TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Petak 3.5.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








03.05.2024 - 03h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
33
DOBAR
Kvalitet zraka je zadovoljavajući

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 86

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



Zakon Vlade Federacije BiH za 2010.

ZAKON
O JEDINSTVENOM UREĐIVANJU PRAVA NA GOTOVINSKU NAKNADU POJEDINCIMA U FEDERACIJI BOSNE I HERCEGOVINE


I. OPĆE ODREDBE


Članak 1.


Ovim zakonom uređuju se opća pravila i načela za utvrđivanje prava na gotovinske naknade pojedincima koje se isplaćuju na teret Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine, proračuna kantona, općina, gradova i financijskih planova izvanproračunskih fondova (u daljnjem tekstu: Proračun), uspostavljanja jedinstvene elektronske baze podataka o tim naknadama, način prikupljanja podataka, način izvješćivanja o isplaćenim naknadama, te prava i način korišćenja podataka o priznatim i isplaćenim gotovinskim naknadama pojedincima.


Članak 2.


Gotovinske naknade iz članka 1. ovog zakona obuhvaćaju sve naknade isplaćene u gotovom novcu ili preko žiro i tekućih računa, koje pojedinci ostvaruju po osnovi zakonom priznatih prava, osim plaća i naknada iz radnog odnosa - mirovine, naknada po osnovi ugovora o povremenim i privremenim poslovima, autorskih honorara i drugih naknada po osnovi ugovora o djelu i naknada po osnovi osiguranja.
Pod pojedincima, u smislu ovoga zakona, podrazumijevaju se fizičke osobe - rezidenti Federacije Bosne i Hercegovine, kao i fizičke osobe - rezidenti Republike Srpske i Brčko Disktrikta Bosne i Hercegovine, ukoliko sukladno propisima važećim u Federaciji Bosne i Hercegovine ostvare pravo na gotovinske naknade na teret proračuna.


II. PREDUVJETI ZA REGULIRANJE PRAVA ZA
ISPLATE GOTOVINSKIH NAKNADA


Članak 3.


U smislu ovoga zakona, gotovinske naknade koje se pojedincima isplaćuju iz proračuna, moraju biti zasnovane na zakonima kojima se jasno definiraju kriteriji za utvrđivanje: prava pojedinaca na konkretne vrste naknada, namjene tih naknada, te kriteriji za utvrđivanje visine, razdoblja i načina njihove isplate.
Odredbe iz stavka 1. ovoga članka na identičan način se moraju primjenjivati na svim razinama vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine.


Članak 4.


Uz Prijedlog zakona kojim se regulira pravo na gotovinske naknade pojedincima, predlagatelj je dužan identificirati izvore iz kojih će se financirati isplata, izraditi analizu fiskalnih implikacija, priložiti procjenu potencijalnog broja korisnika prava na gotovinske naknade po osnovi tog zakona, procijenu troškova po korisniku, procjenu ukupne visine gotovinskih naknada i drugih troškova provođenja zakona na godišnjoj razini, procjenu stupnja fluktuacije u broju korisnika i ukupne visine konkretnih gotovinskih naknada za razdoblje od najmanje pet godina od stupanja na snagu zakona, te mišljenje Federalnog ministarstva financija (u daljem tekstu: Ministarstvo) o fiskalnim i drugim ekonomskim efektima primjene tog zakona.
Uz Prijedlog zakona iz stavka 1. ovoga članka, između ostalog, mora se propisati i način usklađivanja visine naknade. Naknade se moraju usklađivati u odnosu na visinu raspoloživih sredstava planiranih u proračunu za tekuću godinu, odnosno, ukoliko je predviđeno povećanje naknada, maksimum do kojega se naknade mogu povisiti je službena stopa inflacije.


III. NAČELA O JEDINSTVENOM UREĐIVANJU PRAVA NA GOTOVINSKU
NAKNADU SUKLADNO STVARNIM MATERIJALNIM POTREBAMA I
PREMA DRUGIM SPECIFIČNIM SVRHAMA


Članak 5.


Visina gotovinskih naknada koje se utvrđuju mora odgovarati stvarnim materijalnim potrebama korisnika na kojeg se te naknade odnose.
Pri utvrđivanju visine gotovinskih naknada u obzir se mora uzeti ukupan godišnji dohodak korisnika naknada, njihov imovinski status, zdravstveno stanje, socijalni položaj, stupanj invalidnosti i druge informacije od značaja za procjenjivanje stvarnih materijalnih potreba za gotovinskim naknadama na teret proračuna.
Izuzeto od odredaba iz stavka 1. ovoga članka, na gotovinske naknade pojedincima po osnovi stipendija, naknade športistima, naknade zasnovane na akademskom uspjehu i naknade po osnovi intelektualnih prava, kao i naknade koje se isplaćuju temeljem priznatih doprinosa pojedinaca razvoju znanosti i tehnologije ne odnosi se obveza usmjeravanja gotovinskih naknada sukladno stvarnim materijalnim potrebama korisnika tih naknada.


IV. IZVJEŠĆIVANJE


Članak 6.


Federalno ministarstvo rada i socijalne politike i Federalno ministarstvo za pitanja branitelja i invalida domovinskog rata je dužno, u roku od 120 dana od stupanja na snagu ovoga zakona, donijeti pravilnik kojim će urediti: način na koji će se formirati jedinstvena elektronska baza podataka (u daljnjem tekstu: Jedinstvena baza podataka), način na koji će se prikupljati podaci, klasifikacija svih podataka u Jedinstvenoj bazi podataka, forma standardnih obrazaca za prikupljanje podataka i formati izvješća koji se generiraju temeljem prikupljenih podataka.
Jedinstvena baza podataka nema karakter javnog registra.


Članak 7.


Unos podataka u Jedinstvenu bazu podataka vrši se pojedinačno na svakoj razini vlasti na teret čijeg proračuna se, sukladno zakonu, vrši isplata gotovinskih naknada pojedincima.
Standardizirani obrazac za prikupljanje podataka o podnesenim zahtjevima za ostvarivanje prava na gotivinsku naknadu treba sadržavati:
jedinstveni matični broj podnositelja zahtjeva;
ime i prezime podnositelja zahtjeva;
podatke o rješenju kojim se zahtjev odobrava ili ne odobrava:
odobreni iznos iz rješenja:
vremenske odrednice kao što su: nadnevak podnošenja zahtjeva, nadnevak odobrenja, nadnevak početka isplate naknade i vrijeme tijekom kojega će se naknada isplaćivati;
klasifikacijsku oznaku institucije koja je primila zahtjev;
klasifikacijsku oznaku vrste gotovinske naknade na koju korisnik ima pravo, sukladno zakonu.
Standardizovani obrazac za prikupljanje podataka o isplaćenim gotovinskim naknadama treba da sadrži:
jedinstveni matični broj korisnika gotovinskih naknada;
ime i prezime korisnika gotovinske naknade;
podatke o rješenju prema kom se isplaćuje gotovinska naknada;
klasifikacionu oznaku vrste gotovinske naknade na koju korisnik ima pravo, u skladu sa zakonom;
isplaćeni iznos.
Izvještaji koji se generišu na osnovu podataka iz Jedinstvene baze podataka treba da obezbijede uvid u:
broj korisnika po svakoj vrsti gotovinskih naknada;
iznose isplaćenih naknada po svakoj vrsti i po svakom korisniku gotovinskih naknada;
iznose priznatih, a neisplaćenih gotovinskih naknada po svakoj vrsti i po svakom korisniku;
broj podnesenih zahtjeva za priznavanjem prava na gotovinske naknade na sv?koj razini vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine;
broj pozitivno riješenih, odnosno odbijenih zahtjeva;
razloge za odbijanje svakog pojedinačnog zahtjeva.


V. POHRANJIVANJE INFORMACIJA I ANALIZA


Članak 8.


U Jedinstavenoj bazi podataka minimalno se pohranjuju i čuvaju podaci prikupljeni iz standardiziranih obrazaca iz članka 6. ovoga zakona..
Ministarstvo prikupljene standardizirane obrasce uspoređuje, konsolidira i sačinjava analize o svim gotovinskim naknadama.
Ministarstvo na svojoj internet stranici objavljuje konsolidirana polugodišnja i godišnja izvješća o ukupno nastalim javnim rashodima po osnovi isplate gotovinskih naknada pojedincima, sukladno ovom zakonu.
Izvješća iz stavka 2. ovoga članka minimalno moraju sadržavati ukupan iznos gotovinskih naknada isplaćenih po svakoj pojedinačnoj vrsti gotovinskih naknada u tijeku izvještajnog razdoblja, sukladno sa standardnom klasifikacijom utvrđenom od strane Ministarstva, te ukupan iznos gotovinskih naknada isplaćenih na svakoj razini vlasti pojedinačno.


VI. PRISTUP INFORMACIJAMA


Članak 9.


Pristup Jedinstvenoj bazi podataka mogu imati isključivo osobe zadužene za njezino ažuriranje i održavanje, kao i osobe ovlaštene za upravljanje informacijama iz Jedinstvene baze podataka.
Osobe koje su na određenoj razini vlasti odgovorne za odlučivanje o priznavanju prava na isplatu gotovinskih naknada pojedincima imaju pravo na pristup informacijama iz Jedinstvene baze podataka.
Osobama na koje se ne odnose prethodni stavovi, na njihov pisani zahtjev, Ministarstvo će dostaviti informacije iz Jedinstvene baze podataka.
Na ovaj zakon primjenjuju se odredbe Zakona o slobodi pristupa informacijama u Federaciji Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 32/01) i odredbe Zakona o zaštiti osobnih podataka ("Službene novine Federacije BiH", broj 49/06).


VII. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE


Članak 10.


U slučaju da su obveze i prava koja proističu iz drugih zakona i propisa u suprotnosti sa ovim zakonom, primjenjivat će se ovaj zakon.


Članak 11.


Ovaj zakon stupa na snagu narednoga dana od dana objave u "Službenim novinama Federacije BiH".

PREDSJEDATELJ
ZASTUPNIČKOG DOMA
PARLAMENTA FEDERACIJE BiH


Safet Softić


PREDSJEDATELJ
DOMA NARODA
PARLAMENTA FEDERACIJE BiH


Stjepan Krešić



Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
U stanu Amerikanke pronašli zamrznuta tijela njezinih beba. Neće joj suditi
VIDEO Ukrajinci objavili snimku: Uništili smo ruski sustav Buk. Nisu ga mogli ugasiti
Turska obustavila svu trgovinu s Izraelom
BBC: Netanyahu i izraelski vrh strahuju da ih čeka Haški sud
Iznenada umro još jedan zviždač koji je govorio o problemima s Boeingom
VIDEO Deseci tisuća Gruzijaca na ulicama. Oglasili se SAD, EU, UN...
Ukrajinci će prvi put od početka rata pokopati svoje vojnike u zajedničkoj grobnici
Biden: Zašto Japan ima probleme? Zato što su ksenofobni
Dva tjedna traju nasilni prosvjedi na sveučilištima u SAD-u. Biden se tek sad oglasio
Ruski plinski gigant prvi put u više od 20 godina poslovao s gubitkom
Stambena kriza u Nizozemskoj, u Amsterdamu parkirno mjesto doseglo 495.000 eura
NATO: Ruski hibridni napadi na Europu su sve intenzivniji
Veći dio Kenije bez struje nakon što je zemlju pogodila olujna kiša
Trump: Pogledajte London i Pariz. Neprepoznatljivi su
Izraelski predsjednik poslao poruku prestrašenim židovskim studentima u Americi
U Gruziji se događa ono što se događalo u Ukrajini uoči rata
VIDEO Policija po mraku srušila propalestinski kamp na uglednom UCLA-u u Kaliforniji
Prva brza željeznica u SAD-u imat će Siemensove vlakove koji će voziti 350 km/h
Najbolje poljoprivredno zemljište u SAD-u nestaje pod solarnim pločama
Gruzija želi donijeti zakon o "stranim agentima". Dužnosnik EU: Neprihvatljivo






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
U stanu Amerikanke pronašli zamrznuta tijela njezinih beba. Neće joj suditi
VIDEO Ukrajinci objavili snimku: Uništili smo ruski sustav Buk. Nisu ga mogli ugasiti
Turska obustavila svu trgovinu s Izraelom
BBC: Netanyahu i izraelski vrh strahuju da ih čeka Haški sud
Iznenada umro još jedan zviždač koji je govorio o problemima s Boeingom
VIDEO Deseci tisuća Gruzijaca na ulicama. Oglasili se SAD, EU, UN...
Ukrajinci će prvi put od početka rata pokopati svoje vojnike u zajedničkoj grobnici
Biden: Zašto Japan ima probleme? Zato što su ksenofobni
Dva tjedna traju nasilni prosvjedi na sveučilištima u SAD-u. Biden se tek sad oglasio
Ruski plinski gigant prvi put u više od 20 godina poslovao s gubitkom
Stambena kriza u Nizozemskoj, u Amsterdamu parkirno mjesto doseglo 495.000 eura
NATO: Ruski hibridni napadi na Europu su sve intenzivniji
Veći dio Kenije bez struje nakon što je zemlju pogodila olujna kiša
Trump: Pogledajte London i Pariz. Neprepoznatljivi su
Izraelski predsjednik poslao poruku prestrašenim židovskim studentima u Americi
U Gruziji se događa ono što se događalo u Ukrajini uoči rata
VIDEO Policija po mraku srušila propalestinski kamp na uglednom UCLA-u u Kaliforniji
Prva brza željeznica u SAD-u imat će Siemensove vlakove koji će voziti 350 km/h
Najbolje poljoprivredno zemljište u SAD-u nestaje pod solarnim pločama
Gruzija želi donijeti zakon o "stranim agentima". Dužnosnik EU: Neprihvatljivo


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

SAD dobiva prvu brzu željeznicu kojom će Siemensovi vlakovi voziti 350 km/h

VIDEO Otac u SAD-u silio sina (6) da satima trči na traci, dječak preminuo

Ovo su besplatni tečajevi o AI. Nude ih Harvard, Google, Microsoft...

VIDEO Nezapamćene poplave u Brazilu. ˝Ovo je katastrofa, bit će još gore˝

Policija u SAD-u upucala i ubila učenika ispred škole nakon dojave da ima pištolj

Policija u SAD-u upala u zgradu sveučilišta. Trump: To je bilo baš lijepo gledati

Urušila se autocesta na jugu Kine, 36 ljudi poginulo

Kolumbijski predsjednik: Prekidamo diplomatske odnose sa Izraelom

VIDEO Kina počinje testiranja najnaprednijeg nosača aviona

VIDEO Ogromni neredi u Istanbulu. Prosvjednici mlate policiju, trgaju im štitove





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi