TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Petak 17.5.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








17.05.2024 - 11h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
74
UMJERENO ZAGADJEN
Upozorenje: Neke zagađujuće materije mogu uzrokovati zdravstvene probleme osobama koje su veoma osjetljive na zagađenje zraka. Takve osobe trebaju izbjegavati boravak vani i smanjiti naprezanje tokom boravka vani.

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 99

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



Na osnovu čl. 31. i 37. Zakona o izvršavanju Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2018. godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj 5/18), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na 108. hitnoj sjednici, održanoj 21.03.2018. godine, donosi

 

 

O D L U K U

 

O USVAJANJU PROGRAMA UTROŠKA SREDSTAVA

SA KRITERIJIMA RASPODJELE SREDSTAVA

TEKUĆIH TRANSFERA UTVRĐENIH BUDŽETOM

FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE ZA 2018.

GODINU FEDERALNOM MINISTARSTVU RAZVOJA,

PODUZETNIŠTVA I OBRTA

 

 

I

 

 

Usvaja se Program utroška sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava tekućih transfera utvrđenih u razdjelu 50. Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2018. godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj 5/18), Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta.

Sredstva za realizovanje Programa iz stava (1) ove tačke u ukupnom iznosu od 7.380.000.00 KM, isplatiti će se korisnicima sredstava kao nepovratna (grant) sredstva.

 

 

II

 

 

Finansijska sredstva iz stava (2) tačke I ove odluke u iznosu od 7.380.000,00 KM, raspodjeljuju se. sa ekonomskih kodova, po projektima kako slijedi:

 

1. EKONOMSKI KOD 614100 - Tekući transferi drugim

nivoima vlasti i fondovima - Tekući transferi opštinama i

gradovima

1.1. Naziv projekta: Izgradnja preduzetničkih zona:4.000,000 KM

Svrha projekta:

Izgradnja nove i unapređenje postojeće komunalne infra­strukture u preduzetničkim zonama Federacije Bosne i Hercego­vine tamo gdje ista predstavlja prepreku razvoju preduzetništva, kao i unapređenje usluga za upravljanje razvojem preduzetničkih zona u Federaciji Bosne i Hercegovine.

 

Kriteriji za raspodjelu sredstava:

Kvaliteta projekta; izvori - način finansiranja; broj aktivnih korisnika zone; broj zaposlenih u zoni; trend privlačenja investitora u zadnje tri godine; stepen aktivne iskorištenosti zone; ravnomjerniji regionalni razvoj (stepen razvijenosti JLS); dosadašnji poticaji Federalnog ministarstva razvoja, poduzetniš­tva i obrta (u daljem tekstu: Ministarstvo),

 

Kategorija korisnika sredstava:

Opštine i gradovi u Federaciji Bosne i Hercegovine.

 

2. EKONOMSKI KOD 614200 - Tekući transferi pojedincima - isplata stipendija i isplata inovatorima

2.1. Naziv projekta: Poticaji inovatorima - pojedincima 40.000 KM

Svrha projekta:

Poticanje inovatora na razvoj inovacija; dovođenje inovacije do proizvoda; poticanje inovatora da krenu u preduzetničke poduhvate i upotreba inovativnog potencijala u stvaranju domaćih proizvoda.

 

Kriteriji za raspodjelu sredstava:

Vrsta proizvoda kojem je inovacija namijenjena; stepeh realizacije inovacije do proizvoda; izvori - način finansiranja; priznanja na sajmovima i izložbama; ravnomjerniji regionalni razvoj (stepen razvijenosti JLS); dosadašnji poticaji od strane Ministarstva.

 

Kategorija korisnika sredstava:

Inovatori - pojedinci koji imaju prebivalište u Federaciji Bosni i Hercegovini.

 

2.2. Naziv projekta: Stipendiranje učenika koji se obrazuju za deficitarna zanimanja: 60.000 KM

Svrha projekta:

Stimulisanje učenika da se obrazuju za obavljanje deficitarnih zanimanja.

 

Kriteriji za raspodjelu sredstava:

Uspjeh u prethodnoj godini školovanja; imovinsko stanje učenika; ravnomjerniji regionalni razvoj (stepen razvijenosti JLS); dosadašnji poticaji od strane Ministarstva.

 

Kategorija korisnika sredstava:

Učenici koji će se u školskoj 2018/2019 godini školovati u srednjim stručnim školama za deficitarna zanimanja. Popis deficitarnih zanimanja utvrđuje odlukom svaka jedinica lokalne samouprave posebno i odluka mora biti objavljena u službenom glasilu jedinice lokalne samouprave.

 

3. EKONOMSKI KOD 614300 - Tekući transferi neprofitnim organizacijama, udruženjima građana, obrtničke komore Federacije BiH i kantona i obrazovne institucije

3.1. Naziv projekta: Unapređenje institucijske preduzetničke infrastructure: 150.000 KM

Svrha projekta:

Uređenje i opremanje prostora za prihvat malih i srednjih preduzetnika, odnosno preduzetnika početnika; razvoj preduzetničkih potpornih institucija (preduzetničkih centara, preduzetničkih inkubatora, tehnoloških parkova i ostalih vidova preduzetničke infrastrukture); unapređenje učinkovitosti proizvodnje i proizvodnih procesa na tržištu malih i srednjih preduzeća umreženih u klastere; privlačenje investicija i stvaranje mogućnosti za otvaranje novih radnih mjesta.

 

Kriteriji za raspodjelu sredstava:

Namjena projekta; izvori - način finansiranja; broj članova klastera, odnosno broj MSP-a u inkubatoru, tehnološkom parku i ostalim vidovima preduzetničke infrastrukture; ravnomjerniji regionalni razvoj (stepen razvijenosti JLS); dosadašnji poticaji od strane Ministarstva.

 

Kategorija korisnika sredstava:

Korisnici sredstava su preduzetničke potporne institucije s područja Federacije Bosne i Hercegovine (preduzetnički inkubatori, tehnološki parkovi, klasteri, preduzetnički centri i ostali vidovi preduzetničke infrastrukture) koji imaju najmanje l (jednog) zaposlenog na neodređeno vrijeme.

 

3.2. Naziv projekta: Poticaj udruženjima, komorama i obrazovnim institucijama: 100.000 KM

Svrha projekta:

Razvoj i afirmacija preduzemištva i obrta; interesno umrežavanje preduzetnika i obrtnika, organizovano zastupanje interesa preduzetnika i obrtnika na zajedničkom tržištu; opstanak i razvoj komorskog sistema u Federaciji Bosne i Hercegovine, edukacija članova komore i udruženja, organiziranje zajedničkih nastupa na sajmovima.

 

Kriteriji za raspodjelu sredstava:

Namjena projekta; izvori - način finansiranja; broj članova udruženja i komora; organi zovanost udruženja i komora; ravnomjerniji regionalni razvoj (stepen razvijenosti JLS); dosadašnji poticaji od strane Ministarstva.

 

Kategorija korisnika sredstava:

Udruženja, komore i obrazovne institucije koje svojim projektima promovišu i potiču razvoj preduzetništva i obrta u Federaciji Bosne i Hercegovine i imaju najmanje l (jednog) zaposlenog na neodređeno vrijeme.

 

4. EKONOMSKI KOD 614500 - Subvencije privatnim preduzećima i preduzetnicima

4.1. Naziv projekta: Poticaji opstanku tradicionalnih i starih

obrta: 180.000 KM

Svrha projekta:

Očuvanje obrtničke tradicije, kulturnog i istorijskog nasljeđa poticanjem tradicionalnih i starih obrtničkih djelatnosti kroz sufinansiranje troškova nabavke opreme i repromaterijala, poboljšanja uslova rada u radionici i obrazovanja i stručnog osposobljavanja zaposlenih.

 

Kriteriji za raspodjelu sredstava:

Namjena ulaganja sredstava; vrsta djelatnosti; izvori - način finansiranja; povećanje zaposlenosti; broj zaposlenih; pripadnost ciljnoj grupi; ravnomjerniji regionalni razvoj (stepen razvijenosti JLS); dosadašnji poticaji od strane Ministarstva.

 

Kategorija korisnika sredstava:

Obrtnici koji obavljaju djelatnost u skladu s Uredbom o zaštiti tradicionalnih i starih obrta ("Službene novine Federacije BiH", br. 66/09, 38/10 i 16/12) izuzev djelatnosti C/32.12 i S/95.25 i posluju najmanje 12 mjeseci. Svi korisnici sredstava moraju imati sjedište na području Federacije Bosne i Hercegovine, nalaziti se u većinskom privatnom vlasništvu državljana Bosne i Hercegovine te imati najmanje l (jednog) zaposlenog na neodređeno vrijeme. Korisnici poticaja ovog ministarstva u 2017. godini nemaju pravo na korištenje sredstava ovog projekta u 2018. godini.

 

4.2. Naziv projekta: Poticaji razvoju vezanih i posebnih obrta: 500.000 KM Svrha projekta:

Poticanje Vezanih i posebnih obrta na razvoj djelatnosti kroz sufinansiranje troškova nabavke opreme potrebne za proširenje i osuvremenjivanje proizvodnje, kako bi se omogućilo povećanje kvaliteta proizvoda i rast zaposlenosti.

 

Kriteriji za raspodjelu sredstava:

Namjena ulaganja sredstava; vrsta djelatnosti; izvori - način finansiranja; povećanje zaposlenosti; broj zaposlenih; pripadnost ciljnoj grupi; ravnomjerniji regionalni razvoj (stepen razvijenosti JLS); dosadašnji poticaji od strane Ministarstva.

 

Kategorija korisnika sredstava:

Obrtnici koji obavljaju djelatnost u skladu s Uredbom o vezanim i posebnim obrtima ("Službene novine Federacije BiH", br. 66/09, 62/10 i 16/12), pripadaju u područja C, F, G i grani 95 iz područja S vezanih obrta i područje F posebnih obrta propisanih ovom Uredbom i posluju najmanje 12 mjeseci. Svi korisnici sredstava moraju imati sjedište na području Federacije Bosne i Hercegovine, nalaziti se u većinskom privatnom vlasništvu državljana Bosne i Hercegovine te imati najmanje l (jednog) zaposlenog na neodređeno vrijeme. Korisnici poticaja ovog ministarstva u 2017. godini nemaju pravo na korištenje sredstava ovog poticaja u 2018. godini.

 

4.3. Naziv projekta: Poticaji novoosnovanim subjektima male privrede: 800.000 KM

Svrha projekta;

Održavanje pozitivnog trenda preduzetničke aktivnosti s aspekta povećanja broja novoosnovanih subjekata male privrede kroz projekt će se realizovati subvencioniranje troškova registracije i troškova doprinosa za zaposlene.

 

Kriteriji za raspodjelu sredstava:

Vrsta djelatnosti; broj zaposlenih; povećanje zaposlenosti; ravnomjerniji regionalni razvoj (stepen razvijenosti JLS); pripadnost ciljnoj grupi.

 

Kategorija korisnika sredstava:

Subjekti male privrede definisani po Zakonu o poticanju razvoja male privrede i Zakonu o obrtu i srodnim djelatnostima koji imaju sjedište na području Federacije Bosne i Hercegovine, nalaze se u većinskom privatnom vlasništvu državljana Bosne i Hercegovine te imaju najmanje l (jednog) zaposlenog na neodređeno vrijeme, a registrovani su poslije 15.03.2017. godine. Korisnici poticaja po programu Federalnog zavoda za zapošljavanje - program Start up 2017. i 2018. godine nemaju pravo učešća na ovaj projekat.

Nisu prihvatljive prijave subjekata male privrede koji imaju registrovanu osnovnu djelatnost u oblasti namjenske industrije, proizvodnje i prerade duhana i igara na sreću.

 

4.4. Naziv projekta: Jačanje konkurentnosti MSP-a: 1.500.000 KM

Svrha projekta:

Jačanje konkurentnosti MSP-a kroz podršku procesu uvođenja međunarodnih standarda i sistema kvaliteta, unapre­đenje znanja i vještina zaposlenih, tehnološku modernizaciju poslovnih procesa, promociju izvoznih potencijala i pristupa novini tržištima.

 

Kriteriji za raspodjelu sredstava:

Kvaliteta projekte, izvori - način finansiranja; broj zaposlenih; pripadnost ciljnoj grupi; ravnomjerniji regionalni razvoj (stepen razvijenosti JLS); dosadašnji poticaji od strane Ministarstva; vrsta djelatnosti s aspekta stepena finalizacije proizvoda; povećanje zaposlenosti; integracija inovacija u poslovanje MSP; namjena ulaganja sredstava.

 

Kategorija korisnika sredstava:

Pravna lica (d.o.o. i d.d.) definisana po Zakonu o poticanju razvoja male privrede, koja imaju sjedište na području Federacije Bosne i Hercegovine, nalaze se u većinskom privatnom vlasništvu državljana Bosne i Hercegovine, posluju najmanje godinu dana, imaju iskazano pozitivno poslovanje u 2017. godini, imaju najmanje 5 (pet) zaposlenih na neodređeno vrijeme, te koja će povećati zaposlenost minimalno za jednog radnika tokom realizacije projekata.

Sredstva u okviru ovog projekta dodjeljivati će se poslov­nim subjektima iz "područja C - Prerađivačka industrija" Klasi­fikacije djelatnosti KDBiH 2010 ("Službeni glasnik BiH", broj 47/10) unutar sljedećih oblasti djelatnosti: 10, 11 (izuzev grane 11.01), 13, 14, 15, 16, 17, 22, 23 (samo 23.1 i 23.7), 24, 25 (izuzev grane 25.4), 26,27, 28,29, 30 (samo grane 30.1 i 30.9) i 31.

Izbor korisnika vršit će se isključivo na osnovu šifre djelatnosti iz Obavijesti o razvrstavanju poslovnog subjekta prema djelatnosti koju izdaje Zavod za statistiku.

Korisnici poticajnih sredstava ovog Ministarstva u 2017. godini ne mogu koristiti sredstva ovog projekta u 2018. godini.

 

4.5. Naziv projekta: Pružanje mentoring usluga za subjekte male privrede: 50.000 KM

Svrha projekta:

Podržavanje nesmetanog razvoja ili opstanka na tržištu i smanjenje broja neuspješnih subjekata male privrede u Federaciji Bosne i Hercegovine. Provođenje projekta će se vršiti kroz mentorske usluge subjektima male privrede koja se nalaze u presudnom trenutku njihovog poslovanja, a pružati će ih stručne osobe-mentori, kroz određeni broj sati koje će provoditi u direktnom kontaktu sa menadžmentom poslovnog subjekta.

 

Kriteriji za raspodjelu sredstava:

Vrsta djelatnosti; broj uposlenih; pripadnost ciljnoj grupi; ravnomjerniji regionalni razvoj (stepen razvijenosti JLS); dosadašnji poticaji od strane Ministarstva.

 

Kategorija korisnika sredstava:

Subjekti male privrede definisani po Zakonu o poticanju razvoja male privrede i Zakonu o obrtu i srodnim djelatnostima koji imaju sjedište na području Federacije BiH, nalaze se u većinskom privatnom vlasništvu državljana BiH, te imaju najmanje l (jednog) zaposlenog na neodređeno vrijeme.

Nisu prihvatljive prijave subjekata male privrede koji imaju registrovanu osnovnu djelatnost u oblasti namjenske industrije, proizvodnje i prerade duhana i igara na sreću.

 

 

III

 

 

Sredstva iz tačke II ove odluke dodijeliti će se korisnicima u skladu s kriterijima utvrđenim ovom odlukom, javnim konkursom i Pravilnikom o postupcima u provođenju Programa razvoja male privrede ("Službene novine Federacije BiH"," br. 50/13, 55/13isp i 86/13) (u daljem tekstu: Pravilnik).

Subjekti male privrede koji su u vlasništvu žena ili osoba mlađih od 35 godina imati će preferencijalni tretman kod odabira projektnih prijedloga.

Sredstva sa ekonomskog koda 614500 - Subvencije privatnim preduzećima i preduzemicima predstavljaju državnu pomoć male vrijednosti i dodjeljivati će se u skladu s kriterijima iz stava (1) ove tačke i člana 68. - 70. Uredbe o namjeni, krite­rijima i uslovima za dodjelu državne pomoći u Federaciji Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 99/13).

Za svaki izdatak sredstava za projekte iz tačke II ove odluke, federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta donosi posebne odluke.

 

 

IV

 

 

Za dodjelu grant sredstava iz stava (2) tačke I ove odluke Ministarstvo raspisuje javni konkurs. Javni konkurs se objavljuje u "Službenim novinama Federacije BiH", na web stranici Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta i u najmanje dvoje dnevne novine dostupne na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine.

Komisija za izbor korisnika sredstava, koju obrazuje federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta, vršiti će izbor korisnika sredstava u skladu sa tačkom III ove odluke. Rezultati konkursa objavljuju se u "Službenim novinama Federacije BiH" i na web stranici Ministarstva.

 

 

V

 

 

Nadzor i provjeru namjenskog trošenja sredstava od strane korisnika sredstava vršiti će Komisija za nadzor, koju obrazuje federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta, u skladu s odredbama Pravilnika.

 

 

VI

 

 

O utrošenim sredstvima iz tačke I ove odluke Ministarstvo će izvijestiti Federalno ministarstvo finansija - Federalno ministarstvo financija kvartalno, a Federalno ministarstvo finansija - Federalno ministarstvo financija Vladu Federacije Bosne i Hercegovine u skladu sa Zakonom o budžetima u Federaciji Bosne i Hercegovine.

 

 

VII

 

 

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u

"Službenim novinama Federacije BiH".

 

 

V broj 285/2018

21. marta 2018. godine

Sarajevo

 

Premijer

Fadil Novalić, s. r.

 


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Putin se riješio paranoičnog šefa sigurnosti. Ovo je 5 najluđih stvari koje je rekao
Američka vojska izgradila dok za pomoć Gazi. "Nijedan vojnik nije stupio na kopno"
Napad na sinagogu u Francuskoj, policija ubila napadača
Pucnjava kod izraelskog veleposlanstva u Stockholmu, nekoliko uhićenih
Viktor i Andrij bore se na prvoj liniji: Rusi koriste podlu taktiku. Gubimo Vovčansk
Orban: Fico je između života i smrti
VIDEO Ogromna oluja u Houstonu, četvero mrtvih, grad u mraku. "Ne izlazite"
VIDEO Masovni napadi na Krim, eksplozije u dva ruska grada. Uništeni moćni avioni
13 država poslalo pismo upozorenja Izraelu
Dvojica braće koji su studirali na MIT-ju za 12 sekundi ukrali 25 milijuna dolara
Marihuana će u SAD-u biti klasificirana kao manje opasna droga. "Povijesna odluka"
Rođaci izraelskih talaca obratili se Vijeću sigurnosti UN-a
Moćna sestra Kim Jong-una poručila SAD-u: Širite najapsurdnije teorije
Španjolska nije dala brodu s oko 27 tona eksploziva za Izrael da pristane u Cartageni
Krenule pripreme za najgore. Putinov iznenadni napad probudio je Europu
Moldavija ide na referendum za ulazak u EU. U isto vrijeme i predsjednički izbori
Vrhovni zapovjednik NATO-a: Rusija nema dovoljno vojnika za proboj Harkiva
Papa: Američki katolički konzervativci su zarobljeni u samoubilačkom stajalištu
Velika čistka Šojguovih kadrova. Sprema se zaokret u vojsci






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Putin se riješio paranoičnog šefa sigurnosti. Ovo je 5 najluđih stvari koje je rekao
Američka vojska izgradila dok za pomoć Gazi. "Nijedan vojnik nije stupio na kopno"
Napad na sinagogu u Francuskoj, policija ubila napadača
Pucnjava kod izraelskog veleposlanstva u Stockholmu, nekoliko uhićenih
Viktor i Andrij bore se na prvoj liniji: Rusi koriste podlu taktiku. Gubimo Vovčansk
Orban: Fico je između života i smrti
VIDEO Ogromna oluja u Houstonu, četvero mrtvih, grad u mraku. "Ne izlazite"
VIDEO Masovni napadi na Krim, eksplozije u dva ruska grada. Uništeni moćni avioni
13 država poslalo pismo upozorenja Izraelu
Dvojica braće koji su studirali na MIT-ju za 12 sekundi ukrali 25 milijuna dolara
Marihuana će u SAD-u biti klasificirana kao manje opasna droga. "Povijesna odluka"
Rođaci izraelskih talaca obratili se Vijeću sigurnosti UN-a
Moćna sestra Kim Jong-una poručila SAD-u: Širite najapsurdnije teorije
Španjolska nije dala brodu s oko 27 tona eksploziva za Izrael da pristane u Cartageni
Krenule pripreme za najgore. Putinov iznenadni napad probudio je Europu
Moldavija ide na referendum za ulazak u EU. U isto vrijeme i predsjednički izbori
Vrhovni zapovjednik NATO-a: Rusija nema dovoljno vojnika za proboj Harkiva
Papa: Američki katolički konzervativci su zarobljeni u samoubilačkom stajalištu
Velika čistka Šojguovih kadrova. Sprema se zaokret u vojsci


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

VIDEO Masovni napadi na Krim. Satelitske snimke otkrivaju uništene moćne avione

Američka vojska izgradila dok za pomoć Gazi. ˝Nijedan vojnik nije stupio na kopno˝

VIDEO Ogromna oluja u Houstonu, četvero mrtvih, grad u mraku. ˝Ne izlazite˝

Dvojica braće koji su studirali na MIT-ju za 12 sekundi ukrali 25 milijuna dolara

SAD zabrinut, prognoze su sumorne. ˝Ako sad ne zaustave Ruse, izgubit će rat˝

30.000 djece migranata ove godine pokušalo prijeći smrtonosnu Panamsku prevlaku

Veliki požar u Njemačkoj, troje poginulih i 16 ozlijeđenih

Izraelci granatama ubili petoricu svojih vojnika u Gazi

U Europi već 20 godina nije bilo atentata na političare. Sve do danas

VIDEO Atentator na slovačkog premijera rekao zašto ga je upucao





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi