TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Subota 18.5.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








18.05.2024 - 21h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
74
UMJERENO ZAGADJEN
Upozorenje: Neke zagađujuće materije mogu uzrokovati zdravstvene probleme osobama koje su veoma osjetljive na zagađenje zraka. Takve osobe trebaju izbjegavati boravak vani i smanjiti naprezanje tokom boravka vani.

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 59

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



Odluka Vlade Federacije BiH za 2011.

Na osnovu člana 19. stav 2. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06) i elana 24. stav 2. Zakona o dugu, zaduživanju i garancijama Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 86/07, 24/09 i 44/10), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 63. sjednici održanoj 09.10.2012. godine, donosi

 

O D L U K U

O USLOVIMA I PROCEDURAMA EMISIJE
TREZORSKIH ZAPISA FEDERACIJE BOSNE I
HERCEGOVINE

 

I

 

Ovom odlukom uređuju se uslovi, procedure i pravila emisije trezorskih zapisa Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Federacija) koji se emituju radi prikupljanja sredstava za finansiranje budžetskih rashoda.

 

II

 

Trezorski zapis Federacije je prenosivi, nematerijalizovani, dužnički, kratkoročni vrijednosni papir kojeg emituje Federacija na osnovu koje vlasnici ostvaruju pravo prema Federaciji na naplatu nominalne vrijednosti trezorskih zapisa u skladu sa Odlukom o zaduženju. Federacije Bosne i Hercegovine putem emisije trezorskih zapisa (u daljem tekstu: Odluka o emisiji TZ) koju donosi Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu; Vlada).
Aktivnosti emitenta u vezi sa emisijom trezorskih zapisa provodi Federalno ministarstvo finansija-Federalno ministarstvo financija (u daljem tekstu: Ministarstvo).
Ministarstvo je ovlašteno odabrati banku depozitara i agenta emisije.
Emisija trezorskih zapisa vrsi se posredstvom aukcijske platforme berzanskog trgovinskog sistema (u daljem tekstu: BTS) vrijednosnih papira preko Sarajevske berze/burze d.d. Sarajevo (u daljem tekstu: SASE) ili na drugi način koji odredi Ministarstvo.

 

III

 

Emisija trezorskih zapisa vrši se prema dinamici, obimu, uslovima i na način utvrđenom Odlukom o emisiji TZ iz tačke II stav 1. ove odluke.
Trezorski zapisi su diskontni vrijednosni papiri koje se emituju u nominalnoj vrijednosti od 10.000 konvertibilnih maraka (slovima: desethiljada KM).
Emisija trezorskih zapisa vrši se do iznosa koji utvrdi Vlada Odlukom o emisiji TZ iz tačke II. stav 1. ove odluke, a u okviru iznosa utvrđenog na odgovarajućoj poziciji u Budžetu Federacije Bosne i Hercegovine za godinu u kojoj se vrši emisija.
Ministarstvo zaključuje ugovor o obavljanju poslova sa SASE, Registrom vrijednosnih papira u Federaciji Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: RVP), bankom depozitarom i agentom emisije.

 

IV

 

Učesnici na primarnom tržištu trezorskih zapisa mogu biti profesionalni posrednici - članovi SASE (u daljem tekstu: podnosioci ponuda).

 

V

 

Odluku o emisiji TZ iz tačke II stav 1. Ministarstvo dostavlja RVP, SASE i agentu emisije tri dana prije upućivanja javnog poziva za učestvovanje na aukciji trezorskih zapisa (u daljem tekstu: javni poziv).

 

VI

 

Aukcija trezorskih zapisa na primarnom tržištu obavlja se na način i u vrijeme određeno javnim pozivom.
Javni poziv Ministarstvo upućuje najkasnije sedam dana prije dana održavanja aukcije.
Javni poziv sadrži detalje ponude kao što su:
a)     planirani iznos emisije,
b)     vrsta vrijednosnog papira,
c)     uslove emisije
d)     cijenu ili način određivanja cijene,
e)     privremeni simbol trezorskog zapisa,
f)     datum emisije i datum dospijeća,
g)     datum i vrijeme održavanja aukcije,
h)     datum uplate,
i)      kontakt osoba u Ministarstvu i na SASE.

Javni poziv sadrži i druge informacije za koje Ministarstvo ocijeni da su neophodne za emisiju trezorskih zapisa Federacije.
Javni poziv se objavljuje na internet stranici Ministarstva, internet stranici SASE, internet stranici agenta emisije i u dnevnim novinama u Federaciji.
Ministarstvo zadržava pravo promjene planiranog iznosa emisije.

 

VII

 

Ponude za kupovinu trezorskih zapisa dostavljaju se putem BTS-a kao kupovni nalozi na način i do vremena određenog u javnom pozivu.
Učesnici mogu unijeti u BST više kupovnih naloga.
Dozvoljen je unos limitiranih naloga i limitiranih naloga sa diskrecijom.
Obavezni elementi kupovnog naloga su:
a)     privremeni simbol trezorskog zapisa,
b)     količina,
c)     diskontna cijena,
d)     račun kupca i
e)     oznaka učesnika.

Kupovni nalozi rangiraju se u BTS automatski nakon unosa, a na osnovu kupovne diskontne cijene počevši od najviše prema najnižoj, a u slučaju postojanja kupovnih naloga sa istom cijenom, BTS rangira naloge prema vremenu unošenja naloga tako da ranije uneseni nalozi imaju prednost.
Ponude koje nisu pravovremeno dostavljene neće se razmatrati na aukciji.
Ponude koje nisu u skladu sa standardima i zahtjevima Ministarstva i SASE će biti prihvaćene ili odbijene u skladu sa mišljenjem Ministarstva.
Ministarstvo i SASE nisu odgovorni za bilo kakve odgode, greške i propuste nastale prilikom dostavljanja ponuda,
Diskontna cijena se zaokružuje na četiri decimalna mjesta, kao procenat u odnosu na nominalnu vrijednost trezorskog zapisa.
Diskontnu cijenu investitor utvrđuje u skladu sa visinom godišnje kamatne, stope koju želi ostvariti na svoj ulog na osnovu sljedeće formule:

pri čemu je:
C = diskontna cijena
d = broj dana do dospijeća
i = kamatna stopa /100

Nakon vremena definiranog za unos kupovnih naloga ponude za kupovinu trezorskih zapisa postaju obavezujuće za podnosioca ponuda.

 

VIII

 

Ponude za prodaju trezorskih zapisa kao prodajni nalog u BTS unose se na način i do vremena određenog u javnom pozivu.
Ministarstvo zadržava pravo da prihvati ponudu u cjelini, djelimično ili da odbije sve ponude za kupovinu.

 

IX

 

Na dan održavanja aukcije trezorskih zapisa u roku od 30 minuta po završetku unosa kupovnih naloga SASE putem faxa ili e-maila dostavlja ovlaštenoj osobi Ministarstva spisak ponuda od najveće do najniže cijene.
Ovlaštena osoba Ministarstva, za izdavanje naloga za prodaju trezorsklh zapisa na osnovu unesenih kupovnih naloga izdaje prodajni nalog.
SASE dostavlja RVP izvještaj o transakcijama zaključenim u postupku aukcije, u skladu sa propisima RVP o postupanju kod javne emisije na berzi.
RVP, po zahtjevu, dostavlja Ministarstvu obrađene podatke koji sadrže identifikacione podatke o kupcima trezorskih zapisa.
Poravnanje zaključenih transakcija vrši se najkasnije do 12:00 sati narednog radnog dana od dana aukcije (T+l), ako u javnom pozivu nije drugačije navedeno.
RVP registruje vrijednosne papire nakon izvršenih uplata svih uspješnih podnosilaca ponude u skladu s ugovorom.
RVP obavještava Sarajevsku berzu i Ministarstvo o registraciji trezorskih zapisa.
Na osnovu izvještaja o registraciji RVP, SASE na osnovu zahtjeva Ministarstva uvrštava trezorske zapise na Kotaciju SASE.

 

X

 

Izvještaj o rezultatima aukcije Ministarstvo objavljuje istog dana ne kasnije , od 15:00 sati na internet stranici Ministarstva, internet stranici SASE i na internet stranici agenta emisije, osim ako u pozivu nije drugačije naznačeno.
Izvještaj o rezultatima aukcije sadrži:
a)     datum aukcije,
b)     planirani iznos emisije,
c)     ostvareni iznos emisije,
d)     ukupan iznos pristiglih ponuda,
e)     ukupan iznos prihvaćenih ponuda,
f)      privremeni simbol trezorskog zapisa,
g)     najvišu ponuđenu cijenu uz kamatnu stopu,
h)     najnižu ponuđenu cijenu uz kamatnu stopu,
i)      jedinstvenu ravnotežnu cijenu uzkamatnu stopu i
j)      datum dospijeća.

 

XI

 

Profesionalni posrednici dužni su da provjere pristup i ispravnost funkcionisanja BTS-a u slučaju nemogućnosti pristupa BTS-u ili nepravilnosti u njegovom funkcionisanju i dužni su bez odlaganja o tome obavijestiti SASE.
U slučaju nemogućnosti pristupa BTS ili nepravilnosti u njegovom funkcionisanju shodno se primjenjuju postupci utvrđeni Pravilima Sarajevske berze.
Ako reška u djelovanju BTS nije otklonjena u predviđenom vremenu trajanja aukcije, Sarajevska berza može, uz prethodnu saglasnost Ministarstva, promijeniti vremenski raspored održavanja aukcije, produžiti predviđeno vrijeme trajanja aukcije ili odrediti drugi datum za njeno izvođenje.
O promjenama vremenskog rasporeda održavanja aukcije iz stava 3. ove tačke Sarajevska berza informiše profesionalne posrednike pomoću radnih stanica, telefonom ili telefaksom, uz javnu objavu na svojoj internet stranici.

 

XII

 

Ministarstvo može da objavi javni poziv za prijevremeni otkup trezorskih zapisa, ukoliko je takva mogućnost predviđena odlukom o emisiji.
Odluku o prijevremenom otkupu trezorskih zapisa donosi Ministarstvo.
Javni poziv za prijevremeni otkup trezorskih zapisa objavljuje se na internet stranici Ministarstva i internet stranici SASE pet radnih dana prije otkupa.
Javni poziv iz stava l. ove tačke sadrži:
a)     oznaku trezorskog zapisa,
b)     datum otkupa,
c)      iznos emisije koji se otkupljuje,
d)     cijenu otkupa i
e)     ostale elemente iz odluke o emisiji iz stava 1. ove tačke.

 

XIII

 

SASE i profesionalni posrednici osiguravaju anonimnost ponuda za kupovinu trezorskih zapisa.

 

XIV

 

Na pitanja aukcije, poravnanja i registracije trezorskih zapisa koja nisu uređena ovom odlukom primjenjuju se propisi kojima se uređuje tržište vrijednosnih papira.

 

XV

 

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u
"Službenim novinama Federacije BiH".

 

XVI

 

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o uslovima i pravilima emisije trezorskih zapisa Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 55/11).

 

V broj 1306/2012
09. oktobra 2012. godine
Sarajevo

Premijer
Nermin Nikšić, s. r.


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
U Gazi pronađeno tijelo još jednog taoca, hamasovci ga ubili dok je vozio bicikl
Klizi li svijet u nuklearnu kataklizmu?
Policija u Austriji uhitila djevojčicu iz Crne Gore. Planirala teroristički napad?
Masovni prosvjedi u Gruziji, predsjednica stavila veto na "ruski zakon"
Atentatoru na slovačkog premijera određen pritvor. Tvrdi da ga nije htio ubiti
Kako je oluja od tri tisuće ukrajinskih bombi uništila najopasnije avione u ratu
Hamasovci su je ubili, vukli golu i snimali. Tijelo Njemice nađeno u tunelu u Gazi
Kanadska policija nakon 50 godina otkrila serijskog ubojicu
Izraelci prodiru u Rafah, napadnut najveći izbjeglički kamp. "Gađaju bez prestanka"
VIDEO Poplave u Njemačkoj, Belgiji, Francuskoj... "Voda je do prsa, ovo ne pamtimo"
Zelenski: Rusi spremaju veliku ofenzivu, znam Putinov cilj. Ovo je tek prvi val
23 migranta krenula iz Tunisa prema Italiji, nestali su
Novi proboj Rusa, grad pretvoren u pepeo, zatočili civile. "Koriste ih kao živi štit"
Poplave na istoku Belgije
Peru zakonom naredio da se transrodne osobe označava kao bolesne, ljudi na ulicama
Poljska ulaže više od 2 milijarde eura u jačanje svoje istočne granice
Stanje slovačkog premijera Fica stabilno, no i dalje ozbiljno
Veliko istraživanje otkrilo što više utječe na životni vijek - geni ili životni stil
Borbe u Rafahu jačaju, putem američkog pristaništa dostavljeno 310 paleta pomoći
Klimatski aktivisti upali na pistu zračne luke u MĂĽnchenu, izazvali kolaps






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
U Gazi pronađeno tijelo još jednog taoca, hamasovci ga ubili dok je vozio bicikl
Klizi li svijet u nuklearnu kataklizmu?
Policija u Austriji uhitila djevojčicu iz Crne Gore. Planirala teroristički napad?
Masovni prosvjedi u Gruziji, predsjednica stavila veto na "ruski zakon"
Atentatoru na slovačkog premijera određen pritvor. Tvrdi da ga nije htio ubiti
Kako je oluja od tri tisuće ukrajinskih bombi uništila najopasnije avione u ratu
Hamasovci su je ubili, vukli golu i snimali. Tijelo Njemice nađeno u tunelu u Gazi
Kanadska policija nakon 50 godina otkrila serijskog ubojicu
Izraelci prodiru u Rafah, napadnut najveći izbjeglički kamp. "Gađaju bez prestanka"
VIDEO Poplave u Njemačkoj, Belgiji, Francuskoj... "Voda je do prsa, ovo ne pamtimo"
Zelenski: Rusi spremaju veliku ofenzivu, znam Putinov cilj. Ovo je tek prvi val
23 migranta krenula iz Tunisa prema Italiji, nestali su
Novi proboj Rusa, grad pretvoren u pepeo, zatočili civile. "Koriste ih kao živi štit"
Poplave na istoku Belgije
Peru zakonom naredio da se transrodne osobe označava kao bolesne, ljudi na ulicama
Poljska ulaže više od 2 milijarde eura u jačanje svoje istočne granice
Stanje slovačkog premijera Fica stabilno, no i dalje ozbiljno
Veliko istraživanje otkrilo što više utječe na životni vijek - geni ili životni stil
Borbe u Rafahu jačaju, putem američkog pristaništa dostavljeno 310 paleta pomoći
Klimatski aktivisti upali na pistu zračne luke u MĂĽnchenu, izazvali kolaps


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

VIDEO Poplave u Njemačkoj, Belgiji, Francuskoj... ˝Voda je do prsa, ovo ne pamtimo˝

Borbe u Rafahu jačaju, žestoko i na sjeveru. ˝Možda i najjače borbe u 7 mjeseci˝

Ovaj film zovu čudom. Snimao se 40 godina, a redatelj je potrošio 120 milijuna dolara

Troje španjolskih turista ubijeno u Afganistanu

Klimatski aktivisti upali na pistu zračne luke u Münchenu, izazvali kolaps letova

VIDEO Sjever Italije pod vodom nakon obilne kiše

VIDEO Masovni napadi na Krim. Satelitske snimke otkrivaju uništene moćne avione

Američka vojska izgradila dok za pomoć Gazi. ˝Nijedan vojnik nije stupio na kopno˝

VIDEO Ogromna oluja u Houstonu, četvero mrtvih, grad u mraku. ˝Ne izlazite˝

Dvojica braće koji su studirali na MIT-ju za 12 sekundi ukrali 25 milijuna dolara





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi