TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Subota 18.5.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








18.05.2024 - 20h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
46
DOBAR
Kvalitet zraka je zadovoljavajui

IV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 73

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



Untitled Document

Na temelju čl. 36. i 37. Zakona o izvršavanju Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine za 2018. godinu ("Službene no­vine Federacije BiH", broj 5/18), na prijedlog federalnog ministra okoliša i turizma, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 108. žurnoj sjednici, održanoj 21.03.2018. godine, donosi

 

O D L U K U

O USVAJANJU PROGRAMA UTROŠKA SREDSTAVA
SA KRITERIJIMA RASPODJELE "TEKUĆI TRANSFERI
DRUGIM NIVOIMA VLASTI I FONDOVIMA - AKCIONI
PLAN STRATEGIJE OKOLIŠA", UTVRĐENOG
PRORAČUNOM FEDERACIJE BOSNE I
HERCEGOVINE ZA 2018. GODINU FEDERALNOM
MINISTARSTVU OKOLIŠA I TURIZMA

 

I

 

Usvaja se Program utroška sredstava utvrđen na poziciji 614100 "Tekući transferi drugim nivoima vlasti i fondovima -Akcioni plan Strategije okoliša", razdjel 61. Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine za 2018. godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj 5/18),

 

II

 

Proračunom Federacije Bosne i Hercegovine za 2018. godi­nu sredstva iz točke I ove odluke utvrđena su u ukupnom iznosu 1.250.000,00 KM (slovima: jedan milion i dvjestopedeset tisuća konvertibilnih maraka).

 

III

 

Sredstva iz točke II ove odluke raspodjeljuju se prema slijedećim programima:

1. Podrška regionalnim centrima za upravljanje otpadom i regionalnim sanitarnim deponijama za upravljanje komunalnim otpadom u Federaciji Bosne i Hercegovine (Planirana sredstva 450.000 KM)

Korisnici sredstava: Gospodarstvena društva koja uprav­ljaju regionalnim centrima za upravljanje otpadom i regionalnim sanitarnim deponijama.

Cilj programa: Unapređenje rada regionalnih centara za upravljanje otpadom ili regionalnih sanitarnih deponija.

Implementator: Federalno ministarstvo okoliša i turizma, Sektor za upravljanje otpadom, realizaciju planova i pripremu strateških projekata, putem javnog oglasa.

Kriteriji za raspodjelu:
Osnovni kriteriji koji trebaju biti korišteni kod ocjenjivanja podnesenih prijava po javnom oglasu su slijedeći:
- Važeća okolišna dozvola izdana od Federalnog ministarstva okoliša i turizma; - Dokaz da najmanje tri općine iz Federacije Bosne i Hercegovine imaju ugovoreni odnos za odlaganje ko­munalnog otpada na regionalnoj sanitarnoj deponiji;
- Pripremljenost projekta čije se sufinanciranje traži (pripremljenost tehničke  dokumentacije, postojeće dozvole, stupanj spremnosti za početak radova i dr.);
- Usklađenost projektnih aktivnosti sa ciljevima i aktivnostima Federalne strategije okoliša;
- Dokaz da je osigurana minimalno jedna trećina novčanih sredstava u odnosu na sveukupno potrebna sredstva;
- Mjerljivi efekti koji se postižu predloženim projekti­ma kao što su:
- količina otpada koja će se selektirati nakon prikupljanja i reciklirati ili energetski iskori­stiti, izražena u postotcima u odnosu na sveukupnu količinu komunalnog otpada koja se organizirano skupi na području te regije, na godišnjem nivou;
- postotak proširenja kapaciteta za sanitarno odlaganje komunalnog otpada u odnosu na sveukupni projektovani kapacitet te regionalne deponije.

2. Sufinanciranje projekata za unapređenje upravljanja komunalnim otpadom na području Federacije Bosne i Hercegovine (Planirana sredstva 350.000 KM)

Korisnici sredstava: Općine sa područja Federacije Bosne i Hercegovine.

Implementator: Federalno ministarstvo okoliša i turizma, Sektor za upravljanje otpadom, realizaciju planova i pripremu strateških projekata, putem javnog oglasa.

Cilj programa: Reduciranje količine komunalnog otpada i zbrinjavanje istog u regionalne centre.

Kriteriji za izbor projekata:
- Pripremljenost projekta (pripremljenost stručne i tehničke dokumentacije, postojeće dozvole, stupanj spremnosti za početak radova i dr.);
- Stupanj realizacije projekata iz oblasti integralnog upravlja­nja otpadom na regionalnom principu po prethodno odobre­nim sredstvima Federalnog ministarstva okoliša i turizma;
- Usklađenost planiranih aktivnosti sa Akcionim planom Federalne strategije zaštite okoliša, okolišnim planskim dokumentima na županijskom/kantonalnom i lokalnom nivou (LEAPi i KEAPi), kao i sa relevantnom prostorno -planskom dokumentacijom;
- Izjave općina da će izmijeniti odluku o komunalnoj djelat­nosti u smislu uvođenja obveze selektiranja otpada na mjestu nastanka i ovjerena preslika sporazuma o zbrinja­vanju komunalnim otpadom na regionalnom nivou, odnosno putem odgovarajućeg regionalnog centra za upravljanje komunalnim otpadom;
- Kvalitet ponuđenog tehničkog rješenja i plana prilagođavanja sukladno sa Pravilnikom o sadržaju plana prilagođavanja .upravljanja otpadom za postojeća postrojenja za tretman ili odlaganje otpada i aktivnosti koje poduzima nadležni organ ("Službene novine Federacije BiH", broj 09/05);
- Mjerljivi efekti koji se predloženim projektima postižu kao što su: (1) prikupljena količina otpada koje će se selektirati na mjestu nastanka; (2) količina otpada koje će se selektirati nakon prikupljanja otpada; (3) procena povećanja pokrivenosti područja prikupljanja komunalnog otpada; (4) količine otpada koje će biti moguće odložiti na tehnički (sanitarno) uređenim deponijama (izražene kvantitativno i u omjeru sa količinama iz stavke 2,);
- Minimalno jedna trećina osiguranih sredstava korisnika za sufinanciranje u odnosu na sveukupno potrebnu financijsku konstrukciju;
- Dokaze o prethodno uloženim sredstvima u odnosu na cjelokupnu investiciju.

3. Sufinanciranje projekata zaštite prirode u Federaciji Bosne i Hercegovine (Planirana sredstva 300.000 KM)

Korisnici sredstava: Institucije koje upravljaju zaštićenim prirodnim područjima u Federaciji Bosne i Hercegovine (spomenici prirode, parkovi prirode i zaštićeni pejzaži: Prokoško jezero, Konjuh, Blidinje, Hutovo Blato; Bijambarska pećina, Vrelo Bosne; Vodopad Skakavac; Pećina Vjetrenica, Tajan i dr.) i općine koje upravljaju zaštićenim područjima.

Cilj programa: Očuvanje biodiverzitete i geodiverziteta zaštićenog područja kroz održivo upravljanje i jačanje javnih ustanova koje njima upravljaju.

Implementator: Federalno ministarstvo okoliša i turizma, Sektor za zaštitu okoliša, putem javnog oglasa.

Kriteriji za raspodjelu sredstava:
- Akt o upravljanju zaštićenim područjem;
- Doprinos o ispunjavanju ciljeva i aktivnosti Federalne strategije i akcionog plana zaštite okoliša;
- Usklađenost projektnih aktivnosti sa ciljevima i aktivno­stima Federalne strategije i akcionog plana zaštite okoliša;
- Doprinos podizanja svijesti javnosti o zaštićenim područjima;
- Mjerljive koristi/efekti koje će se dobiti realizacijom kandidovanih projekata;
- Dokaz da je osigurana najmanje jedna četvrtina novčanih sredstava u odnosu na ukupnu vrijednost projekta.

4. Unapređenje funkcionalnosti i održavanjs registra o postrojenjima i zagađivanjima u Federaciji Bosne i Hercegovine (Planirana sredstva 50.000 KM)
Cilj programa: Unapređenje funkcionahiosri i održavanje registra o postrojenjima i zagađivanjima u Federaciji BiH,

Implementator: Federalno ministarstvo okoliša i turizma -Sektor za upravljanje otpadom, realizaciju planova j pripremu strateških projekata u suradnji sa Sektorom za okolišne dozvole i Sektorom okoliša sukladno sa Zakonom o javnim nabavama ("Službeni glasnik BiH", broj 39/14).

 

IV

 

5.Interventna sredstva za financiranje troškova pomoći za  sanaciju šteta u okolišu (Planirana sredstva 100.000 KM)
Interventna sredstva dodjeljuju se za potrebe sanacije šteta po okofiš, na temelju podnesenog zahtjeva i relevantne dokumentacije.

Korisnici sredstava: Svi subjekti sa područja Federacije Bosne i Hercegovine.

Cilj programa: Sanacija nastale štete u okolišu na području Federacije Bosne i Hercegovine i vraćanje u prvobitno stanje.
Sredstva iz ovog Programa će se aktivirati po hitnom postupku.

V

 

Sredstva iz točke III ove odluke dodjeljivat će se korisni­cima sukladno sa usvojenim programom na temelju javnog oglasa koji će raspisati Federalno ministarstvo okoliša i turizma.
Javni oglas za dodjelu sredstava iz točke III ove odluke objavit će se na službenoj web stranici Federalnog ministarstva okoliša i turizma, "Službenim novinama Federacije BiH", a skraćena verzija u najmanje dva dnevna lista velikog tiraža na području Federacije' Bosne i Hercegovine sa ciljem dostupnosti najširoj javnosti.

 

VI

 

Federalni ministar okoliša i turizma imenuje i razrješava stručno Povjerenstvo za ocjenu ispunjavanja kriterija za dodjelu sredstava iz točke III ove odluke.
Povjerenstvo razmatra projekte zaprimljene na temelju javnog oglasa, ocjenjuje ispunjenost kriterija za odobravanje sredstava, te zapisnik sa obrazloženom ocjenom i mišljenjem dostavlja federalnom ministru okoliša i turizma koji donosi konačnu odluku.

 

VII

 

Sa korisnicima koji ispune kriterije za dodjelu sredstava iz točke III ove odluke, Federalno ministarstvo okoliša i turizma zaključit će ugovor o međusobnim pravima i obvezama o realizaciji projekta za koji su sredstva odobrena.

 

VIII

 

Nadzor i provjeru o namjenskom utrošku sredstava vrši Federalno ministarstvo okoliša i turizma puteni stručnog Povjerenstva koje imenuje federalni ministar okoliša i turizma.

 

IX

 

Federalno ministarstvo okoliša i turizma će izvješće o utrošenim sredstvima dostaviti Federalnom ministarstvu financija sukladno sa Zakonom o izvršavanju Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine.

 

X

 

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od objavljivanja u
"Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 221/2018
21. ožujka 2018. godine
Sarajevo

Premijer
Fadil Novalić, v. r


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Slu�bene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Policija u Austriji uhitila djevoj�icu iz Crne Gore. Planirala teroristi�ki napad?
Masovni prosvjedi u Gruziji, predsjednica stavila veto na "ruski zakon"
Atentatoru na slova�kog premijera odre�en pritvor. Tvrdi da ga nije htio ubiti
Kako je oluja od tri tisu�e ukrajinskih bombi uni�tila najopasnije avione u ratu
Hamasovci su je ubili, vukli golu i snimali. Tijelo Njemice na�eno u tunelu u Gazi
Kanadska policija nakon 50 godina otkrila serijskog ubojicu
Izraelci prodiru u Rafah, napadnut najve�i izbjegli�ki kamp. "Ga�aju bez prestanka"
VIDEO Poplave u Njema�koj, Belgiji, Francuskoj... "Voda je do prsa, ovo ne pamtimo"
Zelenski: Rusi spremaju veliku ofenzivu, znam Putinov cilj. Ovo je tek prvi val
23 migranta krenula iz Tunisa prema Italiji, nestali su
Novi proboj Rusa, grad pretvoren u pepeo, zato�ili civile. "Koriste ih kao �ivi �tit"
Poplave na istoku Belgije
Peru zakonom naredio da se transrodne osobe ozna�ava kao bolesne, ljudi na ulicama
Poljska ula�e vi�e od 2 milijarde eura u ja�anje svoje isto�ne granice
Stanje slova�kog premijera Fica stabilno, no i dalje ozbiljno
Veliko istra�ivanje otkrilo �to vi�e utje�e na �ivotni vijek - geni ili �ivotni stil
Borbe u Rafahu ja�aju, putem ameri�kog pristani�ta dostavljeno 310 paleta pomo�i
Klimatski aktivisti upali na pistu zra�ne luke u Münchenu, izazvali kolaps
Krvavi Kri�arski ratovi zavr�ili su kada je napokon pala posljednja utvrda - Akra
Posljedni ruski car za sebe je vjerovao da nije sposoban - bio je u pravu






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Policija u Austriji uhitila djevoj�icu iz Crne Gore. Planirala teroristi�ki napad?
Masovni prosvjedi u Gruziji, predsjednica stavila veto na "ruski zakon"
Atentatoru na slova�kog premijera odre�en pritvor. Tvrdi da ga nije htio ubiti
Kako je oluja od tri tisu�e ukrajinskih bombi uni�tila najopasnije avione u ratu
Hamasovci su je ubili, vukli golu i snimali. Tijelo Njemice na�eno u tunelu u Gazi
Kanadska policija nakon 50 godina otkrila serijskog ubojicu
Izraelci prodiru u Rafah, napadnut najve�i izbjegli�ki kamp. "Ga�aju bez prestanka"
VIDEO Poplave u Njema�koj, Belgiji, Francuskoj... "Voda je do prsa, ovo ne pamtimo"
Zelenski: Rusi spremaju veliku ofenzivu, znam Putinov cilj. Ovo je tek prvi val
23 migranta krenula iz Tunisa prema Italiji, nestali su
Novi proboj Rusa, grad pretvoren u pepeo, zato�ili civile. "Koriste ih kao �ivi �tit"
Poplave na istoku Belgije
Peru zakonom naredio da se transrodne osobe ozna�ava kao bolesne, ljudi na ulicama
Poljska ula�e vi�e od 2 milijarde eura u ja�anje svoje isto�ne granice
Stanje slova�kog premijera Fica stabilno, no i dalje ozbiljno
Veliko istra�ivanje otkrilo �to vi�e utje�e na �ivotni vijek - geni ili �ivotni stil
Borbe u Rafahu ja�aju, putem ameri�kog pristani�ta dostavljeno 310 paleta pomo�i
Klimatski aktivisti upali na pistu zra�ne luke u Münchenu, izazvali kolaps
Krvavi Kri�arski ratovi zavr�ili su kada je napokon pala posljednja utvrda - Akra
Posljedni ruski car za sebe je vjerovao da nije sposoban - bio je u pravu


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

VIDEO Poplave u Njema�koj, Belgiji, Francuskoj... �Voda je do prsa, ovo ne pamtimo�

Borbe u Rafahu ja�aju, �estoko i na sjeveru. �Mo�da i najja�e borbe u 7 mjeseci�

Ovaj film zovu �udom. Snimao se 40 godina, a redatelj je potro�io 120 milijuna dolara

Troje �panjolskih turista ubijeno u Afganistanu

Klimatski aktivisti upali na pistu zra�ne luke u M�nchenu, izazvali kolaps letova

VIDEO Sjever Italije pod vodom nakon obilne ki�e

VIDEO Masovni napadi na Krim. Satelitske snimke otkrivaju uni�tene mo�ne avione

Ameri�ka vojska izgradila dok za pomo� Gazi. �Nijedan vojnik nije stupio na kopno�

VIDEO Ogromna oluja u Houstonu, �etvero mrtvih, grad u mraku. �Ne izlazite�

Dvojica bra�e koji su studirali na MIT-ju za 12 sekundi ukrali 25 milijuna dolara





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi