TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Srijeda 1.5.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








01.05.2024 - 19h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
68
UMJERENO ZAGADJEN
Upozorenje: Neke zagađujuće materije mogu uzrokovati zdravstvene probleme osobama koje su veoma osjetljive na zagađenje zraka. Takve osobe trebaju izbjegavati boravak vani i smanjiti naprezanje tokom boravka vani.

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 99

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



Uredba Vlade Federacije BiH za 2009. Na osnovu člana 19. stav 1. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06) i člana 53. stav 3. Zakona o turističkim zajednicama i unapređenju turizma u Federaciji Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 19/96 i 28/03), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 94. sjednici održanoj 12. marta 2009. godine, na prijedlog Federalnog ministarstva okoliša i turizma, donosi


U R E D B U

O BORAVIŠNOJ TAKSI


Član 1.


Ovom Uredbom uređuje se obaveza plaćanja boravišne takse, obaveznici plaćanja, te naplate i raspoređivanje sredstava boravišne takse.


Član 2.


Boravišnu taksu plaća građanin - domaći i strani državljanin koji se izvan svog prebivališta u turističkom mjestu koristi uslugama noćenja u smještajnom objektu u kojem se obavlja ugostiteljska ili turistička djelatnost.
Boravišna taksa plaća se po svakom ostvarenom noćenju.
Smještajnim objektom u smislu ove Uredbe podrazumijevaju se: hotel, pansion, motel, apartman, odmaralište za djecu i omladinu, kamp, kuća i stan za odmor, soba za iznajmljivanje, lječilište, planinarski dom, omladinski hotel, apartman kojega pravno i fizičko lice izdaje turistima i putnicima, vez u luci nautičkog turizma i svi drugi objekti u kojima se turistima i putnicima pružaju usluge smještaja.


Član 3.


Boravišnu taksu plaća vlasnik kuće ili stana za odmor u turističkom mjestu i sva lica koja borave u toj kući ili stanu.
Lica iz stava 1. ovog člana boravišnu taksu plaćaju kada u kući i stanu za odmor u turističkom mjestu borave u periodu ljetne sezone od 15. juna do 15. septembra ili za period zimske sezone od 15. decembra do 15. marta.
Boravišnu taksu plaća i vlasnik plovila koje se nalazi na vezu u luci nautičkog turizma kada boravi na plovilu te sva lica koja borave na tom plovilu.
Kućom ili stanom za odmor iz stava l. ovog člana smatra se svaka zgrada ili stan koji se koriste sezonski ili povremeno.
Kućom za odmor, u smislu ove Uredbe, ne smatraju se gospodarske zgrade koje služe za smještaj poljoprivrednih mašina, alata i sl.


Član 4.


Boravišnu taksu ne plaćaju:
1. djeca do dvanaest godina starosti,
2. slijepe, gluhe i osobe s tjelesnim invaliditetom,
3. sudionici školskih ekskurzija organiziranih od strane školske ustanove,
4. lica upućena na liječenje u lječilište od strane zdravstvene ustanove,
5. strani državljani koji su po međunarodnim propisima i sporazumima oslobođeni plaćanja takse,
6. pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva odbrane, kada noće u smještajnom objektu, a nalaze sa na izvršenju službenih zadaća,
7. sezonski radnici s prijavljenim boravkom u turističkom mjestu.


Član 5.


Lica od 12 do navršenih 26 godina starosti, plaćaju boravišnu taksu umanjenu za 50%.


Član 6.


Vlasnik iz člana 3. stav 1. ove Uredbe i članovi njegove uže porodice, plaćaju boravišnu taksu umanjenu za 70%.
Članovima uže porodice vlasnika kuće i stana za odmor u smislu ove Uredbe smatraju se supružnici, djeca, pastorčad, usvojenici, roditelji i usvojitelji.
Na strane državljane ne primjenjuje se odredba stava 1. ovog člana.


Član 7.


Fizička lica koja su registrovana za pružanje usluga smještaja u domaćinstvu u skladu sa propisom kojim se uređuje ugostiteljska djelatnost (u daljnjem tekstu: ugostitelj), plaćaju godišnji paušalni iznos boravišne takse za svaki krevet i smještajnu jedinicu u kampu koji se koriste za pružanje usluga smještaja.
Dodatni (pomoćni kreveti) oslobođeni su plaćanja godišnjeg paušalnog iznosa boravišne takse.
Iznimno od odredaba stava 1. ovog člana, ugostitelj koji u skladu sa rješenjem o odobrenju za pružanje ugostiteljskih usluga smještaja u domaćinstvu, iznajmljuje dvije sobe ili jedan apartman do najviše četiri postelje, u općinama u kojima je prosječna godišnja popunjenost kapaciteta u privatnom smještaju prema podacima turističke zajednice manja od 40 dana, boravišnu taksu mogu naplatiti istodobno s naplatom pružene usluge noćenja ili boravišnu taksu platiti u paušalnom iznosu.
Ugostitelji su dužni godišnji paušalni iznos boravišne takse uplatiti na uplatni račun turističke zajednice kantona do 31. jula tekuće godine ili u tri rate, s tim da posljednja rata dospijeva 30. septembra tekuće godine, a u skladu sa propisom koji donosi Vlada Federacije Bosne i Hercegovine.
Godišnji paušalni iznos boravišne takse iz stava 3. ovog člana je proizvod broja kreveta, odnosno broja smještajnih jedinica u kampu, koeficijenta razreda turističkog mjesta u kojem se pružaju usluge smještaja u domaćinstvu iz stava 5. ovog člana i visine boravišne takse iz stava 6. ovog člana.
Koeficijenti razreda turističkog mjesta u kojima se pružaju usluge iz stava 1. ovog člana, utvrđuju se u visini 1,00 za razred A, u visini 0,80 za razred B, u visini 0,70 za razred C, i u visini 0,50 za razred D.
Visinu boravišne takse iz stava 4. ovog člana na prijedlog federalnog ministra okoliša i turizma (u daljnjem tekstu: ministar) utvrđuje Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Vlada Federacije).


Član 8.


Lica iz čl. 4, 5. i 6. ove Uredbe dokazuju pravo na oslobađanje od plaćanja boravišne takse: ličnom kartom, iskaznicom odgovarajućih udruženja građana, potvrdama škola, preduzeća, liječničkim svjedočanstvima i sličnim 1 spravama.


Član 9.


Visinu boravišne takse na prijedlog ministra utvrđuje Vlada Federacije u prvoj polovini tekuće godine za slijedeću godinu.
Vlada Federacije će na prijedlog ministra utvrditi razdoblja turističke predsezone, glavne turističke sezone i turističke posezone u turističkim mjestima.


Član 10.


Prikupljena sredstva boravišne takse raspoređuju se:
1. 80% sredstava turističkoj zajednici kantona,
2. 20% sredstava Turističkoj zajednici Federacije BiH.


Član 11.


Turistička zajednica Federacije Bosne i Hercegovine i turističke zajednice kantona su dužne ostvarena sredstva od boravišne takse rasporediti na sljedeći način:
1. 35% za unapređenje turizma,
2. 25% namjenski za očuvanje, konzerviranje i obnavljanje kulturno-historijskog nasljeđa,
i namjenski za. očuvanje, zaštitu i obnavljanje prirodnog nasljeđa.
Sredstva iz stava 1. tačka 2. ovog člana rasporedit će se na osnovu programa i odluke koju donosi Vlada Federacije, a na zajednički prijedlog Federalnog ministarstva kulture i sporta i Federalnog ministarstva okoliša i turizma.
Sredstva iz stava 1. tačka 2. ovog člana koristit će se na području kantona na kojem su ostvareni prihodi kantonalnih turističkih zajednica, a na nivou Federacije Bosne i Hercegovine koristit će se sredstva ostvarena od prihoda Turističke zajednice Federacije Bosne i Hercegovine.
Prihodi ostvareni u stavu 1. tačka 2. ovog člana koristit će se prema programu koji utvrđuje Vlada Federacije za narednu godinu, a na osnovu prikupljenih sredstava iz prethodne godine.


Član 12.


Pravna i fizička lica koja pružaju usluge noćenja u smještajnom objektu iz člana 2. stav 3. ove Uredbe, dužna su, u roku od 24 sata, po dolasku prijaviti i po odlasku odjaviti turističkoj zajednici kantona sva lica kojima se pruža usluga noćenja u smještajnom objektu.
Oblik i sadržaj obrasca prijave boravka građana koji se koriste uslugama noćenja u smještajnim objektima, te sadržaj i način vođenja evidencije o boravku građana u smještajnim objektima, propisat će ministar.


Član 13.


Pravna i fizička lica koja pružaju usluge noćenja, odnosno usluge korištenja veza u smještajnim objektima i lukama iz člana 2. stav 3. ove Uredbe naplaćuju boravišnu taksu istodobno s naplatom pruženih usluga.
Iznimno od odredbe stava 1. ovog člana, kada pravna i fizička lica naplatu boravišne takse obavljaju istodobno s naplatom usluge pružene na osnovu ugovora, ista su obavezna boravišnu taksu uplatiti tri dana nakon naplate računa, a najkasnije u roku od 7 dana po pruženoj usluzi.
U računu za usluge noćenja, odnosno korištenje veza, posebno se označuje iznos naplaćene boravišne takse, a u slučaju iz čl. 4, 5. i 6. ove Uredbe navodi se osnov oslobađanja od plaćanja, odnosno plaćanja 50% ili 30% dijela.


Član 14.


Pravna i fizička lica iz člana 12. stav 1. ove Uredbe dužna su uplatiti boravišnu taksu u roku od pet dana po isteku svake sedmice na uplatni račun turističke zajednice kantona.
Turistička zajednica kantona obavezna je, tri dana od proteka roka za uplatu iz stava l. ovog člana, prispjela sredstva doznačiti korisnicima iz člana 10. stav 1. ove Uredbe.


Član 15.


Nadzor nad prijavom boravka građana koji se koriste uslugama noćenja u smještajnim objektima u turističkom mjestu izvan svog prebivališta, u smislu člana 2. ove Uredbe, nadzor nad naplatom i uplatom boravišne takse, kao i nadzor nad raspoređivanjem sredstava boravišne takse iz člana 10. ove Uredbe obavljaju Federalna uprava za inspekcijske poslove, kantonalni organ uprave nadležan za inspekcijske poslove i Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine, svako u okviru svojih nadležnosti utvrđenih propisima.
Obaveznici plaćanja boravišne takse dužni su podnijeti godišnju prijavu nadležnoj ispostavi Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine, prema sjedištu obaveznika, do 28. februara tekuće godine za prethodnu godinu, a u skladu sa odredbama Zakona o Poreznoj upravi Federacije Bosne i Hercegovine i Pravilniku o podnošenju prijava.
Prinudna naplata se sprovodi po propisima o naplati poreza i doprinosa.
Pravna ili fizička lica koja pružaju usluge noćenja u smještajnim objektima odnosno korištenje veza u luci nautičkog turizma, te vlasnicima iz člana 3. ove Uredbe koji u propisanom
roku turističkoj zajednici kantona ne uplate sredstva boravišne takse, nadležni inspektor rješenjem će naložiti da sredstva boravišne takse uplate turističkoj zajednici kantona.


Član 16.


Novčanom kaznom od 700,00 do 7.000,00 KM, kaznit će se za prekršaj pravno lice koje pruža usluge noćenja u smještajnom objektu odnosno korištenja veza u luci nautičkog turizma, organizator grupnog putovanja-agencija, ako:
1. u svakom pojedinačnom slučaju ne naplati boravišnu taksu istodobno s naplatom noćenja u smještajnom objektu odnosno korištenja veza u luci nautičkog turizma i iznos boravišne takse posebno ne naznači u računu, te ako sredstva boravišne takse ne doznači u roku od tri dana nakon naplate računa, a najkasnije u roku od sedam dana po pruženoj usluzi (član 13.),
2. boravišnu taksu ne uplati u roku od pet dana po isteku svake sedmice na račun turističke zajednice kantona (Član 14. stav 1.),
3. ne prijavi boravak građanina koji koristi usluge noćenja u smještajnom objektu u skladu sa članom 12. stav 1. ove Uredbe.
4. ne podnese godišnju prijavu nadležnoj Ispostavi Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine (član 15. stav 2.)
Novčanom kaznom od 200,00 do 2.000,00 KM, kaznit će se odgovorno lice u pravnom licu za prekršaj iz stava l. ovog člana.
Fizičko lice koje pruža usluge noćenja u smještajnom objektu, odnosno korištenje veza u luci nautičkog turizma, za prekršaj iz stava l. ovog člana kaznit će se novčanom kaznom od 100,00 do 1.000,00 KM.


Član 17.


Novčanom kaznom od 50,00 do 250,00 KM kaznit će se za prekršaj građanin u domaćinstvu koji paušalni iznos boravišne takse nije uplatio na uplatni račun turističke zajednice kantona do 31. jula, odnosno 30. septembra tekuće godine (član 7. stav 4.)


Član 18.


Danom stupanja na snagu ove Uredbe prestaje da važi Uredba o boravišnoj taksi ("Službene novine Federacije BiH", br. 44/06 i 73/06).


Član 19.


Ova Uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".


V broj 205/09
12. marta 2009. godine
Sarajevo

Premijer
Dr. Nedžad Branković, s.r.


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Deseci tisuća ljudi na prosvjedima po Francuskoj tražili veće plaće i mir
VIDEO Ogromni neredi u Istanbulu. Prosvjednici mlate policiju, trgaju im štitove
Bivši kazahstanski ministar ubio suprugu (31). Tukao ju do smrti u restoranu
Britanija počela pritvarati migrante koji će biti deportirani u Ruandu
Obilne poplave u glavnom gradu Turske, očekuje se još kiše
Američki šef diplomacije s Netanyahuom u Izraelu. Traži više pomoći za Gazu
Učenik u Britaniji oštrim predmetom napao ljude u školi. Optužen za pokušaj ubojstva
VIDEO Stotine migranata podigle šatore u centru Dublina. Danas su rastjerani
Žestoki sukob propalestinskih prosvjednika i protuprosvjednika na kampusu u SAD-u
Ovaj grad je novi cilj Rusa. Ukrajinci očajni: "Sjetite se što se dogodilo lani"
Šojgu naručio još oružja za ratovanje u Ukrajini: "Isporuka mora biti brža"
VIDEO Kina počinje testiranja najnaprednijeg nosača aviona
Urušio se dio autoceste u Kini, najmanje 19 mrtvih
Nova anketa: Biden vodi ispred Trumpa, ali prednost je minimalna
Putinov propagandist: Spalite morone u Europi. Neka biraju - Posejdon ili Sotona
Zašto se slavi Praznik rada?
Burna rasprava o BiH u UN-u. Amerika stala uz Schmidta, Rusi uz Dodika
Ekstremna desnica u Austriji brutalno raste. Spominju "izvlačenje iz ludila EU"
Rusi opet napali Odesu, najmanje troje mrtvih
Izraelski tenkist ubio dvojicu suboraca






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Deseci tisuća ljudi na prosvjedima po Francuskoj tražili veće plaće i mir
VIDEO Ogromni neredi u Istanbulu. Prosvjednici mlate policiju, trgaju im štitove
Bivši kazahstanski ministar ubio suprugu (31). Tukao ju do smrti u restoranu
Britanija počela pritvarati migrante koji će biti deportirani u Ruandu
Obilne poplave u glavnom gradu Turske, očekuje se još kiše
Američki šef diplomacije s Netanyahuom u Izraelu. Traži više pomoći za Gazu
Učenik u Britaniji oštrim predmetom napao ljude u školi. Optužen za pokušaj ubojstva
VIDEO Stotine migranata podigle šatore u centru Dublina. Danas su rastjerani
Žestoki sukob propalestinskih prosvjednika i protuprosvjednika na kampusu u SAD-u
Ovaj grad je novi cilj Rusa. Ukrajinci očajni: "Sjetite se što se dogodilo lani"
Šojgu naručio još oružja za ratovanje u Ukrajini: "Isporuka mora biti brža"
VIDEO Kina počinje testiranja najnaprednijeg nosača aviona
Urušio se dio autoceste u Kini, najmanje 19 mrtvih
Nova anketa: Biden vodi ispred Trumpa, ali prednost je minimalna
Putinov propagandist: Spalite morone u Europi. Neka biraju - Posejdon ili Sotona
Zašto se slavi Praznik rada?
Burna rasprava o BiH u UN-u. Amerika stala uz Schmidta, Rusi uz Dodika
Ekstremna desnica u Austriji brutalno raste. Spominju "izvlačenje iz ludila EU"
Rusi opet napali Odesu, najmanje troje mrtvih
Izraelski tenkist ubio dvojicu suboraca


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

Burna rasprava o BiH u UN-u. Rusi: Stanje bi moglo izmaknuti kontroli

Ovo su detalji mirovnog sporazuma Rusa i Ukrajinaca. Gotovo sve je bilo dogovoreno

Kina - zemlja gdje je pritisak zbog obrazovanja sulud, a u životu uživaju samo starci

Zabio se u kuću u Londonu pa izašao i sjekao ljude mačem

Američko sveučilište suspendiralo studente koji su prosvjedovali za Palestinu

Rusija izgubila strateški važan otok

VIDEO Vulkan Ruang opet eruptirao, proglašena najviša razina uzbune

U Sjevernoj Karolini ubijena četiri policajca, četiri su ranjena. Napadač mrtav

Pogledajte kako igrači norveškog prvoligaša ulaze na teren preko ceste

U Keniji se urušila brana. Više od 40 mrtvih, među njima 17 djece





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi