TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Ponedjeljak 29.4.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








29.04.2024 - 17h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
33
DOBAR
Kvalitet zraka je zadovoljavajući

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 79

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



Odluka Vlade Federacije BiH za 2010.

Na temelju članka 3. stavak 2. Zakona o deviznom poslovanju ("Službene novine Federacije BiH", broj 47/10), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je, na 155. sjednici održanoj 26. kolovoza 2010., donijela

 

O D L U K U

O NAČINU I UVJETIMA POD KOJIMA REZIDENTI U
POSLOVANJU S NEREZIDENTIMA MOGU PRIMITI
NAPLATU ILI IZVRŠITI PLAĆANJE U STRANOJ
GOTOVINI I GOTOVINI U KONVERTIBILNIM
MARKAMA

 

I

 

Ovom se Odlukom određuju način i uvjeti pod kojima rezidenti u poslovanju s nerezidentima mogu izvršiti plaćanje u stranoj gotovini, gotovini u konvertibilnim markama i čekovima.

 

II

 

Za potrebe ove Odluke rezidentima se smatraju:

a)    pravne osobe sa sjedištem u Bosni i Hercegovini, osim njihovih predstavništava koja se nalaze izvan Bosne i Hercegovine,
b)    podružnice stranih gospodarskih društava i trgovaca pojedinaca upisane u registar nadležnog organa u Bosni i Hercegovini,
c)    poduzetnici (trgovci, obrtnici i druge fizičke osobe) koji samostalnim radom obavljaju gospodarsku djelatnost za koju su registrirani kod nadležnog organa.

 

III

 

Rezidenti iz točke II ove Odluke mogu primiti naplatu od nerezidenata u stranoj gotovini i čekovima na osnovi izvoza robe i usluga u vrijednosti do 10.000,00 eura mjesečno. Nerezidentima se može platiti u stranoj gotovini i čekovima na osnovi uvoza robe i usluga u vrijednosti do 3.000,00 eura mjesečno. Za mjesečna plaćanja ili naplate u stranoj gotovini i čekovima iznosa većih od navedenih potrebno je odobrenje Federalnog ministarstva financija-Federalnog ministarstva fihansija (u daljnjem tekstu: Ministarstvo).
Odobrenje iz stavka 1. ove točke Ministarstvo će izdati uz uvjet da se naplata ili plaćanje u poslovima s nerezidentom ne može obaviti bezgotovinskim putem ili ako je ono znatno otežano ako se zbog prirode posla takvo plaćanje ili takva naplata može obaviti jedino u stranoj gotovini i čekovima.
Uvoz ili izvoz robe iz stavka 1. ove točke dokazuje se jedinstvenom carinskom deklaracijom koja sadrži klauzulu daje roba prešla carinsku crtu pri izvozu ili jedinstvenom carinskom deklaracijom za uvoz, a uvoz ili izvoz usluga dokazuje se ugovorom ili računom za uslugu.
Iznimno od stavka 3. ove točke, kod naplate izvoza robe i usluga unaprijed, polog na račun može se izvršiti na osnovi predračuna rezidenta, s obvezom naknadnog dostavljanja dokumenata iz stavka 3. ove točke u roku u kojem je ugovorena isporuka robe i usluga.
Odobrenje iz stavka 1. ove točke izdaje se pojedinačno za svaku naplatu ili plaćanje, a može se dati i za iznos i određeno razdoblje, ali ne duže od jedne godine.

 

IV

 

Odobrenje iz točke III stavka 1. za naplatu robe i usluga navedenih u ovoj točki od nerezidenata u stranoj gotovini i čekovima ne trebaju rezidenti koji su registrirani ili su njihovi posrednici:

a)   za pružanje ugostiteljsko-turističkih usluga (usluga noćenja, pansiona, polupansiona i usluga prijevoza)
b)   za pružanje usluga zračnih luka i autocesta te za opskrbu stranih zrakoplova gorivom i mazivom i drugom potrošnom robom.
c)    za prodaju robe u konsignacijskim skladištima i u slobodnim carinskim prodavaonicama,
d)    za prodaju putničkih i robnih voznih isprava, neposredno ili preko putničkih turističkih agencija, za račun nerezidenata.
Rezidenti iz stavka l. ove točke dužni su za potrebe devizne kontrole držati odvojeno dokumentaciju na osnovi koje su primili stranu gotovinu.

 

V

 

Za svako plaćanje nerezidentima u stranoj gotovini i čekovima, rezidenti iz točke II ove Odluke dužni su podići sredstva sa svoga deviznog računa u banci ili ih kupiti od banke.
Nalogu za plaćanje u inozemstvo kojim rezident u banci podiže stranu gotovinu ili čekove radi plaćanja nerezidentima prilaže se predračun nerezidenta prodavatelja robe ili izvršitelja usluge.
Banka je dužna voditi posebnu evidenciju o isplaćenoj stranoj gotovini i izdanim čekovima, a predračune na osnovi kojih je isplatila stranu gotovinu ili izdala čekove čuvati za potrebe nadzornih tijela.
Rezidenti iz točke II ove Odluke koji su podigli stranu gotovinu, odnosno kojima su izdani čekovi radi plaćanja nerezidentima u skladu s točkom III ove Odluke, dužni su u roku od 60 dana od dana podizanja strane gotovine ili čekova podnijeti banci dokaze da su ta gotovina i/ili čekovi iskorišteni za plaćanje robe odnosno usluga nerezidentima ili ih vratiti na svoj devizni račun u banci.

 

VI

 

Stranu gotovinu, čekove naplaćene u skladu s točkom III i IV i ove Odluke položiti na svoj devizni račun u banci ili ih prodati banci u roku od tri radna dana od dana naplate.

 

VII

 

Rezidenti iz točke II ove Odluke mogu na osnovi izvoza odnosno uvoza robe i usluga primiti naplatu od nerezidenata ili obaviti plaćanje nerezidentima u gotovini u konvertibilnim markama u vrijednosti do 1.000 KM po računu.
Iznimno od stavka I ove točke, rezidenti iz točke II ove Odluke mogu na osnovi izvoza robe i usluga primiti naplatu u gotovini u konvertibilnim markama od nerezidenata fizičkih osoba bez ograničenja.

 

VIII

 

Rezidenti iz točke II ove Odluke mogu za izdatke za službena putovanja u inozemstvo imati deviznu blagajnu. Rezidenti iz točke II ove Odluke koji pružaju usluge u međunarodnom robnom i putničkom prometu i koji pružaju hitnu medicinsku pomoć, mogu imati deviznu blagajnu i za plaćanje troškova u vezi s prijevoznim sredstvima i robom na službenom putu u inozemstvu. Prosječno dnevno stanje devizne blagajne u tromjesečju može biti u vrijednosti do 1.500,00 eura.
Rezidenti iz točke IV stavka 1. ove Odluke mogu imati deviznu blagajnu radi vraćanja ostatka novca kupcu. Prosječno dnevno stanje devizne blagajne u jednom tromjesečju može biti u vrijednosti do 3.000,00 eura.
Prosječno dnevno stanje devizne blagajne u tromjesečju izračunava se tako da se zbroje dnevna stanja svakoga dana u tromjesečju i dobiveni zbroj podijeli s brojem kalendarskih dana u tome tromjesečju.
Ministarstvo može izdati odobrenje rezidentima za držanje većeg iznosa u deviznoj blagajni nego što je propisano stavkom 1. i 2. ove točke. Odobrenje iz ovog stavka izdaje se na rok do godine dana. Zahtjevu za izdavanje odobrenja iz ovog stavka rezidenti prilažu izvod iz sudskog registra i podatak o prosječnom dnevnom stanju devizne blagajne u protekloj godini.

 

IX

 

Odredbe ove Odluke primjenjuju se ako nisu suprotne propisima kojima se uređuje plaćanje poreza na dohodak.

 

X

 

Ako rezident iz točke II ove Odluke u propisanom roku ne ispuni obvezu iz točke III. stavka 4., odnosno točke V stavka 4. ove Odluke, banka je dužna u roku od osam radnih dana o tome obavijestiti Federalno ministarstvo financija-Federalno ministarstvo finansija - Devizni odjel Financijske policije.

 

XI

 

Odobrenja Ministarstva izdaju se na osnovi obrazloženih zahtjeva rezidenata. Zahtjevu se prilažu dokumenti navedeni za pojedinu namjenu i pristojba prema Zakonu o federalnim upravnim pristojbama. Ministarstvo može zatražiti, prema potrebi, i drugu dokumentaciju.
Postupak izdavanja odobrenja provodi se u skladu sa Zakonom o općem upravnom postupku.

 

XII

 

Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje važiti Odluka o uvjetima pod kojima se domaćoj pravnoj osobi može dati odobrenje da se naplata i plaćanje u Federaciji Bosne i Hercegovine izvrši u efektivnom stranom novcu ("Službene novine Federacije BiH", broj 2/00).

 

XIII

 

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 745/10
26. kolovoza 2010. godine
Sarajevo

Premijer
Mustafa Mujezinović, v. r.


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Studenti zbog Gaze pred elitnim pariškim sveučilištem. Policija ih rastjerala
U britanskom muzeju će izložiti drevni rimski objekt. Nitko ne zna čemu je služio
Zelenski Amerikancima: Ubrzajte isporuku oružja
Rusi ometaju GPS signal, Finci pauziraju dio letova prema Estoniji
Vojni analitičar: Kupili smo avione u kategoriji onog što je Austriji bilo preskupo
Najmanje 25 Palestinaca poginulo u izraelskom napadu na Rafah
U Keniji se urušila brana. Više od 40 mrtvih, među njima 17 djece
Rusi se hvale: Napredujemo na istoku
U gradu u Kolumbiji tijela se ne raspadaju na normalan način. Ne zna se zašto
Škotski premijer dao ostavku
Britanska naftna kompanija zaradila milijardu dolara samo na trgovini u SAD-u
Francuska želi kupiti dio privatne kompanije koja se bavi kibernetičkom sigurnošću
Kina prijeti SAD-u zbog Tajvana i TikToka
FOTO Jedan od najvećih gradova na svijetu tone. Država gradi novi glavni grad
Dopisnik BBC-ja iz Gaze: Borio sam se za spas obitelji dok sam izvještavao o ratu
U državama Europske unije nema dovoljno punionica za električne automobile
Portal koji je objavio tekst o supruzi španjolskog premijera: Vlada nam je prijetila
Bivši obavještajac: Kritična je faza rata. Ukrajincima treba radikalna mobilizacija
Kineski predsjednik dolazi u Francusku, Srbiju i Mađarsku, razgovarat će s Vučićem
Rusi žestoko napreduju. Ukrajinci bijesni: "Ovo je pravo stanje na bojištu, lažu nam"






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Studenti zbog Gaze pred elitnim pariškim sveučilištem. Policija ih rastjerala
U britanskom muzeju će izložiti drevni rimski objekt. Nitko ne zna čemu je služio
Zelenski Amerikancima: Ubrzajte isporuku oružja
Rusi ometaju GPS signal, Finci pauziraju dio letova prema Estoniji
Vojni analitičar: Kupili smo avione u kategoriji onog što je Austriji bilo preskupo
Najmanje 25 Palestinaca poginulo u izraelskom napadu na Rafah
U Keniji se urušila brana. Više od 40 mrtvih, među njima 17 djece
Rusi se hvale: Napredujemo na istoku
U gradu u Kolumbiji tijela se ne raspadaju na normalan način. Ne zna se zašto
Škotski premijer dao ostavku
Britanska naftna kompanija zaradila milijardu dolara samo na trgovini u SAD-u
Francuska želi kupiti dio privatne kompanije koja se bavi kibernetičkom sigurnošću
Kina prijeti SAD-u zbog Tajvana i TikToka
FOTO Jedan od najvećih gradova na svijetu tone. Država gradi novi glavni grad
Dopisnik BBC-ja iz Gaze: Borio sam se za spas obitelji dok sam izvještavao o ratu
U državama Europske unije nema dovoljno punionica za električne automobile
Portal koji je objavio tekst o supruzi španjolskog premijera: Vlada nam je prijetila
Bivši obavještajac: Kritična je faza rata. Ukrajincima treba radikalna mobilizacija
Kineski predsjednik dolazi u Francusku, Srbiju i Mađarsku, razgovarat će s Vučićem
Rusi žestoko napreduju. Ukrajinci bijesni: "Ovo je pravo stanje na bojištu, lažu nam"


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

U Keniji se urušila brana. Više od 40 mrtvih, među njima 17 djece

Dizelski motor nije mrtav! Kinezi su napravili najučinkovitiji ikada

FOTO Jedan od najvećih gradova na svijetu tone, država mijenja glavni grad

VIDEO Ovo su posljedice tornada koji su poharali Oklahomu. Najmanje petero poginulih

U izraelskim zračnim napadima na jug Gaze ubijeno najmanje 13 ljudi

Ukrajinski general: Naša vojska je izgubila položaje na istoku zemlje

Toplinski val u Aziji. Temperature idu do 45, škole zatvorene, izdana upozorenja

U Njemačkoj počinje jedan od najvećih sudskih postupaka teoretičarima zavjera

Xi je uzdrmao kinesku vojsku, uveo drastične promjene

Ukrajina dronovima napala ruske rafinerije u Krasnodaru, jedna obustavila rad





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi