TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Četvrtak 2.5.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








02.05.2024 - 18h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
60
UMJERENO ZAGADJEN
Upozorenje: Neke zagađujuće materije mogu uzrokovati zdravstvene probleme osobama koje su veoma osjetljive na zagađenje zraka. Takve osobe trebaju izbjegavati boravak vani i smanjiti naprezanje tokom boravka vani.

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 110

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



Zakon Vlade Federacije BiH za 2010.

ZAKON
O PLAĆAMA I NAKNADAMA POLICIJSKIH SLUŽBENIKA
FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE

 

I  OSNOVNE ODREDBE

 

Članak 1.

 

Ovim se Zakonom uređuju plaće, platni razredi i koeficijenti za platne razrede policijskih službenika Federacije Bosne i Hercegovine, naknade kao i druga pitanja koja se odnose na primanja policijskih službenika te primjena ovoga Zakona u kantonima.

 

Članak 2.

 

Pojmovi korišteni u ovome Zakonu imaju sljedeće značenje:
1) „policijski službenik,“ u smislu ovoga Zakona, jest policijski službenik tijela unutarnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: tijelo unutarnjih poslova);
2) „ radno mjesto” jest pozicija utvrđena aktom o unutarnjem ustrojstvu Federalnog ministarstva unutarnjih poslova (u daljnjem tekstu: Pravilnik o unutarnjem ustrojstvu), na koje se raspoređuje policijski službenik;
3) „osnovica za obračun plaće jest novčani iznos u konvertibilnim markama (u daljnjem tekstu: KM) koji se koristi za određivanje osnovne plaće;
4) „platni razred jest razvrstavanje radnih mjesta utvrđenih Pravilnikom o unutarnjem ustrojstvu određene pozicije radi određivanja iznosa osnovne plaće policijskog službenika;
5) „koeficijent” jest brojčana vrijednost koja se iskazuje arapskim brojkama za svaku poziciju radnoga mjesta razvrstanu u platne razrede tijela unutarnjih poslova za utvrđivanje visine osnovne plaće;
6) „noćni rad”, u smislu ovoga Zakona, jest rad između 22 sata uvečer i 7 sati ujutro;
7) „prekovremeni rad” jest rad dulji od punog radnog vremena utvrđen Zakonom o policijskim službenicima Federacije Bosne i Hercegovine (“Službene novine Federacije BiH”, br. 27/05 i 70/08 - u daljnjem tekstu: Zakon o policijskim službenicima).

 

Članak 3.

Financijska sredstva za plaće, naknade i druga primanja policijskih službenika osiguravaju se u proračunu Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: proračun).
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Vlada Federacije) će radi nesmetanog funkcioniranja federalnih tijela vlasti za korisnike proračuna na koje se odnosi ovaj Zakon utvrditi jedinstveni isplatni koeficijent  za obračun plaća u određenom postotku za fiskalnu godinu ako to zahtijeva održavanje makroekonomske stabilnosti sukladno Zakonu o proračunima u Federaciji Bosne i Hercegovine (“Službene novine Federacije BiH”, br:19/06, 76/08, 5/09, 32/09, 9/10 i 36/10, u daljnjem tekstu: Zakon o proračunu).

 

Članak 4.

 

Pri određivanju iznosa plaće i naknada za policijske službenike poštivat će se sljedeća načela:
- ista plaća za isti čin policijskoga službenika,
- transparetnost: pri objavljivanju javnog natječaja ili oglasa za popunu slobodnih radnih mjesta policijskoga službenika obvezno se objavljuje podatak o pripadajućoj osnovnoj neto plaći za oglašena radna mjesta.

 

II  PLAĆE I DODACI

 

Članak 5.

 

Plaća policijskoga službenika utvrđuje se u bruto i neto iznosu.
Plaća u bruto iznosu obuhvaća neto plaću, poreze i doprinose.
Vlada Federacije propisat će obrazac, izgled liste i način prikaza obračuna plaće u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovoga Zakona.

 

Članak 6.

 

Osnovnu plaću policijskoga službenika određuje osnovica iz članka 8. ovoga Zakona pomnožena s koeficijentom platnoga razreda iz članka 9. ovoga Zakona i iznos uvećanja ostvaren po osnovi radnoga staža iz članka 7. stavak 3. ovoga Zakona.
Osnovna plaća obračunava se i iskazuje mjesečno za puno radno vrijeme prema radnom mjestu i odgovarajućem  platnom razredu.
Osnovna plaća ne može biti manja od 70% od prosječne neto plaće isplaćene u Federaciji Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Federacija) prema posljednjem objavljenom statističkom podatku.
U slučaju kada množenjem utvrđene osnovice i pripadajućega koeficijenta osnovna plaća iznosi manje od 70% od prosječne plaće, policijskome će se službeniku isplatiti plaća u navedenome postotku.
Ako policijski službenik radi s nepunim radnim vremenom, sukladno posebnom zakonu ili drugom propisu odredit će se razmjerno vremenu  provedenom na radu.
Puno radno vrijeme policijskoga službenika je 40 sati tjedno.

 

Članak 7.

 

Plaća policijskoga službenika veže se uz njegov čin.
Sastavni dio plaće policijskoga službenika čini osnovna plaća iz članka 6. stavak 1. ovoga Zakona, dodatak na plaću iz članka 10. ovoga Zakona i naknada za prekovremeni rad, rad u neradne dane, noćni rad i rad u dane državnih blagdana iz članka 16. ovoga Zakona.
Plaća iz stavka 2. ovoga članka povećava se za 0,5% za svaku punu godinu radnog staža, s tim što ukupno povećanje ne može biti veće od 20%.

 

Članak 8.

 

Visina osnovice za obračun plaće utvrđuje se na temelju najniže neto satnice dogovorene između Vlade Federacije i sindikata, tako što se najniža neto satnica pomnoži s fondom radnih sati u mjesecu.
Osnovica iz stavka 1. ovoga članka za obračun plaće utvrđuje se prije donošenja proračuna za iduću fiskalnu godinu, a primjenjuje se od  1. siječnja  za svaku slijedeću godinu koja se usklađuje sa Zakonom o proračunu, odnosno s raspoloživim sredstvima za potrebe iz članka 3. ovoga Zakona.
Ako se Vlada Federacije i sindikat ne dogovore o osnovici iz stavka 1. ovoga članla, ranije dogovorena osnovica ostaje na snazi do dogovora Vlade Federacije i sindikata, a najdulje 90 dana.

Članak 9.

 

Koeficijent za obračun plaće policijskoga službenika utvrđuje se prema platnom razredu koji je vezan za čin, i to:

 

PLATNI RAZRED

ČINOVI

KOEFICIJENTI

I.

glavni generalni policijski inspektor

8.20

II.

generalni policijski inspektor

6.95

III.

glavni inspektor

5.90

IV.

samostalni inspektor

4.90

V.

viši inspektor

4.30

VI.

inspektor

4.00

VII.

mlađi inspektor

3.60

VIII.

stariji narednik

3.30

IX.

narednik

3.10

X.

stariji policajac

2.90

XI.

policajac

2.70

 

Članak 10.

 

 Policijski službenik ima pravo na poseban dodatak na plaću u iznosu do 30% od osnovne plaće policijskoga službenika, bez dijela plaće po osnovi radnog staža iz članka 7. stavak 3. ovoga Zakona.
Policijski službenik raspoređen na poslove i zadatke u Specijalnoj policijskoj jedinici ima pravo na poseban dodatak na plaću u iznosu do 50% od osnovne plaće policijskoga službenika, bez dijela plaće po osnovu radnog staža iz članka 7. stavak 3. ovoga Zakona.
Dodatak iz stavka 1. ovoga članka utvrđuje, ovisno o riziku, odgovornosti, složenosti ili posebnih radnih uvjeta na određenim radnim mjestima, ravnatelj Federalne uprave policije (u daljnjem tekstu: ravnatelj policije).
Za radna mjesta policijskih službenika Policijske akademije, o dodatku iz stavka 1. ovoga članka odlučuje federalni ministar unutarnjih poslova (u daljnjem tekstu: federalni ministar).
Uz dodatak iz stavka 1. ovoga članka, u posebnim okolnostima, federalni ministar na prijedlog ravnatelja policije može utvrditi veći trajni dodatak za pojedina radna mjesta u iznosu od 10% od osnovne plaće policijskoga službenika.
Članak 11.

 

Na temelju iznimnih i objektivno ocijenjenih radnih rezultata policijskoga službenika, ravnatelj policije može odlučiti o jednokratnom dodatku na plaću tome službeniku do 30% od osnovne plaće, a za policijskoga službenika Policijske akademije odlučuje federalni ministar.
Dodatak iz stavka 1. ovoga članka može se isplatiti policijskome službeniku dva puta tijekom jedne kalendarske godine.

 

III OBRAČUN I ISPLATA PLAĆE

 

Članak 12.

 

Plaća policijskoga službenika obračunava se za jedan mjesec unatrag, a isplaćuje za prethodni mjesec sukladno Zakonu o radu („Službene novine Federacije BiH“, br. 43/99, 32/00 i 29/03) i Zakonom o izvršenju proračuna Federacije Bosne i Hercegovine („Službene novine Federacije BiH“, broj 81/09,     u daljnjem tekstu: Zakon o izvršenju proračuna).
Plaća iz stavka 1. ovoga članka utvrđuje se rješenjem koje donosi ravnatelj policije odnosno federalni ministar.
Rješenje iz stavka 2. ovoga člana sadrži osobne podatke policijskoga službenika, čin, radno mjesto na koje je postavljen, platni razred i sve elemente uzete u obzir za utvrđivanje visine plaće.
Podaci o plaćama policijskih službenika su javni.

 

IV NAKNADE

 

Članak 13.

 

Policijski službenik ima pravo na naknade utvrđene odredbama čl. 14.-28. ovoga Zakona.
Naknada zbog bolesti ili invalidnosti

 

Članak 14.

 

Policijski službenik ima pravo na naknadu plaće za vrijeme privremene spriječenosti za rad (bolovanje) do 42 kalendarska dana u visini neto plaće iz prethodnog mjeseca.
Naknada plaće za bolovanje dulje od 42 dana iz stavka 1. ovoga članka ostvaruje se prema kantonalnom propisu kojim se uređuje naknada za to bolovanje, s tim što razliku do pune plaće isplaćuje Federalna uprava policije (u daljnjem tekstu: Uprava policije) odnosno Federalno ministarstvo unutarnjih poslova (u daljnjem tekstu: Federalno ministarstvo) u kojem se policijski službenik nalazi u radnom odnosu.

 

Članak 15.

 

U slučaju nastanka teške invalidnosti ili teške bolesti policijskoga službenika ili člana njegove uže obitelji, isplaćuje se jednokratna novčana pomoć u visini od dvije prosječne neto plaće isplaćene u Federaciji prema posljednjem objavljenom statističkom podatku.
Naknada za prekovremeni rad, rad u neradne dane, noćni rad i rad u dane državnih blagdana

 
Članak 16.

 

U slučaju prekovremenog rada, rada u neradne dane, noćnog rada i rada u dane državnih blagdana policijski službenik ima pravo na naknadu osnovne plaće razmjerno vremenu trajanja toga rada, uvećanu za postotak utvrđen Zakonom o policijskim službenicima ili Kolektivnim ugovorom za zaposlenike Federalnog ministarstva (u daljnjem tekstu: Kolektivni ugovor).
Naknade iz stavka 1. ovoga članka obračunavaju se od osnovne plaće bez dijela plaće po osnovi radnog staža.
U prekovremeni rad ne ulazi noćni rad.

 

3. Naknada za privremeni interni premještaj

Članak 17.

Policijski službenik koji je prema članku 64. Zakona o policijskim službenicima  premješten na drugo radno mjesto koje je 70 km ili više udaljeno od njegova trenutačnog radnog mjesta ima pravo, uz osnovnu plaću određenu  sukladno članku 6. stavak 1. ovoga Zakona, i na naknadu za privremeni interni premještaj, koja se sastoji od:
naknade troškova za odvojeni život i
naknade za odgovarajući smještaj.
Pravo na naknadu iz stavka 1. ovoga članka ne ostvaruje policijski službenik koji je premješten na osobni zahtjev kao ni policijski službenik koji je prvi puta raspoređen na radno mjesto.

 

4. Otpremnina u slučaju otpusta zbog viška policijskih službenika

 

Članak 18.

 

U slučaju otpusta zbog viška policijskih službenika sukladno zakonu, otpušteni policijski službenik koji ima do 15 godina mirovinskog staža ima pravo na otpremninu koja odgovara iznosu plaće što je primio u vrijeme kada je proglašen viškom, obračunate za razdoblje od pet  mjeseci.
Otpremnina iz stavka 1. ovoga članka iznosi 10 mjesečnih plaća za policijske službenike koji imaju preko 15 godina mirovinskog staža u svojstvu policijskih službenika.
Naknada za troškove sahrane i za slučaj smrti

 

Članak 19.

 

 Policijski službenik koji tijekom obavljanja dužnosti izgubi život sahranjuje se na mjestu koje odredi njegova obitelj na trošak Uprave policije odnosno Federalnog ministarstva, koji se sastoji od sljedećeg:
- prijevoz posmrtnih ostataka na mjesto ukopa;
- putne troškove za dvije prateće osobe;
- grobnicu, ako već nije osigurana na drugi način;
- druge uobičajene troškove u iznosu koji određuje nadležno tijelo.
U slučaju smrti policijskog službenika izvan obavljanja službene dužnosti, obitelji policijskoga službenika  isplaćuju se  troškovi sahrane u visini od četiri prosječne neto plaće isplaćene u Federaciji prema posljednjem objavljenom statističkom podatku.
Ako u Upravi policije odnosno Federalnom ministarstvu rade dva ili više članova obitelji, troškovi sahrane iz stavka 1. ovoga članka isplaćuju se samo jednom zaposlenom članu obitelji.
Obitelj koju je preminuli policijski službenik uzdržavao ima pravo na jednokratnu financijsku pomoć u iznosu posljednje neto plaće što ju je policijski službenik ostvario uvećane šest  puta.
Naknada iz stavka 2. ovoga članka isplaćuje se u slučaju smrti člana uže obitelji policijskoga službenika.

 

Članak 20.

 

Članom uže obitelji policijskoga službenika, u smislu ovoga Zakona, smatraju se bračni i izvanbračni drug ako žive u zajedničkom kućanstvu, dijete (bračno, izvanbračno, posvojeno, pastorče i dijete bez roditelja uzeto na uzdržavanje do 18. godine odnosno do 26. godine života ako se nalazi na redovitom školovanju i nije u radnom odnosu, a djeca nesposobna za rad bez obzira na dob), roditelji (otac, majka, očuh, maćeha i posvojitelji) pod uvjetom da žive u zajedničkom kućanstvu s policijskim službenikom, braća i sestre bez roditelja do 18. odnosno do 26. godine života ako se nalaze na redovitom školovanju i nemaju drugih prihoda, već ih korisnik naknade stvarno uzdržava ili je zakonom utvrđena obveza njihovog uzdržavanja, a ako su nesposobni za rad, bez obzira na dob, pod uvjetom da s njima živi u zajedničkom kućanstvu i unučad ako nemaju roditelja i žive u zajedničkom kućanstvu s policijskim službenikom.

 

6. Pravo na osiguranje od posljedica nesretnog slučaja

 

Članak 21.

 

Policijski službenik ima pravo na osiguranje od posljedica nesretnog slučaja s uključenim rizikom prirodne smrti za vrijeme trajanja radnoga odnosa.
Visina osiguranja po ovoj osnovi određuje se prema polici osiguranja od posljedica nesretnoga slučaja odnosno polici osiguranja od prirodne smrti.
Ugovor o osiguranju s osiguravajućom kućom zaključuje ravnatelj policije odnosno federalni ministar za sve policijske službenike sukladno Kolektivnom ugovoru.

 

Troškovi javnog prijevoza na posao i s posla

 

Članak 22.

Policijskom  službeniku kojemu nije organiziran službeni prijevoz na posao i s posla, a čije je mjesto stanovanja udaljeno od mjesta rada najmanje 2 km, pripada naknada za troškove prijevoza u visini mjesečne karte gradskog, prigradskog i međugradskog prijevoza.
U međugradski prijevoz spadaju mjesta udaljena od mjesta rada do 70 km.
Policijskom službeniku koji radi u smjenama pripada pravo na naknadu troškova prijevoza u visini cijene dnevne (povratne) karte shodno broju dolazaka na posao i odlazaka s posla.

 

Naknada za obrok (bonovi za ručak)

 

Članak 23.

 

Policijski službenik ima pravo na naknadu za obrok (bonovi za ručak) za vrijeme rada samo za dane prisutnosti na poslu.
Policijski službenici raspoređeni u organizacijskim jedinicama Federalnog ministarstva ostvaruju pravo iz stavka 1. ovoga članka u obliku naknade za ishranu za vrijeme rada (topli obrok) u iznosu od 1% prosječne plaće u Federaciji prema posljednjem objavljenom statističkom podatku.
Policijski službenici raspoređeni u Specijalnoj policijskoj jedinici, osim prava iz stavka 2. ovoga članka, ostvaruju pravo na obrok u restoranu Specijalne policijske jedinice.
Pravo na naknadu iz st. 1., 2.  i 3. ovoga članka ne ostvaruje se u slučaju odsutnosti s posla po bilo kojoj opravdanoj ili neopravdanoj osnovi (službeni put, plaćeni dopust, dopust uslijed bolesti i slično).

 

9. Regres

 

Članak 24.

Policijski službenik ima pravo na naknadu na ime regresa za korištenje godišnjeg odmora u visini od 50% prosječne neto plaće u Federaciji prema posljednjem objavljenom statističkom podatku.
Pravo na regres iz stavka 1. ovoga članka ima svaki policijski službenik koji tijekom tekuće kalendarske godine ima pravo na godišnji odmor.

 

10.  Otpremnina

 

Članak 25.

 

Policijski službenik ima pravo na otpremninu prilikom odlaska u mirovinu u visini svojih pet ostvarenih prosječnih neto plaća isplaćenih u proteklih pet mjeseci.

 

 Naknada za službeni put

 

Članak 26.

 

Policijski službenik ima pravo na naknadu troškova službenog putovanja na području Federacije odnosno Bosne i Hercegovine kao i putovanja u inozemstvo na koje se upućuje radi izvršenja službenog zadatka.
Za određivanje visine i uvjeta za ostvarivanje naknade za troškove službenog putovanja primjenjuje se propis kojim je uređeno navedeno pitanje za državne službenike i namještenike u federalnim tijelima uprave.

 

 Naknada za  odvojeni život od obitelji i smještaj u mjestu rada

 

Članak 27.

 

Policijski službenik čije je mjesto prebivališta udaljeno više od 70 km od mjesta rada ima pravo na naknadu troškova smještaja u mjestu rada u iznosu i na način koji utvrdi Vlada Federacije za državne službenike i namještenike.

 Druge naknade

 

Članak 28.

 

Policijski službenik ima pravo i na druge naknade utvrđene Kolektivnim ugovorom.

 

V  DONOŠENJE RJEŠENJA I PRAVILNIKA O PLAĆAMA

 

Članak 29.

 

Naknade i druga materijalna prava predviđena odredbama čl. 15., 16., 17., 18., 19., 22., 25. i 27. ovoga Zakona ostvaruju se donošenjem rješenja.
Rješenje iz stavka 1. ovoga članka donosi ravnatelj policije odnosno federalni ministar.

 

Članak 30.

 

Federalni ministar će na prijedlog ravnatelja policije, a uz suglasnost Federalnog ministarstva financija, donijeti pravilnik o plaćama i naknadama policijskih službenika u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovoga Zakona.

 

VI  PRIMJENA ZAKONA U KANTONIMA

 

Članak 31.

 

Visina i način ostvarivanja plaća, naknada, dodataka na plaću, koeficijenti i platni razredi policijskih službenika u kantonalnim ministarstvima unutarnjih poslova (u daljnjem tekstu: kantonalna ministarstva) utvrdit će se kantonalnim propisom koji će sadržavati načela iz članka 4. ovoga Zakona i biti usklađen s člankom  3. stavak 2. i  čl. 6., 7. i 9.  ovoga Zakona.
Koeficijenti i platni razredi iz stavka 1. ovoga članka vezuju se za čin koji ima policijski službenik.

 

Članak 32.

 

Financijska sredstva za plaće i naknade policijskih službenika kantonalnih ministarstava unutarnjih poslova osiguravaju se u proračunu kantona.

 

Članak 33.

 

Kanton će svojim propisom uz suglasnost sindikata propisati koeficijente za radna mjesta, s tim da osnovna plaća za ista ili slična radna mjesta u kantonu ne može prijeći 90% od plaće za takva radna mjesta na federalnoj razini.
Propisom iz stavka 1. ovoga članka,  ako se ne usuglase sa sindikatom u roku od 90 dana,  ne mogu se utvrditi koeficijenti u vrijednosti manjoj od 80% od koeficijenata propisanih propisima  na federalnoj razini vlasti.

 

Članak 34.

 

Dodaci na plaću i naknade utvrđene ovim Zakonom odnose se i na policijske službenike u kantonalnim ministarstvima, čiju visinu i način ostvarivanja utvrđuje vlada kantona.  

 

Članak 35.

 

Kantoni su dužni donijeti propis iz članka 31. ovoga Zakona u roku od 90 dana od dana donošenja ovoga Zakona.

 

VII  NADZOR NAD PRIMJENOM OVOGA ZAKONA

 

Članak 36.

Nadzor nad primjenom ovoga Zakona provodi Federalno ministarstvo i Federalno ministarstvo financija, svako u okviru svojih nadležnosti.

 

VIII KAZNENE ODREDBE

 

Članak 37.

 

Novčanom kaznom u iznosu od 500,00 KM do 2.000,00 KM bit će kažnjen za prekršaj ravnatelj policije ako:
ne odredi plaću policijskom službeniku sukladno njegovome činu (članak 7. stavak 1.);
ne odredi dodatak na plaću sukladno članku 10. ovoga Zakona;
ne donese rješenje o plaći (članak 12. stavak 2.);
odredi naknade protivno čl. 14. - 28. ovoga Zakona;
ne predloži pravilnik o plaćama i naknadama (članak 30.).

 

Članak 38.

 

Novčanom kaznom u iznosu od 500,00 KM do 2.000,00 KM bit će kažnjen za prekršaj federalni ministar ako: 
1) ne odredi plaću policijskom službeniku sukladno njegovome činu (članak 7. stavak 1.);
2) ne odredi dodatak na plaću sukladno članku 10. ovoga Zakona;
ne donese rješenje o plaći (članak 12. stavak 2.);
odredi naknade protivno čl. 14. - 28. ovoga Zakona;
ne donese pravilnik o plaćama i naknadama (članak 30.).

 

IX  PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

 

Članak 39.

 

Odredbe čl. 23. i 24. ovoga Zakona  počet će se primjenjivati narednoga mjeseca od dana potpisivanja izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora kojim su regulirane ove naknade.

Članak  40.

 

Danom stupanja na snagu ovoga Zakona prestaju važiti:
1) odredbe Zakona o policijskim službenicima Federacije Bosne i Hercegovine  („Službene novine Federacije BiH“, br. 27/05 i 70/08) koje se odnose na plaće, dodatke i ostale naknade ako su drukčije uređene ovim Zakonom;
2) odredbe Uredbe o plaćama i naknadama policijskih službenika Federacije Bosne i Hercegovine (“Službene novine Federacije BiH”, broj 11/09) koje se odnose na plaće i naknade ako su drukčije uređene ovim Zakonom.

 

Članak 41.

 

Ovaj Zakon stupa na snagu narednoga dana od dana objave u “Službenim novinama Federacije BiH”.

 

PREDSJEDATELJ
ZASTUPNIČKOGA DOMA
PARLAMENTA FEDERACIJE BiH

 

Safet Softić

 

PREDSEDATELJ
DOMA NARODA
PARLAMENTA FEDERACIJE BiH

 

Stjepan Krešić

 

 

 


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Izraelski predsjednik poslao poruku prestrašenim židovskim studentima u Americi
U Gruziji se događa ono što se događalo u Ukrajini uoči rata
VIDEO Policija po mraku srušila propalestinski kamp na uglednom UCLA-u u Kaliforniji
Prva brza željeznica u SAD-u imat će Siemensove vlakove koji će voziti 350 km/h
Najbolje poljoprivredno zemljište u SAD-u nestaje pod solarnim pločama
Gruzija želi donijeti zakon o "stranim agentima". Dužnosnik EU: Neprihvatljivo
Rusija: Ne vidimo smisao mirovne konferencije u Švicarskoj
SAD: Rusija je u Ukrajini koristila klorpikrin, kemijsko oružje za gušenje
VIDEO Otac u SAD-u silio sina (6) da satima trči na traci, dječak preminuo
Novi kineski nosač aviona krenuo na prvu plovidbu
Danskom brodarskom divu jako pali prihodi
Palestinske sigurnosne snage ubile militanta
U Švicarskoj se održavaju mirovni pregovori o Ukrajini. Rusi ne dolaze
U Teksasu pucali po mladima ispred zgrade. Upucano šestero, među njima četvero djece
Dogovoren tekst rezolucije o Srebrenici, čeka se Opća skupština UN
Ovo su besplatni tečajevi o AI. Nude ih Harvard, Google, Microsoft...
VIDEO Nezapamćene poplave u Brazilu. "Ovo je katastrofa, bit će još gore"
Zašto su europski izbori važni i kako funkcioniraju?
FOTO Rekonstruirano lice neandertalke od prije 75.000 godina
Prije točno 29 godina pobunjeni Srbi raketirali su Zagreb






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Izraelski predsjednik poslao poruku prestrašenim židovskim studentima u Americi
U Gruziji se događa ono što se događalo u Ukrajini uoči rata
VIDEO Policija po mraku srušila propalestinski kamp na uglednom UCLA-u u Kaliforniji
Prva brza željeznica u SAD-u imat će Siemensove vlakove koji će voziti 350 km/h
Najbolje poljoprivredno zemljište u SAD-u nestaje pod solarnim pločama
Gruzija želi donijeti zakon o "stranim agentima". Dužnosnik EU: Neprihvatljivo
Rusija: Ne vidimo smisao mirovne konferencije u Švicarskoj
SAD: Rusija je u Ukrajini koristila klorpikrin, kemijsko oružje za gušenje
VIDEO Otac u SAD-u silio sina (6) da satima trči na traci, dječak preminuo
Novi kineski nosač aviona krenuo na prvu plovidbu
Danskom brodarskom divu jako pali prihodi
Palestinske sigurnosne snage ubile militanta
U Švicarskoj se održavaju mirovni pregovori o Ukrajini. Rusi ne dolaze
U Teksasu pucali po mladima ispred zgrade. Upucano šestero, među njima četvero djece
Dogovoren tekst rezolucije o Srebrenici, čeka se Opća skupština UN
Ovo su besplatni tečajevi o AI. Nude ih Harvard, Google, Microsoft...
VIDEO Nezapamćene poplave u Brazilu. "Ovo je katastrofa, bit će još gore"
Zašto su europski izbori važni i kako funkcioniraju?
FOTO Rekonstruirano lice neandertalke od prije 75.000 godina
Prije točno 29 godina pobunjeni Srbi raketirali su Zagreb


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

SAD dobiva prvu brzu željeznicu kojom će Siemensovi vlakovi voziti 350 km/h

VIDEO Otac u SAD-u silio sina (6) da satima trči na traci, dječak preminuo

Ovo su besplatni tečajevi o AI. Nude ih Harvard, Google, Microsoft...

VIDEO Nezapamćene poplave u Brazilu. ˝Ovo je katastrofa, bit će još gore˝

Policija u SAD-u upucala i ubila učenika ispred škole nakon dojave da ima pištolj

Policija u SAD-u upala u zgradu sveučilišta. Trump: To je bilo baš lijepo gledati

Urušila se autocesta na jugu Kine, 36 ljudi poginulo

Kolumbijski predsjednik: Prekidamo diplomatske odnose sa Izraelom

VIDEO Kina počinje testiranja najnaprednijeg nosača aviona

VIDEO Ogromni neredi u Istanbulu. Prosvjednici mlate policiju, trgaju im štitove





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi