TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Četvrtak 2.5.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








02.05.2024 - 16h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
50
DOBAR
Kvalitet zraka je zadovoljavajući

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 141

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



Zakon Vlade Federacije BiH za 2010.

ZAKON
O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O CESTOVNOM PRIJEVOZU FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE


Član 1.


U Zakonu o cestovnom prijevozu Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 28/06) član 2. mijenja se i glasi:
"Odredbe ovog Zakona ne odnose se na prijevoz koji se vrši vozilima:
oružanih snaga Bosne i Hercegovine;
policijskih organa Federacije BiH i kantona Federacije BiH;
Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA);
Granične policije Bosne i Hercegovine i
stranih organizacija u skladu sa međudržavnim sporazumima."



Član 2.


U članu 3. u stavu 1. iza tačke 4. dodaje se nova tačka 4a. koja glasi:
"4a. "daljinar" je akt koji sadrži podatke o minimalnim vremenima vožnje (sati:minute), udaljenostima (km) između pojedinih autobusnih stanica/stajališta na pojedinim relacijama."
Iza tačke 6. dodaje se nova tačka 6a. koja glasi:
"6a. "iskaznica za vozača" javna je isprava kojom se potvrđuje identitet vozača koji može vršiti javni prijevoz."
Tačka 7. mijenja se i glasi:
"7. "javni prijevoz" jeste prijevoz koji je pod jednakim uvjetima dostupan svim prijevoznicima i korisnicima usluga prijevoza i vrši se uz naknadu."
U tački 11. iza riječi "licenca" dodaje se riječ "prijevoznika".
Iza tačke 14. dodaju se nove tač. 14a. i 14b. koje glase:
"14a. " licenca vozila" javna je isprava kojom se potvrđuje da prijevoznik vrši prijevoz vozilom koje ispunjava osnovne uvjete za vršenje javnog prijevoza propisane ovim Zakonom i propisima donesenim na osnovu njega.
14b. "peronizacija " jeste usluga koju autobusna stanica pruža prijevoznicima, a sastoji se od prijema ili otpreme autobusa u polasku, dolasku ili tranzitu, kao i korištenje parking prostora autobusne stanice."
Iza tačke 24. dodaju se nove tač. 24a. i 24b. koje glase:
"24a. "stanična usluga" jeste jedna ili više usluga koje autobusna stanica pruža putnicima ili prijevoznicima, a koju mogu sačinjavati : prodaja karata za prijevoz, smještaj prtljaga, boravak putnika u čekaonici, ulazak ili izlazak putnika iz autobusa, pružanje informacija putnicima, sanitarne ili druge usluge koje nudi autobusna stanica;
24b. "službeno vozilo" jeste motorno vozilo u vlasništvu organa uprave, ustanove, javnog preduzeća ili pravnog lica čiji je većinski vlasnik Federacija Bosne i Hercegovine."


Član 3.


U članu 5. iza stava 4. dodaje se novi stav koji glasi:
"Odredbe ovog člana ne odnose se na putničke automobile građana i vozila opremljena za kampovanje."


Član 4.


U članu 7. iza stava 3. dodaju se novi st. 4. i 5. koji glase:
"Izuzetno od odredbe stava 3. ovog člana, službeno vozilo podliježe obavezi iz stava 1. ovog člana.
Za službena vozila jedan obrazac putnog naloga može se koristiti tokom kalendarskog mjeseca, a za korištenje službenog vozila u neradne dane ili za vrijeme praznika potrebno je posjedovati poseban putni nalog kojeg odobrava i potpisuje rukovodilac organa vlasnika vozila."
Dosadašnji stav 4. postaje stav 6.


Član 5.


U članu 9. u stavu 2. u alineji 1. iza riječi: "vozač motornog vozila" riječi: "ili certifikat o stručnoj osposobljenosti za vozača motornog vozila transportnog operatera" se brišu.


Član 6.


U članu 10. u stavu 1. riječi: "Nadležno kantonalno ministarstvo za poslove cestovnog prometa" zamjenjuju se riječima:"Skupština kantona".
U stavu 2. na kraju alineje 5. stavlja se tačka zarez i dodaje nova alineja 6. koja glasi:
"- način organizacije i broj vozila javnog gradskog prijevoza koji će biti opremljeni uređajima za olakšan ulaz ili izlaz osobama sa invaliditetom".


Član 7.


U članu 11. u stavu 3. iza riječi: "Javni prijevoz" stavlja se zarez i dodaju riječi: "osim javnog linijskog prijevoza putnika" a iza riječi: "i drugim propisima" tačka se zamjenjuje zarezom i dodaju riječi: "pod uvjetom da mu je to osnovna djelatnost".


Član 8.

Član 13. mijenja se i glasi:
"Prijevoznik može vršiti javni prijevoz, ako pored uvjeta utvrđenih posebnim propisima posjeduje licencu prijevoznika za:
linijski i vanlinijski prijevoz putnika ili vanlinijski prijevoz putnika ili prijevoz tereta ili taksiprijevoz.
Prijevoznik može dobiti licencu prijevoznika ako ispunjava sljedeće uvjete:
posjeduje profesionalnu osposobljenost koja podrazumijeva da:
pravno lice ima registriranu djelatnost javnog prijevoza, a fizičko lice odobrenje za vršenje javnog prijevoza,
zapošljava najmanje jednog vozača po vozilu,
vozač ispunjava uvjete iz člana 9. ovog Zakona;
posjeduje tehničku opremljenost koja podrazumijeva da:
u vlasništvu posjeduje najmanje jedno motorno vozilo, a za vršenje javnog linijskog prijevoza putnika najmanje dva autobusa,
vozilo ispunjava uvjete iz člana 5. ovog Zakona,
za vozilo kojim vrši taksiprijevoz posjeduje dopunsku taksioznaku izdatu od nadležnog organa iz člana 10. ovog Zakona;
posjeduje finansijsku sposobnost koja podrazumijeva da raspolaže imovinom u odgovarajućim iznosima u koje ne ulaze vrijednosti pokretne imovine - vozila;
prijevozniku nije izrečena pravomoćna odluka kojom je određena zaštitna mjera zabrane obavljanja djelatnosti dok ta mjera traje;
izmiruje obaveze na osnovu javnih prihoda.
Bliže odredbe u vezi sa uvjetima, načinom i postupkom izdavanja licence prijevoznika za vršenje pojedinih vrsta prijevoza, iskaznice za vozača, kategorije licence prijevoznika i licence vozila, oduzimanje licence ili iskaznice za vozača, vođenje evidencije o izdatim i oduzetim licencama i iskaznicama za vozače propisuju se posebnim pravilnikom koji donosi federalni ministar."


Član 9.


Iza člana 13. dodaju se novi čl. 13a. i 13b. koji glase:


"Član 13a.


Prijevozniku kojem je izdata licenca prijevoznika iz člana 13. ovog Zakona izdat će se licenca vozila ukoliko vozilo ispunjava uvjete propisane ovim Zakonom i drugim propisima donesenim na osnovu ovog Zakona.
Vozaču koji ispunjava uvjete iz člana 9. ovog Zakona i koji je uposlen kod prijevoznika izdat će se iskaznica za vozača.
Izuzetno od odredbe stava 1. ovog člana, licenca vozila za vozilo kojim se vrši taksiprijevoz neće se izdati ukoliko prijevoznik ne posjeduje dopunsku taksioznaku za to vozilo izdatu od nadležnog organa iz člana 10. ovog Zakona.


Član 13b.


Vozilom kojim se vrši javni prijevoz može upravljati samo vozač koji posjeduje iskaznicu za vozača i koji je uposlen kod prijevoznika čijim vozilom upravlja.
Pri vršenju javnog prijevoza u cestovnom prometu kod posade vozila mora se nalaziti licenca vozila za to vozilo, a vozač mora nositi istaknutu iskaznicu za vozača.
Prijevoznik koji je dobio licencu za vršenje međunarodnog prijevoza nije obavezan posjedovati licencu iz člana 13. ovog Zakona.
Prijevoznik koji je dobio licencu za vozilo kojim vrši međunarodni prijevoz nije obavezan posjedovati licencu vozila iz člana 13a. stav 1. ovog Zakona.
Vozač koji posjeduje važeću iskaznicu za vršenje međunarodnog prijevoza nije obavezan posjedovati iskaznicu za vozača iz člana 13a. stav 2. ovog Zakona."


Član 10.


U članu 18. iza riječi: "linijskog prijevoza tereta" stavlja se zarez i dodaju riječi: "niti vršiti javni prijevoz vozilom drugog prijevoznika".


Član 11.


U članu 22. iza stava 7. dodaje se novi stav koji glasi:
"Izuzetno, odredbe st. od 2. do 7. ovog člana ne odnose se na redove vožnje koje su registrirane u skladu sa odredbama ranije važećih propisa."


Član 12.


U članu 29. u stavu 3. iza riječi: "karata za prijevoz" briše se tačka i dodaju riječi: "ili putem interneta".
Stav 6. mijenja se i glasi:
"Izuzetno, karte za prijevoz mogu se prodavati u autobusu na autobusnoj stanici, ako prodajno mjesto nije u funkciji i u slučaju kada autobusna stanica ne izmiri obaveze prema prijevozniku u skladu sa odredbom člana 65a. stav 2. ovog Zakona."


Član 13.

U članu 32. u stavu 4. iza riječi: "red vožnje" stavlja se zarez i dodaje riječ "kantonalnoj".
Iza stava 5. dodaje se novi stav koji glasi:
"Pravilnik kojim se bliže uređuju način, uvjeti, postupak i kriteriji utvrđivanja i trajanja obustave redova vožnje ili pojedinih polazaka usljed više sile ili vanrednih slučajeva donosi federalni ministar."


Član 14.


U članu 33. u stavu 2. iza alineje 4. dodaje se nova alineja koja glasi:
"- posjeduje red vožnje koji je registriran i upisan u registar redova vožnje suprotno odredbi člana 24. stav 1. ovog Zakona".
Iza stava 6. dodaje se novi stav koji glasi:
"Rješenje o brisanju registriranog reda vožnje donosi nadležni organ koji je registrirao red vožnje u slučaju navedenom u stavu 2. alineja 5. ovog člana, na osnovu nalaza inspektora ili pisanog akta organa koji vrši upravni nadzor nad provedbom ovog Zakona."


Član 15.


U članu 35. iza stava 3. dodaje se novi stav koji glasi:
"Naručilac prijevoza iz člana 34. ovog Zakona može biti organizacija samo u slučaju iz stava 1. alineja 1. ovog člana i to za jednu vožnju, ako se radi o prijevozu u vezi sa registriranom djelatnosti te organizacije, ili građanin u cilju vršenja prijevoza za posebne potrebe (vjenčanja, proslave, sahrane i sl.)."

Član 16.


U članu 36. iza stava 2. dodaju s? novi st. 3. i 4. koji glase:
"Organizacija iz stava 2. ovog člana koja je obavezna primjenjivati Zakon o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine, u ime korisnika prijevoza, potpisuje ugovor o prijevozu, koji može biti:
za ugovoreni prijevoz đaka u školu: kantonalno ministarstvo nadležno za obrazovanje, osnivač škole ili načelnik općine;
za ugovoreni prijevoz zaposlenih: pravno lice ili nadležni organ kod kojih su zaposleni.
Ugovorom iz stava 3. ovog člana definiraju se uvjeti vršenja prijevoza, cijena i način plaćanja usluge prijevoza koju u cijelosti ili djelimično plaća korisnik prijevoza i predaje se nadležnoj poreznoj upravi koja potvrđuje prijem na primjerku koji ostaje kod prijevoznika."
Dosadašnji stav 3. postaje stav 5.


Član 17.


U članu 37. iza stava 3. dodaju se novi st. 4. i 5. koji glase:
"Iskaznice iz stava 3. ovog člana izdaju se na osnovu zaključenog ugovora iz člana 36. stav 2. ovog Zakona sa spiskom putnika kojeg ovjeravaju prijevoznik i naručilac prijevoza.
Prijevoznik je dužan izdate putne listove sa spiskovima putnika iz st. 1. i 4. ovog člana čuvati tri godine od dana izdavanja i voditi evidenciju o njima."
Dosadašnji stav 4. postaje stav 6.


Član 18.


U članu 40. u stavu 1. iza riječi "limuzina" briše se tačka i dodaju riječi: "ili karavan".


Član 19.


U članu 52. stav 3. mijenja se i glasi:
"Prijevoz za vlastite potrebe može se vršiti vlastitim ili vozilom nabavljenim na osnovu ugovora o leasing-u kod leasing kuće registrirane za obavljanje poslova leasing-a ukoliko pravno ili fizičko lice koje vrši prijevoz za vlastite potrebe posjeduje Potvrdu o registraciji tog vozila koja glasi na ime korisnika leasing-a i iznajmljenim putničkim vozilom (rentakar).


Član 20.


U članu 53. u stavu 1. iza alineje 3. dodaje se nova alineja 4. koja glasi:
"- posjeduje vozilo u vlasništvu ili nabavljeno na osnovu ugovora o leasing-u koje ispunjava uvjete iz člana 5. ovog Zakona".
Stav 2. mijenja se i glasi:
"Vozilom iz stava 1. ovog člana može upravljati fizičko lice iz stava 1. ovog člana ili vozač koji je kod njega u radnom odnosu."
Iza stava 2. dodaje se novi stav 3. koji glasi:
"Fizičko lice može vršiti prijevoz za vlastite potrebe motornim vozilom do 1+8 sjedišta u putničkom prijevozu ili teretnim vozilom najveće dopuštene mase do 7,5 tona."


Član 21.


U članu 54. u stavu 1. na kraju teksta tačka se zamjenjuje zarezom i dodaju riječi: "ili prema odredbama drugog zakona kojim se uređuje način izdavanja odobrenja za vršenje privredne ili poljoprivredne djelatnosti".
Iza stava 2. dodaje se novi stav 3. koji glasi:
"Rješenje za vršenje prijevoza tereta za vlastite potrebe u poljoprivredi izdaje se na osnovu potvrde o posjedovanju poljoprivrednog zemljišta na teritoriji Bosne i Hercegovine."
Dosadašnji st. 3. i 4. postaju st. 4. i 5.


Član 22.


U članu 55. iza stava 2. dodaje se novi stav 3. koji glasi:
"Izuzetno od odredbi stava 2. ovog člana, u slučaju kada se vrši prijevoz jedne vrste vlastite robe koja služi za obavljanje registrirane ili odobrene djelatnosti u vozilu se umjesto tovarnog lista može nalaziti ovjerena otpremnica ili pisani radni nalog."


Član 23.


U članu 56. iza stava 1. dodaje se novi stav 2. koji glasi:
"Vozilom kojim privredno društvo, odnosno drugo pravno lice vrši prijevoz za vlastite potrebe i za koje posjeduje važeći ugovor o kupovini na osnovu leasing-a mora upravljati vozač koji ispunjava uvjete iz člana 9. ovog Zakona i koji je u radnom odnosu kod tog privrednog društva, odnosno pravnog lica."


Član 24.


U članu 59. u stavu 1. riječi: "1+7" zamjenjuju se riječima: "1+8", na kraju teksta briše se tačka i dodaju riječi: "od kojih je u prvom redu uz prednje vjetrobransko staklo najviše 1+1 sjedišta".


Član 25.


U članu 65, iza stava 6. dodaje se novi stav 7. koji glasi:
"Ugovorom iz stava 5. ovog člana može se odrediti i broj karata za prijevoz koje će prijevoznik povjeriti autobusnoj stanici, s tim da na polaznoj autobusnoj stanici taj broj ne može biti manji od 30% kapaciteta autobusa na tom polasku."


Član 26.


Iza člana 65. dodaje se novi član 65a. koji glasi:


"Član 65a.

Autobusna stanica obavezna je da po izvršenom mjesečnom obračunu staničnih usluga do 20. u mjesecu za prethodni mjesec prijevozniku uplati ostvareni prihod od prodaje karata za prijevoz umanjen za troškove staničnih usluga.
U slučaju da autobusna stanica ne izvrši uplatu u skladu sa odredbama iz stava 1. ovog člana na osnovu zahtjeva prijevoznika i akta nadležnog inspektora, prijevoznik nije obavezan povjeriti prodaju karata za prijevoz toj autobusnoj stanici dok ona prema tom prijevozniku ne izmiri obaveze iz proteklog perioda.
U slučaju iz stava 2. ovog člana Ministarstvo će rješenjem smanjiti kategoriju autobusnoj stanici za jednu naniže ili će je ukinuti ako se radi o autobusnoj stanici najniže kategorije.
Autobusna stanica ne može prijevozniku uskratiti uslugu prijema i otpreme putnika i autobusa, niti može vršiti povećanu naplatu usluge peronizacije u slučaju iz stava 2. ovog člana.
Prijevoznik je dužan izmiriti usluge peronizacije i provizije na osnovu prodatih karata za prijevoz do 20. u mjesecu za prethodni mjesec."


Član 27.


Iza člana 78. dodaje se novi član 78a. koji glasi:


"Član 78a.


Protiv rješenja Ministarstva donesenog u prvom stepenu nije dopuštena žalba, ali se može pokrenuti upravni spor."


Član 28.


Član 79. mijenja se i glasi:
"Upravni nadzor nad provođenjem odredbi ovog Zakona vrši Ministarstvo.
Poslove inspekcijskog nadzora provođenja odredbi ovog Zakona obavljaju federalni i kantonalni inspektori cestovnog prometa.
Poslove nadzora nad provođenjem odredbi ovog Zakona koje se odnose na taksiprijevoz (član 10. stav 2. alineja 2., čl. 13., 38., 39., 40., 41. i 42. ovog Zakona) vrše i policijski službenici koji vrše nadzor nad sigurnosti cestovnog prometa.
Prilikom vršenja nadzora iz stava 3. ovog člana ovlašteno lice dužno je postupati u skladu sa odredbama Zakona o prekršajima Federacije Bosne i Hercegovine i odredbama čl. od 93. do 101. ovog Zakona.
U slučaju za koji je ovim Zakonom predviđeno donošenje upravne mjere otklanjanja utvrđenih nedostataka, privremene zabrane obavljanja djelatnosti, isključenja vozila iz prometa ili oduzimanja vozila, ovlašteni službenik iz stava 3. ovog člana sastavlja službenu zabilješku koju na daljnji postupak dostavlja inspektoru cestovnog prometa kantona u kojem prekršilac ima sjedište ili prebivalište."


Član 29.


Iza člana 79. dodaje se novi član 79a. koji glasi:


"Član 79a.


Na osnovu činjenica utvrđenih obavljenim nadzorom iz člana 79. st. 1. i 2. ovog Zakona, Ministarstvo donosi rješenje o:
oduzimanju ili ukidanju kategorije autobusne stanice;
oduzimanju ovlaštenja za rad stanice tehničkog pregleda u periodu u kojem je oprema stanice tehničkog pregleda nekompletna, neispravna ili nije baždarena, ili ne ispunjava druge uvjete na osnovu kojih je dobila ovlaštenje za rad;
privremenom oduzimanju licence i pečata kontrolora tehničke ispravnosti vozila ili licence i pečata voditelja stanice tehničkog pregleda;
zabrani vršenja tehničkih pregleda zbog izdavanja potvrde o ispravnosti vozila suprotno rezultatima mjerenja dobivenim na mjernoj opremi, ili stanica tehničkog pregleda izda dokumentaciju sa pozitivnim rezultatom pregleda, a ličnim zapažanjem voditelja stanice ili kontrolora tehničke ispravnosti moglo se uočiti da stanje pojedinih sklopova, agregata ili komponenti vozila bitnih za sigurnost prometa ne odgovara propisanim normama ili tehničko-eksploatacionim uvjetima i
druga rješenja proistekla iz odredbi ovog Zakona.
Upravna mjera iz stava 1. alineje 1. i 2. ovog člana izriče se do otklanjanja nedostataka, a mjera iz alineje 4. izriče se u prvom slučaju na tri mjeseca, u ponovljenom slučaju na jednu godinu, a u narednom ponovljenom slučaju trajno.
Upravna mjera iz stava 1. alineja 3. izriče se u prvom slučaju u trajanju do 10 dana a u ponovljenom slučaju do 30 dana."


Član 30.


U članu 80. stav 1. mijenja se i glasi:
"Inspektor može biti lice koje je diplomirani inžinjer prometa cestovnog smjera i ima položen stručni ispit predviđen za rad u organima državne službe i najmanje tri godine radnog staža na poslovima iz svoje struke nakon završene visoke stručne spreme."
Stav 2. se briše.


Član 31.


U članu 82. iza stava 1. dodaje se novi stav 2. koji glasi:
"Postupak nadzora nad provođenjem odredbi ovog Zakona pokreće se po službenoj dužnosti ili na pisani zahtjev fizičkog ili pravnog lica."
Stav 6. mijenja se i glasi:
"Organ uprave u čijoj je nadležnosti vršenje inspekcijskog nadzora posebnim aktom odredit će način obilježavanja službenog vozila, te potrebnu tehničku opremu za vršenje inspekcijskog nadzora."
Dosadašnji st. 2., 3., 4., 5. i 6. postaju st. 3., 4., 5., 6. i 7.


Član 32.


U članu 83. stav 2. se briše.


Član 33.


U članu 85. u stavu 1. u tački 2) iza alineje 3. dodaje se nova alineja 4. koja glasi:
"- propisnog vršenja tehničkog pregleda".
Iza alineje 5. dodaje se nova alineja 6. koja glasi:
"- propisnog obavljanja poslova vozača ili člana posade vozila".
Dosadašnje alineje 4., 5. i 6. postaju alineje 5., 7. i 8.
U tački 3) alineja 1. mijenja se i glasi:
"- vršenje javnog prijevoza ili prijevoza za vlastite potrebe suprotno odredbama ovog Zakona".
Alineja 3. mijenja se i glasi:
"- vršenje tehničkog pregleda ako ga vrše neovlaštena lica ili neovlaštena privredna društva".
Alineja 4. se briše.
Alineja 7. mijenja se i glasi:
"- ako autobusna ili teretna stanica ne ispunjava propisane uvjete".
Dosadašnje alineje 5., 6. i 7. postaju alineje 4., 5. i 6.
Iza tačke 3) dodaje se nova tačka 4) koja glasi:
"4 ) isključiti vozilo iz prometa, ako utvrdi da:
- za vozilo kojim se vrši javni prijevoz nema licencu vozila za tu vrstu prijevoza,
- prijevoznik vrši linijski prijevoz putnika bez registriranog reda vožnje,
- vozilom se vrši vanlinijski prijevoz bez dokumentacije iz čl. 34., 35. ili 36. ovog Zakona,
- ne posjeduje dopunsku taksioznaku iz člana 42. stav 2. alineja 4. ovog Zakona,
- prijevoz za vlastite potrebe ne vrši se u skladu sa registriranom djelatnosti."
Stav 2. se briše.


Član 34.


U članu 86. u stavu 1. alineja 1. mijenja se i glasi:
" - vozilom se čine radnje za koje se može izreći mjera privremene zabrane iz člana 85. stav 1. tačka 3. alineje 1., 2. ili 5. ovog Zakona".
Iza alineje 2. dodaju se nove alineje 3. i 4. koje glase:
" - vozač je pod uticajem alkohola ili drugih opojnih sredstava, a u vozilu nema drugog vozača tog prijevoznika koji je sposoban upravljati vozilom,
- vrši se prijevoz i vozilo koristi u okolnostima obavljanja djelatnosti prijevoza suprotno odredbama ovog Zakona pri čemu se ugrožava javni interes, interes trećih lica ili sigurnost putnika u prometu."
Stav 5. mijenja se i glasi:
"Mjera isključenja vozila iz stava 1. ovog člana u prvom slučaju izriče se do otklanjanja nedostataka koji su rješenjem utvrđeni i do izvršenja prekršajnog naloga koji je inspektor izdao za učinjeni prekršaj."
Iza stava 5. dodaje se novi stav 6. koji glasi:
"U ponovljenom slučaju vozilo se kao predmet kojim je počinjen prekršaj oduzima i smješta na prostor određen od nadležne uprave za inspekcijske poslove ili nadležnog ministarstva unutrašnjih poslova do okončanja sudskog postupka o čemu se izdaje potvrda o oduzimanju vozila i podnosi zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka."
U stavu 6. iza riječi "isključenja" dodaju se riječi: "ili oduzimanja".
Dosadašnji st. 6. i 7. postaju st. 7. i 8.


Član 35.


U članu 90. stav 2. mijenja se i glasi:
"Izuzetno od odredbi stava 1. ovog člana, upućivanje vozila na vanredni tehnički pregled iz člana 88. stav 1. ovog Zakona obavlja inspektor izdavanjem naloga, čiji oblik i sadržaj posebnim aktom propisuje direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove."


Član 36.


U članu 93. u stavu 1. broj "1.500,00" zamjenjuje se brojem "3.000,00".
U stavu 1. iza tačke 5. dodaje se nova tačka 5a. koja glasi:
"5a. ne pridržava se cjenovnika usluga taksiprijevoza (član 38. stav 2. ovog Zakona)".
Tačka 7. se briše.
Dosadašnje tač.8.,9.,10.,11.,12. i 13. postaju tač. 7., 8., 9., 10., 11. i 12.
Iza sadašnje tačke 8. dodaju se nove tač. 8a., 8b. i 8c. koje glase:
"8a. autobusna stanica ne izvrši uplatu prijevozniku u skladu sa članom 65a. stav 1. ovog Zakona;
8b. autobusna stanica uskrati usluge prijevozniku (član 65a. stav 4. ovog Zakona);
8c. prijevoznik ne izmiri obaveze peronizacije autobusnoj stanici (član 65a. stav 5. ovog Zakona)".
U stavu 2. broj "1.000,00" zamjenjuju se brojem "500,00".
Iza stava 3. dodaju se novi st. 4. i 5. koji glase:
"Za ponovljeni prekršaj iz stava 1. tač. 3., 4., 5., 6. i 7. ovog člana može se izreći i zaštitna mjera oduzimanja vozila kojim je prekršaj napravljen.
Za prekršaj iz tačke 8a., pored novčane kazne, izriče se i zaštitna mjera smanjenja kategorije za jednu niže do izmirenja zaostalih obaveza od autobusne stanice."


Član 37.


U članu 94. u stavu 1. broj "1.000,00" zamjenjuje se brojem "2.000,00".
Iza tačke 4. dodaje se nova tačka 4a. koja glasi:
"4a. vrši prodaju karata za prijevoz suprotno odredbama člana 29. stav 6. ovog Zakona".
Iza tačke 6. dodaju se nove tač. 6a. i 6b. koje glase:
"6a. izda iskaznicu suprotno odredbama člana 37. stav 4. ovog Zakona;
6b. ne vodi evidenciju o izdatim putnim listovima ili ne čuva spiskove putnika u skladu sa odredbama člana 37. stav 5. ovog Zakona".
Iza tačke 7. dodaje se nova tačka 7a. koja glasi:
"7a. povjeri vršenje prijevoza za vlastite potrebe vozaču koji ne ispunjava uvjete iz člana 9. ovog Zakona ili koji nije u radnom odnosu kod tog privrednog društva (član 56. stav 2. ovog Zakona)".
U stavu 2. broj "500,00" zamjenjuje se brojem "200,00".
Iza stava 3. dodaje se novi stav 4. koji glasi:
"Za ponovljeni prekršaj iz stava 1. tač. 3., 4. i 5. ovog člana može se izreći i zaštitna mjera oduzimanja vozila kojim je prekršaj napravljen."


Član 38.


U članu 95. u stavu 1. broj "500,00" zamjenjuje se brojem "1.000,00".
U tački 1. iza riječi: "ovog Zakona" dodaju se riječi: "ili prevozi robu za koju su propisani posebni uvjeti prijevoza vozilom koje ne ispunjava te uvjete".
U tački 4. riječi: "odredbi ovog Zakona" se brišu.
Iza tačke 4. dodaju se nove tačke 4a. i 4b. koje glase:
"4a. javni prijevoz vrši vozilom za koje ne posjeduje licencu vozila (član 13. stav 3. ovog Zakona);
4b. javni prijevoz vrši vozilom drugog prijevoznika (član 18. ovog Zakona)".
U tački 6. riječi: "je van utvrđenog cjenovnika" zamjenjuju se riječima: "suprotno utvrđenom cjenovniku".
Iza tačke 8. dodaje se nova tačka 8a. koja glasi:
"8a. vrši vanlinijski prijevoz suprotno odredbi člana 35. stav 4. ovog Zakona".
U tački 14. riječi: "st. 2., 3. i 5." se brišu.
Iza tačke 15. dodaje se nova tačka 15a. koja glasi:
"15a. vrši prijevoz tereta bez ovjerene otpremnice ili radnog naloga (član 55. stav 3. ovog Zakona)".
Iza tačke 18. dodaje se nova tačka 18a. koja glasi:
"18a. utvrdi se da je autobusna stanica prestala da ispunjava neki od uvjeta na osnovu kojih je dobila rješenje o kategoriji (član 64. stav 2. ovog Zakona)".
U tački 20. iza riječi "kategoriji" dodaju se riječi: "ili prestane da ispunjava uvjete za utvrđenu kategoriju, a usluge naplaćuje u skladu sa tom kategorijom".
Iza tačke 24. dodaje se nova tačka 25. koja glasi:
"25. utvrdi se da vozilo koje je upućeno na vanredni tehnički pregled neispravno (član 88. ovog Zakona)".
U stavu 2. broj "500,00" zamjenjuje se brojem "200,00".
Iza stava 2. dodaje se novi stav 3. koji glasi:
"Izuzetno, za prekršaje koji su učinjeni po tač. 4., 5., 6. ili 7. iz stava 1. ovog člana umjesto odgovornog lica kaznit će se vozač ukoliko je prijevoznik donio pravilnik iz člana 15. Zakona kojim je propisana odgovornost vozača za navedene prekršaje, odnosno dokaže da je prekršaj počinjen samovoljnim ponašanjem vozača."


Član 39.


U članu 96. u stavu 1. broj "200,00" zamjenjuju se brojem "300,00".
Iza tačke 1. dodaje se nova tačka 1a. koja glasi:
"1a. ne vodi evidenciju o izdatim putnim nalozima (član 7. ovog Zakona)".
Iza stava 2. dodaje se novi stav 3. koji glasi:
"Izuzetno, za prekršaje koji su učinjeni po tač. 1., 5., 6., 11., 12. i 15. iz stava 1. ovog člana umjesto odgovornog lica kaznit će se vozač ukoliko je prijevoznik donio pravilnik iz člana 15. Zakona kojim je propisana odgovornost vozača za navedene prekršaje, odnosno dokaže da je prekršaj počinjen samovoljnim ponašanjem vozača."


Član 40.


U članu 97. u stavu 1. broj "100,00" zamjenjuje se brojem "200,00".
Iza tačke 4. dodaje se nova tačka 4a. koja glasi:
"4a. javni prijevoz vrši vozilom za koje ne posjeduje licencu vozila (član 13. stav 3. ovog Zakona)".
U tački 11. riječi: "stav 3." zamjenjuju se riječima: "stav 4.".
U tački 15. broj "53" zamjenjuje se brojem "56.", a riječi "stav 2." se brišu.
U stavu 2. broj "150,00" zamjenjuju se brojem "50,00".
Iza stava 2. dodaju se novi st. 3. i 4. koji glase:
"Izuzetno, za prekršaje koji su učinjeni po tač. 2., 5., 6., 7., 10., 11. i 13. iz stava 1. umjesto odgovornog lica kaznit će se vozač ukoliko je prijevoznik donio pravilnik iz člana 15. Zakona kojim je propisana odgovornost vozača za navedene prekršaje, odnosno dokaže da je prekršaj počinjen samovoljnim ponašanjem vozača.
Novčanom kaznom u iznosu od 200,00 KM kaznit će se vozač službenog putničkog automobila sa brojem sjedišta (1+4), ako u vozilu ne posjeduje putni nalog popunjen i ovjeren na propisan način (član 7. st. 4. i 5. ovog Zakona)."


Član 41.


U članu 98. u stavu 1. broj "200,00 zamjenjuje se brojem "500,00" a broj "2.000,00" zamjenjuje se brojem "1.500,00".
Iza tačke 1. dodaje se nova tačka 1a. koja glasi:
"1a. vrši javni prijevoz ne pridržavajući se uvjeta iz dozvole ili druge važeće dokumentacije (član 12. ovog Zakona)".
Iza tačke 5. dodaju se nove tač. 5a., 5b. i 5c. koje glase:
"5a. izda iskaznicu suprotno odredbama člana 37. stav 4. ovog Zakona;
5b. ne vodi evidenciju o izdatim putnim listovima ili ne čuva spiskove putnika u skladu sa odredbama člana 37. stav 5. ovog Zakona;
5c. ne pridržava se cjenovnika usluga taksiprijevoza (član 38. ovog Zakona)".
Tačka 11. se briše.
Iza stava 2. dodaju se novi st. 3. i 4. koji glase:
"Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kaznit će se novčanom kaznom od 500,00 KM do 1.500,00 KM i vlasnik vozila.
Za ponovljeni prekršaj iz stava 1. tač. 1., 3., 6., 7. i 8. ovog člana može se izreći i zaštitna mjera oduzimanja vozila kojim je učinjen prekršaj."


Član 42.


U članu 99. u stavu 1. broj "100,00" zamjenjuju se brojem "200,00".
U tački 1. iza riječi: "ovog Zakona" dodaju se riječi: "ili prevozi robu za koju su propisani posebni uvjeti prijevoza vozilom koje ne ispunjava te uvjete".
Iza tačke 2. dodaje se nova tačka 2a. koja glasi:
"2a. ne vodi evidenciju o izdatim putnim nalozima (član 7. ovog Zakona)".
Iza tačke 6. dodaje se nova tačka 6a. koja glasi:
"6a. javni prijevoz vrši vozilom za koje ne posjeduje licencu vozila (član 13. stav 3. ovog Zakona)".
U tački 10. riječi: "stav 3." zamjenjuju se riječima: "stav 4.".
U tački 16. riječi: "st. 2., 3. i 5" se brišu.
U tački 17. iza riječi: "stav 2." dodaje se broj: "3. ".
Iza tačke 18. dodaju se nove tač. 19. i 20. koje glase:
"19. utvrdi se da je vozilo koje je upućeno na vanredni tehnički pregled neispravno (član 88. ovog Zakona);
20. u ostavljenom roku inspektoru ne dostavi tačne podatke i dokumentaciju potrebnu za rad (član 91. stav 2. ovog Zakona)".


Član 43.


U članu 100. u stavu 1. riječi: "na licu mjesta" se brišu.
U tački 5. riječi: "član 13. stav 4." zamjenjuju se riječima: "član 13a.".
U tački 6. riječi: "član 13. stav 4." zamjenjuju se riječima: "član 13b.".
U tački 27. riječi: "st. 2., 3., 4. i 5" se brišu.


Član 44.


U članu 101. u stavu 1. riječi: "na licu mjesta" se brišu.

Član 45.


U članu 102. iza stava 1. dodaje se novi stav 2. koji glasi:
"U cilju provođenja i primjene odredbi i instituta propisanih ovim Zakonom, federalni ministar ima ovlaštenje da donosi instrukcije, uputstva i naredbe kao opće akte."


PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE


Član 46.


Federalni ministar donijet će propis iz člana 32. stav 6. ovog Zakona u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog Zakona.
Federalni ministar će u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ovog Zakona uskladiti podzakonske propise sa odredbama ovog Zakona.
Vlada Federacije BiH će u roku od devet mjeseci od dana stupanja na snagu ovog Zakona svojim propisom urediti obaveze prijevoznika koji vrše javni prijevoz putnika u pogledu izjednačavanja mogućnosti i pristupačnosti licima sa invaliditetom.


Član 47.


Nadležni organ kantona, odnosno grada ili općine uskladit će svoje propise iz oblasti cestovnog prometa sa odredbama ovog Zakona u roku od 90 dana od dana njegovog stupanja na snagu.
Do donošenja propisa iz stava 1. ovog člana primjenjivat će se važeći propisi kantona, odnosno grada ili općine ukoliko nisu u suprotnosti sa ovim Zakonom.
Licence prijevoznika, licence za vozilo i iskaznice za vozače koje su izdate prema odredbama Zakona o cestovnom prijevozu Federacije Bosne i Hercegovine, kantonalna ministarstva uskladit će i izdati u skladu sa odredbama ovog Zakona u roku od šest mjeseci od dana njegovog stupanja na snagu.
Licenca prijevoznika za taksiprijevoz ili licenca vozila za vozilo koje ne posjeduje važeću dopunsku taksioznaku, bit će oduzeta rješenjem nadležnog ministarstva.


Član 48.


Odredbe člana 9. ovog Zakona u pogledu stručne spreme za vozača ne odnose se na vozača koji je na dan 19.06.1998. godine bio zaposlen na radnom mjestu vozača kod prijevoznika koji vrši javni prijevoz, te na KV ili VKV vozača koji je to zvanje stekao prema ranijim propisima.

Član 49.


Ovlašćuje se Zakonodavno-pravna komisija Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH i Zakonodavno-pravna komisija Doma naroda Parlamenta Federacije BiH da utvrde prečišćeni tekst Zakona o cestovnom prijevozu Federacije Bosne i Hercegovine.

Član 50.


Ovaj Zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".

PREDSJEDAVAJUĆI
PREDSTAVNIČKOG DOMA
PARLAMENTA FEDERACIJE BiH


Safet Softić


PREDSJEDAVAJUĆI
DOMA NARODA
PARLAMENTA FEDERACIJE BiH


Stjepan Krešić


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Gruzija želi donijeti zakon o "stranim agentima". Dužnosnik EU: Neprihvatljivo
Rusija: Ne vidimo smisao mirovne konferencije u Švicarskoj
SAD: Rusija je u Ukrajini koristila klorpikrin, kemijsko oružje za gušenje
VIDEO Otac u SAD-u silio sina (6) da satima trči na traci, dječak preminuo
Novi kineski nosač aviona krenuo na prvu plovidbu
Danskom brodarskom divu jako pali prihodi
Palestinske sigurnosne snage ubile militanta
U Švicarskoj se održavaju mirovni pregovori o Ukrajini. Rusi ne dolaze
U Teksasu pucali po mladima ispred zgrade. Upucano šestero, među njima četvero djece
Dogovoren tekst rezolucije o Srebrenici, čeka se Opća skupština UN
Ovo su besplatni tečajevi o AI. Nude ih Harvard, Google, Microsoft...
VIDEO Nezapamćene poplave u Brazilu. "Ovo je katastrofa, bit će još gore"
Zašto su europski izbori važni i kako funkcioniraju?
FOTO Rekonstruirano lice neandertalke od prije 75.000 godina
Prije točno 29 godina pobunjeni Srbi raketirali su Zagreb
Lokalni izbori u Britaniji, konzervativci očekuju potop
Rusi silovito napreduju. Osvojili su najveći dio Ukrajine u gotovo dvije godine
Ukrajinka Lidija (98) bježala od Rusa, pješačila 10 kilometara u kućnim papučama
Policija u SAD-u zaprimila dojavu o osobi s oružjem. Upucala i ubila srednjoškolca
Američki sud: Tužbu mladih protiv vlade zbog klimatskih promjena treba odbaciti






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Gruzija želi donijeti zakon o "stranim agentima". Dužnosnik EU: Neprihvatljivo
Rusija: Ne vidimo smisao mirovne konferencije u Švicarskoj
SAD: Rusija je u Ukrajini koristila klorpikrin, kemijsko oružje za gušenje
VIDEO Otac u SAD-u silio sina (6) da satima trči na traci, dječak preminuo
Novi kineski nosač aviona krenuo na prvu plovidbu
Danskom brodarskom divu jako pali prihodi
Palestinske sigurnosne snage ubile militanta
U Švicarskoj se održavaju mirovni pregovori o Ukrajini. Rusi ne dolaze
U Teksasu pucali po mladima ispred zgrade. Upucano šestero, među njima četvero djece
Dogovoren tekst rezolucije o Srebrenici, čeka se Opća skupština UN
Ovo su besplatni tečajevi o AI. Nude ih Harvard, Google, Microsoft...
VIDEO Nezapamćene poplave u Brazilu. "Ovo je katastrofa, bit će još gore"
Zašto su europski izbori važni i kako funkcioniraju?
FOTO Rekonstruirano lice neandertalke od prije 75.000 godina
Prije točno 29 godina pobunjeni Srbi raketirali su Zagreb
Lokalni izbori u Britaniji, konzervativci očekuju potop
Rusi silovito napreduju. Osvojili su najveći dio Ukrajine u gotovo dvije godine
Ukrajinka Lidija (98) bježala od Rusa, pješačila 10 kilometara u kućnim papučama
Policija u SAD-u zaprimila dojavu o osobi s oružjem. Upucala i ubila srednjoškolca
Američki sud: Tužbu mladih protiv vlade zbog klimatskih promjena treba odbaciti


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

Ovo su besplatni tečajevi o AI. Nude ih Harvard, Google, Microsoft...

VIDEO Nezapamćene poplave u Brazilu. ˝Ovo je katastrofa, bit će još gore˝

Policija u SAD-u upucala i ubila učenika ispred škole nakon dojave da ima pištolj

Policija u SAD-u upala u zgradu sveučilišta. Trump: To je bilo baš lijepo gledati

Urušila se autocesta na jugu Kine, 36 ljudi poginulo

Kolumbijski predsjednik: Prekidamo diplomatske odnose sa Izraelom

VIDEO Kina počinje testiranja najnaprednijeg nosača aviona

VIDEO Ogromni neredi u Istanbulu. Prosvjednici mlate policiju, trgaju im štitove

Deseci hiljada ljudi na prosvjedima po Francuskoj tražili veće plaće i mir

Burna rasprava o BiH u UN-u. Rusi: Stanje bi moglo izmaknuti kontroli





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi