TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Subota 18.5.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








18.05.2024 - 14h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
38
DOBAR
Kvalitet zraka je zadovoljavajući

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 43

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



Odluka Vlade Federacije BiH za 2015.

Temeljem čl. 31. i 37. Zakona o izvršavanju Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine za 2015. godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj 25/15), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na 12. sjednici, održanoj 25.06.2015. godine, donijela je

 

O D L U K U

O USVAJANJU PROGRAMA UTROŠKA SREDSTAVA S KRITERIJIMA RASPODJELE SREDSTAVA TEKUĆIH
TRANSFERA UTVRĐENIH PRORAČUNOM
FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE ZA 2015.
GODINU FEDERALNOM MINISTARSTVU RAZVOJA,
PODUZETNIŠTVA I OBRTA

 

I

 

Usvaja se Program utroška sredstava s kriterijima raspo­djele sredstava tekućih transfera utvrđenih u razdjelu 50. Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine za 2015. godinu, Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta ("Službene novine Federacije BiH", broj 25/15).
Sredstva za realiziranje Programa iz stavka 1. ove točke u ukupnom iznosu od 5.150.000 KM, isplatit će se korisnicima sredstava kao nepovratna (grant) sredstva.

 

II

 

Financijska sredstva iz stavka 2. točke I ove odluke u iznosu od 5.150.000 KM, raspodjeljuju se s ekonomskih kodova, po projektima kako slijedi;

1. EKONOMSKI KOD 614100-Tekući transferi drugim razinama vlasti i fondovima - Tekući transferi općinama i gradovima
1.1. Naziv projekta: Izgradnja poduzetničkih zona- 1.000.000 KM

Ciljevi projekta:
Ciljevi projekta su izgradnja nove i unapređenje postojeće infrastrukture u okviru poduzetničkih zona u Federaciji BiH kao preduvjeta za gospodarski rast i zapošljavanje na lokalnoj razini u Federaciji BiH. Ulaganja u infrastrukturu imaju za cilj poboljšanje pristupa, kapaciteta, kvaliteta \ atraktivnosti postojećih poduzetničkih zona na lokalnoj/regionalnoj razini. Ova ulaganja će se kombinirati s podrškom pratećim uslugama razvoju poduzetništva, kako bi se stvorilo bolje poslovno okruženje za djelovanje malih i srednjih poduzeća (MSP). Projektom se želi dati poticaj za izgradnju komunalne infrastrukture, tamo gdje nedostatak iste predstavlja prepreku razvoju poduzetništva, kao i unapređenje usluga za razvoj poduzetništva kao faktora za gospodarski rast na lokalnoj razini.
Projektni prijedlozi trebaju odražavati razvojne prioritete jedinice lokalne samouprave koja podnosi projektni prijedlog te da su osigurani svi pravni, tehnički i administrativni preduvjeti za realizaciju projekta. Dodjela sredstava će se temeljiti na jasnim dokazima o postojanju stvarne potrebe za takvim projektom, a u cilju gospodarskog rasta i zapošljavanja.

Kriteriji za izbor korisnika sredstava:
Broj aktivnih korisnika zone; izvori-način financiranja; trend privlačenja investitora u zadnje tri godine; veličina poduzetničke zone; ravnomjerniji regionalni razvoj (stupanj nezaposlenosti); dosadašnji poticaji od strane Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta (u daljem tekstu: Ministarstvo).

Korisnici sredstava:
Općine i gradovi u Federaciji BiH.

2. EKONOMSKI KOD 614200 - Tekući transferi pojedincima - isplata stipendija i isplata inovatorima
2.1. Naziv projekta: Poticaji inovatorima-pojedincima - 30.000 KM

Ciljevi projekta:
Poticanje inovatora na razvoj inovacija; dovođenje inova­cije do proizvoda; poticanje inovatora da krenu u poduzetničke poduhvate i upotreba inovativnog potencijala u stvaranju domaćih proizvoda.

Kriteriji za izbor korisnika sredstava:
Vrsta proizvoda kojem je inovacija namijenjena; dovođenje inovacije do proizvoda; izvori- način financiranja; priznanja na sajmovima i izložbama; dosadašnji poticaji od strane Ministarstva.

Korisnici sredstava:
Inovatori - pojedinci koji imaju prebivalište u Federaciji BiH.

2.2. Naziv projekta: Stipendiranje učenika koji se obrazuju za tradicionalne i stare obrte i za deficitarna zanimanja -70.000 KM

Ciljevi projekta:
Osnovni ciljevi projekta su stimuliranje svršenih osnovaca da se nastave obrazovati za djelatnosti tradicionalnih i starih obrta i deficitarnih zanimanja, kao i dati poticaj za one koji se već obrazuju u srednjim stručnim školama za navedena zanimanja.

Kriteriji za izbor korisnika sredstava:
Uspjeh u osnovnoj školi odnosno uspjeh u prethodnim godinama školovanja za učenike viših razreda; imovinsko stanje učenika; dosadašnji poticaji od strane Ministarstva.

Korisnici sredstava:
Učenici koji će se u školskoj 2015./2016. godini školovati u srednjim stručnim školama za djelatnosti koje se obavljaju s pretežnim udjelom ručnog rada, u manjim serijama, pružajući usluge odnosno stvarajući krajnji proizvod tradicionalnog ili starog obrta: bačvar, kazandžija, četkar, dimnjačar, graditelj muzičkih instrumenata, kaligraf, knjigovezac, kovač, krznar, lončar, mlinar, pismoslikar, obućar (ručna izrada i popravak  obuće), remenar, stolar - restauriranje i ručna izrada namještaja, staklar, urar (isključivo održavanje i popravci), užar, izrada suvenira na tradicionalni način, krojač (šivanje po mjeri, popravci odjeće), kamenoklesar, lijevanje - odijevi umjetničkih predmeta, puškar - izrada i popravak unikatnog oružja, restauriranje (zgrada, namještaja i dr.), izrada i restauriranje narodnih nošnji, zlatar - filigran, ručno kovanje - umjetnička bravarija, umjetnička keramika, izrada autohtonih suvenira koji održavaju tradiciju grada, proizvodnja i popravak nakita i druge djelatnosti slične navedenima, kao i učenici koji će se u školskoj 2015./2016. godini školovati u srednjim stručnim školama za deficitarna zanimanja.
Popis deficitarnih zanimanja utvrđuje odlukom svaka općina posebno, a koja mora biti objavljena u Službenom glasniku općine.

3. EKONOMSKI KOD 614300 -Tekući transferi neprofitnim organizacijama udruženjima građana, obrtničke komore Federacije BiH i kantona i obrazovne institucije
3.1. Naziv projekta: Poticaj udruženjima, komorama i obrazovnim institucijama - 80.000 KM

Ciljevi projekta:
Razvoj i afirmacija poduzetništva i obrta; interesno umreža­vanje poduzetnika i obrtnika, organizirano zastupanje interesa poduzetnika i obrtnika na zajedničkom tržištu; opstanak i razvoj komorskog sustava u Federaciji BiH, edukacija članova komore i udruženja, organiziranje zajedničkih nastupa na sajmovima.

Kriteriji za izbor korisnika sredstava:
Namjena projekta; izvori-način financiranja; broj članova udruženja i komora; organiziranost udruženja i komora; ravnomjerniji regionalni razvoj (stupanj nezaposlenosti); dosadašnji poticaji odstrane Ministarstva.

Korisnici sredstava:
Udruženja, komore i obrazovne institucije koje svojim projektima promoviraju i potiču razvoj poduzetništva i obrta u Federaciji BiH i imaju najmanje 1 (jednog) zaposlenog na neodređeno vrijeme.

3.2. Naziv projekta: Unapređenje institucijske poduzetničke infrastrukture -150.000 KM

Ciljevi projekta:
Poduzetničke potporne institucije (tehnološki parkovi i poslovni inkubatori), poduzetnički centri i klasteri čine središte tehnološke, stručne i savjetodavne pomoći budućim i postojećim poduzetnicima te imaju važnu ulogu u kreiranju i provedbi mjera za razvoj poduzetništva.
Ciljevi ovog projekta su uređenje i opremanje prostora za prihvat malih i srednjih poduzetnika, odnosno poduzetnika početnika, razvoj poduzetničkih potpornih institucija (poduzet­ničkih centara, poduzetničkih inkubatora i tehnoloških parkova), unapređenje učinkovitost proizvodnje i proizvodnih procesa na tržištu malih i srednjih poduzeća umreženih u klastere, privla­čenje investicija i stvaranje mogućnosti za otvaranje novih radnih mjesta.

Kriteriji za izbor korisnika sredstava:
Namjena projekta; izvori-način financiranja; broj članova klastera, odnosno broj MSP-a u inkubatoru i tehnološkom parku; ravnomjerniji regionalni razvoj (stupanj nezaposlenosti); dosadašnji poticaji od strane Ministarstva.

Korisnici sredstava:
Korisnici sredstava su poduzetničke potporne institucije s područja Federacije BiH (poduzetnički inkubatori, tehnološki parkovi, kiastcri i poduzetnički centri).

3.3. Naziv projekta: Poticaj projektima koje financira EU i drugi inozemni donatori - 120.000 KM

Ciljevi projekta:
Doprinos razvoju i afirmaciji poduzetništva i obrta kroz potporu projektima koje financira EU i drugi inozemni donatori u cilju izgradnje udobnijeg ambijenta za rast i razvoj MSP-a; ravnomjerniji regionalni razvoj.

Kriteriji za izbor korisnika sredstava:
Namjena projekta; izvori-način financiranja; ravnomjerniji regionalni razvoj (stupanj nezaposlenosti); dosadašnji poticaji od strane Ministarstva.

Korisnici sredstava:
Razvojne agencije, udruženja poduzetnika i obrtnika i fondacije koje svojim projektima promoviraju i potiču razvoj poduzetništva i obrta u Federaciji BiH i imaju najmanje l (jednog) zaposlenog na neodređeno vrijeme.

4. EKONOMSKI KOD 614500 - Subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima
4.1. Naziv projekta: Tehničko usklađivanje (uvođenje ISO i HACCP standarda i osiguranje CE znaka) - 400,000 KM

Ciljevi projekta:
Jedan od preduvjeta za izlazak gospodarskih subjekata na globalno tržište je standardizacija proizvodnih ciklusa kroz stjecanje certifikata za kvalitetu. Proizvod koji nosi CE znak može biti slobodno distribuiran unutar država članica Europske unije. Znak pokazuje da proizvod zadovoljava sve temeljne zahtjeve donesene pojedinom direktivom te potvrđuje da je poštovana procedura za certificiranje su skladu s odgovarajućom direktivom. Sustavi upravljanja zdravstvenom sigurnošću u prehrambenoj industriji kao što su HACCP i GLOBAL GAP su zahtjev europskog i svjetskog tržišta, ako se želi poslovati na međunarodnoj razini. Projekt tehničkog usklađivanja kroz uvođe­nje sustava upravljanja kvalitetom (TSO i HACCP standarda) i osiguranje CE znaka ima za cilj povećanje konkurentnosti proizvoda subjekata malog gospodarstva iz Federacije BiH.

Kriteriji za izbor korisnika sredstava:
Vrsta djelatnosti; izvori-način financiranja; povećanje zaposlenosti; broj zaposlenih; orijentiranost izvozu; ravnomjerniji regionalni razvoj (stupanj nezaposlenosti); dosadašnji poticaji od strane Ministarstva.

Korisnici sredstava:
Subjekti malog gospodarstva definirani po Zakonu o poticanju razvoja malog gospodarstva i Zakonu o obrtu i srodnim djelatnostima koji imaju sjedište na području Federacije BiH, nalaze se u većinskom privatnom vlasništvu državljana BiH te imaju najmanje l (jednog) zaposlenog na neodređeno vrijeme.

4.2. Naziv projekta: Poticaji tradicionalnim i starim obrtima -400.000 KM

Ciljevi projekta:
Očuvanje obrtničke tradicije, kulturnog i povijesnog nasljeđa poticanjem tradicionalnih i starih obrtničkih djelatnosti kroz sufinanciranje troškova: provođenja poslovnog plana, nabavke alata i opreme, poboljšanja uvjeta rada u radionici, obrazovanja i stručnog osposobljavanja zaposlenih i izradu reklamnog materijala.

Kriteriji za izbor korisnika sredstava:
Namjena ulaganja sredstava; vrsta djelatnosti; izvori-način financiranja; povećanje zaposlenosti; broj zaposlenih; pripadnost ciljnoj skupini (žene, mladi, invalidi, povratnici); ravnomjerniji regionalni razvoj (stupanj nezaposlenosti); dosadašnji poticaji od strane Ministarstva.

Korisnici sredstava:
Obrtnici koji obavljaju djelatnost u skladu s Uredbom o zaštiti tradicionalnih i starih obrta ("Službene novine Federacije BiH", br. 66/09, 38/10 i 16/12) i posluju najmanje 12 mjeseci. Svi korisnici sredstava moraju imati sjedište na području Federacije BiH, nalaziti se u većinskom privatnom vlasništvu državljana BiH te imati najmanje l (jednog) zaposlenog na neodređeno vrijeme.

4.3. Naziv projekta: Poticaji novoosnovanim subjektima MSP - 700.000 KM
Ciljevi projekta:
Analiza progresije broja novoregistriranih subjekta u Federaciji BiH, ukazuje na negativan trend poduzetničke aktivnosti u kontinuitetu-za period 2006.-2012. godina, odnosno smanjenje broja novoregistriranih subjekata za 40,08%, dok je u 2013. i 2014. godini zabilježen rast broja novoregistriranih subjekata odnosno prekinut je negativni trend. Statistike uopćeno pokazuju da približno trećina malih i srednjih poduzeća prestaje raditi u prve tri godine nakon registracije te je cilj ovog projekta podržati poduzetnike u prvoj godini njihovog djelovanja.
Cilj projekta je održati pozitivni trend poduzetničke aktivnosti s aspekta povećanja broja novoosnovanih subjekata malog gospodarstva. Projekt će se realizirati kroz subvencioniranje troškova registracije i troskova- doprinosa za zaposlene.

Kriteriji za izbor korisnika sredstava:
Vrsta djelatnosti; broj zaposlenih; povećanje zaposlenosti; ravnomjerniji regionalni razvoj (stupanj nezaposlenosti); pripadnost ciljnoj skupini (žene, mladi, osobe s invaliditetom i povratnici).

Korisnici sredstava:
Subjekti malog gospodarstva definirani po Zakonu o po:icar,ju razvoja malog gospodarstva i Zakonu o obrtu i srodnim djelatnostima koji imaju sjedište na području Federacije BiH, nalaze se u većinskom privatnom vlasništvu državljana BiH te imaju najmanje l (jednog) zaposlenog na neodređeno vrijeme, registrirani poslije 15.8.2014. godine.

 

4.4. Naziv projekta: Poticaj poduzetništv užena - 400.000 KM

Ciljevi projekta
Poticanje žena na samozapošljavanje, veće i lakše uključivanje žena u poduzetništvo te stvaranje novih radnih mjesta.

Kriteriji za izbor projekta:
Vrsta djelatnosti; namjena ulaganja sredstava; izvori-način financiranja; povećanje zaposlenosti; broj zaposlenih; orijenti-ranost izvozu; pripadnost ciljnoj skupini (osobe s invaliditetom, povratnici); ravnomjerniji regionalni razvoj (stupanj nezaposlenosti); dosadašnji poticaji od strane Ministarstva.

Korisnici sredstava:
Subjekti malog gospodarstva definirani po Zakonu o poticanju razvoja malog gospodarstva i Zakonu o obrtu i srodnim djelatnostima koji su u većinskom (51% i više) privatnom vlasništvu žena koji imaju'sjedište na području Federacije BiH, nalaze se u većinskom privatnom vlasništvu državljana BiH te, imaju najmanje l (jednog) zaposlenog na neodređeno vrijeme.

4.5. Naziv projekta: Poticaj poduzetništvu mladih - 400.000 KM

Ciljevi projekta:
Poticanje mladih osoba na samozapošljavanje, veće i lakše uključivanje mladih u poduzetništvo te stvaranje novih radnih mjesta.

Kriteriji za izbor korisnika sredstava:
Vrsta djelatnosti; namjena ulaganja sredstava; izvori-način financiranja; povećanje zaposlenosti; broj zaposlenih; orijentiranost izvozu; pripadnost ciljnoj skupini (osobe s invaliditetom, povratnici); ravnomjerniji regionalni razvoj (stupanj nezaposlenosti); dosadašnji poticaji od strane Ministarstva.

Korisnici sredstava:
Subjekti malog gospodarstva definirani po Zakonu o poticanju razvoja malog gospodarstva i Zakonu o obrtu i srodnim djelatnostima koji su u većinskom (51% i više) privatnom vlasništvu osoba mlađih od 35 godina koji imaju sjedište na području Federacije BiH, nalaze se u većinskom privatnom vlasništvu državljana BiH te imaju najmanje l (jednog) zaposlenog na neodređeno vrijeme.

4.6. Naziv projekta: Jačanje konkurentnosti tehnološki suvremenih subjekata MSP-a -1.400.000 KM

Ciljevi projekta:
Prerađivački sektor u kontinuitetu u zadnjih 10 godina iskazuje rast dodane vrijednosti, predstavlja glavni izvor izvoza i značajan potencijal za nova zapošljavanja i rast produktivnosti. S druge strane propulzivan i izvozno orijentiran segment gospodarstva čine i na znanju utemeljena visokotehnološka MSP-a kao što su djelatnosti računalnog programiranja, specijaliziranih dizajnerskih usluga, tehničkog ispitivanja i analiza, eksperi­mentalnog razvoja, inženjerstva i s njim povezanog savjetovanja.
Ciljevi projekta su jačanje konkurentnosti MSP-a kroz potporu održivom razvoju produktivnosti (modernizaciju i proširenje tehnoloških kapaciteta, kao i modernizaciju poslovnih procesa), unapređenje razvojnog potencijala, odnosno, stvaranje uvjeta za zapošljavanje koje je prije svega vođeno načelima stvaranja potražnje za ljudskim resursima kroz povećanje gospodarskih aktivnosti, kao i jačanje izvoznih kapaciteta.

Kriteriji za izbor korisnika sredstava:
Namjena ulaganja sredstava; izvori-način financiranja; obim izvoza po uposlenom; povećanje zaposlenosti; broj zaposlenih; pripadnost ciljnoj skupini; ravnomjerniji regionalni razvoj (stupanj nezaposlenosti); dosadašnji poticaji od strane Ministarstva.

Korisnici sredstava:
Subjekti malog gospodarstva definirani po Zakonu o poticanju razvoja malog gospodarstva koji imaju sjedište na području Federacije BiH, nalaze se u većinskom privatnom vlasništvu državljana BiH te imaju najmanje 5 (pet) zaposlenih na neodređeno vrijeme za prerađivački proizvodni i proizvodno-uslužni sektor, odnosno, najmanje 3 (tri) zaposlena na neodređeno vrijeme za uslužni sektor (na znanju utemeljen visokotehnološki MSP subjekti).

 

III

 

Sredstva iz točke II ove odluke dodijelit će se korisnicima u skladu s kriterijima utvrđenim ovom odlukom, Javnim natječajem i Pravilnikom o postupcima u provođenju Programa razvoja malog gospodarstva. Prilikom raspodjele sredstava prednost će se davati subjekatima malog gospodarstva registri­ranim na područjima pogođenim elementarnim nepogodama u 2014. godini.
Za svaki izdatak sredstava za programe iz točke II ove odluke, federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta donosi posebne odluke.

 

IV

 

Za dodjelu grant sredstava iz stavka (2) točke I ove odluke, Federalno ministarstvo razvoja poduzetništva i obrta, raspisuje Javni poziv za natječaj. Javni poziv se objavljuje u "Službenim novinama Federacije BiH", na web stranici Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta i u najmanje dvije dnevne novine dostupne na teritoriji Federacije BiH.
Komisija za izbor korisnika sredstava, koju obrazuje federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta, vršit će izbor korisnika sredstava sukladno točki III ove odluke.
Rezultati natječaja objavljuju se u "Službenim novinama Federacije BiH".

 

V

 

Nadzor i provjeru namjenskog trošenja sredstava od strane korisnika sredstava vršit će Komisija za nadzor, koju obrazuje federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta, u skladu s odredbama Pravilnika o postupcima u provođenju Programa razvoja malog gospodarstva.

 

VI

 

O utrošenim sredstvima iz točke I ove odluke Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta će izvijestiti Federalno ministarstvo financija - Federalno ministarstvo finansija, a Fede­ralno ministarstvo financija - Federalno ministarstvo finansija Vlsdu Federacije Bosne i Hercegovine u skladu sa Zakonom o proračunima u Federaciji Bosne i Hercegovine.

 

VII

 

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u
"Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 772/2015
25. lipnja 2015. godine
Sarajevo

Premijer
Fadil Novalić, v. r.

 


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Poplave na istoku Belgije
Peru zakonom naredio da se transrodne osobe označava kao bolesne, ljudi na ulicama
Poljska ulaže više od 2 milijarde eura u jačanje svoje istočne granice
Stanje slovačkog premijera Fica stabilno, no i dalje ozbiljno
Veliko istraživanje otkrilo što više utječe na životni vijek - geni ili životni stil
Borbe u Rafahu jačaju, putem američkog pristaništa dostavljeno 310 paleta pomoći
Klimatski aktivisti upali na pistu zračne luke u MĂĽnchenu, izazvali kolaps
Krvavi Križarski ratovi završili su kada je napokon pala posljednja utvrda - Akra
Posljedni ruski car za sebe je vjerovao da nije sposoban - bio je u pravu
Kralj Charles, kraljica i princ William na obilježavanju Dana D
Zelenski: Odbio sam Macronov prijedlog. Rekao sam "Emmanuele, ne vjerujemo u to"
U izraelskom napadu u Zapadnoj obali ubijen jedan militant, osam ranjenih
Troje španjolskih turista ubijeno u Afganistanu
Francuska optužuje Azerbajdžan za poticanje nereda u Novoj Kaledoniji
Profesorica u Britaniji osuđena zbog seksa s učenicima, s jednim zatrudnjela
Putin kritizirao mirovni summit u Švicarskoj: "Rusija nije pozvana"
Gradonačelnička kandidatkinja u Meksiku ubijena u pucnjavi na predizbornom skupu
Nađeno tijelo Njemice i još dvoje s festivala na kojem je Hamas izveo pokolj
Žestoke borbe na sjeveru Gaze. "Izrael uništava naselja, nek se svijet srami"
FOTO Njemački zastupnici tetovirali si O i D. Evo što je to






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Poplave na istoku Belgije
Peru zakonom naredio da se transrodne osobe označava kao bolesne, ljudi na ulicama
Poljska ulaže više od 2 milijarde eura u jačanje svoje istočne granice
Stanje slovačkog premijera Fica stabilno, no i dalje ozbiljno
Veliko istraživanje otkrilo što više utječe na životni vijek - geni ili životni stil
Borbe u Rafahu jačaju, putem američkog pristaništa dostavljeno 310 paleta pomoći
Klimatski aktivisti upali na pistu zračne luke u MĂĽnchenu, izazvali kolaps
Krvavi Križarski ratovi završili su kada je napokon pala posljednja utvrda - Akra
Posljedni ruski car za sebe je vjerovao da nije sposoban - bio je u pravu
Kralj Charles, kraljica i princ William na obilježavanju Dana D
Zelenski: Odbio sam Macronov prijedlog. Rekao sam "Emmanuele, ne vjerujemo u to"
U izraelskom napadu u Zapadnoj obali ubijen jedan militant, osam ranjenih
Troje španjolskih turista ubijeno u Afganistanu
Francuska optužuje Azerbajdžan za poticanje nereda u Novoj Kaledoniji
Profesorica u Britaniji osuđena zbog seksa s učenicima, s jednim zatrudnjela
Putin kritizirao mirovni summit u Švicarskoj: "Rusija nije pozvana"
Gradonačelnička kandidatkinja u Meksiku ubijena u pucnjavi na predizbornom skupu
Nađeno tijelo Njemice i još dvoje s festivala na kojem je Hamas izveo pokolj
Žestoke borbe na sjeveru Gaze. "Izrael uništava naselja, nek se svijet srami"
FOTO Njemački zastupnici tetovirali si O i D. Evo što je to


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

Borbe u Rafahu jačaju, žestoko i na sjeveru. ˝Možda i najjače borbe u 7 mjeseci˝

Ovaj film zovu čudom. Snimao se 40 godina, a redatelj je potrošio 120 milijuna dolara

Troje španjolskih turista ubijeno u Afganistanu

Klimatski aktivisti upali na pistu zračne luke u Münchenu, izazvali kolaps letova

VIDEO Sjever Italije pod vodom nakon obilne kiše

VIDEO Masovni napadi na Krim. Satelitske snimke otkrivaju uništene moćne avione

Američka vojska izgradila dok za pomoć Gazi. ˝Nijedan vojnik nije stupio na kopno˝

VIDEO Ogromna oluja u Houstonu, četvero mrtvih, grad u mraku. ˝Ne izlazite˝

Dvojica braće koji su studirali na MIT-ju za 12 sekundi ukrali 25 milijuna dolara

SAD zabrinut, prognoze su sumorne. ˝Ako sad ne zaustave Ruse, izgubit će rat˝





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi