TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Nedjelja 5.5.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








05.05.2024 - 00h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
70
UMJERENO ZAGADJEN
Upozorenje: Neke zagađujuće materije mogu uzrokovati zdravstvene probleme osobama koje su veoma osjetljive na zagađenje zraka. Takve osobe trebaju izbjegavati boravak vani i smanjiti naprezanje tokom boravka vani.

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 93

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



Zakon Vlade Federacije BiH za 2009.
ZAKON
O PROVOĐENJU KONTROLE ZAKONITOSTI KORIŠTENJA PRAVA IZ OBLASTI BRANITELJSKO-INVALIDSKE ZAŠTITE


I. TEMELJNE ODREDBE


Članak 1.

(Korisnici prava koji podliježu kontroli zakonitosti)


Ovim se zakonom uređuju uvjeti, način i postupak provedbe kontrole zakonitosti korišćenja prava svih korisnika prava ostvarenih po propisima iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite i povoljnijeg umirovljenja (u daljnjem tekstu: Revizija), i to:
a) Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji ("Službene novine Federacije BiH", br. 33/04, 56/05 i 70/07);
b) Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih obitelji ("Službene novine Federacije BiH", br: 70/05, i 61/06);
c) Zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji ("Službene novine Federacije BiH", br. 61/06, 27/08 i 32/08);
d) Uredbe o povoljnim uvjetima za stjecanje prava na starosnu mirovinu vojnih osiguranika Vojske Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 02/00 i 21/01);
e) Uredbe o povoljnim uvjetima za stjecanje prava na starosnu mirovinu vojnih osiguranika Vojske Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 18/04, 27/04 i 47/04);
f) Uredbe o stjecanju prava na starosnu mirovinu pod povoljnim uvjetima pripadnika bivše Vojske Federacije Bosne i Hercegovine i državnih službenika i namještenika bivšeg Federalnog ministarstva obrane ("Službene novine Federacije BiH", br: 75/06, 58/07, 89/07 i 31/08).


II. DEFINIRANJE REVIZIJE


Članak 2.


(Što revizija podrazumijeva)


(1) Pod revizijom, u smislu ovoga zakona, podrazumijeva se preispitivanje svih uvjerenja o svojstvu (pripadnosti) i okolnostima pod kojima je osoba ranjena, ozlijeđena, oboljela ili je došlo do pogoršanja bolesti, poginula, umrla ili nestala, po osnovi kojih su priznata određena prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite i dokumentacije na temelju koje su izdata ta uvjerenja.
(2) Revizija podrazumijeva provjeru i sravnjavanje podataka iz vojnih evidencija koje su izdavale vojne jedinice, a kojima raspolaže Federalno ministarstvo za pitanja branitelja i invalida domovinskog rata (u daljnjem tekstu: Federalno ministarstvo) s podacima koji se nalaze u Arhivu Armije RBiH, Arhivu Hrvatskoga vijeća obrane i Arhivu Ministarstva unutarnjih poslova (u daljnjem tekstu: Arhiva) i uvjerenjima o neisplaćenim vojničkim plaćama. Ukoliko se utvrdi razlika između podataka kojima raspolaže Federalno ministarstvo i podataka Arhiva, mjerodavnost podataka utvrdit će Revizorski tim u svakoj konkretnoj situaciji.
(3) Kada se prilikom provjere i sravnjivanja podataka iz vojnih evidencija (posebno pri nepostojanju uvjerenja o neisplaćenim vojničkim plaćama) utvrdi nedostatak originalnih uvjerenja u roku od 30 dana provest će se dodatna provjera načina utvrđivanja prava.
(4) Revizija podrazumijeva i preispitivanje validnosti medicinske dokumentacije kao i utvrđenog procenta vojnog invaliditeta u svim predmetima.
(5) Revizija podrazumijeva i reviziju svih rješenja kojima su priznata prava na osobnu invalidninu, dodatak za njegu i pomoć druge osobe, ortopedski dodatak, obiteljsku invalidninu, uvećanu obiteljsku invalidninu, mjesečni novčani dodatak za dobitnike ratnih priznanja ili odlikovanja, osnovno osiguranje i mirovine ostvarene pod povoljnijim uvjetima, sukladno članku 7. stavak 1. ovoga zakona.
(6) Revizija podrazumijeva i reviziju korisnika prava ostvarenih do 06.04.1992.godine.


III. REVIZIJA UVJERENJA


Članak 3.


(Revizija uvjerenja)


Revizija uvjerenja, u smislu ovoga zakona, obuhvaća provjeru izdatih uvjerenja korisnika prava Oružanih snaga BiH (Armija RBiH, HVO i MUP).


IV. REVIZIJA MEDICINSKE DOKUMENTACIJE


Članak 4.


(Revizija utvrđenog procenta vojnog invaliditeta i medicinske dokumentacije)


(1) Nakon izvršene revizije uvjerenja iz članka 3. ovoga zakona bit će izvršena revizija rješenja kojima je priznato pravo na vojnu invalidninu, ortopedski dodatak i dodatak za njegu i pomoć od druge osobe, što obuhvaća:
a) provjeru medicinske dokumentacije o liječenju {to je poslužila kao osnova za utvrđivanje procenta vojnog invaliditeta, ortopedskog dodatka i dodatka za njegu i pomoć od druge osobe;
b) provjeru utvrđenog procenta vojnog invaliditeta, stupnja ortopedskog dodatka i stupnja dodatka za njegu i pomoć od druge osobe, sukladno važećim pravilnicima (Pravilnik o radu liječničkih povjerenstava u postupku za ostvarivanje prava po Zakonu o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, Pravilnik o utvrđivanju procenta vojnog invaliditeta, Pravilnik o ortopedskom dodatku vojnih invalida, Pravilnik o dodatku za njegu i pomoć od druge osobe vojnih invalida ("Službene novine FBiH", br. 41/04).
(2) Nakon izvršene revizije uvjerenja iz članka 3. ovoga zakona bit će izvršena revizija rješenja o priznatom pravu na obiteljsku invalidninu.


Članak 5.


(Dokazna sredstva)


(1) Izvornom medicinskom dokumentacijom smatra se medicinska dokumentacija o liječenju izdata sukladno odredbama čl. 43. i 45. Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji.
(2) Utvrđivanje da je rana zadobijena pod okolnostima vršenja vojne dužnosti u Oružanim snagama vrši se samo pisanim dokaznim sredstvima kao i izvornom medicinskom dokumentacijom o liječenju. Pisanim dokaznim sredstvom, u smislu ovoga zakona, ne smatra se izjava stranke i drugih osoba, bez obzira na to u kojem je obliku saopćena.
(3) Utvrđivanje psihosomatskih oštećenja ili poremećaja utvrđuje se na način i u rokovima kako je to propisano čl. 9. i 45. Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji.


V. IMENOVANJE I MJERODAVNOST TIMOVA ZA REVIZIJU I POSTUPAK REVIZIJE UVJERENJA


Članak 6.


(Revizorski timovi)


(1) Reviziju uvjerenja po ovom zakonu vršit će revizorski timovi za kontrolu i Revizorski tim za koordinaciju.
(2) Revizorske timove za kontrolu imenovat će federalni ministar za pitanja branitelja i invalida domovinskoga rata (u daljnjem tekstu: federalni ministar) na zajednički prijedlog kantonalnog ministra, odnosno ravnatelja uprave za pitanja branitelja, i na prijedlog koordinacije udruga braniteljskih populacija. U revizorske timove bit će uključeni i predstavnici korisnika prava, te na paritetnoj osnovi komponenti Armije R BiH i HVO-a, u roku od petnaest dana od dana stupanja na snagu ovoga zakona.
(3) Revizorski timovi će na temelju originalne službene vojne dokumentacije vojnih jedinica kojom raspolaže Federalno ministarstvo u Sektoru za pitanja evidencija iz oblasti vojne obveze - skupinama za pitanja evidencija iz oblasti vojne obveze i samostalnih izvršitelja za pitanja evidencija iz oblasti vojne obveze u općinama (u daljnjem tekstu: skupine i samostalni izvršitelji), i arhivima, izravnim uvidom izvršiti provjeru svih uvjerenja o statusu, pogibiji, okolnostima i načinu stradavanja pripadnika Oružanih snaga.
(4) Ukoliko se utvrdi da uvjerenja o svojstvu (pripadnosti) i okolnostima stradanja nisu izdata sukladno službenim evidencijama, Revizorski tim će u svom pismenom izvješću (na propisanom obrascu) dati nalog mjerodavnim skupinama ili samostalnim izvršiteljima da najdalje u roku od osam dana od dana izvršene revizije izdaju novo uvjerenje koje će biti sukladno evidencijama vojnih jedinica.
(5) Za korisnike prava iz stavka 4. ovoga članka mjerodavne skupine ili samostalni izvršitelji dužni su na temelju zapisnika Revizorskog tima izdati nova uvjerenja na obrascu FMB-2, najkasnije u roku od osam dana od dana prijema zapisnika i dostaviti ih Federalnom ministarstvu radi obustavljanja isplate i daljnjeg postupanja.
(6) Federalno ministarstvo će, po službenoj dužnosti, na temelju novog uvjerenja izdatog sukladno stavku 5. ovoga članka, odmah pokrenuti postupak i prema uvjerenju donijeti rješenje sukladno članku 7. stavak 2. ovoga zakona.
(7) U slučajevima da Revizorski tim utvrdi da je uvjerenje izdato sukladno službenim evidencijama, skupine i samostalni izvršitelji izdat će novo uvjerenje na obrascu FMB-1 koje će dostaviti za korisnike osobne invalidnine, Federalnom ministarstvu radi upućivanja Institutu na provjeru procenta vojnog invaliditeta, stupnja ortopedskog dodatka i stupnja dodatka za njegu i pomoć od druge osobe i validnosti ostale dokumentacije, a za korisnike obiteljske invalidnine uvjerenja će se dostaviti općinskim službama za braniteljsko-invalidsku zaštitu, radi ulaganja u spis predmeta obiteljske invalidnine, a koje su dužne na zahtjev Federalnoga ministarstva spis dostaviti na reviziju. Federalno ministarstvo će predmete osobne invalidnine dostaviti u kantonalne odjele Instituta (članak 5. Zakon o osnivanju Instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja "Službene novine Federacije BiH", broj 70/07), radi davanja nalaza i mišljenja.
(8) Za korisnike prava na mirovine ostvarene po propisima iz članka 1. ovoga zakona izvješća u kojima se konstatiraju povrede propisa Revizorski tim će dostaviti Federalnom ministarstvu koje će izdati nova uvjerenja na obrascu FMB2 i dostaviti ih Federalnom zavodu mirovinsko-invalidskog osiguranja (u daljnjem tekstu: Federalni zavod PIO/MIO) radi obustavljanja isplate i poduzimanja mjera iz njihove mjerodavnosti, radi vršenja revizije po ovom zakonu.
(9) Federalni zavod PIO/MIO dužan je o poduzetim mjerama pismeno obavještavati Federalno ministarstvo.
(10) U slučajevima iz stavka 8. ovoga članka, ako Revizorski tim utvrdi da je uvjerenje izdato sukladno službenim evidencijama Federalnog ministarstva, izdat će novo uvjerenje na obrascu FMB1, koje će dostaviti Federalnom zavodu PIO/MIO radi ulaganja u spis predmeta.


VI. POSTUPAK REVIZIJE RJEŠENJA


Članak 7.


(Revizija rješenja kojima su priznata prava)


(1) Sva rješenja kojima su priznata prava na osobnu invalidninu, dodatak za njegu i pomoć od druge osobe, ortopedski dodatak, obiteljsku invalidninu, uvećanu obiteljsku invalidninu, mjesečni novčani dodatak za dobitnike ratnih priznanja ili odlikovanja, osnovno osiguranje i mirovine pod povoljnijim uvjetima, podliježu reviziji sukladno ovom zakonu.
(2) Na temelju uvjerenja iz članka 6. stavak 5. ovoga zakona, u postupku revizije Federalno ministarstvo će, s danom izdavanja novog uvjerenja, ukinuti rješenje kojim je bilo priznato neko od prava iz stavka 1. ovoga članka i samo riješiti upravnu stvar, bez pozivanja korisnika prava po bilo kojoj osnovi.
(3) U slučajevima iz članka 6. stavak 7. ovoga zakona kada mjerodavno povjerenstvo Instituta utvrdi manji ili veći procenat vojnog invaliditeta u odnosu na ranije utvrđeni procenat vojnog invaliditeta ili utvrdi vojni invaliditet ispod 20%, ili manji ili viši stupanj ortopedskog dodatka ili dodatka za tuđu njegu i pomoć od druge osobe, Federalno ministarstvo će u postupku revizije ukinuti rješenje s danom donošenja novoga rješenja i samo riješiti upravnu stvar, bez pozivanja korisnika prava po bilo kojoj osnovi.
(4) Institut donosi nalaz, ocjenu i mišljenje isključivo na temelju postojeće medicinske dokumentacije (na temelju koje je ranije cijenjen) u spisu predmeta i na temelju pregleda korisnika prava.
(5) Ukoliko mjerodavno liječničko povjerenstvo Instituta ocijeni da je potrebno pribaviti nove specijalističke nalaze, uputit će korisnika prava u određenu zdravstvenu ustanovu radi pribavljanja tih nalaza.
(6) Ukoliko se korisnik prava ne odazove na pregled po pozivu od Instituta u roku od 30 dana od dana poziva, bit će mu privremeno obustavljena isplata invalidnine. Ukoliko se ne odazove na pregled po ponovljenom pozivu u roku od 90 dana od dana prvog poziva, bit će doneseno rješenje o prestanku prava koje je do tada koristio, s danom proteka ovoga roka.
(7) Kod korisnika prava kod kojih je vojni invaliditet cijenjen po osnovi pogoršanja stanja oboljenja sukladno članku 11. Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, ne može se u postupku revizije utvrditi veći procenat vojnog invaliditeta od onog koji je utvđen rješenjem koje se revidira.
(8) Prilikom imenovanja liječničkih povjerenstava Instituta postupit će se prema odredbi članka 5. Zakona o osnivanju Instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja u pogledu nacionalnog sastava liječničkih povjerenstava. Radu liječničkih povjerenstava mogu nazočiti ovlašćeni predstavnici udruga braniteljske populacije.
(9) Protiv rješenja Federalnoga ministarstva donesenih u postupku revizije ne može se izjaviti žalba, ali se može pokrenuti upravni spor kod Vrhovnoga suda Federacije Bosne i Hercegovine.


Članak 8.


(Spiskovi Federalnoga zavoda PIO/MIO)
Na zahtjev Federalnog ministarstva, Federalni zavod PIO/MIO dužan je dostaviti spiskove korisnika prava na mirovinu ostvarenih po propisima iz članka 1. ovoga zakona, u roku od osam dana od dana podnošenja zahtjeva.


Članak 9.


(Uvjerenja koja se stavljaju izvan snage)


Ako se u postupku revizije uvjerenja o pripadnosti, okolnostima stradanja, uvjerenja o obavljanju zapovjedničke dužnosti, kao i ostalih uvjerenja utvrdi da su izdata suprotno Zakonu o upravnom postupku ili su izdata u upravnom postupku samo na temelju izjava svjedoka, potvrde braniteljske udruge ili na temelju medicinske dokumentacije, a u suprotnosti su s evidencijama o neisplaćenim vojničkim plaćama, ona će se staviti izvan snage s danom izdavanja novoga uvjerenja sukladno članku 6. stavak 5. ovog zakona.


VII. KOORDINACIJA I IZVJEŠTAVANJE


Članak 10.


(Revizorski tim za koordinaciju)


(1) Revizorski tim za koordinaciju vršit će koordinaciju, nadzor i praćenje revizorskih timova za kontrolu.
(2) Revizorski tim za koordinaciju imenuje predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine uz konzultacije s potpredsjednicima Federacije Bosne i Hercegovine na usuglašen prijedlog federalnoga ministra, kantonalnih ministara i ravnatelja uprava za pitanja branitelja i invalida domovinskog rata, poštivajući nacionalni paritet i potpunu transparentnost u radu timova, u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovoga zakona.


Članak 11.


(Izvješćivanje)


(1) Revizorski timovi za kontrolu dostavljat će izvješća o radu federalnom ministru, kantonalnim ministrima i ravnateljima uprava za pitanja branitelja i invalida domovinskog rata te Revizorskom timu za koordinaciju o svakoj izvršenoj reviziji, a federalni će ministar izvješće o reviziji dostaviti Vladi Federacije Bosne i Hercegovine. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine će dostavljati izvješće o reviziji predsjednici Federacije Bosne i Hercegovine i Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine.
(2) Federalno ministarstvo će dostavljati Vladi Federacije Bosne i Hercegovine informaciju o postignutim rezultatima revizije, a najmanje tromjesečno.


Članak 12.


(Sporazum s ministrom obrane BiH)


Vlada Federacije Bosne i Hercegovine će, u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu Zakona, ovlastiti federalnoga ministra da potpiše Sporazum s Ministarstvom obrane BiH o suradnji u postupku revizije po ovom zakonu o korišćenju podataka iz Arhiva HVO i Arhiva Armije RBiH.


VIII. KAZNENE ODREDBE


Članak 13.


(Prekršaji)


(1) Novčanom kaznom od 1.500,00 KM bit će kažnjena za prekršaj odgovorna osoba iz tijela ili institucije odnosno bit će kažnjena institucija od 15.000,00 KM koje Revizorskom timu ne stave na raspolaganje potrebnu dokumentaciju, daju netočne podatke ili prikriju podatke kojima raspolažu.
(2) Novčanom kaznom od 1.500,00 KM bit će kažnjen za prekršaj član Revizorskog tima koji sačini zapisnik suprotno utvrđenom činjeničnom stanju prilikom vršenja revizije sukladno ovom zakonu.
(3) Za nepoštivanje rokova iz odredaba ovoga zakona bit će kažnjena za prekršaj fizička osoba u iznosu od od 500,00 KM do 1.500,00 KM, a odgovorna osoba u iznosu od 500,00 KM do 3 000,00 KM.
(4) Osobe iz stavka 2. ovoga članka bit će odmah suspendirane i ne mogu biti članovi Revizorskog tima. Prekršaji iz stavka 2. ovoga članka bit će smatrani osnovom za pokretanje stegovnog postupka.
(5) Novčanom kaznom od 1.500,00 KM bit će kažnjena za prekršaj osoba koja je dala ili da lažnu izjavu u upravnom postupku priznavanja statusa pripadnosti Oružanim snagama, okolnostima stradanja i vršenju zapovjedničke dužnosti.
(6) Novčanom kaznom od 1.500,00 KM bit će kažnjen za prekršaj član liječničkog povjerenstva Instituta za medicinsko vještačenje koji izda nalaz i mišljenje koje je suprotno Zakonu i pravilnicima, a za isti prekršaj bit će kažnjen Institut novčanom kaznom od 15.000,00 KM.
(7) Osobe iz stavka 6. ovoga članka bit će odmah suspendirane i ne mogu biti imenovane u bilo koje povjerenstvo ili tijelo koje ima istu ili sličnu mjerodavnost.
(8) U slučaju da se utvrdi postojanje osnova sumnje (davanje lažne izjave, falsificirana dokumentacija i sl.) revizorski timovi u suradnji s Federalnim ministarstvom dužni su dostaviti prijave mjerodavnom tužiteljstvu, odmah.
(9) Za sve utvrđene nepravilnosti koje se utvrde u postupku revizije, odnosno gdje se utvrdi da su raniji nalaz i mišljenje izdati suprotno Zakonu i pravilnicima, Federalno ministarstvo će pokrenuti prekršajni postupak, odnosno kazneni postupak, za članove liječničkih povjerenstava odmah.
(10) Prekršajna odgovornost ne isključuje kaznenu odgovornost.


Članak 14.


(Mjerodavnost za provođenje ovoga zakona)


Za provođenje revizije sukladno ovom zakonu mjerodavno je Federalno ministarstvo, Federalni zavod PIO/MIO i Institut za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja.


IX. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE


Članak 15.


(Mjerodavnost Federalnoga ministarstva za postupak redovite revizije po Zakonu o pravima branitelja i članova njihovih obitelji)


Ovim će se zakonom izvršiti revizija svih rješenja branitelja koji su sukladno Zakonu o pravima branitelja i članova njihovih obitelji u propisanom roku podnijeli zahtjev za ostvarivanje prava, a nakon okončanja postupka uvođenja u pravo.


Članak 16.


(Sredstva za implementaciju ovoga zakona)


(1) Vlada Federacije Bosne i Hercegovine osigurat će kadrovske i materijalne pretpostavke za provođenje ovoga zakona.
(2) U Proračunu Federacije Bosne i Hercegovine bit će osigurana sredstva za troškove koji nastanu u postupku izdavanja novih nalaza i mišljenja specijalističkih zdravstvenih ustanova za one korisnike prava koje mjerodavni Institut uputi na pregled, zbog potrebe donošenja konačnog nalaza i mišljenja i ostale postupke revizije po ovom zakonu.
(3) Institut za medicinsko vještačenje će u suglasnosti s federalnim ministrom utvrditi posebnu cijenu za izdavanje nalaza i mišljenja o postupku revizije po ovom zakonu.


Članak 17.


(Propisi koje donosi federalni ministar)


(1) Uz suglasnost Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, federalni će ministar u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu ovoga zakona donijeti bliže propise i to:
a) Pravilnik o formiranju i radu revizorskih timova i Revizorskog tima za koordinaciju,
b) Naputak o korišćenju dokumentacije iz Arhiva i potrebne instrukcije, kao i sadržaj obrazaca,
c) Sporazum s Institutom o provođenju revizije sukladno ovom zakonu,
d) Pravilnik o načinu i postupku vršenja revizije po ovom zakonu.


Članak 18.


(Početak i trajanje isplate)


Sve isplate izvršene do stupanja na snagu ovoga zakona definitivne su i konačne.


Članak 19.


(Jednakopravnost spolova)


Sve imenice koje se odnose na nositelje pojedinih prava, upotrijebljene u ovom zakonu samo u muškom ili samo u ženskom rodu, odnose se na oba spola.


Članak 20.


(Stupanje na snagu Zakona)


Ovaj zakon stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".

Predsjedatelj
Doma naroda
Parlamenta Federacije BiH


Stjepan Krešić


Predsjedatelj
Zastupničkoga doma
Parlamenta Federacije BiH


Safet Softić


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Velik prosvjed u Tel Avivu. Tisuće traže prekid rata i odlazak vlade
Ruski bombarder Su-25 srušen iznad istočne Ukrajine, kaže Zelenski
Američka policija uz pomoć krvi s posteljine riješila ubojstvo iz 1966.
Sin pakistanskih migranata ostaje na čelu Londona
Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim. Oglasila se Ukrajina
Na ulici premlatili Scholzovog kandidata, stižu žestoke reakcije
Svađa između Španjolske i Argentine. Sve počelo optužbom da se predsjednik drogira
VIDEO I FOTO Ovako izgleda školovanje u Finskoj
Traje summit muslimanskih zemalja, rezolucija o Gazi očekuje se u nedjelju
Sud u Africi osudio vojnike na smrt zbog kukavičluka
Novi iranski ratni brod prvi put prešao ekvator
Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim
Moskva: Vježbe NATO-a dokaz su da se priprema na mogući rat s Rusijom
Poljakinja na misi za Maddie McCann: "To sam ja. Nisam lažov. Napravite DNK test"
Rus optužen za pranje novca u djelomično priznao krivnju u SAD-u
Biden rekao da su Japanci ksenofobi. Reagirao Tokio
VIDEO Ukrajina objavila snimku gomile uništenih ruskih tenkova: "Put do pakla"
Poljska osudila ruske kibernetičke napade: "I mi smo bili meta"
Rusi nemaju rješenje za jeftino ukrajinsko oružje: "Jednostavno nas spaljuju"
U Meksiku tragali za nestalim turistima. Našli tri tijela






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Velik prosvjed u Tel Avivu. Tisuće traže prekid rata i odlazak vlade
Ruski bombarder Su-25 srušen iznad istočne Ukrajine, kaže Zelenski
Američka policija uz pomoć krvi s posteljine riješila ubojstvo iz 1966.
Sin pakistanskih migranata ostaje na čelu Londona
Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim. Oglasila se Ukrajina
Na ulici premlatili Scholzovog kandidata, stižu žestoke reakcije
Svađa između Španjolske i Argentine. Sve počelo optužbom da se predsjednik drogira
VIDEO I FOTO Ovako izgleda školovanje u Finskoj
Traje summit muslimanskih zemalja, rezolucija o Gazi očekuje se u nedjelju
Sud u Africi osudio vojnike na smrt zbog kukavičluka
Novi iranski ratni brod prvi put prešao ekvator
Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim
Moskva: Vježbe NATO-a dokaz su da se priprema na mogući rat s Rusijom
Poljakinja na misi za Maddie McCann: "To sam ja. Nisam lažov. Napravite DNK test"
Rus optužen za pranje novca u djelomično priznao krivnju u SAD-u
Biden rekao da su Japanci ksenofobi. Reagirao Tokio
VIDEO Ukrajina objavila snimku gomile uništenih ruskih tenkova: "Put do pakla"
Poljska osudila ruske kibernetičke napade: "I mi smo bili meta"
Rusi nemaju rješenje za jeftino ukrajinsko oružje: "Jednostavno nas spaljuju"
U Meksiku tragali za nestalim turistima. Našli tri tijela


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim

Miralem Pjanić se oprostio od reprezentacije Bosne i Hercegovine

U Japanu podižu ogradu. Ne žele da turisti fotografiraju planinu: ˝Nepristojni su˝

Dan kada su Hajduk i Zvezda zagrljeni plakali, a krcati Poljud pjevao ˝Druže Tito...˝

Rusija: Ukrajina je napala Krim moćnim raketama koje je poslao SAD

Sve više mrtvih u poplavama u Brazilu. Nema struje i neta, evakuirano 23.000 ljudi

VIDEO Ukrajinci moćnom američkom raketom ubili 116 Rusa daleko od fronte

Britanija: Ukrajina može koristiti naše oružje za napade unutar Rusije

Prijavljeno 17 avioprijevoznika: ˝Lažu u reklamama˝

Prije godinu dana dječak u Beogradu ubio 9 učenika i domara: ˝Smirivali su ga jauci˝





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi