TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Srijeda 1.5.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








01.05.2024 - 17h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
79
UMJERENO ZAGADJEN
Upozorenje: Neke zagađujuće materije mogu uzrokovati zdravstvene probleme osobama koje su veoma osjetljive na zagađenje zraka. Takve osobe trebaju izbjegavati boravak vani i smanjiti naprezanje tokom boravka vani.

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 85

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



Uredba Vlade Federacije BiH za 2009. Temeljem članka 85. stavak 4. i članka 95. Zakona o policijskim službenicima Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH'', br. 27/05 i 70/08), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 89. sjednici održanoj 4. veljače 2009. godine, donosi


U R E D B U

O PLAĆAMA I NAKNADAMA POLICIJSKIH SLUŽBENIKA FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE


Članak 1.


Ovom se Uredbom ureduju: plaće, platni razredi koeficijenti za platne razrede policijskih službenika Federacije Bosne i Hercegovine, naknade, kriteriji, uvjeti i iznosi naknada kao i druga bitna pitanja za provedbu ove Uredbe.


I PLAĆE


Članak 2.


Plaća policijskog službenika veže se uz čin koji taj policijski službenik ima, obračunava se prema zajedničkoj osnovici plaća za sve policijske službenike koju određuje Vlada FederacijeBosne i Hercegovine i na osnovi utvrđenih koeficijenata za pojedine platne razrede.
Plaća policijskog službenika uvećava se za 0,5% za svaku punu godinu radnog iskustva, s tim što ukupno uvećanje ne može biti više od 20%.


Članak 3.


Sukladno vrsti i broju činova, policijskim se službenicima utvrđuju platni razredi i koeficijenti za pojedine činove prema sljedećem:

Red. Br.

Platni razred

Čin

Koeficijent

1.

I platni razred

glavni generalni inspektor policije

6.40

2.

II platni razred

generalni inspektor policije

5.40

3.

III platni razred

glavni inspektor

4.60

4.

IV platni razred

samostalni inspektor

3.80

5.

V platni razred

viši inspektor

3.40

6.

VI platni razred

inspektor

3.10

7.

VII platni razred

mladi inspektor

2,80

8.

VIII platni razred

stariji narednik

2.55

9.

IX platni razred

narednik

2.40

10.

X platni razred

stariji policajac

2.25

11.

XI platni razred

policajac

1.85

 


II NAKNADE

1. Naknada za vrijeme godišnjeg odmora i dopusta


Članak 4.


Policijski službenik ima pravo na naknadu za vrijeme godišnjeg odmora i plaćenog dopusta u visini svoje neto plaće iz prethodnoga mjeseca.


2. Naknada zbog bolesti ili invalidnosti


Članak 5.


Policijski službenik ima pravo na naknadu za 42 dana odsutnosti s posla zbog bolesti ili invalidnosti, u visini neto plaće iz prethodnoga mjeseca.
Naknadu za preko 42 dana odsutnosti s posla zbog bolesti ili invalidnosti policijski službenik ostvaruje u visini od najmanje 80% neto plaće iz prethodnoga mjeseca, s tim što ne može biti niža od iznosa minimalne plaće u Federaciji Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Federacija) važeće za mjesec za koji se utvrđuje naknada.
Naknadu za preko 42 dana odsutnosti s posla zbog bolesti ili invalidnosti policijski službenik ostvaruje u iznosu od 100% neto plaće iz prethodnoga mjeseca u sljedećim slučajevima:

1. za vrijeme privremene spriječenosti za rad zbog ozljede na radu ili oboljenja od profesionalne bolesti,
2. za vrijeme privremene spriječenosti za rad zbog bolesti i komplikacija prouzročenih trudnoćom i porođajem,
3. za vrijeme privremene spriječenosti za rad zbog transplantacije živog tkiva i organa u korist druge osobe.


Članak 6.


U slučaju nastanka teške invalidnosti ili teške bolesti policijskog službenika ili člana njegove uže obitelji, sukladno raspoloživim sredstvima isplaćuje se jednokratna novčana potpora u visini njegove tri plaće isplaćene u prethodna tri mjeseca ili tri prosječne mjesečne plaće isplaćene u Federaciji, ako je to za njega povoljnije.
Policijskom službeniku može se, sukladno raspoloživim sredstvima i temeljem suglasnosti voditelja tijela uprave, isplatiti dio ili ukupni troškovi liječenja teške invalidnosti ili teške bolesti u zdravstvenoj ustanovi u kojoj je on platio troškove tog liječenja. Troškovi liječenja isplaćuju se na osnovi fakture ili računa zdravstvenih ustanova u kojima je obavljeno liječenje.
Pod teškom bolešću iz stavaka 1. i 2. ovoga članka podrazumijevaju se sljedeće bolesti: akutna tuberkuloza, maligna oboljenja, endemska nefropatija, kirurška intervencija na srcu i mozgu, sve vrste degenerativnih oboljenja središnjeg živčanog sustava, infarkt (srčani i moždani), oboljenje mišićnog sustava, uzetost i druge teške bolesti određene općim aktom Federalnog ministarstva zdravstva, kao i teške tjelesne ozljede. Bolest odnosno teška ozljeda dokazuje se na temelju dijagnoze ovlaštene osobe zdravstvene struke, odnosno zdravstvene ustanove.
Pravo na jednokratnu novčanu potporu iz stavka 1. ovoga članka po osnovi teške invalidnosti ostvaruje se za utvrđeni stupanj invalidnosti od najmanje 60%.
Jednokratna novčana potpora iz stavka 1. ovoga članka može se dodijeliti i policijskom službeniku operiranom od bolesti koje nisu obuhvaćene odredbom stavka 3. ovoga članka ukoliko je takva operacija obavljena iz zdravstvenih razloga i prema preporuci liječnika.
Kriterije za dodjelu novčane potpore iz stavka 1. ovoga članka policijsko će tijelo utvrditi pojedinačno prema vrsti i težini bolesti.
Prvenstvo u odobravanju novčane potpore iz stavka l. ovog članka imaju policijski službenici u odnosu na članove uže obitelji. Voditelj policijskog tijela utvrdit će kriterije za dodjelu novčane potpore iz stavka 1. ovoga članka pojedinačno prema vrsti i težini bolesti.


3. Naknada za prekovremeni rad


Članak 7.


Policijski službenik ima pravo na naknadu za prekovremeni rad, i to tako što će se osnovna plaća policijskog službenika uvećati za:

a) 40%, ukoliko je prekovremeni rad bio u vremenu između 22 sata i 7 sati;
b) 30%, ukoliko je prekovremeni rad bio u vremenu između 7 sati i 22 sata.

Pravo na prekovremeni rad policijski službenik ostvaruje donošenjem rješenja.
Policijski službenim koji je u vremenu iz stavka 1. ovoga članka ostvario pravo na dnevnicu, nema pravo na naknadu za prekovremeni rad.


4. Naknada za privremeni interni premještaj


Članak 8.


Policijski službenik koji je prema članu 64. Zakona o policijskim službenicima Federacije Bosne i Hercegovine premješten na drugo radno mjesto koje je 60 km ili više udaljeno od njegova trenutačnog radnog mjesta ima pravo na naknadu za privremeni interni premještaj, koja se sastoji od:

a) naknade troškova za odvojeni život i
b) naknade za odgovarajući smještaj.

Naknada iz stavka 1. ovoga članka iznosi 70% od prosječne mjesečne plaće ostvarene u Federaciji u prethodnome mjesecu.
Pravo na naknadu iz stavka 1. ovoga članka ne ostvaruje policijski službenik koji je premješten na osobni zahtjev, kao ni policijski službenik koji je prvi puta raspoređen na posao u policijsko tijelo.


5. Otpremnina u slučaju otpusta zbog viška policijskih službenika


Članak 9.


U slučaju otpusta policijskog službenika kojega je policijsko tijelo proglasilo viškom, on ima pravo na otpremninu koja odgovara iznosu plaće što koju je policijski službenik primio u vrijeme kada je proglašen viškom, obračunate za šestomjesečno razdoblje.
Iznos otpremnine iz stavka l. ovoga članka utvrđuje se prema radnom iskustvu ostvarenom u svojstvu policijskog službenika, na sljedeći način:

a) do 10 godina radnog iskustva u svojstvu policijskog službenika, u iznosu od šest mjesečnih plaća;
b) od 10 do 15 godina radnog iskustva u svojstvu policijskog službenika, u iznosu od devet mjesečnih plaća;
c) preko 15 godina radnog iskustva u svojstvu policijskog službenika, u iznosu od dvanaest mjesečnih plaća.


6. Troškovi u slučaju smrti policijskog službenika


Članak 10.


Policijski službenik koji tijekom obavljanja dužnosti izgubi život, sahranjuje se na trošak policijskog tijela.
Policijsko tijelo snosi sljedeće posmrtne troškove:

a) prijevoz posmrtnih ostataka na mjesto ukopa;
b) putne troškove za dvije osobe u pratnji;
c) grobnicu, ukoliko već nije osigurano;
d) druge uobičajene troškove u svezi s vjerskim ili drugim načinom obilježavanja smrti policijskog službenika.

Posmrtni troškovi iz stavka 2. ovoga članka isplaćuju se u visini stvarnih troškova na pisani zahtjev obitelji umrloga, uz koji se prilaže račun, odnosno faktura o plaćenim posmrtnim troškovima iz stavka 2. ovoga članka.
Mjesto ukopa policijskog službenika određuje obitelj umrlog policijskog službenika.


Članak 11.


Obitelj koju je preminuli policijski službenik uzdržavao ima pravo na jednokratnu novčanu potporu u iznosu posljednje neto plaće koju je ostvario, uvećane za šest puta.
Jednokratnu novčanu potporu iz stavka 1. ovoga članka obitelj ostvaruje podnošenjem pisanog zahtjeva, uz koji se prilaže dokaz daje umrli policijski službenik uzdržavao obitelj.


Članak 12.


U slučaju smrti policijskog službenika izvan obavljanja službene dužnosti, obitelji policijskog službenika isplaćuju se troškovi sahrane u iznosu od najviše četiri prosječne mjesečne plaće isplaćene u Federaciji za prethodna četiri mjeseca prije donošenja rješenja o isplati te. naknade.


7. Troškovi javnog prijevoza na posao i s posla


Članak 13.


Policijski službenik čije je mjesto stanovanja udaljeno od mjesta rada najmanje jedan kilometar ima pravo na troškove javnog prijevoza na posao i s posla u visini mjesečne karte gradskog, prigradskog odnosno međugradskog prometa.
Policijskom službeniku koji radi u turnusima pripada pravo na naknadu troškova prijevoza u visini cijene dnevne (povratne) karte, shodno broju dolazaka na posao i odlazaka s posla.
Pravo na troškove javnog prijevoza na posao i s posla u međugradskom prometu imaju policijski službenici koji svakodnevno dolaze na posao iz mjesta prebivališta i vraćaju se u to mjesto koje se nalazi izvan područja u kome je mjesto rada policijskog službenika.
Pravo na naknadu troškova javnog prijevoza iz stavka 3. ovoga članka ostvaruje se na temelju pisanog zahtjeva policijskog službenika, u kojem se navodi adresa stvarnog stanovanja u mjestu prebivališta. Uz zahtjev se prilaže pismena izjava policijskog službenika da svakodnevno putuje od mjesta prebivališta do mjesta rada ili izjava da radi u turnusima, kao i pisani dokaz tvrtke čiji prijevoz koristi za dolazak na posao i povratak s posla (dnevna ili mjesečna karta). Ova se naknada odobrava rješenjem koje donosi voditelj policijskog tijela.
Visina naknade troškova prijevoza iz stavka 3. ovoga članka isplaćuje se najviše do iznosa cijene mjesečne ili dnevne karte u javnom prometu na odobrenoj relaciji, s tim što odobrena relacija od mjesta rada do mjesta prebivališta može biti udaljena najviše 120 kilometara.


8. Naknada za obrok (bonovi za ručak)


Članak 14.


Policijski službenik ima pravo na naknadu za obrok (bonovi za ručak) za vrijeme rada samo za dane kada je prisutan na poslu.
Policijski službenici raspoređeni u Specijalnoj policijskoj postrojbi Federalnog ministarstva unutarnjih poslova - Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova ostvaruju pravo na naknadu iz stavka 1. ovoga članka u vidu obroka u restoranu Specijalne policijske postrojbe i naknadu za prehranu za vrijeme rada (topli obrok) u iznosu od 3% prosječne plaće u Federaciji, prema posljednjem objavljenom podatku Federalnog zavoda za statistiku.
Policijski službenici raspoređeni u drugim ustrojstvenim jedinicama Federalnog ministarstva unutarnjih poslova - Federalnog ministarstva unutarnjih poslova ostvaruju pravo na naknadu iz stavka l. ovoga članka u vidu naknade za prehranu za vrijeme rada (topli obrok) u iznosit od 2% prosječne plaće u Federaciji, prema posljednjem objavljenom podatku Federalnog zavoda za statistiku.
Pravo na naknadu iz stavaka 1. i 2. ovoga članka ne ostvaruje se u slučaju odsutnosti s posla po bilo kojoj opravdanoj ili neopravdanoj osnovi (službeno putovanje, plaćeni dopust, rad na terenu, dopust zbog bolesti i slično).


9. Regres


Članak 15.


Policijski službenik ima pravo na naknadu na ime regresa za korištenje godišnjeg odmora u iznosu od najmanje 70% njegove plaće utvrđene rješenjem o plaći, odnosno najmanje u visini prosječne plaće isplaćene u Federaciji za prethodna tri mjeseca prije donošenja rješenja o regresu, ako je to povoljnije za policijskog službenika.


10. Naknada u slučaju smrti člana uže obitelji


Članak 16.


Policijski službenik u slučaju smrti člana njegove uže obitelji ima pravo na naknadu u iznosu od najviše četiri prosječne mjesečne plaće isplaćene u Federaciji za prethodna četiri mjeseca prije donošenja rješenja o isplati te naknade.
Članom uže obitelji policijskog službenika smatra se bračni ili izvanbračni partner policijskog službenika, njegovi srodnici po krvi u pravoj liniji, posvojitelj ili posvojenik, skrbnik i štićenik, te dijete bračnog partnera (pastorak).
Naknada za slučaj smrti iz stavka l. ovoga članka isplaćuje se policijskom službeniku bez obzira je li policijski službenik živio u zajedničkom kućanstvu s članovima uže obitelji.


11. Naknada za troškove usavršavanja


Članak 17.


Policijski službenik ima pravo na naknadu troškova usavršavanja za potrebe policijskog tijela, koji se odnose na obuku, naobrazbu, naknadu za produljenje letačke dozvole i liječničke preglede.
Naknada iz stavka 1. ovoga članka odobrava se u visini cijene koja se utvrdi za određene oblike obuke, odnosno program usavršavanja i liječničke preglede.


12. Otpremnina


Članak 18.


Policijski službenik ima pravo na otpremninu pri odlasku mirovinu u iznosu od šest njegovih plaća isplaćenih u prethodni šest mjeseci ili šest prosječnih mjesečnih plaća isplaćenih Federaciji, prema posljednjem objavljenom podatku Federalno zavoda za statistiku, ako je to za njega povoljnije.


13. Naknada za službeni put


Članak 19.


Policijskom službeniku pripada naknada za službeni put (troškovi prijevoza i dnevnice) po cijeni prijevozne karte hotelskih računa, osim hotela de luxe kategorije i dnevni troškovi (dnevnice) za službeno putovanje u visini od najmanje 10% prosječne plaće ostvarene u Federaciji u posljednja tri mjeseca
Za uporabu privatnog automobila za potrebe služben putovanja, ako je takva uporaba prethodno odobren policijskom se službeniku nadoknađuju troškovi u visini od 25% od cijene jedne litre benzina (super) po prijeđenom kilometri


Članak 20.


Dnevnice za službeni put i naknada za odvojeni život obitelji međusobno se isključuju, osim u slučajevima odlaska službeni put izvan mjesta rada za koje se prima naknada odvojeni život.


14. Jubilarna nagrada


Članak 21.


Za neprekidan rad u tijelima unutarnjih poslova, poticijskom službeniku pripada posebna jubilarna nagrada, i to za navršenih

1. 5 godina ........ 0,50 prosječne mjesečne plaće
2. 10 godina ........ 1,00 prosječne mjesečne plaće
3. 15 godina ........ 1,25 prosječne mjesečne plaće
4. 20 godina ........ 1,50 prosječne mjesečne plaće
5. 25 godina ........ 1,75 prosječne mjesečne plaće
6. 30 godina ........ 2,00 prosječne mjesečne plaće
7. 35 godina. ....... 2,50 prosječne mjesečne plaće.

Osnovica za utvrđivanje visine nagrade je prosječna plaća ostvarena u Federaciji u prethodna tri mjeseca.


14. Naknada za rad na terenu (terenski dodatak)


Članak 22.


Policijski službenik ima pravo na naknadu za rad na terenu čija se visina utvrđuje ovisno o osiguranim uvjetima za rad na terenu, i to:

1) ako je osiguran smještaj i prehrana, terenski dodatak iznosi 20% od visine dnevnice za službeno putovanje;
2) ako je osiguran samo smještaj, u tom se slučaju terenski dodatak isplaćuje u visini dnevnice za službeno putovanje;
3) ako je osigurana samo prehrana, u tom slučaju terenski dodatak iznosi 70% od visine dnevnice za službeno putovanje.

Terenski dodatak obuhvaća troškove smještaja i prehrane, a troškove prijevoza od mjesta stanovanja do mjesta rada na terenu priznaju se u stvarnom iznosu, s tim što se ti troškovi ne priznaju ako je prijevoz osiguran službenim vozilom.
Pod radom na terenu iz stavka 1. ovoga članka podrazumijevaju se poslovi iz nadležnosti policijskog tijela koji se po svojoj prirodi moraju izvoditi na terenu izvan mjesta zaposlenja policijskog službenika i koji neprekidno traju dulje od 20 radnih dana.
Naknada za rad na terenu (terenski dodatak), naknada za odvojeni život od obitelji i dnevnice za službeno putovanje u zemlji i inozemstvu međusobno se isključuju.


16. Naknada za izum i tehničko unapređenje


Članak 23.


Policijskom službeniku pripada naknada za izum, inovacije, tehnička unapređenja i druga kreativna rješenja koja unapređuju rad u policijskom tijelu, ostvarena na radu ili u svezi s radom.
Visina naknade za izum i ostala kreativna rješenja iz stavka l. ovoga članka utvrđuje se posebnim ugovorom koji se zaključuje između policijskog službenika i voditelja policijskog tijela u kojem je ostvaren taj izum, odnosno druga kreativna rješenja.


17. Osiguranje od posljedica nesretnog slučaja ili smrti


Članak 24.


Policijski službenik ima pravo na osiguranje od posljedica nesretnog slučaja sa zaključenjem rizika od prirodne smrti za vrijeme trajanja radnog odnosa u policijskom tijelu.
Visina osiguranja iz stavka 1. ovoga članka određuje se prema polici osiguranja od posljedica nesretnog slučaja, odnosno police osiguranja od rizika prirodne smrti.
Ugovor o osiguranju s odgovarajućim osiguravajućim društvom zaključuje voditelj policijskog tijela za sve policijske službenike zaposlene u tome tijelu.


18. Naknada troškova za smještaj


Članak 25.


Policijski službenik čije se mjesto prebivališta nalazi izvan mjesta rada u policijskom tijelu u kojem je zaposlen, pa živi odvojeno od obitelji, ima pravo na naknadu troškova za smještaj u mjestu rada u visini
od 300,00 KM mjesečno, ako u mjestu rada stanuje tijekom radnog tjedna.
Pravo na naknadu iz stavka 1. ovoga članka ostvaruje se podnošenjem pisanog zahtjeva, uz koji se prilaže ugovor o podstanarskom odnosu i CIPS-ova prijava prebivališta.
Policijskom službeniku iz stavka 1. ovoga članka pripada i pravo na troškove prijevoza za dane tjednog odmora u visini iznosa cijene dnevne karte na relaciji mjesto rada - mjesto prebivališta.


Članak 26.


Policijski službenik ima pravo na troškove selidbe pokućstva iz mjesta stalnog prebivališta u mjesto rada, a po prestanku potrebe, do mjesta u kojem želi stalno živjeti.
Troškovi selidbe isplaćuju se u visini stvarnih troškova, a ostvaruju se na pisani zahtjev korisnika iz stavka 1. ovoga članka, uz koji se prilaže račun odnosno faktura o plaćenim troškovima selidbe.


Članak 27.


Naknade i druga materijalna prava predviđena odredbama čl. 4. - 26. ove Uredbe ostvaruju se donošenjem rješenja.
Rješenje iz stavka 1. ovoga članka donosi voditelj policijskog tijela u kojem se policijski službenik nalazi u službi.


III PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE


Članak 28.


Federalna uprava policije Federalnog ministarstva unutarnjih poslova -Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova dužna je u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove Uredbe donijeti pravilnik o plaćama i naknadama i utvrditi platne razrede za sva radna mjesta policijskih službenika utvrđena Pravilnikom o unutarnjem ustrojstvu.
Prijedlog pravilnika o plaćama i naknadama iz stavka 1. ovoga članka dostavlja se Federalnom ministarstvu financija - Federalnom ministarstvu finansija na mišljenje, radi usklađivanja s valjanim propisima.


Članak 29.


Zadužuje se Federalno ministarstvo pravde za osiguranje primjene ove Uredbe u svim federalnim tijelima i ustrojstvenim jedinicama federalnih tijela u kojima rade policijski službenici, u mjeri u kojoj je to predviđeno zakonima kojima se uređuje njihovo ustrojstvo, upravljanje i nadležnost.


Članak 30.


Danom stupanja na snagu ove Uredbe prestaje primjena Uredbe o plaćama i naknadama plaća policijskih službenika Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 65/05).


Članak 31.


Ova Uredba stupa na snagu idućega dana od dana objave u "Službenim novinama Federacije BiH".


V broj 96/09
4. veljače 2009. godine
Sarajevo

Premijer
Dr. Nedžad Branković, v.r.


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Bivši kazahstanski ministar ubio suprugu (31). Tukao ju do smrti u restoranu
Britanija počela pritvarati migrante koji će biti deportirani u Ruandu
Obilne poplave u glavnom gradu Turske, očekuje se još kiše
Američki šef diplomacije s Netanyahuom u Izraelu. Traži više pomoći za Gazu
Učenik u Britaniji oštrim predmetom napao ljude u školi. Optužen za pokušaj ubojstva
VIDEO Stotine migranata podigle šatore u centru Dublina. Danas su rastjerani
Žestoki sukob propalestinskih prosvjednika i protuprosvjednika na kampusu u SAD-u
Ovaj grad je novi cilj Rusa. Ukrajinci očajni: "Sjetite se što se dogodilo lani"
Šojgu naručio još oružja za ratovanje u Ukrajini: "Isporuka mora biti brža"
VIDEO Kina počinje testiranja najnaprednijeg nosača aviona
Urušio se dio autoceste u Kini, najmanje 19 mrtvih
Nova anketa: Biden vodi ispred Trumpa, ali prednost je minimalna
Putinov propagandist: Spalite morone u Europi. Neka biraju - Posejdon ili Sotona
Zašto se slavi Praznik rada?
Burna rasprava o BiH u UN-u. Amerika stala uz Schmidta, Rusi uz Dodika
Ekstremna desnica u Austriji brutalno raste. Spominju "izvlačenje iz ludila EU"
Rusi opet napali Odesu, najmanje troje mrtvih
Izraelski tenkist ubio dvojicu suboraca
VIDEO Gruzijci na ulicama, ne žele "ruski zakon". Policija ih mlati i tjera suzavcem
Ukrajinci priznali da su se povukli iz više sela. Javio se Zelenski






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Bivši kazahstanski ministar ubio suprugu (31). Tukao ju do smrti u restoranu
Britanija počela pritvarati migrante koji će biti deportirani u Ruandu
Obilne poplave u glavnom gradu Turske, očekuje se još kiše
Američki šef diplomacije s Netanyahuom u Izraelu. Traži više pomoći za Gazu
Učenik u Britaniji oštrim predmetom napao ljude u školi. Optužen za pokušaj ubojstva
VIDEO Stotine migranata podigle šatore u centru Dublina. Danas su rastjerani
Žestoki sukob propalestinskih prosvjednika i protuprosvjednika na kampusu u SAD-u
Ovaj grad je novi cilj Rusa. Ukrajinci očajni: "Sjetite se što se dogodilo lani"
Šojgu naručio još oružja za ratovanje u Ukrajini: "Isporuka mora biti brža"
VIDEO Kina počinje testiranja najnaprednijeg nosača aviona
Urušio se dio autoceste u Kini, najmanje 19 mrtvih
Nova anketa: Biden vodi ispred Trumpa, ali prednost je minimalna
Putinov propagandist: Spalite morone u Europi. Neka biraju - Posejdon ili Sotona
Zašto se slavi Praznik rada?
Burna rasprava o BiH u UN-u. Amerika stala uz Schmidta, Rusi uz Dodika
Ekstremna desnica u Austriji brutalno raste. Spominju "izvlačenje iz ludila EU"
Rusi opet napali Odesu, najmanje troje mrtvih
Izraelski tenkist ubio dvojicu suboraca
VIDEO Gruzijci na ulicama, ne žele "ruski zakon". Policija ih mlati i tjera suzavcem
Ukrajinci priznali da su se povukli iz više sela. Javio se Zelenski


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

Ovo su detalji mirovnog sporazuma Rusa i Ukrajinaca. Gotovo sve je bilo dogovoreno

Kina - zemlja gdje je pritisak zbog obrazovanja sulud, a u životu uživaju samo starci

Zabio se u kuću u Londonu pa izašao i sjekao ljude mačem

Američko sveučilište suspendiralo studente koji su prosvjedovali za Palestinu

Rusija izgubila strateški važan otok

VIDEO Vulkan Ruang opet eruptirao, proglašena najviša razina uzbune

U Sjevernoj Karolini ubijena četiri policajca, četiri su ranjena. Napadač mrtav

Pogledajte kako igrači norveškog prvoligaša ulaze na teren preko ceste

U Keniji se urušila brana. Više od 40 mrtvih, među njima 17 djece

Dizelski motor nije mrtav! Kinezi su napravili najučinkovitiji ikada





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi