovo je zapadno oružje koje su zaplijenili Rusi. Izložili ga u Moskvi
Kolumbijski predsjednik: Prekidamo diplomatske odnose s Izraelom
Deseci tisuća ljudi na prosvjedima po Francuskoj tražili veće plaće i mir
VIDEO Ogromni neredi u Istanbulu. Prosvjednici mlate policiju, trgaju im štitove
Bivši kazahstanski ministar ubio suprugu (31). Tukao ju do smrti u restoranu
Britanija počela pritvarati migrante koji će biti deportirani u Ruandu
Obilne poplave u glavnom gradu Turske, očekuje se još kiše
Američki šef diplomacije s Netanyahuom u Izraelu. Traži više pomoći za Gazu
Učenik u Britaniji oštrim predmetom napao ljude u školi. Optužen za pokušaj ubojstva
VIDEO Stotine migranata podigle šatore u centru Dublina. Danas su rastjerani
Žestoki sukob propalestinskih prosvjednika i protuprosvjednika na kampusu u SAD-u
Ovaj grad je novi cilj Rusa. Ukrajinci očajni: "Sjetite se što se dogodilo lani"
Šojgu naručio još oružja za ratovanje u Ukrajini: "Isporuka mora biti brža"
VIDEO Kina počinje testiranja najnaprednijeg nosača aviona
Urušio se dio autoceste u Kini, najmanje 19 mrtvih
Nova anketa: Biden vodi ispred Trumpa, ali prednost je minimalna
Putinov propagandist: Spalite morone u Europi. Neka biraju - Posejdon ili Sotona
Zašto se slavi Praznik rada?
Burna rasprava o BiH u UN-u. Amerika stala uz Schmidta, Rusi uz Dodika






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Zelenski zbog korupcije smijenio visokog dužnosnika tajne službe
FOTO Ovo je zapadno oružje koje su zaplijenili Rusi. Izložili ga u Moskvi
Kolumbijski predsjednik: Prekidamo diplomatske odnose s Izraelom
Deseci tisuća ljudi na prosvjedima po Francuskoj tražili veće plaće i mir
VIDEO Ogromni neredi u Istanbulu. Prosvjednici mlate policiju, trgaju im štitove
Bivši kazahstanski ministar ubio suprugu (31). Tukao ju do smrti u restoranu
Britanija počela pritvarati migrante koji će biti deportirani u Ruandu
Obilne poplave u glavnom gradu Turske, očekuje se još kiše
Američki šef diplomacije s Netanyahuom u Izraelu. Traži više pomoći za Gazu
Učenik u Britaniji oštrim predmetom napao ljude u školi. Optužen za pokušaj ubojstva
VIDEO Stotine migranata podigle šatore u centru Dublina. Danas su rastjerani
Žestoki sukob propalestinskih prosvjednika i protuprosvjednika na kampusu u SAD-u
Ovaj grad je novi cilj Rusa. Ukrajinci očajni: "Sjetite se što se dogodilo lani"
Šojgu naručio još oružja za ratovanje u Ukrajini: "Isporuka mora biti brža"
VIDEO Kina počinje testiranja najnaprednijeg nosača aviona
Urušio se dio autoceste u Kini, najmanje 19 mrtvih
Nova anketa: Biden vodi ispred Trumpa, ali prednost je minimalna
Putinov propagandist: Spalite morone u Europi. Neka biraju - Posejdon ili Sotona
Zašto se slavi Praznik rada?
Burna rasprava o BiH u UN-u. Amerika stala uz Schmidta, Rusi uz Dodika


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

Kolumbijski predsjednik: Prekidamo diplomatske odnose sa Izraelom

VIDEO Kina počinje testiranja najnaprednijeg nosača aviona

VIDEO Ogromni neredi u Istanbulu. Prosvjednici mlate policiju, trgaju im štitove

Deseci hiljada ljudi na prosvjedima po Francuskoj tražili veće plaće i mir

Burna rasprava o BiH u UN-u. Rusi: Stanje bi moglo izmaknuti kontroli

Ovo su detalji mirovnog sporazuma Rusa i Ukrajinaca. Gotovo sve je bilo dogovoreno

Kina - zemlja gdje je pritisak zbog obrazovanja sulud, a u životu uživaju samo starci

Zabio se u kuću u Londonu pa izašao i sjekao ljude mačem

Američko sveučilište suspendiralo studente koji su prosvjedovali za Palestinu

Rusija izgubila strateški važan otok





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi