TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Subota 18.5.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








18.05.2024 - 13h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
29
DOBAR
Kvalitet zraka je zadovoljavajući

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 65

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



Odluka Vlade Federacije BiH za 2015.

Na osnovu čl. 31. i 37. Zakona o izvršavanju Budžete Federacije Bosne i Hercegovine za 2015. godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj 25/15), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na 12. sjednici, održanoj 25.06.2015. godine, donijela je

 

O D L U K U

O USVAJANJU PROGRAMA UTROŠKA SREDSTAVA S
KRITERIJIMA RASPODJELE SREDSTAVA TEKUĆIH
TRANSFERA UTVRĐENIH BUDŽETOM FEDERACIJE
BOSNE I HERCEGOVINE ZA 2015. GODINU
FEDERALNOM MINISTARSTVU RAZVOJA,
PODUZETNIŠTVA I OBRTA

 

I

 

Usvaja se Program utroška sredstava s kriterijima raspodje­le sredstava tekućih transfera utvrđenih u razdjelu 50. Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2015. godinu, Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta ("Službene novine Federacije BiH", broj 25/15).
Sredstva za realizovanje Programa iz stava I ove tačke u ukupnom iznosu od 5.150.000 KM, isplatile se korisnicima sredstava kao nepovratna (grant) sredstva.

 

II

 

Finansjjska sredstva iz stava (2) tačke I ove odluke u iznosu od 5.150.000 KM, raspodjeljuju se s ekonomskih kodova, po projekatima kako slijedi:

I EKONOMSKI KOD 614100 -Tekući transferi drugim razinama vlasti i fondovima - Tekući transferi općinama i gradovima
1.1. Naziv projekata: Izgradnja poduzetničkih zona - 1.000.000 KM

Ciljevi projekata:
Ciljevi projekata su izgradnja nove i unapređenje postojeće infrastrukture u okviru poduzetničkih zona u Federaciji BiH kao preduslova za privredni rast i zapošljavanje na lokalnom nivou u Federaciji BiH. Ulaganja u infrastrukturu imaju za cilj poboljšanje pristupa, kapaciteta, kvalitete i atraktivnosti postojećih poduzetničkih zona na lokalnom/regionalnom nivou. Ova ulaganja će se kombinovati s podrškom pratećim uslugama razvoju poduzetništva, kako bi se stvorilo bolje poslovno okruženje za djelovanje malih i srednjih poduzeća (MSP), Projektom se želi dati poticaj za izgradnju komunalne infrastrukture, tamo gdje nedostatak iste predstavlja prepreku razvoju poduzetništva, kao i unapređenje usluga za razvoj poduzetništva kao faktora za privredni rast na lokalnom nivou.
Projektni prijedlozi treba da odražavaju razvojne prioritete jedinice lokalne samouprave koja podnosi projekatni prijedlog te da su osigurani svi pravni, tehnički i administrativni preduslovi za realizovanje projekata. Dodjela sredstava će se bazirati na jasnim dokazima o postojanju stvarne potrebe za takvim projekatom, a u cilju privrednog rasta i zapošljavanja,

Kriteriji za izbor korisnika sredstava:
Broj aktivnih korisnika zone; izvori-način finansiranja; trend privlačenja investitora u zadnje tri godine; veličina poduzetničke zone; ravnomjerniji regionalni razvoj (stepen nezaposlenosti); dosadašnji poticaji od strane Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta (u daljem tekstu: Minislarstvo).

Korisnici sredstava:
Opštine i gradovi u Federaciji BiH.

2. EKONOMSKI KOD 614200 -Tekući transferi pojedincima - isplata stipendija i isplata inovatorima
2.1. Naziv projekata: Poticaji inovatorima-pojedincima - 30.000 KM

Ciljevi projekata:
Poticanje inovatora na razvoj inovacija; dovođenje inovacije do proizvoda; poticanje inovatora da krenu u poduzetničke poduhvate i upotreba inovativnog potencijala u stvaranju domaćih proizvoda.

Kriteriji za izbor korisnika sredstava:
Vrsta proizvoda kojem je inovacija namijenjena; dovođenje inovacije do proizvoda; izvori- način finansiranja; priznanja na sajmovima i izložbama; dosadašnji poticaji od strane Ministarstva.

Korisnici sredstava:
Inovatori - pojedinci koji imaju prebivalište u Federaciji BiH.

2.2. Naziv projekata: Stipendiranje učenika koji se obrazuju za tradicionalne i stare zanate i za deficitarna zanimanja -70.000 KM

Ciljevi projekata:
Osnovni ciljevi projekata su stimulisanje svršenifi osnovaca da se nastave obrazovati za djelatnosti tradicionalnih i starih zanata i deficitarnih zanimanja, kao i dati poticaj za one koji se već obrazuju u srednjim stručnim školama za navedena zanimanja.

Kriteriji za Izbor korisnika sredstava:
Uspjeh u osnovnoj školi odnosno uspjeh u prethodnim godinama školovanja za učenike viših razreda; imovinsko stanje učenika; dosadašnji poticaji od strane Ministarstva.

Korisnici sredstava:
Učenici koji će se u školskoj 2015/2016. godini školovati u srednjim stručnim školama za djelatnosti koje se obavljaju s pretežnim udjelom ručnog rada, u manjim serijama, pružajući usluge odnosno stvarajući krajnji proizvod tradicionalnog ili starog zanata: bačvar, kazandžija, četkar, dimnjačar, graditelj muzičkih instrumenata, kaligraf, knjigovezac, kovač, krznar, lončar, mlinar, pismoslikar, obućar (ručna izrada i popravak obuće), remenar, stolar - restauriranje i ručna izrada namještaja, staklar, urar (isključivo održavanje i popravci), užar, izrada suvenira na tradicionalni način, krojač (šivanje po mjeri, popravci odjeće), kamenoklesar, lijevanje - odljevi umjetničkih predmeta, puškar - izrada i popravak unikatnog oružja, restauriranje (zgrada, namještaja i dr.), izrada i restauriranje narodnih nošnji, zlatar - filigran, ručno kovanje - umjetnička bravarija, umjetnička keramika, izrada autohtonih suvenira koji održavaju tradiciju grada, proizvodnja i popravak nakita i druge djelatnosti slične navedenima, kao i učenici koji će se u školskoj 2015/2016. godini školovati u srednjim stručnim školama za deficitarna zanimanja. Popis deficitarnih zanimanja utvrđuje odlukom svaka opština posebno, a koja mora biti objavljena u Službenom glasniku opštine.

3. EKONOMSKI KOD 614300 -Tekući transferi neprofitnim
organizacijama- udruženjima građana, obrtničke komore Federacije BiH i kantona i obrazovne institucije
3.1. Naziv projekata: Poticaj udruženjima, komorama i obrazovnim institucijama - 80.000 KM

Ciljevi projekata:
Razvoj i afirmacija poduzetništva i obrta; interesno umrežavanje poduzetnika i obrtnika, organizovano zastupanje interesa poduzetnika i obrtnika na zajedničkom tržištu; opstanak i razvoj komorskog sistema u Federaciji BiH, edukacija članova komore i udruženja, organizovanje zajedničkih nastupa na sajmovima.

Kriteriji za izbor korisnika sredstava:
Namjena projekata; izvori-način finansiranja; broj članova udruženja i komora; organiziranost udruženja i komora; ravnomjerniji regionalni razvoj (stepen nezaposlenosti); dosadašnji poticaji od strane Ministarstva.

Korisnici sredstava:
Udruženja, komore i obrazovne institucije koje svojim projekatima promovišu i potiču razvoj poduzetništva i obrta u Federaciji BiH i imaju najmanje l (jednog) zaposlenog na neodređeno vrijeme.

3.2. Naziv projekata: Unapređenje institucijske poduzetničke infrastrukture - 150.000 KM

Ciljevi projekata:
Poduzetničke potporne institucije (tehnološki parkovi i poslovni inkubatori), poduzetnički centri i klasteri čine centar tehnološke, stručne i savjetodavne pomoći budućim i postojećim poduzetnicima te imaju važnu ulogu u kreiranju i provođenju mjera za razvoj poduzetništva.
Ciljevi ovog projekata su uređenje i opremanje prostora za prihvat malih i srednjih poduzetnika, odnosno poduzetnika početnika, razvoj poduzetničkih potpornih institucija (poduzet­ničkih centara, poduzetničkih inkubatora i tehnoloških parkova), unapređenje efektivnost proizvodnje i proizvodnih procesa na tržištu malih i srednjih poduzeća umreženih u klastere, privla­čenje investicija i stvaranje mogućnosti za otvaranje novih radnih mjesta.

Kriteriji za Izbor korisnika sredstava:
Namjena projekata; izvori-način finansiranja; broj članova klastera, odnosno broj MSP-a u inkubatoru i tehnološkom parku; ravnomjerniji regionalni razvoj (stepen nezaposlenosti); dosadašnji poticaji od strane Ministarstva.

Korisnici sredstava:
Korisnici sredstava su poduzetničke potporne institucije s područja Federacije BiH (poduzetnički inkubatori, tehnološki parkovi, klasteri i poduzetnički centri).

3.3. Naziv projekata; Poticaj projekatima koje finanstra EU i drugi Inostrani donatori -120.000 KM

Ciljevi projekata:
Doprinos razvoju i afirmaciji poduzetništva i obrta kroz podršku projekatima koje finansira EU i drugi inostrani donatori u cilju izgradnje udobnijeg ambijenta za rast i razvoj MSP-a; ravnomjerniji regionalni razvoj.

Kriteriji za Izbor korisnika sredstava:
Namjena projekata; izvori-način finansiranja; ravnomjerniji regionalni razvoj (stepen nezaposlenosti); dosadašnji poticaji od strane Ministarstva.

Korisnici sredstava:
Razvojne agencije, udruženja poduzetnika i obrtnika i fondacije koje svojim projekatima promovišu i potiču razvoj poduzetništva i obrta u Federaciji BiH i imaju najmanje l (jednog) zaposlenog na neodređeno vrijeme.

4. EKONOMSKI KOD 614500 - Subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima
4.1. Naziv projekata: Tehničko usklađivanje (uvođenje ISO i HACCP standarda i osiguranje CE znaka) - 400.000 KM

Ciljevi projekata:
Jedan od preduslova za izlazak privrednih subjekata na globalno tržište je standardizacija proizvodnih ciklusa kroz sricanje certifikata za kvalitet. Proizvod koji nosi CE znak može biti slobodno distribuiran unutar država članica Evropske unije. Znak pokazuje da proizvod zadovoljava sve temeljne zahtjeve donesene pojedinom direktivom te potvrđuje da je poštovana procedura za certifikaciju u skladu s odgovarajućom direktivom. Sistemi upravljanja zdravstvenom sigurnošću u prehrambenoj industriji kao što su HACCP i GLOBAL GAP su zahtjev evropskog i svjetskog tržišta, ako se želi poslovati na međunarodnoj nivou. Projekat tehničkog usklađivanja kroz uvođenje sustava upravljanja kvalitetom (ISO i HACCP standarda) i osiguranje CE znaka ima za cilj da poveća konkurentnost proizvoda subjekata male privrede iz Federacije BiH.

Kriteriji za izbor korisnika sredstava:
Vrsta djelatnosti; izvori-način finansiranja; povećanje zaposlenosti; broj zaposlenih; orijerttiranost izvozu; ravnomjerniji regionalni razvoj (stepen nezaposlenosti); dosadašnji poticaji od strane Ministarstva.

Korisnici sredstava:
Subjekti male privrede definisani po Zakonu o poticanju razvoja male privrede i Zakonu o obrtu i srodnim djelatnostima koji imaju sjedište na području Federacije BiH, nalaze se u većinskom privatnom vlasništvu državljana BiH te imaju najmanje l (jednog) zaposlenog na neodređeno vrijeme.

4.2. Naziv projekata: Poticaji tradicionalnim i starim obrtima -400.000 KM

Ciljevi projekata:
Očuvanje obrtničke tradicije, kulturnog i istorijskog nasljeđa poticanjem tradicionalnih i starih obrtničkih djelatnosti kroz sufinansiranje troškova: provođenja poslovnog plana, nabavke alata i opreme, poboljšanja uslova rada u radionici, obrazovanja i stručnog osposobljavanja zaposlenih i izradu reklamnog materijala.

Kriteriji za izbor korisnika sredstava;
Namjena ulaganja sredstava; vrsta djelatnosti; izvori-način finansiranja; povećanje zaposlenosti; broj zaposlenih; pripadnost ciljnoj grupi (žene, mladi, invalidi, povratnici); ravnomjerniji regionalni razvoj (stepen nezaposlenosti); dosadašnji poticaji od strane Ministarstva.

Korisnici sredstava:
Obrtnici koji obavljaju djelatnost u skladu s Uredbom o zaštiti tradicionalnih i starih obrta ("Službene novine Federacije BiH", br. 66/09, 38/10 i 16/12) i posluju najmanje 12 mjeseci. Svi korisnici sredstava moraju imati sjedište na području Federacije BiH, nalaziti se u većinskom privatnom vlasništvu državljana BiH te imati najmanje l (jednog) zaposlenog na neodređeno vrijeme.

4.3. Naziv projekata: Poticaji novoosnovanim subjektima MSP - 700.000 KM

Ciljevi projekata:
Analiza progresije broja novoregistrovanih subjekata u Federaciji BiH, ukazuje na negativan trend poduzetničke aktivnosti u kontinuitetu za period 2006-2012. godina, odnosno smanjenje broja novoregistrovanih subjekata za 40,08 %, dok je u 2013. i 2014. godini zabilježen rast broja novoregistrovanih subjekata odnosno prekinut je negativni trend. Statistike uopšteno pokazuju da približno trećina malih i srednjih poduzeća prestaje raditi u prve tri godine nakon registracije te je cilj ovog projekta da podrži poduzetnike u prvoj godini njihovog djelovanja.
Cilj  projekata je  održati pozitivni trend poduzetničke aktivnosti s aspekta povećanja broja novoosnovanih subjekata malog gospodarstva. Projekat će se realizovati kroz subvencionisanje troškova registracije t troškova doprinosa za zaposlene.

Kriteriji za izbor korisnika sredstava:
Vrsta djelatnosti; broj zaposlenih; povećanje zaposlenosti; ravnomjerniji regionalni razvoj (stepen nezaposlenosti); pripad­nost ciljnoj grupi (žene, mladi,   osobe s invaliditetom i povratnici).

Korisnici sredstava:
Subjekti male privrede definisani po Zakonu o poticanju razvoja male privrede i Zakonu o obrtu i srodnim djelatnostima koji imaju sjedište na području Federacije BiH, nalaze se u većinskom privatnom vlasništvu državljana BiH te imaju najmanje l (jednog) zaposlenog na neodređeno vrijeme, registrovani poslije 15. 8. 2014. godine.

4.4. Naziv projekata: Poticaj poduzetništvu žena - 400.000 KM

Ciljevi projekata:
Poticanje žena na samozapošljavanje, veće i lakše uključi­vanje žena u poduzetništvo te stvaranje novih radnih mjesta.

Kriteriji za izbor projekata:
Vrsta djelatnosti; namjena ulaganja sredstava; izvori-način finansiranja; povećanje zaposlenosti; broj zaposlenih; orijentiranost izvozu; pripadnost ciljnoj grupi (osobe s invaliditetom, povratnici); ravnomjerniji regionalni razvoj (stepen nezaposle­nosti); dosadašnji poticaji od strane Ministarstva.

Korisnici sredstava:
Subjekti male privrede definisani po Zakonu o poticanju razvoja male privrede i Zakonu o obrtu i srodnim djelatnostima koji su u većinskom (51% i više) privatnom vlasništvu žena koji imaju sjedište na području Federacije BiH, nalaze se u većinskom privatnom vlasništvu državljana BiH te imaju najmanje 1 (jednog) zaposlenog na neodređeno vrijeme.

4.5. Naziv projekata: Poticaj poduzetništvu mladih - 400.000 KM

Ciljevi projekata:
Poticanje mladih osoba na samozapošljavanje, veće i lakše uključivanje mladih u poduzetništvo te stvaranje novih radnih mjesta.

Kriteriji za izbor korisnika sredstava:
Vrsta djelatnosti; namjena ulaganja sredstava; izvori-način finansiranja; povećanje zaposlenosti; broj zaposlenih; orijentiranost izvozu; pripadnost ciljnoj grupi (osobe s invaliditetom, povratnici); ravnomjerniji regionalni razvoj (stepen nezaposlenosti); dosadašnji poticaji od strane Ministarstva.

Korisnici sredstava:
Subjekti male privrede defrmsani po Zakonu o poticanju razvoja male privrede i Zakonu o obrtu i srodnim djelatnostima koji su u većinskom (51% i više) privatnom vlasništvu osoba mlađih od 35 godina koji imaju sjedište na području Federacije BiH, nalaze se u većinskom privatnom vlasništvu državljana BiH te imaju najmanje l (jednog) zaposlenog na neodređeno vrijeme.

4.6. Nazfv projekata: Jačanje konkurentnosti tehnoloikf savremenih subjekata MSP-a - 1.400.000 KM

Ciljevi projekata:
Prerađivački sektor u kontinuitetu u zadnjih 10 godina iskazuje rast dodane vrijednosti, predstavlja glavni izvor izvoza i značajan potencijal za nova zapošljavanja i rast produktivnosti. S druge strane propulzivan i izvozno orijentiran segment privrede čine i na znanju osnovana visokotehnološka MSP-a kao što su djelatnosti računarskog programiranja, specijalizovanih dizajnerskih usluga, tehničkog ispitivanja i analiza, eksperi­mentalnog razvoja, inžinjerstva i s njim povezanog savjetovanja.
Ciljevi projekata su jačanje konkurentnosti MSP-a kroz podršku održivom razvoju produktivnosti (modernizaciju i proširenje tehnoloških kapaciteta, kao i modernizaciju poslovnih procesa), unapređenje razvojnog potencijala, odnosno, stvaranje uslova za zapošljavanje koje je prije svega vođeno načelima stvaranja potražnje za ljudskim resursima kroz povećanje privrednih aktivnosti, kao i jačanje izvoznih kapaciteta.

Kriterijf za izbor korisnika sredstava:
Namjena ulaganja sredstava; izvori-način finansiranja; obim izvoza po zaposlenom; povećanje zaposlenosti; broj zaposlenih; pripadnost ciljnoj grupi; ravnomjerniji regionalni razvoj (stepen nezaposlenosti); dosadašnji poticaji od strane Ministarstva.

Korisnici sredstava;
Subjekti male privrede definisani po Zakonu o poticanju razvoja male privrede koji imaju sjedište na području Federacije BiH, nalaze se u većinskom privatnom vlasništvu državljana BiH te imaju najmanje 5 (pet) zaposlenih na neodređeno vrijeme za prerađivački proizvodni i proizvodno-uslužni sektor, odnosno, najmanje 3 (tri) zaposlena na neodređeno vrijeme za uslužni sektor (na znanju osnovani visokotehnološki MSP subjekti).

 

III

 

Sredstva iz tačke II ove odluke dodijeliće se korisnicima u skladu s kriterijima utvrđenim ovom odlukom, Javnim konkursom i Pravilnikom o postupcima u provođenju Programa razvoja male privrede. Prilikom raspodjele sredstava prednost će se davati subjekatima male privrede registrovanim na područjima pogođenim elementarnim nepogodama u 2014. godini.
Za svaki izdatak sredstava za programe iz tačke II ove odluke, federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta donosi posebne odluke.

 

IV

 

Za dodjelu gfant sredstava iz stava (2) tačke I ove odluke, Federalno ministarstvo razvoja poduzetništva i obrta, raspisuje Javni poziv za konkurs. Javni poziv se objavljuje u "Službenim novinama Federacije BiH", na web stranici Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta i u najmanje dvije dnevne novine dostupne na teritoriji Federacije BiH.
Komisija za izbor korisnika sredstava, koju obrazuje federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta, vrgiće izbor korisnika sredstava u skladu sa tačkom III ove odluke.
Rezultati konkursa objavljuju se u "Službenim novinama Federacije BiH".

 

V

 

Nadzor i provjeru namjenskog trošenja sredstava od strane korisnika sredstava vršiće Komisija za nadzor, koju obrazuje federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta, u skladu s odredbama Pravilnika o postupcima u provođenju Programa razvoja male privrede.

 

VI

 

O utrošenim sredstvima iz tačke I ove odluke Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta izvijestiće Federalno ministarstvo finansija-Federalno ministarstvo financija, a Federalno ministarstvo finansija-Federalno ministarstvo financija Vladu Federacije Bosne i Hercegovine u skladu sa Zakonom o budžetima u Federaciji Bosne i Hercegovine.

 

VII

 

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u
"Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 772/2015
25. juna 2013. godine
Sarajevo

Premijer
Fadil Novalić, s. r.


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Borbe u Rafahu jačaju, putem američkog pristaništa dostavljeno 310 paleta pomoći
Klimatski aktivisti upali na pistu zračne luke u MĂĽnchenu, izazvali kolaps
Krvavi Križarski ratovi završili su kada je napokon pala posljednja utvrda - Akra
Posljedni ruski car za sebe je vjerovao da nije sposoban - bio je u pravu
Kralj Charles, kraljica i princ William na obilježavanju Dana D
Zelenski: Odbio sam Macronov prijedlog. Rekao sam "Emmanuele, ne vjerujemo u to"
U izraelskom napadu u Zapadnoj obali ubijen jedan militant, osam ranjenih
Troje španjolskih turista ubijeno u Afganistanu
Francuska optužuje Azerbajdžan za poticanje nereda u Novoj Kaledoniji
Profesorica u Britaniji osuđena zbog seksa s učenicima, s jednim zatrudnjela
Putin kritizirao mirovni summit u Švicarskoj: "Rusija nije pozvana"
Gradonačelnička kandidatkinja u Meksiku ubijena u pucnjavi na predizbornom skupu
Nađeno tijelo Njemice i još dvoje s festivala na kojem je Hamas izveo pokolj
Žestoke borbe na sjeveru Gaze. "Izrael uništava naselja, nek se svijet srami"
FOTO Njemački zastupnici tetovirali si O i D. Evo što je to
Kina će povijesnim mjerama pokušati spasiti posrnuli nekretninski sektor
VIDEO Sjever Italije pogođen poplavama nakon obilne kiše
Cijene nafte oslabile na kraju tjedna
EU komisija naredila Microsoftu da u 10 dana dostavi dokumente o Bing AI-u
Slovački premijer Fico ponovo operiran. "Stanje mu je ozbiljno, ali je stabiliziran"






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Borbe u Rafahu jačaju, putem američkog pristaništa dostavljeno 310 paleta pomoći
Klimatski aktivisti upali na pistu zračne luke u MĂĽnchenu, izazvali kolaps
Krvavi Križarski ratovi završili su kada je napokon pala posljednja utvrda - Akra
Posljedni ruski car za sebe je vjerovao da nije sposoban - bio je u pravu
Kralj Charles, kraljica i princ William na obilježavanju Dana D
Zelenski: Odbio sam Macronov prijedlog. Rekao sam "Emmanuele, ne vjerujemo u to"
U izraelskom napadu u Zapadnoj obali ubijen jedan militant, osam ranjenih
Troje španjolskih turista ubijeno u Afganistanu
Francuska optužuje Azerbajdžan za poticanje nereda u Novoj Kaledoniji
Profesorica u Britaniji osuđena zbog seksa s učenicima, s jednim zatrudnjela
Putin kritizirao mirovni summit u Švicarskoj: "Rusija nije pozvana"
Gradonačelnička kandidatkinja u Meksiku ubijena u pucnjavi na predizbornom skupu
Nađeno tijelo Njemice i još dvoje s festivala na kojem je Hamas izveo pokolj
Žestoke borbe na sjeveru Gaze. "Izrael uništava naselja, nek se svijet srami"
FOTO Njemački zastupnici tetovirali si O i D. Evo što je to
Kina će povijesnim mjerama pokušati spasiti posrnuli nekretninski sektor
VIDEO Sjever Italije pogođen poplavama nakon obilne kiše
Cijene nafte oslabile na kraju tjedna
EU komisija naredila Microsoftu da u 10 dana dostavi dokumente o Bing AI-u
Slovački premijer Fico ponovo operiran. "Stanje mu je ozbiljno, ali je stabiliziran"


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

Borbe u Rafahu jačaju, žestoko i na sjeveru. ˝Možda i najjače borbe u 7 mjeseci˝

Ovaj film zovu čudom. Snimao se 40 godina, a redatelj je potrošio 120 milijuna dolara

Troje španjolskih turista ubijeno u Afganistanu

Klimatski aktivisti upali na pistu zračne luke u Münchenu, izazvali kolaps letova

VIDEO Sjever Italije pod vodom nakon obilne kiše

VIDEO Masovni napadi na Krim. Satelitske snimke otkrivaju uništene moćne avione

Američka vojska izgradila dok za pomoć Gazi. ˝Nijedan vojnik nije stupio na kopno˝

VIDEO Ogromna oluja u Houstonu, četvero mrtvih, grad u mraku. ˝Ne izlazite˝

Dvojica braće koji su studirali na MIT-ju za 12 sekundi ukrali 25 milijuna dolara

SAD zabrinut, prognoze su sumorne. ˝Ako sad ne zaustave Ruse, izgubit će rat˝





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi