TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Petak 3.5.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








03.05.2024 - 03h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
29
DOBAR
Kvalitet zraka je zadovoljavajući

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 72

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



Zakon Vlade Federacije BiH za 2010.

ZAKON
O PLAĆAMA I NAKNADAMA POLICIJSKIH SLUŽBENIKA
FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE

 

I - OSNOVNE ODREDBE

 

Član 1.

 

Ovim zakonom uređuju se plaće, platni razredi i koeficijenti za platne razrede policijskih službenika Federacije Bosne i Hercegovine, naknade, kao i druga pitanja koja se odnose na primanja policijskih službenika te primjena ovog zakona u kantonima.

 

Član 2.

 

Pojmovi korišteni u ovom zakonu imaju sljedeće značenje:
1) “policijski službenik”, u smislu ovog zakona, smatra se  policijski službenik organa unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: organ unutrašnjih poslova);
2)  “radno mjesto” je pozicija utvrđena aktom o unutrašnjoj organizaciji Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova (u daljnjem tekstu: Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji), na koje se raspoređuje policijski službenik;
3) “osnovica za obračun plaće” predstavlja novčani iznos u konvertibilnim markama (u daljnjem tekstu: KM) koji se koristi za određivanje osnovne plaće;
4) “platni razred” predstavlja razvrstavanje radnih mjesta utvrđenih u Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji, određene pozicije radi određivanja iznosa osnovne plaće policijskog službenika;
5) “koeficijent” predstavlja brojčanu vrijednost koja se iskazuje arapskim brojevima za svaku poziciju radnog mjesta koje su razvrstane u platne razrede organa unutrašnjih poslova za utvrđivanje visine osnovne plaće;
6) “noćni rad”, u smislu ovog zakona, rad je između 22 sata uvečer i 7 sati ujutro;
7) “prekovremeni rad”  je rad duži od punog radnog vremena  utvrđen Zakonom o policijskim službenicima Federacije Bosne i Hercegovine (“Službene novine Federacije BiH”, br. 27/05 i 70/08 - u daljnjem tekstu: Zakon o policijskim službenicima).

 

Član 3.

 

Finansijska sredstva za plaće, naknade i druga primanja policijskih službenika osiguravaju se u budžetu Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: budžet).
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Vlada Federacije) će radi nesmetanog funkcioniranja organa vlasti  Federacije za korisnike budžeta na koje se odnosi ovaj zakon utvrditi jedinstveni isplatni koeficijent  za obračun plaća u određenom postotku za fiskalnu godinu ukoliko to zahtijeva održavanje makroekonomske stabilnosti u skladu sa Zakonom o budžetima u Federaciji Bosne i Hercegovine (“Službene novine Federacije BiH”, br.: 19/06, 76/08, 5/09, 32/09, 9/10 i 36/10, u daljnjem tekstu: Zakon o budžetu).

 

Član 4.

Pri određivanju iznosa plaće i naknada za policijske službenike poštivat će se sljedeća načela:
-ista plaća za isti čin policijskog službenika,
-transparetnost: prilikom objavljivanja javnog konkursa ili oglasa za popunu slobodnih radnih mjesta policijskog službenika obavezno se objavljuje podatak o pripadajućoj osnovnoj netoplaći za oglašena radna mjesta.

 

II - PLAĆE I DODACI

 

Član 5.

 

Plaća policijskog službenika utvrđuje se u bruto i netoiznosu.
Plaća u brutoiznosu obuhvaća netoplaću, poreze i doprinose.
Vlada Federacije će propisati obrazac, izgled liste i način prikaza obračuna plaće u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona.

 

Član 6.

Osnovnu plaću policijskog službenika određuje osnovica iz člana 8. ovog zakona pomnožena sa koeficijentom platnog razreda iz člana 9. ovog zakona i iznos povećanja ostvaren po osnovu radnog staža iz člana 7. stav 3. ovog zakona.
Osnovna plaća obračunava se i iskazuje  mjesečno za puno radno vrijeme, prema radnom mjestu i odgovarajućem  platnom razredu.
Osnovna plaća ne može biti manja od 70 % od prosječne netoplaće isplaćene u Federaciji Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Federacija) prema posljednjem objavljenom statističkom podatku.
U slučaju da množenjem utvrđene osnovice i pripadajućeg koeficijenta osnovna plaća iznosi manje od 70 % od prosječne plaće, policijskom službeniku će se isplatiti plaća u navedenom postotku.
Ukoliko policijski službenik radi sa nepunim radnim vremenom, u skladu sa posebnim zakonom ili drugim propisom, odredit će se  srazmjerno vremenu  provedenom na radu.
Puno radno vrijeme policijskog službenika je 40 sati sedmično.

 

Član 7.

 

Plaća policijskog službenika veže se uz njegov čin.
Sastavni dio plaće policijskog službenika čini osnovna plaća iz člana 6. stav 1. ovog zakona,  dodatak na plaću iz člana 10. ovog zakona i naknada za prekovremeni rad, rad u neradne dane, noćni rad i rad u dane državnih praznika iz člana 16. ovog zakona.
Plaća iz stava 2. ovog člana se povećava za 0,5 % za svaku punu godinu radnog staža, s tim da ukupno povećanje ne može biti veće od 20 %.

 

Član 8.

 

Visina osnovice za obračun plaće utvrđuje se na osnovu najniže netosatnice dogovorene između Vlade Federacije i sindikata na način da se najniža netosatnica množi sa fondom radnih sati u mjesecu.
Osnovica iz stava 1. ovog člana za obračun plaće se utvrđuje prije donošenja budžeta za narednu fiskalnu godinu, a primjenjuje se od  1. januara  za svaku narednu godinu koja se usklađuje sa Zakonom o budžetu, odnosno sa raspoloživim sredstvima za potrebe iz člana 3. ovog zakona.
Ukoliko se Vlada Federacije i sindikat ne dogovore o osnovici iz stava 1. ovog člana, ranije dogovorena osnovica ostaje na snazi do dogovora Vlade Federacije i sindikata a najduže 90 dana.

Član 9.

 

Koeficijent za obračun plaće policijskog službenika utvrđuje se prema platnom razredu koji je vezan za čin i to:

 

PLATNI RAZRED

ČINOVI

KOEFICIJENTI

I

glavni generalni inspektor policije

8.20

II

generalni inspektor policije

6.95

III

glavni inspektor

5.90

IV

samostalni inspektor

4.90

V

viši inspektor

4.30

VI

inspektor

4.00

VII

mlađi inspektor

3.60

VIII

stariji narednik

3.30

IX

narednik

3.10

X

stariji policajac

2.90

XI

policajac

2.70

 

Član 10.

 

 Policijski službenik ima pravo na poseban dodatak na plaću u iznosu do 30 % od osnovne plaće policijskog sližbenika bez dijela plaće po osnovu radnog staža iz člana 7. stav 3. ovog zakona.
Policijski službenik raspoređen na poslove i zadatke u Specijalnoj policijskoj jedinici ima pravo na poseban dodatak na plaću u iznosu do 50 % od osnovne plaće policijskog službenika, bez dijela plaće po osnovu radnog staža iz člana 7. stav 3. ovog zakona.
Dodatak iz stava 1. ovog člana utvrđuje zavisno od rizika, odgovornosti, složenosti ili posebnih radnih uvjeta na određenim radnim mjestima direktor Federalne uprave policije (u daljnjem tekstu: direktor policije).
Za radna mjesta policijskih službenika Policijske akademije, za dodatak iz stava 1. ovog člana  odlučuje federalni ministar unutrašnjih poslova (u daljnjem tekstu: federalni ministar).
Uz dodatak iz stava 1. ovog člana u posebnim okolnostima, federalni ministar može na prijedlog direktora policije utvrditi veći trajni dodatak za pojedina radna mjesta u iznosu 10 % od osnovne plaće policijskog službenika.
Član 11.

 

Na osnovu izuzetnih i objektivno ocijenjenih radnih rezultata policijskog službenika, direktor policije može odlučiti o jednokratnom dodatku na plaću tom službeniku do 30 % od osnovne plaće, a za policijskog službenika Policijske akademije odlučuje federalni ministar.
Dodatak iz stava 1. ovog člana  može se isplatiti policijskom službeniku dva puta u toku jedne kalendarske godine.

 

III - OBRAČUN I ISPLATA PLAĆE

 

Član 12.

 

Plaća policijskog službenika se obračunava za jedan mjesec unatrag, a isplaćuje za prethodni mjesec u skladu sa Zakonom o radu („Službene novine Federacije BiH“, br.: 43/99, 32/00 i 29/03) i Zakonom o izvršenju budžeta Federacije Bosne i Hercegovine („Službene novine Federacije BiH“, broj 81/09,     u daljnjem tekstu: Zakon o izvršenju budžeta).
Plaća iz stava 1. ovog člana utvrđuje se rješenjem koje donosi direktor policije, odnosno federalni ministar.
Rješenje iz stava 2. ovog člana sadrži lične podatke policijskog službenika, čin, radno mjesto na koje je postavljen, platni razred i sve elemente koji su uzeti u obzir za utvrđivanje visine plaće.
Podaci o plaćama policijskih službenika su javni.

 

IV – NAKNADE

 

Član 13.

 

Policijski službenik ima pravo na naknade utvrđene u odredbama čl. 14.-  28. ovog zakona.

 

Naknada zbog bolesti ili invalidnosti

 

Član 14.

 

Policijski službenik ima pravo na naknadu plaće za vrijeme privremene spriječenosti za rad (bolovanje) do 42 kalendarska dana u visini netoplaće iz prethodnog mjeseca.
Naknada plaće za bolovanje preko 42 dana iz stava 1. ovog člana ostvaruje se po propisu kantona kojim se uređuje naknada za ovo bolovanje, s tim da razliku do pune plaće isplaćuje Federalna uprava policije (u daljnjem tekstu: Uprava policije), odnosno Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova (u daljnjem tekstu: Federalno ministarstvo) u kojem se policijski službenik nalazi u radnom odnosu.

 

Član 15.

 

U slučaju nastanka teške invalidnosti ili teške bolesti policijskog službenika ili člana njegove uže porodice, isplaćuje se jednokratna novčana pomoć u visini od dvije prosječne netoplaće isplaćene u Federaciji prema posljednjem objavljenom statističkom podatku.
Naknada za prekovremeni rad, rad u neradne dane, noćni rad i rad u dane državnih praznika

Član 16.

 

U slučaju prekovremenog rada, rada u neradne dane, noćnog rada i rada u dane državnih praznika, policijski službenik ima pravo na naknadu osnovne plaće srazmjerno vremenu trajanja tog rada uvećanu za postotak utvrđen Zakonom o policijskim službenicima ili Kolektivnim ugovorom za zaposlene u Federalnom ministarstvu (u daljnjem tekstu: Kolektivni ugovor).
Obračun naknade iz stava 1. ovog člana vrši se od osnovne plaće bez dijela plaće po osnovu radnog staža.
U prekovremeni rad ne ulazi noćni rad.

 

3. Naknada za privremeni interni premještaj

Član 17.

 

Policijski službenik koji je prema članu 64. Zakona o policijskim službenicima  premješten na drugo radno mjesto koje je 70 km ili više udaljeno od njegovog trenutnog radnog mjesta  ima pravo da uz osnovnu plaću koja je određena u skladu sa članom 6. stav 1. ovog zakona i pravo na naknadu za privremeni interni premještaj, koja se sastoji od:
- naknade troškova za odvojeni život i
- naknade za odgovarajući smještaj.
Pravo na naknadu iz stava 1. ovog člana ne ostvaruje policijski službenik koji je premješten po ličnom zahtjevu, kao i policijski službenik koji je prvi put raspoređen na radno mjesto.

 

4. Otpremnina u slučaju otpusta zbog viška policijskih službenika

 

Član 18.

 

U slučaju otpusta zbog viška policijskih službenika u skladu sa zakonom, otpušteni policijski službenik koji ima do 15 godina penzijskog staža ima pravo na otpremninu koja odgovara iznosu plaće koju je primio u vrijeme kada je proglašen viškom, obračunate za period od pet  mjeseci.
Otpremnina iz stava 1. ovog člana iznosi 10 mjesečnih plaća za policijske službenike koji imaju preko 15 godina penzijskog staža kao policijski službenici.

 

Naknada za troškove sahrane i za slučaj smrti

 

Član 19.

 

 Policijski službenik koji u toku vršenja dužnosti izgubi život, sahranjuje se na mjestu koje odredi njegova porodica na trošak Uprave policije, odnosno Federalnog ministarstva, koji se sastoji od sljedećeg:
-prijevoz posmrtnih ostataka na mjesto ukopa;
- putne troškove za dva prateća lica;
- grobnicu, ukoliko nije već osigurana na drugi način;
- druge uobičajene troškove u iznosu koji određuje nadležni organ.
U slučaju smrti policijskog službenika van vršenja službene dužnosti, porodici policijskog službenika  isplaćuju se  troškovi sahrane u visini od četiri prosječne netoplaće isplaćene u Federaciji prema posljednjem objavljenom statističkom podatku.
Ukoliko u Upravi policije, odnosno Federalnom ministarstvu  rade dva ili više članova porodice, troškovi sahrane iz stava 1. ovog člana isplaćuju se samo jednom zaposlenom članu porodice.
Porodica koju je preminuli policijski službenik izdržavao ima pravo na jednokratnu finansijsku pomoć u iznosu posljednje netoplaće koju je policijski službenik ostvario uvećane šest  puta.
Naknada iz stava 2. ovog člana isplaćuje se u slučaju smrti člana uže porodice policijskog službenika.

 

Član 20.

 

Članom uže porodice policijskog službenika, u smislu ovog zakona, smatraju se bračni i vanbračni drug ako žive u zajedničkom domaćinstvu, dijete (bračno, vanbračno, usvojeno, pastorče i dijete bez roditelja uzeto na izdržavanje do 18. godine, odnosno do 26. godine života ako se nalazi na redovnom školovanju i nije u radnom odnosu, a djeca nesposobna za rad bez obzira na dob), roditelji (otac, majka, očuh, maćeha i usvojitelji) pod uvjetom da žive u zajedničkom domaćinstvu sa policijskim službenikom, braća i sestre bez roditelja do 18., odnosno do 26. godine ako se nalaze na redovnom školovanju i nemaju drugih prihoda, već ih korisnik naknade stvarno izdržava ili je obaveza njihovog izdržavanja zakonom utvrđena, a ako su nesposobni za rad, bez obzira na dob, pod uvjetom da sa njima živi u zajedničkom domaćinstvu i unučad ako nemaju roditelja i žive u zajedničkom domaćinstvu sa policijskim službenikom.

 

6. Pravo na osiguranje od posljedica nesretnog slučaja

Član 21.

 

Policijski službenik ima pravo na osiguranje od posljedica nesretnog slučaja s uključenim rizikom od prirodne smrti za vrijeme trajanja radnog odnosa.
Visina osiguranja po ovoj osnovi određuje se prema polisi osiguranja od posljedica nesretnog slučaja, odnosno polisi osiguranja od prirodne smrti.
Ugovor o osiguranju s osiguravajućom kućom zaključuje direktor policije, odnosno federalni ministar za sve policijske službenike u skladu sa Kolektivnim ugovorom.

 

Troškovi javnog prijevoza na posao i sa posla

 

Član 22.

 

Policijskom  službeniku kojem nije organiziran službeni prijevoz na posao i s posla, a čije je mjesto stanovanja od mjesta rada udaljeno najmanje 2 km, pripada naknada za troškove prijevoza u visini mjesečne karte, gradskog, prigradskog i međugradskog saobraćaja.
U međugradski saobraćaj spadaju mjesta koja su udaljena od mjesta rada do 70 km.
Policijskom službeniku koji radi u smjenama pripada pravo na naknadu troškova prijevoza u visini cijene dnevne (povratne) karte shodno broju dolazaka na posao i odlazaka sa posla.

 

Naknada za obrok (bonovi za ručak)

 

Član 23.

 

Policijski službenik ima pravo na naknadu za obrok (bonovi za ručak) za vrijeme rada samo za dane prisustva na poslu.
Policijski službenici raspoređeni u organizacionim jedinicama Federalnog ministarstva ostvaruju pravo iz stava 1. ovog člana u obliku naknade za ishranu za vrijeme rada (topli obrok) u iznosu od 1 % prosječne plaće u Federaciji prema posljednjem objavljenom statističkom podatku.
Policijski službenici raspoređeni u Specijalnoj policijskoj jedinici, pored prava iz stava 2. ovog člana, ostvaruju pravo na obrok u restoranu Specijalne policijske jedinice.
Pravo na naknadu iz st. 1., 2.  i 3. ovog člana ne ostvaruje se u slučaju odsustvovanja sa posla po bilo kom opravdanom ili neopravdanom osnovu (službeni put, plaćeno odsustvo,  odsustvo zbog bolesti i slično).

9. Regres

 

Član 24.

 

Policijski službenik ima pravo na naknadu na ime regresa za korištenje godišnjeg odmora u visini 50 % prosječne netoplaće u Federaciji prema posljednjem objavljenom statističkom podatku.       Pravo na regres iz stava 1. ovog člana ima svaki policijski službenik koji u toku tekuće kalendarske godine ima pravo na godišnji odmor.

 

10.  Otpremnina

 

Član 25.

 

Policijski službenik ima pravo na otpremninu prilikom odlaska u penziju u visini svojih  pet ostvarenih prosječnih netoplaća isplaćenih u prethodnih pet mjeseci.

 

 Naknada za službeni put

 

Član 26.

 

Policijski službenik ima pravo na naknadu za troškove službenog putovanja na području Federacije, odnosno Bosne i Hercegovine kao i za putovanja u inozemstvo, na koje se upućuje na izvršavanje službenog zadatka.
Za određivanje visine i uvjeta za ostvarivanje naknade za troškove službenog putovanja, primjenjuje se propis kojim je uređeno navedeno pitanje za državne službenike i namještenike u federalnim organima uprave.

 

 Naknada za  odvojeni život od porodice i smještaj u mjestu rada

 

Član 27.

Policijski službenik čije je mjesto prebivališta udaljeno više od 70 km od mjesta rada ima pravo na naknadu troškova smještaja u mjestu rada u iznosu i na način koji Vlada Federacije utvrdi za državne službenike i namještenike.

 

 Druge naknade

 

Član 28.

Policijski službenik ima pravo i na druge naknade utvrđene Kolektivnim ugovorom.

 

V - DONOŠENJE RJEŠENJA I PRAVILNIKA O PLAĆAMA

 

Član 29.

 

Naknade i druga materijalna prava predviđena u odredbama čl.: 15., 16., 17., 18., 19., 22., 25. i 27. ovog zakona ostvaruju se donošenjem rješenja.
Rješenje iz stava 1. ovog člana donosi direktor policije, odnosno federalni ministar.

 

Član 30.

 

Federalni ministar će na prijedlog direktora policije, a uz saglasnost Federalnog ministarstva finansija, donijeti pravilnik o plaćama i naknadama policijskih službenika u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona.

 

VI - PRIMJENA ZAKONA U KANTONIMA

 

Član 31.

 

Visina i način ostvarivanja plaća, naknada, dodataka na plaću, koeficijenti i platni razredi policijskih službenika u kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova (u daljnjem tekstu: kantonalna ministarstva), utvrdit će se kantonalnim propisom koji će sadržavati načela iz člana 4. ovog zakona i biti usklađen sa članom  3.  stav 2. i čl. 6., 7. i 9.  ovog zakona.
Koeficijenti i platni razredi iz stava 1. ovog člana vezuju se za čin koji ima policijski službenik.

 

Član 32.

 

Finansijska sredstva za plaće i naknade policijskih službenika kantonalnihministarstava unutrašnjih poslova osiguravaju se u budžetu kantona.

 

Član 33.

 

Kanton će svojim propisom uz saglasnost sindikata propisati koeficijente za radna mjesta, s tim da osnovna plaća za ista ili slična radna mjesta u kantonu ne može prijeći 90% od  plaće za takva radna mjesta na federalnom nivou.
Propisom iz stava 1. ovog člana ako se ne usaglase  sa sindikatom u roku od 90 dana ne mogu se utvrditi koeficijenti u vrijednosti manjoj od 80% od koeficijenata propisanih propisima na federalnom nivou vlasti.

 

Član 34.

 

Dodaci na plaću i naknade utvrđene ovim zakonom odnose se i na policijske službenike u kantonalnim ministarstvima, čiju visinu i način ostvarivanja utvrđuje vlada kantona.  

 

Član 35.

 

Kantoni su dužni propis iz člana 31. ovog zakona donijeti u roku od 90 dana od dana donošenja ovog zakona.

VII - NADZOR NAD PRIMJENOM OVOG ZAKONA

 

Član 36.

 

Nadzor nad primjenom ovog zakona vrši Federalno ministarstvo i Federalno ministarstvo finansija,  svako u okviru svojih nadležnosti.

 

VIII - KAZNENE ODREDBE

 

Član 37.

 

Novčanom kaznom u iznosu od 500,00 KM do 2.000,00 KM bit će kažnjen za prekršaj direktor policije ako:
- ne odredi plaću policijskom službeniku u skladu sa njegovim činom (član 7. stav 1.);
- ne odredi dodatak na plaću u skladu sa članom 10. ovog zakona;
- ne donese rješenje o plaći (član 12. stav 2.);
- odredi naknade suprotno čl. 14.-28. ovog zakona;
- ne predloži pravilnik o plaćama i naknadama (član 30.).

 

Član 38.

 

Novčanom kaznom u iznosu od 500,00 KM do 2.000,00 KM bit će kažnjen za prekršaj federalni ministar ako: 
1) ne odredi plaću policijskom službeniku u skladu sa njegovim činom (član 7. stav 1.);
2) ne odredi dodatak na plaću u skladu sa članom 10. ovog zakona;
ne donese rješenje o plaći (član 12. stav 2.);
odredi naknade suprotno čl. 14.- 28. ovog zakona;
ne  donese pravilnik o plaćama i naknadama (član 30.).

 

IX - PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

 

Član 39.

 

Odredbe čl. 23. i 24. ovog zakona  počet će se primjenjivati narednog mjeseca od dana potpisivanja izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora, kojim su regulirane ove naknade.

 

Član  40.

 

Danom stupanja na snagu ovog zakona prestaju da važe:
1) odredbe Zakona o policijskim službenicima Federacije Bosne i Hercegovine  („Službene novine Federacije BiH“, br. 27/05 i 70/08) koje se odnose na plaće, dodatke i ostale naknade ako su drugačije uređene ovim zakonom;
2) odredbe Uredbe o plaćama i naknadama policijskih službenika Federacije Bosne i Hercegovine (“Službene novine Federacije BiH”, broj 11/09) koje se odnose na plaće i naknade ako su drugačije uređene ovim zakonom.

 

Član 41.

 

Ovaj zakon stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u “Službenim novinama Federacije BiH”.

 

PREDSJEDAVAJUĆI
PREDSTAVNIČKOG DOMA
PARLAMENTA FEDERACIJE BiH

 

Safet Softić

 

PREDSJEDAVAJUĆI
DOMA NARODA
PARLAMENTA FEDERACIJE BiH

 

Stjepan Krešić

 


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
U stanu Amerikanke pronašli zamrznuta tijela njezinih beba. Neće joj suditi
VIDEO Ukrajinci objavili snimku: Uništili smo ruski sustav Buk. Nisu ga mogli ugasiti
Turska obustavila svu trgovinu s Izraelom
BBC: Netanyahu i izraelski vrh strahuju da ih čeka Haški sud
Iznenada umro još jedan zviždač koji je govorio o problemima s Boeingom
VIDEO Deseci tisuća Gruzijaca na ulicama. Oglasili se SAD, EU, UN...
Ukrajinci će prvi put od početka rata pokopati svoje vojnike u zajedničkoj grobnici
Biden: Zašto Japan ima probleme? Zato što su ksenofobni
Dva tjedna traju nasilni prosvjedi na sveučilištima u SAD-u. Biden se tek sad oglasio
Ruski plinski gigant prvi put u više od 20 godina poslovao s gubitkom
Stambena kriza u Nizozemskoj, u Amsterdamu parkirno mjesto doseglo 495.000 eura
NATO: Ruski hibridni napadi na Europu su sve intenzivniji
Veći dio Kenije bez struje nakon što je zemlju pogodila olujna kiša
Trump: Pogledajte London i Pariz. Neprepoznatljivi su
Izraelski predsjednik poslao poruku prestrašenim židovskim studentima u Americi
U Gruziji se događa ono što se događalo u Ukrajini uoči rata
VIDEO Policija po mraku srušila propalestinski kamp na uglednom UCLA-u u Kaliforniji
Prva brza željeznica u SAD-u imat će Siemensove vlakove koji će voziti 350 km/h
Najbolje poljoprivredno zemljište u SAD-u nestaje pod solarnim pločama
Gruzija želi donijeti zakon o "stranim agentima". Dužnosnik EU: Neprihvatljivo






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
U stanu Amerikanke pronašli zamrznuta tijela njezinih beba. Neće joj suditi
VIDEO Ukrajinci objavili snimku: Uništili smo ruski sustav Buk. Nisu ga mogli ugasiti
Turska obustavila svu trgovinu s Izraelom
BBC: Netanyahu i izraelski vrh strahuju da ih čeka Haški sud
Iznenada umro još jedan zviždač koji je govorio o problemima s Boeingom
VIDEO Deseci tisuća Gruzijaca na ulicama. Oglasili se SAD, EU, UN...
Ukrajinci će prvi put od početka rata pokopati svoje vojnike u zajedničkoj grobnici
Biden: Zašto Japan ima probleme? Zato što su ksenofobni
Dva tjedna traju nasilni prosvjedi na sveučilištima u SAD-u. Biden se tek sad oglasio
Ruski plinski gigant prvi put u više od 20 godina poslovao s gubitkom
Stambena kriza u Nizozemskoj, u Amsterdamu parkirno mjesto doseglo 495.000 eura
NATO: Ruski hibridni napadi na Europu su sve intenzivniji
Veći dio Kenije bez struje nakon što je zemlju pogodila olujna kiša
Trump: Pogledajte London i Pariz. Neprepoznatljivi su
Izraelski predsjednik poslao poruku prestrašenim židovskim studentima u Americi
U Gruziji se događa ono što se događalo u Ukrajini uoči rata
VIDEO Policija po mraku srušila propalestinski kamp na uglednom UCLA-u u Kaliforniji
Prva brza željeznica u SAD-u imat će Siemensove vlakove koji će voziti 350 km/h
Najbolje poljoprivredno zemljište u SAD-u nestaje pod solarnim pločama
Gruzija želi donijeti zakon o "stranim agentima". Dužnosnik EU: Neprihvatljivo


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

SAD dobiva prvu brzu željeznicu kojom će Siemensovi vlakovi voziti 350 km/h

VIDEO Otac u SAD-u silio sina (6) da satima trči na traci, dječak preminuo

Ovo su besplatni tečajevi o AI. Nude ih Harvard, Google, Microsoft...

VIDEO Nezapamćene poplave u Brazilu. ˝Ovo je katastrofa, bit će još gore˝

Policija u SAD-u upucala i ubila učenika ispred škole nakon dojave da ima pištolj

Policija u SAD-u upala u zgradu sveučilišta. Trump: To je bilo baš lijepo gledati

Urušila se autocesta na jugu Kine, 36 ljudi poginulo

Kolumbijski predsjednik: Prekidamo diplomatske odnose sa Izraelom

VIDEO Kina počinje testiranja najnaprednijeg nosača aviona

VIDEO Ogromni neredi u Istanbulu. Prosvjednici mlate policiju, trgaju im štitove





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi