TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Ponedjeljak 27.5.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








27.05.2024 - 13h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
94
UMJERENO ZAGADJEN
Upozorenje: Neke zagađujuće materije mogu uzrokovati zdravstvene probleme osobama koje su veoma osjetljive na zagađenje zraka. Takve osobe trebaju izbjegavati boravak vani i smanjiti naprezanje tokom boravka vani.

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 183

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



Zakon Vlade Federacije BiH za 2012.

ZAKON
O OSOBNOM IMENU

 

  1. TEMELJNE ODREDBE

 

Članak 1.

 

Ovim se zakonom uređuje: sadržaj, korištenje, određivanje i promjena osobnog imena državljanina Bosne i Hercegovine odnosno državljanina Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Federacija) čije se osobno ime upisuje u matičnu
knjigu rođenih na području Federacije i druga pitanja koja se odnose na osobno ime.

 

Članak 2.

 

Pravo i obveza svake fizičke osobe (u daljnjem tekstu: osoba) jest imati osobno ime i služiti se svojim osobnim imenom.
Osobno ime služi za razlikovanje i identifikaciju osobe.

 

Članak 3.

 

Osobno se ime stječe upisom u matičnu knjigu rođenih.
Osobno se ime upisuje na jednom od službenih jezika i pisama Federacije.
Upis osobnog imena u matičnu knjigu rođenih osoba koja pripada nacionalnoj manjini može obaviti na jeziku i pismu nacionalne manjine kojoj pripada, ako se nije drukčije opredijelila, odnosno na jeziku ili pismu države čije je državljanstvo imala prije stjecanja državljanstva Bosne i Hercegovine odnosno državljanstva Federacije.

 

  1. SADRŽAJ OSOBNOG IMENA

 

Članak 4.

 

Osobno se ime sastoji od imena i prezimena.
Ime odnosno prezime može se sastojati od više riječi.

 

III. KORIŠTENJE OSOBNOG IMENA U PRAVNOM PROMETU

 

Članak 5.

 

Državljanin Bosne i Hercegovine odnosno Federacije obvezan je u pravnome prometu služiti se osobnim imenom koje je upisano u matičnu knjigu rođenih.
Osoba čije se ime ili prezime ili i ime i prezime sastoji od više riječi, a koje su upisane u matičnu knjigu rođenih, obvezatno će se u pravnome prometu služiti osobnim imenom koje je upisano u matičnu knjigu rođenih.

 

  1. ODREĐIVANJE OSOBNOG IMENA

 

Članak 6.

 

Osobno ime djeteta sporazumno određuju roditelji. Pri određivanju prezimena djeteta roditelji mogu odrediti da dijete nosi prezime jednog ili oba roditelja ili neko drugo prezime.
Smatra se da postoji sporazum iz stavka 1. ovoga članka ako jedan roditelj djeteta rođenog u braku pristupi kod matičara s identifikacijskom ispravom drugoga roditelja radi određivanja osobnog imena djeteta.
Osobno ime djeteta može se odrediti i posredstvom punomoćnika.
Ako se roditelji nisu sporazumjeli o osobnom imenu djeteta, osobno ime određuje mjerodavni centar za socijalni rad kao tijelo skrbi (u daljnjem tekstu: tijelo skrbi).
Ako jedan roditelj nije živ ili je spriječen pružati roditeljsku skrb ili je nepoznat ili je nepoznatog boravišta, osobno ime djetetu samostalno određuje drugi roditelj.
Tijelo skrbi, radi zaštite prava i interesa djeteta, dužno je u roku 15 dana od dana primitka obavijesti od matičara o tome da se roditelji nisu sporazumjeli o osobnom imenu djeteta pokrenuti postupak za određivanje osobnog imena djeteta.
Ako oba djetetova roditelja nisu živa ili su u nemogućnosti pružati roditeljsku skrb, osobno ime određuje osoba kojoj je povjerena skrb o djetetu uz suglasnost mjerodavnoga tijela skrbi.
Osobno ime djeteta čiji su roditelji nepoznati određuje tijelo skrbi.

 

Članak 7.

 

Ime i prezime posvojenika kod potpunog posvojenja određuje se prema članku 115. Obiteljskog zakona Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 35/05), a kod nepotpunog posvojenja prema članku 118. toga
zakona.

 

Članak 8.

 

Po prestanku posvojenja posvojenik može uzeti osobno ime koje je imao prije posvojenja, što se rješava izjavom kod matičara, ili podnošenjem ovjerene pismene izjave matičaru.
Ako je posvojenje prestalo prije nego što je posvojenik navršio 18 godina života, izjavu o uzimanju osobnog imena iz stavka 1. ovoga članka daju osobe ovlaštene za određivanje osobnog imena odnosno tijelo skrbi, sukladno odredbama čl. 6.
i 7. ovoga zakona.
Ako je posvojenik stariji od deset godina, potreban je i njegov pristanak.
Izjava o uzimanju osobnog imena iz stavka 1. ovoga članka daje se u roku šest mjeseci od dana pravomoćnosti rješenja o raskidu posvojenja.
Izjava se podnosi matičaru koji vodi matičnu knjigu rođenih u koju je upisano rođenje posvojenika ili matičaru mjerodavnom po mjestu prebivališta roditelja ili skrbnika.
Kada matičar mjerodavan po mjestu prebivališta roditelja ili skrbnika primi izjavu iz stavka 5. ovoga članka, dužan je u roku tri dana od dana primitka izjave dostaviti tu izjavu, radi upisa, matičaru koji vodi matičnu knjigu rođenih u koju je upisano
rođenje djeteta.

 

  1. PROMJENA OSOBNOG IMENA

 

Članak 9.

 

Svaka osoba ima pravo promijeniti osobno ime, odnosno samo ime ili samo prezime, osim u slučajevima za koje je drukčije određeno ovim zakonom.
Osoba može promijeniti osobno ime ili samo ime ili samo prezime nakon promjene obiteljskog ili osobnog statusa (posvojenje, priznanje i utvrđivanje očinstva ili materinstva, sklapanje braka, prestanak braka - rastava ili poništenje braka, smrt
bračnog partnera ili proglašenje bračnog partnera umrlim, promjena spola) ili na osobni zahtjev.

 

Članak 10.

 

Djetetu kojem je određeno osobno ime može se nakon priznavanja očinstva, utvrđivanja ili osporavanja očinstva ili materinstva, do 18. godine života, odrediti novo osobno ime u roku šest mjeseci od dana priznanja očinstva, odnosno od pravomoćnosti sudske odluke kojom je utvrđeno ili osporeno očinstvo
ili materinstvo.
U slučajevima iz stavka 1. ovoga članka izjavu o određivanju novog osobnog imena podnose roditelji matičaru koji void matičnu knjigu rođenih u koju je upisano rođenje djeteta ili matičaru mjerodavnom po mjestu prebivališta roditelja.
Ako se određuje novo osobno ime djetetu starijem od deset godina, potreban je i pristanak djeteta koji daje kod matičara.
Kada matičar mjerodavan po mjestu prebivališta roditelja iz stavka 2. ovoga članka primi izjavu o određivanju novog osobnog imena djeteta, dužan je u roku tri dana od dana primitka izjave dostaviti tu izjavu matičaru koji vodi matičnu knjigu
rođenih u koju je upisano rođenje djeteta.

 

Članak 11.

 

Prilikom sklapanja braka, bračni partneri mogu se sporazumjeti da za prezime uzmu prezime jednog ili drugog bračnog partnera ili da svatko zadrži svoje prezime ili da svatko od njih svome prezimenu doda prezime drugog bračnog partnera ili da
jedan bračni partner uzme prezime drugog bračnog partnera I tome prezimenu doda svoje prezime.

 

Članak 12.

 

Osoba koja je prilikom sklapanja braka promijenila prezime može nakon prestanka braka izjavom uzeti prezime koje je imala prije sklapanja braka.
Izjava o uzimanju prezimena podnosi se u roku šest mjeseci od prestanka braka matičaru koji vodi matičnu knjigu rođenih u koju je upisano rođenje osobe iz stavka 1. ovoga članka ili matičaru mjerodavnom po mjestu prebivališta te osobe.
Kada matičar mjerodavan po mjestu prebivališta osobe iz stavka 1. ovoga članka primi izjavu o uzimanju prezimena, dužan je u roku tri dana od dana primitka izjave dostaviti tu izjavu o uzimanju prezimena, radi upisa, matičaru koji vodi matičnu
knjigu u koju je upisano rođenje te osobe.
Ako se osoba ne izjasni izjavom o prezimenu kojim će se koristiti u roku iz stavka 2. ovoga članka, svaka promjena prezimena u prezime kojim se koristila prije braka obavlja se u postupku promjene osobnog imena sukladno odredbama ovoga
zakona.
U slučaju poništenja braka, za zadržavanje prezimena uzetog prilikom sklapanja braka potreban je pristanak bračnog partnera koji nije odgovoran za poništenje braka.

 

Članak 13.

 

Osobno ime maloljetnom djetetu promijenit će se na zahtjev roditelja ili posvojitelja, a na zahtjev skrbnika uz suglasnost tijela skrbi.
Osobno ime maloljetnom djetetu čiji roditelji ne žive u braku promijenit će se na zahtjev jednog od roditelja uz suglasnost drugog roditelja.
U slučaju kada drugi roditelj nije dao suglasnost za promjenu osobnog imena maloljetnom djetetu, odluku o sporu donijet će mjerodavno tijelo skrbi. Odluka tijela skrbi priložit će se zahtjevu za promjenu osobnog imena maloljetnog djeteta.
Suglasnost iz stavka 2. ovoga članka nije potrebna kada nije poznato prebivalište drugog roditelja ili kada mu je oduzeta poslovna sposobnost ili roditeljska skrb.
Ako se traži promjena osobnog imena maloljetnoj osobi starijoj od deset godina, potreban je njezin pristanak, koji daje kod matičara.

 

  1. POSTUPAK PROMJENE OSOBNOG IMENA

 

Članak 14.

 

Zahtjev za promjenu osobnog imena mora sadržavati osobno ime koje se traži.
Uz zahtjev za promjenu osobnog imena prilaže se sljedeće:
1) izvadak iz matične knjige rođenih i uvjerenje o državljanstvu za podnositelja zahtjeva;
2) izvatci iz matičnih knjiga u kojima je upisana činjenica čija je promjena predmetom postupka;
3) fotokopija osobne iskaznice;
4) uvjerenje o mjestu prebivališta;
5) uvjerenje mjerodavnoga suda da se protiv podnositelja zahtjeva ne vodi kazneni postupak;
6) uvjerenje mjerodavnoga poreznog tijela da nema neizmirenih poreznih i carinskih obveza.
Iznimno, ako se u imenu i prezimenu u izvatku iz matične knjige rođenih inozemnog tijela ne nalaze slova koja postoje u službenim jezicima i pismima Federacije (ć, č, dž, š, ž i dr.), a stranka želi upisati ime i prezime prema pravilima našeg jezika
i pisma, u tom slučaju podnosi zahtjev za promjenu imena i prezimena prema pravilima našeg jezika i pisma uz koji se prilaže sljedeće:
1) ovjerena izjava o promjeni osobnog imena prema pravilima službenog jezika ili pisma Federacije i
2) izvadak iz matične knjige rođenih i uvjerenje o državljanstvu za podnositelja zahtjeva.

 

Članak 15.

 

O zahtjevu za promjenu osobnog imena rješava kantonalno ministarstvo unutarnjih poslova po mjestu prebivališta podnositelja zahtjeva.
Zahtjev za promjenu osobnog imena može se podnijeti i posredstvom punomoćnika.
Ukoliko se zahtjev podnosi posredstvom punomoćnika, uz zahtjev se mora priložiti izjava podnositelja zahtjeva kojom se izjašnjava o imenu kojim se ubuduće želi koristiti u pravnome prometu.
Izjava iz stavka 3. ovoga članka mora biti ovjerena od mjerodavnoga tijela.
Pri rješavanju zahtjeva iz stavka 1. ovoga članka u pitanjima koja nisu regulirana ovim zakonom primjenjuju se odredbe Zakona o upravnom postupku ("Službene novine Federacije BiH", br. 2/98 i 48/99).

 

Članak 16.

 

Promjena osobnog imena ili samo imena ili samo prezimena neće se odobriti osobi protiv koje se vodi kazneni postupak ili osobi osuđenoj za kazneno djelo dok kazna nije izvršena ili dok traju pravne posljedice osude, osobi za kojom je raspisana
međunarodna potraga, kao ni osobi za koju se utvrdi da je zahtjev podnijela radi izbjegavanja obveza utvrđenih aktom mjerodavnih tijela.
Radi utvrđivanja činjenica iz stavka 1. ovoga članka mjerodavno tijelo koje vodi postupak po službenoj dužnosti obavlja odgovarajuće provjere u svojim službenim evidencijama, kao i u evidencijama koje vode tužiteljstva, te obavlja provjeru
putem Interpola.

 

Članak 17.

 

Rješenje o promjeni osobnog imena dostavlja se odmah po pravomoćnosti matičaru koji vodi matične knjige za osobu koja je promijenila osobno ime, matičaru koji vodi matične knjige u koje je upisana činjenica rođenja za dijete osobe koja je promijenila osobno ime, tijelu koje vodi evidencije o građanima koje se vode na temelju upisa u matičnu knjigu rođenih i drugim tijelima mjerodavnim za vođenje evidencija o građanima koje se vode po posebnim propisima, a koje uključuju podatak
koji je u postupku promijenjen sukladno ovom zakonu.
Osoba kojoj je odobrena promjena osobnog imena ne može podnijeti novi zahtjev za promjenu osobnog imena u roku pet godina od dana obavljenog upisa promijenjenog osobnog imena u matične knjige, ako posebnim zakonom nije drukčije
propisano.
Osoba koja je promijenila osobno ime ili samo ime ili samo prezime dužna je u roku 15 dana od dana obavljenog upisa promjene u matične knjige podnijeti zahtjev za zamjenu osobnihisprava (osobna iskaznica, putna isprava, vozačka dozvola i
druge isprave) mjerodavnom tijelu.
Ako osoba koja je promijenila osobno ime ili samo ime ili samo prezime ne podnese zahtjev u roku utvrđenom u stavku 3. ovoga članka, kantonalno ministarstvo unutarnjih poslova koje je donijelo rješenje po službenoj će dužnosti poništiti rješenje
kojim je odobrena promjena.
Kantonalno ministarstvo unutarnjih poslova upozorit će podnositelja zahtjeva na pravnu posljedicu iz stavka 4. ovoga članka u rješenju kojim odobrava promjenu.

 

Članak 18.

 

Protiv rješenja donesenog u postupku promjene osobnog imena kao i rješenja iz članka 17. ovoga zakona može se uložiti žalba Federalnom ministarstvu unutarnjih poslova (u daljnjem tekstu: Federalno ministarstvo) u roku 15 dana od dana
primitka rješenja.

 

  1. NADZOR NAD PROVEDBOM OVOGA ZAKONA

 

Članak 19.

 

Upravni i inspekcijski nadzor nad provedbom ovoga zakona obavlja Federalno ministarstvo.

 

  1. KAZNENE ODREDBE

 

Članak 20.

 

Novčanom kaznom u iznosu od 500,00 KM do 1.500,00 KM bit će kažnjen za prekršaj matičar ili odgovorna osoba tijela skrbi ako:
1) osobno ime ne upiše na jednom od službenih jezika i pisama Federacije ili na zahtjev građanina koji pripada nacionalnoj manjini na jeziku i pismu nacionalne manjine kojoj pripada (članak 3. st. 2. i 3.);
2) tijelo skrbi u roku 15 dana od dana primitka obavijesti od matičara ne pokrene postupak određivanja osobnog imena djetetu (članak 6. stavak 4.);
3) je upis osobnog imena obavljen bez pristanka i izjave posvojenika koji je stariji od deset godina (članak 8. st. 2. i 3.);
4) je upis osobnog imena obavljen bez pristanka maloljetne osobe koja je starija od deset godina (članak 10. stavak 3.);
5) odmah po pravomoćnosti rješenja ne dostavi rješenje o promjeni osobnog imena matičaru ili drugim tijelima iz članka 17. stavak 1. ovoga zakona.

 

Članak 21.

 

Novčanom kaznom u iznosu od 500,00 KM do 1.500,00 KM bit će kažnjena za prekršaj fizička osoba ako u pravnom prometu uporabi tuđe osobno ime kao svoje.

 

Članak 22.

 

Novčanom kaznom u iznosu od 300,00 KM do 1.000,00 KM bit će kažnjena za prekršaj fizička osoba ako:
1) se u pravnom prometu ne služi osobnim imenom koje je upisano u matičnu knjigu rođenih (članak 5.);
2) u roku 15 dana od dana obavljenog upisa promjene osobnog imena u matičnu knjigu ne podnese zahtjev za zamjenu osobnih isprava mjerodavnom tijelu (članak
17. stavak 3.).

 

  1. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

 

Članak 23.

 

Postupci pokrenuti na temelju Zakona o osobnom imenu ("Službeni list SRBiH", br. 35/71, 38/86, 37/88, 33/90 i 47/90), a koji nisu pravomoćno okončani do stupanja na snagu ovoga zakona, bit će dovršeni prema odredbama ovoga zakona.
U postupcima iz stavka 1. ovoga članka sve dokaze za koje je propisano da se prilažu uz zahtjev sukladno članku 14. ovoga zakona, a nisu priloženi uz zahtjev podnesen po prijašnjem zakonu, pribavit će po službenoj dužnosti tijelo koje vodi postupak.

 

Članak 24.

 

Danom stupanja na snagu ovoga zakona prestaje primjena Zakona o osobnom imenu ("Službeni list SRBiH", br. 35/71, 38/86, 37/88, 33/90 i 47/90).

 

Članak 25.

 

Ovaj zakon stupa na snagu osmoga dana od dana objave u "Službenim novinama Federacije BiH".

 

Predsjedateljica
Doma naroda
Parlamenta Federacije BiH

 

Karolina Pavlović

 

Predsjedatelj
Zastupničkoga doma
Parlamenta Federacije BiH

 

Dr. Denis Zvizdić


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Ruski tenkovi-kornjače izumiru. Ukrajinci su našli način kako ih lako uništavati
Njemački časnik špijunirao za Rusiju, bio je član AfD-a. Dobio 3 i pol godine zatvora
Talijanski guverner: Poslovanje u Rusiji je problematično za ugled talijanskih banaka
Italija: Nasilje nad civilima u Pojasu Gaze više se ne da opravdati
Grad na rijeci Nevi osnovan je jer je ruski car htio izgraditi svoju flotu
Ukrajinski dron pogodio ruski radar udaljen 1500 km od bojišnice
Hoteli i prijevoznici u EU strahuju od favoriziranja velikih posrednika na Googleu
EU: Razmatramo oživljavanje granične misije u Rafahu
Raste broj žrtava u Papui Novoj Gvineji, vlasti kažu da je 2000 ljudi zatrpano
Izraelci ubili visokopozicionirane hamasovce, u eksplozijama poginuli civili
Spiegel: Baltičke zemlje mogle bi poslati svoje vojnike u Ukrajinu
Prvi put u četiri godine sastali se predstavnici Kine, Japana i Južne Koreje
Muž talijanske europarlamentarke pronađen mrtav u autu. Ona misli da je ubijen
Reporteri bez granica opet tužili Izrael Haškom sudu: "Počinili su ratni zločin"
Najjači kritičar Crkve 16. stoljeća bježao je od katolika i inspirirao protestante
Više od 600 ljudi nestalo nakon odrona u Papui Novoj Gvineji
Izrael uzvratio Hamasu raketnim napadom. Hamas: Pogođen je kamp, ubijeni žene i djeca
Cijene nafte prošloga tjedna pale više od 2 posto
Vladaju JAR-om od kraja apartheida. U srijedu im prijeti povijesni neuspjeh






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Ruski tenkovi-kornjače izumiru. Ukrajinci su našli način kako ih lako uništavati
Njemački časnik špijunirao za Rusiju, bio je član AfD-a. Dobio 3 i pol godine zatvora
Talijanski guverner: Poslovanje u Rusiji je problematično za ugled talijanskih banaka
Italija: Nasilje nad civilima u Pojasu Gaze više se ne da opravdati
Grad na rijeci Nevi osnovan je jer je ruski car htio izgraditi svoju flotu
Ukrajinski dron pogodio ruski radar udaljen 1500 km od bojišnice
Hoteli i prijevoznici u EU strahuju od favoriziranja velikih posrednika na Googleu
EU: Razmatramo oživljavanje granične misije u Rafahu
Raste broj žrtava u Papui Novoj Gvineji, vlasti kažu da je 2000 ljudi zatrpano
Izraelci ubili visokopozicionirane hamasovce, u eksplozijama poginuli civili
Spiegel: Baltičke zemlje mogle bi poslati svoje vojnike u Ukrajinu
Prvi put u četiri godine sastali se predstavnici Kine, Japana i Južne Koreje
Muž talijanske europarlamentarke pronađen mrtav u autu. Ona misli da je ubijen
Reporteri bez granica opet tužili Izrael Haškom sudu: "Počinili su ratni zločin"
Najjači kritičar Crkve 16. stoljeća bježao je od katolika i inspirirao protestante
Više od 600 ljudi nestalo nakon odrona u Papui Novoj Gvineji
Izrael uzvratio Hamasu raketnim napadom. Hamas: Pogođen je kamp, ubijeni žene i djeca
Cijene nafte prošloga tjedna pale više od 2 posto
Vladaju JAR-om od kraja apartheida. U srijedu im prijeti povijesni neuspjeh


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

Raste broj žrtava u Papui Novoj Gvineji, vlasti kažu da je 2000 ljudi zatrpano

Grlić Radman kritizirao knjigu bošnjačkih udruga. Odgovorili mu: To su činjenice

U Beogradu u tučnjavi ubijen brat ministra u Vladi Federacije BiH

VIDEO Nadzorne kamere trgovačkog centra u Harkivu snimile trenutak udara. 16 mrtvih

Španjolski ministar: Moj izraelski kolega je objavio skandalozan i užasan video

Tko je bio Tomo Buzov, heroj o kojem je snimljen Čovjek koji nije mogao šutjeti?

VIDEO Tornado prohujao dijelom SAD-a. Najmanje sedam mrtvih, deseci ozlijeđenih

Turbulencije na letu Qatar Airwaysa za Dublin, 12 ozlijeđenih

Švedska ima jako malo mrtvih na cestama. Revolucija je počela strašnom nesrećom 1995.

Uskoro ćemo gledati rijetko poravnavanje šest planeta. Što to znači?





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi