TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Ponedjeljak 29.4.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








29.04.2024 - 10h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
50
DOBAR
Kvalitet zraka je zadovoljavajući

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 84

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



Odluka Vlade Federacije BiH za 2010.

Na osnovi članka 30. stavak 4. Zakona o deviznom poslovanju (''Službene novine Federacije BiH'', broj 47/10), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je, na 155. sjednici održanoj 26. kolovoza 2010. godine, donijela

 

O D L U K U

O UVJETIMA ZA IZDAVANJE ODOBRENJA
ZA OTVARANJE DEVIZNOG RAČUNA U INOZEMSTVU

 

I

 

Ovom Odlukom određuju se uvjeti pod kojima rezident može dobiti odobrenje od Federalnog ministarstva financija - Federalnog ministarstva finansija (u daljnjem tekstu: Ministarstvo) za otvaranje računa i držanje sredstava na računu u inozemstvu (u nastavku teksta: odobrenje za otvaranje deviznog računa u inozemstvu).

 

II

 

Rezident može dobiti odobrenje za otvaranje deviznog računa u inozemstvu ako, u smislu propisa o financijskom poslovanju i propisa o platnom prometu u zemlji, nema na računu za redovno poslovanje nenamirenih dospjelih obveza.

 

III

 

Ministarstvo izdaje odobrenje za otvaranje deviznog računa u inozemstvu u sljedećim slučajevima:

1.    za izvođenje investicijskih radova u inozemstvu odobrenje se može izdati do 30% vrijednosti ugovorenog posla, i to ukupno:
-     za predujam primljen od stranog partnera ako je otvaranje računa u inozemstvu uvjet dobivanja predujma, uz dostavu preslike ugovora o izvođenju investicijskih radova;
-    za inozemni kredit dobiven za financiranje toga posla koji je uvjetovan otvaranjem računa u inozemstvu, uz dostavu preslike ugovora o kreditu i
-    za potrebe opskrbe i održavanja radilišta u inozemstvu, i to za troškove: smještaja, prehrane i boravka radnika, plaća, poreza, osiguranja i za druge tekuće troškove u visini prosječnih jednomjesečnih troškova za te namjene, uz podnošenje predračuna.
2.    za istraživačke radove u inozemstvu uz podnošenje preslika ugovora o koncesiji za te radove.
3.    za polaganje garantnog depozita do iznosa iz ugovora zaključenog sa stranim partnerom ili iznosa predviđenog propisom strane zemlje, ili raspisanim međunarodnim tenderom, odnosno licitacijom, uz podnošenje preslika jednog od sljedećih dokaza: ugovora, zahtjeva stranog partnera, prijevoda propisa strane zemlje ili uvjeta iz raspisanog međunarodnog tendera, odnosno licitacije.
4.    za realizaciju inozemnog kredita čije je korištenje uvjetovano otvaranjem računa kod banke u inozemstvu, uz podnošenje preslika ugovora o kreditu.
5.    za kupoprodaju vrijednosnih papira u inozemstvu koje rezidenti obavljaju na temelju zakona. Zahtjevu za izdavanje odobrenja za ovu namjenu mora biti priložena preslika ugovora s inozemnim ovlaštenim društvom ili preslika druge dokumentacije u kojoj je naveden uvjet otvaranja računa u inozemstvu za potrebe kupoprodaje vrijednosnih papira te preslika dokumenta iz kojeg se vidi kolika je imovina fonda. Ako je ulagač rezident investicijski fond, odobrenje iz ove tačke može se izdati najviše do visine iznosa propisanih čl. 76. i 97, Zakona o investicionim fondovima ("Službene novine Federacije BiH", broj 85/08). Praćenje ulaganja investicijskih fondova u razdoblju na koji se odobrenje odnosi vrši depozitar fonda o čemu je dužan da Ministarstvu dostavlja kvartalne izvještaje. Ako rezident ulagač nije fond, odobrenje se može izdati najviše do iznosa 20% neto vrijednosti njegove imovine. Vrijednost portfelja inozemnih vrijednosnih papira dokazuje se izvodom računa vrijednosnih papira rezidenta kod banke skrbnika.
6.    za plaćanje troškova predstavništva i poslovnih jedinica osnovanih u inozemstvu u skladu sa zakonom kojim se uređuje vanjskotrgovinsko poslovanje u inozemstvu. Zahtjevu za izdavanje odobrenja za ovu namjenu mora biti priložena preslika registracije predstavništva i poslovne jedinice u inozemstvu.
7.    za plaćanje troškova rezidenata koji pružaju usluge u međunarodnom robnom i putničkom prometu, uz podnošenje preslika registracije za obavljanje vanjskotrgovinskog prometa.
8.    za plaćanje troškova društva za osiguranje, uz podnošenje preslika suglasnosti Agencije za nadzor osiguranja Federacije Bosne i Hercegovine. Odobrenja za otvaranje deviznog računa u inozemstvu za slučajeve navedene u podtočkama 6., 7. i 8. ove točke izdaju se do visine planiranih prosječnih dnevnih stanja sredstava na računu potrebnih za pokrivanje troškova.
9.    za naplatu potraživanja u netransferabilnoj valuti (domicilnoj valuti odnosne zemlje koja se prema propisu te zemlje ne može transferirati) koja se odnose na;
-      izvođenje investicijskih radova ako je propisom odnosne zemlje ili  raspisanom licitacijom ili tenderskom dokumentacijom takav uvjet predvi­đen. Uz obrazloženi zahtjev, rezident podnosi izvod iz propisa odnosne zemlje, izvod iz raspisane licitacije ili izvod iz tenderske dokumentacije,
-      pružanje usluga u međunarodnom robnom i putničkom prometu, uz podnošenje isprava kojima se dokazuje opravdanost naplate  i mogućnost utroška netransferabilne valute.
10.   za naplate po sudskim rješenjima u inozemstvu za koje je uvjetovano otvaranje deviznog računa u inozemstvu, uz podnošenje preslike odgovarajućeg rješenja.
11.   za potrebe poslovanja u inozemstvu državnih tijela, tijela osnovanih posredovanjem Bosne i Hercegovine i tijela osnovanih na temelju međunarodnih ugovora koje je potpisala Bosna i Hercegovina.
12.   za potrebe školovanja ili stručnog usavršavanja u inozemstvu, uz podnošenje potvrde o školovanju ili stručnom usavršavanju izdane od strane institucije.
13.   za potrebe liječenja u inozemstvu uz podnošenje preporuke ili uputnice za liječenje u inozemstvu.
Rezidenti mogu neutrošenu netransferabilnu valutu, stečenu pod uvjetima iz ove Odluke, prodati drugom rezidentu.

 

IV

 

Odobrenja za otvaranje deviznog računa u inozemstvu iz ove odluke izdaju se na temelju zahtjeva rezidenta najdulje za jednu godinu, uz mogućnost produljenja. Iznimno, odobrenje za otvaranje deviznog računa u inozemstvu može se dati i za razdoblje duže od godinu dana, a najduže dok traje obveza iz ugovora.
Zahtjev za izdavanje odobrenja za otvaranje računa u inozemstvu treba sadržavati: namjenu, iznos za koji se traži odobrenje te naziv zemlje i inozemne banke kod koje će se otvoriti račun. Zahtjevu se prilaže dokumentacija i podaci propisani ovom Odlukom te pristojba prema Zakonu o federalnim upravnim pristojbama.
Ministarstvo može zatražiti prema potrebi i drugu dokumentaciju.

 

V

 

Rezident mora osigurati da prosječno dnevno stanje sredstava na računu u inozemstvu u tromjesečju ne pređe iznos koji je naveden u odobrenju za otvaranje deviznog računa u inozemstvu. Obveza iz ovog stavka ne odnosi se na fizičke osobe kojima je odobrenje za otvaranje deviznog računa u inozemstvu izdano za potrebe školovanja ili liječenja u inozemstvu.
Prosječno dnevno stanje sredstava na računu u tromjesečju izračunava se tako da se zbroje dnevna stanja tijekom tromjesečja svakoga radnog dana i da se dobiveni zbroj podijeli brojem radnih dana toga tromjesečja.
Rezident je dužan izvještavati Ministarstvo 6 stanju sredstava na računu u inozemstvu prema posebnoj odluci, odnosno prema uvjetima iz odobrenja za otvaranje deviznog računa u inozemstvu. Obveza iz ovog stavka ne odnosi se na fizičke osobe kojima je odobrenje za otvaranje deviznog računa u inozemstvu izdano za potrebe školovanja ili liječenja u inozemstvu.

 

VI

 

Sredstva s računa u inozemstvu rezident je dužan doznačiti u Federaciju u roku od 30 dana od prestanka uvjeta zbog kojih je mogao imati sredstva na računu u inozemstvu.
Kod izvođenja investicijskih radova u inozemstvu rezident je dužan doznačiti sredstva u Federaciju u roku od šest mjeseci od dana svršetka radova.
Iznimno od stavaka l. i 2. ove točke, produženje roka važenja odobrenja za držanje deviza na računu u inozemstvu može se odobriti za preostali iznos nenaplaćenih investicijskih radova i/ili za razdoblje do pribavljanja potrebne dokumentacije za zatvaranje računa uvjetovane propisom zemlje.
Nakon prijenosa sredstava sa deviznog računa u inozemstvu u Federaciju rezident je dužan zatvoriti račun kod banke u inozemstvu i o tome obavijestiti Ministarstvo.

 

VII

 

Postupak izdavanja odobrenja za otvaranje deviznog računa u inozemstvu iz točke I ove Odluke provodi se u skladu sa Zakonom o upravnom postupku.
Odobrenja izdana po Odluci o općim uvjetima pod kojima se domaćoj osobi odobrava držanje deviza na računima kod banaka u inozemstvu ("Službene novine Federacije BiH", br. 62/04 i 44/06) vrijede do isteka roka naznačenog u rješenju Ministarstva.

 

VIII

 

Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje važiti Odluka o općim uvjetima pod kojima se domaćoj osobi odobrava držanje deviza na računima kod banaka u inozemstvu ("Službene novine Federacije BiH", br. 62/04 i 44/06).

 

IX

 

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 743/10
26. kolovoza 2010. godine
Sarajevo

Premijer
Mustafa Mujezinović, v. r.


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Dopisnik BBC-ja iz Gaze: Borio sam se za spas obitelji dok sam izvještavao o ratu
U državama Europske unije nema dovoljno punionica za električne automobile
Portal koji je objavio tekst o supruzi španjolskog premijera: Vlada nam je prijetila
Bivši obavještajac: Kritična je faza rata. Ukrajincima treba radikalna mobilizacija
Kineski predsjednik dolazi u Francusku, Srbiju i Mađarsku, razgovarat će s Vučićem
Rusi žestoko napreduju. Ukrajinci bijesni: "Ovo je pravo stanje na bojištu, lažu nam"
Austrija sazvala konferenciju o korištenju umjetne inteligencije u naoružanju
Prije 31 godinu jedan Britanac se zapalio zbog rata u BiH
Rusi šire vijest: "Krim je napadnut moćnim projektilima koje je potajno poslao Biden"
Američki šef diplomacije stigao u Saudijsku Arabiju, traži dogovor o primirju u Gazi
VIDEO Tornado poharao Oklahomu u SAD-u, najmanje petero mrtvih. Ovo su posljedice
Azijske burze porasle, dolar oštro pao
VIDEO Veliki proeuropski prosvjed u Gruziji, ne žele "ruski zakon"
Cijene nafte porasle
U izraelskim zračnim napadima na jug Gaze ubijeno najmanje 13 ljudi
VIDEO Deseci tornada poharali Oklahomu. Troje poginulih, među njima i dijete
VIDEO Ogromna eksplozija u vojnoj bazi u Kambodži, poginulo 20 vojnika
Biden razgovarao s Netanyahuom. "Ponovio je svoj stav o invaziji na Rafah"
Može li novo oružje promijeniti stanje u Ukrajini? Analitičar: Čuje se puno gluposti
Zelenski opet tražio bržu dostavu Patriota, ali i pristup Ukrajine EU i NATO-u






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Dopisnik BBC-ja iz Gaze: Borio sam se za spas obitelji dok sam izvještavao o ratu
U državama Europske unije nema dovoljno punionica za električne automobile
Portal koji je objavio tekst o supruzi španjolskog premijera: Vlada nam je prijetila
Bivši obavještajac: Kritična je faza rata. Ukrajincima treba radikalna mobilizacija
Kineski predsjednik dolazi u Francusku, Srbiju i Mađarsku, razgovarat će s Vučićem
Rusi žestoko napreduju. Ukrajinci bijesni: "Ovo je pravo stanje na bojištu, lažu nam"
Austrija sazvala konferenciju o korištenju umjetne inteligencije u naoružanju
Prije 31 godinu jedan Britanac se zapalio zbog rata u BiH
Rusi šire vijest: "Krim je napadnut moćnim projektilima koje je potajno poslao Biden"
Američki šef diplomacije stigao u Saudijsku Arabiju, traži dogovor o primirju u Gazi
VIDEO Tornado poharao Oklahomu u SAD-u, najmanje petero mrtvih. Ovo su posljedice
Azijske burze porasle, dolar oštro pao
VIDEO Veliki proeuropski prosvjed u Gruziji, ne žele "ruski zakon"
Cijene nafte porasle
U izraelskim zračnim napadima na jug Gaze ubijeno najmanje 13 ljudi
VIDEO Deseci tornada poharali Oklahomu. Troje poginulih, među njima i dijete
VIDEO Ogromna eksplozija u vojnoj bazi u Kambodži, poginulo 20 vojnika
Biden razgovarao s Netanyahuom. "Ponovio je svoj stav o invaziji na Rafah"
Može li novo oružje promijeniti stanje u Ukrajini? Analitičar: Čuje se puno gluposti
Zelenski opet tražio bržu dostavu Patriota, ali i pristup Ukrajine EU i NATO-u


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

VIDEO Ovo su posljedice tornada koji su poharali Oklahomu. Najmanje petero poginulih

U izraelskim zračnim napadima na jug Gaze ubijeno najmanje 13 ljudi

Ukrajinski general: Naša vojska je izgubila položaje na istoku zemlje

Toplinski val u Aziji. Temperature idu do 45, škole zatvorene, izdana upozorenja

U Njemačkoj počinje jedan od najvećih sudskih postupaka teoretičarima zavjera

Xi je uzdrmao kinesku vojsku, uveo drastične promjene

Ukrajina dronovima napala ruske rafinerije u Krasnodaru, jedna obustavila rad

Kina domaćin sastanka Fataha i Hamasa

Australski premijer: Nasilje nad ženama je epidemija u Australiji

Autističnog dječaka još traže u Njemačkoj. ˝Šetao je kvartom, a onda otrčao u šumu˝





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi