TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Ponedjeljak 29.4.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








29.04.2024 - 10h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
50
DOBAR
Kvalitet zraka je zadovoljavajući

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 126

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



Odluka Vlade Federacije BiH za 2010. Na temelju čl. 37. i 40. Zakona o izvršavanju Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine za 2010. godinu (''Službene novine Federacije BiH", broj 81/09), a na prijedlog Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 132. sjednici održanoj 25. siječnja 2010. godine, donosi


O D L U K U

O USVAJANJU PROGRAMA UTROŠKA SREDSTAVA
SA KRITERIJIMA RASPODJELE SREDSTAVA
"TRANSFERA ZA RAZVOJ TURIZMA I OKOLIŠA U
FEDERACIJI BiH" UTVRĐENOG PRORAČUNOM
FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE ZA 2010.
GODINU FEDERALNOM MINISTARSTVU OKOLIŠA I
TURIZMA


I


Usvaja se Program utroška sredstava na poziciji 614100/Transfer za razvoj turizma i okoliša u Federaciji BiH, razdjel 61 Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine za 2010, godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj 81/09).


II


Proračunom Federacije BiH za 2010. godinu sredstva iz točke I ove Odluke utvrđena su u ukupnom iznosu 7.500.000,00 KM (slovima: sedam milijuna petsto tisuća konvertibilnih maraka i 00/100).


III


Sredstva iz točke II Odluke raspodjeljuju se po sljedećim programima:
1. Sufinanciranje projekata izgradnje novih turističko-ugostiteljskih kapaciteta u svrhu održivog razvoja turizma na selu - ruralnog turizma, te izgradnje osnovne turističke infrastrukture, u ukupnom iznosu od 800.000,00 KM
Pravo sudjelovanja na javnom pozivu ostvaruju: pravne i fizičke osobe registrirane za obavljanje djelatnosti iz oblasti turizma i ugostiteljstva sa razrađenim projektima usmjerenim ka povećanju turističko-ugostiteljskih kapaciteta i razvoja održivog turizma na selu i jedinice lokalne uprave (gradovi i općine) za projekte izgradnje osnovne turističke infrastrukture.
Ciljevi programa su: poticaj izgradnji novih smještajnih i ugostiteljskih kapaciteta; doprinos povećanju kvalitete turističke ponude, turističkih sadržaja i uposlenosti; povećanje kvalitete života u ruralnim područjima; stvaranje uvjeta za ostanak mladih na selu; razvoj seoskog turizma kao novog turističkog proizvoda i profiliranje Federacije BiH kao odredišta ruralnog turizma; podizanje kvalitete osnovne turističke infrastrukture kao pretpostavke za daljnji razvoj turizma i podizanje ukupne razine turističke ponude destinacije.
Kriteriji za izbor programa su: kakvoća i kompletnost programa; jasno definiran sadržaj projekta koji je sukladan cilju povećanja kvalitete ukupne turističke ponude destinacije; financijski plan; stupanj samofinanciranja; povećanje uposlenosti; originalnost projekta u smislu proširenja turističke ponude, ravnomjeran regionalni razvoj i očekivani učinak.
2. Sufinanciranje novih turističkih proizvoda, izrade turističke horizontalne i vertikalne turističke signalizacije i tematskih cesta u kantonima/županijama i općinama (panoi, putokazi, vinske i ceste sira, poučne staze, šetnice, putna odmorišta, info punktovi, vidikovci, biciklističke staze i sl.), u ukupnom iznosu od 300.000,00 KM
Pravo sudjelovanja na javnom pozivu ostvaruju: pravne osobe i fizičke osobe registrirane za obavljanje djelatnosti iz oblasti turizma i ugostiteljstva; turističke zajednice; jedinice lokalne uprave i samouprave; te udruge čija je registrirana djelatnost turizam i zaštita okoliša sa projektima usmjerenim na realizaciju ciljeva ovog programa.
Ciljevi programa su: bolja prepoznatljivost destinacije i podizanje općeg dojma o županiji/kantonu, općini i regiji kao turističkoj sredini; stvaranje tematski integriranih i organiziranih turističkih atrakcija kroz cijelu godinu povezivanjem prirodnih, kulturno-povijesnih i drugih znamenitosti područja; zajedničko oblikovanje i promidžba regionalnog turističkog proizvoda više mjesta, općina i županija/kantona koje povezuje ista tema; poboljšanje turističke ponude; jačanje konkurentnosti BH turističkih proizvoda na domaćem i ino tržištu; povećanje turističkog prometa i potrošnje; stvaranje kvalitetnije i prihvatljivije okolišne slike na putnim pravcima u BiH.
Kriteriji za izbor programa su: kakvoća i kompletnost programa; financijski plan; stupanj samofinanciranja; originalnost projekta u smislu proširenja turističke ponude; promicanje i zaštita prirodne i kulturne baštine, povijesnog i kulturnog naslijeđa u funkciji turističkog razvoja regije; jačanje aktivnog turizma; stvaranje kvalitetne vizualne turističke slike regije.
3. Sufinanciranje organiziranja i sudjelovanja na manifestacijama i programima od značaja za razvoj i promociju turizma i ugostiteljstva (sajmovi, festivali, kongresi, konferencije, stručne radionice, tradicionalne vjerske manifestacije, izložbe, obrazovni programi, kazališne predstave, znanstveno-istraživački projekti i sl.) kojima se unaprjeđuje tržišna ili druga konkurentnost bh. turizma i ugostiteljstva te doprinosi zaštiti okoliša, u ukupnom iznosu od 700.000,00 KM
Pravo sudjelovanja na javnom pozivu ostvaruju: pravne i fizičke osobe registrirane za obavljanje djelatnosti iz oblasti turizma, ugostiteljstva i zaštite okoliša, pojedinci sa projektima iz oblasti turizma i zaštite okoliša; turističke zajednice, te udruge sa područja Federacije BiH, jedinice lokalne i područne samouprave, znanstvene, stručne i vjerske institucije, s projektima usmjerenim na realizaciju ciljeva ovog programa.
Ciljevi programa su: pomoć jačanju gospodarske djelatnosti turizma; promocija turističkih destinacija i ugostiteljske djelatnosti u i izvan zemlje; organiziranje sajamskih manifestacija od strane jedinica lokalne samouprave s ciljem promidžbe turizma i ugostiteljstva; organiziranje promotivnih događanja na sajamskim manifestacijama i tematskim izložbama; promidžba domaćih proizvoda; pružanje potpore projektima i programima znanstvenih i stručnih organizacija koje doprinose razvoju turizma, ugostiteljstva i zaštite okoliša; pružanje potpore vjerskim organizacijama i udruženjima u organi-ziranju vjerskih manifestacija koje doprinose razvoju turizma.
Kriteriji za izbor programa su: kakvoća i kompletnost programa; plan i program; financijski plan; tradicija u organiziranju sajamskih manifestacija, događaja i tematskih izložbi; broj sudionika (prethodni i očekivani); kategorija sajamske manifestacije i tematske izložbe (lokalna, državna, međunarodna); očekivani efekti; stupanj samofinanciranja ili financiranja iz drugih izvora; medijska pokrivenost; za pojedince dokaz o prijavljenom radu na kongresu, sajmu, festivalu, radionici.
4. Sufinanciranje izrade originalnih turističkih suvenira u svrhu jačanja turističke ponude, u ukupnom iznosu od 200.000,00 KM
Pravo sudjelovanja na javnom pozivu ostvaruju: pravne i fizičke osobe registrirane za obavljanje djelatnosti iz oblasti turizma i ugostiteljstva, pojedinci koji rade na promociji turizma i ugostiteljstva; udruge čija je registrirana djelatnost turizam i ugostiteljstvo s projektima usmjerenim na realizaciju ciljeva ovog programa.
Ciljevi programa su: poticanje izrade izvornih suvenira, poboljšanje turističke ponude, povećanje turističkog prometa i potrošnje; stvaranje prepoznatljivog turističkog brenda, zaštita baštine i njezino očuvanje korištenjem tradicijskih vrijednosti i starih zanata.
Kriteriji za izbor programa su: kakvoća i kompletnost programa; financijski plan; samofinanciranje; izrada u cijelosti provedena na prostoru BiH; originalnost projekta u smislu proširenja turističke ponude, autentičnost suvenira povezana sa kulturnim i prirodnim naslijeđem BiH.
5. Sufinanciranje brandiranja pojedinih mjesta, događaja i proizvoda u svrhu jačanja turističke ponude, u ukupnom iznosu od 200.000,00 KM
Pravo sudjelovanja na javnom pozivu ostvaruju: pravne i fizičke osobe registrirane za obavljanje djelatnosti iz oblasti turizma i ugostiteljstva, pojedinci i udruge koje se bave promocijom turizma, prirodnih i kulturnih vrijednosti s projektima usmjerenim na realizaciju ciljeva ovog programa.
Ciljevi programa su: stvaranje prepoznatljivog turističkog branda; jačanje kvalitete promocije BH turističke ponude na domaćem tržištu i u svijetu; poboljšanje turističke ponude; povećanje turističkog prometa i potrošnje; očuvanje tradicijskih vrijednosti i starih zanata
Kriteriji za izbor programa su: originalnost rješenja sustava brandiranja povezana sa kulturnim i prirodnim naslijeđem BiH; kakvoća i kompletnost programa; financijski plan; samofinanciranje, originalnost projekta u smislu proširenja turističke ponude
6. Sufinanciranje promoviranja, edukacije i uvođenja upravljačkih sustava prema ISO standardima u oblasti turizma, ugostiteljstva i zaštite okoliša (kvalitete prema ISO 9001:2000; okoliša prema ISO 14001:2004; sigurnosti hrane prema specifikaciji HACCP), u ukupnom iznosu od 200.000,00 KM
Pravo sudjelovanja na javnom pozivu ostvaruju: pravne i fizičke osobe registrirane za obavijanje djelatnosti iz oblasti turizma i ugostiteljstva; institucije koje svojom djelatnošću podupiru razvoj turizma, ugostiteljstva i zaštitu okoliša.
Ciljevi programa su: promicanje kvalitete, upravljanja i zaštite okoliša, sigurnosti hrane, primjene novih tehnologija u turizmu i ugostiteljstvu; jačanje veze između obrazovnog znanstveno-istraživačkog sustava i turizma; aktivniji rad na uvođenju, certificiranju i održavanju ISO standarda u cilju podizanja kvalitete ponude, povećanja efikasnosti i konkurentnosti turističkih kapaciteta; veći broj turističkih i ugostiteljskih subjekata zasnovanih na znanju i međunarodnim normativima, certificiranost usluga iz oblasti turizma koje odgovaraju međunarodnim standardima.
Kriteriji programa su: započete aktivnosti; stupanj samofinanciranja; stupanj implementacije novih tehnologija koje ne zagađuju okoliš.
7. Sufinanciranje izgradnje i jačanja infrastrukture u ski i rekreacijskim centrima, u svrhu jačanja i konkurentnosti bh. skijališta na međunarodnom turističkom tržištu, te razvoj planinskog turizma, u ukupnom iznosu od 1.400.000,00 KM
Pravo sudjelovanja na javnom pozivu ostvaruju: pravne i fizičke osobe registrirane za obavljanje djelatnosti iz oblasti turizma i ugostiteljstva koje upravljaju skijaškim turističkim resursima sa razrađenim planovima usmjerenim na realizaciju ciljeva programa, pravne i fizičke osobe registrirane za obavljanje djelatnosti iz oblasti turizma i ugostiteljstva u zimskim i planinskim centrima, planinarska društva te ski klubovi sa registriranom djelatnošću u oblasti razvoja i unapređenja skijaškog sporta.
Ciljevi programa su: jačanje zimskog i planinskog turizma; poboljšanje ukupne zimske turističke ponude i njezinih kapaciteta; povećanje sigurnosti na skijalištima; poboljšanje vertikalnih transporta; jačanja ukupne infrastrukture na skijalištima koja doprinosi poboljšanju ukupne zimske turističke ponude; razvoj sadržaja planinskog turizma čime se sezona produžuje na cijelu godinu.
Kriteriji za izbor programa su: kakvoća i kompletnost programa; prirodni resursi na skijalištu; isplativost i iskoristivost ulaganja; povećanje uposlenosti; stupanj samofinanciranja; osiguranje financiranja iz drugih izvora te ravnomjeran regionalni razvoj.
8. Sufinanciranje projekata izgradnje novih turističko-ugostiteljskih kapaciteta "etno sela", u ukupnom iznosu od 300.000,00 KM
Pravo sudjelovanja na javnom pozivu ostvaruju: pravne i fizičke osobe registrirane za obavljanje djelatnosti iz oblasti turizma i ugostiteljstva sa razrađenim projektima usmjerenim ka povećanju turističko-ugostiteljskih kapaciteta i održivog razvoja turizma na selu i etno turizma.
Ciljevi programa su: poticaj izgradnji novih smještajnih i ugostiteljskih kapaciteta; doprinos povećanju kvalitete turističke ponude, turističkih sadržaja i uposlenosti; očuvanje tradicijskih stambenih objekata sa pripadajućim gospodarskim objektima; razvoj seoskog turizma kao novog turističkog proizvoda i profiliranje Federacije i BiH kao odredišta ruralnog turizma; podizanje kvalitete osnovne turističke infrastrukture kao pretpostavke za daljnji razvoj turizma i podizanje ukupne razine turističke ponude destinacije.
Kriteriji za izbor programa su: kakvoća i kompletnost programa; jasno definiran sadržaj projekta koji je sukladan cilju povećanja kvalitete ukupne turističke ponude destinacije; financijski plan; stupanj samofmanciranja; povećanje uposlenosti; originalnost projekta u smislu proširenja turističke ponude, ravnomjeran regionalni razvoj i očekivani učinak.
9. Sufinanciranje znanstvenoistraživačkih i edukacijskih programa u oblasti turizma i ugostiteljstva, u ukupnom iznosu od 200.000,00 KM
Pravo sudjelovanja na javnom pozivu ostvaruju: visokoškolske ustanove, instituti, istraživački centri i druge obrazovne ustanove sa razrađenim razvojnim programima usmjerenim na realizaciju ciljeva ovog programa.
Ciljevi programa su: doprinos povećanju kvalitete turističke ponude; doprinos povećanju turističkih sadržaja; znanstvenoistraživački programi usmjereni na povećanje turističke ponude i turističkih sadržaja; edukativni programi usmjereni na podizanje razine kvaliteta i kvantiteta turističke ponude i turističkih sadržaja.
Kriteriji za izbor programa su: kakvoća i kompletnost programa; financijski plan; stupanj samofinanciranja; originalnost istraživačkog rada u smislu proširenja turističke ponude i turističkog sadržaja; očekivani rezultati.
10. Sufinanciranje tiskanja publikacija, stručnih časopisa i promotivnog materijala, nabavka i otkup publikacija iz oblasti turizma, ugostiteljstva i zaštite okoliša i prirode, potpora promociji turizma, ugostiteljstva i zaštite okoliša u elektroničkim, tiskanim i inim medijima, u ukupnom iznosu od 600.000,00 KM
Pravo sudjelovanja na javnom pozivu ostvaruju: pravne i fizičke osobe registrirane za obavljanje djelatnosti iz oblasti turizma i ugostiteljstva; pojedinci koji imaju projekte vezane za tiskanja publikacija, stručnih časopisa i promotivnog materijala, nabavka i otkup publikacija iz oblasti turizma i ugostiteljstva i zaštite okoliša, potpora promociji turizma, Ugostiteljstva i zaštite okoliša u elektroničkim i tiskanim medijima.
Ciljevi programa su: promidžba turizma, turističkih destinacija i ugostiteljske djelatnosti; jačanje javne svijesti o potrebi zaštite okoliša; promoviranje prirodnih i kulturnih vrijednosti u svrhu razvoja turizma; osiguravanje stručne literature za potrebe turističkih i ugostiteljskih djelatnika.
Kriteriji za izbor programa su: kakvoća i kompletnost programa; sadržaj i širina namjene publikacije; brojnost ciljne skupine kojoj je publikacija ili program namijenjen, klasifikacija publikacije (priručna, stručna, popularna i znanstvena); stupanj dovršenosti promidžbenog materijala; procjena pozitivnih učinaka u razmjerno kraticom vremenu; promocija potrebe očuvanja kulturnog prirodnog naslijeđa i identiteta.
11. Sufinanciranje programa u cilju zaštite okoliša, koji rješavaju probleme zagađenja opasnim otpadom, te predstavljaju veliki pritisak na okoliš i ugrožavaju'živote i zdravlje ljudi, u ukupnom iznosu od 400.000,00 KM
Pravo sudjelovanja na javnom pozivu ostvaruju: pravne osobe registrirane za obavljanje djelatnosti iz oblasti zaštite okoliša; jedinice lokalne samouprave i uprave; škole, fakulteti, instituti i drugi istraživački centri, s razrađenim razvojnim projektima usmjerenim na realizaciju ciljeva ovog programa.
Ciljevi programa su: rješavanje problema zagađenja u okolišu nad kojima ne postoji skrb nijedne pravne osobe i koji ugrožavaju život i zdravlje ljudi; preventivno rješavanje opasnih otpada koji nastaju u procesima proizvodnje; izrada tehničkih i tehnoloških rješenja zbrinjavanja postojećih opasnih otpada.
Kriteriji za izbor programa su: kakvoća i kompletnost programa; rješavanje problema odlagališta opasnog otpada (crnih točaka u FBiH); poboljšanje kvalitete općeg stanja okoliša; financijski plan; osiguravanje financiranja iz drugih izvora; očekivani rezultati.
12. Sufinanciranje programa revitalizacije, validacije, revalidacije i uključivanja prirodne baštine u kvalitetne procese zaštite prirode pri jedinicama lokalne samouprave i uprave, u ukupnom iznosu od 200.000,00 KM
Pravo sudjelovanja na javnom pozivu ostvaruju: pravne osobe registrirane za obavljanje djelatnosti zaštite okoliša i prirodne baštine, jedinice lokalne samouprave i uprave, nevladine organizacije koje djeluju na zaštiti prirodne baštine.
Ciljevi programa su: zaštita prirodne baštine kao elementa očuvanja vrijednih sastavnica okoliša; zaštita, obnova, i vrednovanje prirodne baštine uključivanjem u turističku ponudu; povećanje površina od značaja za Federaciju BiH koje je moguće zaštititi sukladno Zakonu o zaštiti prirode; razvoj nerazvijenih ruralnih područja sa njihovom posebnošću, a koja imaju potencijale u tradicijskoj i prirodnoj baštini koje bi u budućnosti mogle biti iskorištene kroz jačanje turističke ponude bez štetnog utjecaja na okoliš; očuvanje biološke raznolikosti kao temeljne odrednice Strategije zaštite okoliša i direktiva Europske unije.
Kriteriji za izbor programa su: kakvoća i kompletnost programa; povećanje zaštićenih površina; zaštita ugroženih vrsta; promicanje i zaštita baštine prirodnog naslijeđa u funkciji turističkog razvoja kraja; procjena pozitivnih učinaka u razmjerno kratkom vremenu.
13. Sufinanciranje poticanja djelovanja institucija civilnog društva vezanih za jačanje svijesti o potrebi zasitite okoliša, promidžbe zakona i dokumenata te projekta koji su oslonjeni na Program rada Federalnog ministarstva okoliša i turizma za 2010. godinu, a od važnosti su za razvoj zaštite okoliša u Federaciji BiH, u ukupnom iznosu od 200.000,00 KM.
Pravo sudjelovanja na javnom pozivu ostvaruju: pravne osobe registrirane za obavljanje djelatnosti iz oblasti zaštite okoliša, zaštite prirode i NVO sa razrađenim razvojnim projektima za provođenje okolišnih zakona na području Federacije BiH usmjerenim na realizaciju ciljeva ovog programa.
Ciljevi programa su: jačanje opće svijesti o potrebi zaštite okoliša i poštivanja okolišnih zakonskih i podzakonskih akata; promoviranje potrebe prevencije, smanjenja i reciklaže otpada; proširenje kapaciteta znanja i vještina vezanih za implementaciju konvencija, protokola, direktiva i naputaka EU u cilju približavanja europskim integracijama; stvaranje; pozitivne atmosfere i jedinstvenog stava okolišne politike u Federaciji BiH.
Kriteriji za izbor programa su: kakvoća i kompletnost programa; programi koji direktno doprinose brzom jačanju svijesti i imaju konkretne rezultate u izvedbi; projekti koji promoviraju, okolišne zakone; procjena pozitivnih učinaka u razmjerno kratkom vremenu.
14. Sufinanciranje projekata iz područja zaštite okoliša i turizma koji su kandidirani na međunarodne natječaje a nedostaju im financijska sredstva za obvezno sudjelovanje-kontribuciju, te projekata koji zagovaraju prekograničnu i regionalnu suradnju, u ukupnom iznosu od 300.000,00 KM
Pravo sudjelovanja na javnom pozivu ostvaruju: pravne Osobe i NVO sa razrađenim razvojnim projektima koje su kandidirali ili će kandidirati na međunarodne natječaje (IPA, Svjetska banka, GEF, WWF i druge organizacije) odnosno koji .imaju razrađene projekte prekogranične i regionalne suradnje.
Ciljevi programa su: pomoć pri izradi i kandidiranju programa usmjerenih ka međunarodnim izvorima financiranja razvojnih programa iz oblasti turizma, ugostiteljstva i zaštite okoliša; jačanje gospodarskih djelatnosti i zaštite okoliša kroz međunarodne programe potpora; razvoj prekogranične suradnje i regionalne suradnje.
Kriteriji za izbor programa su: kakvoća i kompletnost programa; financijski plan; samofinanciranje; originalnost projekta u smislu proširenja turističke ponude i zaštite okoliša; opći doprinos projekta podizanju kvalitete življenja u BH; uključenost regija, procjena doprinosa projekta uspostavljanju prekogranične i regionalne suradnje
15. Sufinanciranje kamata na kredite koji se koriste za izgradnju turističko - ugostiteljskih kapaciteta, održivog razvoja turizma na selu te izgradnje osnovne turističke infrastrukture, u ukupnom iznosu od 500.000,00 KM
Pravo sudjelovanja na Javnom pozivu ostvaruju: zainteresirane pravne i fizičke osobe registrirane za obavljanje djelatnosti iz oblasti turizma i ugostiteljstva sa razrađenim projektima usmjerenim na realizaciju ciljeva programa kreditnim sredstvima Razvojne banke Federacije BiH odnosno jedinice lokalne uprave (gradovi i općine) koje za projekte izgradnje osnovne turističke infrastrukture koriste kreditna sredstva iste banke.
Ciljevi programa su: poticaj izgradnji novih smještajnih i ugostiteljskih kapaciteta; doprinos povećanju kvalitete turističke ponude, turističkih sadržaja i uposlenosti; povećanje kvalitete života u ruralnim područjima; stvaranje uvjeta za ostanak mladih na selu; očuvanje tradicijskih stambenih objekata sa pripadajućim gospodarskim objektima; razvoj seoskog turizma kao novog turističkog proizvoda i profiliranje Federacije BiH kao odredišta ruralnog turizma; podizanje kvalitete osnovne turističke infrastrukture kao pretpostavke za daljnji razvoj turizma i podizanje razine ukupne turističke ponude destinacije.
Potpisivanjem Protokola o suradnji između Federalnog ministarstva okoliša i turizma i Razvojne banke Federacije BiH bit će definirani kriteriji za izbor programa kao i procedure odobravanja sredstava.
16. Promotivne aktivnosti na smanjenju tzv. NIMBY efekta (efekta "ne u mom dvorištu") na području Federacije BiH, u ukupnom iznosu od 300.000,00 KM
Implementator: Federalno ministarstvo okoliša i turizma.
Ciljevi programa su: jačanje opće svijesti o potrebi zaštite okoliša i potrebe poštivanja okolišnih zakonskih i podzakonskih akata, promoviranje organiziranog prikupljanja otpada, prevencije, smanjenje otpada, ponovna uporaba i reciklaže otpada, smanjenja NIMBY efekta, te jačanje svijesti o kvalitetnom upravljanja otpadom te potrebe odlaganja otpada na osnovu iskustava i dobre prakse Europske unije.


IV


Od sredstava iz točke II Odluke, za Interventna sredstva rezerve koja će se koristiti za projekte i programe u oblasti turizma, ugostiteljstva i zaštite okoliša određuje se iznos od 700.000,00 KM.
Pravo apliciranja za Interventna sredstva rezerve ostvaruju sve navedene kategorije iz točke III Odluke (podtočke l do 14).
Ciljevi programa su potpora programima i projektima u oblasti turizma, ugostiteljstva i zaštite okoliša.


V


Nerealizirana sredstava po programima iz točke III Odluke (podtočke l do 16) u tijeku proračunske 2010. godine prebacuju se na Interventna sredstva rezerve i troše po proceduri trošenja Interventnih sredstava.


VI


Sredstva iz točke II Odluke, izuzev sredstava iz točke IV ove Odluke, dodjeljivat će se korisnicima sukladno usvojenim programima iz točke III podtočke l do 14. ove Odluke, a temeljem javnog poziva koji će raspisati federalni ministar okoliša i turizma.
Javni poziv za dodjelu sredstava iz točke II Odluke objavit će se na službenoj web stranici Federalnog ministarstva okoliša i turizma, u "Službenim novinama Federacije BiH" i najmanje, jednom dnevnom listu velike naklade s ciljem dostupnosti najširoj javnosti.


VII


Sredstva iz točke III podtoč. 16. ove Odluke, implementirat će se sukladno Zakonu, o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine u skladu sa programom aktivnosti na smanjenju tzv. NIMBY efekta na području Federacije BiH koji donosi federalni ministar okoliša i turizma.


VIII


Federalni ministar okoliša i turizma imenuje i razrješava stručno Povjerenstvo za ocjenu ispunjavanja uvjeta i kriterija za dodjelu sredstava.
Povjerenstvo razmatra projekte zaprimljene temeljem javnog poziva, cijeni ispunjenost uvjeta i kriterija za odobravanje sredstava, te zapisnik s obrazloženom ocjenom i mišljenjem dostavlja federalnom ministru okoliša i turizma koji donosi konačnu odluku.


IX


S korisnicima koji ispune uvjete i kriterije za dodjelu sredstava, iz točke III Odluke Federalno ministarstvo okoliša i turizma zaključit će ugovor o međusobnim pravima i obvezama u realizaciji projekta za koji su sredstva odobrena.


X


Nadzor i provjeru programskog utroška sredstava vrši Federalno ministarstvo okoliša i turizma putem svog stručnog povjerenstva kojeg imenuje federalni ministar okoliša i turizma.


XI


Federalno ministarstvo okoliša i turizma izvješće o utrošenim sredstvima dostavljat će Federalnom ministarstvu financija/Federalnom ministarstvu finansija i Vladi Federacije .Bosne i Hercegovine, sukladno Zakonu o proračunu u Federaciji Bosne i Hercegovine.


XII


Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".


V broj 43/10
25. siječnja 2010. godine,
Sarajevo

Premijer
Mustafa Mujezinović, v.r.


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Kina prijeti SAD-u zbog Tajvana i TikToka
FOTO Jedan od najvećih gradova na svijetu tone. Država gradi novi glavni grad
Dopisnik BBC-ja iz Gaze: Borio sam se za spas obitelji dok sam izvještavao o ratu
U državama Europske unije nema dovoljno punionica za električne automobile
Portal koji je objavio tekst o supruzi španjolskog premijera: Vlada nam je prijetila
Bivši obavještajac: Kritična je faza rata. Ukrajincima treba radikalna mobilizacija
Kineski predsjednik dolazi u Francusku, Srbiju i Mađarsku, razgovarat će s Vučićem
Rusi žestoko napreduju. Ukrajinci bijesni: "Ovo je pravo stanje na bojištu, lažu nam"
Austrija sazvala konferenciju o korištenju umjetne inteligencije u naoružanju
Prije 31 godinu jedan Britanac se zapalio zbog rata u BiH
Rusi šire vijest: "Krim je napadnut moćnim projektilima koje je potajno poslao Biden"
Američki šef diplomacije stigao u Saudijsku Arabiju, traži dogovor o primirju u Gazi
VIDEO Tornado poharao Oklahomu u SAD-u, najmanje petero mrtvih. Ovo su posljedice
Azijske burze porasle, dolar oštro pao
VIDEO Veliki proeuropski prosvjed u Gruziji, ne žele "ruski zakon"
Cijene nafte porasle
U izraelskim zračnim napadima na jug Gaze ubijeno najmanje 13 ljudi
VIDEO Deseci tornada poharali Oklahomu. Troje poginulih, među njima i dijete
VIDEO Ogromna eksplozija u vojnoj bazi u Kambodži, poginulo 20 vojnika
Biden razgovarao s Netanyahuom. "Ponovio je svoj stav o invaziji na Rafah"






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Kina prijeti SAD-u zbog Tajvana i TikToka
FOTO Jedan od najvećih gradova na svijetu tone. Država gradi novi glavni grad
Dopisnik BBC-ja iz Gaze: Borio sam se za spas obitelji dok sam izvještavao o ratu
U državama Europske unije nema dovoljno punionica za električne automobile
Portal koji je objavio tekst o supruzi španjolskog premijera: Vlada nam je prijetila
Bivši obavještajac: Kritična je faza rata. Ukrajincima treba radikalna mobilizacija
Kineski predsjednik dolazi u Francusku, Srbiju i Mađarsku, razgovarat će s Vučićem
Rusi žestoko napreduju. Ukrajinci bijesni: "Ovo je pravo stanje na bojištu, lažu nam"
Austrija sazvala konferenciju o korištenju umjetne inteligencije u naoružanju
Prije 31 godinu jedan Britanac se zapalio zbog rata u BiH
Rusi šire vijest: "Krim je napadnut moćnim projektilima koje je potajno poslao Biden"
Američki šef diplomacije stigao u Saudijsku Arabiju, traži dogovor o primirju u Gazi
VIDEO Tornado poharao Oklahomu u SAD-u, najmanje petero mrtvih. Ovo su posljedice
Azijske burze porasle, dolar oštro pao
VIDEO Veliki proeuropski prosvjed u Gruziji, ne žele "ruski zakon"
Cijene nafte porasle
U izraelskim zračnim napadima na jug Gaze ubijeno najmanje 13 ljudi
VIDEO Deseci tornada poharali Oklahomu. Troje poginulih, među njima i dijete
VIDEO Ogromna eksplozija u vojnoj bazi u Kambodži, poginulo 20 vojnika
Biden razgovarao s Netanyahuom. "Ponovio je svoj stav o invaziji na Rafah"


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

FOTO Jedan od najvećih gradova na svijetu tone, država mijenja glavni grad

VIDEO Ovo su posljedice tornada koji su poharali Oklahomu. Najmanje petero poginulih

U izraelskim zračnim napadima na jug Gaze ubijeno najmanje 13 ljudi

Ukrajinski general: Naša vojska je izgubila položaje na istoku zemlje

Toplinski val u Aziji. Temperature idu do 45, škole zatvorene, izdana upozorenja

U Njemačkoj počinje jedan od najvećih sudskih postupaka teoretičarima zavjera

Xi je uzdrmao kinesku vojsku, uveo drastične promjene

Ukrajina dronovima napala ruske rafinerije u Krasnodaru, jedna obustavila rad

Kina domaćin sastanka Fataha i Hamasa

Australski premijer: Nasilje nad ženama je epidemija u Australiji





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi