TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Ponedjeljak 27.5.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








27.05.2024 - 22h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
104
NEZDRAV ZA OSJETLJIVE GRUPE
Upozorenje: Oboljeli od bolesti organa za disanje i srca, zatim stari, trudnice i djeca trebali bi smanjiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.
Svi ostali trebali bi ograničiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 161

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



Zakon Vlade Federacije BiH za 2012.

ZAKON
O REVIZIJI PRIVATIZACIJE DRŽAVNOG KAPITALA U
PRIVREDNIM DRUŠTVIMA I BANKAMA

 

  1. Osnovne odredbe

 

Član 1.

 

Ovim zakonom uređuju se predmet, postupak, institucija i sredstva potrebna za provođenje revizije privatizacije državnog kapitala u privrednim društvima i bankama Federacije Bosne i Hercegovine.

 

Član 2.

 

Sa ciljem zaštite prava građana utvrđenih Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine državne svojine u procesu privatizacije u Federaciji Bosne i Hercegovine i javnog interesa provest će se revizija privatizacije državnog kapitala u privrednim društvima i
bankama koja je izvršena ili se vrši u Federaciji Bosne i Hercegovine.
Revizija privatizacije državnog kapitala u privrednim društvima i bankama tretirat će i stvari i prava sa pripadajućim kapitalom privrednih društava (privatiziranih i ne privatiziranih) koja nisu pod kontrolom te nisu bila uključena u aktivni podbilans,
a nalaze se na teritoriji država nastalih raspadom bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, potraživanja i obaveze prema pravnim licima iz država nastalih raspadom bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.
Revizija privatizacije državnog kapitala u privrednim društvima i bankama uključivat će i raspolaganje novčanim sredstvima ostvarenim prodajom privrednih društava i banaka.

 

Član 3.

 

Pod revizijom (u daljnjem tekstu: revizija) u smislu ovog zakona smatra se naknadni proces ispitivanja i ocjene ispravnosti procesa privatizacije privrednih društava i banaka u Federaciji Bosne i Hercegovine koji obuhvata:
a) postupke i pismena Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, Agencije za privatizaciju, Agencije za bankarstvo, Federalnog ministarstva finansija, Jedinice
za privatizaciju banaka, Komisije za vrijednosne papire i Registra vrijednosnih papira, kao i odluke i postupaka drugih organa Federacije Bosne i Hercegovine i kantona,
b) procedure u pripremi i provedbi privatizacije privrednih društava i banaka,
c) dokumente (poslovne i knjigovodstvene isprave), poslovne knjige i računovodstvene iskaze/finansijske izvještaje,
d) finansijske i računovodstvene transakcije koje se odnose na privatizaciju privrednih društava i banaka,
e) način raspolaganja novčanim sredstvima ostvarenim prodajom privrednih društava i banaka,
f) zaključene ugovore o privatizaciji i vjerodostojnu dokumentaciju o izvršavanju ugovorenih obaveza,
g) identifikaciju stvari, prava, potraživanja i obaveza iz pasivnog podbilansa i način raspolaganja sa njom (stvari i prava sa pripadajućim kapitalom privrednih
društava, privatiziranih i neprivatiziranih koja nisu pod kontrolom te nisu bila uključena u aktivni podbilans a nalaze se na teritoriji država nastalih raspadom bivše
Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, potraživanja i obaveze nastale do 31.03.1992. godine prema pravnim licima iz država nastalih raspadom
bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije),
h) promjenu obavljanja djelatnosti privrednih društava suprotno uvjetima iz ugovora o prodaji,
i) promjenu imena ili prestanak rada privrednog društva suprotno ugovoru o privatizaciji.

 

Član 4.

 

Revizija se provodi radi:
a) utvrđivanja zakonitosti u procesu privatizacije državnog kapitala,
b) provjere zaključenih ugovora i ispunjavanja obaveza ugovornih strana,
c) zaštite javnog interesa u procesu privatizacije državnog kapitala,
d) zaštite stvari i prava sa pripadajućim kapitalom privrednih društava (privatiziranih i neprivatiziranih koja nisu pod kontrolom te nisu bila uključena u aktivni podbilans a nalaze se na teritoriji država nastalih raspadom bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i naplata potraživanja nastalih do 31.03.1992. godine prema pravnim licima iz država nastalih raspadom bivše Socijalističke Federativne
Republike Jugoslavije),
e) sprečavanja nezakonitog raspolaganja novčanim sredstvima ostvarenim prodajom privrednih društava i banaka,
f) sprečavanja nezakonitog sticanja imovine/imovinske koristi u postupku privatizacije državnog kapitala,
g) oduzimanja nezakonito stečene imovine/imovinske koristi u postupku privatizacije državnog kapitala,
h) utvrđivanja odgovornosti odgovornih lica u organima državne uprave, upravnim organizacijama, drugim organizacijama i institucijama Federacije Bosne i Hercegovine i kantona, privrednim društvima i bankama.

 

Član 5.

 

Revizija privatizacije, prema ovom zakonu, provodi se u privrednim društvima i bankama čiji je državni kapital privatiziran ili se privatizuje u skladu sa odredbama Okvirnog Zakona o privatizaciji preduzeća i banaka u Bosni i Hercegovini ("Službeni
glasnik BiH", br. 14/98, 12/99, 14/00, 16/02 i 88/05), Zakona o privatizaciji preduzeća ("Službene novine Federacije BiH", br. 27/97, 8/99, 32/00, 45/00, 54/00, 27/01, 61/01, 27/02, 33/02, 28/04, 44/04, 42/06 i 4/09), Zakona o privatizaciji banaka ("Službene novine Federacije BiH", br. 12/98, 29/00, 37/01 i 33/02), Zakona o
početnom bilansu stanja preduzeća i banaka ("Službene novine Federacije BiH", br. 12/98, 40/99, 47/06, 38/08 i 65/09) i Zakona o vlasničko-pravnim odnosima ("Službene novine Federacije BiH", br. 6/98 i 29/03).
Revizija pretvorbe vlasništva provodit će se i u privrednim društvima gdje je pretvorba izvršena prije donošenja Zakona o privatizaciji preduzeća.

 

  1. Institucija za provođenje revizije

 

Član 6.

 

Ovim zakonom osniva se Agencija za reviziju privatizacije u Federaciji Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Agencija za reviziju).
Agencija za reviziju je pravno lice sa sjedištem u Sarajevu.

 

Član 7.

 

Agencija za reviziju provodit će reviziju u skladu sa odredbama ovog zakona i Zakona o reviziji institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 22/06).
Ukoliko Agencija za reviziju procjeni da ne može izvršiti reviziju privatizacije privrednih društava i banaka u roku iz člana 14. stav 3. ovog zakona, može u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine ("Službeni glasnik BiH", br.
49/04, 19/05, 52/05, 92/05, 8/06, 24/06, 70/06,12/09 i 60/10) privremeno angažirati pravna lica za pružanje usluga revizije, specijalizovane stručne institucije i referentne stručnjake pojedince.
Sa odabranim pravnim licem za pružanje usluga revizije, specijalizovanim stručnim institucijama i stručnjakom pojedincem zaključuje se ugovor.

 

Član 8.

 

Agencija za reviziju u okviru svoje nadležnosti ima javna ovlaštenja za donošenje pojedinačnih upravnih akata u skladu sa Zakonom o upravnom postupku.

 

Član 9.

 

Upravni nadzor nad povjerenim javnim ovlaštenjima iz člana 8. ovog zakona vrši Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Vlada Federacije).
U vršenju upravnog nadzora Vlada Federacije rješava po žalbama protiv donesenih upravnih akata u vršenju povjerenih javnih ovlaštenja i vrši i druga prava koja prema zakonu ima drugostepeni organ u upravnom postupku.
Agencija za reviziju dužna je najmanje jedanput godišnje Vladi Federacije podnijeti izvještaj o vršenju povjerenih javnih ovlaštenja.

 

Član 10.

 

Osnove organizacije i načina poslovanja Agencije za reviziju uređuje Vlada Federacije podzakonskim aktima.

 

Član 11.

 

Sredstva potrebna za rad Agencije za reviziju osiguravaju se u budžetu Federacije Bosne i Hercegovine.
Član 12.

 

Na zahtjev Agencije za reviziju stručne službe Vlade Federacije i kantona, Agencija za privatizaciju u Federaciji Bosne I Hercegovine, Federalno ministarstvo finansija, Agencija za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine i svi drugi organi,
privredna društva, banke, organizacije i pojedinci dužni su dostaviti podatke, informacije, i dokumentaciju i dati potrebna obrazloženja za potrebe provođenja postupka revizije privatizacije.

 

Član 13.

 

Agencija za reviziju dužna je svakih šest mjeseci putem Vlade Federacije informirati Parlamentarnu komisiju Federacije Bosne i Hercegovine, Parlament Federacije Bosne i Hercegovine o izvršenim revizijama privatizacije državnog kapitala privrednih
društava i banaka u Federaciji Bosne i Hercegovine.

 

Član 14.

 

Postupak revizije privatizacije pokreće i provodi Agencija za reviziju po službenoj dužnosti u skladu sa godišnjim programom rada.
Izvještaj o izvršenju programa rada za prethodnu godinu Agencija je dužna dostaviti Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine najkasnije do 30. marta tekuće godine.
Postupak revizije Agencija za reviziju dužna je provesti u svim privrednim društvima i bankama iz člana 5. ovog zakona najkasnije u roku od pet godina od dana stupanja na snagu ovog zakona.

 

Član 15.

 

U postupku revizije Agencija za reviziju utvrdit će:
a) knjigovodstvenu vrijednost državnog kapitala prema početnom bilansu stanja privrednih društava i banaka,
b) promjene nastale na kapitalu kao i druge materijalno značajne promjene na imovini i obavezama od dana utvrđivanja početnog bilansa stanja do dana
privatizacije i od dana privatizacije do dana završetka revizije,
c) vrijednost i način raspolaganja imovinom iz pasivnog podbilansa od privrednog društva i drugih subjekata,
d) ispunjavanje ugovornih obaveza od kupca definiranih ugovorom o prodaji državnog kapitala,
e) da li su od dana pokretanja do okončanja procesa privatizacije aktivnosti nadležnih nosilaca procesa privatizacije i kupca bile u skladu sa važećim propisima.

 

  1. Radnje, mjere i postupci prema izvršenoj reviziji

 

Član 16.

 

Agencija za reviziju nakon provedenog postupka i na osnovu utvrđenih činjenica i prikupljenih dokaza u procesu revizije, a prije završetka konačnog revizorskog izvještaja, priprema nacrt izvještaja o reviziji koji dostavlja upravi privrednog društva ili banke na komentar.
Komentar uprave privrednog društva ili banke na nacrt izvještaja o reviziji iz stava 1. ovog člana dostavlja se Agenciji za reviziju u roku od 15 dana po prijemu nacrta izvještaja ili u dužem roku o kojem odlučuje Agencija za reviziju.
Agencija za reviziju dužna je razmotriti komentare uprave privrednog društva, banke ili rukovodioca organa, organizacije i institucije, odnosno prije pripreme konačnog izvještaja i u slučajevima neslaganja - u konačni izvještaj uključiti njihove
relevantne komentare i dati revizorsko mišljenje o provedenoj reviziji privatizacije privrednih društava i banaka.

 

Član 17.

 

Nakon provedenog postupka revizije privatizacije privrednih društava i banaka Agencija za reviziju donosi rješenje kojim se utvrđuje da je privatizacija provedena u skladu sa zakonom i drugim propisima ili da je u toku privatizacije došlo do povrede
propisa.
Sastavni dio rješenja iz stava 1. ovog člana čini konačni izvještaj o izvršenoj reviziji sa revizorskim mišljenjem.
Rješenje iz stava 1. ovog člana dostavlja se pravnom licu kod kojeg je izvršena revizija, Agenciji za privatizaciju u Federaciji Bosne i Hercegovine, Federalnom ministarstvu finansija i Agenciji za bankarstvo ukoliko je vršena revizija banke i nadležnom ministarstvu, odnosno organu koji je u banci ili privrednom društvu
u kojem je izvršena revizija vršio ovlaštenja na osnovu državnog kapitala u vrijeme pokretanja postupka privatizacije, koji protiv rješenja mogu izjaviti žalbu u roku od 15 dana od dana dostavljanja.
O žalbi iz stava 3. ovog člana koja se dostavlja putem Agencije za reviziju, rješava Vlada Federacije.

 

Član 18.

 

Ukoliko je rješenjem iz člana 17. stav 1. ovog zakona utvrđena povreda zakona, Agencija za reviziju će u skladu sa svojim ovlaštenjima, odredbama Zakona o upravnom postupku ("Službene novine Federacije BiH", br. 2/98 i 48/99) i Zakona o
obligacionim odnosima ("Službeni list SFRJ", br. 29/78, 39/85, 45/89, 57/89 i "Službeni list RBiH", br. 2/92, 13/93, 13/94 i 29/03), bez odlaganja pokretati upravne postupke, upravne i parnične sporove radi izmjene, poništenja ili ukidanja rješenja i zaključenih ugovora o privatizaciji državnog kapitala privrednih društava i
banaka, privremenom osiguranju nezakonito stečene imovine/imovinske koristi i povratu, odnosno oduzimanju nezakonito stečene imovine/imovinske koristi.
U postupcima iz stava 1. ovog člana zaštitu državnog kapitala koji je privatiziran vrše nadležna pravobranilaštva.
Nezakonito stečena imovina/imovinska korist koja bude oduzeta pravomoćnom presudom suda predaje se na upravljanje Vladi Federacije. O načinu upravljanja oduzetom imovinom/imovinskom koristi Vlada Federacije donijet će uputstvo u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona.

 

Član 19.

 

Ako Agencija za reviziju u konačnom izvještaju i datom revizorskom mišljenju utvrdi postojanje radnji koje imaju obilježje prekršaja, podnijet će prijavu i uz konačan izvještaj i revizorsko mišljenje sa vjerodostojnom dokumentacijom istu dostaviti
nadležnom sudu na daljnji postupak.
Ako Agencija za reviziju u konačnom izvještaju i datom revizorskom mišljenju utvrdi postojanje radnji koje imaju obilježje krivičnog djela, podnijet će konačan izvještaj i revizorsko mišljenje sa vjerodostojnom dokumentacijom nadležnom tužilaštvu na
daljnji postupak.

 

  1. Kaznene odredbe

 

Član 20.

 

Novčanom kaznom u iznosu od 500,00 KM do 3.000,00 KM bit će kažnjeno za prekršaj odgovorno lice u organu državne uprave i odgovorno lice u pravnom licu (privredno društvo ili banka) ukoliko ne postupe prema zahtjevu Agencije za reviziju (član 12. ovog zakona).
Novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 KM do 15.000,00 KM bit će kažnjen za prekršaj organ državne uprave i pravno lice ukoliko ne postupe prema zahtjevu Agencije za reviziju (član 12. ovog zakona).

 

  1. Prijelazne i završne odredbe

 

Član 21.

 

U postupku revizije privatizacije privrednih društava i banaka prema ovom zakonu primjenjuju se odgovarajuće odredbe Zakona o upravnom postupku.
Pokrenuti postupci kontrole zaključenih ugovora o privatizaciji privrednih društava i ispunjavanja ugovornih obaveza, a koji nisu okončani do dana stupanja na snagu ovog zakona, završit će se prema odredbama zakona po kojem su pokrenuti.

 

Član 22.

 

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".

 

Predsjedavajuća
Doma naroda
Parlamenta Federacije BiH

 

Karolina Pavlović

 

Predsjedavajući
Predstavničkog doma
Parlamenta Federacije BiH

 

Dr. Denis Zvizdić


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Talijanski mediji: Papa je LGBT osobe nazvao peder*inama
Ukrajinci napali okupirani grad. Čuo se niz eksplozija, diže se velik oblak plamena
VIDEO Tornada haraju SAD-om, više od 20 mrtvih, uništene stotine zgrada, autocesta...
Libanon je bio glavno utočište za migrante iz Sirije. Sad više nisu dobrodošli
Rusi su pregazili prvu crtu ukrajinske obrane na sjeveru. Kijev pokreće istragu
Ruski agenti se ubacili među tjelohranitelje, htjeli ubiti Budanova i oteti Zelenskog
Šef NATO-a: Ukrajina ima vezane ruke
Netanyahu priznao: Dogodila se tragična pogreška
Putin gradi nuklearku u Uzbekistanu
U srpnju stižu promjene za nove aute. Svi će morati imati niz sustava, evo detalja
Libertarijanci odbili podržati Trumpa i Kennedyja. Imat će "gej naoružanog" kandidata
Global Times: Kina želi provjeru uvoza svinjetine iz EU
Zelenski: Rusi pripremaju novu ofenzivu. Krenulo je gomilanje snaga
Pucnjava između egipatske i izraelske vojske. Ubijen jedan vojnik
Izrael žestoko udario na šatorski kamp. Zapad je bijesan
U Pakistanu uhićeno više od 100 muslimana. Napali su kršćane i spalili im kuću
Vodi se žestoka borba oko mikročipova. Kina odgovara SAD-u, ima novi plan
Ukrajinski dronovi noćas gađali mete nedaleko od Putinove navodne palače
Ruski tenkovi-kornjače izumiru. Ukrajinci su našli način kako ih lako uništavati
Njemački časnik špijunirao za Rusiju, bio je član AfD-a. Dobio 3 i pol godine zatvora






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Talijanski mediji: Papa je LGBT osobe nazvao peder*inama
Ukrajinci napali okupirani grad. Čuo se niz eksplozija, diže se velik oblak plamena
VIDEO Tornada haraju SAD-om, više od 20 mrtvih, uništene stotine zgrada, autocesta...
Libanon je bio glavno utočište za migrante iz Sirije. Sad više nisu dobrodošli
Rusi su pregazili prvu crtu ukrajinske obrane na sjeveru. Kijev pokreće istragu
Ruski agenti se ubacili među tjelohranitelje, htjeli ubiti Budanova i oteti Zelenskog
Šef NATO-a: Ukrajina ima vezane ruke
Netanyahu priznao: Dogodila se tragična pogreška
Putin gradi nuklearku u Uzbekistanu
U srpnju stižu promjene za nove aute. Svi će morati imati niz sustava, evo detalja
Libertarijanci odbili podržati Trumpa i Kennedyja. Imat će "gej naoružanog" kandidata
Global Times: Kina želi provjeru uvoza svinjetine iz EU
Zelenski: Rusi pripremaju novu ofenzivu. Krenulo je gomilanje snaga
Pucnjava između egipatske i izraelske vojske. Ubijen jedan vojnik
Izrael žestoko udario na šatorski kamp. Zapad je bijesan
U Pakistanu uhićeno više od 100 muslimana. Napali su kršćane i spalili im kuću
Vodi se žestoka borba oko mikročipova. Kina odgovara SAD-u, ima novi plan
Ukrajinski dronovi noćas gađali mete nedaleko od Putinove navodne palače
Ruski tenkovi-kornjače izumiru. Ukrajinci su našli način kako ih lako uništavati
Njemački časnik špijunirao za Rusiju, bio je član AfD-a. Dobio 3 i pol godine zatvora


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

VIDEO Tornada haraju SAD-om, više od 20 mrtvih, uništene stotine zgrada, autocesta...

Raste broj žrtava u Papui Novoj Gvineji, vlasti kažu da je 2000 ljudi zatrpano

Grlić Radman kritizirao knjigu bošnjačkih udruga. Odgovorili mu: To su činjenice

U Beogradu u tučnjavi ubijen brat ministra u Vladi Federacije BiH

VIDEO Nadzorne kamere trgovačkog centra u Harkivu snimile trenutak udara. 16 mrtvih

Španjolski ministar: Moj izraelski kolega je objavio skandalozan i užasan video

Tko je bio Tomo Buzov, heroj o kojem je snimljen Čovjek koji nije mogao šutjeti?

VIDEO Tornado prohujao dijelom SAD-a. Najmanje sedam mrtvih, deseci ozlijeđenih

Turbulencije na letu Qatar Airwaysa za Dublin, 12 ozlijeđenih

Švedska ima jako malo mrtvih na cestama. Revolucija je počela strašnom nesrećom 1995.





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi