TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Ponedjeljak 29.4.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








29.04.2024 - 10h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
50
DOBAR
Kvalitet zraka je zadovoljavajući

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 90

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



Odluka Vlade Federacije BiH za 2010.

Temeljem članka 19. stavak 2. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 1/94, 8/95, 58/02, .19/03, 2/06 i 8/96) i članka 40. stavak 5. Uredbe o šumama ("Službene novine Federacije BiH", broj 83/09, 26/10 i 38/10), na prijedlog federalnog ministra poljop­rivrede, vodoprivrede i šumarstva, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na nastavku 156. sjednice održane 7. rujna 2010. godine, donosi

 

O D L U K U

O UVJETIMA I NAČINU DAVANJA ŠUMSKOG
ZEMLJIŠTA U DRŽAVNOM VLASNIŠTVU U ZAKUP I
USPOSTAVI PRAVA SLUŽNOSTI

 

I

 

Ovom Odlukom propisuju se uvjeti i način za davanje šumskog zemljišta u državnom vlasništvu (u daljnjem tekstu: šumsko zemljište) u zakup i uspostavu prava služnosti.

 

II

 

Šumsko zemljište može se dati u zakup radi korištenja u svrhu:

1)    izgradnje privremenih objekata čija je gradnja predviđena ugovorom o koncesiji;
2)    izgradnje GSM baznih stanica;
3)    podizanja višegodišnjih nasada  ukoliko se lime ne narušavaju funkcije šume;
4)    uzgoja divljači

 

III

 

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva (u daljnjem tekstu: Ministarstvo) zaključuje ugovor o zakupu šumskog zemljišta u slučajevima:

1)   iz točke II podtočka 1. ove Odluke - sa koncesionarom;
2)   iz točke II podločka 2. ove Odluke - sa ovlaštenim gospodarskim društvom;
3)    iz točke II podtočka 3. ove Odluke - sa osobom upisanom u Registar poljoprivrednih gospodarstava;
4)    iz točke II podločka 4.  ove Odluke - sa osobom registriranom zauzgoj divljači.

 

IV

 

Šumsko zemljište daje se u zakup na temelju javnog poziva za prikupljanje ponuda, koji se objavljuje u "Službenim novinama Federacije BiH" i jednom dnevnom listu koji izlazi na teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine, te na web stranici Ministarstva, osim za slučajeve iz točke II podto. 1. i 2. ove Odluke kada se zemljište daje u zakup koncesionaru ili ovlaštenom gospodarskom društvu po njihovom zahtjevu koji se temelji na pravosnažnoj odluci nadležnog organa kojom se ostvaruje određeno pravo na zemljište koje se daje u zakup.
Kriterij za odabir najboljeg ponuđača je visina zakupnine koju nudi pojedini ponuđač, a koja ne može biti manja od tražene početne cijene u javnom pozivu.
Prije zaključivanja ugovora o zakupu najpovoljniji ponuđač dužan je dostaviti dokaz o osiguranim financijskim sredstvima (bankovna garancija) za plaćanje zakupnine za razdoblje važenja ugovora.
Ukoliko dva ili više ponuđača ponude istu visinu zakupnine, prednost imaju fizičke i pravne osobe s prebivalištem, odnosno sjedištem u jedinici lokalne samouprave na čijem se području nalazi predmetno zemljište.
Prije raspisivanja javnog poziva iz stavka l. ove točke radi korištenja šumskog zemljišta u svrhe iz točke II podtočka 3. ove Odluke neophodno je pribaviti mišljenje korisnika šuma na zakup i mišljenje Kantonalne uprave za šumarstvo (u daljnjem tekstu: kantonalna uprava) da li je zemljište podesno za pošumljavanje, odnosno suglasnost kantonalne uprave, korisnika šuma i korisnika lovišta radi davanja šumskog zemljišta u svrhu iz točke II podtočka 4. ove Odluke.

 

V

Na šumskom zemljištu može se uspostaviti pravo služnosti u
sljedećim slučajevima:

1)    u svrhu izgradnje vodovoda;
2)    u svrhu izgradnje kanalizacijske mreže;
3)    u svrhu izgradnje plinovoda;
4)    u svrhu izgradnje elektro vodova;
5)    služnosti puta;
6)    za druge namjene ako je proglašen javni interes sukladno odredbama Zakona o eksproprijaciji ("Službene novine Federacije BiH", br. 70/07 i 36/10).

 

VI

 

Osoba zainteresirana za uspostavu prava služnosti na. šumskom zemljištu podnosi zahtjev Ministarstvu.
Uz zahtjev za uspostavu prava služnosti podnosi se sljedeća dokumentacija:

1)    zemljišnoknjižni izvadak, kopija katastarskog plana i posjedovni list za šumsko zemljište na koje se odnosi zahtjev;
2)    mišljenje korisnika šuma;
3)    urbanistička suglasnost;
4)    ostala dokumentacija na temelju koje se može utvrditi dio parcele za koju se traži uspostava prava služnosti - površina šumskog zemljišta koje se opterećuje (idejni projekt i sl.).
Kantonalna uprava, putem povjerenstva koju čine dipl. pravnik, dipl. ing. šumarstva i geometar, utvrđuje na terenu kategoriju šumskog zemljišta, površinu parcele koja se opterećuje pravom služnosti i obavlja druge poslove neophodne za uspostavu prava služnosti i o tome podnosi izvješće Ministarstvu.

 

VII

 

Ukoliko se na šumskom zemljištu koje se daje u zakup nalazi šumsko drveće, grmlje i pomladak koje je neophodno posjeći ili ukloniti, zakupoprimac je dužan platiti naknadu za nastalu štetu čija visina se određuje na temelju tržišne vrijednosti drveta koja se dobije sječom i visini troškova podizanja i održavanja novih Šuma za površinu koja je jednaka površini na kojoj je izvršena sječa, sukladno cjeniku korisnika državnih šuma.
Osoba u čiju korist se zasniva služnost na šumskom zemljištu obvezatna je uplatiti naknadu za nastalu štetu čija vrijednost se određuje u visini tržišne vrijednosti drveta koja se dobije sječom i visini troškova podizanja i održavanja novih Šuma za površinu koja je jednaka površini na kojoj se temelji pravo služnosti, sukladno cjeniku korisnika državnih šuma.
Naknade iz st. l, i 2. ove točke uplaćuju se na podračun u okviru jedinstvenog računa trezora Proračuna Federacije u iznosu 40%, odnosno podračun u okviru jedinstvenog računa trezora proračuna kantona u iznosu 60% i koriste se u svrhu kupovine i podizanja novih šuma.
Ministarstvo, na temelju izvješća kantonalne uprave, utvrđuje visinu naknada iz st 1.i 2. ove točke.
Korisnik državnih šuma ima pravo da posiječe i iskoristi drvnu masu iz st. 1. i 2. ove točke.

 

VIII

 

Ministarstvo može davati državno šumsko zemljište u zakup i zasnivati pravo služnosti na razdoblje do najviše deset godina.

 

IX

 

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva (u daljnjem tekstu: ministar) imenuje stručno povjerenstvo koje provodi postupak davanja šumskog zemljišta u zakup i uspostavu prava služnosti.
Stručno povjerenstvo se sastoji od predsjednika i dva člana koji se imenuju iz reda državnih službenika Ministarstva, šumarske i pravne struke.

 

X

 

Rješenje o davanju šumskog zemljišta u zakup i uspostavu prava služnosti donosi ministar na prijedlog stručnog povjerenstva iz točke IX ove Odluke.
Na temelju rješenja iz stavka 1. ove točke, ministar i zakupoprimac sklapaju ugovor o zakupu i ugovor o uspostavi prava služnosti.
Prije sklapanja ugovora o zakupu i ugovora o uspostavi prava služnosti šumskog zemljišta, potrebno je pribaviti mišljenje Federalnog pravobraniteljstva na isti.

 

XI

 

Zakupnina i naknada po osnovu uspostave prava služnosti se uplaćuju na račun javnih prihoda Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Proračun Federacije) sukladno odredbama Pravilnika o načinu uplate javnih prihoda proračuna i vanproračunskih fondova na teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 41/09, 46/09, 56/09, 63/09, 77/09, 2/10, 10/10 i 25/10).
Zakupnina i naknada po osnovu uspostave prava služnosti se plaćaju na godišnjoj razini i to unaprijed u roku od trideset (30) dana od dana potpisivanja ugovora, odnosno trideset (30) dana od početka kalendarske godine za tekuću godinu.

 

XII

 

Visina zakupnine za šumsko zemljište u državnom vlasništvu koje se daje u zakup iz točke II podtočka l. ove Odluke određuje se u iznosu od l KM/m2 (jedna konvertibilna marka po metru, kvadratnom) mjesečno.
Visina zakupnine za šumsko zemljište u državnom vlasništvu koje se daje u zakup iz točke II podtočka 2, ove Odluke određuje se u iznosu od 3,00 KM/m2 (tri konvertibilne marke po metru kvadratnom) mjesečno.
Visina zakupnine za šumsko zemljište u državnom vlasništvu koje se daje u zakup iz točke II podto. 3. i 4. ove Odluke određuje se na temelju najpovoljnije ponude iz javnog poziva.
Početna cijena na javnom pozivu za zakup Šumskog zemljišta iz točke II podtoč. 3. i 4. ove Odluke utvrđuje se prema sljedećim vrijednostima:

1)    za podizanje višegodišnjih nasada na neobraslom šumskom zemljištu u svrhu poljoprivredne proizvodnje - 0,005 KM/ m2 godišnje;
2)    za uzgoj divljači - 0,006 KM/m2 godišnje.

 

XIII

 

Visina naknade za zasnivanje prava služnosti određuje se u sljedećim iznosima:

1)   za vodovod, plinovod, kanalizacijsku mrežu i elektro vodove niskonaponske mreže u visini 0,005 KM/m2 površine zemljišta koje se opterećuje godišnje;
2)   za etektro vodove visokonaponske mreže u visini 0,003 KM/m2 površine zemljišta koje se opterećuje godišnje;
3)    za služnost puta 0,005 KM/m2;
4)    u drugim slučajevima prema vrsti prava na temelju prijedloga stručnog povjerenstva u visini od 0,002 KM/rn2 do 0,02 KM/m2;
Jedinica lokalne samouprave oslobođena je plaćanja naknade u postupku uspostave prava služnosti za objekte komunalne i prometne infrastrukture čiji je ona investitor.

 

XIV

 

Zakupoprimac, odnosno korisnik prava služnosti dužan je:

1)    koristiti šumsko zemljište kao dobar domaćin i onako kako je određeno ugovorom;
2)    nadoknaditi štetu za korištenje šumskog zemljišta protivno ugovoru, odnosno namjeni ili prirodi zemljišta,
3)    čuvati zakupljenu nekretninu i nakon prestanka ugovora vratiti je neoštećenu.

 

XV

 

Federalna uprava za šumarstvo (u daljnjem tekstu: Federalna uprava) je ovlaštena da kontrolira da li zakupoprimac, odnosno korisnik prava služnosti koristi šumsko zemljište koje je predmet ugovora sukladno odredbama točke 14. podtočka l. ove Odluke.
Ministarstvo je ovlašteno, na temelju izvješća Federalne uprave kojim se utvrđuje da zakupoprimac, odnosno korisnik prava služnosti koristi zemljište koje je predmet ugovora suprotno odredbama točke XIV podtočka 1. ove Odluke, raskinuti ugovor i prije isteka razdoblja na koji je zaključen.
Ministarstvo je ovlašteno raskinuti ugovor i prije isteka razdoblja na koji je zaključen ako zakupoprimac, odnosno korisnik prava služnosti, ne poštuje odredbe ugovora i važeće zakonske propise.

 

XVI

 

Zakupoprimac nema pravo šumsko zemljište davati u podzakup.

 

XVII

 

Nadzor nad provođenjem ugovora o zakupu i ugovora o uspostavi prava služnosti provodi Ministarstvo.

 

XVIII

 

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objave u
"Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 767/10
7. rujna 2010. godine
Sarajevo

Premijer
Mustafa Mujezinović, v. r.


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Dopisnik BBC-ja iz Gaze: Borio sam se za spas obitelji dok sam izvještavao o ratu
U državama Europske unije nema dovoljno punionica za električne automobile
Portal koji je objavio tekst o supruzi španjolskog premijera: Vlada nam je prijetila
Bivši obavještajac: Kritična je faza rata. Ukrajincima treba radikalna mobilizacija
Kineski predsjednik dolazi u Francusku, Srbiju i Mađarsku, razgovarat će s Vučićem
Rusi žestoko napreduju. Ukrajinci bijesni: "Ovo je pravo stanje na bojištu, lažu nam"
Austrija sazvala konferenciju o korištenju umjetne inteligencije u naoružanju
Prije 31 godinu jedan Britanac se zapalio zbog rata u BiH
Rusi šire vijest: "Krim je napadnut moćnim projektilima koje je potajno poslao Biden"
Američki šef diplomacije stigao u Saudijsku Arabiju, traži dogovor o primirju u Gazi
VIDEO Tornado poharao Oklahomu u SAD-u, najmanje petero mrtvih. Ovo su posljedice
Azijske burze porasle, dolar oštro pao
VIDEO Veliki proeuropski prosvjed u Gruziji, ne žele "ruski zakon"
Cijene nafte porasle
U izraelskim zračnim napadima na jug Gaze ubijeno najmanje 13 ljudi
VIDEO Deseci tornada poharali Oklahomu. Troje poginulih, među njima i dijete
VIDEO Ogromna eksplozija u vojnoj bazi u Kambodži, poginulo 20 vojnika
Biden razgovarao s Netanyahuom. "Ponovio je svoj stav o invaziji na Rafah"
Može li novo oružje promijeniti stanje u Ukrajini? Analitičar: Čuje se puno gluposti
Zelenski opet tražio bržu dostavu Patriota, ali i pristup Ukrajine EU i NATO-u






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Dopisnik BBC-ja iz Gaze: Borio sam se za spas obitelji dok sam izvještavao o ratu
U državama Europske unije nema dovoljno punionica za električne automobile
Portal koji je objavio tekst o supruzi španjolskog premijera: Vlada nam je prijetila
Bivši obavještajac: Kritična je faza rata. Ukrajincima treba radikalna mobilizacija
Kineski predsjednik dolazi u Francusku, Srbiju i Mađarsku, razgovarat će s Vučićem
Rusi žestoko napreduju. Ukrajinci bijesni: "Ovo je pravo stanje na bojištu, lažu nam"
Austrija sazvala konferenciju o korištenju umjetne inteligencije u naoružanju
Prije 31 godinu jedan Britanac se zapalio zbog rata u BiH
Rusi šire vijest: "Krim je napadnut moćnim projektilima koje je potajno poslao Biden"
Američki šef diplomacije stigao u Saudijsku Arabiju, traži dogovor o primirju u Gazi
VIDEO Tornado poharao Oklahomu u SAD-u, najmanje petero mrtvih. Ovo su posljedice
Azijske burze porasle, dolar oštro pao
VIDEO Veliki proeuropski prosvjed u Gruziji, ne žele "ruski zakon"
Cijene nafte porasle
U izraelskim zračnim napadima na jug Gaze ubijeno najmanje 13 ljudi
VIDEO Deseci tornada poharali Oklahomu. Troje poginulih, među njima i dijete
VIDEO Ogromna eksplozija u vojnoj bazi u Kambodži, poginulo 20 vojnika
Biden razgovarao s Netanyahuom. "Ponovio je svoj stav o invaziji na Rafah"
Može li novo oružje promijeniti stanje u Ukrajini? Analitičar: Čuje se puno gluposti
Zelenski opet tražio bržu dostavu Patriota, ali i pristup Ukrajine EU i NATO-u


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

VIDEO Ovo su posljedice tornada koji su poharali Oklahomu. Najmanje petero poginulih

U izraelskim zračnim napadima na jug Gaze ubijeno najmanje 13 ljudi

Ukrajinski general: Naša vojska je izgubila položaje na istoku zemlje

Toplinski val u Aziji. Temperature idu do 45, škole zatvorene, izdana upozorenja

U Njemačkoj počinje jedan od najvećih sudskih postupaka teoretičarima zavjera

Xi je uzdrmao kinesku vojsku, uveo drastične promjene

Ukrajina dronovima napala ruske rafinerije u Krasnodaru, jedna obustavila rad

Kina domaćin sastanka Fataha i Hamasa

Australski premijer: Nasilje nad ženama je epidemija u Australiji

Autističnog dječaka još traže u Njemačkoj. ˝Šetao je kvartom, a onda otrčao u šumu˝





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi