TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Četvrtak 2.5.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








02.05.2024 - 22h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
46
DOBAR
Kvalitet zraka je zadovoljavajući

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 111

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



Zakon Vlade Federacije BiH za 2010.

Z A K O N
O PLAĆAMA I NAKNADAMA
U ORGANIMA VLASTI  FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE

 

I – TEMELJNE ODREDBE

 

Članak 1.

 

Predmet zakona

 

Ovim zakonom uređuju se plaće i naknade izabranih dužnosnika, nositelja izvršnih funkcija i savjetnika u organima zakonodavne i organima izvršne vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Federacija), državnih službenika i namještenika u organima državne službe Federacije (u daljnjem tekstu: organ državne službe), pravobranitelja, službenika sudske policije i zatvorskih policajaca-stražara u kaznenopopravnim zavodima Federacije, te primjena ovog zakona u kantonima, gradovima i općinama u Federaciji.

 

Članak 2.

 

Definicije pojmova korištenih u zakonu

 

Pojmovi korišteni u ovom zakonu imaju sljedeće značenje:
1) „izabrani dužnosnici“, u smislu ovog zakona, su članovi Doma naroda i Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Parlament Federacije);
2) „nositelji izvršnih funkcija“, u smislu ovog zakona, su:
Predsjednik i potpredsjednici Federacije;
članovi Vlade Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Vlada Federacije);
3) „savjetnicima“, u smislu ovog zakona, smatraju se savjetnici predsjedatelja domova Parlamenta Federacije i nositelja izvršnih funkcija, te savjetnici rukovoditelja samostalnih uprava i samostalnih upravnih organizacija Federacije;
4) „organ državne službe“, u smislu ovog zakona, predstavljaju federalna ministarstva, federalne uprave i federalne upravne organizacije;
5) „radno mjesto“ je pozicija utvrđena aktom o unutarnjoj organizaciji organa državne službe na koju se postavlja državni službenik i namještenik za vršenje poslova utvrđenih za to radno mjesto;
6) „platni razred“ predstavlja razvrstavanje radnih mjesta utvrđenih u aktu o unutarnjoj organizaciji organa državne službe u određene pozicije radi određivanja iznosa osnovne plaće državnog službenika i namještenika;
7) „koeficijent“ predstavlja brojčanu vrijednost koja se iskazuje arapskim brojevima za svaku poziciju radnog mjesta koje su razvrstane u platne razrede organa državne službe i služi za utvrđivanje visine osnovne plaće;

8) „osnovica za obračun plaće“ predstavlja novčani iznos u konvertibilnim markama (u daljnjem tekstu: KM) koji se koristi za određivanje osnovne plaće;
9) „službenicima sudske policije“ u smislu ovog zakona smatraju se službenici sudske policije Federacije;
10) “zatvorskim policajcima - stražarima“ u smislu ovog zakona smatraju se uposlenici zatvorske straže u kaznenopopravnim zavodima Federacije.

 

Članak 3.

 

Načela za utvrđivanje visine plaće

 

Pri određivanju iznosa plaća i naknada za uposlene u organima vlasti Federacije poštivat će se sljedeća načela:
1) Ista plaća za isto radno mjesto: prema ovom načelu uposleni u organima vlasti koji obavljaju poslove istog radnog mjesta odnosno iste ili slične poslove imaju pravo na istu osnovnu plaću po vrsti i stupnju stručne spreme;
2) Transparentnost: sukladno ovom načelu, prilikom raspisivanja javnih natječaja i oglasa za popunjavanje radnih mjesta obvezno se objavljuje podatak o pripadajućoj osnovnoj neto plaći za oglašena radna mjesta;
3) Fiskalna odgovornost: sukladno ovom načelu, vodeći računa o nesmetanom funkcioniranju organa vlasti Federacije, Vlada Federacije će za korisnike proračuna koje tretira ovaj zakon utvrditi jedinstveni isplatni koeficijent za obračun plaće u određenom postotku za fiskalnu godinu ukoliko to zahtijeva održavanje makroekonomske stabilnosti sukladno Zakonu o proračunima u Federaciji Bosne i Hercegovine.

 

Članak 4.

 

Proračunsko osiguranje sredstava za plaće i naknade

 

Financijska sredstva za plaće i naknade i druga primanja izabranih dužnosnika, nositelja izvršnih funkcija i savjetnika, državnih službenika i namještenika organa državne službe, službenika sudske policije i zatvorskih policajaca - stražara predviđena ovim zakonom planiraju se i osiguravaju u Proračunu Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Proračun Federacije).

 

Članak 5.

 

Način utvrđivanja osnovice za obračun plaće

 

Visina osnovice za obračun plaće  utvrđuje se na osnovu najniže neto satnice dogovorene sa sindikatom na način da se najniža neto satnica množi sa fondom radnih sati u mjesecu.

Osnovica za obračun plaća se utvrđuje  prije donošenja proračuna za narednu fiskalnu godinu, a primjenjuje se od 01.01. za svaku narednu godinu.
Osnovica iz st. 1. i 2. ovog članka usklađivat će se sa odredbama Zakona o proračunima u Federaciji Bosne i Hercegovine, odnosno sa raspoloživim sredstvima za ove namjene predviđenim u proračunu.
Ukoliko se Vlada Federacije i sindikat ne dogovore o visini osnovice, ranije dogovorena osnovica ostaje na snazi do dogovora vlade i sindikata a najdulje do 90 dana.
Za obračun i isplatu mjesečnih novčanih naknada po ovom zakonu primjenjivat će se koeficijent sukladno Zakonu o proračunima u Federaciji Bosne i Hercegovine.

 

Članak 6.

 

Elementi za utvrđivanje osnovne plaće

 

Osnovna plaća se utvrđuje množenjem osnovice za plaću iz članka 5. ovog zakona sa utvrđenim koeficijentom platnog razreda i tako utvrđeni iznos uvećava se za 0,5% za svaku započetu godinu mirovinskog staža izabranog dužnosnika, nositelja izvršnih funkcija i savjetnika, državnih službenika i namještenika, službenika sudske policije i  zatvorskih policajaca - stražara, a najviše do 20%.
Osnovna plaća ne može biti manja od 70% prosječne neto plaće isplaćene u Federaciji prema posljednjem objavljenom statističkom podatku.
U slučaju da množenjem utvrđene osnovice i pripadajućeg koeficijenta  osnovna plaća iznosi manje od 70% prosjećne plaće, uposleniku će se isplatiti plaća u navedenom postotku.
Osnovna plaća obračunava se i iskazuje mjesečno za puno radno vrijeme, prema radnom mjestu i odgovarajućem platnom razredu.
Ukoliko uposlenik radi sa nepunim radnim vremenom, sukladno posebnom zakonu ili drugim propisima, osnovna plaća odredit će se razmjerno vremenu provedenom na radu.
Puno radno vrijeme uposlenih je 40 sati tjedno.

 

II - PLAĆE I NAKNADE IZABRANIH DUŽNOSNIKA, NOSITELJA IZVRŠNIH FUNKCIJA I SAVJETNIKA U ORGANIMA ZAKONODAVNE I IZVRŠNE VLASTI FEDERACIJE

 

Plaća

 

Članak 7.

 

Vrijeme ostvarivanja prava na plaću

 

Izabrani dužnosnici, nositelji izvršnih funkcija i savjetnici koji dužnost obavljaju profesionalno, imaju pravo na plaću.

Izabrani dužnosnici, nositelji izvršnih funkcija i savjetnici ostvaruju pravo na plaću danom stupanja na dužnost, sukladno općim aktima zakonodavnog odnosno izvršnog organa vlasti (u daljnjem tekstu: mjerodavni organ).
Izabrani dužnosnici, pravo na plaću iz stavka 1. ovog članka, ostvaruju  od dana podnošenja  zahtjeva za profesionalnim obavljanjem dužnosti mjerodavnom povjerenstvu.
Nositelji izvršnih funkcija, pravo na plaću iz stavka 1. ovog članka, ostvaruju danom potvrđivanja izbora odnosno imenovanja u Parlamentu Federacije.
Savjetnici predsjedatelja domova Parlamenta Federacije i nositelji izvršnih funkcija, pravo na plaću iz stavka 1. ovog članka, ostvaruju danom postavljenja na radno mjesto.

 

Članak 8.

 

Pravo izabranih dužnosnika na ime povećanih materijalnih troškova u obavljanju svoje dužnosti

 

Izabrani dužnosnici imaju pravo na stalno mjesečno novčano primanje (paušal) na ime povećanih materijalnih troškova u obavljanju svoje dužnosti koje ne može biti veće od dvije osnovice iz članka 5. ovog zakona.
Visinu paušala iz stavka 1. ovog članka utvrđuju zajedničkom odlukom mjerodavna povjerenstva Parlamenta Federacije.
Povjerenstva iz stavka 2. ovog članka mogu utvrditi niži iznos paušala za zastupnika/izaslanika koji ostvaruje plaću na temelju zastupničke/izaslaničke dužnosti (profesionalci).
Pravo iz stavka 1. izabrani dužnosnici mogu ostvariti samo po jednom osnovu, odnosno na jednoj razini zakonodavne vlasti.
Iznos paušala umanjuje se za 10% za svako odsustvovanje sa sjednice doma ili radnog tijela čiji je član. Evidenciju o izostancima vodi tajnik Doma, odnosno radnog tijela.

Članak 9.

 

Platni razredi i koeficijenti za izabrane dužnosnike,
nositelje izvršnih funkcija i savjetnike

 

Platni razred

Radno mjesto

Koeficijent

I.

Predsjednik Federacije

10,00

II.

Potpredsjednici Federacije, predsjedatelji domova Parlamenta Federacije, premijer Federacije

9,80

III.

Zamjenici premijera Federacije, potpredsjedatelji domova Parlamenta Federacije

 

9,50

IV.

Ministri u Vladi Federacije

9

V.

Predsjednici klubova u domovima Parlamenta Federacije

8,20

VI.

Predsjednici radnih tijela domova Parlamenta Federacije

8,10

VII.

Zamjenici predsjednika radnih tijela domova Parlamenta Federacije

8,00

VIII.

Zastupnik/izaslanik u Parlamentu Federacije

7,80

IX.

Federalni pravobranitelj

7,60

X.

Zamjenici federalnog pravobranitelja

7,00

XI.

Savjetnici predsjedatelja domova Parlamenta Federacije i nositelja izvršnih funkcija

6,40

XII.

Savjetnici rukovoditelja samostalnih federalnih uprava i samostalnih federalnih upravnih organizacija

5,50

 

Osnovna plaća izabranog dužnosnika, nositelja izvršnih funkcija i savjetnika utvrđuje se prema članku 6. ovog zakona.

 

Naknade

 

Članak 10.

 

Naknada plaće zbog bolesti ili povrede

 

Za prvih 42 dana odsutnosti s posla zbog bolesti ili povrede, izabrani dužnosnici, nositelji izvršnih funkcija i savjetnici imaju pravo na naknadu plaće u visini plaće koju je ostvario za prethodni mjesec.

Izabrani dužnosnici, nositelji izvršnih funkcija i savjetnici imaju pravo na naknadu plaće u visini od 70% plaće koju je ostvario za prethodni mjesec prije odsutnosti s posla zbog bolesti ili povrede za odsutnost s posla dulje od 42 dana a najdulje 12 mjeseci odnosno do kraja mandata.
Izabrani dužnosnici, nositelji izvršnih funkcija i savjetnici imaju pravo na naknadu plaće u punom iznosu koju su ostvarili za prethodni mjesec ako je do odsutnosti s posla došlo iz razloga povrede na radu.

 

Članak 11.

 

Naknada plaće nakon prestanka javne funkcije

 

Izabrani dužnosnici i nositelji izvršnih funkcija nakon prestanka obnašanja javne funkcije, a do zasnivanja novog radnog ili ugovornog odnosa ili do ispunjavanja uvjeta za mirovinu, prema općim propisima, imaju pravo na naknadu plaće koju su ostvarivali dok su obnašali javnu funkciju u trajanju od 12 mjeseci.
Prava iz stavka 1. ovog članka imaju i savjetnici u trajanju od 6 mjeseci, ukoliko su dužnost savjetnika obnašali dulje od dvije godine.
Izabrani dužnosnici, nositelji izvršnih funkcija i savjetnici koji se, sukladno zakonu, vrate na isto ili slično radno mjesto sa kojeg su izabrani, odnosno imenovani na javnu funkciju, nemaju pravo na naknadu plaće iz stavka 1. ovog članka.

 

Članak 12.

 

Naknada za troškove ishrane (topli obrok)

 

Izabrani dužnosnici, nositelji izvršnih funkcija i savjetnici, sa izuzetkom osoba koji ne ostvaruju plaću na temelju zastupničke/izaslaničke dužnosti   (neprofesionalci), imaju pravo na naknadu troškova ishrane (topli obrok) u visini od 1% prosječne mjesečne neto plaće isplaćene u Federaciji prema posljednjem objavljenom statističkom podatku.
Naknada iz stavka 1. ovog članka neće se obračunavati za vrijeme odsutnosti s posla po osnovu službenog puta, bolovanja ili godišnjeg odmora.

 

Članak 13.

 

Naknada za odvojeni život od obitelji i smještaj u mjestu rada

 

Izabrani dužnosnici, nositelji izvršnih funkcija i savjetnici, sa izuzetkom osoba koji ne ostvaruju plaću na temelju zastupničke/izaslaničke dužnosti ukoliko borave izvan mjesta prebivališta svoje obitelji koje je udaljeno više od 70 km od sjedišta institucije u kojoj su uposleni, imaju pravo na naknadu za odvojeni život od obitelji u visini koju će utvrditi Vlada Federacije, odnosno mjerodavna administracijska povjerenstva Parlamenta Federacije.
Osobe iz stavka 1. ovog članka, koje nemaju osiguran službeni smještaj, imaju pravo i na naknadu za zakup stana za službene potrebe u visini koju će utvrditi Vlada Federacije, odnosno mjerodavna administracijska povjerenstva Parlamenta Federacije.
Osobe iz stavka 1. ovog članka koje imaju osiguran smještaj, ali za smještaj plaćaju sve troškove, imaju pravo na naknadu troškova smještaja, koju će utvrditi Vlada Federacije, odnosno mjerodavna administracijska povjerenstva Parlamenta Federacije.
Osobe koje ostvaruju pravo iz stavka 1. ovog članka nemaju pravo na naknadu dnevnica i putnih troškova vezanih za sudjelovanje u radu domova Parlamenta Federacije i radnih tijela domova Parlamenta Federacije, a imaju pravo na naknadu troškova prijevoza do mjesta prebivališta obitelji do četiri puta mjesečno u visini cijene javnog prijevoza za dotičnu relaciju.
Za ostvarivanje prava iz ovog članka izabrani dužnosnik, nositelj izvršne funkcije i savjetnik podnosi zahtjev o kome mjerodavno povjerenstvo, kome su ti poslovi stavljeni u mjerodavnost poslovnikom, donosi pojedinačnu odluku.

 

Članak 14.

 

Naknada za godišnji odmor i plaćeni dopust

 

Izabrani dužnosnici, nositelji izvršnih funkcija i savjetnici, sa izuzetkom osoba koji ne ostvaruju plaću na temelju zastupničke/izaslaničke dužnosti (neprofesionalci) imaju pravo na naknadu za vrijeme godišnjeg odmora (regres), u visini 50% prosječne neto plaće isplaćene u Federaciji po zadnje objavljenom statističkom podatku i naknadu za plaćeni dopust u duljini od 30 dana  u visini svoje neto plaće iz prethodnog mjeseca.

 

Članak 15.

 

Naknada za slučaj smrti, teške bolesti i invalidnosti

 

Naknadu za slučaj smrti, teške bolesti i invalidnosti izabrani dužnosnici, nositelji izvršnih funkcija i savjetnici ostvaruju na način i pod uvjetima utvrđenim čl. 37. i 38. ovog zakona za državne službenike i namještenike federalnih organa državne službe.

 

Članak 16.

 

Otpremnina

 

Izabrani dužnosnici, nositelji izvršnih funkcija i savjetnici imaju pravo na isplatu otpremnine prilikom odlaska u mirovinu u iznosu od pet njegovih prosječnih  plaća isplaćenih u prethodnih pet mjeseci.

Članak 17.

 

Naknada troškova za službeno putovanje

 

Izabrani dužnosnici, nositelji izvršnih funkcija i savjetnici upućeni na službeno putovanje imaju pravo na naknadu troškova dnevnice, noćenja, prijevoza i ostalih izdataka nastalih u svezi sa službenim putovanjem.
Službenim putovanjem, u smislu ovog zakona, smatra se obavljanje poslova izvan sjedišta institucije u kome izabrani dužnosnik, nositelj izvršne funkcije i savjetnik obnaša svoju funkciju.
Visina dnevnica i drugih troškova službenog putovanja i način njihovog obračuna uređuje se aktom Vlade Federacije.

 

III - PLAĆE I NAKNADE DRŽAVNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA

 

Osnovna plaća

 

Članak 18.

 

Određivanje plaće prema radnom mjestu

 

Državni službenik i namještenik u organu državne službe ima pravo na plaću koja odgovara radnom mjestu na koje je državni službenik odnosno namještenik postavljen.

 

Članak 19.

 

Bruto i neto plaća

 

Plaća državnog službenika i namještenika utvrđuje se u bruto i neto iznosu.
Plaća u bruto iznosu obuhvaća neto plaću, poreze i doprinose.
Vlada Federacije će svojim aktom propisati obrazac, izgled liste i način prikaza obračuna plaće.

 

Članak 20.

 

Platni razredi i koeficijenti za državne službenike

 

Platni razred

Radno mjesto

Koeficijent

I.

Tajnik Vlade Federacije,
tajnici domova Parlamenta Federacije.

6,50

 

II.

rukovoditelj samostalne federalne uprave i samostalne federalne upravne organizacije,
ravnatelji ureda i službi koje osniva Vlada Federacije,
tajnici Ustavnog suda, Vrhovnog suda, Federalnog tužiteljstva i Federalnog pravobraniteljstva,
ravnatelj Federalne porezne uprave,
ravnatelji kaznenopopravnih zavoda,
predsjedatelj Odbora državne službe za žalbe,
tajnik  federalnog organa uprave,
ravnatelj Agencije za državnu službu.

 

6,20

 

III.

članovi Odbora državne službe za žalbe,
zamjenik ravnatelja Federalne porezne uprave,
zamjenik ravnatelja kaznenopopravnih zavoda,
pomoćnik rukovoditelja federalnog organa uprave,
tajnik  federalne upravne organizacije.

 

5,70

 

IV.

rukovoditelj federalnog organa uprave i federalne upravne organizacije koje se nalaze u sastavu federalnog ministarstva,
pomoćnik rukovoditelja  federalne upravne organizacije,
glavni federalni inspektor,
rukovodeći državni službenici u uredima i službama koje osniva Vlada Federacije,
pomoćnici ravnatelja Agencije za državnu službu,
pomoćnici tajnika Vlade Federacije
savjetnik u Ustavnom sudu Federacije,
stručni sudski savjetnici u Vrhovnom sudu Federacije,
stručni savjetnici u Federalnom tužiteljstvu,
interni revizori.

5,20

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V.

pomoćnik rukovoditelja federalnog organa uprave i federalne upravne organizacije u sastavu federalnog ministarstva,
tajnik  federalne uprave i federalne upravne organizacije u sastavu federalnog ministarstva,
šefovi kabineta zamjenika premijera Vlade Federacije.

 

4,85

 

 

           VI.

šef kabineta rukovoditelja federalnog organa uprave i federalne upravne organizacije kojim ne rukovodi rukovodeći državni službenik,
rukovoditelj osnovne organizacijske jedinice kojom ne rukovodi rukovodeći državni službenik,
tajnici radnih tijela domova Parlamenta Federacije.

 

 

           4,60

VII.

šef unutarnje organizacijske jedinice

4,50

VIII.

federalni inspektor

4,30

IX.

stručni savjetnik

4,10

X.

viši stručni suradnik

3,90

XI.

stručni suradnik

3,70

 

Članak 21.

 

Platni razredi i koeficijenti za namještenike

 

Platni razred

Radno mjesto

Koeficijent

I.

šef unutarnje organizacijske jedinice (VŠS)

3,20

II.

viši samostalni referent (VŠS)

3,10

III.

samostalni referent (VŠS)

3,00

IV.

šef unutarnje organizacijske jedinice (SSS)

2,80

V.

viši referent (SSS) i VKV radnik

2,70

VI.

referent (SSS) i KV radnik III. i IV. stupnja

2,60

VII.

pomoćni radnik i nekvalificirani radnik (NK radnik)

1,85

 

Dodaci na plaću

 

Članak 22.

 

Vrste dodataka na plaću

 

Državni službenik i namještenik ima pravo na dodatke na plaću koji su utvrđeni u odredbama članka 23.  ovog zakona.
Dodaci na plaću iz stavka 1. ovog članka čine sastavni dio osnovne plaće.

 

Članak 23.

 

Dodatak na plaću po osnovu posebnih uvjeta rada

 

Dodatak na plaću po osnovu posebnih uvjeta rada iznosi:
za inspektore, glavne inspektore i ravnatelje inspekcijskih tijela od 20% do 30% od osnovne plaće;
za deminere od 30% do 50% od osnovne plaće;
za zatvorske policajce-stražare  do 30% od osnovne plaće;
za državne službenike i namještenike koji rade na poslovima koji zahtijevaju neposredan kontakt sa osuđenim osobama u kaznenopopravnim zavodima od 10%  do 30 % od osnovne plaće;
za vatrogasce u iznosu do 30% od osnovne plaće;
za ostale poslove koji se vrše pod posebnim uvjetima određenim posebnim zakonom dodatak na plaću se može odrediti od 10% do 20%.
Poseban dodatak iz stavka 1. ovog članka obračunava se na osnovnu plaću bez dijela plaće po osnovu radnog staža i čini sastavni dio plaće.
Visina dodatka na plaću po osnovu posebnih uvjeta rada iz stavka 1. ovog članka utvrđuje se u pravilniku o plaćama i naknadama organa državne službe, sukladno kriterijima utvrđenim u kolektivnom ugovoru.
Rukovoditelji organa uprave na svim razinama vlasti će u svojim pravilnicima o plaćama i naknadama predvidjeti dodatke na plaću državnim službenicima koji imaju znanstvene stupnjeve magistra i doktora znanosti ako izvršavanje poslova zahtijeva takve kvalifikacije.

 

Članak 24.

 

Naknada za prekovremeni rad, rad u neradne dane,
noćni rad i rad u dane državnih blagdana

 

U slučaju prekovremenog rada, rada u neradne dane, noćnog rada ili rada u dane državnih blagdana, državni službenik i namještenik ima pravo na naknadu osnovne plaće, razmjerno vremenu trajanja tog rada, uvećanom za postotak utvrđen kolektivnim ugovorom.
Visina naknade i uvjeti za ostvarivanje naknade utvrdit će se aktom  Vlade Federacije.
Obračun naknade iz stavka 1. ovog članka vrši se od osnovne plaće bez dijela plaće po osnovu mirovinskog staža. Naknada iz ovog članka čini sastavni dio plaće.
Plaće za vježbenike i naknade za volontere

 

Članak 25.

 

Visina plaće za vježbenike

 

Plaća vježbenika visoke, više i srednje stručne spreme u organu državne službe utvrđuje se u iznosu, i to:
- za visoku školsku spremu u iznosu od 80% od početne osnovne plaće utvrđene za radno mjesto stručnog suradnika;
- za višu školsku spremu u iznosu od 80% od početne osnovne plaće utvrđene za radno mjesto samostalnog referenta;
- za srednju stručnu spremu u iznosu od 80% od početne osnovne plaće utvrđene za radno mjesto referenta.
Početna osnovna plaća iz stavka 1. ovog članka predstavlja samo iznos plaće bez dijela plaće po osnovu mirovinskog staža.

 

Članak 26.

 

Visina naknade za volontere

 

Volonteri visoke, više i srednje stručne spreme u organu državne službe imaju pravo na naknadu, i to:
- za visoku školsku spremu u iznosu od 35% od osnovne plaće stručnog suradnika;
- za višu školsku spremu u iznosu od 35% od osnovne plaće samostalnog referenta;
- za srednju stručnu spremu u iznosu od 35% od osnovne plaće referenta.
Visina naknade iz stavka 1. ovog članka određuje se od osnovne plaće odgovarajuće školske spreme.

 

Obračun i isplata plaće

 

Članak 27.

 

Način obračuna i isplate plaće

 

Plaća se obračunava za jedan mjesec unatrag, a isplaćuje za prethodni mjesec sukladno Zakonu o radu i Zakonu o izvršavanju Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine.
Plaća iz stavka 1. ovog članka utvrđuje se rješenjem kojeg donosi rukovoditelj organa državne službe. Rješenje sadrži: osobne podatke državnog službenika i namještenika, radno mjesto na koje je postavljen, platni razred i sve elemente koji su uzeti u obzir za utvrđivanje visine plaće.
Podaci o plaćama državnih službenika i namještenika su javni.
Sve izmjene u visini plaće vrše se rješenjem kojeg donosi rukovoditelj organa državne službe.

 

Članak 28.

 

Vrste naknada

 

Državni službenik i namještenik ima pravo na naknade utvrđene u odredbama čl. 30. do 44. ovog zakona.

 

Članak 29.

 

Plaćeni dopust

 

Državni službenik i namještenik ima pravo na plaćeni dopust u duljini od 30 dana u visini svoje neto plaće iz prethodnog mjeseca.

 

Članak 30.

 

Naknada za ishranu tijekom rada

 

Državni službenik i namještenik ima pravo na novčanu naknadu za ishranu u tijeku rada (topli obrok), u visini  1% prosječne neto plaće isplaćene u Federaciji po zadnjem statističkom podatku.

 

Članak 31.

 

Regres za godišnji odmor

 

Državni službenik i namještenik ima pravo na naknadu na ime regresa za korištenje godišnjeg odmora u visini 50 % prosječne neto plaće isplaćene u Federaciji po zadnjem objavljenom statističkom podatku.
Pravo na regres iz stavka 1. ovog članka ima svaki državni službenik i namještenik koji u tijeku tekuće kalendarske godine ima pravo na godišnji odmor.

 

Članak 32.

 

Naknada za bolovanje

 

Državni službenik i namještenik ima pravo na naknadu plaće za vrijeme privremene spriječenosti za rad (bolovanje) do 42 kalendarska dana u visini njegove neto plaće isplaćene za prethodni mjesec.
Naknada plaće za bolovanje preko 42 dana iz stavka 1. ovog članka ostvaruje se po propisu kantona kojim se uređuje naknada za ovo bolovanje, s tim da razliku do pune plaće isplaćuje organ državne službe Federacije, kantona, grada i općine u kojem se državni službenik ili namještenik nalazi u radnom odnosu.

 

Članak 33.

 

Naknada za porodiljni dopust

 

Državni službenik i namještenik za vrijeme porodiljnog dopusta ima pravo na naknadu plaće prema propisima kantona kojim se uređuje ova oblast, prema mjestu uplate doprinosa s tim da razliku do visine pune plaće uplaćuje organ državne službe u kojem se taj državni službenik ili namještenik nalazi u radnom odnosu.

 

Članak 34.

 

Naknada za službeno putovanje

 

Državni službenici i namještenici imaju pravo na naknadu za troškove službenog putovanja na području Federacije, odnosno Bosne i Hercegovine, kao i za putovanja u inozemstvo, na koje se upućuju na izvršenje službenog zadatka.
Visinu i način ostvarivanja naknade iz stavka 1. ovog članka utvrđuje Vlada Federacije sukladno Kolektivnom ugovoru.

 

Članak 35.

 

Naknada za prijevoz na posao i s posla

 

Državnom službeniku i namješteniku kome nije organiziran službeni prijevoz na posao i s posla, a čije je mjesto stanovanja od mjesta rada udaljeno najmanje 2 km, pripada naknada za troškove prijevoza u visini mjesečne karte gradskog, prigradskog i međugradskog prometa.
U međugradski promet spadaju mjesta koja su udaljena od mjesta rada do 70 km.

 

Članak 36.

 

Naknada za odvojeni život od obitelji i smještaj u mjestu rada

 

Rukovodeći državni službenici čije je mjesto prebivališta udaljeno više od 70 km od mjesta organa državne službe u kojem vrše službenu dužnost imaju pravo na naknadu troškova za odvojeni život od obitelji i naknadu troškova smještaja u mjestu rada čiju visinu će svojim aktom urediti Vlada Federacije.
Državni službenici i namještenici čije je mjesto prebivališta udaljeno više od 70 km od mjesta organa državne službe u kojem vrše službenu dužnost imaju pravo na naknadu troškova smještaja u mjestu rada čiju visinu će svojim aktom urediti Vlada Federacije.

 

Članak 37.

 

Naknada za slučaj povrede na radu, teške bolesti i invalidnosti

U slučaju povrede na radu, teške bolesti ili invalidnosti državnog službenika ili namještenika ili člana njegove uže obitelji isplaćuje se jednokratna novčana pomoć u visini od dvije prosječne neto plaće isplaćene u Federaciji prema zadnjem objavljenom statističkom podatku.

 

Članak 38.

 

Naknada za slučaj smrti i pravo na osiguranje od posljedica nesretnog slučaja

 

U slučaju smrti državnog službenika, odnosno namještenika njegovoj obitelji se isplaćuju troškovi sahrane u visini od četiri prosječne neto plaće isplaćene u Federaciji prema zadnjem objavljenom statističkom podatku.
Članom uže obitelji državnog službenika ili namještenika, u smislu stavka 1. ovog članka smatraju se bračni i izvanbračni drug ako žive u zajedničkom domaćinstvu, dijete (bračno, izvanbračno, usvojeno, pastorče i dijete bez roditelja uzeto na izdržavanje do 18 godina odnosno do 26 godina starosti ako se nalaze na redovnom školovanju i nisu u radnom odnosu, a djeca nesposobna za rad bez obzira na starosnu dob), roditelji (otac, majka, očuh, maćeha i usvojitelji) pod uvjetom da žive u zajedničkom domaćinstvu sa državnim službenikom i namještenikom, braća i sestre bez roditelja do 18 odnosno do 26 godina starosti ako se nalaze na redovnom školovanju i nemaju drugih prihoda već ih korisnik naknade stvarno izdržava ili je obveza njihovog izdržavanja zakonom utvrđena, a ako su nesposobni za rad, bez obzira na starosnu dob, pod uvjetom da s njima živi u zajedničkom domaćinstvu i unučad ako nemaju roditelja i žive u zajedničkom domaćinstvu s državnim službenikom ili namještenikom.
Naknada iz stavka 1. ovog članka isplaćuje se i u slučaju smrti člana uže obitelji državnog službenika ili namještenika.
Ukoliko u organu državne službe iste razine vlasti rade dva ili više članova obitelji, troškovi sahrane iz stavka 1. ovog članka se isplaćuju samo jednom uposlenom članu obitelji.
Državni službenik i namještenik ima pravo na osiguranje od posljedica nesretnog slučaja sa uključenim rizikom od prirodne smrti za vrijeme trajanja radnog odnosa u organima državne službe.
Visina osiguranja po ovoj osnovi određuje se prema polici osiguranja od posljedica nesretnog slučaja odnosno polici osiguranja od prirodne smrti.
Ugovor o osiguranju sa odgovarajućom osiguravateljskom kućom zaključuje rukovoditelj organa uprave za sve državne službenike i namještenike uposlene u tom organu sukladno Kolektivnom ugovoru.

 

Članak 39.

 

Otpremnina

 

Državni službenik i namještenik ima pravo na otpremninu pri odlasku u mirovinu u visini svojih pet ostvarenih prosječnih neto plaća isplaćenih u prethodnih pet mjeseci.

Članak 40.

 

Naknada u slučaju prekobrojnosti

 

U slučaju prestanka radnog odnosa državnog službenika odnosno namještenika zbog prekobrojnosti, taj državni službenik odnosno namještenik ima pravo na naknadu u iznosu i to:
- za radni staž do 10 godina naknada iznosi tri neto plaće državnog službenika odnosno namještenika.
- za radni staž od 11 do 30 godina naknada iznosi šest neto plaća državnog službenika odnosno namještenika.
- za radni staž preko 30 godina naknada iznosi deset neto plaća državnog službenika odnosno namještenika.

 

Članak 41.

 

Naknada za rad u povjerenstvima

 

Članovi povjerenstava koja se formiraju temeljem rješenja Vlade Federacije odnosno rukovoditelja organa uprave a čije osnivanje je predviđeno zakonom, imaju pravo na maksimalnu mjesečnu naknadu za rad u povjerenstvima  do visine jedne i pol (1,5) osnovice iz članka 5. ovog zakona.                 
Točan iznos odnosno visinu naknade za rad svojim aktom utvrđuje Vlada Federacije za svako pojedinačno povjerenstvo.
Naknade za rad u povjerenstvima iz stavka 1. ovog članka a koja se financiraju od uplata fizičkih ili pravnih osoba ne ulaze u ograničenje iz stavka 1. ovog članka.

 

Članak 42.

 

Za korisnike naknada po ovom zakonu, oporezive naknade, osim plaće, uvjetovane su prihodovnim cenzusom.
Visina prihodovnog cenzusa definirat će se posebnim Zakonom o prihodovnom cenzusu za sve proračunske korisnike u Federaciji.

 

Članak 43.

 

Propis o uvjetima i postupku ostvarivanja naknada

 

Postupak ostvarivanja prava na naknade i visinu tih naknada, sukladno tim zakonskim odredbama, utvrđuje Vlada Federacije na usuglašen prijedlog Federalnog ministarstva pravde i konzultacija sa sindikatom.

 

Članak 44.
Donošenje pravilnika o plaćama i naknadama

 

Rukovoditelj organa državne službe dužan je donijeti pravilnik o plaćama i naknadama sukladno odredbama ovog zakona i pravilniku o unutarnjoj organizaciji organa državne službe, kao i propisu iz članka 43. ovog zakona.
Pravilnik iz stavka 1. ovog članka donosi se uz pribavljeno mišljenje  Federalnog ministarstva financija i sindikata. 

 

Članak 45.

 

Prava na naknade ostalih kategorija koje tretira ovaj zakon

 

Prava na pojedine naknade utvrđene za državne službenike i namještenike koje nisu posebno propisane u odgovarajućim poglavljima ostalih kategorija uposlenih u organima vlasti Federacije a koje tretira ovaj zakon, ostvaruju se na način i pod uvjetima kako su propisane za državne službenike i namještenike u federalnim organima uprave.

 

IV - PLAĆE I NAKNADE ZATVORSKIH POLICAJACA-STRAŽARA I SLUŽBENIKA SUDSKE POLICIJE

 

Plaće

 

Članak 46.

 

Određivanje plaće prema činu i službenom zvanju

 

Plaća policijskog službenika i službenika sudske policije veže se uz njegov čin.
Plaća zatvorskog policajca - stražara veže se uz njegovo službeno zvanje koje se određuje prema stupnju stručne spreme, složenosti poslova i radnom iskustvu.

Članak 47.

 

Platni razredi, činovi i koeficijenti za službenike sudske policije

 

Platni razred

Činovi

Koeficijent

I.

Generalni inspektor sudske policije

6,70

II.

Glavni inspektor sudske policije

6,30

III.

Samostalni inspektor sudske policije

5,70

IV.

Viši inspektor sudske policije

5,20

V.

Inspektor sudske policije

4,80

VI.

Mlađi inspektor sudske policije

4,50

VII.

Stariji narednik sudske policije

3.80

VIII.

Narednik sudske policije

3.30

IX.

Stariji sudski policajac

2,80

X.

Sudski policajac

2,70

 

Obračun plaće za službenike sudske policije i zatvorske policajce - stražare vrši se prema osnovici za plaću iz članka 5. ovog zakona.
Plaća iz stavka 2. ovog članka se povećava na osnovu mirovinskog staža službenika sudske policije i zatvorskog policajca – stražara na način predviđen u članku 6. ovog zakona.

 

Članak 48.

 

Platni razredi, službena zvanja i koeficijenti za službenike zatvorske policije -straže

 

Platni razred

Činovi

Koeficijent

I.

Zapovjednik zatvorske policije – straže

5,20

II.

Stariji nadzornik zatvorske policije – straže prve klase

3,45

III.

Stariji nadzornik zatvorske policije - straže

3,30

IV.

Nadzornik zatvorske policije –straže

3,10

V.

Stariji zatvorski policajac-stražar prve klase

2,95

VI.

Stariji zatvorski policajac-stražar

2,80

VII.

Zatvorski policajac – stražar

2,70

 

Dodaci na plaću

 

Članak 49.

 

Dodatak na posebne uvjete rada

 

Ovisno o riziku odgovornosti, složenosti ili posebnih radnih uvjeta na određenim radnim mjestima  službenika sudske policije, rukovoditelj organa odlučuje o trajnom određenom dodatku za posebne uvjete rada na takvim radnim mjestima.

Dodatak za posebne uvjete rada trajno je vezan za radna mjesta iz stavka 1. ovog članka, te ne može biti izmijenjen ukoliko ne nastupe nove posebne radne okolnosti.
Dodatak za posebne uvjete rada iznosi do 30% od osnovne plaće.

 

Članak 50.

 

Jednokratni dodatak na plaću za izvanredne rezultate

 

Na temelju izvanrednih i objektivno ocijenjenih radnih rezultata  službenika sudske policije i zatvorskog policajca – stražara, rukovoditelj organa može odlučiti o jednokratnom dodatku na plaću tom službeniku do 30% od osnovne plaće.
Dodatak za izvanredne radne rezultate može se isplatiti istom  službeniku sudske policije i zatvorskom policajcu – stražaru samo jednom godišnje za jedan mjesec.
Odluka iz stavka 1. ovog članka bit će objavljena na oglasnoj ploči mjerodavnog organa.

 

3. Naknade plaće

 

Članak 51.

 

Naknada plaće za ishranu tijekom rada, godišnji odmor, plaćeni dopust i bolovanje

 

Službenik sudske policije i zatvorski policajac - stražar ima pravo na naknadu plaće za ishranu tijekom rada, naknadu plaće za vrijeme godišnjeg odmora i plaćenog dopusta, te za vrijeme bolovanja, koja se ostvaruju prema odredbama čl. 29., 30., 31. i  32. ovog zakona.

 

Članak 52.

 

Naknada za prekovremeni i noćni rad

 

Osnovna plaća  službenika sudske policije i zatvorskog policajca - stražara koji radi prekovremeno uvećat će se za:
- 40% ukoliko je prekovremeni rad bio u razdoblju između 22h i 07h;
- 30% ukoliko je prekovremeni rad bio u razdoblju između 07h i 22h;
- 30% za noćni rad između 22 h i 07 h.

 

Članak 53.

 

Naknada za privremeni interni premještaj

 Službenik sudske policije i zatvorski policajac - stražar koji prema zakonu bude interno premješten na drugo radno mjesto koje je 70 km ili više udaljeno od njegovog trenutnog radnog mjesta, ima pravo na naknade za privremeni interni premještaj.
Uz osnovnu plaću koja je određena činom službenika sudske policije i službenim zvanjem zatvorskog policajca -stražara naknade iz stavka 1. ovog članka su:
naknada troškova za odvojeni život;
naknada za odgovarajući smještaj.
Službenik sudske policije i zatvorski policajac - stražar koji je premješten po osobnom zahtjevu nema pravo na naknade za privremeni premještaj.
Odredba stavka 1. ovog članka ne primjenjuje se na službenika sudske policije i zatvorskog policajca - stražara koji je prvi put raspoređen na radno mjesto.

 

Članak 54.

 

Otpremnina za slučaj prekobrojnosti

 

U slučaju otpusta zbog viška  službenika sudske policije i zatvorskih policajaca – stražara sukladno zakonu, otpušteni  službenik sudske policije i zatvorski policajac – stražar koji ima do 15 godina mirovinskog staža ima pravo na otpremninu koja odgovara iznosu plaće koju je primio u vrijeme kad je proglašen viškom, obračunate za razdoblje od pet mjeseci.
Otpremnina iz stavka 1. ovog članka iznosi 10 mjesečnih plaća za  službenike sudske policije i zatvorske policajce - stražare koji imaju najmanje 15 godina mirovinskog staža kao  službenici sudske policije i zatvorski policajci - stražari.

 

Članak 55.

 

Naknada za troškove sahrane

 

Službenik sudske policije i zatvorski policajac - stražar koji izgubi život na dužnosti sahranjuje se na mjestu koje odredi njegova obitelj na trošak policijskog organa, odnosno mjerodavnog organa sudske policije, odnosno mjerodavnog kaznenopopravnog zavoda.
Mjerodavni organ sudske policije i mjerodavni kaznenopopravni zavod snosi sljedeće ukupne troškove:
- troškove za prijevoz posmrtnih ostataka na mjesto ukopa;
- putne troškove za dvije prateće osobe;
- trošak za grobnicu, ukoliko nije već osigurana na drugi način;
- druge uobičajene troškove u iznosu koji određuje mjerodavni organ.
Obitelj koju je preminuli  službenik sudske policije i zatvorski policajac-stražar izdržavao ima pravo na jednokratnu financijsku pomoć u iznosu posljednje neto plaće koju je službenik ostvario, uvećane šest puta.

 

Članak 56.

 

Pravo na ostale naknade

 

Službenici sudske policije i zatvorski policajci - stražari imaju pravo i na naknade utvrđene posebnim kolektivnim ugovorima.

 

V - PRIMJENA ZAKONA U KANTONIMA, OPĆINAMA I GRADOVIMA U FEDERACIJI

 

Članak 57.

 

Osnovna načela

 

Kantoni, općine i gradovi u Federaciji će u svojim propisima o plaćama i naknadama poštivati osnovna načela za utvrđivanje plaća propisana člankom 3. ovog zakona.

 

Članak 58.

 

Sredstva za plaće i naknade

 

Financijska sredstva za plaće i naknade i druga primanja uposlenih u organima vlasti kantona, općine i grada, planiraju se i osiguravaju u proračunu kantona, općine i grada.

 

Članak 59.

 

Osnovica za obračun plaće

 

Osnovica utvrđena člankom 5. ovog zakona primjenjuje se u kantonima, gradovima i općinama.

 

Članak 60.

 

Način utvrđivanja koeficijenata i platnih razreda

 

Koeficijenti i platni razredi uposlenih u organima vlasti kantona, općine i grada se utvrđuju Zakonom o plaćama i naknadama uposlenih u organima vlasti kantona odnosno odlukama gradskih i općinskih vijeća o plaćama i naknadama uposlenih u općinskim odnosno gradskim organima vlasti.

Kantoni će svojim propisima uz suglasnost sindikata propisati koeficijente za radna mjesta, s tim da osnovna plaća za ista ili slična radna mjesta u kantonu ne može prijeći 90% od plaće za takva radna mjesta na federalnoj razini.
Općine i gradovi će svojim propisima propisati koeficijente za pojedina radna mjesta, s tim da osnovna plaća za ista ili slična radna mjesta u općini i u gradu ne može prijeći 90% od plaće utvrđene u kantonu u čijem je sastavu ta općina ili grad.
Propisima iz prethodnih stavaka ovog članka, ako se ne usuglase sa sindikatom u roku od 90 dana, ne mogu se utvrditi koeficijenti u vrijednosti manjoj od 80% od koeficijenata propisanih propisima na prvoj višoj razini vlasti.

 

Članak 61.

 

Utvrđivanje osnovne plaće

 

Kantoni, općine i gradovi u Federaciji će u svojim propisima o plaćama i naknadama primijeniti elemente za utvrđivanje plaće propisane u članku 6. ovog zakona.

 

Članak 62.

 

Naknade i dodaci na plaću


Prava na naknade i dodatke na plaću uposlenih u organima vlasti Federacije odnose se i na uposlene u kantonu, općini i gradu sukladno članku 43. ovog zakona.    
Visinu i način ostvarivanja prava na naknade i dodatke na plaću za kantone utvrdit će vlada kantona, a za općinu i grad općinsko, odnosno gradsko vijeće.

 

Članak 63.

 

Rok za donošenje propisa o plaćama i naknadama

 

Kantoni, općine i gradovi u Federaciji dužni su donijeti svoje usuglašene propise iz oblasti plaća i naknada sa ovim zakonom u roku od 90 dana od dana primjene ovog zakona.

 

VI - NADZOR NAD PRIMJENOM OVOG ZAKONA

 

Članak 64.

 

Organi mjerodavni za vršenje nadzora

Nadzor nad primjenom ovog zakona vrši Federalno ministarstvo pravde i Federalno ministarstvo financija, svako u okviru svojih mjerodavnosti.

 

VII- KAZNENE ODREDBE

 

Članak 65.

 

Novčanom kaznom u iznosu od 500 KM do 2.000 KM kaznit će se za prekršaj rukovoditelj organa državne službe:
- ako ne odredi plaću za radno mjesto na koje je državni službenik, odnosno namještenik postavljen (članak 6. ovog zakona),
- ako odredi  dodatak na plaću po osnovu uvjeta rada suprotno odredbama članka 23 ovog zakona,
- ako ne donese rješenje o plaći ili rješenje o promjeni visine plaće (članak 27. ovog zakona),
- ako odredi naknade suprotno čl. 30. do 43. ovog zakona odnosno čl. 51. do 55. ovog zakona,
- ako ne donese pravilnik o plaćama i naknadama (članak 44. ovog zakona).

 

VIII - PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

 

Članak 66.

 

Odredbe čl. 30. i 31. ovog zakona počet će se primjenjivati narednog mjeseca od dana potpisivanja izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora za službenike organa uprave i sudske vlasti u Federaciji , kojim su regulirane ove naknade.

 

Članak 67.

 

Rok za donošenje podzakonskih propisa

 

Vlada Federacije odnosno ovlašteni organi za donošenje podzakonskih propisa dužni su te propise donijeti u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona.

 

Članak 68.

 

Rok za donošenje pravilnika o plaćama i naknadama

 

Organi državne službe Federacije dužni su svoje pravilnike o plaćama i naknadama donijeti u roku od 60 dana od dana donošenja propisa iz članka 67. ovog zakona.

Članak 69.

 

Prestanak primjene odredbi drugih zakona

 

Danom stupanja na snagu ovog zakona prestaje primjena:
odredbi Zakona o pravima izabranih dužnosnika, nositelja izvršnih funkcija i savjetnika u institucijama vlasti Federacije Bosne i Hercegovine („Službene novine Federacije BiH“, br. 59/06, 84/08 i 9/10) koje se odnose na plaće, naknade i druga materijalna prava izabranih dužnosnika, nositelja izvršnih funkcija i savjetnika u institucijama vlasti Federacije,
odredbi Zakona o državnoj službi u Federaciji Bosne i Hercegovine („Službene novine Federacije BiH“, br. 29/03, 23/04, 39/04, 54/04, 67/05, 2/06 i 8/06) koje se odnose na plaće i naknade državnih službenika,
odredbi Zakona o namještenicima u organima državne službe u Federaciji Bosne i Hercegovine (“Službene novine Federacije BiH”, broj 49/05) koje se odnose na plaće i naknade namještenika,
odredbi Zakona o sudskoj policiji („Službene novine Federacije BiH“, br. 19/96 i 37/04) koje se odnose na naknade (plaća, dodaci na plaću i ostale naknade),
odredbi Uredbe o naknadama i drugim materijalnim pravima koja nemaju karakter plaće („Službene novine Federacije BiH“, br. 34/04, 56/04, 68/05, 33/06 i 75/07) koje se odnose na naknade ako su drugačije uređene ovim zakonom.

 

Članak 70.

 

Stupanje na snagu

 

Ovaj zakon stupa na snagu narednog dana od dana objave u „Službenim novinama Federacije BiH“.

 

PREDSJEDATELJ
ZASTUPNIČKOG DOMA
PARLAMENTA FEDERACIJE BiH

 

Safet Softić

 

PREDSJEDATELJ
DOMA NARODA
PARLAMENTA FEDERACIJE BiH

 

Stjepan Krešić


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Iznenada umro još jedan zviždač koji je govorio o problemima s Boeingom
VIDEO Deseci tisuća Gruzijaca na ulicama. Oglasili se SAD, EU, UN...
Ukrajinci će prvi put od početka rata pokopati svoje vojnike u zajedničkoj grobnici
Biden: Zašto Japan ima probleme? Zato što su ksenofobni
Dva tjedna traju nasilni prosvjedi na sveučilištima u SAD-u. Biden se tek sad oglasio
Ruski plinski gigant prvi put u više od 20 godina poslovao s gubitkom
Stambena kriza u Nizozemskoj, u Amsterdamu parkirno mjesto doseglo 495.000 eura
NATO: Ruski hibridni napadi na Europu su sve intenzivniji
Veći dio Kenije bez struje nakon što je zemlju pogodila olujna kiša
Trump: Pogledajte London i Pariz. Neprepoznatljivi su
Izraelski predsjednik poslao poruku prestrašenim židovskim studentima u Americi
U Gruziji se događa ono što se događalo u Ukrajini uoči rata
VIDEO Policija po mraku srušila propalestinski kamp na uglednom UCLA-u u Kaliforniji
Prva brza željeznica u SAD-u imat će Siemensove vlakove koji će voziti 350 km/h
Najbolje poljoprivredno zemljište u SAD-u nestaje pod solarnim pločama
Gruzija želi donijeti zakon o "stranim agentima". Dužnosnik EU: Neprihvatljivo
Rusija: Ne vidimo smisao mirovne konferencije u Švicarskoj
SAD: Rusija je u Ukrajini koristila klorpikrin, kemijsko oružje za gušenje
VIDEO Otac u SAD-u silio sina (6) da satima trči na traci, dječak preminuo
Novi kineski nosač aviona krenuo na prvu plovidbu






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Iznenada umro još jedan zviždač koji je govorio o problemima s Boeingom
VIDEO Deseci tisuća Gruzijaca na ulicama. Oglasili se SAD, EU, UN...
Ukrajinci će prvi put od početka rata pokopati svoje vojnike u zajedničkoj grobnici
Biden: Zašto Japan ima probleme? Zato što su ksenofobni
Dva tjedna traju nasilni prosvjedi na sveučilištima u SAD-u. Biden se tek sad oglasio
Ruski plinski gigant prvi put u više od 20 godina poslovao s gubitkom
Stambena kriza u Nizozemskoj, u Amsterdamu parkirno mjesto doseglo 495.000 eura
NATO: Ruski hibridni napadi na Europu su sve intenzivniji
Veći dio Kenije bez struje nakon što je zemlju pogodila olujna kiša
Trump: Pogledajte London i Pariz. Neprepoznatljivi su
Izraelski predsjednik poslao poruku prestrašenim židovskim studentima u Americi
U Gruziji se događa ono što se događalo u Ukrajini uoči rata
VIDEO Policija po mraku srušila propalestinski kamp na uglednom UCLA-u u Kaliforniji
Prva brza željeznica u SAD-u imat će Siemensove vlakove koji će voziti 350 km/h
Najbolje poljoprivredno zemljište u SAD-u nestaje pod solarnim pločama
Gruzija želi donijeti zakon o "stranim agentima". Dužnosnik EU: Neprihvatljivo
Rusija: Ne vidimo smisao mirovne konferencije u Švicarskoj
SAD: Rusija je u Ukrajini koristila klorpikrin, kemijsko oružje za gušenje
VIDEO Otac u SAD-u silio sina (6) da satima trči na traci, dječak preminuo
Novi kineski nosač aviona krenuo na prvu plovidbu


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

SAD dobiva prvu brzu željeznicu kojom će Siemensovi vlakovi voziti 350 km/h

VIDEO Otac u SAD-u silio sina (6) da satima trči na traci, dječak preminuo

Ovo su besplatni tečajevi o AI. Nude ih Harvard, Google, Microsoft...

VIDEO Nezapamćene poplave u Brazilu. ˝Ovo je katastrofa, bit će još gore˝

Policija u SAD-u upucala i ubila učenika ispred škole nakon dojave da ima pištolj

Policija u SAD-u upala u zgradu sveučilišta. Trump: To je bilo baš lijepo gledati

Urušila se autocesta na jugu Kine, 36 ljudi poginulo

Kolumbijski predsjednik: Prekidamo diplomatske odnose sa Izraelom

VIDEO Kina počinje testiranja najnaprednijeg nosača aviona

VIDEO Ogromni neredi u Istanbulu. Prosvjednici mlate policiju, trgaju im štitove





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi