TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Četvrtak 2.5.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








02.05.2024 - 00h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
79
UMJERENO ZAGADJEN
Upozorenje: Neke zagađujuće materije mogu uzrokovati zdravstvene probleme osobama koje su veoma osjetljive na zagađenje zraka. Takve osobe trebaju izbjegavati boravak vani i smanjiti naprezanje tokom boravka vani.

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 96

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



Uredba Vlade Federacije BiH za 2009. Na osnovu člana 55. stav 4. Zakona o državnoj službi u Federaciji Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 29/03, 23/04, 39/04, 54/04, 67/05 i 8/06), na prijedlog Federalnog ministarstva pravde, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 123. sjednici održanoj 12. novembra 2009. godine, donosi


U R E D B U

O IZMJENAMA I DOPUNAMA UREDBE O PRAVILIMA DISCIPLINSKOG POSTUPKA ZA DISCIPLINSKU
ODGOVORNOST DRŽAVNIH SLUŽBENIKA U
ORGANIMA DRŽAVNE SLUŽBE U FEDERACIJI
BOSNE I HERCEGOVINE


Član l.


U Uredbi o pravilima disciplinskog postupka za disciplinsku odgovornost državnih službenika u organima državne službe u Federaciji Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 72/04) iza člana 3. dodaje se novi član 3a. koji glasi:


"Član 3a.

Oslobađanje od disciplinskog postupka


(1) Državni službenik ne odgovara disciplinski, ako u vrijeme izvršenja povrede službene dužnosti, nije bio uračunljiv ili je bio u stvarnoj ili pravnoj zabludi.
(2) Utvrđivanje okolnosti iz stava (1) ovog člana vrši se u skladu sa odredbama Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 36/03, 37/03, 21/04, 69/04 i 18/05)".


Član 2.


Iza člana 4. dodaje se novi član 4a. koji glasi:


"Član 4a.

Postupak vođenja disciplinskog postupka


Disciplinski postupak se vodi po odredbama ove Uredbe i shodne primjene odredaba Zakona o upravnom postupku ("Službene novine Federacije BiH", br. 2/98 i 48/99), a koji se primjenjuje na pitanja koja nisu regulisana ovom uredbom".


Član 3.


U članu 10. stav (1), u članu 11. stav (1) i u članu 12. stav (2) iza riječi: "30 dana", stavlja se tačka, a ostali dio teksta briše se.


Član 4.


U članu 23. stav (2) u trećem redu iza riječi "postupka" stavlja se tačka i ostali dio teksta briše se.
U stavu (3) istog člana u drugom redu broj "30" zamjenjuje se brojem "60".


Član 5.


U članu 27. stav (1) u četvrtom redu iza riječi "počinilaca" stavlja se tačka, a ostali dio teksta, briše se.


Član 6.


U članu 29. u drugom redu riječ "donošenja" zamjenjuje se sa riječju "dostavljanja".


Član 7.


U članu 31. stav (1) na kraju teksta tačka se briše i dodaju riječi:
''s tim da tu prijavu može podnijeti i rukovodilac organa državne službe kad raspolaže podacima daje državni službenik počinio povredu službene dužnosti, i tu prijavu dostavlja medijatoru državne službe".
Iza stava (4) dodaje se novi stav (5) koji glasi:
"(5) Disciplinska prijava protiv rukovodioca samostalne uprave i samostalne upravne organizacije podnosi se organu koji je ovlašten za postavljenje tih rukovodioca na to radno mjesto".


Član 8.


U članu 33. iza stava (2) dodaje se novi stav (3) koji glasi:
"(3) Postupak medijacije može se završiti tako. što će stranke u disciplinskom postupku pristati na odustajanje vođenja disciplinskog postupka, priznanja krivice sa dogovorom o vrsti disciplinske mjere i neuspjelom medijacijom nakon čega se disciplinski postupak nastavlja".
Dosadašnji st. (3) i (4) postaju st. (4) i (5). Iza stava (5) dodaju se novi st. (6) i (7) koji glase:
"(6) Ako je postupak okončan priznavanjem krivice sa dogovorenom vrstom disciplinske mjere, u tom slučaju, na osnovu zapisnika iz stava 4. ovog člana, rukovodilac organa državne službe donosi rješenje kojim izriče dogovorenu disciplinsku mjeru.
(7) Protiv zaključka iz stava 5. i rješenja iz stava 6. ovog člana, ne mogu se koristiti pravni lijekovi".


Član 9.


U članu 34. stav (4) u drugom redu iza riječi "raspolaže" dodaju se riječi: " i zapisnik iz člana 33. stav 4. ove Uredbe".


Član 10.


U članu 35. iza stava (2) dodaju se novi st. (3) i (4) koji glase:
"(3) Organ državne službe dostavlja Agenciji podatke o državnom službeniku koji je predložen da učestvuje u radu disciplinske komisije.
(4) U slučaju da državnom službeniku iz stava 3. ovog člana prestane radni odnos u tom organu, organ državne službe je dužan odmah, a najkasnije u roku od pet dana, Agenciji dostaviti prijedlog novog člana komisije".
Dosadašnji st. (3) i (4) postaju st. (5) i (6).
Dosadašnji stav (5) koji postaje stav (7), mijenja se i glasi:
"(7) Članovima disciplinske komisije pripada naknada za rad u komisiji koju utvrđuju:
- za federalne organe državne službe - Vlada Federacije u skladu sa Odlukom o načinu obrazovanja i utvrđivanju visine naknade za rad radnih tijela osnovanih od strane Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i rukovodioca federalnih organa državne službe ("Službene novine Federacije BiH", br. 80/07, 84/07, 6/08 i 13/09),
- za kantonalne organe državne službe - vlada kantona, i
- za gradske odnosno općinske organe državne službe gradonačelnik odnosno općinski načelnik".
Iza stava (7) dodaje se novi stav (8) koji glasi:
"(8) Naknadu članovima komisije iz stava (7) ovog člana isplaćuje organ za čije je potrebe imenovana disciplinska komisija".


Član 11.


Iza člana 35. dodaju se novi cl. 35a. i 35b. koji glase:


"Član 35a.

Tok disciplinskog postupka


(1) Disciplinski postupak počinje tako što disciplinska komisija prvo utvrđuje da li rješenje o pokretanju disciplinskog postupka sadrži sve podatke utvrđene u članu 34. stav 3. ove uredbe i da li postoji zapisnik o radu medijatora države službe prema članu 33. stav 4. ove uredbe.
(2) Ako se utvrdi da nije postupljeno u skladu sa stavom 1. ovog člana, disciplinska komisija vraća spis rukovodiocu organa državne službe sa nalogom da se otklone učinjene nepravilnosti.
(3) Rukovodilac organa države službe dužan je u roku od 10 dana od dana prijema spisa postupiti po nalogu disciplinske komisije i spis vratiti disciplinskoj komisiji.


Član 35b.

Uvjeti za vođenje postupka


(1) Ako disciplinska komisija utvrdi da je rješenje o pokretanju disciplinskog postupka sastavljeno prema odredbi člana 34. stav 3. ove uredbe i da postoji zapisnik o radu medijatora državne službe prema odredbama člana 33. stav 4. ove uredbe, odnosno kada dobije rješenje i zapisnik prema odredbi člana 35a. ove uredbe, utvrđuje da li je nastupila zastarjelost za pokretanje i vođenje disciplinskog postupka. Te činjenice se utvrđuju prema članu 27. ove uredbe.
(2) Ako disciplinska komisija utvrdi da je nastupila zastara pokretanja i vođenja disciplinskog postupka, donosi zaključak o obustavi disciplinskog postupka.
(3) Ako disciplinska komisija utvrdi da nije nastupila zastarjelost pokretanja i vođenja disciplinskog postupka, komisija vodi disciplinski postupak prema odredbama čl. 36. do 54. ove uredbe".


Član 12.


U članu 39. stav (1) u četvrtom redu riječi:
"disciplinskoj komisiji" zamjenjuju se riječju "Agenciji", a u petom redu na kraju prve rečenice tačka se zamjenjuje zarezom i dodaju riječi:
"ako postoje razlozi iz člana 40. ove uredbe".
U stavu (2) u drugom redu riječi:
"disciplinska komisija" zamjenjuju se riječju "Agencija".


Član 13.


U članu 40. stav (1) tačka 2) u četvrtom redu iza riječi "dužnosti" dodaju se riječi:
"ili ako je član komisije po bilo kom osnovu sudjelovao u poslu koji je predmet disciplinskog postupka".


Član 14.


U članu 51. iza stava (2) dodaju se novi st. (3) i (4), koji glase:
"(3) Ako je protiv državnog službenika voden disciplinski postupak za povredu službene dužnosti u sticaju iz člana 30. ove uredbe, pri izricanju disciplinske mjere, komisija će najprije utvrditi disciplinsku mjeru za svaku od povreda službene dužnosti, pa će za sve povrede službene dužnosti izreći jedinstvenu disciplinsku mjeru.
(4) Jedinstvena disciplinska mjera izreći će se na slijedeći način:
1) ako su državnom službeniku za povrede službene dužnosti u sticaju izrečene istovrsne disciplinske mjere, izreći će se samo jedna disciplinska mjera koja mora biti veća od svake pojedinačno utvrđene disciplinske mjere, ali manja od ukupnog zbira svih disciplinskih mjera;
2) ako su državnom službeniku za povredu službene dužnosti u sticaju izrečene različite disciplinske mjere, izreći će se samo jedna disciplinska mjera koja je najteža od svih pojedinačno utvrđenih disciplinskih mjera za povredu službene dužnosti".


Član 15.


U članu 54. stav (3) iza riječi "službe" dodaju se riječi:
"i Agenciji".


Član 16.


U članu 59. stav (1) u prvom redu iza riječi "ispituje" dodaju se riječi: "da li je nastupila zastara pokretanja i vođenja disciplinskog postupka,".
Iza stava (1) dodaje se novi stav (2) koji glasi:
"(2) Zastara pokretanja i vođenja disciplinskog postupka utvrđuje se prema odredbi člana 27. ove uredbe".
U stavu (3) na kraju teksta tačka se zamjenjuje zarezom i dodaju riječi:
"a ako je nastupila zastara iz stava 2. ovog člana postupak se obustavlja".
Dosadašnji st. (2) i (3) postaju st. (3) i (4).


Član 17.


U članu 60. stav (1) u drugom redu riječ "ili" zamjenjuje se riječima:
" a izuzetno".
Iza stava (2) dodaje se novi stav (3) koji glasi:
"(3) O toku razmatranja žalbe, Odbor za žalbe vodi zapisnik. Ako se održava zatvorena sjednica zapisnik sadrži sljedeće podatke: sastav odbora za žalbe, dan i vrijeme održavanja sjednice, predmet, kratak tok i sadržaj, sve isprave koje su u bilo koju svrhu upotrijebljene na zatvorenoj sjednici i zaključci koji su doneseni, a ako se održava javna rasprava zapisnik sadrži i slijedeće podatke: imena službenih osoba, imena prisutnih stranaka i kratak sadržaj datih izjava".


Član 18.


U članu 63. tačka 3) u osmom redu iza riječi "odluke" dodaju se riječi:
"i o tim činjenicama se daju upute prvostepenom organu za postupanje u ponovnom postupku".


Član 19.


U članu 66. u petom redu iza riječi "postupak" dodaju se riječi:
"i Agenciji".


Član 20.


Iza člana 76. dodaje se novi član 76a. koji glasi:

"Član 76a.

Uklanjanje rješenja ili zaključka iz dosjea


Rješenje ili zaključak o izrečenoj disciplinskoj mjeri se nakon dvije godine od izvršenja disciplinske mjere uklanja iz personalnog dosjea koji vodi organ u kojem je državni službenik zaposlen i iz dosjea koji vodi Agencija, te se na osnovu toga smatra da državni službenik nije ni kažnjavan".


Član 21.


Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objave u "Službenim novinama Federacije BiH".


V broj 865/09
12. novembra 2009. godine
Sarajevo

Premijer
Mustafa Mujezinović, s. r.


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Zelenski zbog korupcije smijenio visokog dužnosnika tajne službe
FOTO Ovo je zapadno oružje koje su zaplijenili Rusi. Izložili ga u Moskvi
Kolumbijski predsjednik: Prekidamo diplomatske odnose s Izraelom
Deseci tisuća ljudi na prosvjedima po Francuskoj tražili veće plaće i mir
VIDEO Ogromni neredi u Istanbulu. Prosvjednici mlate policiju, trgaju im štitove
Bivši kazahstanski ministar ubio suprugu (31). Tukao ju do smrti u restoranu
Britanija počela pritvarati migrante koji će biti deportirani u Ruandu
Obilne poplave u glavnom gradu Turske, očekuje se još kiše
Američki šef diplomacije s Netanyahuom u Izraelu. Traži više pomoći za Gazu
Učenik u Britaniji oštrim predmetom napao ljude u školi. Optužen za pokušaj ubojstva
VIDEO Stotine migranata podigle šatore u centru Dublina. Danas su rastjerani
Žestoki sukob propalestinskih prosvjednika i protuprosvjednika na kampusu u SAD-u
Ovaj grad je novi cilj Rusa. Ukrajinci očajni: "Sjetite se što se dogodilo lani"
Šojgu naručio još oružja za ratovanje u Ukrajini: "Isporuka mora biti brža"
VIDEO Kina počinje testiranja najnaprednijeg nosača aviona
Urušio se dio autoceste u Kini, najmanje 19 mrtvih
Nova anketa: Biden vodi ispred Trumpa, ali prednost je minimalna
Putinov propagandist: Spalite morone u Europi. Neka biraju - Posejdon ili Sotona
Zašto se slavi Praznik rada?
Burna rasprava o BiH u UN-u. Amerika stala uz Schmidta, Rusi uz Dodika






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Zelenski zbog korupcije smijenio visokog dužnosnika tajne službe
FOTO Ovo je zapadno oružje koje su zaplijenili Rusi. Izložili ga u Moskvi
Kolumbijski predsjednik: Prekidamo diplomatske odnose s Izraelom
Deseci tisuća ljudi na prosvjedima po Francuskoj tražili veće plaće i mir
VIDEO Ogromni neredi u Istanbulu. Prosvjednici mlate policiju, trgaju im štitove
Bivši kazahstanski ministar ubio suprugu (31). Tukao ju do smrti u restoranu
Britanija počela pritvarati migrante koji će biti deportirani u Ruandu
Obilne poplave u glavnom gradu Turske, očekuje se još kiše
Američki šef diplomacije s Netanyahuom u Izraelu. Traži više pomoći za Gazu
Učenik u Britaniji oštrim predmetom napao ljude u školi. Optužen za pokušaj ubojstva
VIDEO Stotine migranata podigle šatore u centru Dublina. Danas su rastjerani
Žestoki sukob propalestinskih prosvjednika i protuprosvjednika na kampusu u SAD-u
Ovaj grad je novi cilj Rusa. Ukrajinci očajni: "Sjetite se što se dogodilo lani"
Šojgu naručio još oružja za ratovanje u Ukrajini: "Isporuka mora biti brža"
VIDEO Kina počinje testiranja najnaprednijeg nosača aviona
Urušio se dio autoceste u Kini, najmanje 19 mrtvih
Nova anketa: Biden vodi ispred Trumpa, ali prednost je minimalna
Putinov propagandist: Spalite morone u Europi. Neka biraju - Posejdon ili Sotona
Zašto se slavi Praznik rada?
Burna rasprava o BiH u UN-u. Amerika stala uz Schmidta, Rusi uz Dodika


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

Kolumbijski predsjednik: Prekidamo diplomatske odnose sa Izraelom

VIDEO Kina počinje testiranja najnaprednijeg nosača aviona

VIDEO Ogromni neredi u Istanbulu. Prosvjednici mlate policiju, trgaju im štitove

Deseci hiljada ljudi na prosvjedima po Francuskoj tražili veće plaće i mir

Burna rasprava o BiH u UN-u. Rusi: Stanje bi moglo izmaknuti kontroli

Ovo su detalji mirovnog sporazuma Rusa i Ukrajinaca. Gotovo sve je bilo dogovoreno

Kina - zemlja gdje je pritisak zbog obrazovanja sulud, a u životu uživaju samo starci

Zabio se u kuću u Londonu pa izašao i sjekao ljude mačem

Američko sveučilište suspendiralo studente koji su prosvjedovali za Palestinu

Rusija izgubila strateški važan otok





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi