TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Petak 17.5.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








17.05.2024 - 13h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
87
UMJERENO ZAGADJEN
Upozorenje: Neke zagađujuće materije mogu uzrokovati zdravstvene probleme osobama koje su veoma osjetljive na zagađenje zraka. Takve osobe trebaju izbjegavati boravak vani i smanjiti naprezanje tokom boravka vani.

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 79

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



Na osnovu člana 68. stav (4) Zakona o vodama ("Službene novine Federacije BiH", broj 70/06), na prijedlog Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 153. sjednici, održanoj 17.08.2018. godine, donosi

 

 

O D L U K U

 

O ZAŠTITI IZVORIŠTA VODE ZA PIĆE

VRELO KRUPIĆ OPĆINA PROZOR-RAMA

 

POGLAVLJE I OPĆE ODREDBE

 

 

Član l.

 

 

Ovom odlukom o zaštiti izvorišta Vrela Krupić (u daljem tekstu: Odluka) utvrđuju se zone sanitarne zaštite izvorišta i propisuju uslovi i načini zaštite područja izvorišta vode za piće u svrhu zaštite izvorišta od onečišćenja ili drugih uticaja koji mogu nepovoljno djelovati na njegovu izdašnost, kvalitet i zdravstvenu ispravnost vode za piće. Provođenje mjera zaštite od onečišćenja vode za piće na vodozaštitnom području izvorišta Vrela Krupić je od javnog interesa i ima prioritet u odnosu na druge mjere i postupke pravnih ili fizičkih lica na području zona sanitarne zaštite izvorišta.

 

 

Član 2.

 

 

Sva preduzeća, društvene i političke zajednice, općinski organi uprave, građansko-pravna lica i građani dužni su da se pridržavaju odredbi ove odluke i da primjenjuju ovom odlukom propisane mjere zaštite izvorišta vode za piće izvorišta Vrelo Krupić.

 

 

Član 3.

 

 

Zone zaštite izvorišta Vrelo Krupić, sanitarni i drugi uslovi održavanja zona i zaštitne mjere na području zona, određene su na osnovu prethodnih vodoistražnih radova koji su opisani u elaboratu "Hidrogeološki istražni radovi za izradu prijedloga zona sanitarne zaštite izvorišta Vrela Krupić", koji je usklađen sa Pravilnikom o načinu utvrđivanja uslova za određivanje zona sanitarne zaštite i zaštitnih mjera za izvorišta vode za javno vodosnabdijevanje stanovništva ("Službene novine Federacije BiH" broj 88/12, u daljem teksta Pravilnik). Elaborat zaštite izvorišta vrela "Krupić" izradila je firma "Ecoplan" d.o.o. Mostar, pod brojem 242/11 i bit će objavljen na web stranici www-fmpvs.gov. ba. Vodoistražnim radovima, utvrđeno je postojanje, rasprostiranje, količina i kvalitet podzemnih voda na prostoru izvorišta Vrela Krupić i utvrđene su hidrogeološke i hidrološke značajke zahvaćenih vodonosnika.

 

 

Član 4.

 

 

Zone zaštite izvorišta Krupić utvrđene su prema stepenu opasnosti od onečišćenja i drugih štetnih uticaja koji mogu nepovoljno djelovati na kvalitet vode i izdašnost izvorišta.

Katastar potencijalnih onečišćivača podzemne vode su definisani u Elaboratu iz člana 3. ove odluke, te isti sadrži bazu podataka i preglednu situaciju u GIS tehnologiji na kojoj su označeni svi potencijalni onečišćivali.

 

POGLAVLJE II ZAŠTITNA PODRUČJA

 

 

Član 5.

 

 

Zaštitna područja iz člana l. ove odluke uspostavljaju se za izvorište Vrelo Krupić.

 

 

Član 6.

 

 

Prema stepenu opasnosti od onečišćenja i drugih štetnih uticaja koji mogu nepovoljno djelovati na zdravstvenu ispravnost vode za piće ili na izdašnost izvorišta, unutar zaštitnih područja utvrđuju se zone zaštite sa odgovarajućim granicama i režimom zaštite u njima:

- IV zaštitna zona,

- III zaštitna zona,

- II zaštima zona i

- I zaštitna zona.

U zonama iz stava (1) ovog člana, primjenjuju se sanitarno-tehničke mjere, vrši građenje, poljoprivredna, privredna i druga djelatnost na način utvrđen ovom odlukom.

 

 

Član 7.

 

 

Površina ukupnog sliva izvorišta Vrela Krupić iznosi 43 km2. Zone sanitarne zaštite izvorišta Vrelo Krupić prostiru se na području općina Prozor-Rama i Gornji Vakuf-Uskoplje, tj. na području Hercegovačko-neretvanskog kantona i Srednjobosanskog kantona.

 

POGLAVLJE III KORISNIK

 

 

Član 8.

 

 

Korisnik izvorišta koji obavlja javno vodosnabdijevanje može biti pravno lice, lice koje samostalno obavlja djelatnost ili lice kojem je povjereno obavljanje javnog vodosnabdijevanja, koja mora uspostaviti strogi režim zaštite, upravljati vodozahvatom na način da se ne dopuštaju nikakve aktivnosti koje nisu u vezi sa radom objekta vodosnabdijevanja i koja mora biti nosilac stvarnopravnih ovlaštenja ili vlasnik zemljišta unutar I zaštitne zone užeg područja izvorišta vode za piće "Vrelo Krupić".

 

POGLAVLJE IV ZAŠTITNE ZONE

 

 

Član 9.

 

 

IV zona zaštite

 

 

Prema odredbama Pravilnika, član 7., stav (10) ovoj zaštitnoj zoni pripada prostor od vanjske granice III zaštitne zone do hidrogeološke razvodnice sliva.

 

 

Član 10.

 

 

Ovoj zoni pripadaju dolina Žliba sa dubokim bočnim dolinama Domirovac; Prešin dolac i Omanjac. U zapadnom dijelu sliva ovoj zoni pripadaju dijelovi terena zapadnih padina Sajine planine i Košutice. U istočnom dijelu sliva to su strme padine obrasle gustom i visokom vegetacijom prema Vrbasu, Tuščici i Riki zajedno sa dubokim dolinama usječenim u sliv: Šumešnica; Ravni dolac i dio Medveđeg doca. U središnjem dijelu sliva je kao IV zaštitna zona izdvojeno područje Slime prekriveno vrlo debelim naslagama kvartarnog pokrivača iz kojeg se ocjednim vodama prihranjuje veliki broj stalnih i povremenih izvora.

Detaljan prikaz IV zaštitne zone dat je na prilozima 8.1. i 8.2. koji čine sastavni dio ove odluke.

 

 

Član 11.

 

 

Na dijelu ove zaštitne zone nalazi se potencijalni zagađivač, magistralna saobraćajnica Prozor - Gornji Vakuf. Ova saobraćajnica je kvalitetno izgrađena, procjena je da uz njeno redovno održavanje, uz izgradnju zatvorenog sistema odvodnje oborinskih voda i njihovog prečišćavanja ili odvodnje izvan sliva, neće predstavljati opasnost za podzemne vode Vrela Krupić.

U ovoj zoni, osim magistralne saobraćajnice Prozor-Gornji Vakuf i nekoliko objekata u području Sičaja u dolini Žliba, nema ozbiljnijih postojećih i potencijalnih zagađivača.

U cijeloj ovoj zaštitnoj zoni antropogeni uticaji su veoma slabo izraženi.

 

 

Član 12.

 

 

Prema odredbama Pravilnika su propisane sljedeće zabrane:

1.     Ispuštanje nepročišćenih urbanih otpadnih voda,

2.     Odlaganje bilo kakvog čvrstog, građevinskog, komunalnog i sanitarnog otpada izvan zakonski utvrđenih deponija,

3.     Izvođenje istražnih radova i eksploatacija radioaktivnih tvari,

4.     Skladištenje i deponiranje radioaktivnih tvari i otpada,

5.     Ispuštanje ili akumuliranje neprečišćenih industrijskih otpadnih i rashladnih voda,

6.     Nekontrolirana sječa i krčenje šume.

Dopuštene aktivnosti u ovoj zaštitnoj zoni, uz primjenu standardnih mjera za sprečavanje ugrožavanja podzemnih voda su;

1.     Izgradnja novih urbanih naselja,

2.     Proširenje postojećih urbanih naselja,

3.     Individualna stambena izgradnja uz korištenje samostalnih sistema za tretman otpadnih voda (npr. vodonepropusne septičke jame),

4.     Izgradnja novih, korištenje ili proširenje postojećih grobalja.

5.     Izgradnja i rad postrojenja za tretman urbanih otpadnih voda,

6.     Izgradnja i rad postrojenja za tretman mulja u sastavu postrojenja za tretman otpadnih voda,

7.     Izgradnja i rad postrojenja za tretman životinjskog otpada,

8.     Skladištenje i deponiranje šljake i pepela,

9.     Deponije industrijskog otpada bezopasnog za kvalitet vode na izvorištu,

10.   Izgradnja i rad industrijskih kanalizacionih sistema,

11.   Izgradnja i rad postrojenja za tretman industrijskih otpadnih voda,

12.   Izgradnja autocesta i cesta rezerviranih za motorni saobraćaj,

13.   Izgradnja urbanih saobraćajnica i pripadajućih objekata (parkirališta, mostova, tunela...),

14.   Skladištenje ograničenih količina lož ulja ili pogonskog goriva za poljoprivredne strojeve za potrebe individualnih domaćinstava,

15.   Intenzivna stočarska i peradarska proizvodnja,

16.   Stočarska i peradarska proizvodnja za vlastite potrebe pojedinačnih domaćinstava,

17.   Deponiranje čvrstog ili tečnog stajnjaka za pojedinačna domaćinstva,

18.   Intenzivna ispaša stoke,

19.   Napajanje stoke iz površinskih vodotoka,

20.   Poljoprivredna proizvodnja zdrave hrane bez korištenja vještačkih đubriva, stajnjaka, pesticida, herbicida i insekticida,

21.   Prirodni uzgoj trave bez upotrebe đubriva i drugih agrotehničkih sredstava,

22.   Kontrolirana sječa i krčenje šume,

23.   Izgradnja i rad sportsko-rekreacionih i banjsko-lječilišnih objekata,

24.   Kampovanje ili drugi vid organizovanog okupljanja ljudi u prirodi,

25.   Izgradnja i rad otvorenih sportskih terena,

26.   Izgradnja i rad igrališta za golf,

27.   Izgradnja i rad skijališta.

Dopuštene aktivnosti u ovoj zaštitnoj zoni uz primjenu standardnih i dodatnih mjera za sprečavanje ugrožavanja podzemnih voda su:

1.     Izvođenje ili obavljanje bilo kakvih aktivnosti koje izazivaju i/ili pospješuju eroziju tla,

2.     Iskopi u vodonosnom sloju,

3.     Vađenje materijala iz vodotoka,

4.     Izgradnja i rad kamenoloma i drugih pozajmišta materijala,

5.     Minerski i drugi građevinski radovi koji nisu u funkciji vodosnabdijevanja a koji mogu poremetiti kompoziciju vodonosnih slojeva,

6.    Izvođenje istražnih radova za naftu, mineralne vode, zemni plin kao i druge materije koje mogu ugroziti kvalitet vode na izvorištu,

7.    Transformatorske stanice,

8.    Manevarski i vojni poligoni,

9.    Izgradnja i rad sanitarnih deponija,

10.  Podzemna eksploatacija mineralnih sirovina, izgradnja i rad objekata za deponiranje, mljevenje i preradu sirovina i jalovine,

11.  Površinska eksploatacija mineralnih sirovina, izgradnja i rad objekata za deponiranje, mljevenje i preradu sirovina i jalovine,

12.  Izvođenje istražnih i eksploatacionih bušotina za naftu i zemni plin,

13.  Pogoni metalne industrije,

14.  Rafinerije,

15.  Pogoni hemijske industrije,

16.  Pogoni gumarske industrije,

17.  Pogoni industrije papira i celuloze,

18.  Pogoni kožarske industrije,

19.  Pogoni prehrambene industrije,

20.  Plinske elektrane,

21.  Termo elektrane,

22.   Nuklearne elektrane,

23.   Skladištenje industrijskih sirovina i hemikalija opasnih zavodu,

24.   Deponije industrijskog otpada opasnog za kvalitete vode na izvorištu,

25.   Izgradnja depoa za teška vozila,

26.   Izgradnja i rad autobuskih stanica i terminala,

27.   Izgradnja željezničkih pruga, ranžirnih stanica i terminala,

28.   Izgradnja i rad aerodroma ili poletno-sletnih staza za korištenje u zračnom saobraćaju,

29.   Izgradnja i rad cjevovoda za tekućine opasne za vodu,

30.   Izgradnja i rad cjevovoda za transport tekućina opasnih za kvalitet vode,

31.   Cestovni transport hemikalija, tečnih goriva i drugih opasnih materija,

32.   Nadzemni ili podzemni spremnici,

33.   Pretakališta,

34.   Benzinske stanice uz saobraćajnice,

35.   Skladištenje đubriva i pesticida,

36.   Poljoprivredna proizvodnja praćena intenzivnim korištenjem vještačkih đubriva, stajnjaka, pesticida, herbicida i insekticida,

37.   Navodnjavanje prečišćenim otpadnih vodama.

Dopuštene aktivnosti uz primjenu standardnih i dopuštene aktivnosti uz primjenu standardnih i dodatnih mjera za sprečavanje ugrožavanja podzemnih voda mogu biti dopuštene ukoliko su kao takve predviđene u prostornom ili detaljnom planu ovog područja - zone zaštite.

 

 

Član 13.

 

 

III zona zaštite

Treća zaštitna zona obuhvata prostor koji se dijeli na više dijelova slivnog područja. Ova zona obuhvata četiri cjeline, od kojih su dvije povezane.

1.     U zapadnom dijelu sliva to su područja Poljana, dijela Makljena, Trisnjice, Borove kose, Zagradinja i Zastalača.

2.     U sjevernom dijelu sliva to je prostrana i vrlo okršena visoravan Crni vrh.

3.     U središnjem dijelu sliva to je relativno usko područje Krča, zatim padine od Glavanovog doca do Zgona.

4.     U istočnom dijelu sliva ovoj zoni pripadaju dijelovi

područja Puklevac i Lokve- Brizovača. Granice i prostori III zaštitne zone su prikazani u prilozima

 

 

Član 14.

 

 

Prema odredbama Pravilnika u trećoj zaštitnoj zoni, uz zabrane propisane za četvrtu zaštitnu zonu iz člana 12., propisane su sljedeće zabrane:

l .     Iskopi u vodonosnom sloju,

2.     Izgradnja i rad kamenoloma i drugih pozajmišta materijala,

3.     Minerski i drugi građevinski radovi koji nisu u funkciji vodosnabdijevanja a koji mogu poremetiti kompoziciju vodonosnih slojeva,

4.     Manevarski i vojni poligoni,

5.     Izgradnja i rad sanitarnih deponija,

6.     Površinska eksploatacija mineralnih sirovina, izgradnja i rad objekata za deponiranje, mljevenje i preradu sirovina i jalovine,

7.     Izvođenje istražnih i eksploatacionih bušotina za naftu i zemni plin,

8.     Rafinerije,

9.     Pogoni hemijske industrije,

10.  Nuklearne elektrane,

11.  Skladištenje industrijskih sirovina i hemikalija opasnih za vodu,

12.  Skladištenje i deponiranje radioaktivnih tvari i otpada,

13.  Deponije industrijskog otpada opasnog za kvalitete vode na izvorištu,

14.  Izgradnja depoa za teška vozila,

15.  Izgradnja i rad aerodroma ili poletno-sletnih staza za korištenje u zračnom saobraćaju,

16.  Izgradnja i rad cjevovoda za tekućine opasne za vodu,

17.  Izgradnja i rad cjevovoda za transport tekućina opasnih za kvalitet vode,

18.  Nadzemni ili podzemni spremnici goriva, plina, za privredne svrhe,

19.  Pretakališta goriva, plina, za privredne svrhe,

20.  Skladištenje đubriva i pesticida za privredne svrhe i intenzivnu proizvodnju.

Dopuštene aktivnosti u ovoj zaštitnoj zoni uz primjenu standardnih mjera za sprečavanje ugrožavanja podzemnih voda su:

1.    Poljoprivredna proizvodnja zdrave hrane bez korištenja vještačkih đubriva, stajnjaka, pesticida, herbicida i insekticida,

2.    Prirodni uzgoj trave bez upotrebe đubriva i drugih agrotehničkih sredstava,

3.    Stočarska i peradarska proizvodnja za vlastite potrebe pojedinačnih domaćinstava,

4.    Kontrolirana sječa i krčenje šume.

Dopuštene aktivnosti u ovoj zaštitnoj zoni uz primjenu standardnih i dodatnih mjera za sprečavanje ugrožavanja podzemnih voda su:

1.    Izgradnja novih urbanih naselja,

2.    Proširenje postojećih urbanih naselja,

3.    Individualna stambena izgradnja uz korištenje samostalnih sistema za tretman otpadnih voda (npr. septičke jame),

4.    Izvođenje ili obavljanje bilo kakvih aktivnosti koje izazivaju i/ili pospješuju eroziju tla,

5.    Vađenje materijala iz vodotoka,

6.    Izvođenje istražnih radova za naftu, mineralne vode, zemni plin kao i druge materije koje mogu ugroziti kvalitet vode na izvorištu,

7.    Transformatorske stanice,

8.    Izgradnja novih, korištenje ili proširenje postojećih grobalja,

9.    Izgradnja i rad postrojenja za tretman urbanih otpadnih voda,

10.  Izgradnja i rad postrojenja za tretman mulja u sastavu postrojenja za tretman otpadnih voda,

11.  Izgradnja i rad postrojenja za tretman životinjskog otpada,

12.  Podzemna eksploatacija mineralnih sirovina, izgradnja i rad objekata za deponiranje, mljevenje i preradu sirovina i jalovine,

13.  Pogoni metalne industrije,

14.  Pogoni gumarske industrije,

15.  Pogoni industrije papira i celuloze,

16.  Pogoni kožarske industrije,

17.  Pogoni prehrambene industrije,

18,  Plinske elektrane,

19.  Termo elektrane,

20.  Skladištenje i deponiranje šljake i pepela,

21.  Izgradnja i rad industrijskih kanalizacionih sistema,

22.  Izgradnja i rad postrojenja za tretman industrijskih otpadnih voda,

23.  Izgradnja autocesta i cesta rezerviranih za motorni saobraćaj,

24.  Izgradnja urbanih saobraćajnica i pripadajućih objekata (parkirališta, mostova, tunela,..),

25.  Izgradnja i rad autobuskih stanica i terminala,

26.  Izgradnja željezničkih pruga, ranžirnih stanica i terminala,

27.  Cestovni transport hemikalija, tečnih goriva i drugih opasnih materija,

28.  Benzinske stanice uz saobraćajnice,

29.  Skladištenje ograničenih količina lož ulja ili pogonskog goriva za poljoprivredne strojeve za potrebe individualnih domaćinstava,

30.  Intenzivna stočarska i peradarska proizvodnja,

31.  Intenzivna ispaša stoke,

32.  Deponiranje čvrstog ili tečnog stajnjaka za pojedinačna domaćinstva,

33.  Napajanje stoke iz površinskih vodotoka,

34.  Izgradnja i rad sportsko-rekreacionih i banjsko-lječilišnih objekata,

35.  Kampiranje ili drugi vid organiziranog okupljanja ljudi u prirodi,

36.  Izgradnja i rad otvorenih sportskih terena,

37.  Izgradnja i rad igrališta za golf,

38.  Izgradnja i rad skijališta.

Dopuštene aktivnosti uz primjenu standardnih i dopuštene aktivnosti uz primjenu standardnih i dodatnih mjera za sprečavanje ugrožavanja podzemnih voda mogu biti dopuštene ukoliko su kao takve predviđene u prostornom ili detaljnom planu ovog područja - zone zaštite.

 

 

Član 15.

 

 

Za sve postojeće i nove objekte popisane u elaboratu mora se na zadovoljavajući način riješiti dispozicija njihovih otpadnih voda izgradnjom vodonepropusnih septičkih jama u skladu sa propisima, moraju se provesti mjere osiguranja od izlijevanja štetnih tvari u tlo izgradnjom i primjenom odgovarajuće zaštite, uz nadzor odgovarajućih inspekcijskih službi.

 

 

Član 16.

 

 

Na području III zaštitne zone oko ponora Hladna voda i oko područja Velika jama izvršiti zaštitnu mjeru ograđivanja.

Pravno lice koje obavlja javno vodosnabdijevanje je dužno izvršiti zaštitne mjere.

 

 

Član 17.

 

 

II zona zaštite

 

 

Druga zaštitna zona uspostavlja se duž granice koja je prikazana na prilozima br. 8.1. i 8.2.

U skladu sa odredbama člana 7. Pravilnika utvrđeni prostor II zaštitne zone unutar slivnog područja izvorišta Vrela Krupić se nalazi unutar granica definiranih pravcima između prijelomnih tačaka po koordinatama:

 

II zaštitna zona

Površina 11004610 m2 Dužina granice 17477 m

1. X=6471405.24 Y=4852849.83

2. X=6471456.63 Y=4852857.52

3. X=6471454.28 Y=4852913.76

4. X=6471502.16 Y=4852925.33

5. X=6471597.04 Y=4852938.87

6. X=6471662.56 Y=4852977.25

7. X=6471739.37 Y=4853038.19

8. X=6471854.59 Y=4853123.97

9. X=6471969.26 Y=4853205.94

10. X=6472046.26 Y=4853239.94

11. X=6472132.22 Y=4853248.88

12. X=6472203.85 Y=4853248.88

13. X=6472329.20 Y=4853223.83

14. X=6472416.94 Y=4853197.00

15. X=6472483.20 Y=4853229.20

16. X=6472536.92 Y=4853264.99

17. X=6472574.59 Y=4853315.17

18. X=6472596.01 Y=4853343.71

19. X=6472631.83 Y=4853406.34

20. X=6472674.80 Y=4853456.44

21. X=6472706.15 Y=4853482.55

22. X=6472740.22 Y=4853499.56

23. X=6472816.87 Y=4853496.73

24. X=6472853.77 Y=4853510.91

25. X=6472919.06 Y=4853639.97

26. X=6473008.48 Y=4853734.99

27. X=6473022.68 Y=4853769.03

28. X=6473014.03 Y=4853788.16

29. X=6472988.15 Y=4853810.64

30. X=6472897.02 Y=4853851.11

31. X=6472880.15 Y=4853875.84

32. X=6472910.52 Y=4854083.81

33. X=6472884.65 Y=4854141.14

34. X=6472862.32 Y=4854179.79

35. X=6472797.54 Y=4854267.36

36. X=6472739.11 Y=4854358.74

37. X=6472660.36 Y=4854500.89

38. X=6472640.03 Y=4854551.66

39. X=6472628.18 Y=854633.02

40. X=6472643.96 Y=4854697.50

41. X=6472675.51 Y=4854767.71

42. X=6472685.55 Y=4854819.30

43. X=6472676.94 Y=4854853.69

44. X=6472608.11 Y=4854978.35

45. X=6472572.25 Y=4855028.51

46. X=6472516.32 Y=4855095.85

47. X=6472474.74 Y=4855160.34

48. X=6472456.04 Y=4855213.64

49. X=6472435.58 Y=4855252.26

50. X=6472385.56 Y=4855302.24

51. X=6472377.61 Y=4855341.99

52. X=6472395.79 Y=4855463.52

53. X=6472416.25 Y=4855537.35

54. X=6472872.27 Y=4853911.82

55. X=6472880.15 Y=4853953.41

56. X=6472899.27 Y=4853988.26

57. X=6472916,15 Y=4854035.47

58. X=6472438.99 Y=4855587.32

59. X=6472438.99 Y=4855587.32

60. X=6472461.27 Y=4855622.23

61. X=6472488.23 Y=4855651.72

62. X=6472503.63 Y=4855700.45

63. X=6472501.06 Y=4855756.87

64. X=6472490.98 Y=4855784.14

65. X=6472478.12 Y=4855824.82

66. X=6472473.12 Y=4855859.07

67. X=6472479.55 Y=4855940.42

68. X=6472492.40 Y=4855995.37

69. X=6472515.18 Y=4856139.77

70. X=6472509.54 Y=4856211.78

71. X=6472477.26 Y=4856231.19

72. X=6472512.52 Y=4856209.91

73. X=6472449.31 Y=4856243.08

74. X=64723S3.10 Y=4856240.53

75. X=6472257.04 Y=4856179.47

76. X=6472157.72 Y=4856160.39

77. X-6472074.96 Y=4856164.20

78. X=6471947.63 Y=4856198.55

79. X=6471855.95 Y=4856198.55

80. X=6471809.69 Y=4856204.25

81. X=6471770.59 Y=4856214.16

82. X=6471746.36 Y=4856226.81

83. X=6471726.53 Y=4856249.92

84. X=6471702.30 Y=4856296.70

85. X=6471678.61 Y=4856317.61

86. X=6471629.60 Y=4856350.07

87. X=6471611.42 Y=4856379.79

88. X=647I589.94  Y=4856450.78

89. X=6471563.24 Y=4856491.07

90. X=6471494.17 Y=4856567.13

91. X=6471457.51 Y=4856584.03

92. X=6471396.90 Y=4856578.40

93. X=647I316.54 Y=4856571.35

94. X=6471270.02 Y=4856585.44

95. X=6471186.85 Y=4856627.69

96. X=6471134.43 Y=4856632.18

97. X=6471050.90 Y=4856615.67

98. X=6470981.29 Y=4856576.54

99. X=6470889.06 Y=4856513.95

100. X=6470839,46 Y=4856462.66

101. X=6470823.80 Y=4856407.89

102. X=6470826.41 Y=4856347.03

103. X=6470845.55 Y=4856281.83

104. X=6470849.07 Y=4856254.50

105. X=6470843.70 Y=4856221.77

106. X=6470834.03 Y=4856199.77

107. X=6470814.70 Y=4856182.59

108. X=6470790.53 Y=4856170.25

109. X=6470747.56 Y=4856167.03

110. X=6470721.25 Y=4856170.79

111. X=6470628.33 Y=4856199.77

112. X=6470578.28 Y=4856207.09

113. X=6470520.92 Y=4856207.38

114. X=6470473.91 Y=4856200.59

115. X=6470405.83 Y=4856177.58

116. X=6470315.77 Y=4856141.28

117. X=6470260.52 Y=4856129.94

118. X=6470232.52 Y=4856137.50

119. X=6470193.92 Y=4856170.77

120. X=6470163.64 Y=4856194.97

121. X=6470154.56 Y=4856200.26

122. X=6470133.37 Y=4856193.46

123. X=6470109.15 Y=4856140.52

124. X=6470092.42 Y-4856087.42

125. X=6470093.76 Y=4856052.12

126. X=6470141.75 Y=4855937.55

127. X=6470177.08 Y=4855841.64

128. X=6470222.42 Y=4855790.36

129. X=6470327.94 Y=4855687.13

130. X=6470360.36 Y=4855629.17

131. X=6470375.71 Y=4855543.93

132. X=6470343.30 Y=4855472.32

133. X=6470251.16 Y=4855439.93

134. X=6470155.60 Y=4855381.97

135. X=6470054.93 Y=4855385.38

136. X=6469822.88 Y=4855501.31

137. X=6469671.02 Y=4855535.40

138. X=6469642.01 Y=4855525.17

139. X=6469650.54 Y=4855497.90

140. X=6469664.19 Y=4855414.36

141. X=6469655.66 Y=4855342.76

142. X=6469611.30 Y=4855325.71

143. X=6469532.81 Y=4855363.22

144. X=6469473.09 Y=4855474.03

145. X=6469438.96 Y=4855560.97

146. X=6469365.59 Y=4855607.00

147. X=6469278.43 Y=4855618.03

148. X=6469171.00 Y=4855620.14

149. X=6469067.79 Y=4855608.56

150. X=6469036.19 Y=4855611.72

151. X=6468965.63 Y=4855638.03

152. X=6468912.97 Y=4855650.65

153. X=6468855.04 Y=4855660.12

154. X=6468821.34 Y=4855679.06

155. X=6468813.97 Y=4855685.38

156. X=6468807.65 Y=4855663.28

157. X=6468784.48 Y=4855622.24

158. X=6468775.00 Y=4855607.51

159. X=6468777.11 Y=4855548.58

160. X=6468693.91 Y=4855460.19

161. X=6468622.29 Y=4855451.77

162. X=6468600.17 Y=4855446.51

163. X=6468594.91 Y=4855437.04

164. X=6468609.65 Y=4855392.84

165. X=6468648.62 Y=4855322.34

166. X=6468648.31 Y=4855258.32

167. X=6468594.88 Y=4855196.04

168. X=6468514.74 Y=4855164.91

169. X=6468480.60 Y=4855163.42

170. X=646S421.24 Y=4855200.49

171. X=6468317.35 Y=4855279.08

172. X=6468167.45 Y=4855393.26

173. X=6468114.02 Y=4855416.99'

174. X=6468058.57 Y=4855436.50

175. X=6467913.83 Y=4855463.96

176. X=6467879.02 Y=4855467.62

177. X=6467904.67 Y=4855417.28

178. X=6467917.50 Y=4855342.23

179. X=6467928.49 Y=4855204.02

180. X=6467926.75 Y=4855120.15

181. X=6467909.81 Y=4855041.95

182. X=6467857.36 Y=4854899.26

183. X=6467839.73 Y=4854807.82

184. X=6467900.31 Y=4854809.10

185. X=6467990.87 Y=4854796.18

186. X=6468041.86 Y=4854772.82

187. X=6468126.25 Y=4854727.41

188. X=6468241.48 Y=4854643.09

189. X=6468465.44 Y=4854498.77

190. X=6468632.60 Y=4854424.17

191. X=6468804.64 Y=4854362.55

192. X=6468S58.11 Y=4854340.85

193. X=6469144.31 Y=4854224.72

194. X=6469396.23 Y=4854108.80

195. X=6469529.38 Y=4854060.16

196. X=6469615.14 Y=4854019.70

197. X=6469688.85 Y=4853978.36

198. X=6469769.02 Y=4853903.42

199. X-6469996.59  Y=4853595.93

200. X=6470094.39 Y=4853443.92

201. X=6470157.17 Y=4853322.85

202. X=6470272.45 Y=4853160.93

203. X=6470283.50 Y=4853099.67

204. X=6470245.62 Y=4852942.13

205. X=6470261.89 Y=4852908.72

206. X=6470297.84 Y=4852880.36

207. X=6470405.21 Y=4852849.07

208. X=6470523.76 Y=4852824.49

209. X=6471447,00 Y=4852677.98

210. X=6471454.21 Y=4852690.33

211. X=6471408.88 Y=4852797.39

212. X=6471405.24 Y=4852849.83

 

 

Član 18.

 

 

Prema odredbama Pravilnika u drugoj zaštitnoj zoni, uz zabrane propisane za četvrtu i treću zaštitnu zonu iz čl. 12. i 14. Pravilnika, su propisane sljedeće zabrane:

1.     Izgradnja novih urbanih naselja

2.     Izvođenje ili obavljanje bilo kakvih aktivnosti koje izazivaju i/ili pospješuju eroziju tla

3.     Vađenje materijala iz vodotoka

4.     Izvođenje istražnih radova za naftu, mineralne vode, zemni plin kao i druge materije koje mogu ugroziti kvalitet vode na izvorištu

5.     Ispuštanje nepročišćenih urbanih otpadnih voda

6.     Izgradnja i rad postrojenja za tretman urbanih otpadnih voda

7.     Izgradnja i rad postrojenja za tretman mulja u sastavu postrojenja za tretman otpadnih voda

8.     Izgradnja i rad postrojenja za tretman životinjskog otpada

9.     Podzemna eksploatacija mineralnih sirovina, izgradnja i rad objekata za deponiranje, mljevenje i preradu sirovina i jalovine

10.   Izvođenje istražnih radova i eksploatacija radioaktivnih tvari

11.   Površinska eksploatacija mineralnih sirovina, izgradnja i rad objekata za deponiranje, mljevenje i preradu sirovina i jalovine

12.   Pogoni metalne industrije

13.   Pogoni gumarske industrije

14.   Pogoni industrije papira i celuloze

15.   Pogoni kožarske industrije

16.   Pogoni prehrambene industrije

17.   Plinske elektrane

18.   Termo elektrane

19.   Skladištenje i deponiranje šljake i pepela

20.   Skladištenje građevinskog materijala na otvorenim površinama, ako nisu poduzete posebne mjere kojima se sprečava zagađenje podzemnih voda

21.   Izgradnja i rad industrijskih kanalizacionih sistema

22.   Izgradnja i rad postrojenja za tretman industrijskih otpadnih voda

23.   Izgradnja i rad autobuskih stanica i terminala

24.   Izgradnja željezničkih pruga, ranžirnih stanica i terminala

25.   Benzinske stanice uz saobraćajnice

26.   Nekontrolirana sječa i krčenje šume

27.   Intenzivna stočarska i peradarska proizvodnja, ako nisu poduzete posebne mjere kojima se sprečava zagađenje podzemnih voda

28.   Deponiranje čvrstog ili tečnog stajnjaka za pojedinačna domaćinstva ukoliko nisu izgrađeni u vodonepropusnom spremniku.

Dopuštene aktivnosti u ovoj zaštitnoj zoni uz primjenu standardnih mjera za sprečavanje ugrožavanja podzemnih voda su:

1.     Poljoprivredna proizvodnja zdrave hrane bez korištenja vještačkih đubriva, stajnjaka, pesticida, herbicida i insekticida

Dopuštene aktivnosti u ovoj zaštitnoj zoni uz primjenu standardnih i dodatnih mjera za sprečavanje ugrožavanja podzemnih voda su:

1.     Održavanje postojećih građevinskih objekata

2.     Izgradnja urbanih saobraćajnica i pripadajućih objekata (parkirališta, mostova, tunela,...)

3.     Stočarska i peradarska proizvodnja za vlastite potrebe pojedinačnih domaćinstava

4.     Izgradnja i rad sportsko-rekreacionih i banjsko-lječilišnih objekata

5.     Kampiranje ili drugi vid organiziranog okupljanja ljudi u prirodi

6.     Izgradnja i rad otvorenih sportskih terena

7.     Izgradnja i rad igrališta za golf

8.     Izgradnja i rad skijališta

9.     Proširenje postojećih urbanih naselja

10.   Individualna stambena izgradnja uz korištenje samostalnih sistema za tretman otpadnih voda priključeni na vodonepropusne septičke jame ili na kanalizacijski sistem

11.   Pogoni za sušenje voća, povrća, gljiva, mesa, ograničenog kapaciteta

12.   Pogoni za hlađenje voća, povrća, gljiva, mesa, ograničenog kapaciteta :

13.   Obrtničke radnje manjeg kapaciteta

14.   Skladištenje ograničenih količina lož ulja ili pogonskog goriva za poljoprivredne strojeve za potrebe individualnih domaćinstava

15.   Izgradnja transformatorskih stanica.

Na području druge zaštitne zone postojeći stambeni i vikend objekti, objekti za uzgoj stoke i peradi, privredni objekti moraju biti priključeni na kanalizacionu, mrežu ili na vodonepropusne septičke jame koje se prazne po potrebi, putem ovlaštenog i za to osposobljenog pravnog lica. Na postojećim stambenim i vikend objektima kao i objektima za uzgoj krupne stoke i peradi u individualnim domaćinstvima dozvoljeni su radovi njihovog redovnog održavanja.

Dopuštene aktivnosti uz primjenu standardnih i dopuštene aktivnosti uz primjenu standardnih i dodatnih mjera za sprečavanje ugrožavanja podzemnih voda mogu biti dopuštene ukoliko su kao takve predviđene u prostornom ili detaljnom planu ovog područja - zone zaštite.

 

 

Član 19.

 

 

I zona zaštite

 

 

I. zaštitna zona se formira oko:

1.     Užeg područja izvorišta "Vrelo Krupić" i

2.     Ponora, ponorskih zona i jama unutar hidrogeološke granice sliva izvorišta "Vrelo Krupić" za koje je utvrđeno ili procijenjeno da omogućavaju oticanje površinskih voda do izvorišta u vremenu kraćem od 10 (deset) dana pri uslovima velikih protoka.

 

 

Član 20

 

 

Prva zaštitna zona uspostavlja se na užem ograđenom području oko izvorišta "Vrelo Krupić" i predstavlja područje fizičke zaštite s zabranom pristupa neovlaštenim licima, kako je to prikazano na prilozima br. 8.1., 8.2. i 10., koji čine sastavni dio ove odluke.

Ova zona obuhvata površinu od 15519 m2 ograničenu znakovitim tačkama i pravcima:

X=6471455.72 Y=4852862.94

X=6471409.99 Y=4852853.53

X=6471405.05 Y=4852853.85

X=6471403.97 Y=4852906.92

X=6471395.44 Y=4852920.77

X=6471336.71 Y=4852955.63

X=6471319.39 Y=4853003.57

X=6471321.69 Y=4853037.14

X=6471378.61 Y=4853037.41

X=6471432.44 Y=4853022.65

X=6471450.60 Y-4852985.08

X=6471455.72 Y=4852862.94

 

 

Član 21.

 

 

Na zemljištu užeg područja izvorišta Vrelo Krupić prve zaštitne zone mogu, uz primjenu propisanih mjera zaštite, postojati vodozahvame građevine, vodosabirnici, crpne stanice, postrojenja za prečišćavanje i poboljšanje kvaliteta vode za piće, sigurnosna skladišta hemikalija potrebnih za kondicioniranje vode, pogonske zgrade, trafo stanice, prilazni putevi i drugi objekti potrebni za rad vodovodnih objekata.

 

 

Član 22.

 

 

Pristup u užu zaštitnu zonu dozvoljen je sarno stručnim licima korisnika izvorišta koji rade na objektima u toj zoni, a nalaze se pod stalnim zdravstvenim nadzorom i nadležnim zdravstvenim i komunalnim inspekcijskim organima za vrijeme vršenja kontrole, a drugim licima uz pismeno odobrenje korisnika izvorišta.

Na području I zaštitne zone (izvorište Vrelo Krupić) zabranjeno je obavljanje bilo kakvih aktivnosti koje mogu imati za posljedicu štetan uticaj na samo izvorište a nisu u direktnoj vezi sa radom i održavanjem vodozahvatnog objekta.

 

 

Član 23.

 

 

Prva zaštitna zona užeg područja izvorišta Vrelo Krupić mora se ograditi ogradom visine 2 metra i urediti na sljedeći način:

- S unutrašnje strane ograde mora biti slobodan prostor, uređen kao pješačka staza širine najmanje 2 metra, uz koju se postavljaju rasvjetna tijela koja se moraju uvijek održavati u ispravnom stanju,

- Površina zemljišta mora biti uređena tako da na njoj nema udubina u koj ima bi se zadržavale tekućine,

- Saobraćajne površine predviđene za kretanje vozila moraju imati zatvoreni  vodonepropusni sistem za prihvaćanje i odvodnju oborinskih voda,

- Sanitarne otpadne vode potrebno je sakupljati u vodonepropusnu sabirnu septičku jamu zatvorenog tipa koja se mora redovno prazniti putem ovlaštenog preduzeća,

- Pravno lice koje upravlja vodozahvatom dužno je sabirnu jamu podvrgnuti kontroli ispravnosti, a posebno na svojstvo vodonepropusnosti po ovlaštenom licu i ishoditi potvrdu o sukladnosti građevine s tehničkim zahtjevima za građevinu,

- Prostorije u kojima se nalaze električni uređaji moraju imati poseban ulaz s saobraćajne površine i izgrađene vodonepropusne armirano-betonske tankvane odgovarajućeg volumena radi prihvata ulja u slučaju isticanja,

- Hortikulturalno uređenje područja ove zaštitne zone provodi se na način da se omogući vizuelni pregled prostora između građevine i ograde.

 

 

Član 24.

 

 

Pravno lice iz člana 8. ove odluke koje upravlja vodozahvatom postavit će odgovarajuće natpisne ploče koje označavaju prvu zaštitnu zonu. Natpisne ploče postavljaju se na ogradu ili uz ogradu koja omeđuje ovu zaštitnu zonu, a na njima mora pisati:

Izvorište "Vrelo Krupić"

Prva zona zaštite

Zona strogog režima zaštite

Zabranjen pristup neovlaštenim licima

 

 

Član 25.

 

 

Uređenje i redovno održavanje I zone zaštite provodi korisnik izvorišta koji obavlja javno vodosnabdijevanje.

Za fizičko osiguranje građevina i uređaja u I zaštitnoj zoni užeg područja izvorišta "Vrelo Krupić" od namjernog ili slučajnog onečišćenja voda, nadležno pravno lice dužno je imenovati odgovorna lica.

Pristup na područje I zaštitne zone užeg područja izvorišta "Vrelo Krupić" dozvoljen je samo ovlaštenim zaposlenicima komunalnog društva koje obavlja javno vodosnabdijevanje i nadležnim inspekcijama, a drugim licima samo uz posebno odobrenje nadležnog pravnog lica.

Svaki posjet i ulazak u I zaštitnu zonu užeg područja izvorišta "Vrelo Krupić" u smislu stava (3) ovog člana mora biti evidentiran u dnevnik što ga vodi službeno lice na izvorištu.

Pravno lice iz člana 8. ove odluke dužno je, prilikom obavljanja radova na području izvorišta u smislu vršenja djelatnosti, vodosnabdijevanja, poduzeti odgovarajuće mjere zaštite podzemnih voda i terena od onečišćenja.

 

 

Član 26.

 

 

Na području I zaštitne zone užeg područja izvorišta "Vrelo Krupić" zabranjena je svaka djelatnost koja može nepovoljno uticati na higijensku ispravnost vode za piće kao:

1.     gnojenje raslinja prirodnim ili vještačkim gnojivom,

2.     upotreba hemijskih sredstava za zaštitu bilja,

3.     postavljanje otrova i otrovnih meka za ptice i druge životinje, osim za miševe i štakore na posebno predviđenim mjestima unutar objekta,

4.     držanje bilo kakvih životinja osim pasa čuvara, koji moraju biti pod stalnom veterinarskom kontrolom, uz stalno održavanje higijene prostora na kom borave,

5.     upotreba peći na tekuća goriva,

6.     odlaganje otpadnih organskih i neorganskih materija,

7.     uništavanje pokrovnog sloja zemljišta, izuzetno je dopušteno:

8.     uzgajanje trave, bez upotrebe đubriva i drugih agrotehničkih sredstava;

9.     provođenje kanalizacije i drugih instalacija, koje služe za normalan rad objekata za vodosnabdijevanje, u kom slučaju je odgovarajućim projektnim i izvođačkim rješenjima potrebno osigurati da te instalacije ne mogu ugroziti izvorište.

Mjere zaštite u užoj zaštitnoj zoni provodi korisnik izvorišta.

 

 

Član 27.

 

 

I zaštitna zona oko ponora, ponorskih zona i jama unutar hidrogeološke granice sliva izvorišta "Vrelo Krupić" za koje je utvrđeno ili procijenjeno da omogućavaju oticanje površinskih voda do izvorišta u vremenu kraćem od 10 (deset) dana pri uslovima velikih protoka prikazana je na prilozima br. 8.1 i 8.2.

U skladu s odredbama člana 7. tačka 5. Pravilnika ove zone utvrđene su na području:

- Dragić potok,

- Zgon

Granice ovih zona detaljno su defimsane pravcima i lukovima između prijelomnih tačaka za koje su koordinate:

 

I zaštitna zona Dragić potok

Površina 162279 m2

Dužina granice 4515 m

X = 6470399.36, Y = 4855786.88,

X = 6470387.22, Y = 4855820.28,

X = 6470367.66, Y = 4855874.07,

X = 6470468.87, Y = 4855843.35,

X = 6470491.39, Y = 4855749.87,

X = 6470556.58, Y = 4855649.44,

X = 6470586.14, Y = 4855528.84,

X = 6470655.29, Y = 4855427.96,

X = 6470638.25, Y = 4855325.11,

X = 6470665.58, Y = 4855238.60,

X = 6470727.92, Y = 4855168.87,

X = 6470781.71,Y = 4S55082.61,

X = 6470801.79, Y = 4854999.80,

X = 6470813.03, Y = 4854927.19,

X = 6470848.46, Y = 4854832.33,

X = 6470967.43, Y - 4854744.80,

X = 6471063.81, Y = 4854552.54,

X = 6471077.13, Y = 4854400.48,

X = 6471157.97, Y = 4854227.47,

X = 6471009.30, Y = 4854199.29,

X = 6471012.29, Y = 4854439.89,

X = 6470929.77, Y = 4854604.70,

X = 6470837.60, Y = 4854785.74,

X = 6470702.71, Y = 4854897.93,

X = 6470739.83, Y = 4855063.00,

X = 6470631.86, Y = 4855176.21,

X = 6470618.16, Y = 4855283.75,

X = 6470523.78, Y = 4855347.68,

X = 6470559.27, Y = 4855375.08,

X = 6470603.26, Y = 4855384.93,

X = 6470530.17, Y = 4855492.20,

X = 6470495.43, Y = 4855583.56,

X = 6470399.36, Y = 4855786.88,

X = 6470390.35, Y = 4855860.31,

X = 6470434.26, Y = 4855849.86,

X = 6470496.99, Y = 4855753.75,

X = 6470549.27, Y = 4855649.29,

X = 6470593.18, Y = 4855532.29,

X = 6470643.36, Y = 4855413.20,

X = 6470645.45, Y = 4855321.27,

X = 6470668.45, Y = 4855246.06,

X = 6470722.82, Y = 4855170.84,

X = 6470777.18, Y = 4855078.92,

X = 6470804.37, Y = 4854980.72,

X = 6470812.54, Y = 4854937.64, 

X = 6470839.85, Y = 4854867.49,  

X = 6470956.87, Y = 4854734.97,

X = 6471041.69, Y = 4854579.76,

X = 6471111.58, Y = 4854333.68.

 

I zaštitna zona Zgon

površina 60700,6 m2

dužina granice 1163 m

X = 6471134.01, Y = 4856592.68,

X = 6471156.61, Y = 4856593.42,

X = 6471198.52, Y = 4856594.78,

X = 6471253.16, Y = 4856537.25,

X= 6471215.10, Y = 4856464.23,

X = 6471153.95, Y = 4856427.54,

X = 6471096.93, Y = 4856393.01,

X = 6471028.31,Y = 4856365.28,

X = 6470992.32, Y = 4856290.92,

X = 6471016.01, Y = 4856206.22,

X= 6471134.01, Y = 4856592.68,

X = 6471199.26, Y = 4856584.33,

X= 6471236.23, Y = 4856541.93,

X = 6471208.85, Y = 4856468.06,

X = 6471155.46, Y = 4856428.39,

X = 6471092.48, Y = 4856392.83,

X = 6471039.09, Y = 4856362.73,

X = 6471003.49, Y = 4856288.86.

 

 

Član 28.

 

 

Na području I zaštitne zone oko ponora, ponorskih zona i jama unutar hidrogeološke granice sliva izvorišta primjenjuju se zaštitne mjere koje su utvrđene elaboratom o istražnim radovima i detaljno navedeni u Elaboratu iz člana 3. ove odluke.

 

 

Član 29.

 

 

U skladu sa odredbama člana 7. stav (5) Pravilnika područje I zaštitne zone oko ponora, ponorskih zona i jama unutar hidrogeološke granice sliva izvorišta može se ograditi ili zaštititi postavljanjem tabli sa jasnim upozorenjem o zabranama unutar ove zone.

 

 

Član 30.

 

 

U skladu sa odredbama člana 10. stav (4) Pravilnika na utvrđenom području I zaštitne zone oko ponora, ponorskih zona i jama unutar hidrogeološke granice sliva izvorišta Krupić može se dopustiti:

1.     kontrolirani uzgoj trave i šumskog bilja,

2.     kontrolirana sječa i krčenje šume, po posebnoj odluci Općinskog vijeća,

3.     nesmetano kretanje lica uz zabranu prilaza rubu ponora i jama kao i aktivnostima kojima bi se mogle ugroziti podzemne vode,

4.     poduzimati sanacijske mjere za sprečavanje nastanka ili povećanja erozijskih procesa na površini terena.

 

 

Član 31.

 

 

Izuzetno od odredbi čl. 12., 14., 17., 25., 27. i 30. ove odluke, mogu se dopustiti vodoistražni i vodozahvatni radovi u zonama sanitarne zaštite podzemnih vodonosnika:

1.     ako se provedu detaljni vodoistražni radovi kojima se ispituje uticaj užeg prostora zone sanitarne zaštite u kojem se namjerava izvesti zahvat, odnosno obavljati određena djelatnost (mikrozona) na vodonosnik,

2.     ako se na osnovu detaljnih vodoistražnih radova izradi poseban elaborat mikrozoniranja koji ima za svrhu dokazati okolnosti iz tački l. odnosno 3. ovoga člana,

3.     ako se elaboratom mikrozoniranja predvide odgovarajuće mjere zaštite vodonosnika u mikrozoni.

 

 

Član 32.

 

 

Sve djelatnosti koje nisu izričito zabranjene ovom odlukom, na području zona sanitarne zaštite izvorišta mogu se obavljati isključivo na način da se obavljanjem tih djelatnosti ne ugrožava izdašnost i zdravstvena ispravnost vode za piće.

 

POGLAVLJE V MJERE ZA ZAŠTITU IZVORIŠTA

 

 

Član 33.

 

 

Korisnik izvorišta koji obavlja javno vodosnabdijevanje dužan je odmah poduzeti sve potrebne mjere na sprečavanju štetnih uticaja na kvalitet vode za piće, ako uslijed nekog štetnog djelovanja neposredno prijeti opasnost od onečišćenja na području zona izvorišta definiranih ovom odlukom.

Svi postupci u slučaju iznenadnog i vanrednog onečišćenja podzemnih voda, okoliša ili drugih negativnih uticaja na prostoru zona izvorišta moraju biti definirani Operativnim planom interventnih mjera u slučaju iznenadnih i vanrednih onečišćenja izvorišta "Vrelo Krupić" kojeg je obavezan donijeti korisnik izvorišta koji obavlja javno vodosnabdijevanje i dostaviti na znanje nadležnim vodnim agencijama.

 

 

Član 34.

 

 

Nadležne institucije za upravljanje saobraćajnicama, (federalno i kantonalna ministarstva, općine), preduzeća koja održavaju ceste, a čije dionice prolaze kroz zone sanitarne zaštite obavezni su:

- preventivo obilaziti dionice koje prolaze kroz zone sanitarne zaštite, provjeravati stanje saobraćajnice, saobraćajnih znakova, zaštitne ograde, betonskih rigola i kanala, propusta, separatora i druge obavezne prateće infrastrukture, te obavljati tekuće održavanje dionice,

- izraditi Operativni plan interventnih mjera u slučaju akcidenta na saobraćajnicama koje prolaze kroz zone sanitarne zaštite,

- u slučaju spoznaje o saobraćajnoj nesreći, havariji ili opasnosti od zagađenja vodozaštimog područja obavijestiti policiju i isporučitelja javnog vodosnabdijevanja, nadležnu inspekciju te postupiti u skladu sa Operativnim planom,

- uz granice zone postaviti propisane znakove na mjestima gdje granica zone presijeca saobraćajnicu.

- Poduzeti neophodne mjere zaštite oko izgradnje i sanacije saobraćajnica, koje su propisane Elaboratom iz člana 3. ove odluke.

 

 

Član 35.

 

 

U skladu sa pravno reguliranim sistemom zaštite izvorišta Vrela Krupić, određenim mjerama propisanim ovom odlukom, trebaju se poduzeti mjere za njegovo neposredno praktično provođenje, a što se može dodatno utvrditi i Programom mjera za zaštitu izvorišta ukoliko se pojavi potreba za istim.

 

 

Član 36.

 

 

Program mjera za zaštitu izvorišta treba sadržavati konkretne obaveze za izvršenje određenih radnji, nositelje i rokove izvršenja radnji, izvore i način njihovog finansiranja i mjere koje bi trebalo poduzeti za potpuniju zaštitu izvorišnih prostora.

 

POGLAVLJE VI NADZOR I PROVOĐENJE MJERA ZAŠTITE

 

 

Član 37.

 

 

Nadzor nad provođenjem mjera zaštite i mjera propisanih ovom odlukom vrše inspekcijske službe općina čije se područje nalazi na slivu ovih izvorišta, kao i inspekcijske službe kantona i Federacije BiH, sa sljedećim nadležnostima u nadzoru:

- sanitarna inspekcija - kvalitet voda na vrelima, kvalitet vode za piće, objekte za snabdijevanje vodom, prikupljanje, i ispuštanje otpadnih voda, ostale nadležnosti sanitarne inspekcije

- komunalna inspekcija - istresanje i odlaganje otpadnih čvrstih i tečnih materija, držanje stoke i pernate živine i kretanje stoke, ostale nadležnosti komunalne inspekcije

- građevinska inspekcija - gradnja novih, proširenje postojećih, obnova dotrajalih objekata, izvođenje građevinskih radova na objektima i saobraćajnicama, iskopa materijala koji ugrožavaju uslovljeni režim zaštite, ostale nadležnosti građevinske inspekcije

- inspekcija zaštite okoliša - postojanje nedozvoljenih deponija smeća, ostale aktivnosti koje znače narušavanje okoliša, ostale nadležnosti inspekcije zaštite okoliša

- vodoprivredna inspekcija - otvaranje i eksploatacija kamenoloma, eksploatacija mineralnih sirovina, ostale nadležnosti vodoprivredne inspekcije

- šumarska inspekcija - sječa i uzgoj šuma i izvoz drvne mase, ostale nadležnosti šumarske inspekcije

- poljoprivredna inspekcija - upotreba đubriva, pesticida, zasađivanje i uzgoj biljnih kultura, ostale nadležnosti poljoprivredne inspekcije.

- saobraćajna i cestovna inspekcija - mjere zaštite oko izgradnje i sanacije, održavanja saobraćajnica i saobraćaja i ostale nadležnosti inspekcije

 

 

Član 38.

 

 

Svim objektima koji se bez potrebnih saglasnosti počinju graditi ili se grade ili su već sagrađeni na području zaštitnih zona izvorišta Vrela Krupić a bave se nedozvoljenom djelatnošću, i u suprotnosti su sa uslovima iz ove odluke, biti će zabranjena djelatnost a objekti porušeni o trošku investitora, a investitor će biti dužan dovesti građevinski teren u prvobitno stanje.

 

POGLAVLJE VII MONITORING PROVOĐENJA ZAŠTITNIH MJERA, KVALITETA I KVANTITETA VODE NA IZVORIŠTU

 

 

Član 39.

 

 

Monitoring provođenja mjera zaštite kao i kvantiteta i kvaliteta vode na izvorištu provoditi će nadležne inspekcijske službe, uključujući odsjek za inspekciju Općine Prozor - Rama, kao i povremena i privremena radna tijela sa posebnim zadaćama.

Općina Prozor - Rama zadržava pravo obustaviti svaku aktivnost na području svih zona zaštite za koju utvrdi da može ugroziti kvalitetu i kvantitetu vode na izvorištu Vrelo Krupić.

 

POGLAVLJE VIII IZVOR, NAČIN FINANSIRANJA I ROKOVI PROVOĐENJA ZAŠTITNIH MJERA

 

 

Član 40.

 

 

Finansiranje provođenje mjera zaštite vršit će operator vodovodnog sistema odnosno pravno lice koje obavlja javno vodosnabdijevanje JKP "Vodograd" d.o.o. Prozor Rama i to:

- U I zaštitnoj zoni izvorišta i na području III zaštitne zone oko ponora Hladna voda i oko područja Velika jama zaštitnu mjeru ograđivanja, obilježavanje - rok 6 mjeseci.

- Otkup zemljišta predviđeno Elaboratom iz člana 3. ove odluke - rok 2 godine,

- Praćenje kvalitete vode na izvorištu – kontinuirano.

Finansiranje i provođenje mjera zaštite obaveze su nadležnih institucija za upravljanje saobraćajnicama (federalno i kantonalna ministarstva, općine), preduzeća koja održavaju ceste, a čije dionice prolaze kroz zonu sanitarne zaštite oko izgradnje, sanacije i održavanje saobraćajnica;

- Izrada projekta i izgradnja sistema za zbrinjavanje otpadnih voda za saobraćajnice na području slivnog područja, koje su propisane Elaboratom iz člana 3. ove odluke, - rok 3 godine.

- Uz granice zone postaviti propisane znakove na mjestima gdje granica zone presijeca saobraćajnicu, rok 6 mjeseci.

- Druge mjere iz člana 34. ove odluke, kontinuirano i po potrebi i pojavi.

Općina Prozor - Rama osigurati će iz vlastitog budžeta ili namjenskih i nenamjenskih donacija sredstva za provođenje zaštitnih mjera i nadzor nad provođenjem zaštitnih mjera propisanih ovom odlukom;

- Upoznavanje pravnih i fizičkih lica sa odredbama ove odluke - rok l godina,

- Izrada projekta i izgradnja sistema za zbrinjavanje otpadnih voda za naselja koja se nalaze u II zoni zaštite - rok 3 godine

- Sanacija postojećih zagađivača i odlagališta otpada - rok 3 godine

- Nadzor nad provođenjem mjera zaštite, sprečavanje nastanka novih odlagališta otpada, nadzor i praćenje kvalitete vode na izvorištu - kontinuirano.

 

POGLAVLJE IX KAZNENE ODREDBE

 

 

Član 41.

 

 

Novčanom kaznom u iznosu od 2.000,00 KM do 20.000,00 KM kaznit će se za privredni prekršaj pravno lice, operater javnog vodosnabdijevanja:

- Ako ne izvršava obaveze i postupa suprotno čl. 16., 22., 23., 24., 25., 26., 29. i 33. ove odluke.

Za učinjeni prekršaj iz ovih članova, kaznit će sei odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u iznosu od 200,00 KM do 2.000,00 KM.

 

 

Član 42.

 

 

Novčanom kaznom od: 1.000,00 KM do 10.000,00 KM kaznit će se za prekršaj pravno lice:

- Ako vrši aktivnosti koje su zabranjene u: IV (čl. 12), III (čl 14) i II (čl. 18) zoni zaštite izvorišta vode za piće Vrelo Krupić.

- Ako vrši aktivnosti koje se dopuštaju u zonama zaštite izvorišta uz provođenje standardnih mjera, ali isti ne provodi obavezne standardne mjere zaštite, (čl.12., 14., 18.)

- Ako vrši aktivnosti koje se dopuštaju u zonama zaštite izvorišta, ali ne provode   obavezne standardne i dodatne mjere zaštite, (čl. 12., 14., 18.)

Za učinjeni prekršaj iz ovoga člana kaznit će se i odgovorno tiče u pravnom licu novčanom kaznom u iznosu od 200,00 KM pa do 2.000,00 KM.

 

 

Član 43.

 

 

Novčanom kaznom od: 200,00 KM do 500,00 KM kaznit će se za učinjeni prekršaj fizičko lice registrirano za obavljanje djelatnosti ako izvodi radove ili obavlja aktivnosti koje su u suprotnosti sa ovom odlukom.

 

 

Član 44.

 

 

Novčanom kaznom od: 100,00 KM pa do 300,00 KM kaznit će se za prekršaj fizičko lice ako izvodi radove ili obavlja aktivnosti koje su u suprotnosti sa ovom odlukom.

 

 

Član 45.

 

 

Novčanom kaznom u iznosu od: 10.000,00 KM do 50.000,00 KM kazjiit će se nadležna institucija koja upravlja saobraćajnicama koje prolaze kroz zaštitne zone ako ne poduzme neophodne i preventivne mjere i aktivnosti u zaštitnim zonama izvorišta vode za piće Vrelo Krupić u skladu sa čl. 34. i 40. ove odluke.

Za učinjeni prekršaj iz ovoga člana kaznit će se rukovodilac novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 KM do 5.000,00 KM.

 

 

Član 46.

 

 

Novčanom kaznom u iznosu od 3.000,00 KM do 20.000,00 KM kaznit će se preduzeća koja održavaju saobraćajnice u zaštitnim zonama na izvorištu vode za piće ako ne poduzimaju i ne izvršavaju svoje obaveze zaštite zona iz člana 34. ove odluke.

Za učinjeni prekršaj kaznit će se i odgovorno lice preduzeća koje održava saobraćajnice novčanom kaznom u iznosu od 300,00 do 3.000,00 KM.

 

POGLAVLJE X PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

 

 

Član 47.

 

 

Topografske karte mjerila 1:25 000 i 1:2500 na kojima su prikazane zone i granice zona sanitarne zaštite izvorišta, date su u Elaboratu iz člana 3. ove odluke.

 

 

Član 48.

 

 

Na području I, II, III i IV zaštitne zone uredit će se prostor i provesti zaštitne mjere u skladu s ovom odlukom i Operativnim planom zaštite u roku od tri godine od dana njenog donošenja. Općina Prozor - Rama će donijeti Operativni plan za uređenje prostora i provođenje zaštitnih mjera sa definiranom dinamikom izvršenja, nosilaca izvršenja, nadzorom i planovima osiguravanja sredstava.

 

 

Član 49.

 

 

Donosioci planskih dokumenata (vodoprivredna osnova, šumsko privredna osnova) dužni su iste uskladiti s odredbama ove odluke u roku od šest mjeseci od dana njenog donošenja.

 

 

Član 50.

 

 

Predstavničko tijelo Općine Prozor-Rama može inicirati izmjene i dopune ove odluke u smislu izmjena unutar zona koje se nalaze na području Općine Prozor - Rama, koje će donijeti Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na prijedlog Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u skladu sa odredbom člana 68. stav (4) Zakona o vodama ("Službene novine Federacije BiH", broj 70/06).

 

 

Član 51.

 

 

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u

"Službenim novinama Federacije BiH".

 

 

V broj 997/2018

17. augusta 2018. godine

Sarajevo

 

Premijer

Fadil Novalić, s. r.

 


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Rekordna poskupljenja u Britaniji, ljudi prisiljeni na štednju
Ukrajinci objavili snimku žestokih uličnih borbi za važan grad na sjeveru
Putin se riješio paranoičnog šefa sigurnosti. Ovo je 5 najluđih stvari koje je rekao
Američka vojska izgradila dok za pomoć Gazi. "Nijedan vojnik nije stupio na kopno"
Napad na sinagogu u Francuskoj, policija ubila napadača
Pucnjava kod izraelskog veleposlanstva u Stockholmu, nekoliko uhićenih
Viktor i Andrij bore se na prvoj liniji: Rusi koriste podlu taktiku. Gubimo Vovčansk
Orban: Fico je između života i smrti
VIDEO Ogromna oluja u Houstonu, četvero mrtvih, grad u mraku. "Ne izlazite"
VIDEO Masovni napadi na Krim, eksplozije u dva ruska grada. Uništeni moćni avioni
13 država poslalo pismo upozorenja Izraelu
Dvojica braće koji su studirali na MIT-ju za 12 sekundi ukrali 25 milijuna dolara
Marihuana će u SAD-u biti klasificirana kao manje opasna droga. "Povijesna odluka"
Rođaci izraelskih talaca obratili se Vijeću sigurnosti UN-a
Moćna sestra Kim Jong-una poručila SAD-u: Širite najapsurdnije teorije
Španjolska nije dala brodu s oko 27 tona eksploziva za Izrael da pristane u Cartageni
Krenule pripreme za najgore. Putinov iznenadni napad probudio je Europu
Moldavija ide na referendum za ulazak u EU. U isto vrijeme i predsjednički izbori
Vrhovni zapovjednik NATO-a: Rusija nema dovoljno vojnika za proboj Harkiva






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Rekordna poskupljenja u Britaniji, ljudi prisiljeni na štednju
Ukrajinci objavili snimku žestokih uličnih borbi za važan grad na sjeveru
Putin se riješio paranoičnog šefa sigurnosti. Ovo je 5 najluđih stvari koje je rekao
Američka vojska izgradila dok za pomoć Gazi. "Nijedan vojnik nije stupio na kopno"
Napad na sinagogu u Francuskoj, policija ubila napadača
Pucnjava kod izraelskog veleposlanstva u Stockholmu, nekoliko uhićenih
Viktor i Andrij bore se na prvoj liniji: Rusi koriste podlu taktiku. Gubimo Vovčansk
Orban: Fico je između života i smrti
VIDEO Ogromna oluja u Houstonu, četvero mrtvih, grad u mraku. "Ne izlazite"
VIDEO Masovni napadi na Krim, eksplozije u dva ruska grada. Uništeni moćni avioni
13 država poslalo pismo upozorenja Izraelu
Dvojica braće koji su studirali na MIT-ju za 12 sekundi ukrali 25 milijuna dolara
Marihuana će u SAD-u biti klasificirana kao manje opasna droga. "Povijesna odluka"
Rođaci izraelskih talaca obratili se Vijeću sigurnosti UN-a
Moćna sestra Kim Jong-una poručila SAD-u: Širite najapsurdnije teorije
Španjolska nije dala brodu s oko 27 tona eksploziva za Izrael da pristane u Cartageni
Krenule pripreme za najgore. Putinov iznenadni napad probudio je Europu
Moldavija ide na referendum za ulazak u EU. U isto vrijeme i predsjednički izbori
Vrhovni zapovjednik NATO-a: Rusija nema dovoljno vojnika za proboj Harkiva


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

VIDEO Masovni napadi na Krim. Satelitske snimke otkrivaju uništene moćne avione

Američka vojska izgradila dok za pomoć Gazi. ˝Nijedan vojnik nije stupio na kopno˝

VIDEO Ogromna oluja u Houstonu, četvero mrtvih, grad u mraku. ˝Ne izlazite˝

Dvojica braće koji su studirali na MIT-ju za 12 sekundi ukrali 25 milijuna dolara

SAD zabrinut, prognoze su sumorne. ˝Ako sad ne zaustave Ruse, izgubit će rat˝

30.000 djece migranata ove godine pokušalo prijeći smrtonosnu Panamsku prevlaku

Veliki požar u Njemačkoj, troje poginulih i 16 ozlijeđenih

Izraelci granatama ubili petoricu svojih vojnika u Gazi

U Europi već 20 godina nije bilo atentata na političare. Sve do danas

VIDEO Atentator na slovačkog premijera rekao zašto ga je upucao





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi