TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Ponedjeljak 29.4.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








29.04.2024 - 14h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
50
DOBAR
Kvalitet zraka je zadovoljavajući

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 110

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



Odluka Vlade Federacije BiH za 2010. Na osnovu čl. 37. i 40. Zakona o izvršavanju Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2010. godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj 81/09), a na prijedlog Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 132. sjednici održanoj 25. januara 2010. godine, donosi


O D L U K U

O USVAJANJU PROGRAMA UTROŠKA SREDSTAVA
SA KRITERIJIMA RASPODJELE SREDSTAVA
"TRANSFERA ZA RAZVOJ TURIZMA I OKOLIŠA U
FEDERACIJI BiH" UTVRĐENOG BUDŽETOM
FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE ZA 2010,
GODINU FEDERALNOM MINISTARSTVU OKOLIŠA I
TURIZMA


I


Usvaja se Program utroška sredstava na poziciji 614100/Trasnsfer za razvoj turizma i okoliša u Federaciji BiH, razdjel 61 Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2010. godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj 81/09).


II


Budžetom Federacije BiH za 2010. godinu sredstva iz tačke I ove Odluke utvrđena su u ukupnom, iznosu 7.500.000,00 KM (slovima: sedam milijuna petsto hiljada konvertibilnih maraka i 00/100).


III


Sredstva iz tačke II Odluke raspodjeljuju se po sljedećim programima:

1. Sufinansiranje projekata izgradnje novih turističko-ugostiteljskih kapaciteta u svrhu održivog razvoja turizma na selu - ruralnog turizma, te izgradnje osnovne turističke infrastrukture, u ukupnom iznosu od 800.000,00 KM
Pravo sudjelovanja na javnom pozivu ostvaruju: pravne i fizičke osobe registrirane za obavljanje djelatnosti iz oblasti turizma i ugostiteljstva sa razrađenim projektima usmjerenim ka povećanju turističko-ugostiteljskih kapaciteta i razvoja održivog turizma na selu i jedinice lokalne uprave (gradovi i općine) za projekte izgradnje osnovne turističke infrastrukture.
Ciljevi programa su: poticaj izgradnji novih smještajnih i ugostiteljskih kapaciteta; doprinos povećanju kvalitete turističke ponude, turističkih sadržaja i uposlenosti; povećanje kvalitete života u ruralnim područjima; stvaranje uvjeta za ostanak mladih na selu; razvoj seoskog turizma kao novog turističkog proizvoda i profiliranje Federacije BiH kao odredišta ruralnog turizma; podizanje kvalitete osnovne turističke infrastrukture kao pretpostavke za daljnji razvoj turizma i podizanje ukupne razine turističke ponude destinacije.
Kriteriji za izbor programa su: kakvoća i kompletnost programa; jasno definiran sadržaj projekta koji je sukladan cilju povećanja kvalitete ukupne turističke ponude destinacije; finansijski plan; stepen - samofinansiranja; povećanje uposlenosti; originalnost projekta u smislu proširenja turističke ponude, ravnomjeran regionalni razvoj i očekivani učinak.
2. Sufinansiranje novih turističkih proizvoda, izrade turističke horizontalne i vertikalne turističke signalizacije i tematskih cesta u kantonima/ županijama i općinama (panoi, putokazi, vinske i ceste sira, poučne staze, šetnice, putna odmorista, info punktovi, vidikovci, biciklističke staze i sl. u ukupnom iznosu od 300.000,00 KM
Pravo sudjelovanja na javnom pozivu ostvaruju: pravne osobe i fizičke osobe registrirane za obavljanje djelatnosti iz oblasti turizma i ugostiteljstva; turističke zajednice; jedinice lokalne uprave i samouprave; te udruge čija je registrirana djelatnost turizam i zaštita okoliša sa projektima usmjerenim na realizaciju ciljeva ovog programa.
Ciljevi programa su: bolja prepoznatljivost destinacije i podizanje općeg dojma o županiji/kantonu, općini i regiji kao turističkoj sredini; stvaranje tematski integriranih i organiziranih turističkih atrakcija kroz cijelu godinu povezivanjem prirodnih, kulturno-povijesnih i drugih znamenitosti područja; zajedničko oblikovanje i promidžba regionalnog turističkog proizvoda više mjesta, općina i županija/kantona koje povezuje ista tema; poboljšanje turističke ponude; jačanje konkurentnosti BH turističkih proizvoda na domaćem i ino tržištu; povećanje turističkog prometa i potrošnje; stvaranje kvalitetnije i prihvatljivije okolišne slike na putnim pravcima u BiH.
Kriteriji za izbor programa su: kakvoća i kompletnost programa; finansijski plan; stepen samofinansiranja; originalnost projekta u smislu proširenja turističke ponude; promicanje i zaštita prirodne i kulturne baštine, povijesnog i kulturnog naslijeđa u funkciji turističkog razvoja regije; jačanje aktivnog turizma; stvaranje kvalitetne vizualne turističke slike regije.
3. Sufinansiranje organiziranja i sudjelovanja na manifestacijama i programima od značaja za razvoj i promociju turizma i ugostiteljstva (sajmovi, festivali, kongresi, konferencije, stručne radionice, tradicionalne vjerske manifestacije, izložbe, obrazovni programi, kazališne predstave, znanstveno-istraživački projekti i sl.) kojima se unaprjeđuje tržišna ili druga konkurentnost bh. turizma i ugostiteljstva te doprinosi zaštiti okoliša, u ukupnom iznosu od 700.000,00 KM
Pravo sudjelovanja na javnom pozivu ostvaruju: pravne i fizičke osobe registrirane za obavljanje djelatnosti iz oblasti turizma, ugostiteljstva i zaštite okoliša, pojedinci sa projektima iz oblasti turizma i zaštite okoliša; turističke zajednice, te udruge sa područja Federacije BiH, jedinice lokalne i područne samouprave, znanstvene, stručne i vjerske institucije, s projektima usmjerenim na realizaciju ciljeva ovog programa.
Ciljevi programa su: pomoć jačanju gospodarske djelatnosti turizma; promocija turističkih destinacija i ugostiteljske djelatnosti u i izvan zemlje; organiziranje sajamskih manifestacija od strane jedinica lokalne samouprave s ciljem promidžbe turizma i ugostiteljstva; organiziranje promotivnih događanja na sajamskim manifestacijama i tematskim izložbama; promidžba domaćih proizvoda; pružanje potpore projektima i programima znanstvenih i stručnih organizacija koje doprinose razvoju turizma, ugostiteljstva i zaštite okoliša; pružanje potpore vjerskim organizacijama i udruženjima u organiziranju vjerskih manifestacija koje doprinose razvoju turizma.
Kriteriji za izbor programa su: kakvoća i kompletnost programa; plan i program; finansijski plan; tradicija u organiziranju sajamskih manifestacija, događaja i tematskih izložbi; broj sudionika (prethodni i očekivani); kategorija sajamske manifestacije i tematske izložbe (lokalna, državna, međunarodna); očekivani efekti; stepen samofinansiranja ili finansiranja iz drugih izvora; medijska pokrivenost; za pojedince dokaz o prijavljenom radu na kongresu, sajmu, festivalu, radionici.
4. Sufinansiranje izrade originalnih turističkih suvenira u svrhu jačanja turističke ponude, u ukupnom iznosu od 200.000,00 KM
Pravo sudjelovanja na javnom pozivu ostvaruju: pravne i fizičke osobe registrirane za obavljanje djelatnosti iz oblasti turizma i ugostiteljstva, pojedinci koji rade na promociji turizma i ugostiteljstva; udruženja čija je registrirana djelatnost turizam i ugostiteljstvo s projektima usmjerenim na realizaciju ciljeva ovog programa.
Ciljevi programa su: poticanje izrade izvornih suvenira, poboljšanje turističke ponude, povećanje turističkog prometa i potrošnje; stvaranje prepoznatljivog turističkog brenda, zaštita baštine i njezino očuvanje korištenjem tradicijskih vrijednosti i starih zanata.
Kriteriji za izbor programa su: kakvoća i kompletnost. programa; finansijski plan; samofinansiranje; izrada u cijelosti provedena na prostoru BiH; originalnost projekta u smislu proširenja turističke ponude, autentičnost suvenira povezana sa kulturnim i prirodnim naslijeđem BiH.
5. Sufinansiranje brandiranja pojedinih mjesta, događaja i proizvoda u svrhu jačanja turističke ponude, u ukupnom iznosu od 200.000,00 KM
Pravo sudjelovanja na javnom pozivu ostvaruju: pravne i fizičke osobe registrirane za obavljanje djelatnosti iz oblasti turizma i ugostiteljstva, pojedinci i udruženja koja se bave promocijom turizma, prirodnih i kulturnih vrijednosti s projektima usmjerenim na realizaciju ciljeva ovog programa.
Ciljevi programa su: stvaranje prepoznatljivog turističkog branda; jačanje kvalitete promocije BH turističke ponude na domaćem tržištu i u svijetu; poboljšanje turističke ponude; povećanje turističkog prometa i potrošnje; očuvanje tradicijskih vrijednosti i starih zanata
Kriteriji za izbor programa su: originalnost rješenja sustava brandiranja povezana sa kulturnim i prirodnim naslijeđem BiH; kakvoća i kompletnost programa; finansijski plan; samofinansiranje, originalnost projekta u smislu proširenja turističke ponude
6. Sufinansiranje promoviranja, edukacije i uvođenja upravljačkih sustava prema ISO standardima u oblasti turizma, ugostiteljstva i zaštite okoliša (kvalitete prema ISO 9001:2000; okoliša prema ISO 14001:2004; sigurnosti hrane prema specifikaciji HACCP), u ukupnom iznosu od 200.000,00 KM
Pravo sudjelovanja na javnom pozivu ostvaruju: pravne i fizičke osobe registrirane za obavljanje djelatnosti iz oblasti turizma i ugostiteljstva; institucije koje svojom djelatnošću podupiru razvoj turizma, ugostiteljstva i zaštitu okoliša.
Ciljevi programa su: promicanje kvalitete, upravljanja i zaštite okoliša, sigurnosti hrane, primjene novih tehnologija u turizmu i ugostiteljstvu; jačanje veze između obrazovnog znanstveno-istraživačkog sustava i turizma; aktivniji rad na uvođenju, certificiranju i održavanju ISO standarda u cilju podizanja kvalitete ponude, povećanja efikasnosti i konkurentnosti turističkih kapaciteta; veći broj turističkih i ugostiteljskih subjekata zasnovanih na znanju i međunarodnim normativima, certificiranost usluga iz oblasti turizma koje odgovaraju međunarodnim standardima.
Kriteriji programa su: započete aktivnosti; stepen samofinansiranja; stepen implementacije novih tehnologija koje ne zagađuju okoliš.
7. Sufinansiranje izgradnje i jačanja infrastrukture u ski i rekreacijskim centrima, u svrhu jačanja i konkurentnosti bh. skijališta na međunarodnom turističkom tržištu, te razvoj planinskog turizma, u ukupnom iznosu od 1.400.000,00 KM
Pravo sudjelovanja na javnom pozivu ostvaruju: pravne i fizičke osobe registrirane za obavljanje djelatnosti iz oblasti turizma i ugostiteljstva koje upravljaju skijaškim turističkim resursima sa razrađenim planovima usmjerenim na realizaciju ciljeva programa, pravne i fizičke osobe registrirane za obavljanje djelatnosti iz oblasti turizma i ugostiteljstva u zimskim i planinskim centrima, planinarska društva te ski klubovi sa registriranom djelatnošću u oblasti razvoja i unaprijeđenja skijaškog sporta.
Ciljevi programa su: jačanje zimskog i planinskog turizma; poboljšanje ukupne zimske turističke ponude i njezinih kapaciteta; povećanje sigurnosti na skijalištima; poboljšanje vertikalnih transporta; jačanja ukupne infrastrukture na skijalištima koja doprinosi poboljšanju ukupne zimske turističke ponude; razvoj sadržaja planinskog turizma čime se sezona produžuje na cijelu godinu.
Kriteriji za izbor programa su: kakvoća i kompletnost programa; prirodni resursi na skijalištu; isplativost i iskoristivost ulaganja; povećanje uposlenosti; stepen samofinansiranja; osiguranje finansiranja iz drugih izvora te ravnomjeran regionalni razvoj.
8. Sufinansiranje projekata izgradnje novih turističko-ugostiteljskih kapaciteta "etno sela", u ukupnom iznosu od 300.000,00 KM
Pravo sudjelovanja na javnom pozivu ostvaruju: pravne i fizičke osobe registrirane za obavljanje djelatnosti iz oblasti turizma i ugostiteljstva sa razrađenim projektima usmjerenim ka povećanju turističko-ugostiteljskih kapaciteta i održivog razvoja turizma na selu i etno turizma.
Ciljevi programa su: poticaj izgradnji novih smještajnih i ugostiteljskih kapaciteta; doprinos povećanju kvalitete turističke ponude, turističkih sadržaja i uposlenosti; očuvanje tradicijskih stambenih objekata sa pripadajućim gospodarskim objektima; razvoj seoskog turizma kao novog turističkog proizvoda i profiliranje Federacije i BiH kao odredišta ruralnog turizma; podizanje kvalitete osnovne turističke infrastrukture kao pretpostavke za daljnji razvoj turizma i podizanje ukupne razine turističke ponude destinacije.
Kriteriji za izbor programa su: kakvoća i kompletnost programa; jasno definiran sadržaj projekta koji je sukladan cilju povećanja kvalitete ukupne turističke ponude destinacije; financijski plan; stepen samofinansiranja; povećanje uposlenosti; originalnost projekta u smislu proširenja turističke ponude, ravnomjeran regionalni razvoj i očekivani učinak.
9. Sufinansiranje naučno-istraživačkih i edukacijskih programa u oblasti turizma i ugostiteljstva, u ukupnom iznosu od 200.000,00 KM
Pravo sudjelovanja na javnom pozivu ostvaruju: visokoškolske ustanove, instituti, istraživački centri i druge obrazovne ustanove sa razrađenim razvojnim programima usmjerenim na realizaciju ciljeva ovog programa.
Ciljevi programa su: doprinos povećanju kvalitete turističke ponude; doprinos povećanju turističkih sadržaja; naučno-istraživački programi usmjereni na povećanje turističke ponude i turističkih sadržaja; edukativni programi usmjereni na podizanje ražine kvaliteta i kvantiteta turističke ponude i turističkih sadržaja.
Kriteriji za izbor programa su: kakvoća i kompletnost programa; fmansijski plan; stepen samofinansiranja; originalnost istraživačkog rada u smislu proširenja turističke ponude i turističkog sadržaja; očekivani rezultati.
10. Sufinansiranje tiskanja publikacija, stručnih časopisa i promotivnog materijala, nabavka i otkup publikacija iz oblasti turizma, ugostiteljstva i zaštite okoliša i prirode, potpora promociji turizma, ugostiteljstva i zaštite okoliša u elektroničkim, štampanim i inim medijima, u ukupnom iznosu od 600.000,00 KM
Pravo sudjelovanja na javnom pozivu ostvaruju: pravne i fizičke osobe registrirane za obavljanje djelatnosti iz oblasti turizma i ugostiteljstva; pojedinci koji imaju projekte vezane za tiskanja publikacija, stručnih časopisa, promotivnog materijala, nabavka i otkup publikacija iz oblasti turizma i ugostiteljstva i zaštite okoliša, potpora promociji turizma, ugostiteljstva i zaštite okoliša u elektroničkim i štampanim medijima.
Ciljevi programa su: promidžba turizma, turističkih destinacija i ugostiteljske djelatnosti; jačanje javne svijesti o potrebi zaštite okoliša; promoviranje prirodnih i kulturnih vrijednosti u svrhu razvoja turizma; osiguravanje stručne literature za potrebe turističkih i ugostiteljskih djelatnika.
Kriteriji za izbor programa su: kakvoća i kompletnost programa; sadržaj i širina namjene publikacije; brojnost ciljne skupine kojoj je publikacija ili program namijenjen, klasifikacija publikacije (priručna, stručna, popularna i znanstvena); stepen dovršenosti promidžbenog materijala; procjena pozitivnih učinaka u razmjerno kraticom vremenu; promocija potrebe očuvanja kulturnog i prirodnog naslijeđa i identiteta.
11. Sufinansiranje programa u cilju zaštite okoliša, koji rješavaju probleme zagađenja opasnim otpadom, te predstavljaju veliki pritisak na okoliš i ugrožavaju živote i zdravlje ljudi, u ukupnom iznosu od 400.000,00 KM
Pravo sudjelovanja na javnom pozivu ostvaruju: pravne osobe registrirane za obavljanje djelatnosti iz oblasti zaštite okoliša; jedinice lokalne samouprave i uprave; škole, fakulteti, instituti i drugi istraživački centri, s razrađenim razvojnim projektima usmjerenim na realizaciju ciljeva ovog programa.
Ciljevi programa su: rješavanje problema zagađenja u okolišu nad kojima ne postoji zaštita nijedne pravne osobe ikoji ugrožavaju život i zdravlje ljudi; preventivno rješavanje opasnih otpada koji nastaju u procesima proizvodnje; izrada tehničkih i tehnoloških rješenja zbrinjavanja postojećih opasnih otpada.
Kriteriji za izbor programa su: kakvoća i kompletnost programa; rješavanje problema odlagališta opasnog otpada (crnih tačaka u FBiH); poboljšanje kvalitete općeg stanja okoliša; finansijski plan; osiguravanje finansiranja iz drugih izvora; očekivani rezultati.
12. Sufinansiranje programa revitalizacije, validacije, revalidacije i uključivanja prirodne baštine u kvalitetne procese zaštite prirode pri jedinicama lokalne samouprave i uprave, u ukupnom iznosu od 200.000,00 KM .
Pravo sudjelovanja na javnom pozivu ostvaruju: pravne osobe registrirane za obavljanje djelatnosti zaštite okoliša i prirodne baštine, jedinice lokalne samouprave i uprave, nevladine organizacije koje djeluju na zaštiti prirodne baštine.
Ciljevi programa su: zaštita prirodne baštine kao elementa očuvanja vrijednih sastavnica okoliša; zaštita, obnova i vrednovanje prirodne baštine uključivanjem u turističku ponudu; povećanje površina od značaja za. Federaciju BiH koje je moguće zaštititi u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode; razvoj nerazvijenih ruralnih područja sa njihovom posebnošću, a koja. imaju potencijale u tradicijskoj i prirodnoj baštini koje bi u budućnosti mogle biti iskorištene kroz jačanje turističke ponude bez štetnog utjecaja na okoliš; očuvanje biološke raznolikosti kao temeljne odrednice Strategije zaštite okoliša i direktiva Evropske unije.
Kriteriji za izbor programa su: kakvoća i kompletnost programa; povećanje zaštićenih površina; zaštita ugroženih vrsta; promicanje i zaštita baštine prirodnog naslijeđa u funkciji turističkog razvoja kraja; procjena pozitivnih učinaka u razmjerno kratkom vremenu.
13. Sufinansiranje poticanja djelovanja institucija civilnog društva vezanih za jačanje svijesti o potrebi zasitite okoliša, promidžbe zakona i dokumenata te projekta koji su oslonjeni na Program rada Federalnog ministarstva okoliša i turizma za 2010. godinu, a od važnosti su za razvoj zaštite okoliša u Federaciji BiH, u ukupnom iznosu od 200.000,00 KM.
Pravo sudjelovanja na javnom pozivu ostvaruju: pravne osobe registrirane za obavljanje djelatnosti iz oblasti zaštite okoliša, zaštite prirode i NVO sa razrađenim razvojnim projektima za provođenje okolišnih zakona na području Federacije BiH usmjerenim na realizaciju ciljeva ovog programa.
Ciljevi programa su: jačanje opće svijesti o potrebi zaštite okoliša i poštivanja okolišnih zakonskih i podzakonskih akata; promicanje potrebe prevencije, smanjenja i reciklaže otpada; proširenje kapaciteta znanja i vještina vezanih za implementaciju konvencija, protokola, direktiva i uputstava EU u cilju približavanja europskim integracijama; stvaranje pozitivne atmosfere i jedinstvenog stava okolišne politike u Federaciji BiH.
Kriteriji za izbor programa su: kakvoća i kompletnost programa; programi koji direktno doprinose brzom jačanju svijesti i imaju konkretne rezultate u izvedbi; projekti koji promoviraju okolišne zakone; procjena pozitivnih učinaka u razmjerno kratkom vremenu.
14. Sufinansiranje projekata iz područja zaštite okoliša i turizma koji su kandidirani na međunarodne konkurse a nedostaju im flnansijska sredstva za obavezno sudjelovanje-kontribuciju, te projekata koji zagovaraju prekograničnu i regionalnu saradnju, u ukupnom iznosu od 300.000,00 KM
Pravo sudjelovanja na javnom pozivu ostvaruju: pravne osobe i NVO sa razrađenim razvojnim projektima koje su kandidirali ili će kandidirati na međunarodne konkurse (IPA, Svjetska banka, GEF, WWF i druge organizacije) odnosno koji imaju razrađene projekte prekogranične i regionalne suradnje.
Ciljevi programa su: pomoć pri izradi i kandidiranju programa usmjerenih ka međunarodnim izvorima fmansiranja razvojnih programa iz oblasti turizma, ugostiteljstva i zaštite okoliša; jačanje privrednih djelatnosti i zaštite okoliša kroz međunarodne programe potpora; razvoj prekogranične saradnje i regionalne suradnje.
Kriteriji za izbor programa su: kakvoća i kompletnost programa; finansijski plan; samofinansiranje; originalnost projekta u smislu proširenja turističke ponude i zaštite okoliša; opšti doprinos projekta podizanju kvalitete življenja u BH; uključenost regija, procjena doprinosa projekta, uspostavljanju prekogranične i regionalne suradnje
15. Sufinansiranje kamata na kredite koji se koriste za izgradnju turističko - ugostiteljskih kapaciteta, održivog razvoja turizma na selu te izgradnje osnovne turističke infrastrukture, u ukupnom iznosu od 500.000,00 KM
Pravo sudjelovanja na Javnom pozivu ostvaruju: zainteresirane pravne i fizičke osobe registrirane za obavljanje djelatnosti iz oblasti turizma i ugostiteljstva sa razrađenim projektima usmjerenim na realizaciju ciljeva programa kreditnim sredstvima Razvojne banke Federacije BiH odnosno jedinice lokalne uprave (gradovi i općine) koje za projekte izgradnje osnovne turističke infrastrukture koriste kreditna sredstva iste banke.
Ciljevi programa su: poticaj izgradnji novih smještajnih i ugostiteljskih kapaciteta; doprinos povećanju kvalitete turističke ponude, turističkih sadržaja i uposlenosti; povećanje kvalitete života u ruralnim područjima; stvaranje uvjeta za ostanak mladih na selu; očuvanje tradicijskih stambenih objekata sa pripadajućim gospodarskim objektima; razvoj seoskog turizma kao novog turističkog proizvoda i profiliranje Federacije BiH kao odredišta ruralnog turizma; podizanje kvalitete osnovne turističke infrastrukture kao pretpostavke za daljnji razvoj turizma i podizanje razine ukupne turističke ponude destinacije,
Potpisivanjem Protokola o saradnji između Federalnog ministarstva okoliša i turizma i Razvojne banke Federacije BiH bit će definirani kriteriji za izbor programa kao i procedure odobravanja sredstava.
16. Promotivne aktivnosti na smanjenju tzv. NIMBY efekta (efekta "ne u mom dvorištu") na području Federacije BiH, u ukupnom iznosu od 300.000,00 KM
Implementator: Federalno ministarstvo okoliša i turizma.
Ciljevi programa su: jačanje opšte svijesti o potrebi zaštite okoliša i potrebe poštivanja okolišnih zakonskih i podzakonskih akata, promoviranje organiziranog prikupljanja otpada, prevencije, smanjenje otpada, ponovna upotreba i reciklaže otpada, smanjenja NIMBY efekta, te jačanje svijesti o kvalitetnom upravljanja otpadom te potrebe odlaganja otpada na osnovu iskustava i dobre prakse Evropske unije.


IV


Od sredstava iz tačke II Odluke, za Interventna sredstva rezerve koja će se koristiti za projekte i programe u oblasti turizma, ugostiteljstva i zaštite okoliša određuje se iznos od 700.000,00 KM.
Pravo apliciranja za Interventna sredstva rezerve ostvaruju sve navedene kategorije iz tačke III Odluke (podtačke l do 14).
Ciljevi programa su potpora programima i projektima u oblasti turizma, ugostiteljstva i zaštite okoliša.


V


Nerealizirana sredstava po programima iz tačke III Odluke (podtačke l do 16) u tijeku budžetske 2010. godine prebacuju se na Interventna sredstva rezerve i troše po proceduri trošenja Interventnih sredstava.


VI


Sredstva iz tačke II Odluke, izuzev sredstava iz tačke IV ove Odluke, dodjeljivat će se korisnicima u skladu sa usvojenim programima iz tačke III podtačke l do 14. ove Odluke, a na osnovu javnog poziva koji će raspisati federalni ministar okoliša i turizma.
Javni poziv za dodjelu sredstava iz tačke II Odluke objavit će se na službenoj web stranici Federalnog ministarstva okoliša i turizma, u "Službenim novinama Federacije BiH" i najmanje, jednom dnevnom listu velike naklade s ciljem dostupnosti najširoj javnosti.


VII


Sredstva iz tačke III podtač. 16. ove Odluke, implementirat će se u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine i u skladu sa programom aktivnosti na smanjenju tzv. NIMBY efekta na području Federacije BiH koji donosi federalni ministar okoliša i turizma.

VIII


Federalni ministar okoliša i turizma imenuje i razrješava stručnu Komisiju za ocjenu ispunjavanja uslova i kriterija za dodjelu sredstava.
Komisija razmatra projekte zaprimljene na osnovu javnog poziva, cijeni ispunjenost uslova i kriterija za odobravanje sredstava, te zapisnik s obrazloženom ocjenom i mišljenjem dostavlja federalnom ministru okoliša i turizma koji donosi konačnu odluku.


IX


S korisnicima koji ispune uslove i kriterije za dodjelu sredstava iz tačke III Odluke Federalno ministarstvo okoliša i turizma zaključit će ugovor o međusobnim pravima i obavezama u realizaciji projekta za koji su sredstva odobrena.


X


Nadzor i provjeru programskog utroška sredstava vrši Federalno ministarstvo okoliša i turizma putem svoje stručne komisije koju imenuje federalni ministar okoliša i turizma.


XI


Federalno ministarstvo okoliša i turizma izvještaj o utrošenim sredstvima dostavljat će Federalnom ministarstvu finansija/Federalnom ministarstvu financija i Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, u skladu sa Zakonom o budžetu u Federaciji Bosne i Hercegovine.


XII


Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".


V broj 43/10
25. januara 2010. godine
Sarajevo

Premijer
Mustafa Mujezinović, s. r.


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
U Keniji se urušila brana. Više od 40 mrtvih, među njima 17 djece
Rusi se hvale: Napredujemo na istoku
U gradu u Kolumbiji tijela se ne raspadaju na normalan način. Ne zna se zašto
Škotski premijer dao ostavku
Britanska naftna kompanija zaradila milijardu dolara samo na trgovini u SAD-u
Francuska želi kupiti dio privatne kompanije koja se bavi kibernetičkom sigurnošću
Kina prijeti SAD-u zbog Tajvana i TikToka
FOTO Jedan od najvećih gradova na svijetu tone. Država gradi novi glavni grad
Dopisnik BBC-ja iz Gaze: Borio sam se za spas obitelji dok sam izvještavao o ratu
U državama Europske unije nema dovoljno punionica za električne automobile
Portal koji je objavio tekst o supruzi španjolskog premijera: Vlada nam je prijetila
Bivši obavještajac: Kritična je faza rata. Ukrajincima treba radikalna mobilizacija
Kineski predsjednik dolazi u Francusku, Srbiju i Mađarsku, razgovarat će s Vučićem
Rusi žestoko napreduju. Ukrajinci bijesni: "Ovo je pravo stanje na bojištu, lažu nam"
Austrija sazvala konferenciju o korištenju umjetne inteligencije u naoružanju
Prije 31 godinu jedan Britanac se zapalio zbog rata u BiH
Rusi šire vijest: "Krim je napadnut moćnim projektilima koje je potajno poslao Biden"
Američki šef diplomacije stigao u Saudijsku Arabiju, traži dogovor o primirju u Gazi
VIDEO Tornado poharao Oklahomu u SAD-u, najmanje petero mrtvih. Ovo su posljedice
Azijske burze porasle, dolar oštro pao






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
U Keniji se urušila brana. Više od 40 mrtvih, među njima 17 djece
Rusi se hvale: Napredujemo na istoku
U gradu u Kolumbiji tijela se ne raspadaju na normalan način. Ne zna se zašto
Škotski premijer dao ostavku
Britanska naftna kompanija zaradila milijardu dolara samo na trgovini u SAD-u
Francuska želi kupiti dio privatne kompanije koja se bavi kibernetičkom sigurnošću
Kina prijeti SAD-u zbog Tajvana i TikToka
FOTO Jedan od najvećih gradova na svijetu tone. Država gradi novi glavni grad
Dopisnik BBC-ja iz Gaze: Borio sam se za spas obitelji dok sam izvještavao o ratu
U državama Europske unije nema dovoljno punionica za električne automobile
Portal koji je objavio tekst o supruzi španjolskog premijera: Vlada nam je prijetila
Bivši obavještajac: Kritična je faza rata. Ukrajincima treba radikalna mobilizacija
Kineski predsjednik dolazi u Francusku, Srbiju i Mađarsku, razgovarat će s Vučićem
Rusi žestoko napreduju. Ukrajinci bijesni: "Ovo je pravo stanje na bojištu, lažu nam"
Austrija sazvala konferenciju o korištenju umjetne inteligencije u naoružanju
Prije 31 godinu jedan Britanac se zapalio zbog rata u BiH
Rusi šire vijest: "Krim je napadnut moćnim projektilima koje je potajno poslao Biden"
Američki šef diplomacije stigao u Saudijsku Arabiju, traži dogovor o primirju u Gazi
VIDEO Tornado poharao Oklahomu u SAD-u, najmanje petero mrtvih. Ovo su posljedice
Azijske burze porasle, dolar oštro pao


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

U Keniji se urušila brana. Više od 40 mrtvih, među njima 17 djece

Dizelski motor nije mrtav! Kinezi su napravili najučinkovitiji ikada

FOTO Jedan od najvećih gradova na svijetu tone, država mijenja glavni grad

VIDEO Ovo su posljedice tornada koji su poharali Oklahomu. Najmanje petero poginulih

U izraelskim zračnim napadima na jug Gaze ubijeno najmanje 13 ljudi

Ukrajinski general: Naša vojska je izgubila položaje na istoku zemlje

Toplinski val u Aziji. Temperature idu do 45, škole zatvorene, izdana upozorenja

U Njemačkoj počinje jedan od najvećih sudskih postupaka teoretičarima zavjera

Xi je uzdrmao kinesku vojsku, uveo drastične promjene

Ukrajina dronovima napala ruske rafinerije u Krasnodaru, jedna obustavila rad





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi