TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Nedjelja 5.5.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








05.05.2024 - 11h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
64
UMJERENO ZAGADJEN
Upozorenje: Neke zagađujuće materije mogu uzrokovati zdravstvene probleme osobama koje su veoma osjetljive na zagađenje zraka. Takve osobe trebaju izbjegavati boravak vani i smanjiti naprezanje tokom boravka vani.

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 75

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



Odluka Vlade Federacije BiH za 2011.

Na temelju članka 19. stavak 2. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06) i članka 24. stavak 2, Zakona o dugu, zaduživanju i jemstvima Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 86/07, 24/09 i 44/10), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 16. sjednici održanoj 24. kolovoza 2011. godine, donosi

 

O D L U K U

O UVJETIMA I PRAVILIMA EMISIJE
TREZORSKIH ZAPISA
FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE

 

I

 

Ovom Odlukom ureduju se uvjeti i pravila emisije trezorskih zapisa Federacije Bosne i Hercegovine.

 

II

 

Trezorski zapis je prenosivi, nematerijalizirani, dužnički, kratkoročni vrijednosni papir kojeg emituje Federacija Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu; Federacija) radi prikupljanja sredstava, na temelju koje vlasnici ostvaruju pravo prema Federaciji Bosne i Hercegovine na naplatu nominalne vrijednosti trezorskih zapisa u skladu sa odlukom o emisiji trezorskih zapisa koju donosi Federalno ministarstvo financija/finansija (u daljnjem tekstu: Ministarstvo):
Aktivnosti emitenta u svezi sa emisijom trezorskih zapisa provodi Ministarstvo.
Emisija trezorskih zapisa vrši se posredstvom aukcijske platforme burzanskog trgovinskog sistema (u daljnjem tekstu: BTS) vrijednosnih papira preko Sarajevske burze/berze d.d. Sarajevo (u daljnjem tekstu: (SASE).
Sekundarni promet trezorskih zapisa vrši se na burzanskom ili drugom uređenom javnom tržištu u svezi sa propisima kojima se uređuje tržište vrijednosnih papira.

 

III

 

Federacija vrši emisiju trezorskih zapisa u svezi sa propisima kojima se ureduje tržište vrijednosnih papira u Federaciji prema dinamici, obimu, uvjetima i na način .utvrđen propisom Ministarstva.
Trezorski zapisi su diskontni vrijednosni papiri koji se emitiraju u nominalnoj vrijednosti od 10.000 konvertibilnih maraka (slovima: desettisuća KM).
Emisija trezorskih zapisa vrši se do iznosa koji utvrdi Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Vlada) odlukom o zaduživanju a u okviru iznosa utvrđenog na odgova­rajućoj poziciji u Proračunu Federacije Bosne i Hercegovine za godinu u kojoj se vrši emisija.
Ministarstvo zaključuje ugovor o obavljanju poslova sa SASE, Registrom vrijednosnih papira u Federaciji Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: RVP), Bankom depozitarom i agentom emisije.

 

IV

 

Učesnici na primarnom tržištu trezorskih zapisa mogu biti profesionalni posrednici-članovi SASE (U daljnjem tekstu: podnosioci ponuda).

 

V

 

Odluku iz točke II stav 1. Ministarstvo dostavlja RVP, SASE i agentu emisije tri dana prije upućivanja javnog natječaja za učestvovanje na aukciji trezorskih zapisa (u daljnjem tekstu: javni natječaj).

 

VI

 

Aukcija trezorskih zapisa na primarnom tržištu obavlja se na način i u vrijeme koje Ministarstvo odredi svojim propisom.
Ministarstvo upućuje javni natječaj najkasnije sedam dana prije dana održavanja aukcije.
Javni natječaj sadrži detalje ponude kao što su:

a)    planirani iznos emisije
b)    vrsta vrijednosnog papira
c)    uvjete emisije
d)    cijenu ili način određivanja cijene
e)    privremeni simbol trezorskog zapisa
f)    datum emisije i datum dospijeća
g)    datum i vrijeme održavanja aukcije
h)    datum uplate
i)     kontakt osoba u Ministarstvu i na SASE

Javni natječaj sadrži i druge informacije za koje Ministarstvo ocijeni da su neophodne za emisiju trezorskih zapisa. Javni natječaj se objavljuje na internet-stranici Ministarstva, internet-straniei SASE, internet stranici agenta emisije i u tjednim novinama u Federaciji.
Ministarstvo zadržava pravo promjene planiranog iznosa emisije.

 

VII

 

Ponude za kupovinu trezorskih zapisa dostavljaju se putem BTS-a kao  kupovni nalozi na način određen propisom Ministarstva iz točke VI i do vremena određenog u javnom natječaju kao vrijeme zatvaranja.
Učesnici, mogu unijeti u BST više kupovnih naloga. Dozvoljen je unos limitiranih naloga i limitiranih naloga sa diskrecijom.
Obavezni elementi kupovnog naloga su:

a)    privremeni simbol trezorskog zapisa,
b)    količina,
c)    diskontna cijena,
d)    račun kupca i
e)    oznaka učesnika.

Kupovni nalozi rangiraju se u BTS automatski nakon unosa, a na osnovu kupovne diskontne cijene počevši od najviše prema najnižoj, a u slučaju postojanja kupovnih naloga sa istom cijenom, BTS rangira naloge prema vremenu unošenja naloga tako da ranije uneseni nalozi imaju prednost.
Ponude koje nisu pravovremeno dostavljene neće se razmatrati na aukciji.
Ponude koje nisu u skladu sa standardima, i zahtjevima Ministarstva i SASE će biti prihvaćene ili odbijene u skladu sa mišljenjem Ministarstva.
Ministarstvo i SASE nisu odgovorni za bilo kakve odgode, greške i propuste nastale prilikom dostavljanja ponuda.
Diskontna cijena se zaokružuje na četiri decimalna mjesta, kao procenat u odnosu na nominalnu vrijednost trezorskog zapisa.
Diskontnu cijenu investitor utvrđuje u skladu sa visinom godišnje kamatne stope koju želi ostvariti na svoj ulog na osnovu sljedeće formule:

               100·d·i
C=100 - -----------
365+d·i
pri čemu je:
C = diskontna cijena,
D = broj dana do dospijeća i
i   = kamatna stopa /100.

Nakon vremena definiranog za unos kupovnih naloga ponude za kupovinu trezorskih zapisa postaju obvezujuće za podnositelje ponuda.

 

VIII

 

Ponude za prodaju trezorskih zapisa kao prodajni nalog u BTS unose se na način i u vrijeme određeno propisom Ministarstva iz točke VI.
Ministarstvo zadržava pravo da prihvati ponudu u cjelini, djelimično ili da odbije sve ponude za kupovinu.

 

IX

 

Aukciji trezorskih zapisa u prostorijama agenta emisije prisustvuju najmanje dva ovlaštena djelatnika Ministarstva.
Na dan održavanja aukcije trezorskih zapisa u roku od 30 minuta po završetku unosa kupovnih naloga SASE putem faxa ili e-maila dostavlja ovlaštenom djelatniku Ministarstva spisak ponuda od najveće do najniže cijene.
Ovlašteni djelatnik Ministarstva, za izdavanje naloga za prodaju trezorskih zapisa na osnovu unesenih kupovnih naloga izdaje prodajni nalog.
SASE dostavlja RVP i članovima burze koji su obavili transakcije u aukciji i spisak zaključenih transakcija.
Poravnanje zaključenih transakcija vrši se najkasnije do 12:00 sati narednog radnog dana od dana aukcije (T+l), ako u javnom natječaju nije drugačije navedeno.
Kupci trezorskih zapisa se obvezuju da izvrše uplatu avansa za kupovinu trezorskih zapisa na namjenski račun profesionalnog posrednika prije izdavanja naloga za kupovinu. Profesionalni posrednici koji su učestvovali u aukciji u ime i za račun klijenta/kupaca, obavezni su da novac klijenta namijenjen za kupovinu trezorskih zapisa prenesu na depozitarski račun Ministarstva otvoren za emisiju na T+l odnosno do 12:00 sati narednog radnog dana od dana aukcije ako u javnom natječaju nije drugačije navedeno.

 

X

 

Izvještaj o rezultatima aukcije Ministarstvo objavljuje istog dana ne kasnije od 15:00 sati na internet-stranici Ministarstva, internet-stranici SASE i na internet-stranici agenta emisije, osim ako u natječaju nije drugačije naznačeno.
Izvještaj o rezultatima aukcije sadrži:

a)    datum aukcije,
b)    planirani iznos emisije,
c)    ostvareni iznos emisije,
d)    ukupan iznos pristiglih ponuda,
e)    ukupan iznos prihvaćenih ponuda,
f)     privremeni simbol trezorskog zapisa,
g)    najvišu ponuđenu cijenu uz kamatnu stopu,
h)    najnižu ponuđenu cijenu uz kamatnu stopu,
i)     jedinstvenu ravnotežnu cijenu uz kamatnu stopu i
j)     datum dospijeća.

 

XI

 

Profesionalni posrednici dužni su da provjere pristup i ispravnost funkcionisanja BTS-a u slučaju nemogućnosti pristupa BTS-u ili nepravilnosti u njegovom funkcionisanju dužni su bez odlaganja o tome obavijestiti SASE.
U slučaju nemogućnosti pristupa BTS ili nepravilnosti u njegovom funkcionisanju shodno se primjenjuju postupci utvrđeni Pravilima Sarajevske burze.
Ako greška u djelovanju BTS nije otklonjena u predviđenom vremenu trajanja aukcije, Sarajevska burza može, uz prethodnu suglasnost Ministarstva, promijeniti vremenski raspored održavanja aukcije, produžiti predviđeno vrijeme trajanja aukcije ili odrediti drugi datum za njeno izvođenje.
O promjenama vremenskog rasporeda održavanja aukcije iz stavka 3. ove točke Sarajevska burza informira profesionalne posrednike pomoću radnih stanica, telefonom ili telefaksom, uz javnu objavu na svojoj internet-stranici.

 

XII

 

Ministarstvo može da objavi javni natječaj za prijevremeni otkup trezorskih zapisa, ukoliko je takva mogućnost predviđena odlukom o emisiji.
Odluku o prijevremenom otkupu trezorskih zapisa donosi Ministarstvo,
Javni natječaj za prijevremeni otkup trezorskih zapisa objavljuje se na internet-stranici Ministarstva i internet-stranici SASE pet radnih dana prije otkupa.
Javni natječaj iz stavka l. ove točke sadrži:

aj    oznaku trezorskog zapisa,
b)    datum otkupa,
c)    iznos emisije koji se otkupljuje,
d)    cijenu otkupa i
e)    ostale elemente iz odluke o emisiji iz stavka 1. ove točke.

 

XIII

 

SASE i profesionalni posrednici osiguravaju anonimnost ponuda za kupovinu trezorskih zapisa.

 

XIV

 

Na pitanja aukcije, poravnanja i registracije trezorskih zapisa koja nisu uređena ovom odlukom primjenjuju se propisi kojima se uređuje tržište vrijednosnih papira.

 

XV

 

Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objave u
"Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 852/11
24. kolovoza 2011. godine
Sarajevo

Prenijer
Nermin Nikšić, v. r,


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Hamas ima jedan ključni uvjet za primirje. Izraelu je potpuno neprihvatljiv
Vozilom se zabio u ogradu Bijele kuće i poginuo
Zelenski: Bog ima ukrajinsku zastavu na ramenu
Britanci: Rusi su u Ukrajini izgubili gotovo pola milijuna ljudi
Dostupan lijek za tlak može usporiti starenje i produžiti život
U strašnoj nesreći u Kini 48 poginulih. Kinezi slave herojski potez vozača kamiona
Rastu napetosti na američkim fakultetima. Srušen još jedan prosvjednički kamp
Dolar oštro pao, ponajviše prema jenu
Appleu pali dobit i zarada, ali mu istovremeno jako skočile dionice
Izrael ne vodi rat samo oružjem. "U tijeku je kolektivno kažnjavanje Palestinaca"
16-godišnjak izbo čovjeka u Australiji, policija ga ubila. Sumnja se na terorizam
Velik prosvjed u Tel Avivu. Tisuće traže prekid rata i odlazak vlade
Ruski bombarder Su-25 srušen iznad istočne Ukrajine, kaže Zelenski
Američka policija uz pomoć krvi s posteljine riješila ubojstvo iz 1966.
Sin pakistanskih migranata ostaje na čelu Londona
Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim. Oglasila se Ukrajina
Na ulici premlatili Scholzovog kandidata, stižu žestoke reakcije
Svađa između Španjolske i Argentine. Sve počelo optužbom da se predsjednik drogira
VIDEO I FOTO Ovako izgleda školovanje u Finskoj
Traje summit muslimanskih zemalja, rezolucija o Gazi očekuje se u nedjelju






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Hamas ima jedan ključni uvjet za primirje. Izraelu je potpuno neprihvatljiv
Vozilom se zabio u ogradu Bijele kuće i poginuo
Zelenski: Bog ima ukrajinsku zastavu na ramenu
Britanci: Rusi su u Ukrajini izgubili gotovo pola milijuna ljudi
Dostupan lijek za tlak može usporiti starenje i produžiti život
U strašnoj nesreći u Kini 48 poginulih. Kinezi slave herojski potez vozača kamiona
Rastu napetosti na američkim fakultetima. Srušen još jedan prosvjednički kamp
Dolar oštro pao, ponajviše prema jenu
Appleu pali dobit i zarada, ali mu istovremeno jako skočile dionice
Izrael ne vodi rat samo oružjem. "U tijeku je kolektivno kažnjavanje Palestinaca"
16-godišnjak izbo čovjeka u Australiji, policija ga ubila. Sumnja se na terorizam
Velik prosvjed u Tel Avivu. Tisuće traže prekid rata i odlazak vlade
Ruski bombarder Su-25 srušen iznad istočne Ukrajine, kaže Zelenski
Američka policija uz pomoć krvi s posteljine riješila ubojstvo iz 1966.
Sin pakistanskih migranata ostaje na čelu Londona
Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim. Oglasila se Ukrajina
Na ulici premlatili Scholzovog kandidata, stižu žestoke reakcije
Svađa između Španjolske i Argentine. Sve počelo optužbom da se predsjednik drogira
VIDEO I FOTO Ovako izgleda školovanje u Finskoj
Traje summit muslimanskih zemalja, rezolucija o Gazi očekuje se u nedjelju


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim

Miralem Pjanić se oprostio od reprezentacije Bosne i Hercegovine

U Japanu podižu ogradu. Ne žele da turisti fotografiraju planinu: ˝Nepristojni su˝

Dan kada su Hajduk i Zvezda zagrljeni plakali, a krcati Poljud pjevao ˝Druže Tito...˝

Rusija: Ukrajina je napala Krim moćnim raketama koje je poslao SAD

Sve više mrtvih u poplavama u Brazilu. Nema struje i neta, evakuirano 23.000 ljudi

VIDEO Ukrajinci moćnom američkom raketom ubili 116 Rusa daleko od fronte

Britanija: Ukrajina može koristiti naše oružje za napade unutar Rusije

Prijavljeno 17 avioprijevoznika: ˝Lažu u reklamama˝

Prije godinu dana dječak u Beogradu ubio 9 učenika i domara: ˝Smirivali su ga jauci˝





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi