TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Srijeda 1.5.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








01.05.2024 - 18h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
77
UMJERENO ZAGADJEN
Upozorenje: Neke zagađujuće materije mogu uzrokovati zdravstvene probleme osobama koje su veoma osjetljive na zagađenje zraka. Takve osobe trebaju izbjegavati boravak vani i smanjiti naprezanje tokom boravka vani.

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 148

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



Uredba Vlade Federacije BiH za 2009. Na osnovu člana 19. stav l. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 1/94, 8/95, 58/02 i 2/06), a u skladu sa članom 11. Zakona o poljoprivredi ("Službene novine Federacije BiH", broj 88/07), Vlada Federacije BiH, na 125. sjednici održanoj 24. novembra 2009. godine, donijela je


U R E D B U

O USLOVIMA SKLADIŠTENJA, OSIGURANJA,
NABAVKE, PRODAJE, ZANAVLJANJA,
INTERVENCIJAMA NA DOMAĆEM TRŽIŠTU
I NADZORA NAD FEDERALNIM ROBNIM
REZERVAMA

UVODNE ODREDBE


Član 1.


Ovom Uredbom ureduju se uslovi skladištenja, osiguranja, nabavke i prodaje, zanavljanja federalnih robnih rezervi, intervencije na domaćem tržištu, prava i obaveze Federalne direkcije robnih rezervi, .te nadzor nad federalnim robnim rezervama.
Ova Uredba privremeno, do donošenja zakona iz ove oblasti, uređuje predmetne odnose i institute.


SKLADIŠTENJE FEDERALNIH ROBNIH REZERVI


Član 2.


Federalna direkcija će robne rezerve skladištiti u skladištima u vlasništvu Federacije Bosne i Hercegovine, skladištima na kojima Federacija BiH ima pravo korištenja na temelju kreditiranja njihove izgradnje i u skladištima uzetim u zakup, što se ureduje posebnim ugovorom koji potpisuje direktor Federalne direkcije.
Vlada Federacije BiH će na prijedlog Federalne direkcije robnih rezervi odrediti skladišni prostor za različite vrste roba, u skladu sa potrebama Federalne direkcije i kvaliteti skladišta. Po pravilu roba iz, robnih rezervi Federacije BiH se skladišta na teritoriju Federacije BiH.
Iznimno ukoliko se ne mogu osigurati skladišni prostori i skladištari na teritoriju FBiH, roba se može privremeno skladištiti na području teritorije Republike Srpske i Distrikta Brčko, uz saglasnost Vlade FBiH, a na prijedlog Federalne direkcije robnih rezervi do iznalaženja najoptimalnijeg rješenja za skladištenje na području teritorije Federacije Bosne i Hercegovine.


Član 3.


Skladišni prostori moraju ispunjavati uslove za skladištenje svih vrsta roba, što podrazumijeva da određeni skladišni prostori moraju biti mikroklimatski adaptirani za određene vrste roba, kako bi se očuvala kakvoća roba i omogućili uslovi ispunjenja predviđenog roka trajanja.
Skladištari moraju ispunjavati minimalno tehničke uslove za skladištenje roba kao i posebne uslove koji se odnose na dokaz o pozitivnom poslovanju preduzeća, te određeni broj uposlenih.


Član 4.


Neiskorištena skladišta i oprema koji su u vlasništvu FBiH, a kojima raspolaže Federalna direkcija robnih rezervi mogu se dati
u zakup pravnim ili fizičkim osobama, o čemu će odluku donijeli Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na prijedlog Federalne direkcije.


ODGOVORNOST SKLADIŠTARA


Član 5.


Odgovornost skladištara za uskladištenu robu je objektivna u skladu sa važećim odredbama Zakona o obligacionim odnosima i obuhvaća sve promjene nastale u kakvoći i količini (gubici, manjkovi i druge Štete).
Skladištar je naročito u obavezi da uskladištenu robu čuva s pažnjom dobrog privrednika, nadgleda je kao i da po pravilima struke poduzima mjere za očuvanje kakvoće i količine, uključujući i zanavljanje robe.
Skladištar je obavezan odmah upozoriti Federalnu direkciju robnih rezervi o eventualnim promjenama u fizikalnim i kemijskim svojstvima robe bez odlaganja a najkasnije u roku od 24 sata od trenutka nastanka promjene.


Član 6.


Gubici u količini robe nastali tokom skladištenja priznaju se skladištaru u skladu sa Uredbom o rasturu, kalu, kvaru i lomu na robama federalnih robnih rezervi i aktima koje na temelju posebnih ovlasti donese direktor Federalne direkcije.


SREDSTVA OSIGURANJA FEDERALNIH ROBNIH REZERVI


Član 7.


U svrhu osiguranja uskladištene robe skladištar je obvezan prilikom potpisivanja ugovora o skladištenju dostaviti Federalnoj direkciji robnih rezervi sljedeće dokumente:
1) garanciju banke i potvrdu o solventnosti, ne stariju od trideset dana ili
2) mjenice potpisane i ovjerene pečatom, akceptirane, sa "klauzulom bez protesta", mjenično očitovanje ovjereno kod javnog bilježnika i potvrdu o solventnosti, ne stariju od trideset dana


NABAVKA I PRODAJA FEDERALNIH ROBNIH REZERVI


Član 8.


Robne rezerve su osnovni poljoprivredni, prehrambeni i neprehrambeni proizvodi koji su nužno potrebni za život ljudi, naftni derivati te materijali i sirovine potrebni za proizvodnju koji su vlasništvo Federalne direkcije robnih rezervi, a nalaze se u skladištima u vlasništvu FBiH, skladištima Federalne direkcije, skladištima na kojima Federacija BiH ima pravo korištenja i u skladištima uzetim u zakup.
Osnovna djelatnost Federalne direkcije robnih rezervi je obavljanje svih vrsta poslova za nabavku strateških roba od proizvođača u zemlji i inozemstvu, te prodaju istih na teritoriju Federacije BiH ili njihovu raspodjelu u slučaju potrebe.
Poslovi iz stava l. ovog člana obavljaju se i u slučaju naglih poremećaja ponude i potražnje, odnosno poremećaja cijena na tržištu, ili prestanka potrebe za određenim robama na listi roba robnih rezervi, te usljed iznenadnih elementarnih nepogoda.


Član 9.


Kupnju odnosno nabavku robe Federalna direkcija vršit će u vrijeme sezone kada je cijena robe najniža, odnosno prije poskupljenja roba na tržištu na temelju analiza domaćeg i tržišta u okruženju
Federalna direkcija robnih rezervi će planirati sredstva za otkup tržišnih viškova osnovnih poljoprivrednih proizvoda, proizvoda prvog stepena njihove prerade i njihovo skladištenje proizvedenih na području FBiH, a sve u skladu sa određenim garantiranim cijenama utvrđenim od strane Vlade Federacije BiH odnosno po tržišnim cijenama ukoliko Vlada nije propisala garantiranu cijenu.
Otkup tržišnih viškova osnovnih poljoprivrednih proizvoda Federalna direkcija robnih rezervi vršit će od primarnih poljoprivrednih proizvođača putem zadruga odnosno poduzeća koja se bave organizacijom proizvodnje i otkupa.
Otkup poljoprivrednih proizvoda iz prvog stepena njihove prerade direkcija robnih rezervi vršit će od preduzeća koji obavljaju prvi stepen njihove obrade.
Nabavka i prodaja robe ne smiju prouzrokovati negativne poremećaje u odnosima ponude i potražnje na domaćem tržištu.
Federalna direkcija može putem zadruga odnosno preduzeća koja se bave organizacijom proizvodnje i otkupa organizirati proizvodnju osnovnih poljoprivrednih proizvoda za svoje potrebe na teritoriji Federacije BiH.


ZANAVLJANJE ROBNIH REZERVI


Član 10.


Nabavka, prodaja, obnavljanje, upotreba, korištenje i osiguranje robnih rezervi vršit će se u slučaju intervencije na tržištu, a u skladu sa Godišnjim programom, Finansijskim planom i odlukom Vlade FBIH.
Roba se obnavlja zamjenom, prodajom, kupnjom, te iznimno davanjem u zajam radi obnavljanja. Za određene vrste roba koje imaju kratak rok trajanja predviđa se obnavljanje tokom cijele godine uz maksimalno 30% ili do 50% količine roba koje se mogu, staviti u promet na području teritorije BiH.


INTERVENCIJE NA DOMAĆEM TRŽIŠTU


Član 11.


U slučaju većih poremećaja u ponudi i potražnji na domaćem tržištu, te radi stabiliziranja cijena poljoprivrednih proizvoda poduzimaju se mjere za stabiliziranje tržišta poljoprivrednih proizvoda, mesa u živoj stoci, proizvoda prehrambene industrije i drugih industrijskih proizvoda.
Mjere za stabiliziranje tržišta iz stava 1. ovog člana obuhvaćaju:
1. Interventnu kupovinu i prodaju;
2. Povlačenje proizvoda sa domaćeg tržišta, i
3. Podrška skladištenju proizvoda.


Član 12.


Interventna kupovina podrazumijeva kupovinu po garantiranim cijenama
Interventna prodaja podrazumijeva prodaju proizvoda na nivou ciljne cijene koju će odrediti Vlada.
U slučaju poremećaja cijena Intervencija se može provoditi i na način da Federalna direkcija robnih rezervi utvrdi prosječnu tržišnu cijenu proizvoda i iz vlastitih sredstava namiri razliku do garantirane cijene.


Član 13.


Povlačenje proizvoda sa domaćeg tržišta podrazumijeva provođenje aktivnosti koje će omogućiti da se otkupljeni proizvodi kasnije ne pojavljuju na domaćem ili ino-tržištu u jednakom obliku, već kao prerađeni ili dorađeni proizvodi.
Povlačenje proizvoda sa domaćeg tržišta vrši se preko prerađivača, odnosno dorađivača po minimalnim otkupnim cijenama, a razliku troškova vezanih za preradu, doradu i skladištenje snosi Federalna direkcija robnih rezervi.
Proizvodi koji su povučeni sa tržišta mogu se koristiti za provođenje Programa podrške povećanju konzumacije proizvoda u okviru ciljnih grupa stanovništva (vrtići, škole, bolnice, starački domovi i dr.) odnosno biti ustupljene humanitarnim organizacijama.


Član 14.


Podrška skladištenju proizvoda ima za cilj održavanje ravnoteže u ponudi i potražni na domaćem tržištu kroz produžavanje razdoblja prodaje putem subvencioniranja troškova skladištenja:
Troškove skladištenja proizvoda snosi Federalna direkcija robnih rezervi.


Član 15.


Federalna direkcija robnih rezervi može po potrebi vršili izvoz proizvoda pribavljenih u okviru provođenja mjera intervencije na domaćem tržištu.
Federalna direkcija robnih rezervi može po potrebi .vršili uvoz proizvoda za provođenje intervencija na domaćem tržištu.


Član 16.


Odluku o načinu provođenja i opsegu interventnih mjera iz člana 11., 12.,13. i 14. donosi Vlada Federacije BiH.
Sredstva za provedbu mjera intervencije na domaćem tržištu osiguravaju se u budžetu Federalne direkcije robnih rezervi.
Zbog nužnosti hitnog provođenja mjera intervencija na domaćem tržištu koje su .nastale kao posljedica elementarnih nepogoda i naglih poremećaja na tržištu, iste se izuzimaju iz okvira Zakona o javnim nabavama.


NADZOR


Član 17.


Nadzor nad provedbom ove Uredbe vrši Federalna direkcija robnih rezervi. U okviru nadzora iz stava l. ovog člana Federalna direkcija obavlja:
1) redovnu kontrolu nad robama koja se nalaze u skladištima prema ugovorima o skladištenju i vlastitim skladištima
2) nadzor nad provedbom ugovora o skladištenju
3) provjeru knjigovodstvenog stanja i stvarnog stanja robnih rezervi


Član 18.


Nadzor će se prije svega vršiti redovnim kontrolama, ali i izvanredno u slučajevima saznanja o eventualno uočenim nedostacima.
U slučaju potrebe za dodatnom kontrolom Finansijska policija i Federalna uprava za inspekcijske poslove će na pismeni zahtjev Federalne direkcije robnih rezervi, a u skladu sa odgovarajućim odredbama Zakona o finansijskoj policiji i Zakona o inspekcijama u Federaciji Bosne i Hercegovine izvršiti vanrednu kontrolu svih ugovora o skladištenju i poslovnih knjiga skladištara.


Član 19.


Kvalitetu i količinu federalnih robnih rezervi utvrđivat će ovlaštena kontrolna kuća koju će angažirati skladištar minimalno dva puta godišnje vodeći računa o vrsti robe.
U slučaju manjka roba, promjena u kvaliteti i količini roba koje se nalaze u skladištima, Federalna direkcija može angažirati ovlaštenu kontrolnu kuću sa kojom ima potpisan Ugovor o poslovnoj saradnji.
U slučaju da kontrolna kuća iz stava 2. ovog člana utvrdi naznačene promjene Federalna direkcija robnih rezervi može poduzeti sljedeće mjere:
1) narediti otklanjanje utvrđenih nedostataka u određenom roku
2) podnijeti zahtjev, odnosno prijavu za pokretanje prekršajnog postupka
3) jednostrano raskinuti ugovor o skladištenju i o istom obavijestiti Finansijsku policiju i Tržišnu inspekciju
4) privremeno dislocirati robu u drugo skladište po hitnom postupku na područje teritorije FBiH, Republike Srpske i Distrikta Brčko
5) podnijeti kaznenu prijavu i tužbu za naknadu štete
Svi troškovi nastali premještanjem robe idu na teret nesavjesnog skladištara.


ARBITRAŽA


Član 20.


U slučaju različitih pokazatelja u količini i kvaliteti roba od strane angažiranih kontrolnih kuća, skladištar i Federalna direkcija robnih rezervi se obvezuju da će sve eventualne sporove rješavali sporazumno, a u slučaju da se sporazum ne postigne rješavanje sporova vršit će se na sljedeći način:
1. Formiranje zajedničke komisije koja će se sastojati od tri člana, a koju će imenovati saglasno skladištar i Federalna direkcija robnih rezervi (jednog člana, će imenovati skladištar, a preostala dva člana Federalna direkcija robnih rezervi).
2. Arbitražno rješavanje novonastalog spora zaključivanjem Ugovora o arbitraži u skladu sa odgovorajućim odredbama Zakona o parničnom postupku.
Arbitražna komisija bit će formirana od strane Privredne komore FBiH.


KAZNENE ODREDBE


Član 21.


U skladu sa Zakonom o prekršajima Federacije Bosne i Hercegovine novčanom kaznom do 7.000,00 KM kaznit će se za prekršaj, preduzeće ili druga pravna osoba ako:
1. ne izvršava obveze iz ugovora o skladištenju robnih rezervi
2. sredstva uzeta u zakup koristi suprotno ugovoru
3. ako ne postupi po nalogu Federalne direkcije novčanom kaznom do 2000,00 kaznit će se za prekršaj i odgovorna osoba u preduzeću ili dugoj pravnoj osobi za radnje iz stava I ovog člana.


PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE


Član 22.


U Federalnoj direkciji robnih rezervi se vodi računovodstvo sredstava robnih rezervi u skladu sa propisima o vođenju računovodstva korisnika proračuna.
Rezultati poslovanja robnih rezervi utvrđuju se godišnjim obračunom.
Uz godišnji obračun Vladi FBiH se dostavlja izvještaj o poslovanju s robnim rezervama s pregledom slanja roba i sredstava za osiguranje skladišnog prostora.


Član 23.


Kvartalni i godišnji izvještaj u upravljanju robnim rezervama sačinjavaju prikaz ostavarenih prihoda i izdataka poslovanja, stanje obaveze i potraživanja, prikaz stanja robnih rezervi, prodaja i nabavka robe, kontrola robnih rezervi, premještaj robe, realizaciju odluka i zaključaka Vlade FBiH, osiguranje skladišnog prostora za smještaj federalnih robnih rezervi i pregled poduzetih upravnih i drugih postupaka.


Član 24.


Federalna direkcija robnih rezervi je obavezna od stupanja na snagu ove Uredbe sve akte uskladiti sa ovom Uredbom u roku od 30 dana.


Član 25.


Uredba stupa na snagu narednog dana od dana objave u "Službenim novinama Federacije BiH".


V broj 953/09
24. novembra 2009. godine
Sarajevo

Premijer
Mustafa Mujezinović, s. r.


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Bivši kazahstanski ministar ubio suprugu (31). Tukao ju do smrti u restoranu
Britanija počela pritvarati migrante koji će biti deportirani u Ruandu
Obilne poplave u glavnom gradu Turske, očekuje se još kiše
Američki šef diplomacije s Netanyahuom u Izraelu. Traži više pomoći za Gazu
Učenik u Britaniji oštrim predmetom napao ljude u školi. Optužen za pokušaj ubojstva
VIDEO Stotine migranata podigle šatore u centru Dublina. Danas su rastjerani
Žestoki sukob propalestinskih prosvjednika i protuprosvjednika na kampusu u SAD-u
Ovaj grad je novi cilj Rusa. Ukrajinci očajni: "Sjetite se što se dogodilo lani"
Šojgu naručio još oružja za ratovanje u Ukrajini: "Isporuka mora biti brža"
VIDEO Kina počinje testiranja najnaprednijeg nosača aviona
Urušio se dio autoceste u Kini, najmanje 19 mrtvih
Nova anketa: Biden vodi ispred Trumpa, ali prednost je minimalna
Putinov propagandist: Spalite morone u Europi. Neka biraju - Posejdon ili Sotona
Zašto se slavi Praznik rada?
Burna rasprava o BiH u UN-u. Amerika stala uz Schmidta, Rusi uz Dodika
Ekstremna desnica u Austriji brutalno raste. Spominju "izvlačenje iz ludila EU"
Rusi opet napali Odesu, najmanje troje mrtvih
Izraelski tenkist ubio dvojicu suboraca
VIDEO Gruzijci na ulicama, ne žele "ruski zakon". Policija ih mlati i tjera suzavcem
Ukrajinci priznali da su se povukli iz više sela. Javio se Zelenski






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Bivši kazahstanski ministar ubio suprugu (31). Tukao ju do smrti u restoranu
Britanija počela pritvarati migrante koji će biti deportirani u Ruandu
Obilne poplave u glavnom gradu Turske, očekuje se još kiše
Američki šef diplomacije s Netanyahuom u Izraelu. Traži više pomoći za Gazu
Učenik u Britaniji oštrim predmetom napao ljude u školi. Optužen za pokušaj ubojstva
VIDEO Stotine migranata podigle šatore u centru Dublina. Danas su rastjerani
Žestoki sukob propalestinskih prosvjednika i protuprosvjednika na kampusu u SAD-u
Ovaj grad je novi cilj Rusa. Ukrajinci očajni: "Sjetite se što se dogodilo lani"
Šojgu naručio još oružja za ratovanje u Ukrajini: "Isporuka mora biti brža"
VIDEO Kina počinje testiranja najnaprednijeg nosača aviona
Urušio se dio autoceste u Kini, najmanje 19 mrtvih
Nova anketa: Biden vodi ispred Trumpa, ali prednost je minimalna
Putinov propagandist: Spalite morone u Europi. Neka biraju - Posejdon ili Sotona
Zašto se slavi Praznik rada?
Burna rasprava o BiH u UN-u. Amerika stala uz Schmidta, Rusi uz Dodika
Ekstremna desnica u Austriji brutalno raste. Spominju "izvlačenje iz ludila EU"
Rusi opet napali Odesu, najmanje troje mrtvih
Izraelski tenkist ubio dvojicu suboraca
VIDEO Gruzijci na ulicama, ne žele "ruski zakon". Policija ih mlati i tjera suzavcem
Ukrajinci priznali da su se povukli iz više sela. Javio se Zelenski


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

Burna rasprava o BiH u UN-u. Rusi: Stanje bi moglo izmaknuti kontroli

Ovo su detalji mirovnog sporazuma Rusa i Ukrajinaca. Gotovo sve je bilo dogovoreno

Kina - zemlja gdje je pritisak zbog obrazovanja sulud, a u životu uživaju samo starci

Zabio se u kuću u Londonu pa izašao i sjekao ljude mačem

Američko sveučilište suspendiralo studente koji su prosvjedovali za Palestinu

Rusija izgubila strateški važan otok

VIDEO Vulkan Ruang opet eruptirao, proglašena najviša razina uzbune

U Sjevernoj Karolini ubijena četiri policajca, četiri su ranjena. Napadač mrtav

Pogledajte kako igrači norveškog prvoligaša ulaze na teren preko ceste

U Keniji se urušila brana. Više od 40 mrtvih, među njima 17 djece





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi