TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Ponedjeljak 27.5.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








27.05.2024 - 11h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
111
NEZDRAV ZA OSJETLJIVE GRUPE
Upozorenje: Oboljeli od bolesti organa za disanje i srca, zatim stari, trudnice i djeca trebali bi smanjiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.
Svi ostali trebali bi ograničiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 162

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



Odluka Vlade Federacije BiH za 2016.

Na temelju čl. 31. i 37. Zakona o izvršavanju Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine za 2016. godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj 102/15), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 50. sjednici, održanoj 22.04.2016. godine, donosi

 

O D L U K U

O USVAJANJU PROGRAMA UTROŠKA SREDSTAVA S KRITERIJIMA RASPODJELE SREDSTAVA TEKUĆIH
TRANSFERA UTVRĐENIH PRORAČUNOM
FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE ZA 2016.
GODINU FEDERALNOM MINISTARSTVU RAZVOJA,
PODUZETNIŠTVA I OBRTA

 

I

 

Usvaja se Program utroška sredstava s kriterijima raspodjele sredstava tekućih transfera utvrđenih u razdjelu 50. Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine za 2016. godinu, Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta ("Službene novine Federacije BiH", broj 102/15).
Sredstva za realiziranje Programa iz stavka (1) ove točke u ukupnom iznosu od 4.944.000,00 KM, isplatit će se korisnicima sredstava kao nepovratna (grant) sredstva.

 

II

 

Financijska sredstva iz stavka (2) točke I ove odluke u iznosu od 4.944.000,00 KM, raspodjeljuju se s ekonomskih kodova, po projektima kako slijedi:

1. EKONOMSKI KOD 614100 -Tekući transferi drugim razinama vlasti i fondovima - Tekući transferi općinama i gradovima

1.1. Naziv projekta: Izgradnja poduzetničkih zona l.000.000 KM

Ciljevi projekta:
Izgradnja nove i unapređenje postojeće komunalne infrastrukture u poduzetničkim zonama Federacije Bosne i Hercegovine tamo gdje ista predstavlja prepreku razvoju poduzetništva, kao i unapređenje usluga za upravljanje razvojem poduzetničkih zona u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Kriteriji za izbor korisnika sredstava:
Broj aktivnih korisnika zone; izvori - način financiranja; trend privlačenja investitora u zadnje tri godine; stupanj aktivne iskorištenosti zone; ravnomjerniji regionalni razvoj (stupanj neuposlenosti); dosadašnj i poticaj i od strane Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta (u daljnjem tekstu: Ministarstvo).

Korisnici sredstava:
Općine i gradovi u Federaciji BiH.

2. EKONOMSKI KOD 614200 - Tekući transferi pojedincima - isplata stipendija i isplata inovatorima

2.1. Naziv projekta: Poticaji inovatorima-pojedincima 50.000 KM

Cilevi projekta:
Poticanje inovatora na razvoj inovacija; dovođenje inovacije do proizvoda; poticanje inovatora na kretanje u poduzetničke pothvate i upotreba inovativnog potencijala u stvaranju domaćih proizvoda.

Kriteriji za izbor korisnika sredstava:
Vrsta proizvoda kojem je inovacija namijenjena; dovođenje inovacije do proizvoda; izvori - način financiranja; priznanja na sajmovima i izložbama; dosadašnji poticaji od strane Ministarstva.

Korisnici sredstava:
Inovatori - pojedinci koji imaju prebivalište u Federaciji BiH.

2.2. Naziv projekta: Stipendiranje učenika koji se obrazuju za deficitarna zanimanja i za tradicionalne i stare obrte 70.000 KM

Ciljevi projekta:
Stimuliranje učenika da se obrazuju za obavljanje djelatnosti deficitarnih zanimanja te tradicionalnih i starih obrta.

Kriteriji za izbor korisnika sredstava:
Uspjeh u prethodnoj godini školovanja; imovinsko stanje učenika; dosadašnji poticaji od strane Ministarstva.

Korisnici sredstava:
Učenici koji će se u školskoj 2016./2017. godini školovati u srednjim stručnim školama za deficitarna zanimanja kao i učenici koji će se u 2016./2017. godini školovati u srednjim stručnim školama za djelatnosti koje su definirane Uredbom o zaštiti tradicionalnih i starih obrta ("Službene novine Federacije BiH", br. 66/09,38/10 i 16/12).
Popis deficitarnih zanimanja utvrđuje odlukom svaka jedinica lokalne uprave posebno i odluka mora biti objavljena u službenom glasilu jedinice lokalne uprave.

3. EKONOMSKI KOD 614300 - Tekući transferi neprofitnim organizacijama

3.1. Naziv projekta: Unapređenje institucijske poduzetničke infrastrukture 150.000 KM

Ciljevi projekta:
Uređenje i opremanje prostora za prihvat malih i srednjih poduzetnika, odnosno poduzetnika početnika; razvoj poduzetničkih potpornih institucija (poduzetničkih centara, poduzetničkih inkubatora i tehnoloških parkova); unapređenje učinkovitosti proizvodnje i proizvodnih procesa na tržištu malih i srednjih poduzeća umreženih u klastere; privlačenje investicija i stvaranje mogućnosti za otvaranje novih radnih mjesta.

Kriteriji za izbor korisnika sredstava:
Namjena projekta; izvori-način financiranja; broj članova klastera, odnosno broj MSP-a u inkubatoru i tehnološkom parku; ravnomjerniji regionalni razvoj (stupanj neuposlenosti); dosadašnji poticaji od strane Ministarstva.

Korisnici sredstava:
Korisnici sredstava su poduzetničke potporne institucije s područja Federacije BiH (poduzetnički inkubatori, tehnološki parkovi, klasteri i poduzetnički centri) i imaju najmanje l (jednog) uposlenog na neodređeno vrijeme.

3.2. Naziv projekta: Poticaj projektima koje financira EU i drugi inozemni donatori 100.000 KM

Ciljevi projekta:
Doprinos razvoju i afirmaciji poduzetništva i obrta kroz potporu projektima koje financira EU i drugi inozemni donatori u cilju izgradnje povoljnijeg ambijenta za rast i razvoj MSP-a.

Kriteriji za izbor korisnika sredstava:
Namjena projekta; izvori-način financiranja; ravnomjerniji regionalni razvoj (stupanj neuposlenosti); dosadašnji poticaji od strane Ministarstva.

Korisnici sredstava:
Razvojne agencije, udruženja poduzetnika i obrtnika i fondacije koje svojim projektima promoviraju i potiču razvoj poduzetništva i obrta u Federaciji BiH i imaju najmanje l (jednog) uposlenog na neodređeno vrijeme.

4. EKONOMSKI KOD 614300 - Tekući transferi neprofitnim organizacijama - Udruženjima građana, obrtničkim komora Federacije BiH i kantona i obrazovnim institucijama

4.1. Naziv projekta: Poticaj udruženjima, komorama i obrazovnim institucijama 100.000 KM

Ciljevi projekta:
Razvoj i afirmacija poduzetništva i obrta; interesno umrežavanje poduzetnika i obrtnika, organizirano zastupanje interesa poduzetnika i obrtnika na zajedničkom tržištu; opstanak i razvoj komorskog sustava u Federaciji BiH, edukacija članova komore i udruženja, organiziranje zajedničkih nastupa na sajmovima.

Kriteriji za izbor korisnika sredstava:
Namjena projekta; izvori-način financiranja; broj članova udruženja i komora; organiziranost udruženja i komora; ravnomjerniji regionalni razvoj (stupanj neuposlenosti); dosadašnji poticaji od strane Ministarstva.

Korisnici sredstava:
Udruženja, komore i obrazovne institucije koje svojim projektima promoviraju i potiču razvoj poduzetništva i obrta u Federaciji BiH i imaju najmanje l (jednog) uposlenog na neodređeno vrijeme.

5. EKONOMSKI KOD 614500 - Subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima

5.1. Naziv projekta: Tehničko usklađivanje (uvođenje ISO i HACCP standarda i osiguranje CE znaka) 300.000 KM

Ciljevi projekta:
Uvođenje sustava upravljanja kvalitetom (ISO i HACCP standarda) i osiguranje CE znaka u cilju povećanja konkurentnosti proizvoda subjekata malog gospodarstva iz Federacije BiH.

Kriteriji za izbor korisnika sredstava:
Vrsta djelatnosti; povećanje uposlenosti; broj uposlenih; orijentiranost izvozu; ravnomjerniji regionalni razvoj (stupanj neuposlenosti); dosadašnji poticaji od strane Ministarstva.

Korisnici sredstava:
Subjekti malog gospodarstva definirani po Zakonu o poticanju razvoja malog gospodarstva i Zakonu o obrtu i srodnim djelatnostima koji imaju sjedište na području Federacije BiH, nalaze se u većinskom privatnom vlasništvu državljana BiH te imaju najmanje l (jednog) uposlenog na neodređeno vrijeme.

5.2. Naziv projekta: Poticaji tradicionalnim i starim obrtima 350.000 KM

Ciljevi projekta:
Očuvanje obrtničke tradicije, kulturnog i povijesnog nasljeđa poticanjem tradicionalnih i starih obrtničkih djelatnosti kroz sufinanciranje troškova: provođenja poslovnog plana, poboljšanja uvjeta rada u radionici, obrazovanja i stručnog osposobljavanja uposlenih i izradu reklamnog materijala.

Kriteriji za izbor korisnika sredstava:
Namjena ulaganja sredstava; vrsta djelatnosti; izvori-način financiranja; povećanje uposlenosti; broj uposlenih; pripadnost ciljnoj skupini; ravnomjerniji regionalni razvoj (stupanj neuposlenosti); dosadašnji poticaji od strane Ministarstva.

Korisnici sredstava:
Obrtnici koji obavljaju djelatnost u skladu s Uredbom o zaštiti tradicionalnih i starih obrta ("Službene novine Federacije BiH", br. 66/09; 38/10 i 16/12) i posluju najmanje 12 mjeseci. Svi korisnici sredstava moraju imati sjedište na području Federacije BiH, nalaziti se u većinskom privatnom vlasništvu državljana BiH te imaju najmanje l (jednog) uposlenog na neodređeno vrijeme.

5.3. Naziv projekta: Poticaji novoosnovanim subjektima MSP 700.000 KM

Ciljevi projekta:
Održavanje pozitivnog trenda poduzetničke aktivnosti s aspekta povećanja broja novoosnovanih subjekata malog gospodarstva. Kroz projekt će se realizirati subvencioniranje troškova registracije i troškova doprinosa za uposlene.

Kriteriji za izbor korisnika sredstava:
Vrsta djelatnosti; broj uposlenih; povećanje uposlenosti; ravnomjerniji regionalni razvoj (stupanj neuposlenosti); pripadnost ciljnoj skupini.

Korisnici sredstava:
Subjekti malog gospodarstva definirani po Zakonu o poticanju razvoja malog gospodarstva i Zakonu o obrtu i srodnim djelatnostima koji imaju sjedište na području Federacije BiH, nalaze se u većinskom privatnom vlasništvu državljana BiH te imaju najmanje l (jednog) uposlenog na neodređeno vrijeme, a registrirani su poslije 19.08.2015. godine.

5.4. Naziv projekta: Poticaj poduzetništvu žena 350.000 KM

Ciljevi projekta
Poticanje žena na samoupošljavanje, veće i lakše uključivanje žena u poduzetništvo te stvaranje novih radnih mjesta.

Kriteriji za izbor projekta:
Vrsta djelatnosti; namjena ulaganja sredstava; izvori - način financiranja; povećanje uposlenosti; broj uposlenih; orijentiranost izvozu; pripadnost ciljnoj skupini; ravnomjerniji regionalni razvoj (stupanj neupostenosti); dosadašnji poticaji od strane Ministarstva.

Korisnici sredstava:
Subjekti malog gospodarstva definirani po Zakonu o poticanju razvoja malog gospodarstva i Zakonu o obrtu i srodnim djelatnostima koji su u većinskom privatnom vlasništvu žena, državljanki BiH, imaju sjedište na području Federacije BiH i imaju najmanje l (jednog) uposlenog na neodređeno vrijeme.

5.5. Naziv projekta: Poticaj poduzetništvu mladih 350.000 KM

Ciljevi projekta:
Poticanje mladih osoba na samozapošljavanje, veće i lakše uključivanje mladih u poduzetništvo te stvaranje novih radnih mjesta.

Kriteriji za izbor korisnika sredstava:
Vrsta djelatnosti; namjena ulaganja sredstava; izvori-način financiranja; povećanje upostenosti; broj uposlenih; orijentiranost izvozu; pripadnost ciljnoj skupini; ravnomjerniji regionalni razvoj (stupanj neuposlenosti); dosadašnji poticaji od strane Ministarstva.

Korisnici sredstava:
Subjekti malog gospodarstva definirani po Zakonu o poticanju razvoja malog gospodarstva i Zakonu o obrtu i srodnim djelatnostima koji su u većinskom privatnom vlasništvu osoba mlađih od 35 godina, državljana BiH, imaju sjedište na području Federacije BiH i imaju najmanje l (jednog) uposlenog na neodređeno vrijeme.

5.6. Naziv projekta: Jačanje konkurentnosti tehnološki suvremenih subjekata MSP-a 1.424.000 KM

Ciljevi projekta:
Jačanje konkurentnosti MSP-a kroz modernizaciju i proširenje tehnoloških kapaciteta, kao i modernizaciju poslovnih procesa, unaprjeđenje razvojnog potencijala, stvaranje uvjeta za upošljavanje kroz povećanje gospodarskih aktivnosti te jačanje izvoznih kapaciteta.

Kriteriji za izbor korisnika sredstava:
Namjena ulaganja sredstava; izvori - način financiranja; orijentiranost izvozu; povećanje uposlenosti; broj zaposlenih; pripadnost ciljnoj skupini; ravnomjerniji regionalni razvoj (stupanj neuposlenosti); dosadašnji poticaji od strane
Ministarstva.

Korisnici sredstava:
Subjekti malog gospodarstva definirani po Zakonu o poticanju razvoja malog gospodarstva i Zakonu o obrtu i srodnim djelatnostima, koji imaju sjedište na području Federacije BiH, nalaze se u većinskom privatnom vlasništvu državljana BiH te imaju najmanje 5 (pet), a za obrtnike 3 (tri) uposlenih(a) na neodređeno vrijeme za prerađivački sektor, odnosno, najmanje 3 (tri), a za obrtnike 2 (dva) uposlena na neodređeno vrijeme za na znanju utemeljene visokotehnološke MSP subjekte.

 

III

 

Sredstva na ekonomskom kodu 614500 - Subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima, dodjeljivat će se poslovnim subjektima iz sljedećih područja Klasifikacije djelatnosti KDBiH 2010 ("Službeni glasnik BiH", broj 47/10):
- Područje C - Prerađivačka industrija;
- Područje F - Građevinarstvo;
- Područje G - Popravak motornih vozila i motocikala;
- Područje J - Informacije i komunikacije;
- Područje M - Stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti;
- Područje S - Ostale uslužne djelatnosti.
Poslovni subjekti iz oblasti, grana i razreda navedenih područja Klasifikacije djelatnosti KDBiH 2010, koji imaju'pravo korištenja sredstava iz ove Odluke po pojedinim projektima, bit će definirani Javnim natječajem.
Izbor korisnika vršit će se isključivo na temelju šifre djelatnosti iz Obavijesti o razvrstavanju poslovnog subjekta prema djelatnosti koju izdaje Zavod za statistiku.

 

IV

 

Sredstva iz točke II ove odluke dodijelit će se korisnicima u skladu s kriterijima utvrđenim ovom odlukom, Javnim natječajem i Pravilnikom o postupcima u provođenju Programa razvoja malog gospodarstva.
Sredstva sa ekonomskog koda 614500 - Subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima predstavljaju državnu potporu male vrijednosti i dodjeljivat će se u skladu s kriterijima iz stavka 1. ove točke i čl. 68. - 70. Uredbe o namjeni, kriterijima i uvjetima za dodjelu državne pomoći u Federaciji BiH ("Službene novine Federacije BiH", broj 99/13).
Prilikom raspodjele sredstava prednost će se davati subjektima malog gospodarstva registriranim na područjima pogođenim elementarnim nepogodama u 2014. godini.
Za svaki izdatak sredstava za projekte iz točke II ove odluke, federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta donosi posebne odluke.

 

V

 

Za dodjelu grant sredstava iz stavka (2) točke I ove odluke, Ministarstvo raspisuje Javni natječaj. Javni natječaj se objavljuje u "Službenim novinama Federacije BiH", na web stranici
Ministarstva i u najmanje dvije dnevne novine dostupne na teritoriji Federacije BiH.
Povjerenstvo za izbor korisnika sredstava, koju obrazuje federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta, vršit će izbor korisnika sredstava sukladno točki IV ove odluke.
Rezultati natječaja objavljuju se u "Službenim novinama Federacije BiH" i na web stranici Ministarstva.

 

VI

 

Nadzor i provjera namjenskog trošenja sredstava od strane korisnika sredstava vršit će Povjerenstvo za nadzor, koju obrazuje federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta, u skladu s odredbama Pravilnika o postupcima u provođenju Programa razvoja malog gospodarstva.

 

VII

 

O utrošenim sredstvima iz točke I ove odluke Ministarstvo će izvijestiti Federalno ministarstvo financija - Federalno ministarstvo finansija, a Federalno ministarstvo financija -Federalno ministarstvo finansija Vladu Federacije Bosne i Hercegovine u skladu sa Zakonom o proračunima u Federaciji Bosne i Hercegovine.

 

VIII

 

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u
"Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 953/2016
22. travnja 2016. godine
Sarajevo

Premijer
Fadil Novalić, v. r.


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Hoteli i prijevoznici u EU strahuju od favoriziranja velikih posrednika na Googleu
EU: Razmatramo oživljavanje granične misije u Rafahu
Raste broj žrtava u Papui Novoj Gvineji, vlasti kažu da je 2000 ljudi zatrpano
Izraelci ubili visokopozicionirane hamasovce, u eksplozijama poginuli civili
Spiegel: Baltičke zemlje mogle bi poslati svoje vojnike u Ukrajinu
Prvi put u četiri godine sastali se predstavnici Kine, Japana i Južne Koreje
Muž talijanske europarlamentarke pronađen mrtav u autu. Ona misli da je ubijen
Reporteri bez granica opet tužili Izrael Haškom sudu: "Počinili su ratni zločin"
Najjači kritičar Crkve 16. stoljeća bježao je od katolika i inspirirao protestante
Više od 600 ljudi nestalo nakon odrona u Papui Novoj Gvineji
Izrael uzvratio Hamasu raketnim napadom. Hamas: Pogođen je kamp, ubijeni žene i djeca
Cijene nafte prošloga tjedna pale više od 2 posto
Vladaju JAR-om od kraja apartheida. U srijedu im prijeti povijesni neuspjeh
VIDEO Nadzorne kamere trgovačkog centra u Harkivu snimile trenutak udara. 16 mrtvih
Policija u SAD-u ga prisilila da prizna ubojstvo oca koji je bio živ. Dobio odštetu
Vatrogasac i šumski radnik uhićeni u Čileu zbog požara u kojem je poginulo 137 osoba
Isprobali smo GPT-4o. Rezultati su vrlo zanimljivi
VIDEO Tornado prohujao dijelom SAD-a. Najmanje sedam mrtvih, deseci ozlijeđenih
Bijesna rulja u Pakistanu prebila kršćanina i spalila mu kuću






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Hoteli i prijevoznici u EU strahuju od favoriziranja velikih posrednika na Googleu
EU: Razmatramo oživljavanje granične misije u Rafahu
Raste broj žrtava u Papui Novoj Gvineji, vlasti kažu da je 2000 ljudi zatrpano
Izraelci ubili visokopozicionirane hamasovce, u eksplozijama poginuli civili
Spiegel: Baltičke zemlje mogle bi poslati svoje vojnike u Ukrajinu
Prvi put u četiri godine sastali se predstavnici Kine, Japana i Južne Koreje
Muž talijanske europarlamentarke pronađen mrtav u autu. Ona misli da je ubijen
Reporteri bez granica opet tužili Izrael Haškom sudu: "Počinili su ratni zločin"
Najjači kritičar Crkve 16. stoljeća bježao je od katolika i inspirirao protestante
Više od 600 ljudi nestalo nakon odrona u Papui Novoj Gvineji
Izrael uzvratio Hamasu raketnim napadom. Hamas: Pogođen je kamp, ubijeni žene i djeca
Cijene nafte prošloga tjedna pale više od 2 posto
Vladaju JAR-om od kraja apartheida. U srijedu im prijeti povijesni neuspjeh
VIDEO Nadzorne kamere trgovačkog centra u Harkivu snimile trenutak udara. 16 mrtvih
Policija u SAD-u ga prisilila da prizna ubojstvo oca koji je bio živ. Dobio odštetu
Vatrogasac i šumski radnik uhićeni u Čileu zbog požara u kojem je poginulo 137 osoba
Isprobali smo GPT-4o. Rezultati su vrlo zanimljivi
VIDEO Tornado prohujao dijelom SAD-a. Najmanje sedam mrtvih, deseci ozlijeđenih
Bijesna rulja u Pakistanu prebila kršćanina i spalila mu kuću


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

Raste broj žrtava u Papui Novoj Gvineji, vlasti kažu da je 2000 ljudi zatrpano

Grlić Radman kritizirao knjigu bošnjačkih udruga. Odgovorili mu: To su činjenice

U Beogradu u tučnjavi ubijen brat ministra u Vladi Federacije BiH

VIDEO Nadzorne kamere trgovačkog centra u Harkivu snimile trenutak udara. 16 mrtvih

Španjolski ministar: Moj izraelski kolega je objavio skandalozan i užasan video

Tko je bio Tomo Buzov, heroj o kojem je snimljen Čovjek koji nije mogao šutjeti?

VIDEO Tornado prohujao dijelom SAD-a. Najmanje sedam mrtvih, deseci ozlijeđenih

Turbulencije na letu Qatar Airwaysa za Dublin, 12 ozlijeđenih

Švedska ima jako malo mrtvih na cestama. Revolucija je počela strašnom nesrećom 1995.

Uskoro ćemo gledati rijetko poravnavanje šest planeta. Što to znači?





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi