TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Nedjelja 5.5.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








05.05.2024 - 03h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
62
UMJERENO ZAGADJEN
Upozorenje: Neke zagađujuće materije mogu uzrokovati zdravstvene probleme osobama koje su veoma osjetljive na zagađenje zraka. Takve osobe trebaju izbjegavati boravak vani i smanjiti naprezanje tokom boravka vani.

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 68

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



Zakon Vlade Federacije BiH za 2009.

Z A K O N
O UGOSTITELJSKOJ DJELATNOSTI



I.OPĆE ODREDBE


Članak 1.


Ovim Zakonom uređuju se uvjeti za obavljanje ugostiteljske djelatnosti, osnivanje i prestanak rada ugostiteljske radnje, poslovni prostor, razvrstavanje i kategorizacija ugostiteljskih objekata, ugostiteljske usluge u kućanstvu, seoskom kućanstvu i na plovnom objektu.


Članak 2.


Ugostiteljska djelatnost u smislu ovoga Zakona je pripremanje hrane i pružanje usluga prehrane, pripremanje i posluživanje pića i napitaka i pružanje usluga smještaja.
Ugostiteljska djelatnost je i pripremanje hrane za potrošnju na drugom mjestu sa ili bez posluživanja (u prijevoznom sredstvu, na priredbi i sl.) i opskrba tom hranom (catering).


II. UVJETI ZA OBAVLJANJE UGOSTITELJSKE DJELATNOSTI


Članak 3.


Ugostiteljsku djelatnost mogu obavljati pravna i fizička osoba, koje su registrirane za obavljanje ugostiteljske djelatnosti i ispunjavaju uvjete propisane ovim Zakonom i propisima donesenim na temelju ovoga Zakona (u daljnjem tekstu: ugostitelj).
Ugostiteljsku djelatnost, pod uvjetima propisanim ovim Zakonom, može obavljati i javna ustanova koja upravlja nacionalnim parkovima i parkovima prirode, ugostiteljska obrazovna ustanova, te učenički i studentski dom u svojim poslovnim prostorijama i prostorima.
Ugostitelj može obavljati i druge djelatnosti koje služe obavljanju ugostiteljske djelatnosti, a koje se uobičajeno obavljaju uz ugostiteljsku djelatnost (prodaja novina i časopisa, duhanskih prerađevina, pružanje usluga biljara, boćanja, kuglanja, tenisa i sl.) sukladno posebnim propisima.
Pod uvjetima propisanim ovim Zakonom i propisima donesenim temeljem ovog Zakona, određene ugostiteljske usluge mogu pružati pravna i fizička osoba koje nisu ugostitelji.


Članak 4.


Pravna i fizička osoba mogu organizirati usluge smještaja i prehrane za svoje djelatnike, umirovljenike, te članove uže obitelji svojih djelatnika i umirovljenika, pod uvjetima utvrđenim ovim Zakonom i drugim propisima, u objektima zatvorenog tipa (odmaralište, objekt za prehranu i sl.).
Članovi uže obitelji, u smislu odredbe stavka 1. ovog članka, su: supružnici, djeca rođena u braku ili izvan braka, pastorčad i usvojenici, te roditelji i usvojitelji.
Pravna i fizička osoba dužne su za pružanje ugostiteljskih usluga iz stavka 1. ovog članka ishoditi rješenje općinskog odnosno gradskog tijela uprave mjerodavnog za poslove ugostiteljstva prema mjestu sjedišta objekta (u daljnjem tekstu: mjerodavno tijelo) o ispunjavanju uvjeta propisanih ovim Zakonom i drugim propisima, koji to rješenje upisuje u Upisnik objekata zatvorenog tipa.
Federalni ministar okoliša i turizma (u daljnjem tekstu: Ministar) će propisati minimalne tehničke i druge uvjete za pružanje usluga iz stavka 1. ovog članka.
Mjerodavno tijelo rješenjem utvrđuje ispunjavanje uvjeta iz propisa donesenog na temelju stavka 4. ovog članka.
Ministar će propisati sadržaj i oblik obrasca prijave kao i način vođenja Upisnika iz stavka 3. ovog članka.


Članak 5.


Odredbe ovoga Zakona ne primjenjuju se na pružanje usluga prehrane i smještaja u objektima ustanova socijalne skrbi, zdravstva, odgoja, obrazovanja i drugih sličnih ustanova, vojske, policije, ako te usluge pružaju njihovi djelatnici isključivo svojim djelatnicima, pripadnicima i korisnicima.


Članak 6.


Ugostiteljskom djelatnošću se ne smatra pripremanje i posluživanje toplih i hladnih napitaka, bezalkoholnih pića i jednostavnih jela, koje pravna i fizička osoba organiziraju za potrebe svojih djelatnika i članova u svojim poslovnim prostorijama i prostorima.


Članak 7.


Ugostiteljska djelatnost obavlja se u poslovnom objektu, prostoriji i na prostoru namijenjenom, uređenom i opremljenom za pružanje ugostiteljskih usluga.
Ugostiteljska djelatnost može se obavljati i u poslovnom objektu, prostoriji i na prostoru gdje se obavlja druga djelatnost, ako su za obavljanje ugostiteljske djelatnosti ispunjeni uvjeti propisani ovim Zakonom, propisima donesenim na temelju ovog Zakona i drugim propisima.

Članak 8.


Za obavljanje ugostiteljske djelatnosti u ugostiteljskom objektu moraju biti ispunjeni minimalni uvjeti za vrstu glede uređenja i opreme ugostiteljskih objekata, usluga, kao i drugi uvjeti propisani ovim Zakonom i propisima donesenim na temelju ovoga Zakona (u daljnjem tekstu: minimalni uvjeti).
Ugostiteljski objekt, osim uvjeta iz stavka 1. ovoga članka, mora ispunjavati i uvjete glede: projektiranja, gradnje i održavanja građevine, zaštite na radu, zaštite od požara, zaštite od buke, zaštite i unaprjeđenja okoliša, kao i druge uvjete propisane posebnim propisima.
Za rad u ugostiteljstvu, osobe koje obavljaju ugostiteljsku djelatnost i pružaju ugostiteljske usluge moraju ispunjavati zdravstvene uvjete u skladu s posebnim propisima.
Uposleni u ugostiteljskom objektu (konobari, šankeri i ostalo osoblje) moraju imati završen najmanje III. stupanj stručne spreme.
Ministar će propisati minimalne uvjete koje mora ispunjavati ugostiteljski objekt iz stavka 1. ovoga članka.


Članak 9.


Mjerodavno tijelo, na zahtjev ugostitelja, utvrđuje jesu li ispunjeni minimalni uvjeti za vrstu ugostiteljskih objekata koji se ne kategoriziraju.
Ispunjavanje uvjeta iz stavka 1. ovoga članka, mjerodavno tijelo utvrđuje rješenjem u roku od 15 dana od dana prijama urednog zahtjeva.
Rješenje iz stavka 2. ovoga članka upisuje se u Upisnik o minimalnim uvjetima ugostiteljskih objekata, koji vodi mjerodavno tijelo.
Troškove postupka iz stavka 1. ovoga članka snosi ugostitelj.
Protiv rješenja iz stavka 2. ovoga članka može se izjaviti žalba Federalnom ministarstvu okoliša i turizma (u daljnjem tekstu:Ministarstvo) u roku od 15 dana od dana dostavljanja rješenja.
Ako mjerodavno tijelo, nakon pregleda objekta kod pravne osobe,ne donese rješenje u roku iz stavka 2. ovog članka, rad u ugostiteljskom objektu može otpočeti, o čemu je ugostitelj dužan prethodno pisanim putem izvijestiti mjerodavno tijelo ukoliko je za građevinu, u kojoj se nalazi ugostiteljski objekt, sukladno posebnom propisu, ishodio odgovarajući akt prema kojem se građevina smije početi rabiti, odnosno staviti u pogon.


Članak 10.


Ugostitelj posluje tijekom cijele godine ili sezonski.
Ugostitelj može poslovati i povremeno (za vrijeme manifestacija, sajmova, prigodnih priredbi i sl.).


Članak 11.


U obavljanju ugostiteljske djelatnosti, ugostitelj je obvezan:

1. vidno istaknuti propisanu oznaku vrste na ulazu u ugostiteljski objekt utvrđene rješenjem mjerodavnog tijela i kategorije ugostiteljskog objekta utvrđene rješenjem Ministarstva;
2. vidno istaknuti na ulazu u ugostiteljski objekt obavijest o radnom vremenu koje treba biti sukladno propisanom radnom vremenu;
3. utvrditi kućni red u ugostiteljskom objektu za smještaj i istaknuti ga na recepciji, te izvod iz kućnog reda istaknuti u svim sobama i apartmanima;
4. utvrditi normative o utrošku namirnica za pojedino jelo, piće i napitak, pružiti usluge u količinama i kakvoći, sukladno normativima, te na zahtjev, normative predočiti gostu;
5. vidno istaknuti cijene usluga koje se nude, na način dostupan gostima i pridržavati se istaknutih i ovjerenih cijena, a kod pružanja usluga smještaja u cjenicima istaknuti i iznos boravišne pristojbe, te cjenike staviti na raspolaganje gostima u dostatnom broju primjeraka;
6. izdati gostu račun za svaku pruženu ugostiteljsku uslugu, koji obvezno mora sadržavati: naziv ugostiteljskog objekta, porezni ID broj, broj računa, datum i vrijeme izdavanja računa, vrstu, količinu i cijenu pruženih usluga, a kod pružanja usluga smještaja - u računu navesti i iznos boravišne pristojbe;
7. pridržavati se istaknutog radnog vremena;
8. dostaviti normative na ovjeru mjerodavnom tijelu, a ovjereni normativi mogu se primjenjivati sljedećeg dana od dana ovjere;
9. dostaviti cjenike na ovjeru mjerodavnom tijelu, a koji se mogu primjenjivati sljedećeg dana od dana ovjere;
10. voditi knjigu gostiju u ugostiteljskom objektu za smještaj;
11. voditi knjigu žalbi na propisan način u svakom ugostiteljskom objektu, u roku od tri dana izjavljeni prigovor dostaviti mjerodavnoj turističko-ugostiteljskoj inspekciji, te u roku od 15 dana od dana izjavljenog prigovora odgovoriti na prigovor;
12. voditi poslovne knjige, sukladno važećim propisima;
13. alkoholna i bezalkoholna pića posluživati samo iz originalne ambalaže u skladu s normativom, na kojoj mora biti deklaracija s podatcima o proizvođaču, odnosno uvozniku, te neto količini;
14. u poslovnom prostoru - objektu u momentu kontrole osigurati odobrenje za rad, odnosno rješenje o upisu u sudski registar, kao i rješenje o razvrstavanju, minimalnim uvjetima i kategorizaciji objekta.
Radno vrijeme i raspored dnevnog i tjednog radnog vremena ugostiteljskih objekata, radno vrijeme u dane državnih blagdana i neradnih dana u kojima je ugostitelj dužan poslovati, utvrđuje mjerodavno tijelo.
U obavljanju ugostiteljske djelatnosti ugostitelj je dužan primjenjivati poslovne običaje u ugostiteljstvu.
Ministar će propisati oblik, sadržaj i način vođenja knjige gostiju i knjige žalbi.


Članak 12.


Prilikom oglašavanja i reklamiranja usluga i isticanja poruka u komercijalnom poslovanju, ugostitelj ne smije koristiti oznaku propisane vrste koja nije utvrđena rješenjem mjerodavnog tijela i kategorije objekta koja nije utvrđena rješenjem Ministarstva.


Članak 13.


Zabranjeno je posluživanje odnosno dopuštanje konzumiranja alkoholnih pića u ugostiteljskom objektu osobama mlađim od 18 godina.
U ugostiteljskom objektu u kojem se poslužuju alkoholna pića, mora na vidnom mjestu biti istaknuta oznaka o zabrani posluživanja, odnosno konzumiranja alkoholnih pića osobama mlađim od 18 godina.


III. OSNIVANJE I PRESTANAK RADA UGOSTITELJSKE RADNJE


Članak 14.


Fizička osoba, u smislu odredaba ovoga Zakona, može dobiti odobrenje za osnivanje ugostiteljske radnje samo za jedan ugostiteljski objekt na teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine.


Članak 15.


Ugostiteljska radnja osniva se izdavanjem rješenja kojim se odobrava osnivanje ugostiteljske radnje, koje izdaje mjerodavno tijelo.


Članak 16.


Mjerodavno tijelo izdat će rješenje kojim se odobrava osnivanje ugostiteljske radnje osobi koja ispunjava sljedeće uvjete:
1. da je državljanin Bosne i Hercegovine,
2. da je poslovno sposobna,
3. da posjeduje najmanje III. stupanj stručne spreme,
4. da udovoljava propisanim zdravstvenim uvjetima,
5. da joj pravomoćnom sudskom presudom, rješenjem o prekršaju ili upravnim aktom nije izrečena zaštitna mjera zabrane obavljanja ugostiteljske djelatnosti,
6. da nema zasnovan radni odnos, odnosno da nema već osnovanu ugostiteljsku radnju,
7. da ima poslovni prostor za koji ima dokaz o pravu vlasništva ili ugovor o zakupu poslovnog prostora, te dokaz da je za poslovni prostor izdana uporabna dozvola, i da taj poslovni prostor ispunjava propisane minimalne uvjete.
Rješenje iz stavka 1. ovog članka može se izdati i osobi koja ne ispunjava uvjet iz
stavka 1. točka 3. ovog članka, ako zaposli osobu koja ispunjava taj uvjet.


Članak 17.


Strani državljanin može obavljati ugostiteljsku djelatnost pod uvjetom da ima radnu dozvolu, da ispunjava uvjete iz članka 16. stavak 1. toč. od 2. do 8. ovoga Zakona i uz primjenu načela uzajamnosti.


Članak 18.

Mjerodavno tijelo u roku od 15 dana od dana podnošenja zahtjeva izdat će rješenje kojim se odobrava osnivanje ugostiteljske radnje, ako su ispunjeni uvjeti iz članka 16. ovoga Zakona, a u protivnom rješenjem će odbiti zahtjev.
Protiv rješenja iz stavka 1. ovog članka može se izjaviti žalba Ministarstvu, u roku od 15 dana od dana dostavljanja rješenja.
Ako mjerodavno tijelo ne donese rješenje u roku od 15 dana od dana prijama urednog zahtjeva, rad u ugostiteljskom objektu može otpočeti o čemu je ugostitelj dužan prethodno, pisanim putem, obavijestiti mjerodavno tijelo ukoliko je za građevinu, u kojoj se nalazi ugostiteljski objekt, sukladno posebnom propisu, ishodio odgovarajući akt prema kojemu se građevina smije početi rabiti, odnosno staviti u pogon.

Članak 19.


Rješenje kojim se odobrava osnivanje ugostiteljske radnje sadrži:
1. ime i prezime, jedinstveni matični broj i adresu prebivališta podnositelja zahtjeva,
2. naziv ugostiteljske radnje,
3. mjesto, ulicu i broj objekta u kojem se pruža usluga,
4. vrstu usluge koja se pruža,
5. površinu objekta odnosno prostora u kojem se obavlja ugostiteljska djelatnost,
6. naznaku o pružanju usluga tijekom cijele godine ili sezonski.


Članak 20.


Mjerodavno tijelo vodi registar ugostiteljskih radnji (u daljnjem tekstu: registar).
Oblik, sadržaj i način vođenja registra propisuje Ministar.
Rješenje kojim se odobrava osnivanje ugostiteljske radnje po pravomoćnosti upisuje se u registar.
Od dana upisa u registar, ugostitelju počinju teći prava i obveze sukladno ovom Zakonu i drugim propisima.
Ugostitelj je dužan otpočeti s obavljanjem ugostiteljske djelatnosti u roku od šest mjeseci od dana upisa u registar.
Rješenje kojim se odobrava osnivanje ugostiteljske radnje ne može se prenijeti na drugu osobu.


Članak 21.


Ugostiteljska radnja može otpočeti s radom danom upisa u registar.
O upisu u registar mjerodavno tijelo obavijestit će mjerodavnu organizacijsku jedinicu Porezne uprave, mjerodavnu turističko-ugostiteljsku inspekciju i druga tijela koja vrše nadzor ili vode službenu evidenciju u oblasti ugostiteljstva, dostavljanjem pravomoćnog rješenja kojim se odobrava osnivanje ugostiteljske radnje.


Članak 22.


Rješenje kojim se odobrava osnivanje ugostiteljske radnje prestaje važiti odjavom ili po sili zakona.
Ugostitelj je dužan odjaviti obavljanje ugostiteljske djelatnosti pisanim putem mjerodavnom tijelu prije prestanka rada.
Prestanak obavljanja ugostiteljske djelatnosti odjavom utvrđuje se danom navedenim u odjavi, s tim da se obavljanje ugostiteljske djelatnosti ne može odjaviti unatrag.
Ako u odjavi nije naznačen datum prestanka obavljanja ugostiteljske djelatnosti, prestanak se utvrđuje danom podnošenja zahtjeva za odjavu.


Članak 23.


Rješenje kojim se odobrava osnivanje ugostiteljske radnje prestaje važiti po sili zakona:
1. ako ugostitelj ne započne obavljati ugostiteljsku djelatnost u roku od šest mjeseci od dana upisa u registar,
2. ako je pravomoćnim aktom ugostitelju izrečena zaštitna mjera zabrane obavljanja ugostiteljske djelatnosti za vrijeme dok ta mjera traje,
3. ako ugostitelj prestane ispunjavati koji od uvjeta navedenih u članku 16. ovoga Zakona,
4. danom stupanja na izdržavanje kazne ako ugostitelj bude osuđen pravomoćnom presudom na kaznu zatvora dužu od šest mjeseci,
5. ako je inspekcijskim nadzorom utvrđeno da nisu ispunjeni uvjeti propisani ovim Zakonom, propisima donesenim na temelju ovoga Zakona i drugim propisima, a utvrđeni nedostatci nisu otklonjeni u zadanom roku,
6. ako se naknadno utvrdi da je rješenje kojim se odobrava osnivanje ugostiteljske radnje zasnovano na neistinitim podatcima ili krivotvorenim dokazima.


Članak 24.


U slučaju smrti ugostitelja članovi zajedničkog kućanstva mogu nastaviti obavljati djelatnost, putem uposlenog djelatnika, ako isti ispunjava uvjete iz članka 16. ovog Zakona, u trajanju od šest mjeseci.


Članak 25.


O prestanku važenja rješenja, u smislu čl. 22. i 23. ovoga Zakona, mjerodavno tijelo donosi rješenje.
Po pravomoćnosti rješenja ugostiteljska radnja se briše iz registra.
O brisanju iz registra mjerodavno tijelo obavijestit će mjerodavnu organizacijsku jedinicu Porezne uprave, mjerodavnu turističko-ugostiteljsku inspekciju i druga tijela koja vrše nadzor ili vode službenu evidenciju u oblasti ugostiteljstva, dostavljanjem pravomoćnog rješenja.


IV. RAZVRSTAVANJE I KATEGORIZACIJA UGOSTITELJSKIH OBJEKATA


1. Razvrstavanje ugostiteljskih objekata


Članak 26.


Ugostiteljski objekti s obzirom na vrstu ugostiteljskih usluga koje se u njima pružaju, mogu biti:
1. smještajni objekti - objekti u kojima se pružaju usluge smještaja, prehrane, pića, napitaka i slastica;
2. ugostiteljski objekti - objekti u kojima se pružaju usluge prehrane, pića, napitaka i slastica;
3. catering objekti - objekti u kojima se pripremaju jela, slastice, pića i napitci za konzumiranje na drugom mjestu sa ili bez usluživanja.
Objekti iz stavka 1. ovog članka razvrstavaju se u skupine, i to:
1. smještajni objekti u skupine:
- hoteli,
- kampovi i druge vrste objekata za smještaj;
2. ugostiteljski objekti u skupine:
- restorani,
- barovi;
3. catering objekti u skupine:
- pripremnice jela, slastica, pića i /ili napitaka,
- kantine.
Objekti iz skupina navedenih u stavku 2. ovog članka razvrstavaju se u pojedine vrste polazeći od načina posluživanja i pretežitosti usluga koje se pružaju u objektu.
Pojedine vrste ugostiteljskog objekta mogu biti klupskog tipa (klub), u kojima se ugostiteljske usluge pružaju samo određenoj skupini gostiju (članovima kluba).
Ministar će propisati vrste objekata unutar skupina iz stavka 2. ovog članka, ugostiteljske usluge koje se moraju pružati u pojedinoj vrsti ugostiteljskog objekta, te vrste ugostiteljskih objekata koje mogu biti klupskog tipa.


Članak 27.


Ugostiteljski objekt može imati naziv jedne vrste ugostiteljskog objekta.
Iznimno od odredbe stavka 1. ovog članka, ugostiteljski objekt može imati naziv dvije vrste ugostiteljskih objekata, ako za svaku vrstu ispunjava uvjete propisane ovim Zakonom, propisima donesenim na temelju ovoga Zakona i drugim propisima.
Naziv vrste ugostiteljskog objekta može se promijeniti, ako su ispunjeni uvjeti propisani za drugu vrstu, i za to izdano odgovarajuće rješenje mjerodavnog tijela u skladu s odredbama ovog Zakona.


Članak 28.

Ugostitelj ne može obavljati ugostiteljsku djelatnost u objektu iz članka 26. stavak 1. ovoga Zakona prije nego od mjerodavnog tijela dobije rješenje kako objekt ispunjava minimalne uvjete propisane za određenu vrstu ugostiteljskog objekta koji se ne kategorizira, te dobije rješenje od Ministarstva da objekt ispunjava propisane minimalne uvjete i uvjete za određenu kategoriju, osim u slučaju iz članka 9. stavak 6., članka 18. stavak 3., članka 32. stavak 6. i članka 46. stavak 2. ovog Zakona.


Članak 29.


Ugostiteljski objekt koji prestane ispunjavati uvjete propisane za određenu vrstu i kategoriju ne može poslovati kao ta vrsta i kategorija ugostiteljskog objekta.


2. Kategorizacija ugostiteljskih objekata


Članak 30.


Ugostiteljski objekti za smještaj (hoteli, kampovi i druge vrste objekata za smještaj), obvezno se kategoriziraju, ovisno o uređenju, opremi, uređajima, uslugama, održavanju i ostalim elementima.
Oznaka za kategoriju pojedinog ugostiteljskog objekta za smještaj je zvjezdica.
Ministar će propisati vrste ugostiteljskih objekata za smještaj koji se kategoriziraju, kategorije, uvjete za kategorije, oznake za vrste i kategorije, način označavanja vrsta i kategorija, te način kategorizacije tih objekata.


Članak 31.


Ugostiteljski objekt za prehranu se ne kategorizira.
Iznimno od odredbe stavka 1. ovoga članka, na zahtjev ugostitelja, može se kategorizirati objekt vrste restoran iz skupine restorani.
Oznaka za kategoriju pojedinog restorana je brončana, srebrena ili zlatna kuharska kapa.
Ministar će propisati mjerila i postupak kategorizacije restorana.

Članak 32.


Ministarstvo, na zahtjev ugostitelja, rješenjem utvrđuje ispunjavanje minimalnih uvjeta i uvjeta za kategoriju za smještajne objekte, kojih se kategorije označavaju s četiri i pet zvjezdica, u roku od 30 dana od dana prijama urednog zahtjeva.
Ministarstvo, na zahtjev ugostitelja, rješenjem utvrđuje ispunjavanje uvjeta za kategorizaciju ugostiteljskih objekata za prehranu iz skupine restorani, kojih se kategorija označava zlatnom kuharskom kapom, u roku od 30 dana od dana prijama urednog zahtjeva.
Rješenje iz st. 1. i 2. ovoga članka upisuje se u Upisnik o razvrstavanju i kategorizaciji smještajnih objekata koji vodi Ministarstvo.
Troškove postupka iz st. 1. i 2. ovoga članka snosi ugostitelj.
Ministar će donijeti propis o obliku, sadržaju i načinu vođenja Upisnika iz stavka 3. ovoga članka i Upisnika iz članka 9. stavak 3. ovoga Zakona.
Ako Ministarstvo ne donese rješenje iz st. 1. i 2. ovoga članka u propisanom roku ili ne donese rješenje kojim se zahtjev odbija zbog neispunjavanja propisanih uvjeta, ugostitelj može započeti raditi u ugostiteljskom objektu, o čemu je dužan prethodno pisanim putem obavijestiti Ministarstvo ukoliko je za građevinu u kojoj se nalazi ugostiteljski objekt, u skladu s posebnim propisom, pribavio odgovarajući akt prema kojemu se građevina smije koristiti, odnosno staviti u pogon.


Članak 33.


Ministarstvo, po službenoj dužnosti, nakon svakih pet godina provodi ponovnu kategorizaciju smještajnih objekata čije se kategorije označavaju s četiri i pet zvjezdica.
Kada mjerodavno inspekcijsko tijelo utvrdi kako smještajni objekt ne ispunjava propisane uvjete koji se odnose na dodijeljenu kategorizaciju, mjerodavno ministarstvo će po službenoj dužnosti izvršiti ponovnu kategorizaciju.
O provedenoj kategorizaciji iz stavka 1. ovoga članka Ministarstvo donosi rješenje koje se upisuje u Upisnik iz članka 32. stavak 3. ovoga Zakona.
Ministarstvo po službenoj dužnosti pazi na rok iz stavka 1. ovoga članka.
Ako se utvrdi da smještajni objekt više ne ispunjava uvjete za utvrđenu vrstu i kategoriju, rješenjem će se utvrditi nova vrsta, odnosno kategorija smještajnog objekta ili prestanak važenja izdanog rješenja o vrsti i kategoriji.
U slučaju iz stavka 5. ovoga članka troškove postupka snosi ugostitelj.


Članak 34.


Zahtjev ugostitelja za izdavanje rješenja iz članka 32. ovoga Zakona sadrži:
1. tvrtku i sjedište ugostitelja,
2. dokaz da je registriran za obavljanje ugostiteljske djelatnosti,
3. vrstu ugostiteljskog objekta,
4. usluge koje će biti predmet poslovanja ugostiteljskog objekta,
5. podatak o tome posluje li ugostitelj u ugostiteljskom objektu tijekom cijele godine ili sezonski,
6. prijedlog za kategoriju ugostiteljskog objekta,
7. podatke o veličini i opremljenosti ugostiteljskog objekta.


Članak 35.


Rješenje iz članka 32. st. 1. i 2. ovoga Zakona izdat će se ugostitelju uz sljedeće uvjete:
1. da je registriran za obavljanje ugostiteljske djelatnosti,
2. da ima poslovni prostor za koji ima dokaz o pravu vlasništva ili ugovor o zakupu poslovnog prostora, te dokaz da je za poslovni prostor izdana uporabna dozvola,
3. da objekat u kojem će se obavljati ugostiteljska djelatnost ispunjava uvjete propisane za određenu vrstu odnosno kategoriju objekta,
4. da ispunjava i druge uvjete propisane ovim Zakonom i propisima donesenim na temelju ovoga Zakona.


Članak 36.


Rješenje iz članka 32. st. 1. i 2 . ovoga Zakona prestaje važiti:
- ako ugostitelj, u ugostiteljskom objektu na koji se rješenje odnosi, ne započne s radom u roku od šest mjeseci od dana pravomoćnosti rješenja,
- ako se utvrdi da je ugostitelj, odnosno ugostiteljski objekt prestao ispunjavati neki od uvjeta navedenih u članku 35. ovog Zakona,
- odjavom obavljanja djelatnosti u ugostiteljskom objektu, koja se vrši pisanim putem prije prestanka rada kod Ministarstva; ako u odjavi nije naznačen datum prestanka obavljanja djelatnosti, prestanak se utvrđuje danom podnošenja zahtjeva, s tim što se prestanak obavljanja ugostiteljske djelatnosti ne može odjaviti unatrag.
O prestanku važenja rješenja iz stavka 1. ovog članka Ministarstvo donosi rješenje.
Rješenje iz stavka 2. ovog članka upisuje se u Upisnik iz članka 32. stavak 3. ovoga Zakona.


Članak 37.


Protiv rješenja o kategorizaciji ugostiteljskog objekta koje u prvom stupnju donosi Ministarstvo nije dopuštena žalba, ali se protiv tog rješenja može pokrenuti upravni spor, u roku od 30 dana od dana dostave rješenja.


V. UGOSTITELJSKE USLUGE U POKRETNOM OBJEKTU I SLIČNO


Članak 38.


Pojedine ugostiteljske usluge mogu se pružati i u pokretnom objektu koji se ne smatra ugostiteljskim objektom u smislu članka 26. ovoga Zakona, ako ispunjava minimalne uvjete.
Objekt iz stavka 1. ovoga članka je objekt koji se može premještati iz jednog mjesta na drugo vlastitim pogonom ili vučom.
Ministar će propisati minimalne uvjete koje moraju ispunjavati objekti iz stavka 1. ovoga članka, vrste i način pružanja ugostiteljskih usluga u tim objektima.
Mjerodavno tijelo utvrđuje ispunjavanje uvjeta iz propisa donesenog na temelju stavka 3. ovoga članka.
Mjerodavno tijelo određuje prostore na kojima se mogu pružati usluge u objektima iz stavka 1. ovoga članka.


Članak 39.


Ugostiteljske usluge mogu se pružati iz kioska, pod šatorom, i sl., ako su ispunjeni tehnički uvjeti.
Ministar propisuje uvjete za pružanje ugostiteljskih usluga iz stavka 1.ovoga članka, a zastupničko tijelo jedinice lokalne samouprave određuje prostore na kojima se mogu locirati ugostiteljski objekti u skladu s regulacijskim, odnosno urbanističkim planom i na udaljenosti ne manjoj od 100 metara od postojećeg ugostiteljskog objekta u građevini, osim ukoliko se ne radi o održavanju manifestacije sajma.
Ministar će utvrditi koja se jela, pića i napitci mogu posluživati u objektima iz stavka 1. ovoga članka.
Mjerodavno tijelo utvrđuje ispunjavanje uvjeta iz propisa donesenog na temelju stavka 2. ovoga članka.


VI. KAMPIRANJE


Članak 40.


Kampiranje u smislu ovoga Zakona je boravak pod šatorom, u kamp-kućici, kamp-prikolici i drugoj odgovarajućoj opremi za smještaj na otvorenom prostoru.
Kampirati je dozvoljeno isključivo u kampu.
Zabranjeno je postavljanje šatora, kamp-kućica, kamp-prikolica i druge opreme za kampiranje sa svrhom kampiranja izvan kampa.


VII. UGOSTITELJSKE USLUGE U KUĆANSTVU, SEOSKOM
KUĆANSTVU I NA PLOVNOM OBJEKTU


1. Ugostiteljske usluge u kućanstvu


Članak 41.


Pod uvjetima utvrđenim ovim Zakonom i propisima donesenim na temelju ovog Zakona i drugim propisima, fizička osoba u kućanstvu može:

1. iznajmljivati gostima sobe, apartmane i kuće za odmor, ako je vlasnik najviše do 10 soba, odnosno 20 postelja,
2. organizirati kamp na svojem zemljištu za najviše 20 smještajnih jedinica, odnosno 60 gostiju istodobno.
Fizička osoba u kućanstvu može pružati i usluge doručka, polupansiona ili pansiona samo gostima kojima izdaje sobe, apartmane, kuće za odmor i u kampu.


Članak 42.


Za pružanje ugostiteljskih usluga u kućanstvu objekti iz članka 41. ovoga Zakona moraju ispunjavati minimalne uvjete za vrstu i uvjete za kategoriju.
Ministar će propisati minimalne uvjete za vrstu, kategorije, uvjete za kategoriju, oznake za kategorije, način označavanja kategorija, te postupak kategorizacije objekata iz stavka 1. ovoga članka.
Mjerodavno tijelo na zahtjev fizičke osobe u kućanstvu utvrđuje jesu li ispunjeni minimalni uvjeti za vrstu i uvjeti za kategoriju za objekte iz članka 41. stavak 1. ovoga Zakona.


Članak 43.


Fizička osoba u kućanstvu koja pruža usluge iz članka 41. ovoga Zakona, obvezna je:

1. vidno istaknuti na ulazu u objekt ili u neposrednoj blizini natpis s oznakom vrste objekta utvrđene rješenjem mjerodavnog tijela i kategorije objekta utvrđene rješenjem Ministarstva,
2. vidno istaknuti naziv usluga koje pruža na ulazu u objekt ili u neposrednoj blizini, cijene usluga koje nudi, kao i iznos boravišne pristojbe,
3. utvrditi normative o utrošku namirnica za pojedino jelo, piće i napitak i pružiti usluge u količinama i kakvoći sukladno normativima, te na zahtjev normative predočiti gostu,
4. vidno istaknuti cijene usluga koje nudi i iznos boravišne pristojbe na propisan i uobičajen način, te se pridržavati istaknutih cijena,
5. izdati gostu račun za svaku pruženu ugostiteljsku uslugu, koji obvezno mora sadržavati: naziv ugostiteljskog objekta, porezni ID broj, broj računa, datum i vrijeme izdavanja računa, vrstu, količinu i cijenu pruženih usluga, a kod pružanja usluga smještaja, navesti u računu i iznos boravišne pristojbe,
6. voditi knjigu gostiju,
7. dostaviti normative i cjenike na ovjeru mjerodavnom tijelu, najkasnije sedam dana prije njihove primjene.
Ministar će propisati oblik i sadržaj obrasca i način vođenja knjige gostiju iz stavka 1. točke 6. ovoga članka.


Članak 44.


Pri pružanju usluga iz članka 41. ovoga Zakona, fizičkoj osobi u kućanstvu mogu pomagati članovi njegovog kućanstva.
U slučaju iz stavka 1. ovoga članka članovi kućanstva moraju ispunjavati zdravstvene uvjete za rad u ugostiteljstvu, sukladno posebnim propisima.


Članak 45.


Za pružanje usluga iz članka 41. ovoga Zakona, fizička osoba u kućanstvu je dužna pribaviti rješenje mjerodavnog tijela kojim se odobrava pružanje tih usluga.
Rješenje iz stavka 1. ovoga članka izdat će se fizičkoj osobi u kućanstvu uz sljedeće uvjete:
1. da je državljanin Bosne i Hercegovine,
2. da je poslovno sposobna,
3. da je vlasnik objekta (soba, apartmana ili kuća za odmor i sl.) ili vlasnik zemljišta za kamp,
4. da ispunjava propisane zdravstvene uvjete,
5. da objekt u kojem će se pružati usluge ispunjava propisane minimalne uvjete i uvjete za kategoriju sukladno ovom Zakonu,
6. da joj nije pravomoćnom sudskom presudom ili rješenjem o prekršaju izrečena mjera sigurnosti ili zaštitna mjera zabrane pružanja usluga u kućanstvu.


Članak 46.


Rješenje iz članka 45. stavak 1. ovoga Zakona, mjerodavno tijelo izdat će u roku od 15 dana od dana uredno podnesenog zahtjeva, ako su ispunjeni uvjeti iz članka 45. stavak 2. ovog Zakona.
Ako mjerodavno tijelo ne donese rješenje iz stavka 1. ovoga članka u propisanom roku ili ne donese rješenje kojim se zahtjev odbija zbog neispunjavanja propisanih uvjeta, fizička osoba u kućanstvu može započeti s pružanjem usluga o čemu je dužna prethodno pisanim putem izvijestiti mjerodavno tijelo ukoliko je za građevinu, u kojoj se nalazi ugostiteljski objekt, sukladno posebnom propisu, ishodila odgovarajući akt prema kojem se građevina smije početi rabiti, odnosno staviti u pogon.


Članak 47.


Rješenje kojim se odobrava pružanje usluga fizičkoj osobi u kućanstvu sadrži:
1. ime i prezime, jedinstveni matični broj i adresu prebivališta podnositelja zahtjeva,
2. mjesto, ulicu i broj objekta u kojem se pruža usluga,
3. vrstu ugostiteljske usluge i broj gostiju kojima se usluga može pružiti,
4. vrstu i kategoriju objekta u kojem se pruža usluga,
5. naznaku o pružanju usluga tijekom cijele godine ili sezonski.


Članak 48.


Rješenje iz članka 47. upisuje se u Upisnik o obavljanju ugostiteljskih usluga u kućanstvu koje vodi mjerodavno tijelo.
Ministar će propisati oblik, sadržaj i način vođenja Upisnika iz stavka 1. ovog članka.


Članak 49.


Rješenje iz članka 47. ovoga Zakona prestaje važiti:
1. odjavom fizičke osobe u kućanstvu, danom navedenim u odjavi ili danom podnošenja odjave mjerodavnom tijelu s tim što se prestanak obavljanja ugostiteljske djelatnosti ne može odjaviti unatrag,
2. ako fizička osoba u kućanstvu ne započne pružati usluge u roku od šest mjeseci od dana upisa u registar,
3. ako se utvrdi da je fizička osoba u kućanstvu, odnosno objekt u kojem se pružaju ugostiteljske usluge prestao ispunjavati neki od uvjeta navedenih u članku 45. stavak 2. ovoga Zakona,
4. ako je inspekcijskim nadzorom utvrđeno da nisu ispunjeni uvjeti propisani ovim Zakonom, propisima donesenim na temelju ovoga Zakona i drugim propisima, a utvrđeni nedostatci nisu otklonjeni u zadanom roku,
5. ako mjerodavno tijelo naknadno ustvrdi da je rješenje kojim se odobrava pružanje usluga fizičkoj osobi u kućanstvu zasnovano na neistinitim podatcima ili krivotvorenim dokazima.
O prestanku važenja rješenja iz članka 45. stavak 1. ovog Zakona mjerodavno tijelo donosi rješenje koje upisuje u Upisnik iz članka 48. stavak 1. ovog Zakona.


2. Ugostiteljske usluge u seoskom kućanstvu


Članak 50.


U kućanstvu, koje je organizirano kao turističko seosko gospodarstvo (u daljnjem tekstu: seosko kućanstvo), član seoskog kućanstva može pružati usluge iz članka 41. stavak 1. točka 1., osim iznajmljivanja kuća za odmor, iz članka 41. stavak 1. točka 2. ovoga Zakona.
Osim usluga iz stavka 1. ovoga članka, u seoskom kućanstvu mogu se pripremati i posluživati topla i hladna jela, te pića i napitci iz pretežito vlastite proizvodnje za najviše 50 osoba (izletnika) istodobno.
U seoskom kućanstvu mogu se pružati i usluge degustacije vina ili rakije, te posluživanja domaćih narezaka iz vlastite proizvodnje u uređenom dijelu stambenog ili gospodarskog objekta, u zatvorenom, natkrivenom ili na otvorenom prostoru za najviše 50 osoba (izletnika) istodobno, mogu se prodavati izrađene narodne rukotvorine kao i organizirati aktivnosti na upoznavanju nasljeđa, načina života i tradicionalne kulture seoskih područja.
Ministar će propisati minimalne uvjete, uvjete za kategoriju i način kategorizacije objekata u kojima se pružaju usluge iz ovoga članka.
Na pružanje usluga u seoskom kućanstvu na odgovarajući način primjenjuju se odredbe članka od 42. do 49. ovoga Zakona.
Ministar, uz prethodno pribavljeno mišljenje Federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, propisat će što se smatra pretežito vlastitom proizvodnjom, te vrstu proizvoda koji ne moraju biti iz vlastite proizvodnje glede stavka 2. ovoga članka.


3. Ugostiteljske usluge na plovnom objektu


Članak 51.


Pod uvjetima utvrđenim ovim Zakonom, propisima donesenim temeljem ovog Zakona i drugim propisima, ugostitelj - fizička osoba može pružati usluge prehrane, pića i napitaka na svojem plovnom objektu za najviše 20 gostiju istodobno .
Ministar će propisati minimalne uvjete, kao i način njihovog utvrđivanja, koje moraju ispunjavati objekti iz stavka 1. ovoga članka.
Na pružanje usluga iz stavka 1. ovoga članka na odgovarajući način primjenjuju se odredbe čl. od 42. do 49. ovoga Zakona.


Članak 52.


Mjerodavno tijelo dužno je rješenja u svezi s obavljanjem ugostiteljske djelatnosti u kućanstvu, seoskom kućanstvu i na plovnom objektu dostaviti mjerodavnoj organizacijskoj jedinici Porezne uprave, mjerodavnoj turističko-ugostiteljskoj inspekciji i drugim tijelima koja vrše nadzor ili vode službenu evidenciju u oblasti ugostiteljstva.


VIII. NADZOR


Članak 53.


Upravni nadzor nad primjenom ovoga Zakona i propisa donesenih na temelju ovoga Zakona vrši Ministarstvo.
Inspekcijski nadzor nad provedbom ovoga Zakona i propisa donesenih na temelju ovoga Zakona, te pojedinačnih akata, uvjeta i načina rada nadzirane pravne i fizičke osobe, provodi Federalna uprava za inspekcijske poslove u okviru svoje mjerodavnosti.


Članak 54.


Inspekcijski nadzor nad provedbom ovog Zakona i propisa donesenih temeljem ovog Zakona, te pojedinačnih akata, uvjeta i načina rada nadziranih davatelja ugostiteljskih usluga, provodi Federalna uprava za inspekcijske poslove i kantonalno tijelo uprave mjerodavno za inspekcijske poslove u okviru svojih mjerodavnosti, u skladu s posebnim propisima, koje na prijedlog resornih ministarstava donosi Vlada Federacije i vlade kantona.


Članak 55.


Osim poslova navedenih u članku 53. ovog Zakona, Federalna uprava za inspekcijske poslove obavlja i druge poslove koji su zakonom i drugim propisima stavljeni u njezinu mjerodavnost.


Članak 56.


U provođenju inspekcijskog nadzora, mjerodavni inspektor Federalne uprave za inspekcijske poslove (u daljnjem tekstu: inspektor) ima ovlasti pregledati: poslovne i druge prostorije i prostore u kojima se obavlja ugostiteljska djelatnost, poslovne knjige, ugovore, isprave i evidencije i drugu poslovnu dokumentaciju koja mu omogućuje uvid u poslovanje ugostitelja koji pruža ugostiteljske usluge, te obavljati i druge radnje sukladno svrsi inspekcijskog nadzora.


Članak 57.


Ugostitelji čije su prostorije i prostori, uređaji i oprema, odnosno predmeti rada i poslovanja podvrgnuti inspekcijskom nadzoru, obvezni su omogućiti inspektoru nesmetano obavljanje inspekcijskog nadzora.
Ugostitelj je obvezan na zahtjev inspektora dostaviti podatke, obavijesti i materijale koji su mu potrebni za obavljanje poslova iz njegove mjerodavnosti u primjerenom roku koji on odredi.
Inspekcijski pregled treba u isto vrijeme biti obavljen na takav način da ne ometa redovito obavljanje rada i poslovanja.


Članak 58.


Ako inspektor prilikom inspekcijskog nadzora ustvrdi da ugostitelj ne postupa sukladno članku 11. ovoga Zakona, donijet će rješenje kojim će naložiti otklanjanje utvrđenih nepravilnosti u roku od 15 dana.
Ukoliko se ustvrđene nepravilnosti, iz stavka 1. ovoga članka, ne otklone u roku od 15 dana, inspektor će izdati na licu mjesta prekršajni nalog odnosno podnijeti zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.
Žalba protiv rješenja iz stavka 1. ovoga članka ne odlaže izvršenje rješenja.


Članak 59.


Ako inspektor u provedbi inspekcijskog nadzora ustvrdi da se ugostiteljska djelatnost obavlja:
- bez registracije ili mimo registracije,
- bez rješenja, kojim se odobrava obavljanje ugostiteljske djelatnosti, izdanog od mjerodavnog tijela,
- bez rješenja mjerodavnog tijela, kojim se ustvrđuje kako prostor, uređaji i oprema za obavljanje ugostiteljske djelatnosti udovoljavaju propisanim uvjetima za obavljanje te djelatnosti, rješenjem će zabraniti obavljanje ugostiteljske djelatnosti subjektu nadzora koji istu obavlja na nezakonit način.
Inspektor će rješenje iz stavka 1. ovoga članka donijeti bez odlaganja, s utvrđenim činjenicama odlučnim za donošenje rješenja.
Žalba protiv rješenja iz stavka 1. ovoga članka ne odlaže izvršenje rješenja.
Subjektu nadzora kojemu je zabranjen rad inspektor će pečaćenjem ili na drugi prikladan način zatvoriti prostorije u kojima obavlja ugostiteljsku djelatnost, te može privremeno oduzeti opremu, uređaje, sredstva za rad i prijevozna sredstva kojima obavlja nezakonitu djelatnost do konačne odluke.
Inspektor je obvezan uz zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka za učinjeni prekršaj, odnosno uz prijavu za učinjeno kazneno djelo, o privremenom oduzimanju predmeta, odmah izvijestiti mjerodavno tijelo kod kojeg pokreće postupak zbog učinjenog prekršaja ili kaznenog djela, ovisno o kvalifikaciji djela učinjenog oduzetim predmetima.
Inspekcijska tijela u čijem se sastavu nalazi inspekcija osigurat će uvjete za održavanje i čuvanje privremeno oduzetih predmeta.
Troškovi prinudnog izvršenja kao i troškovi štete nastale prinudnim izvršenjem padaju na teret izvršitelja-stranke.


Članak 60.


Ako su poslovni prostor, uređaji i oprema namijenjeni za obavljanje ugostiteljske djelatnosti prestali ispunjavati propisane uvjete po izdanom odobrenju, inspektor će donijeti rješenje, bez odlaganja, a najkasnije u roku od osam dana od dana svršetka nadzora, s utvrđenim činjenicama odlučnim za donošenje rješenja, kojim će odrediti rok ugostitelju ne kraći od 30 dana, kako bi prilagodio pružanje usluga sukladno Zakonu.
Ako se nedostatci iz stavka 1. ovoga članka ne otklone u određenom roku , inspektor će donijeti rješenje o zabrani obavljanja djelatnosti.
Žalba protiv rješenja iz st. 1. i 2. ovoga članka ne odlaže izvršenje rješenja.
Ukoliko ugostitelj i poslije zabrane nastavi obavljati ugostiteljsku djelatnost, nakon što je rješenje o zabrani postalo izvršno, inspektor će donijeti zaključak o prinudnom izvršenju rješenja pečaćenjem objekta.
Troškovi prinudnog izvršenja kao i troškovi štete nastale prinudnim izvršenjem padaju na teret izvršitelja-stranke.


Članak 61.


Ako inspektor prilikom obavljanja inspekcijskog nadzora ustvrdi nepravilnosti ili nepridržavanje propisa za čiji nadzor nije mjerodavan, izvijestit će mjerodavno tijelo uprave bez odlaganja, a najkasnije u roku od osam dana.


Članak 62.


Protiv rješenja kantonalnog inspektora može se izjaviti žalba mjerodavnom kantonalnom tijelu u roku od osam dana od dana dostavljanja rješenja.
Protiv rješenja koje u prvom stupnju donosi federalni inspektor može se izjaviti žalba Ministarstvu u roku od osam dana od dana dostavljanja rješenja.


IX. KAZNENE ODREDBE


Članak 63.

Novčanom kaznom u iznosu od 1.500,00 KM do 15.000,00 KM kaznit će se za prekršaj pravna osoba ako:

1. obavlja ugostiteljsku djelatnost protivno odredbama članka 3. ovoga Zakona,
2. ne pruža ugostiteljske usluge sukladno odredbama iz članka 11. ovoga Zakona,
3. ugostiteljski objekt ne ispunjava uvjete glede uređenja i opreme ugostiteljskih objekata, usluga, projektiranja, gradnje i održavanja građevine, zaštite na radu, zaštite od požara, zaštite od buke, zaštite i unaprjeđenja okoliša, zdravstvene uvjete za rad u ugostiteljstvu sukladno posebnim propisima, kao i druge uvjete propisane ovim Zakonom i propisima donesenim na temelju ovoga Zakona (članak 8. st. 1., 2. i 3.),
4. ugostitelj započne obavljati ugostiteljsku djelatnost u objektu iz članka 26. stavak 1. ovoga Zakona prije nego što od mjerodavnog tijela dobije rješenje da objekt ispunjava minimalne uvjete propisane za određenu vrstu ugostiteljskog objekta koji se ne kategorizira te dobije rješenje od Ministarstva da objekt ispunjava propisane minimalne uvjete i uvjete za određenu kategoriju, osim u slučaju iz članka 9. stavak 6., članka 18. stavak 3., članka 32. stavak 6. i članka 46. stavak 2. ovoga Zakona (članak 28.).
Za prekršaje iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se i odgovorna osoba u pravnoj osobi novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 KM do 3.000,00 KM .
Za prekršaje iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se fizička osoba novčanom kaznom u iznosu od 150,00 KM do 1.500,00 KM.


Članak 64.


Novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 KM do 10.000,00 KM kaznit će se za prekršaje pravna osoba ako:
1. pruža usluge smještaja i prehrane osobama koje nisu njezini djelatnici, umirovljenici, te članovi uže obitelji djelatnika i umirovljenika (članak 4. stavak 1.),
2. objekt u kojem pruža ugostiteljske usluge ne ispunjava uvjete propisane ovim Zakonom i drugim propisima (članak 4. st. 1. i 4.),
3. pruža ugostiteljske usluge u objektu zatvorenog tipa bez rješenja mjerodavnog tijela (članak 4. stavak 3.),
4. za oglašavanje i reklamiranje usluga i isticanje poruka u komercijalnom poslovanju koristi oznaku propisane vrste koja nije utvrđena rješenjem mjerodavnog tijela i kategorije objekta koja nije utvrđena rješenjem Ministarstva (članak 12.).
Za prekršaje iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se i odgovorna osoba u pravnoj osobi novčanom kaznom u iznosu od 200,00 KM do 2.000,00 KM.
Za prekršaje iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se fizička osoba novčanom kaznom u iznosu od 150,00 KM do 1.500,00 KM.


Članak 65.


Novčanom kaznom u iznosu od 500,00 KM do 5.000,00 KM, kaznit će se za prekršaj pravna osoba ako:
1. ne ustvrdi normative o utrošku namirnica, pića i napitaka za pojedine usluge prehrane, pića i napitaka ili ne pruži usluge u količinama i kakvoći sukladno normativima ili na zahtjev normative ne predoči gostu (članak 11. stavak 1. točka 4.),
2. vidno ne istakne cijene usluga koje nudi u ugostiteljskom objektu, na način dostupan gostima, ili ako se ne pridržava istaknutih i ovjerenih cijena ili ako kod pružanja usluga smještaja u cjenicima ne istakne i iznos boravišne pristojbe, te ako cjenici nisu dostupni gostima u dostatnom broju primjeraka (članak 11. stavak 1. točka 5.),
3. ne izda gostu račun za svaku pruženu ugostiteljsku uslugu, koji obvezno mora sadržavati: naziv ugostiteljskog objekta, porezni ID broj, broj računa, datum i vrijeme izdavanja računa, vrstu, količinu i cijenu pruženih usluga, a kod pružanja usluga smještaja ne navede u računu i iznos boravišne pristojbe (članak 11. stavak 1. točka 6.),
4. ne dostavi normative na ovjeru mjerodavnom tijelu ili ih počne primjenjivati prije utvrđenog roka (članak 11. stavak 1. točka 8.),
5. ne dostavi cjenike na ovjeru mjerodavnom tijelu ili ih počne primjenjivati prije utvrđenog roka (članak 11. stavak 1. točka 9.),
6. ne vodi knjigu gostiju u ugostiteljskom objektu za smještaj (članak 11. stavak 1. točka 10.),
7. ne vodi knjigu žalbi na propisan način u svakom ugostiteljskom objektu, ne dostavi izjavljeni prigovor u propisanom roku mjerodavnoj turističko-ugostiteljskoj inspekciji, te ne odgovori na prigovor u propisanom roku (članak 11. stavak 1. točka 11.),
8. ne vodi poslovne knjige sukladno važećim propisima (članak 11. stavak 1. točka 12.),
9. poslužuje alkoholna pića gostu mlađem od 18 godina (članak 13.),
10. ne pruža ugostiteljsku uslugu u pokretnom objektu na propisani način ili ne zadovoljava propisane uvjete ili pruža ugostiteljsku uslugu u pokretnom objektu na prostoru koji nije utvrdilo mjerodavno tijelo (članak 38. st. 1. i 5.),
11. ne pruža ugostiteljske usluge iz kioska, pod šatorom i sl. na propisani način ili ne zadovoljava propisane uvjete (članak 39.).
Za prekršaje iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se i odgovorna osoba u pravnoj osobi novčanom kaznom u iznosu od 200,00 KM do 2.000,00 KM.
Za prekršaje iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se fizička osoba novčanom kaznom u iznosu od 150,00 KM do 1.500,00 KM.


Članak 66.


Novčanom kaznom u iznosu od 500,00 KM do 5.000,00 KM kaznit će se za prekršaj pravna osoba ako:
1. vidno ne istakne propisanu oznaku vrste na ulazu u ugostiteljski objekt utvrđene rješenjem mjerodavnog tijela i kategorije ugostiteljskog objekta utvrđene rješenjem Ministarstva (članak 11. stavak 1. točka 1.),
2. vidno ne istakne na ulazu u ugostiteljski objekt obavijest o radnom vremenu, ili ako ta obavijest nije sukladna propisanom radnom vremenu (članak 11. stavak 1. točka 2.),
3. u ugostiteljskom objektu za smještaj ne utvrdi kućni red i ne istakne ga na recepciji, ili izvod iz kućnog reda ne istakne u svim sobama i apartmanima (članak 11. stavak 1. točka 3.),
4. se ne pridržava propisanog radnog vremena (članak 11. stavak 1. točka 7.).
Za prekršaje iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se i odgovorna osoba u pravnoj osobi novčanom kaznom u iznosu od 200,00 KM do 2.000,00 KM.
Za prekršaje iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se fizička osoba novčanom kaznom u iznosu od 150,00 KM do 1.500,00 KM.


Članak 67.

Novčanom kaznom u iznosu od 150,00 KM do 1.500,00 KM kaznit će se za prekršaj fizička osoba u kućanstvu ako:
1. iznajmljuje gostima sobe, apartmane i kuće za odmor s više od 10 soba, odnosno 20 postelja, organizira kamp na svom zemljištu za više od 20 smještajnih jedinica, odnosno 60 gostiju istodobno (članak 41. stavak 1. toč. 1. i 2.),
2. pruža usluge doručka, polupansiona ili pansiona protivno odredbi članka 41. stavak 2.,
3. objekt u kojem pruža usluge ne ispunjava minimalne uvjete i uvjete za kategoriju (članak 42.),
4. ne ustvrdi normative namirnica, pića i napitaka, za pojedine usluge prehrane pića i napitaka, ako takve usluge pruža i ne pruži usluge po utvrđenim normativima, te na zahtjev gosta ne predoči normative (članak 43. stavak 1. točka 3.),
5. vidno ne istakne cijene usluga koje nudi i iznos boravišne pristojbe, na propisani i uobičajeni način, te ako se ne pridržava istaknutih cijena (članak 43. stavak 1. točka 4.),
6. ne izda gostu račun za svaku pruženu ugostiteljsku uslugu, koji obvezno mora sadržavati: naziv ugostiteljskog objekta, porezni ID broj, broj računa, datum i vrijeme izdavanja računa, vrstu, količinu i cijenu pruženih usluga, a kod pružanja usluga smještaja, ne navede u računu i iznos boravišne pristojbe (članak 43. stavak 1. točka 5.),
7. ne vodi knjigu gostiju (članak 43. stavak 1. točka 6.),
8. normative i cjenike ne dostavi na ovjeru mjerodavnom tijelu ili ih ne dostavi u utvrđenom roku (članak 43. stavak 1. točka 7.),
9. koristi rad osoba koje nisu članovi njegovog kućanstva (članak 44. stavak 1.),
10. članovi kućanstva ne ispunjavaju propisane zdravstvene uvjete za rad u ugostiteljstvu, sukladno posebnim propisima (članak 44. stavak 2.),
11. pruža usluge iz čl. 41. i 50. ovoga Zakona, a ne ispunjava propisane minimalne uvjete, odnosno uvjete za kategoriju, ili ih pruža bez pribavljenog odobrenja mjerodavnog tijela,
12. pruža usluge smještaja, prehrane, pića i napitaka, a nije član seoskog kućanstva, ili ako pruža usluge smještaja protivno odredbi članka 50. stavak 1. ovoga Zakona, ili ako priprema i poslužuje topla i hladna jela, pića i napitke koji nisu pretežito iz vlastite proizvodnje, ili ako pruža usluge prehrane, ili ako pruža usluge degustacije vina ili rakije ili posluživanja domaćih narezaka koji nisu iz vlastite proizvodnje (članak 50. st. 2. i 3.).


Članak 68.


Novčanom kaznom u iznosu od 100,00 KM do 1.000,00 KM kaznit će se za prekršaj fizička osoba u kućanstvu ako:
- vidno ne istakne oznaku propisane vrste, utvrđene rješenjem mjerodavnog tijela i kategorije objekta, utvrđene rješenjem Ministarstva (članak 43. stavak 1. točka 1.).


Članak 69.


Novčanom kaznom u iznosu od 50,00 KM do 500,00 KM kaznit će se za prekršaj osoba koja kampira izvan kampa ili postavlja šator, kamp-kućicu, kamp-prikolicu i drugu opremu za kampiranje sa svrhom kampiranja izvan kampa (članak 40. st. 2. i 3.).
Za prekršaje iz stavka 1. ovoga članka može se izreći zaštitna mjera oduzimanja predmeta kojima je počinjen prekršaj.

Članak 70.


Za prekršaje utvrđene čl. 65., 67. i 68. ovoga Zakona ako se ponove u roku od jedne godine od pravomoćnosti prvog rješenja o prekršaju, uz novčanu kaznu, izreći će se i zaštitna mjera zabrane obavljanja ugostiteljske djelatnosti u trajanju do šest mjeseci i za fizičku osobu i za pravnu osobu.


X. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE


Članak 71.


Pravna i fizička osoba kojima je obavljanje ugostiteljske djelatnosti odobreno po ranijim propisima dužne su usuglasiti svoje poslovanje s odredbama ovoga Zakona u roku od jedne godine od dana stupanja na snagu ovoga Zakona.


Članak 72.


Federalni ministar okoliša i turizma donijet će propise na temelju ovlasti iz ovoga Zakona u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovoga Zakona.


Članak 73.


Do donošenja propisa na temelju ovlasti iz ovoga Zakona primjenjivat će se važeći propisi.


Članak 74.


Postupci koji su pokrenuti prije stupanja na snagu ovog Zakona, dovršit će se sukladno propisima koji su važili do dana stupanja na snagu ovoga Zakona.


Članak 75.


Danom stupanja na snagu ovoga Zakona prestaju važiti odredbe Zakona o turističko-ugostiteljskoj djelatnosti ("Službene novine Federacije BiH", br. 19/96 i 28/03), kojima se uređuje ugostiteljska djelatnost.


Članak 76.

Ovaj Zakon stupa na snagu osmoga dana od dana objave u "Službenim novinama Federacije BiH".


PREDSJEDATELJ
DOMA NARODA
PARLAMENTA FEDERACIJE BiH


Stjepan Krešić


PREDSJEDATELJ
ZASTUPNIČKOGA DOMA
PARLAMENTA FEDERACIJE BIH


Safet Softić


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Velik prosvjed u Tel Avivu. Tisuće traže prekid rata i odlazak vlade
Ruski bombarder Su-25 srušen iznad istočne Ukrajine, kaže Zelenski
Američka policija uz pomoć krvi s posteljine riješila ubojstvo iz 1966.
Sin pakistanskih migranata ostaje na čelu Londona
Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim. Oglasila se Ukrajina
Na ulici premlatili Scholzovog kandidata, stižu žestoke reakcije
Svađa između Španjolske i Argentine. Sve počelo optužbom da se predsjednik drogira
VIDEO I FOTO Ovako izgleda školovanje u Finskoj
Traje summit muslimanskih zemalja, rezolucija o Gazi očekuje se u nedjelju
Sud u Africi osudio vojnike na smrt zbog kukavičluka
Novi iranski ratni brod prvi put prešao ekvator
Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim
Moskva: Vježbe NATO-a dokaz su da se priprema na mogući rat s Rusijom
Poljakinja na misi za Maddie McCann: "To sam ja. Nisam lažov. Napravite DNK test"
Rus optužen za pranje novca u djelomično priznao krivnju u SAD-u
Biden rekao da su Japanci ksenofobi. Reagirao Tokio
VIDEO Ukrajina objavila snimku gomile uništenih ruskih tenkova: "Put do pakla"
Poljska osudila ruske kibernetičke napade: "I mi smo bili meta"
Rusi nemaju rješenje za jeftino ukrajinsko oružje: "Jednostavno nas spaljuju"
U Meksiku tragali za nestalim turistima. Našli tri tijela






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Velik prosvjed u Tel Avivu. Tisuće traže prekid rata i odlazak vlade
Ruski bombarder Su-25 srušen iznad istočne Ukrajine, kaže Zelenski
Američka policija uz pomoć krvi s posteljine riješila ubojstvo iz 1966.
Sin pakistanskih migranata ostaje na čelu Londona
Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim. Oglasila se Ukrajina
Na ulici premlatili Scholzovog kandidata, stižu žestoke reakcije
Svađa između Španjolske i Argentine. Sve počelo optužbom da se predsjednik drogira
VIDEO I FOTO Ovako izgleda školovanje u Finskoj
Traje summit muslimanskih zemalja, rezolucija o Gazi očekuje se u nedjelju
Sud u Africi osudio vojnike na smrt zbog kukavičluka
Novi iranski ratni brod prvi put prešao ekvator
Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim
Moskva: Vježbe NATO-a dokaz su da se priprema na mogući rat s Rusijom
Poljakinja na misi za Maddie McCann: "To sam ja. Nisam lažov. Napravite DNK test"
Rus optužen za pranje novca u djelomično priznao krivnju u SAD-u
Biden rekao da su Japanci ksenofobi. Reagirao Tokio
VIDEO Ukrajina objavila snimku gomile uništenih ruskih tenkova: "Put do pakla"
Poljska osudila ruske kibernetičke napade: "I mi smo bili meta"
Rusi nemaju rješenje za jeftino ukrajinsko oružje: "Jednostavno nas spaljuju"
U Meksiku tragali za nestalim turistima. Našli tri tijela


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim

Miralem Pjanić se oprostio od reprezentacije Bosne i Hercegovine

U Japanu podižu ogradu. Ne žele da turisti fotografiraju planinu: ˝Nepristojni su˝

Dan kada su Hajduk i Zvezda zagrljeni plakali, a krcati Poljud pjevao ˝Druže Tito...˝

Rusija: Ukrajina je napala Krim moćnim raketama koje je poslao SAD

Sve više mrtvih u poplavama u Brazilu. Nema struje i neta, evakuirano 23.000 ljudi

VIDEO Ukrajinci moćnom američkom raketom ubili 116 Rusa daleko od fronte

Britanija: Ukrajina može koristiti naše oružje za napade unutar Rusije

Prijavljeno 17 avioprijevoznika: ˝Lažu u reklamama˝

Prije godinu dana dječak u Beogradu ubio 9 učenika i domara: ˝Smirivali su ga jauci˝





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi