TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Nedjelja 5.5.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








05.05.2024 - 08h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
81
UMJERENO ZAGADJEN
Upozorenje: Neke zagađujuće materije mogu uzrokovati zdravstvene probleme osobama koje su veoma osjetljive na zagađenje zraka. Takve osobe trebaju izbjegavati boravak vani i smanjiti naprezanje tokom boravka vani.

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 102

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



Zakon Vlade Federacije BiH za 2008.

ZAKON

O PLAĆAMA I DRUGIM MATERIJALNIM PRAVIMA
ČLANOVA ORGANA UPRAVLJANJA INSTITUCIJA FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE I JAVNIH PREDUZEĆA U VEĆINSKOM VLASNIŠTVU FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE


I OSNOVNE ODREDBE


Član 1.


Ovim Zakonom uređuju se plaće i druga materijalna prava članova organa upravljanja institucija Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: institucija) i javnih preduzeća u većinskom vlasništvu Federacije Bosne i Hercegovine.


Član 2.


Institucija u smislu člana 1. ovog Zakona je svaki subjekt kojeg je osnovala Federacija Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Federacija), koji vrši javna ovlašćenja i koji ima svojstvo pravnog lica, uključujući ali i ne ograničavajući se na: Agenciju za privatizaciju u Federaciji Bosne i Hercegovine, Razvojnu banku Federacije Bosne i Hercegovine, Agenciju za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine, Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje, Regulatornu komisiju za električnu energiju Federacije Bosne i Hercegovine, Agenciju za nadzor osiguranja Federacije Bosne i Hercegovine, Federalni zavod za zapošljavanje, Registar vrijednosnih papira Federacije Bosne i Hercegovine, Komisiju za vrijednosne papire Federacije Bosne i Hercegovine, Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine i Komisiju za koncesije Federacije Bosne i Hercegovine.


Član 3.


Javno preduzeće (u daljnjem tekstu: preduzeće) u smislu člana 1. ovog Zakona je preduzeće (pravno lice upisano u javni registar kao privredno društvo sa ograničenom odgovornošću ili kao dioničko društvo, odnosno preduzeće definisano kao takvo posebnim propisom) koje obavlja djelatnost od javnog društvenog interesa (energetika, komunikacije, komunalne djelatnosti, upravljanje javnim dobrima i druge djelatnosti od javnog društvenog interesa) i/ili kojem je povjereno vršenje javnih ovlaštenja i čiji je osnivač Federacija, kao i privredno društvo u kojem Federacija ima udio u vlasništvu u iznosu od najmanje 50% plus jedna dionica odnosno udio nezavisno od toga koju djelatnost obavlja.


Član 4.

Pod organom upravljanja institucije podrazumijeva se organ koji je kao takav određen aktom o osnivanju ili statutom.
Pod organom upravljanja preduzeća podrazumijeva se skupština, nadzorni odbor preduzeća i uprava koju čini direktor, ili direktor i jedan ili više izvršnih direktora u skladu sa odredbama Zakona o privrednim društvima ("Službene novine Federacije BiH", br. 23/99, 45/00, 2/02, 6/02, 29/03, 68/05, 91/07, 84/08 i 88/08) i Zakona o javnim preduzećima u Federaciji Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 8/05 i 81/08).
Pod organom upravljanja preduzeća u kojem preduzeće iz člana 3. ovog Zakona ima većinu dionica ili udjela s pravom glasa (u daljnjem tekstu: supsidijarno preduzeće) podrazumijeva se skupština, nadzorni odbor i/ili upravni odbor supsidijarnog preduzeća i uprava koju čini direktor, ili direktor i jedan ili više izvršnih direktora, odnosno organ koji je kao takav određen aktom o osnivanju ili statutom.


Član 5.


Materijalna prava koja se uređuju ovim zakonom su: plaća, nagrada za izuzetne rezultate poslovanja, naknade punomoćnicima ispred državnog kapitala kad zasjeda skupština preduzeća, naknade predsjedniku i članovima nadzornih i upravnih odbora kao i naknada predsjedniku i članovima upravnog vijeća odnosno stručnog savjeta.
Na ostala materijalna prava po osnovu rada, koja nisu uređena ovim Zakonom, kao što su: pravo na otpremninu, pravo po osnovu minulog rada i dr. shodno se primjenjuju odgovarajući propisi za državne službenike u federalnim organima uprave, odnosno opći propisi o radu i kolektivni ugovori.


II INSTITUCIJE


Član 6.


Mjesečna neto plaća za članove uprave koju čini direktor, zamjenik direktora ili direktor i zamjenik direktora i jedan ili više izvršnih direktora institucije kao i predsjedniku, zamjeniku predsjednika i članovima komisije institucije može biti utvrđena najviše u iznosu do pet prosječnih mjesečnih neto plaća isplaćenih u Federaciji u prethodna tri mjeseca prema posljednjem objavljenom podatku Federalnog zavoda za statistiku.
Od ograničenja najvišeg iznosa mjesečne neto plaće iz stava 1. ovog člana, izuzimaju se članovi uprave Razvojne banke Federacije Bosne i Hercegovine i Agencije za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine, čija mjesečna neto plaća može biti utvrđena najviše u iznosu do pet prosječnih mjesečnih neto plaća isplaćenih zaposlenim u toj instituciji u prethodna tri mjeseca, kao i članovi Regulatorne komisije za električnu energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine čija mjesečna neto plaća može biti utvrđena najviše u iznosu do pet prosječnih mjesečnih neto plaća isplaćenih u javnim elektroprivrednim preduzećima Federacije u prethodna tri mjeseca.

Mjesečna plaća članova uprave reguliše se ugovorom koji se zaključuje na period utvrđen aktom o osnivanju ili statutom institucije uz pisanu saglasnost premijera Vlade Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Vlada Federacije).
Ugovor može biti raskinut i prije isteka perioda iz stava 2. ovog člana ako nadležni organ institucije ne usvoji godišnji izvještaj o poslovanju u roku od šest mjeseci od završetka poslovne godine.


Član 7.


Mjesečna naknada za rad predsjednika upravnog odbora i/ili nadzornog odbora institucije ili upravnog vijeća odnosno stručnog savjeta može biti utvrđena najviše do dvije prosječne neto plaće isplaćene u Federaciji u prethodna tri mjeseca prema posljednjem objavljenom podatku Federalnog zavoda za statistiku.
Za članove upravnog i/ili nadzornog odbora ili upravnog vijeća odnosno stručnog savjeta mjesečna naknada iznosi 80% od iznosa mjesečne naknade predsjednika upravnog i/ili nadzornog odbora ili predsjednika upravnog vijeća odnosno stručnog savjeta.
Mjesečna naknada za rad predsjednika i članova upravnog i/ili nadzornog odbora ili upravnog vijeća odnosno stručnog savjeta reguliše se ugovorom koji se zaključuje na period utvrđen aktom o osnivanju ili statutom institucije uz pisanu saglasnost premijera Vlade Federacije.


III JAVNA PREDUZEĆA


Član 8.


Mjesečna neto plaća za članove uprave preduzeća koju čini direktor, ili direktor i jedan ili više izvršnih direktora preduzeća može biti utvrđena najviše u iznosu do pet prosječnih mjesečnih neto plaća isplaćenih u Federaciji u prethodna tri mjeseca prema posljednjem objavljenom podatku Federalnog zavoda za statistiku.
Mjesečna plaća članova uprave reguliše se ugovorom koji se zaključuje na period imenovanja uz pisanu saglasnost federalnog ministra resornog ministarstva koje vrši ovlašćenja Federacije u preduzećima sa učešćem državnog kapitala.
Ugovor može biti raskinut i prije isteka perioda iz stava 2. ovog člana ako skupština preduzeća ne usvoji godišnji izvještaj o poslovanju u roku od šest mjeseci od završetka poslovne godine.


Član 9.


Mjesečna naknada za rad predsjednika nadzornog odbora može biti utvrđena najviše do dvije prosječne neto plaće isplaćene u Federaciji u prethodna tri mjeseca prema posljednjem objavljenom podatku Federalnog zavoda za statistiku.

Za članove nadzornog odbora mjesečna naknada iznosi 80% od iznosa mjesečne naknade za predsjednika nadzornog odbora.
Mjesečna naknada za rad predsjednika i članova nadzornog odbora reguliše se ugovorom koji se zaključuje na period imenovanja uz pisanu saglasnost federalnog ministra resornog ministarstva koje vrši ovlašćenja Federacije u preduzećima sa učešćem državnog kapitala.
Naknada za punomoćnika koji ima ovlašćenje za zastupanje na skupštini preduzeća ispred državnog kapitala može se odrediti u iznosu do jedne prosječne neto plaće isplaćene u preduzeću u prethodna tri mjeseca.
Naknadu iz stava 4. ovog člana isplaćuje preduzeće punomoćniku za svaku održanu skupštinu uz pisanu saglasnost federalnog ministra resornog ministarstva koje vrši ovlašćenja Federacije u preduzećima sa učešćem državnog kapitala.
Ukoliko na jednoj skupštini ima više punomoćnika ispred državnog kapitala, naknada iz stava 4. ovog člana se dijeli na sve punomoćnike podjednako.


Član 10.


Mjesečna neto plaća za članove uprave supsidijarnog preduzeća koju čini predsjednik i članovi uprave ili direktor, ili direktor i jedan ili više izvršnih direktora supsidijarnog preduzeća može biti utvrđena najviše u iznosu do pet prosječnih mjesečnih neto plaća isplaćenih u Federaciji u prethodna tri mjeseca prema posljednjem objavljenom podatku Federalnog zavoda za statistiku.
Mjesečna plaća članova uprave reguliše se ugovorom koji se zaključuje na period utvrđen aktom o osnivanju ili statutom supsidijarnog preduzeća uz pisanu saglasnost federalnog ministra resornog ministarstva koje vrši ovlašćenja Federacije u preduzeću sa učešćem državnog kapitala koje je osnovalo supsidijarno preduzeće.
Ugovor može biti raskinut i prije isteka perioda iz stava 2. ovog člana ako nadležni organ supsidijarnog preduzeća ne usvoji godišnji izvještaj o poslovanju.


Član 11.


Mjesečna naknada za rad predsjednika nadzornog odbora i/ili upravnog odbora može biti utvrđena najviše do jedne prosječne neto plaće isplaćene u Federaciji u prethodna tri mjeseca prema posljednjem objavljenom podatku Federalnog zavoda za statistiku.
Za članove nadzornog i/ili upravnog odbora mjesečna naknada iznosi 80% od iznosa mjesečne naknade za predsjednika nadzornog i/ili upravnog odbora.
Mjesečna naknada za rad predsjednika i članova nadzornog i/ili upravnog odbora reguliše se ugovorom koji se zaključuje na period utvrđen aktom o osnivanju ili statutom supsidijarnog preduzeća uz pisanu saglasnost federalnog ministra resornog ministarstva koje vrši ovlašćenja Federacije u preduzeću sa učešćem državnog kapitala koje je osnivač supsidijarnog preduzeća.


Član 12.

Članovima uprave za izuzetne rezultate poslovanja može se jednom godišnje dodijeliti nagrada u iznosu do dvije prosječne mjesečne neto plaće isplaćene u Federaciji u prethodnoj kalendarskoj godini prema posljednjem objavljenom podatku Federalnog zavoda za statistiku.
Odluku o nagradi iz stava 1. ovog člana donosi skupština preduzeća odnosno skupština supsidijarnog preduzeća uz prethodnu pisanu saglasnost Vlade Federacije.


IV KAZNENE ODREDBE


Član 13.

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 KM do 15.000,00 KM kaznit će se za prekršaj pravno lice ukoliko zaključi ugovor o mjesečnoj naknadi bez pribavljene saglasnosti premijera Vlade Federacije odnosno federalnog ministra resornog ministarstva koje vrši ovlašćenja Federacije u preduzeću sa učešćem državnog kapitala (čl. 6.,7.,8.,9.,10. i 11.).
Novčanom kaznom u iznosu od 1.500,00 KM do 2.500,00 KM kaznit će se odgovorno lice u pravnom licu za prekršaj iz stava 1. ovog člana.


V PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE


Član 14.


U slučaju da ovaj Zakon sadrži drugačija rješenja u odnosu na zakone kojima je uređena oblast plaća i drugih materijalnih prava zaposlenika primjenjuju se odredbe ovog Zakona.


Član 15.


Institucije i javna preduzeća na koje se odnose odredbe ovog Zakona dužni su uskladiti opća akta iz oblasti radnih odnosa i ugovore o angažmanu zaključene sa članovima organa upravljanja sa odredbama ovog Zakona, najkasnije u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ovog Zakona.


Član 16.


Ovaj Zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".


PREDSJEDAVAJUĆI
DOMA NARODA
PARLAMENTA FEDERACIJE BiH


Stjepan Krešić


PREDSJEDAVAJUĆI
PREDSTAVNIČKOG DOMA
PARLAMENTA FEDERACIJE BiH


Safet Softić



Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Velik prosvjed u Tel Avivu. Tisuće traže prekid rata i odlazak vlade
Ruski bombarder Su-25 srušen iznad istočne Ukrajine, kaže Zelenski
Američka policija uz pomoć krvi s posteljine riješila ubojstvo iz 1966.
Sin pakistanskih migranata ostaje na čelu Londona
Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim. Oglasila se Ukrajina
Na ulici premlatili Scholzovog kandidata, stižu žestoke reakcije
Svađa između Španjolske i Argentine. Sve počelo optužbom da se predsjednik drogira
VIDEO I FOTO Ovako izgleda školovanje u Finskoj
Traje summit muslimanskih zemalja, rezolucija o Gazi očekuje se u nedjelju
Sud u Africi osudio vojnike na smrt zbog kukavičluka
Novi iranski ratni brod prvi put prešao ekvator
Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim
Moskva: Vježbe NATO-a dokaz su da se priprema na mogući rat s Rusijom
Poljakinja na misi za Maddie McCann: "To sam ja. Nisam lažov. Napravite DNK test"
Rus optužen za pranje novca u djelomično priznao krivnju u SAD-u
Biden rekao da su Japanci ksenofobi. Reagirao Tokio
VIDEO Ukrajina objavila snimku gomile uništenih ruskih tenkova: "Put do pakla"
Poljska osudila ruske kibernetičke napade: "I mi smo bili meta"
Rusi nemaju rješenje za jeftino ukrajinsko oružje: "Jednostavno nas spaljuju"
U Meksiku tragali za nestalim turistima. Našli tri tijela






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Velik prosvjed u Tel Avivu. Tisuće traže prekid rata i odlazak vlade
Ruski bombarder Su-25 srušen iznad istočne Ukrajine, kaže Zelenski
Američka policija uz pomoć krvi s posteljine riješila ubojstvo iz 1966.
Sin pakistanskih migranata ostaje na čelu Londona
Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim. Oglasila se Ukrajina
Na ulici premlatili Scholzovog kandidata, stižu žestoke reakcije
Svađa između Španjolske i Argentine. Sve počelo optužbom da se predsjednik drogira
VIDEO I FOTO Ovako izgleda školovanje u Finskoj
Traje summit muslimanskih zemalja, rezolucija o Gazi očekuje se u nedjelju
Sud u Africi osudio vojnike na smrt zbog kukavičluka
Novi iranski ratni brod prvi put prešao ekvator
Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim
Moskva: Vježbe NATO-a dokaz su da se priprema na mogući rat s Rusijom
Poljakinja na misi za Maddie McCann: "To sam ja. Nisam lažov. Napravite DNK test"
Rus optužen za pranje novca u djelomično priznao krivnju u SAD-u
Biden rekao da su Japanci ksenofobi. Reagirao Tokio
VIDEO Ukrajina objavila snimku gomile uništenih ruskih tenkova: "Put do pakla"
Poljska osudila ruske kibernetičke napade: "I mi smo bili meta"
Rusi nemaju rješenje za jeftino ukrajinsko oružje: "Jednostavno nas spaljuju"
U Meksiku tragali za nestalim turistima. Našli tri tijela


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim

Miralem Pjanić se oprostio od reprezentacije Bosne i Hercegovine

U Japanu podižu ogradu. Ne žele da turisti fotografiraju planinu: ˝Nepristojni su˝

Dan kada su Hajduk i Zvezda zagrljeni plakali, a krcati Poljud pjevao ˝Druže Tito...˝

Rusija: Ukrajina je napala Krim moćnim raketama koje je poslao SAD

Sve više mrtvih u poplavama u Brazilu. Nema struje i neta, evakuirano 23.000 ljudi

VIDEO Ukrajinci moćnom američkom raketom ubili 116 Rusa daleko od fronte

Britanija: Ukrajina može koristiti naše oružje za napade unutar Rusije

Prijavljeno 17 avioprijevoznika: ˝Lažu u reklamama˝

Prije godinu dana dječak u Beogradu ubio 9 učenika i domara: ˝Smirivali su ga jauci˝





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi