TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Četvrtak 2.5.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








02.05.2024 - 19h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
53
UMJERENO ZAGADJEN
Upozorenje: Neke zagađujuće materije mogu uzrokovati zdravstvene probleme osobama koje su veoma osjetljive na zagađenje zraka. Takve osobe trebaju izbjegavati boravak vani i smanjiti naprezanje tokom boravka vani.

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 119

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



Zakon Vlade Federacije BiH za 2010.

ZAKON
O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O CESTOVNOM PRIJEVOZU FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE


Članak 1.


U Zakonu o cestovnom prijevozu Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 28/06) članak 2. mijenja se i glasi:
"Odredbe ovoga zakona ne odnose se na prijevoz koji se vrši vozilima:
oružanih snaga Bosne i Hercegovine;
policijskih tijela Federacije BiH i kantona Federacije BiH;
Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA);
Granične policije Bosne i Hercegovine i
stranih organizacija sukladno međudržavnim sporazumima."



Članak 2.


U članku 3. stavak 1. iza točke 4. dodaje se nova točka 4a. koja glasi:
"4a. "daljinar" je akt koji sadrži podatke o minimalnim vremenima vožnje (sati:minute), udaljenostima (km) između pojedinih autobusnih kolodvora/stajališta na pojedinim relacijama;".
Iza točke 6. dodaje se nova točka 6a. koja glasi:
"6a. "iskaznica za vozača" javna je isprava kojom se potvrđuje identitet vozača koji može obavljati javni prijevoz;".
Točka 7. mijenja se i glasi:
"7. "javni prijevoz" je prijevoz koji je pod jednakim uvjetima dostupan svim prijevoznicima i korisnicima usluga prijevoza i obavlja se uz naknadu;".
U točki 11. iza riječi "licenca" dodaje se riječ: "prijevoznika".
Iza točke 14. dodaju se nove toč. 14a. i 14b. koje glase:
"14a. "licenca vozila" javna je isprava kojom se potvrđuje da prijevoznik obavlja prijevoz vozilom koje ispunjava osnovne uvjete za vršenje javnog prijevoza propisane ovim zakonom i propisima donesenim na temelju njega;".
"14b. "peronizacija" je usluga koju autobusni kolodvor pruža prijevoznicima, a koja se sastoji od prijema ili otpreme autobusa u polasku, dolasku ili tranzitu, kao i korištenje parking prostora autobusnog kolodvora;".
Iza točke 24. dodaju se nove toč. 24a. i 24b. koje glase:
"24a. "stanična usluga" jedna je ili više usluga koju autobusni kolodvor pruža putnicima ili prijevoznicima, a koju mogu sačinjavati: prodaja karata za prijevoz, smještaj prtljaga, boravak putnika u čekaonici, ulazak ili izlazak putnika iz autobusa, pružanje informacija putnicima, sanitarne ili druge usluge koje nudi autobusni kolodvor;".
24b. "službeno vozilo" je motorno vozilo vlasništvo tijela uprave, ustanove, javnog poduzeća ili pravne osobe čiji je većinski vlasnik Federacija Bosne i Hercegovine;".

Članak 3.


U članku 5. iza stavka 4. dodaje se novi stavak koji glasi:
"Odredbe ovoga članka ne odnose se na putničke automobile građana i vozila opremljena za kampiranje."


Članak 4.


U članku 7. iza stavka 3. dodaju se novi st. 4. i 5. koji glase:
"Iznimno od odredbe stavka 3. ovoga članka, službeno vozilo podliježe obvezi iz stavka 1. ovoga članka.
Za službena vozila jedan se obrazac putnog naloga može koristiti tijekom kalendarskog mjeseca, a za korištenje službenog vozila neradnim danima ili za vrijeme praznika potrebno je posjedovati poseban putni nalog koji odobrava i potpisuje rukovoditelj organa vlasnika vozila."
Dosadašnji stavak 4. postaje stavak 6.


Članak 5.


U članku 9. stavak 2. alineja 1. iza riječi "vozač motornog vozila" riječi "ili certifikat o stručnoj osposobljenosti za vozača motornog vozila transportnog operatera" brišu se.


Članak 6.


U članku 10. stavak 1. riječi: "Mjerodavno kantonalno ministarstvo za poslove cestovnog prometa" zamjenjuju se riječima: "Skupština kantona".
U stavku 2. na kraju alineje 5. stavlja se točka-zarez i dodaje nova alineja 6. koja glasi:
"- način organizacije i broj vozila javnog gradskog prijevoza koji će biti opremljeni uređajima za olakšan ulaz ili izlaz osobama s invaliditetom."


Članak 7.


U članku 11. stavak 3. iza riječi: "Javni prijevoz" stavlja se zarez i dodaju riječi: "osim javnog linijskog prijevoza putnika," a iza riječi: "i drugim propisima" točka se zamjenjuje zarezom i dodaju riječi: "pod uvjetom da mu je to osnovna djelatnost."


Članak 8.


Članak 13. mijenja se i glasi:
"Prijevoznik može vršiti javni prijevoz ako pored uvjeta utvrđenih posebnim propisima posjeduje licencu prijevoznika za:
linijski i izvanlinijski prijevoz putnika ili
izvanlinijski prijevoz putnika ili
prijevoz tereta ili
taksiprijevoz.
Prijevoznik može dobiti licencu prijevoznika ako ispunjava sljedeće uvjete:
posjeduje profesionalnu osposobljenost koja podrazumijeva da:
pravna osoba ima registriranu djelatnost javnog prijevoza, a fizička osoba odobrenje za obavljanje javnog prijevoza,
upošljava najmanje jednog vozača po vozilu,
vozač ispunjava uvjete iz članka 9. ovoga zakona,
posjeduje tehničku opremljenost koja podrazumijeva da:
u vlasništvu posjeduje najmanje jedno motorno vozilo, a za obavljanje javnog linijskog prijevoza putnika najmanje dva autobusa,
vozilo ispunjava uvjete iz članka 5. ovoga zakona,
za vozilo kojim obavlja taksiprijevoz posjeduje dopunsku taksi oznaku, izdanu od mjerodavnog tijela iz članka 10. ovoga zakona,
posjeduje financijsku sposobnost koja podrazumijeva da raspolaže imovinom u odgovarajućim iznosima u koje ne ulaze vrijednosti pokretne imovine - vozila,
prijevozniku nije izrečena pravomoćna odluka kojom je određena zaštitna mjera zabrane obavljanja djelatnosti dok ta mjera traje,
izmiruje obveze po osnovi javnih prihoda,
Bliže odredbe u svezi s uvjetima, načinom i postupkom izdavanja licence prijevoznika za vršenje pojedinih vrsta prijevoza, iskaznice za vozača, kategorije licence prijevoznika i licence vozila, oduzimanju licence ili iskaznice za vozača, vođenje evidencije o izdanim i oduzetim licencama i iskaznicama za vozače, propisuju se posebnim pravilnikom što ga donosi federalni ministar."


Članak 9.


Iza članka 13. dodaje se novi čl. 13a. i 13b. koji glase:


"Članak 13a.

Prijevozniku kojem je izdana licenca prijevoznika iz članka 13. ovoga zakona bit će izdana licenca vozila ukoliko vozilo ispunjava uvjete propisane ovim zakonom i drugim propisima donesenim na temelju ovoga zakona.
Vozaču koji ispunjava uvjete iz članka 9. ovoga zakona i koji je uposlen kod prijevoznika bit će izdana iskaznica za vozača.
Iznimno od odredbe stavka 1. ovoga članka, licenca vozila za vozilo kojim se obavlja taksiprijevoz neće se izdati ukoliko prijevoznik ne posjeduje dopunsku taksi oznaku za to vozilo izdanu od mjerodavnoga tijela iz članka 10. ovoga zakona.


Članak 13b.


Vozilom kojim se obavlja javni prijevoz može upravljati samo vozač koji posjeduje iskaznicu za vozača i koji je uposlen kod prijevoznika čijim vozilom upravlja.
Pri vršenju javnoga prijevoza u cestovnom prometu kod posade vozila mora se nalaziti licenca vozila za to vozilo, a vozač mora nositi istaknutu iskaznicu za vozača.
Prijevoznik koji je dobio licencu za obavljanje međunarodnog prijevoza nije obvezan posjedovati licencu iz članka 13. ovoga zakona.
Prijevoznik koji je dobio licencu za vozilo kojim obavlja međunarodni prijevoz nije obvezan posjedovati licencu vozila iz članka 13a. stavak 1. ovoga zakona.
Vozač koji posjeduje važeću iskaznicu za obavljanje međunarodnog prijevoza nije obvezan posjedovati iskaznicu za vozača iz članka 13a. stavak 2. ovoga zakona.".


Članak 10.


U članku 18. iza riječi "linijskog prijevoza tereta" stavlja se zarez i dodaju riječi: "niti vršiti javni prijevoz vozilom drugog prijevoznika".


Članak 11.


U članku 22. iza stavka 7. dodaje se novi stavak koji glasi:
"Iznimno, odredbe st. 2. do 7. ovoga članka ne odnose se na redove vožnje koji su registrirani sukladno odredbama ranije važećih propisa."


Članak 12.


U članku 29. stavak 3. iza riječi: "karata za prijevoz" se briše točka i dodaju riječi: "ili putem interneta".
Stavak 6. mijenja se i glasi:
"Iznimno, karte za prijevoz mogu se prodavati u autobusu na autobusnom kolodvoru ako prodajno mjesto nije u funkciji i u slučaju kada autobusni kolodvor ne izmiri obveze prema prijevozniku sukladno odredbi članka 65a. stavak 2. ovoga zakona."


Članak 13.

U članku 32. stavak 4. iza riječi: "red vožnje" stavlja se zarez i dodaje riječ: "kantonalnoj".
Iza stavka 5. dodaje se novi stavak koji glasi:
"Pravilnik kojim se bliže uređuje način, uvjeti, postupak i kriteriji utvrđivanja i trajanja obustave redova vožnje ili pojedinih polazaka, usljed više sile ili izvanrednih slučajeva donosi federalni ministar."


Članak 14.


U članku 33. stavak 2. iza alineje 4. dodaje se nova alineja koja glasi:
"- posjeduje red vožnje koji je registriran i upisan u registar redova vožnje protivno odredbi članka 24. stavak 1. ovoga zakona."
Iza stavka 6. dodaje se novi stavak koji glasi:
"Rješenje o brisanju registriranog reda vožnje donosi mjerodavno tijelo koje je registriralo red vožnje u slučaju navedenom u stavku 2. alineja 5. ovoga članka, na temelju nalaza inspektora ili pisanog akta tijela koje vrši upravni nadzor nad provedbom ovoga zakona."


Članak 15.


U članku 35. iza stavka 3. dodaje se novi stavak koji glasi:
"Naručitelj prijevoza iz članka 34. ovoga zakona može biti organizacija samo u slučaju iz stavka 1. alineja 1. ovoga članka i to za jednu vožnju ako se radi o prijevozu u svezi s registriranom djelatnosti te organizacije, ili građanin radi obavljanja prijevoza za posebne potrebe (vjenčanja, proslave, sahrane i sl.)."

Članak 16.


U članku 36. iza stavka 2. dodaju s? novi st. 3. i 4. koji glase:
"Organizacija iz stavka 2. ovoga članka, koja je obvezna primjenjivati Zakon o javnim nabavama Bosne i Hercegovine, u ime korisnika prijevoza potpisuje ugovor o prijevozu, koji može biti:
za ugovoreni prijevoz đaka u školu: kantonalno ministarstvo mjerodavno za obrazovanje, osnivač škole ili načelnik općine;
za ugovoreni prijevoz uposlenika: pravna osoba ili mjerodavno tijelo kod kojeg su uposleni.
Ugovorom iz stavka 3. ovoga članka definiraju se uvjeti obavljanja prijevoza, cijena i način plaćanja usluge prijevoza, koju u cijelosti ili djelomice plaća korisnik prijevoza i on se predaje u mjerodavnoj Poreznoj upravi, koja potvrđuje prijem na primjerku koji ostaje kod prijevoznika."
Dosadašnji stavak 3. postaje stavak 5.


Članak 17.

U članku 37. iza stavka 3. dodaju se novi st. 4. i 5. koji glase:
"Iskaznice iz stavka 3. ovoga članka izdaju se na temelju zaključenog ugovora iz članka 36. stavak 2. ovoga zakona sa spiskom putnika, što ga ovjeravaju prijevoznik i naručitelj prijevoza.
Prijevoznik je dužan izdate putne listove sa spiskovima putnika iz st. 1. i 4. ovoga članka čuvati tri godine od dana izdavanja, te voditi evidenciju o njima."
Dosadašnji stavak 4. postaje stavak 6.


Članak 18.


U članku 40. stavak 1. iza riječi "limuzina" briše se točka i dodaju riječi: "ili karavan.".


Članak 19.


U članku 52. stavak 3. mijenja se i glasi:
"Prijevoz za vlastite potrebe može se vršiti vlastitim ili vozilom nabavljenim po osnovi ugovora o leasingu kod leasing kuće registrirane za obavljanje poslova leasinga ukoliko pravna ili fizička osoba koja obavlja prijevoz za vlastite potrebe posjeduje potvrdu o registraciji tog vozila koja glasi na ime korisnika leasinga i iznajmljenim putničkim vozilom (rentakar)."


Članak 20.


U članku 53. stavak 1. iza alineje 3. dodaje se nova alineja 4. koja glasi:
"- posjeduje vozilo u vlasništvu ili nabavljeno po osnovi ugovora o leasingu, koje ispunjava uvjete iz članka 5. ovoga zakona."
Stavak 2. mijenja se i glasi:
"Vozilom iz stavka 1. ovoga članka može upravljati fizička osoba iz stavka 1. ovoga članka ili vozač koji je kod njega u radnom odnosu."
Iza stavka 2. dodaje se novi stavak 3. koji glasi:
"Fizička osoba može obavljati prijevoz za vlastite potrebe motornim vozilom do 1+8 sjedišta u putničkom prijevozu ili teretnim vozilom najveće dopuštene mase do 7,5 tona."


Članak 21.


U članku 54. stavak 1. na kraju teksta točka se zamjenjuje zarezom i dodaju riječi: "ili prema odredbama drugog zakona kojim se uređuje način izdavanja odobrenja za vršenje gospodarske ili poljoprivredne djelatnosti."
Iza stavka 2. dodaje se novi stavak 3. koji glasi:
"Rješenje za vršenje prijevoza tereta za vlastite potrebe u poljoprivredi izdaje se na temelju potvrde o posjedovanju poljoprivrednog zemljišta na teritoriju Bosne i Hercegovine."
Dosadašnji st. 3. i 4. postaju st. 4. i 5.


Članak 22.


U članku 55. iza stavka 2. dodaje se novi stavak 3. koji glasi:
"Iznimno od odredbi stavka 2. ovoga članka, u slučaju kada se vrši prijevoz jedne vrste vlastite robe koja služi za obavljanje registrirane ili odobrene djelatnosti, u vozilu se umjesto tovarnog lista može nalaziti ovjerena otpremnica ili pisani radni nalog."


Članak 23.


U članku 56. iza stavka 1. dodaje se novi stavak 2. koji glasi:
"Vozilom kojim gospodarsko društvo, odnosno druga pravna osoba vrši prijevoz za vlastite potrebe i za koje posjeduje važeći ugovor o kupovini po osnovi leasinga, mora upravljati vozač koji ispunjava uvjete iz članka 9. ovoga zakona i koji je u radnom odnosu kod tog gospodarskog društva, odnosno pravne osobe."


Članak 24.


U članku 59. stavak 1. riječi: "1+7." zamjenjuju se riječima: "1+8", na kraju teksta briše se točka i dodaju riječi: "od kojih je u prvom redu uz prednje vjetrobransko staklo najviše 1+1 sjedišta."


Članak 25.


U članku 65., iza stavka 6. dodaje se novi stavak 7. koji glasi:
"Ugovorom iz stavka 5. ovoga članka može se odrediti i broj karata za prijevoz koje će prijevoznik povjeriti autobusnom kolodvoru, s tim da na polaznom autobusnom kolodvoru taj broj ne može biti manji od 30% kapaciteta autobusa na tom polasku."


Članak 26.


Iza članka 65. dodaje se novi članak 65a. koji glasi:


"Članak 65a.

Autobusni kolodvor obvezan je, po izvršenom mjesečnom obračunu usluga kolodvora, do 20. u mjesecu za prethodni mjesec, prijevozniku uplatiti ostvareni prihod od prodaje karata za prijevoz umanjen za troškove usluga kolodvora.
U slučaju da autobusni kolodvor ne izvrši uplatu sukladno odredbama stavka 1. ovoga članka, na temelju zahtjeva prijevoznika i akta mjerodavnoga inspektora, prijevoznik nije obvezan povjeriti prodaju karata za prijevoz tom autobusnom kolodvoru dok on tom prijevozniku ne izmiri obveze iz proteklog razdoblja.
U slučaju iz stavka 2. ovoga članka Ministarstvo će rješenjem smanjiti kategoriju autobusnom kolodvoru za jednu naniže ili će ga ukinuti ako se radi o autobusnom kolodvoru najniže kategorije.
Autobusni kolodvor ne može prijevozniku uskratiti uslugu prijema i otpreme putnika i autobusa, niti može vršiti povećanu naplatu usluge peronizacije u slučaju iz stavka 2. ovoga članka.
Prijevoznik je dužan izmiriti usluge peronizacije i provizije po osnovi prodatih karata za prijevoz do 20. u mjesecu za prethodni mjesec."


Članak 27.


Iza članka 78. dodaje se novi članak 78a. koji glasi:


"Članak 78a.


Protiv rješenja Ministarstva donesenog u prvom stupnju nije dopuštena žalba, ali se može pokrenuti upravni spor."


Članak 28.


Članak 79. mijenja se i glasi:
"Upravni nadzor nad provođenjem odredbi ovoga zakona obavlja Ministarstvo.
Poslove inspekcijskog nadzora provođenja odredbi ovoga zakona obavljaju federalni i kantonalni inspektori cestovnog prometa.
Poslove nadzora nad provođenjem odredbi ovoga zakona koje se odnose na taksiprijevoz (članak 10. stav 2. alineja 2., čl. 13., 38., 39., 40., 41. i 42. ovoga zakona) obavljaju i policijski službenici koji vrše nadzor nad sigurnosti cestovnog prometa.
Prilikom obavljanja nadzora iz stavka 3. ovoga članka ovlaštena je osoba dužna postupati sukladno odredbama Zakona o prekršajima Federacije Bosne i Hercegovine i odredbama čl. 93. do 101. ovoga zakona.
U slučaju za koji je ovim zakonom predviđeno donošenje upravne mjere otklanjanja utvrđenih nedostataka, privremene zabrane obavljanja djelatnosti, isključenja vozila iz prometa ili oduzimanja vozila, ovlašćeni službenik iz stavka 3. ovoga članka sastavlja službenu zabilješku, koju na daljnji postupak dostavlja inspektoru cestovnog prometa kantona u kojem prekršitelj ima sjedište ili prebivalište."

Članak 29.


Iza članka 79. dodaje se novi članak 79a. koji glasi:


"Članak 79a.


Na temelju činjenica utvrđenih obavljenim nadzorom iz članka 79. st. 1. i 2. ovoga zakona, Ministarstvo donosi rješenje o:
oduzimanju ili ukidanju kategorije autobusnog kolodvora;
oduzimanju ovlasti za rad stanice tehničkog pregleda u razdoblju u kojem je oprema stanice tehničkog pregleda nekompletna, neispravna ili nije baždarena, ili ne ispunjava druge uvjete na temelju kojih je dobila ovlast za rad;
privremenom oduzimanju licence i pečata kontrolora tehničke ispravnosti vozila ili licence i pečata voditelja stanice tehničkog pregleda;
zabrani obavljanja tehničkih pregleda zbog izdavanja potvrde o ispravnosti vozila suprotno rezultatima mjerenja dobivenim na mjernoj opremi, ili stanica tehničkog pregleda izda dokumentaciju s pozitivnim rezultatom pregleda, a osobnim zapažanjem voditelja stanice ili kontrolora tehničke ispravnosti moglo se uočiti da stanje pojedinih sklopova, agregata ili komponenti vozila bitnih za sigurnost prometa ne odgovara propisanim normama ili tehničko-eksploatacijskim uvjetima; i
druga rješenja proistekla iz odredbi ovoga zakona.
Upravna mjera iz stavka 1. alineja 1. i 2. ovoga članka izriče se do otklanjanja nedostataka, a mjera iz alineje 4. izriče se u prvom slučaju na tri mjeseca, u ponovljenom slučaju na jednu godinu, a u narednom ponovljenom slučaju trajno.
Upravna mjera iz stavka 1. alineja 3. izriče se u prvom slučaju u trajanju do 10 dana, a u ponovljenom slučaju do 30 dana."


Članak 30.


U članku 80. stavak 1. mijenja se i glasi:
"Inspektor može biti osoba koja je diplomirani inžinjer prometa cestovnog smjera i ima položen stručni ispit predviđen za rad u tijelima državne službe i najmanje tri godine radnog staža na poslovima svoje struke nakon završene visoke stručne spreme."
Stavak 2. briše se.


Članak 31.


U članku 82. iza stavka 1. dodaje se novi stavak 2. koji glasi:
"Postupak nadzora nad provođenjem odredbi ovoga zakona pokreće se po službenoj dužnosti ili na pisani zahtjev fizičke ili pravne osobe."
Stavak 6. mijenja se i glasi:
"Tijelo uprave u čijoj je mjerodavnosti obavljanje inspekcijskog nadzora posebnim aktom odredit će način obilježavanja službenog vozila, te potrebnu tehničku opremu za obavljanje inspekcijskog nadzora."
Dosadašnji st. 2., 3., 4., 5., i 6. postaju st. 3., 4., 5., 6. i 7.


Članak 32.


U članku 83. stavak 2. briše se.


Članak 33.


U članku 85. stavak 1. točka 2) iza alineje 3. dodaje se nova alineja 4. koja glasi:
"- propisnog obavljanja tehničkog pregleda,".
Iza alineje 5. dodaje se nova alineja 6. koja glasi:
"- propisnog obavljanja poslova vozača ili člana posade vozila,".
Dosadašnje alineje 4., 5. i 6. postaju alineje 5., 7. i 8.
U točki 3) alineja 1. mijenja se i glasi:
"- vršenje javnog prijevoza ili prijevoza za vlastite potrebe suprotno odredbama ovoga zakona,".
Alineja 3. mijenja se i glasi:
"- vršenje tehničkog pregleda ako ga vrše neovlaštene osobe ili neovlaštena gospodarska društva;".
Alineja 4. briše se.
Alineja 7. mijenja se i glasi:
"- ako autobusni ili teretni kolodvor ne ispunjava propisane uvjete."
Dosadašnje alineje 5., 6. i 7. postaju alineje 4., 5. i 6.
Iza točke 3) dodaje se nova točka 4) koja glasi:
"4) isključiti vozilo iz prometa ako utvrdi da:
- za vozilo kojim se obavlja javni prijevoz nema licencu vozila za tu vrstu prijevoza,
- prijevoznik obavlja linijski prijevoz putnika bez registriranog reda vožnje,
- se vozilom obavlja izvanlinijski prijevoz bez dokumentacije iz članka 34., 35., ili 36. ovoga zakona,
- ne posjeduje dopunsku taksi oznaku iz članka 42. stavak 2. alineja 4. ovoga zakona,
- se prijevoz za vlastite potrebe ne obavlja sukladno registriranoj djelatnosti."
Stavak 2. briše se.


Članak 34.


U članku 86. stavak 1. alineja 1. mijenja se i glasi:
"- se vozilom čine radnje za koje se može izreći mjera privremene zabrane iz članka 85. stavak 1. točka 3. alineje 1., 2. ili 5. ovoga zakona,".
Iza alineje 2. dodaju se nove alineje 3. i 4. koje glase:
"- je vozač pod utjecajem alkohola ili drugih opojnih sredstava, a u vozilu nema drugog vozača tog prijevoznika koji je sposoban upravljati vozilom,
- se vrši prijevoz i vozilo koristi u okolnostima obavljanja djelatnosti prijevoza suprotno odredbama ovoga zakona, pri čemu se ugrožava javni interes, interes trećih osoba ili sigurnost putnika u prometu."
Stavak 5. mijenja se i glasi:
"Mjera isključenja vozila iz stavka 1. ovoga članka u prvom slučaju izriče se do otklanjanja nedostataka koji su rješenjem utvrđeni i do izvršenja prekršajnog naloga što ga je inspektor izdao za učinjeni prekršaj."
Iza stavka 5. dodaje se novi stavak 6. koji glasi:
"U ponovljenom slučaju vozilo se, kao predmet kojim je počinjen prekršaj, oduzima i smješta na prostor određen od mjerodavne uprave za inspekcijske poslove ili mjerodavnog ministarstva unutarnjih poslova do okončanja sudskog postupka, o čemu se izdaje potvrda o oduzimanju vozila i podnosi zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka."
U stavku 6. iza riječi "isključenja" dodaju se riječi: "ili oduzimanja".
Dosadašnji st. 6. i 7. postaju st. 7. i 8.


Članak 35.


U članku 90. stavak 2. mijenja se i glasi:
"Iznimno od odredbi stavka 1. ovoga članka, upućivanje vozila na izvanredni tehnički pregled iz članka 88. stavak 1. ovoga zakona obavlja inspektor izdavanjem naloga, čiji oblik i sadržaj posebnim aktom propisuje ravnatelj Federalne uprave za inspekcijske poslove."


Članak 36.


U članku 93. stavak 1. broj "1.500,00" zamjenjuje se brojem "3.000,00".
U stavku 1. iza točke 5. dodaje se nova točka 5a. koja glasi:
"5a. ne pridržava se cjenovnika usluga taksiprijevoza (članak 38. stavak 2. ovoga zakona);".
Točka 7. briše se.
Dosadašnje toč. 8., 9., 10., 11., 12. i 13. postaju toč. 7., 8., 9., 10., 11. i 12.
Iza sadašnje točke 8. dodaju se nove toč. 8a., 8b. i 8c. koje glase:
"8a. autobusni kolodvor ne izvrši uplatu prijevozniku sukladno članku 65a. stavak 1. ovoga zakona;
8b. autobusni kolodvor uskrati usluge prijevozniku (članak 65a. stavak 4. ovoga zakona);
8c. prijevoznik ne izmiri obveze peronizacije autobusnom kolodvoru (članak 65a. stavak 5. ovoga zakona);".
U stavku 2. broj "1.000,00" zamjenjuju se brojem "500,00".
Iza stavka 3. dodaju se novi st. 4. i 5. koji glase:
"Za ponovljeni prekršaj iz stavka 1. točke 3.,4.,5.,6., i 7. ovoga članka može se izreći i zaštitna mjera oduzimanja vozila kojim je prekršaj napravljen.
Za prekršaj iz točke 8a., pored novčane kazne izriče se i zaštitna mjera smanjenja kategorije za jednu niže do izmirenja zaostalih obveza od autobusnog kolodvora."


Članak 37.


U članku 94. stavak 1. broj "1.000,00" zamjenjuje se brojem "2.000,00".
Iza točke 4. dodaje se nova točka 4a. koja glasi:
"4a. vrši prodaju karata za prijevoz suprotno odredbama članka 29. stavak 6. ovoga zakona;".
Iza točke 6. dodaju se nove t. 6a. i 6b. koje glase:
"6a. izda iskaznicu suprotno odredbama članka 37. stavak 4. ovoga zakona;
6b. ne vodi evidenciju o izdanim putnim listovima ili ne čuva spiskove putnika sukladno odredbama članka 37. stavak 5. ovoga zakona;".
Iza točke 7. dodaje se nova točka 7a. koja glasi:
"7a. povjeri obavljanje prijevoza za vlastite potrebe vozaču koji ne ispunjava uvjete iz članka 9. ovoga zakona ili koji nije u radnom odnosu kod tog gospodarskog društva (članak 56. stavak 2. ovoga zakona);".
U stavku 2. broj "500,00" zamjenjuje se brojem "200,00".
Iza stavka 3. dodaje se novi stavak 4. koji glasi:
"Za ponovljeni prekršaj iz stavka 1. toč. 3., 4. i 5. ovoga članka može se izreći i zaštitna mjera oduzimanja vozila kojim je prekršaj napravljen."


Članak 38.


U članku 95. stavak 1. broj "500,00" zamjenjuje se brojem "1.000,00".
U točki 1. iza riječi "ovoga zakona" dodaju se riječi: "ili prevozi robu za koju su propisani posebni uvjeti prijevoza vozilom koje ne ispunjava te uvjete".
U točki 4. riječi: "odredbi ovoga zakona," brišu se.
Iza točke 4. dodaju se nove toč. 4a. i 4b. koje glase:
"4a. javni prijevoz vrši vozilom za koje ne posjeduje licencu vozila (članak 13. stavak 3. ovoga zakona);
4b. javni prijevoz vrši vozilom drugog prijevoznika (članak 18. ovoga zakona);".
U točki 6. riječi: "je izvan utvrđenog cjenovnika" zamjenjuju se riječima: "protivno utvrđenom cjenovniku".
Iza točke 8. dodaje se nova točka 8a. koja glasi:
"8a. obavlja izvanlinijski prijevoz suprotno odredbi članka 35. stavak 4. ovoga zakona;".
U točki 14. riječi: "st. 2., 3. i 5." brišu se.
Iza točke 15. dodaje se nova točka 15a. koja glasi:
"15a. vrši prijevoz tereta bez ovjerene otpremnice ili radnog naloga (članak 55. stavak 3. ovoga zakona);
Iza točke 18. dodaje se nova točka 18a. koja glasi:
"18a. se utvrdi da je autobusni kolodvor prestao ispunjavati neki od uvjeta na temelju kojih je dobio rješenje o kategoriji (članak 64. stavak 2. ovoga zakona);".
U točki 20. iza riječi "kategoriji" dodaju se riječi "ili prestane ispunjavati uvjete za utvrđenu kategoriju, a usluge naplaćuje sukladno toj kategoriji".
Iza točke 24. dodaje se nova točka 25. koja glasi:
"25. se utvrdi da vozilo koje je upućeno na izvanredni tehnički pregled neispravno (članak 88. ovoga zakona);"
U stavku 2. broj "500,00" zamjenjuju se brojem "200,00".
Iza stavka 2. dodaje se novi stavak 3. koji glasi:
"Iznimno, za prekršaje koji su učinjeni po toč. 4.,5., 6. ili 7. iz stavka 1. ovoga članka umjesto odgovorne osobe bit će kažnjen vozač ukoliko je prijevoznik donio Pravilnik iz članka 15. Zakona kojim je propisana odgovornost vozača za navedene prekršaje, odnosno dokaže da je prekršaj počinjen samovoljnim ponašanjem vozača."


Članak 39.


U članku 96. stavak 1. broj "200,00" zamjenjuju se brojem "300,00".
Iza točke 1. dodaje se nova točka 1a. koja glasi:
"1a. ne vodi evidenciju o izdanim putnim nalozima (članak 7. ovoga zakona);".
Iza stavka 2. dodaje se novi stavak 3. koji glasi:
"Iznimno, za prekršaje koji su učinjeni po toč. 1., 5., 6., 11., 12. i 15. iz stavka 1. ovoga članka umjesto odgovorne osobe bit će kažnjen vozač ukoliko je prijevoznik donio Pravilnik iz članka 15. Zakona kojim je propisana odgovornost vozača za navedene prekršaje, odnosno dokaže da je prekršaj počinjen samovoljnim ponašanjem vozača."


Članak 40.


U članku 97. stavak 1. broj "100,00" zamjenjuje se brojem "200,00".
Iza točke 4. dodaje se nova točka 4a. koja glasi:
"4a. javni prijevoz vrši vozilom za koje ne posjeduje licencu vozila (članak 13. stavak 3. ovoga zakona);".
U točki 11. riječi: "stavak 3." zamjenjuju se riječima: "stavak 4.".
U točki 15. broj: "53" zamjenjuje se brojem "56.", a riječi "stavak 2." brišu se.
U stavku 2. broj "150,00" zamjenjuju se brojem "50,00".
Iza stavka 2. dodaju se novi st. 3. i 4. koji glase:
"Iznimno, za prekršaje koji su učinjeni po toč. 2., 5., 6., 7., 10., 11. i 13. iz stavka 1. umjesto odgovorne osobe bit će kažnjen vozač ukoliko je prijevoznik donio Pravilnik iz članka 15. Zakona kojim je propisana odgovornost vozača za navedene prekršaje, odnosno dokaže da je prekršaj počinjen samovoljnim ponašanjem vozača.
Novčanom kaznom u iznosu od 200,00 KM bit će kažnjen vozač službenog putničkog automobila s brojem sjedišta (1+4) ako u vozilu ne posjeduje putni nalog popunjen i ovjeren na propisan način (članak 7. st. 4. i 5. ovoga zakona)".


Članak 41.


U članku 98. stavak 1. broj "200,00 zamjenjuje se brojem "500,00", a broj "2.000,00" zamjenjuje se brojem "1.500,00".
Iza točke 1. dodaje se nova točka 1a. koja glasi:
"1a. javni prijevoz vrši ne pridržavajući se uvjeta iz dozvole ili druge važeće dokumentacije (članak 12. ovoga zakona);".
Iza točke 5. dodaju se nove toč. 5a., 5b. i 5c. koje glase:
"5a. izda iskaznicu suprotno odredbama članka 37. stavak 4. ovoga zakona;
5b. ne vodi evidenciju o izdanim putnim listovima ili ne čuva spiskove putnika sukladno odredbama članka 37. stavak 5. ovoga zakona;
5c. ne pridržava se cjenovnika usluga taksiprijevoza (članak 38. ovoga zakona);".
Točka 11. briše se.
Iza stavka 2. dodaju se novi st. 3. i 4. koji glase:
"Za prekršaj iz stavka 1. ovoga članka bit će kažnjen novčanom kaznom od 500,00 do 1.500,00 KM i vlasnik vozila.
Za ponovljeni prekršaj iz stavka 1. toč. 1., 3., 6., 7. i 8. ovoga članka može se izreći i zaštitna mjera oduzimanja vozila kojim je učinjen prekršaj."


Članak 42.


U članku 99. stavak 1. broj "100,00" zamjenjuju se brojem "200,00".
U točki 1. iza riječi "ovoga zakona" dodaju se riječi: "ili prevozi robu za koju su propisani posebni uvjeti prijevoza vozilom koje ne ispunjava te uvjete".
Iza točke 2. dodaje se nova točka 2a. koja glasi:
"2a. ne vodi evidenciju o izdanim putnim nalozima (članak 7. ovoga zakona);".
Iza točke 6. dodaje se nova točka 6a. koja glasi:
"6a. javni prijevoz vrši vozilom za koje ne posjeduje licencu vozila (članak 13. stavak 3. ovoga zakona);".
U točki 10. riječi: "stavak 3." zamjenjuju se riječima: "stavak 4.".
U točki 16. riječi: "st. 2., 3. i 5" brišu se.
U točki 17. iza riječi: "stavak 2." dodaje se broj: "3.".
Iza točke 18. dodaju se nove toč. 19. i 20. koje glase:
"19. se utvrdi da vozilo koje je upućeno na izvanredni tehnički pregled neispravno (članak 88. ovoga zakona);
20. u ostavljenom roku inspektoru ne dostavi točne podatke i dokumentaciju potrebnu za rad (članak 91. stavak 2. ovoga zakona);".


Članak 43.


U članku 100. stavak 1. riječi "na licu mjesta" brišu se.
U točki 5. riječi: "članak 13. stavak 4." zamjenjuju se riječima: "članak 13a.".
U točki 6. riječi: "članak 13. stavak 4." zamjenjuju se riječima: "članak 13b.".
U točki 27. riječi: "st. 2., 3., 4. i 5" brišu se.


Članak 44.


U članku 101. stavak 1. riječi "na licu mjesta" brišu se.


Članak 45.


U članku 102. iza stavka 1. dodaje se novi stavak 2. koji glasi:
"Radi provođenja i primjene odredbi i instituta propisanih ovim zakonom, federalni ministar ima ovlast da donosi instrukcije, naputke i naredbe kao opće akte."


PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE


Članak 46.


Federalni ministar će donijeti propis iz članka 32. stavak 6. ovoga zakona u roku 30 dana od dana stupanja na snagu ovoga zakona.
Federalni ministar će u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ovoga zakona uskladiti podzakonske propise s odredbama ovoga zakona.
Vlada Federacije BiH će u roku od devet mjeseci od dana stupanja na snagu ovoga zakona svojim propisom urediti obveze prijevoznika koji obavljaju javni prijevoz putnika u pogledu izjednačavanja mogućnosti i pristupačnosti osobama s invaliditetom.


Članak 47.


Mjerodavno tijelo kantona, odnosno grada ili općine uskladit će svoje propise iz oblasti cestovnog prometa s odredbama ovoga zakona u roku od 90 dana od dana njegova stupanja na snagu.
Do donošenja propisa iz stavka 1. ovoga članka bit će primjenjivani važeći propisi kantona, odnosno grada ili općine ukoliko nisu u suprotnosti s ovim zakonom.
Licence prijevoznika, licence za vozilo i iskaznice za vozače koje su izdate po odredbama Zakona o cestovnom prijevozu Federacije Bosne i Hercegovine, kantonalna ministarstva će uskladiti i izdati sukladno odredbama ovoga zakona u roku šest mjeseci od dana njegova stupanja na snagu.
Licenca prijevoznika za taksiprijevoz ili licenca vozila za vozilo koje ne posjeduje važeću dopunsku taksi oznaku bit će oduzeta rješenjem mjerodavnog ministarstva.


Članak 48.


Odredbe članka 9. ovoga zakona u pogledu stručne spreme za vozača ne odnose se na vozača koji je na dan 19.06.1998. godine bio uposlen na radnom mjestu vozača kod prijevoznika koji obavlja javni prijevoz, te na KV ili VKV vozača koji je to zvanje stekao po ranijim propisima.

Članak 49.


Ovlašćuje se Zakonodavno-pravno povjerenstvo Zastupničkoga doma Parlamenta Federacije BiH i Zakonodavno-pravno povjerenstvo Doma naroda Parlamenta Federacije BiH da utvrde pročišćeni tekst Zakona o cestovnom prijevozu Federacije Bosne i Hercegovine.


Članak 50.


Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".


PREDSJEDATELJ
ZASTUPNIČKOGA DOMA
PARLAMENTA FEDERACIJE BIH


Safet Softić


PREDSJEDATELJ
DOMA NARODA
PARLAMENTA FEDERACIJE BIH


Stjepan Krešić



Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Veći dio Kenije bez struje nakon što je zemlju pogodila olujna kiša
Trump: Pogledajte London i Pariz. Neprepoznatljivi su
Izraelski predsjednik poslao poruku prestrašenim židovskim studentima u Americi
U Gruziji se događa ono što se događalo u Ukrajini uoči rata
VIDEO Policija po mraku srušila propalestinski kamp na uglednom UCLA-u u Kaliforniji
Prva brza željeznica u SAD-u imat će Siemensove vlakove koji će voziti 350 km/h
Najbolje poljoprivredno zemljište u SAD-u nestaje pod solarnim pločama
Gruzija želi donijeti zakon o "stranim agentima". Dužnosnik EU: Neprihvatljivo
Rusija: Ne vidimo smisao mirovne konferencije u Švicarskoj
SAD: Rusija je u Ukrajini koristila klorpikrin, kemijsko oružje za gušenje
VIDEO Otac u SAD-u silio sina (6) da satima trči na traci, dječak preminuo
Novi kineski nosač aviona krenuo na prvu plovidbu
Danskom brodarskom divu jako pali prihodi
Palestinske sigurnosne snage ubile militanta
U Švicarskoj se održavaju mirovni pregovori o Ukrajini. Rusi ne dolaze
U Teksasu pucali po mladima ispred zgrade. Upucano šestero, među njima četvero djece
Dogovoren tekst rezolucije o Srebrenici, čeka se Opća skupština UN
Ovo su besplatni tečajevi o AI. Nude ih Harvard, Google, Microsoft...
VIDEO Nezapamćene poplave u Brazilu. "Ovo je katastrofa, bit će još gore"
Zašto su europski izbori važni i kako funkcioniraju?






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Veći dio Kenije bez struje nakon što je zemlju pogodila olujna kiša
Trump: Pogledajte London i Pariz. Neprepoznatljivi su
Izraelski predsjednik poslao poruku prestrašenim židovskim studentima u Americi
U Gruziji se događa ono što se događalo u Ukrajini uoči rata
VIDEO Policija po mraku srušila propalestinski kamp na uglednom UCLA-u u Kaliforniji
Prva brza željeznica u SAD-u imat će Siemensove vlakove koji će voziti 350 km/h
Najbolje poljoprivredno zemljište u SAD-u nestaje pod solarnim pločama
Gruzija želi donijeti zakon o "stranim agentima". Dužnosnik EU: Neprihvatljivo
Rusija: Ne vidimo smisao mirovne konferencije u Švicarskoj
SAD: Rusija je u Ukrajini koristila klorpikrin, kemijsko oružje za gušenje
VIDEO Otac u SAD-u silio sina (6) da satima trči na traci, dječak preminuo
Novi kineski nosač aviona krenuo na prvu plovidbu
Danskom brodarskom divu jako pali prihodi
Palestinske sigurnosne snage ubile militanta
U Švicarskoj se održavaju mirovni pregovori o Ukrajini. Rusi ne dolaze
U Teksasu pucali po mladima ispred zgrade. Upucano šestero, među njima četvero djece
Dogovoren tekst rezolucije o Srebrenici, čeka se Opća skupština UN
Ovo su besplatni tečajevi o AI. Nude ih Harvard, Google, Microsoft...
VIDEO Nezapamćene poplave u Brazilu. "Ovo je katastrofa, bit će još gore"
Zašto su europski izbori važni i kako funkcioniraju?


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

SAD dobiva prvu brzu željeznicu kojom će Siemensovi vlakovi voziti 350 km/h

VIDEO Otac u SAD-u silio sina (6) da satima trči na traci, dječak preminuo

Ovo su besplatni tečajevi o AI. Nude ih Harvard, Google, Microsoft...

VIDEO Nezapamćene poplave u Brazilu. ˝Ovo je katastrofa, bit će još gore˝

Policija u SAD-u upucala i ubila učenika ispred škole nakon dojave da ima pištolj

Policija u SAD-u upala u zgradu sveučilišta. Trump: To je bilo baš lijepo gledati

Urušila se autocesta na jugu Kine, 36 ljudi poginulo

Kolumbijski predsjednik: Prekidamo diplomatske odnose sa Izraelom

VIDEO Kina počinje testiranja najnaprednijeg nosača aviona

VIDEO Ogromni neredi u Istanbulu. Prosvjednici mlate policiju, trgaju im štitove





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi