TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Subota 18.5.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








18.05.2024 - 20h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
46
DOBAR
Kvalitet zraka je zadovoljavajući

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 47

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



Odluka Vlade Federacije BiH za 2011.

Na osnovu čl. 38. i 39. Zakona o izvršavanju Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2012. godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj 3/12), na prijedlog federalne ministrice okoliša i turizma, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 42. sjednici održanoj 22.03.2012. godine, donosi

 

O D L U K U

O USVAJANJU PROGRAMA UTROŠKA SREDSTAVA
SA KRITERIJIMA RASPODJELE "AKCIONI PLAN
STRATEGIJE OKOLIŠA" UTVRĐENOG BUDŽETOM
FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE ZA 2012.
GODINU FEDERALNOM MINISTARSTVU OKOLIŠA I
TURIZMA

 

I

 

Usvaja se Program utroška sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava utvrđenih na poziciji 614100 "Akcioni plan strategije okoliša", razdjel 61. Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2012, godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj 3/12).

 

II

 

Budžetom Federacije Bosne i Hercegovine za 2012. godinu sredstva iz tačke I ove Odluke utvrđena su u ukupnom iznosu 2.500.000,00 KM (slovima: dvamilionaipetstotlsuća/ hiljada konvertibilnih maraka).

 

III

 

Sredstva iz tačke II ove odluke raspodjeljuju  se slijedećim programima:

1. Sufinansiranje projekata za tehničko unapređenje postojeće infrastrukture i postrojenja za upravljanje komunalnim otpadom na području Federacije BiH, u ukupnom iznosu od 1.500.000,00 KM
Pravo sudjelovanja na javnom pozivu ostvaruju: opštine i kantoni (ako je upravljanje komunalnim otpadom na nivou kantona) sa područja Federacije BiH
Ciljevi programa su: U cilju realizacije Akcionog plana Federalne strategije zaštite okoliša (2008-2018) i Federalnog plana upravljanja otpadom potrebno je pružiti pomoć opštinama i kantonima u Federaciji BiH za unapređenje postojeće infrastrukture i postrojenja za upravljanje komunalnim otpadom na području Federacije BiH, a sve u skladu sa Zakonom o upravljanju otpadom ("Službene novine Federacije BiH", br. 33/03 i 79/09) i Pravilnikom o sadržaju plana prilagodavanja upravljanja otpadom za postojeća postrojenja za tretman ili odlaganje otpada i aktivnostima koje poduzima nadležni organ ("Službene novine Federacije BiH", broj 9/05).
Upravljanje komunalnim otpadom podrazumijeva uspostavu odgovarajuće infrastrukture za prikupljanje komunal­nog otpada, selektiranje, selektivno prikupljanje komunalnog otpada, recikliranje komunalnog otpada i izgradnju reciklažnih dvorišta i odlaganje komunalnog otpada na okolišno prihvatljiv način na tehnički uređenim komunalnim deponijama.
Kriteriji za izbor projekata: Pripremljenost projekta (pripremljenost stručne i tehničke dokumentacije, postojeće dozvole, stepen spremnosti za početak radova i dr.), Usklađe­nost planiranih aktivnosti sa Akcionim planom Federalne strategije zaštite okoliša, okolišnim planskim dokumentima na kantonalnom i lokalnom nivou (LEAPi i KEAPi), kao sa relevantnom prostorno-planskom dokumentacijom, usklađenost planiranih aktivnosti sa Akcionim planom Federalne strategije zaštite okoliša, okolišnim planskim dokumentima na kantonalnom i lokalnom nivou (LEAPi i KEAPi), kao sa relevantnom prostorno-planskom dokumentacijom, mjerljivi efekti koji se predloženim projektima postižu kao što su: (1) količina otpada koje će se selektivno prikupljati; (2) količina otpada koje će se reciklirati; (3) količina otpada koji će se organizirano prikupljati u smislu proširenje područja prikupljanja komunalnog otpada; (4) količine otpada koje će biti moguće odložiti na tehnički (sanitarno) uređenim deponijama, visina osiguranih sredstava korisnika za sufinanciranje u odnosu na sveukupno potrebnu financijsku konstrukciju.
2. Sufinansiranje programa podrške boljem funkcionisanju upravljanja uspostavljenim zaštićenim područjima u Federaciji BiH, u ukupnom iznosu od 500.000,00 KM.
Pravo sudjelovanja na javnom pozivu ostvaruju: javne institucije, koje upravljaju zaštićenim prirodnim područjima na području Federacije BiH sa projektima kojima se poboljšava upravljanje, razvoj neophodne infrastrukture i održivo korištenje resursa u zaštićenom području.
Cilj programa: Podrška unapređenju upravljanja uspostavljenim institucijama zaštićenih prirodnih područja na teritoriji Federacije BiH (spomenici prirode; parkovi prirode i zaštićeni pejsaži: Prokoško jezero, Konjuh, Blidinje, Hutovo Blato; Vrelo Bosne; Vodopad Skakavac; Bijambarska pećina, Tajan i dr.).
Kriteriji za izbor projekata: Usklađenost planiranih aktivnosti sa Akcionim planom Federalne strategije zaštite okoliša, relevantnom prostorno-planskom dokumentacijom, kantonalnim planovima zaštite okoliša i planom upravljanja zaštićenim područjem, pripremljenost projekta (postojeće dozvole, pripremljenost stručne i tehničke dokumentacije, stepen spremnosti za početak aktivnosti), mjerljive koristi koje će se dobiti realizacijom kandidovanih projekata u cilju poboljšanja upravljanja zaštićenim područjem i održivog korištenja resursa u zaštićenom području, visina osiguranih sredstava korisnika za sufinansiranje u odnosu na sveukupno potrebnu finansijsku konstrukciju.
3. Nabavka dvije automatske monitoring stanice za mjerenje kvaliteta zraka (simultano mjerenje fizikalno-kemijskih pokazatelja kvaliteta zraka i meteoroloških parametara), kao dio mreže monitoring kvalitete zraka od značaja za Federaciju BiH, u ukupnom iznosu od 500.000,00 KM.
Cilj programa: U svrhu adekvatnog monitoringa kvaliteta zraka na području Federacije BiH, potrebno je uspostaviti mrežu monitoring stanica za mjerenje kvaliteta zraka. Nadležnost za monitoring kvaliteta zraka u skladu sa Zakonom o zaštiti zraka ("Službene novine Federacije BiH", br. 33/03 i 4/10) i njegovim provedbenim propisima u Federaciji BiH ima Federalni hidrometeorološki zavod. Trenutno, situacija po pitanju broja stanica i pokrivenosti monitoringa na području Federacije BiH nije zadovoljavajuća. U svrhu adekvatne pokrivenosti teritorija cijele Federacije BiH potrebno je nabaviti u ovoj fazi najmanje dvije automatske stanice koje se trebaju instalirati u postojećoj infrastrukturi Federalnog hidro-meteorološkog zavoda na regijama Federacije BiH koje nisu pokrivene i koje su prioritetne. Nabavljena oprema i usluge instaliranja će se staviti na raspolaganje Federalnom hidro-meteorološkom zavodu, kao nadležnoj instituciji za monitoring kvaliteta zraka u Federaciji BiH, koji će obezbijediti njihovo umrežavanje u mrežu monitoringa kvaliteta zraka na području Federacije BiH, kao i kada se steknu uslovi na područje cijele države Bosne i Hercegovine.
Implementator: Federalno ministarstvo okoliša i turizma, Sektor za implementaciju projekata.

 

IV

Sredstva iz tačke III podtač. 1. i 2. oove dluke, dodjeljivat će se korisnicima u skladu sa usvojenim programom iz tačke III podtač. 1. i 2. ove odluke, a na osnovu javnog poziva koji će raspisati federalna ministrica okoliša i turizma.
Javni poziv za dodjelu sredstava iz tačke III podtač. 1.12. ove odluke objavit će se na službenoj web stranici Federalnog ministarstva okoliša i turizma, "Službenim novinama Federacije BiH" i najmanje jednom dnevnom tisku velike naklade s ciljem dostupnosti najširoj javnosti.

 

V

 

Federalna ministrica okoliša i turizma imenuje i razrješava stručnu Komisiju za ocjenu ispunjavanja uslova i kriterija za dodjelu sredstava iz tačke III podtač. 1. i 2. ove odluke.
Povjerenstvo razmatra projekte zaprimljene na osnovu javnog poziva, cijeni ispunjenost uslova i kriterija za odobravanje sredstava, te zapisnik s obrazloženom ocjenom i mišljenjem dostavlja federalnoj ministrici okoliša i turizma koja donosi konačnu odluku.

 

VI

 

S korisnicima koji ispune uslove i kriterije za dodjelu sredstava iz tačke III podtačka 1. i 2. ove odluke, Federalno ministarstvo okoliša i turizma zaključit će ugovor o međusobnim pravima i obvezama u realizaciji projekta za koje su sredstva odobrena.

 

VII

 

Nadzor i provjeru o namjenskom utrošku sredstava vrši Federalno ministarstvo okoliša i turizma putem stručne Komisije koju imenuje federalna ministrica okoliša i turizma.

 

VIII

 

Sredstva iz tačke III podtačka 3. ove odluke implementirat će Federalno ministarstvo okoliša i turizma u skladu sa Zakonom o javnim nabavama Bosne i Hercegovine ("Službeni glasnik BiH", br. 49/04, 19/05, 92/05, 8/06, 24/06 i 70/06) i podzakonskim aktima a za potrebe instaliranja istih u postojeću infrastrukturu Federalnog hidrometeorološkog zavoda, kao nadležnoj instituciji za monitoring kvalitete zraka u Federaciji BiH.

 

IX

 

Za realizaciju ove odluke zadužuju se Federalno ministar­stvo okoliša i turizma i Federalno ministarstvo fmansija/ financija, svako u okviru svoje nadležnosti.

 

X

 

Federalno ministarstvo okoliša i turizma izvještaj o utrošenim sredstvima dostavit će Federalnom ministarstvu finansija - Federalnom ministarstvu financija u skladu sa Zako­nom o izvršavanju Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine.

 

XI

 

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u
"Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 369/2012
22. marta 2012. godine
Sarajevo

Premijer
Nermin Nikšić, s. r.


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Policija u Austriji uhitila djevojčicu iz Crne Gore. Planirala teroristički napad?
Masovni prosvjedi u Gruziji, predsjednica stavila veto na "ruski zakon"
Atentatoru na slovačkog premijera određen pritvor. Tvrdi da ga nije htio ubiti
Kako je oluja od tri tisuće ukrajinskih bombi uništila najopasnije avione u ratu
Hamasovci su je ubili, vukli golu i snimali. Tijelo Njemice nađeno u tunelu u Gazi
Kanadska policija nakon 50 godina otkrila serijskog ubojicu
Izraelci prodiru u Rafah, napadnut najveći izbjeglički kamp. "Gađaju bez prestanka"
VIDEO Poplave u Njemačkoj, Belgiji, Francuskoj... "Voda je do prsa, ovo ne pamtimo"
Zelenski: Rusi spremaju veliku ofenzivu, znam Putinov cilj. Ovo je tek prvi val
23 migranta krenula iz Tunisa prema Italiji, nestali su
Novi proboj Rusa, grad pretvoren u pepeo, zatočili civile. "Koriste ih kao živi štit"
Poplave na istoku Belgije
Peru zakonom naredio da se transrodne osobe označava kao bolesne, ljudi na ulicama
Poljska ulaže više od 2 milijarde eura u jačanje svoje istočne granice
Stanje slovačkog premijera Fica stabilno, no i dalje ozbiljno
Veliko istraživanje otkrilo što više utječe na životni vijek - geni ili životni stil
Borbe u Rafahu jačaju, putem američkog pristaništa dostavljeno 310 paleta pomoći
Klimatski aktivisti upali na pistu zračne luke u MĂĽnchenu, izazvali kolaps
Krvavi Križarski ratovi završili su kada je napokon pala posljednja utvrda - Akra
Posljedni ruski car za sebe je vjerovao da nije sposoban - bio je u pravu






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Policija u Austriji uhitila djevojčicu iz Crne Gore. Planirala teroristički napad?
Masovni prosvjedi u Gruziji, predsjednica stavila veto na "ruski zakon"
Atentatoru na slovačkog premijera određen pritvor. Tvrdi da ga nije htio ubiti
Kako je oluja od tri tisuće ukrajinskih bombi uništila najopasnije avione u ratu
Hamasovci su je ubili, vukli golu i snimali. Tijelo Njemice nađeno u tunelu u Gazi
Kanadska policija nakon 50 godina otkrila serijskog ubojicu
Izraelci prodiru u Rafah, napadnut najveći izbjeglički kamp. "Gađaju bez prestanka"
VIDEO Poplave u Njemačkoj, Belgiji, Francuskoj... "Voda je do prsa, ovo ne pamtimo"
Zelenski: Rusi spremaju veliku ofenzivu, znam Putinov cilj. Ovo je tek prvi val
23 migranta krenula iz Tunisa prema Italiji, nestali su
Novi proboj Rusa, grad pretvoren u pepeo, zatočili civile. "Koriste ih kao živi štit"
Poplave na istoku Belgije
Peru zakonom naredio da se transrodne osobe označava kao bolesne, ljudi na ulicama
Poljska ulaže više od 2 milijarde eura u jačanje svoje istočne granice
Stanje slovačkog premijera Fica stabilno, no i dalje ozbiljno
Veliko istraživanje otkrilo što više utječe na životni vijek - geni ili životni stil
Borbe u Rafahu jačaju, putem američkog pristaništa dostavljeno 310 paleta pomoći
Klimatski aktivisti upali na pistu zračne luke u MĂĽnchenu, izazvali kolaps
Krvavi Križarski ratovi završili su kada je napokon pala posljednja utvrda - Akra
Posljedni ruski car za sebe je vjerovao da nije sposoban - bio je u pravu


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

VIDEO Poplave u Njemačkoj, Belgiji, Francuskoj... ˝Voda je do prsa, ovo ne pamtimo˝

Borbe u Rafahu jačaju, žestoko i na sjeveru. ˝Možda i najjače borbe u 7 mjeseci˝

Ovaj film zovu čudom. Snimao se 40 godina, a redatelj je potrošio 120 milijuna dolara

Troje španjolskih turista ubijeno u Afganistanu

Klimatski aktivisti upali na pistu zračne luke u Münchenu, izazvali kolaps letova

VIDEO Sjever Italije pod vodom nakon obilne kiše

VIDEO Masovni napadi na Krim. Satelitske snimke otkrivaju uništene moćne avione

Američka vojska izgradila dok za pomoć Gazi. ˝Nijedan vojnik nije stupio na kopno˝

VIDEO Ogromna oluja u Houstonu, četvero mrtvih, grad u mraku. ˝Ne izlazite˝

Dvojica braće koji su studirali na MIT-ju za 12 sekundi ukrali 25 milijuna dolara





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi