TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Subota 18.5.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








18.05.2024 - 16h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
29
DOBAR
Kvalitet zraka je zadovoljavajući

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 56

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



Na osnovu člana 19. stav (2) Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 153. sjednici održanoj 7.08.2018.  godine, donosi

 

 

O D L U K U

 

O USPOSTAVI, UPRAVLJANJU, ODRŽAVANJU I

KORIŠTENJU INSFORMACIONOG SISTEMA ŠUMARSTVA U FEDERACIJI BOSNE I HERCEGOVINE

 

I OPĆE ODREDBE

 

 

I

 

 

Ovom odlukom uređuje se uspostavljanje Informacionog sistema šumarstva u Federaciji Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: ISŠ), njegov oblik, sadržaj, način upravljanja, održavanja i korištenja, način prikupljanja, obrade i čuvanja podataka i pristup podacima i informacijama.

 

 

II

 

 

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva (u daljnjem tekstu: Ministarstvo) upravlja i održava ISŠ.

 

 

III

 

 

Pojedini izrazi upotrijebljeni u ovoj odluci imaju sljedeće značenje:

a)     Ažurnost predstavlja mjesto i vrijeme zahvata podataka;

b)     Baza podataka je formirana zbirka logički povezanih podataka prikupljenih iz različitih izvora, prezenti­ranih i ažuriranih u sistem dostupan korisnicima;

c)     GIS - Geografski informacijski sistem je računarski sistem namijenjen prikupljanju, obradi, analizi, prikazivanju i održavanju prostorno orijentiranih informacija (podataka);

d)     Informacija je rezultat analize i organizacije podataka sa određenim značenjem, odnosno podatak kojem je pridružen kontekst i može se prenijeti u bilo kojem obliku (pisanom, audio, vizuelnom, elektronskom ili nekom drugom);

e)     ISŠ je Informacijski sistem šumarstva u okviru kojeg se prikupljaju, skladište, čuvaju, obrađuju, prikazuju i isporučuju informacije o šumama i šumskom zemljištu i lovstvu, tako da budu dostupne i upotrebljive korisnicima;

f)      Modul ISŠ-a je zaokružena i logička cjelina koja svojim dometom pokriva određen segment radnog ili izvještajnog procesa;

g)     Podatak je znakovni prikaz činjenica i pojmova koji opisuje svojstva objekata i njihovih odnosa u prostoru i vremenu;

h)     Skalabilnost je princip postupnog uvođenja modula i mogućnost unapređivanja ISŠ-a;

i)      Subjekti ISŠ su federalni organi uprave i federalne upravne organizacije i kantonalni organi uprave i kantonalne upravne organizacije i općinski organi uprave koji obavljaju poslove uprave iz oblasti šumarstva i lovstva, korisnik šuma, korisnik lovišta i organi inspekcije;

j)      Korisnik šuma je šumsko-privredno društvo kojem su na osnovu zakona povjereni poslovi gospodarenja državnim šumama;

k)     Korisnik lovišta je pravna osoba kojoj su na osnovu Zakona o lovstvu ("Službene novine Federacije BiH", br. 4/06, 8/10 i 81/14) povjereni poslovi gospodarenja lovištem;

1)      Vremenska rezolucija podataka predstavlja definiranu frekvenciju unosa podataka u ISŠ;

m)    Web aplikacija je izvršni kompjuterski program na internetu, koji se koristi za određenu vrstu posla;

n)     Web servis je softverska aplikacija, koja je dostupna putem interneta ili intraneta i kojom se na standardan način vrši razmjena podataka između različitih softverskih sistema.

 

 

IV

 

 

(1)    ISŠ se sastoji se od računarske i komunikacijske opreme, računarskih programa, baze podataka i propisanih procedura za njegov kontinuran i ispravan rad.

(2)    Svaki subjekt ISŠ-a je, u skladu sa ovom odlukom, odgovoran za osiguravanje određenog seta podataka određene vremenske rezolucije i za njihovu tačnost.

 

 

V

 

 

(1)    ISŠ osigurava neophodne informacije o stanju i promjenama šumskog fonda i divljači za potrebe planiranja, praćenja stanja i izvještavanja, tačnost, kvalitet, zaštitu podataka pri obradi i prenosu, dostupnost podataka pod jednakim uslovima ovlaštenim subjektima, primjenu jedinstvenih standarda i razmjenu podataka i dokumenata.

 

II OBAVEZE SUBJEKATA ISŠ-a

 

 

VI

 

 

(1)    Ministarstvo formira stručna radna tijela po pojedinim oblastima koja će koordinirati aktivnosti za razvoj, održavanje i korištenje ISŠ-a.

(2)    Ministarstvo upravlja i održava centralnu bazu podataka ISŠ-a, razvija module na principu skalabilnosti i vrši koordinaciju sa subjektima ISŠ-a.

(3)    Subjekti ISŠ-a dužni su pribaviti i unositi/ažurirati podatke u ISŠ za svaki pojedini modul određene vremenske rezolucije u skladu s uputama softverske aplikacije.

(4)   Podaci u ISŠ unose se elektronski, putem web aplikacija koje će osigurati Ministarstvo.

(5)    Subjekti ISŠ-a su odgovorni za generiranje izvještaja i daljnju distribuciju i korištenje podataka iz ISŠ-a za područje svoje nadležnosti.

(6)    Finansiranje/sufinansiranje radova i projekata za oblast šumarstva i lovstva iz fonda namjenskih i drugih sredstava ne može se odobriti subjektima ISŠ-a koji ne ispunjavaju svoje obaveze u skladu sa ovom odlukom.

 

 

VII

 

 

(1)    ISŠ se kreira, razvija i koristi uz poštivanje principa: samostalnosti i suverenosti subjekata, ograničavanja dostupnosti informacija, skalabilnosti opsega podataka, modularnosti postupaka, standardizacije i koordinacije.

(2)    Nabavku softverskih programa, hardverske opreme i izradu pojedinih modula Ministarstvo vrši u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama ("Službeni glasnikBiH", broj 39/14).

(3)    Nabavka softverskih programa, hardverske opreme i izrada pojedinih modula može se vršiti i putem donatora te projekata koje realiziraju Vlada Federacije Bosne i Hercegovine i Ministarstvo.

 

III SADRŽAJ ISŠ-a

 

 

VIII

 

 

(1)    Podaci koji se prikupljaju u ISŠ predstavljaju jedinstvenu informacijsku osnovu za šume i šumarstvo Federacije BiH i kao logičke cjeline svrstani su u 9 osnovnih oblasti/grupa podataka.

(2)    Oblasti ISŠ-a su:

1)     Standardi

2)     Evidencije šuma

3)     Planiranje

4)     Proizvodnja

5)     Šumske štete

6)     Ostali resursi

7)     Financijski pregled

8)     Dodatni moduli

9)     Odnosi s javnošću

(3)    Za svaku od oblasti definirani su moduli kao zaokružene logičke cjeline i imaju zajedničke atribute koji ih povezuju i kojima se uspostavljaju relacije između podataka, koje pokrivaju određene segmente radnog ili izvještajnog procesa i koji u određenoj mjeri mogu funkcionirati kao nezavisne samostalne cjeline.

(4)    Oblast Standardi, čija je svrha osiguranje konzistentnosti sistema, sastoji se od sljedećih modula:

1)     Terminologija

2)     Šifrarnici

3)     Sistem/model baze podataka

4)     Korisnički interfejs

5)     Sigurnost

6)     Monitoring

(5)    Oblast Evidencije šuma obuhvata sve informacije o šumama koje moraju biti dostupne, a sastoji se od sljedećih modula:

1)     Stanje šuma

2)     Gospodarenje šumama

3)     Planovi gospodarenja i razvoja šuma

4)     Evidencija količina i dinamika sječa

5)     Evidencija šumsko-uzgojnih i radova na zaštiti šuma

6)     Površine za proširenu biološku reprodukciju šuma

7)     Mjere za održavanje i poboljšanje bioraznolikosti

8)     Šumski putevi

9)     Korištenje nedrvnih šumskih proizvoda

10)   Ekonomsko-finansijska analiza gospodarenja

11)   Evidencija izvršenih sječa

12)   Evidencija izvršenih šumsko-uzgojnih radova

13)   Registar sjemenskih sastojina

(6)    Oblast Planiranje šuma obuhvata module:

1)      Strateško planiranje

2)     Operativno planiranje

(7)    Oblast Proizvodnja obuhvata module:

1)     Sječa i izrada

2)     Izvlačenje i iznos

3)     Prodaja

4)     Uzgajanje šuma

5)     Zaštita šuma

6)     Sjemenarstvo

7)     Rasadničarstvo

8)     Ostali proizvodi i radovi

9)     Lovstvo

10)   Ekologija

(8)    Oblast Šumske štete obuhvata module:

1)     Šumski požari

2)     Bespravne sječe

3)     Bespravno zauzeto šumsko zemljište

4)     Smanjenje šumske površine

5)     Kalamiteti

(9)    Oblast Ostali resursi obuhvata module:

1)     Kadrovi

2)     Oprema

(10) Oblast Finansijski pregled obuhvata module:

1)     Poslovni plan

2)     Ekonomski uvjeti u šumarstvu

3)     Namjenska sredstva

(11) Oblast Dodatni moduli:

1)     Podrške u šumarstvu

2)     Podrške u lovstvu

3)     Registar vanjskih izvršitelja

4)     Registar kupaca

5)     Cijene šumskih proizvoda

(12) U Oblasti Odnosi s javnošću uspostavlja se web portal ISŠ-a.

 

 

IX

 

 

(1)    Svi atributski i prostorni (kartografski) podaci iz tačke VIII ove odluke su dio ISŠ-a, koji se uspostavlja radi osiguravanja mogućnosti zajedničkog sagledavanja svih resursa u okviru određenog prostora, a u cilju održivog gospodarenja šumama.

(2)    Kartografski prostorni podaci ISŠ-a obuhvataju:

1)     topografske karte,

2)     pedološke, geološke, sastojinske, karte šumskih puteva i ostale namjenske karte,

3)     karte voda,

4)     satelitske snimke,

5)     orto-foto snimke;

(3)    Subjekti ISŠ-a su obavezni unositi u sistem i dostavljati prostorne podatke u editabilnom obliku radi obrade, analize, prikazivanja i održavanja prostorno orijentiranih informa­cija u geografskom informacijskom sistemu (GIS-u).

(4)    Korištenje podataka sadržanih u ISŠ-u i naknadu za njihovo korištenje određuje Ministarstvo.

 

 

X

 

 

Moduli ISŠ-a sadrže i podatke koji su potrebni za izvješta­vanje u skladu sa preuzetim obavezama Bosne i Hercegovine prema međunarodnim i EU organizacijama i institucijama.

 

IV PRISTUP INFORMACIJAMA

 

 

XI

 

 

(1)    Pristupom podacima i informacijama iz ISŠ smatra se neposredan uvid u javnu evidenciju, original ili kopiju informacije, prepisivanje, fotokopiranje ili prevođenje informacije i dostavljanje prepisa, fotokopije ili prevoda informacije podnositelju zahtjeva, neposredno, putem pošte ili elektronskim putem.

(2)    Podaci ili informacije kojima se pristupa mogu biti u fizičkom ili elektronskom obliku.

(3)    Subjekti ISŠ-a istome pristupaju putem web aplikacija i web servisa.

(4)    Ovlaštene osobe subjekta ISŠ-a imaju pristup podacima i informacijama iz ISŠ, koje su od značaja za ostvarivanje poslova iz njihove nadležnosti.

(5)    Podaci i informacije javne namjene, dostupne bez posebnog zahtjeva, objavljuju se na web portalu ISŠ-a.

(6)    Informacije između subjekata ISŠ-a razmjenjuju se bez naknade.

 

 

XII

 

 

Ministarstvo određuje aktivnosti i postupke od značaja za obavještavanje javnosti i pristup podacima i informacijama.

 

 

XIII

 

 

(1)    Pravo na pristup informacijama iz ISŠ-a ostvaruje se u skladu sa posebnim propisima o pravu na pristup informacijama.

(2)    Vrste i dostupnost informacija, te visina naknade za pristup informacijama ISŠ-a na zahtjev pravnog ili fizičkog lica utvrđuju se posebnim aktom Ministarstva.

(3)    Podatke iz stavka 2. ove tačke zainteresirana lica mogu koristiti samo za vlastite potrebe navedene u zahtjevu i ne mogu ih ustupati trećim licima.

 

 

XIV

 

 

Podaci i informacije, koje nisu dostupne u smislu ove odluke, su podaci i informacije koje su u skladu sa posebnim propisom označene kao povjerljive, za koje je pravo pristupa ograničeno, a u skladu s propisima o zaštiti podataka.

 

 

XV

 

 

Zaposlenik subjekta ISŠ-a čini povredu radne obveze ukoliko se ne pridržava procedura sigurnosti i/ih povjerljivosti ISŠ-a koje će biti propisane posebnim aktom Ministarstva.

 

 

XVI

 

 

 

Finansiranje razvoja ISS-a osigurava se iz namjenskih, sredstava za zaštitu, unapređenje i podizanje novih šuma i za ruralni razvoj, budžetskih i donatorskih sredstava, te uz podršku projekata koje realiziraju Vlada Federacije Bosne i Hercegovine i Ministarstvo.

 

VI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

 

 

XVII

 

 

Ministarstvo je dužno u roku od tri godine od dana stupanja na snagu ove odluke uspostaviti ISŠ.

 

 

XVIII

 

 

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u

"Službenim novinama Federacije BiH".

 

 

V broj 1006/2018

17. augusta 2018. godine

Sarajevo

 

Premijer

Fadil Novalić, s. r.

 


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Novi proboj Rusa, grad pretvoren u pepeo, zatočili civile. "Koriste ih kao živi štit"
Poplave na istoku Belgije
Peru zakonom naredio da se transrodne osobe označava kao bolesne, ljudi na ulicama
Poljska ulaže više od 2 milijarde eura u jačanje svoje istočne granice
Stanje slovačkog premijera Fica stabilno, no i dalje ozbiljno
Veliko istraživanje otkrilo što više utječe na životni vijek - geni ili životni stil
Borbe u Rafahu jačaju, putem američkog pristaništa dostavljeno 310 paleta pomoći
Klimatski aktivisti upali na pistu zračne luke u MĂĽnchenu, izazvali kolaps
Krvavi Križarski ratovi završili su kada je napokon pala posljednja utvrda - Akra
Posljedni ruski car za sebe je vjerovao da nije sposoban - bio je u pravu
Kralj Charles, kraljica i princ William na obilježavanju Dana D
Zelenski: Odbio sam Macronov prijedlog. Rekao sam "Emmanuele, ne vjerujemo u to"
U izraelskom napadu u Zapadnoj obali ubijen jedan militant, osam ranjenih
Troje španjolskih turista ubijeno u Afganistanu
Francuska optužuje Azerbajdžan za poticanje nereda u Novoj Kaledoniji
Profesorica u Britaniji osuđena zbog seksa s učenicima, s jednim zatrudnjela
Putin kritizirao mirovni summit u Švicarskoj: "Rusija nije pozvana"
Gradonačelnička kandidatkinja u Meksiku ubijena u pucnjavi na predizbornom skupu
Nađeno tijelo Njemice i još dvoje s festivala na kojem je Hamas izveo pokolj
Žestoke borbe na sjeveru Gaze. "Izrael uništava naselja, nek se svijet srami"






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Novi proboj Rusa, grad pretvoren u pepeo, zatočili civile. "Koriste ih kao živi štit"
Poplave na istoku Belgije
Peru zakonom naredio da se transrodne osobe označava kao bolesne, ljudi na ulicama
Poljska ulaže više od 2 milijarde eura u jačanje svoje istočne granice
Stanje slovačkog premijera Fica stabilno, no i dalje ozbiljno
Veliko istraživanje otkrilo što više utječe na životni vijek - geni ili životni stil
Borbe u Rafahu jačaju, putem američkog pristaništa dostavljeno 310 paleta pomoći
Klimatski aktivisti upali na pistu zračne luke u MĂĽnchenu, izazvali kolaps
Krvavi Križarski ratovi završili su kada je napokon pala posljednja utvrda - Akra
Posljedni ruski car za sebe je vjerovao da nije sposoban - bio je u pravu
Kralj Charles, kraljica i princ William na obilježavanju Dana D
Zelenski: Odbio sam Macronov prijedlog. Rekao sam "Emmanuele, ne vjerujemo u to"
U izraelskom napadu u Zapadnoj obali ubijen jedan militant, osam ranjenih
Troje španjolskih turista ubijeno u Afganistanu
Francuska optužuje Azerbajdžan za poticanje nereda u Novoj Kaledoniji
Profesorica u Britaniji osuđena zbog seksa s učenicima, s jednim zatrudnjela
Putin kritizirao mirovni summit u Švicarskoj: "Rusija nije pozvana"
Gradonačelnička kandidatkinja u Meksiku ubijena u pucnjavi na predizbornom skupu
Nađeno tijelo Njemice i još dvoje s festivala na kojem je Hamas izveo pokolj
Žestoke borbe na sjeveru Gaze. "Izrael uništava naselja, nek se svijet srami"


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

Borbe u Rafahu jačaju, žestoko i na sjeveru. ˝Možda i najjače borbe u 7 mjeseci˝

Ovaj film zovu čudom. Snimao se 40 godina, a redatelj je potrošio 120 milijuna dolara

Troje španjolskih turista ubijeno u Afganistanu

Klimatski aktivisti upali na pistu zračne luke u Münchenu, izazvali kolaps letova

VIDEO Sjever Italije pod vodom nakon obilne kiše

VIDEO Masovni napadi na Krim. Satelitske snimke otkrivaju uništene moćne avione

Američka vojska izgradila dok za pomoć Gazi. ˝Nijedan vojnik nije stupio na kopno˝

VIDEO Ogromna oluja u Houstonu, četvero mrtvih, grad u mraku. ˝Ne izlazite˝

Dvojica braće koji su studirali na MIT-ju za 12 sekundi ukrali 25 milijuna dolara

SAD zabrinut, prognoze su sumorne. ˝Ako sad ne zaustave Ruse, izgubit će rat˝





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi